REVISTA PRESEI 02.11.201

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 noiembrie 2015

ADEVARUL

Incendiul din Clubul Colectiv. Cine sunt vinovaţii pentru tragedia din clubul groazei

Tragedia de la Clubul Colectiv, soldată cu 30 de morţi şi aproape 200 de răniţi, mobilizează autorităţile pentru tragerea la răspundere a vinovaţilor. Acuzaţii extrem de grave, care sunt pedepsite de Codul Penal şi cu închisoarea pe viaţă, în cazul incendiului devastator de la clubul Colectiv, din noaptea de vineri spre sâmbătă, în care au pierit 30 de tineri. Ancheta a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a început deja urmărirea penală, deocamdată "in rem", pentru omor calificat şi distrugere calificată. Asta pentru că primele concluzii ale anchetatorilor indică o inconştienţă criminală a celor care au amenajat clubul. Traşi la răspunderea ar putea fi şi cei care au autorizat funcţionarea localului fără toate avizele. Astfel, amenajarea halei închiriate de la Pionierul SA, nu respecta niciuna dintre normele privind securitate la incendiu, susţin experţii.

Clubul Colectiv, un pol al distracţiei bucureştene

Clubul Colectiv se află pe strada Tăbăcarilor, din sectorul 4 al Bucureştiului, în clădirea fostei fabrici Pionierul. Intrarea se face prin Piaţa Bucur. Este un cartier de case, iar oamenii care stau în zonă sunt frustraţi că locuiesc acolo. Motivul: cluburile gălăgioase. "De vinerea şi până duminica, noi nu mai puteam să punem capul pe pernă. Bubuia muzica încontinuu, iar spre dimineaţă ieşeau afară şi se luau la bătaie, aruncau cu sticle, intrau peste noi în curţi, nu mai era trai. Am făcut plângeri, dar degeaba, că n-a luat nimeni nicio măsură. Ne aşteptam din moment în moment să se întâmple o nenorocire din asta", ne-a povestit un cetăţean care domiciliază în Piaţa Bucur. Zona este un pol al distracţiei bucureştene. În halele fostei fabrici de pantofi Pionierul s-au deschis cluburi de fitness, şcoli de dans, săli de repetiţii şi discoteci. În afară de Colectiv, în curtea interioară a fabricii Pionierul se mai află cluburile Salsa Guantanamo şi Claca. Colectiv, care s-a deschis în urmă cu doi ani, a fost unul dintre cele mai populare cluburi din Bucureşti, în special pentru concertele pe care le găzduia.

Numărul de morţi, mai mare decât cel comunicat? Declaraţii şocante

30 de morţi şi peste 140 de răniţi în incendiul din Colectiv. Acesta este bilanţul oficial, comunicat presei şi oamenilor de rând, care aşteaptă cu sufletul la gură noi informaţii. Cu toate acestea, se pare că numărul ar fi mai mare decât cel anunţat. Cel puţin aşa pune problema Alin Pandaru, unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Claudiu Petre, unul dintre cei decedaţi în groaznicul incident. "Numărul de morţi este mult mai mare decât cel comunicat de autorităţi", a spus Alin Pandaru în direct, la Digi 24. "Aş vrea să se facă o investigaţie legată de toţi cei prezenţi în club". Tânărul crede că autorităţile ar avea ceva de ascuns şi că ar încerca să muşamalizeze cazul incendiului produs în clubul Colectiv vineri seară, 30 octombrie. "Ieri (sâmbătă, 31 octombrie, n.r.) erau persoane care nu erau la IML, iar azi (duminică, 1 noiembrie, n.r.) au apărut brusc, ca fiind printre cei 27 anunţaţi iniţial, deşi ieri au fost verificaţi de către familii ca nefiind printre cei anunţaţi neidentificaţi. Oamenii au fost înăuntru să recunoască trupurile lor şi sigur nu erau acolo ieri", şi-a motivat tânărul declaraţiile pentru Click!.

Jurnalistă Antena 3: "Nu pot să nu zâmbesc la gândul că am cea mai mişto meserie din lume"

O jurnalistă a postului Antena 3, Ana-Maria Roman, a fost aspru criticată pentru publicarea unui mesaj nepotrivit după ce a transmis în direct de la Clubul Colectiv din Bucureşti. La scurt timp după ce a transmis în direct informaţii despre incendiul în care şi-au pierdut viaţa 29 de persoane, iar, dintre cele 146 internate, aproximativ 80 se află în stare gravă şi critică, jurnalista Antenei 3 a postat pe Facebook un mesaj care a inflamat opinia publică, mulţi considerându-l revoltător. "De la arestarea lui Gigi Becali, când am stat 24 de ore pe teren, nu credeam că o să mai prind o astfel de zi de lucru. Ieri (vineri, 30 octombrie - n.red.) am început cu Elena Udrea şi am terminat acum (sâmbătă, 31 octombrie - n.red.), la ora 8.00, cu incendiul. La locul tragediei au rămas colegii mei. Deşi sunt obosită, nu pot să nu zâmbesc la gândul că am cea mai mişto meserie din lume", a scris Ana-Maria Roman pe contul de Facebook.

Transhumanţa spre Orientul Mijlociu: Oierii români se luptă pentru reluarea exporturilor către Siria şi Iordania

Reluarea exporturilor de ovine către ţările arabe este îngreunată de apariţia noilor cazuri de Bluetongue în România, dar crescătorii nu sunt descurajaţi. Au clienţi fideli în Siria şi Iordania, însă trebuie să găsească şi calea care să-i scoată din hăţişurile birocratice. Liderul din sectorul de creştere a ovinelor a precizat că misiunea va fi formată din reprezentanţi de la Ministerul Economiei şi Comerţului, fermieri şi un reprezentant al Ministerului Agriculturii. "Ne spun exportatorii că oamenii de acolo vor să cumpere oile cu banii jos, dar să avem certificate sanitar-veterinare", explică preşedintele Federaţiei Romovis, Nicolae Cioranu. Speranţele oierilor se leagă de Iordania, ţară către care au exportat cel mai mult anul acesta, dar care a oprit tranzacţiile odată cu noile cazuri de boala limbii albastre.

Premieră în România: multinaţională acuzată de corupţie. Veolia, compania-mamă a Apa Nova

Compania Apa Nova Bucureşti a fost pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influenţă şi interceptări ilegale. Măsura a fost luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracţiuni şi faţă de mai mulţi foşti şi actuali directori ai companiei. Este vorba de Bruno Roche (director general, perioada octombrie 2008 - septembrie 2013), Laurent Lalague (director general, perioada septembrie 2013 - iunie 2015), Lavinia Săniuţă (director general din iunie 2015) şi Giovana Soare (director general adjunct din 2014 ). Este vorba de ancheta în care sunt implicaţi afaceriştii Costin Berevoianu şi Ovidiu Semenescu şi politicianul Vlad Moisescu. Apa Nova face parte din Grupul de firme Veolia Franţa şi este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare a municipiului Bucureşti pe o perioada de 25 ani, începând cu anul 2000.

Votul turcilor îl face atotputernic pe Erdogan

Turcia a mers în număr mare la vot duminică, în cadrul unor alegeri anticipate după ce un tur de scrutin din luna iunie s-a dovedit neconcludent. În urma numărării voturilor, partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), condus de premierul Ahmet Davutoglu şi controlat cu o mână de fier chiar de preşedintele ţării Recep Tayyip Erdogan, a câştigat cu peste trei milioane mai multe voturi faţă de alegerile din iunie, înregistrând aproape 50% din opţiunile turcilor, la numărarea a 90% din voturi. Acest lucru înseamnă că poate forma un guvern fără a se coaliza cu alte partide. Parlamentul turc, marea adunare naţională, are 550 de locuri, dintre care, pentru o majoritate este nevoie de 276. Totuşi, este nevoie de 367 de locuri pentru a schimba direct Constituţia ţării şi de doar 330 de locuri pentru a solicita un referendum şi a supune orice schimbare opiniei publice. Erdogan a sperat ca AKP să câştige destule locuri în Parlament pentru a putea modifica Constituţia şi a conferi mai multă putere preşedintelui, lucru care s-a întâmplat.

BANCHERUL

Piraeus Bank si NBG (Banca Românească) au ieşit cele mai sifonate după testele de stres si exerciţiul AQR realizate de BCE

Testul de stres si exerciţiul de evaluare a activelor băncilor greceşti realizate de Banca Centrala Europeana (BCE) releva ca acestea au nevoie de capital suplimentar semnificativ, de pana la 14,4 miliarde euro, arata datele publicate ieri de autoritatea europeana de supraveghere financiara. Piraeus Bank a ieşit cea mai sifonata in urma verificărilor BCE, aceasta având nevoie de capital suplimentar intre 2,2 miliarde euro si aproape 5 miliarde de euro, urmata de National Bank of Greece, acţionarul majoritar la Banca Românească, care trebuie sa-si majoreze lichidităţile cu sume intre 1,5 si 4,6 miliarde euro. Piraeus Bank este in proces de vânzare in Romania, banca fiind in negocieri cu fondul american JC Flowers, care in acelaşi timp este de pe cale de a prelua si Banca Comerciala Carpatica. Celelalte doua bănci greceşti, prezente si ele in Romania, respectiv Eurobank, care deţine Bancpost, si Alpha Bank, s-au dovedit mult mai solide: deficitul Alpha Bank este de doar 263 milioane euro in scenariul de baza si 2,7 miliarde euro in scenariul advers, cifre comparabile cu cele ale Eurobank: intre 339 si 2,1 miliarde euro.

Ego-ul românilor la casele de marcat e incredibil de mare, dezvăluie un oficial Mega Image

Ego-ul românilor e incredibil de mare, spune Adrian Nicolaescu, şeful de marketing la Mega Image. "Nu va pot da o cifra, dar cu siguranţă Crucea Roşie e foarte fericita cu noi", a spus el, in cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, referindu-se la faptul ca mulţi dintre clienţii magazinelor nu iau banii mărunţi primiţi rest, aceştia fiind donaţi cunoscutei asociaţii de caritate. "Una dintre regulile noastre este sa dam restul exact si sa nu rămânem cu niciun ban in plus in casele de marcat. Am constatat însă ca mulţi dintre clienţi nu se uita la banii mărunţi primiţi rest, acesta fiind motivul pentru care am înfiinţat acele cutiuţe cu donaţii pentru Crucea Roşie", a explicat Nicolaescu. Mega Image are o cifră de afaceri de aproximativ 650 de milioane de euro (2,7 miliarde lei) pe an realizata de lanţul de magazine la care lucrează. Dacă doar 10% dintre clienţii Mega Imago, adică 50.000 de oameni, ar lăsa la casa câte 10 bani din restul primit, in cutiuţa pentru Crucea Roşie s-ar strânge 5.000 de lei zilnic, adică 1,8 milioane lei anual.

CAPITAL

Cum s-a înjumătăţit averea milionarilor din Top 300

Înainte de criză, cei mai bogaţi 300 de români aveau o avere totală de aproape 40 de miliarde de euro. Anul acesta, valoarea cumulată abia a depăşit pragul de 20 de miliarde de euro. Anuarul revistei Capital este un excelent barometru al economiei româneşti, aşa că evoluţia mediului de business se poate observa foarte bine analizând rezultatul evaluărilor averii celor mai avuţi antreprenori români. Cu alte cuvinte, în Top 300 se vede dacă economia are perspective bune şi care sunt sectoarele în care investiţiile pot genera profituri uriaşe. În cazul în care arunci o privire şi peste ediţiile din anii anteriori, poţi chiar să generezi analize economice complexe. Cea mai relevantă ar fi situaţia averii totale a celor 300 de milionari, care în ultimii ani a intrat în declin. Averile celor mai bogaţi români reprezentau 17% din PIB-ul României, în 2002, primul an în care a fost realizat un clasament al bogaţilor din România. În decursul anilor de "boom" economic, acest indicator a crescut de la an la an, ajungând în 2011 să reprezinte circa 25%. Acum, averea cumulată a celor 300 de antreprenori ajunge la doar 13,86%.

RCS&RDS a lansat reţeaua 4G

RCS&RDS, al patrulea cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţă, a lansat serviciile 4G, însă acestea sunt compatibile doar cu anumite terminale. Spre deosebire de reţelele 4G LTE pe care le au primii trei operatori din piaţa, reţeaua RCS&RDS este de tip LTE TDD. Acest tip de reţea este specifică zonei Asia-Pacific, iar în lume există 62 de reţele din 37 de ţări care folosesc acest standard, conform datelor operatorului. Acest lucru înseamnă că doar anumite telefoane funcţionează în reţea. RCS&RDS oferă în prezent 12 modele, iar până la finele anului acestea se vor dubla. Este vorba de telefoane de la producătorii Allview, HTC, Lenovo, Philips şi Microsoft. Ultimele modele Apple funcţionează în reţeaua RCS&RDS, în timp ce doar câteva modele de la Samsung sunt compatibile. Oficialii companiei au declarat că nu includ în ofertă deocamdată vârfuri de gamă deoarece vor să ofere telefoane accesibile ca preţ, în timp ce vârfurile de gamă sunt cerute de o nişă mică.

Mediu de afaceri: Avantajele României faţă de Germania

Mediul autohton de business, mai puţin matur decât cele din Occident, are atuurile sale: oportunităţi de creşteri spectaculoase , "cu două cifre", pentru companii, şi un sistem fiscal din ce în ce mai favorabil. Doi dintre oamenii de afaceri aflaţi în Top 300 Capital 2015, Mircea Oltean şi Horaţiu Ţepeş, alături de Lars Wiechen, partener la compania de consultanţă financiară Deloitte, au fost invitaţii emisiunii Capital Tv, difuzată de postul B1 şi moderată de Claudiu Şerban. Inginer de meserie, absolvent al Facultăţii de Maşini Unelte din Braşov, Mircea Oltean a făcut multe drumuri în Germania, pentru a retehnologiza compania pe care o conduce. Horaţiu Ţepeş din Braşov se află pe locul 178 în Top 300 Capital, cu o avere de 24-25 milioane de euro, acumulată din business-ul cu materiale de construcţii. El a lucrat în cadrul unui concern slovac, care a fost vândut în 2008.

Polul sărăciei este la Botoşani

În Botoşani se produce cel mai puţin din toată ţara, doar 10% din populaţia activă are un loc de muncă, mulţi fiind plecaţi la lucru în străinătate, iar salariul din judeţ reprezintă 75% din media pe ţară. Dacă vrei să cauţi de muncă, Botoşani se află printre ultimele opţiuni. De ce? Pentru că pe aceste meleaguri, la o populaţie totală de peste 410.000 de persoane, au ocupaţie puţin peste 146.000 de persoane, din care doar 51.000 lucrează cu contract de muncă fiind salariate. Ceilalţi muncesc pe cont propriu, de obicei, în agricultură.Sărăcia este atât de mare, spun localnicii, încât magazinele de haine mai au vânzări doar în lunile august şi decembrie, când vin acasă botoşănenii plecaţi la lucru în străinătate.Cei mai mari 15 angajatori din judeţ, potrivit datelor de la Registrul Comerţului (ONRC), au în total 6.814 de salariaţi, însă niciunul nu reuşeşte să ofere peste 1.000 de locuri de muncă.

CURENTUL

Ce au ascuns Oprea şi Arafat: salvarea a ajuns după 15 minute de la primul apel la 112

Două arhitecte care au apucat să scape tefere din incendiul de la clubul "Colectiv" afirmă că prima salvare a ajuns la locul tragediei după 15 minute, a doua salvare imediat după iar pompierii care au venit pe jos după a doua salvare căutau cheia de la o poartă ca să o deschidă. Raed Arafat declara în 28 octombrie într-un interviu pentru gsp.ro că timpul mediu de răspuns al SMURD-ului în mediul urban este de 8 minute. Vineri noapte acest timp a fost dublu pentru primele două salvări şi mult mai mult decât dublu pentru restul. Ceea ce este stupefiant este că din mărturia arhitectei Andreea Sopa reiese că "doamna" de la 112 era relaxată şi îi răspundea (la 9 minute de la primul telefon care anunţase că lumea ardea înăuntru) că a trimis un echipaj de poliţie la faţa locului. Dr. Raed Arafat trebuie să răspundă la întrebările: 1. Doamna de la 112 a decis singură să trimită un echipaj de poliţie să verifice sau aşa e protocolul? 2. Dacă aşa e protocolul, cine l-a conceput? Şi încă ceva, morţii şi răniţii nu aveau acte la ei pentru că hoţii i-au buzunărit acolo, pe jos. Marele militar Oprea, prezent la faţa locului nu s-a gândit că nu puteau chiar toţi să fie fără buletine?

Lacrimi - de Tia Şerbănescu

Preşedintele Iohannis s-a declarat "îndurerat, cutremurat şi revoltat" constatând că spaţiul era total impropriu şi "au fost ignorate" toate normele legale. Premierul Ponta, proaspăt sosit din Mexic, a cerut un control în toate cluburile şi a făcut un apel la solidaritate politică. Să plângem împreună, să aprindem lumânări, să nu mai aruncăm cu piatra şi să tragem învăţăminte. Mesajul acesta îl auzim după fiecare nenorocire - şi niciodată nimeni nu învaţă nimic. Acum câţiva ani într-un club de pe litoral au ars la fel câteva tinere. Ne-am îngrozit, ne-am făcut cruci, dar n-am schimbat nimic. Primăriile continuă să acorde autorizaţii (pe şpagă) unor asemenea bombe, patronii acestora continuă să ignore şi normele şi pericolele. Primarul sectorului 4, celebrul Piedone, nu se simte vinovat ("erau îndeplinite toate condiţiile pentru eliberarea autorizaţiei") deşi nu exista avizul ISU: "acest club nu există în evidenţa noastră, noi nu ştiam de existenţa lui". Acum au aflat cu toţii. Ghiţă tv n-a renunţat să titreze nici acum "urmează ediţie incendiară" deşi acum numai de incendieri nu ne ardea. Ponta bifează "a doua tragedie naţională în mandatul acestui guvern". Stop. E deja prea mult.

EVENIMENTUL ZILEI

Noaptea îngerilor. Apocalipsa s-a mutat în rondul din faţa Maternităţii Bucur

30 spre 31 octombrie 2015. Bucureşti. Coşmar în flăcări pentru peste 200 de tineri răniţi de limbile focului stârnit în Clubul Colectiv. Pentru victime au fost îngeri pompierii, medicii, asistentele medicale, infirmierele, poliţiştii veniţi la intervenţie, vecinii şi cadrele medicale de la Maternitatea Bucur care, până să vină ambulanţele, au sărit să oblojească rănile primilor tineri scăpaţi din infern. Îngeri sunt şi cei care şi-au donat sângele, dar şi cei 10.000 de oameni care au mărşăluit ieri. Maternitatea Bucur e la vreo 50 de metri faţă de "Pionierul". Medicii şi asistentele de acolo au sărit imediat în ajutorul răniţilor care apucaseră să iasă dintre flăcările acelui club. Mobilizare generală. Inimi şi mâini de îngeri.

Se prevăd pedepse RECORD de 100 de ani de închisoare pentru carnagiul de la Colectiv. Ancheta va fi grea şi lungă

Un psiholog criminalist avertizează că pedepsele în cazul tragediei de la clubul Colectiv ar putea să fie de până la 100 de ani. Expertul a declarat, pentru Digi24, că este vorba despre o infracţiune din culpă, şi a avertizat că ancheta va fi una extrem de grea şi de lungă. "Aici, fără a mă antepronunţa, 100 de ani de închisoare se vor lua. Cu toţii, laolaltă. Este o infracţiune care s-a săvârşit din culpă, fără îndoială, făptuitorii nu au intenţionat să facă acest lucru, se prezumă. Dar cei implicaţi puteau şi trebuiau să prevină. Acest lucru este speculat în legi, legat de securizarea acestor stabilimente, şi se va cerceta pas cu pas dacă acestea au fost respectate. Ancheta va fi lungă, grea, vor fi interogatorii, confruntări, reconstituiri, experimente. Să aşteptăm cu încredere că se va descoperi adevărul", a spus Tudorel Butoi. El critica modul in care a fost data autorizaţia de funcţionare clubului Colectiv si subliniază ca acesta nu ar fi obţinut niciodată aviz ISU.

Penali la masa penalilor. Şefii PSD, găzduiţi de un client al DNA Oradea

Conducerea PSD, în frunte cu preşedintele Liviu Dragnea, s-au cazat, au mâncat şi s-au distrat joi şi vineri la Negreşti-Oaş la complexul turistic al unui om de afaceri urmărit penal de DNA. Conducerea PSD formată din aproximativ 100 de membri s-au dus încă de joi cu avioane private sau de linie, ori cu autoturismele la Negreşti-Oaş, unde a avut loc vineri şedinţa Comitetului Executiv Naţional, la invitaţia preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor. Potrivit unor surse EVZ, mai marii partidului în frunte cu Liviu Dragnea au fost cazaţi la un compelx turistic - Valea Măriei - deţinut de Mihai Crişan, un om de afaceri influent din zonă, apropiat de conducerea locală a PSD, dar care este urmărit penal pentru fapte de corupţie. "O parte din conducerea PSD, vicepreşedinţi au fost cazaţi acolo (n.r. - la complextul hotelier)", spun sursele EVZ. Aceleaşi surse spun că joi seara ar fi avut loc şi "o festivitate de deschidere, o cină" organizată la complexul turistic respectiv la care au participat toţi membrii CExN.

Cine sunt cele mai importante femei de afaceri din România

Femeile de afaceri din România au demonstrat că pot conduce afaceri de multe milioane de euro cel puţin la fel de bine ca bărbaţii. Acestea au dovedit de multe ori că au inteligenţă, personalitate puternică, creativitate, carismă şi soluţii la cele mai dificile probleme cu care se poate lupta un om de afaceri. O scurtă trecere în revistă a celor mai importante femei de afaceri din România prezente în Top 300 Capital evidenţiază domenii din cele mai diverse: de la industrie şi farma până la beauty şi turism. Veronica Guşă de Drăgan, cu o avere de peste 200 milioane euro, conduce acest clasament. Acum şase ani, ea a devenit unicul acţionar al grupului de companii şi moştenitoarea unei averi uriaşe. În prezent, la vârsta de 42 de ani, Veronica Guşă de Drăgan trăieşte pe o insulă din Spania şi are patru copii. Modul în care face afaceri este caracterizat, în primul rând, de discreţie şi eficienţă. Conduce companiile din Grupul ButanGas, grup moştenit de la Iosif Constantin Drăgan.

JURNALUL NATIONAL

Raed Arafat: Este posibil să se dubleze numărul deceselor

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat duminică, la Guvern, că este posibil să mai fie înregistrate încă aproximativ 20 de decese în "următoarea perioadă" în rândul celor răniţilor în urma incendiului izbucnit vineri seară în Club Colectiv. "Riscăm să mai avem încă decese, şi chiar un număr semnificativ din cei internaţi, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă şi critică. Sunt unii foarte grav şi unii grav. Asta nu înseamnă că ne aşteptăm să avem, Doamne fereşte, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului", a afirmat secretarul de stat. Întrebat dacă procentul celor care ar putea să moară se apropie de 50% , Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor.

Mircea Badea: Patronul actului terorist Colectiv nu e pericol social?

Mircea Badea adresează pe blogul personal o întrebare perfect legitimă, după tragedia de vineri seara din Bucureşti. În condiţiile în care statul nostru dezvoltă, în unele situaţii, obsesii pentru arestarea preventivă în numele siguranţei sociale, oare patronul de la Colectiv de ce nu este reţinut? "Statul nostru de drept are secvenţe de incoerenta stridenta. Daca in anumite cazuri dezvolta ceea ce par a fi obsesii maladive intru arestare preventiva, in altele este paşnic si vegetal. N-am înţeles, si nici nu cred ca e ceva de înţeles, de ce nu a fost reţinut pentru cercetări patronul actului terorist Colectiv. Nu e pericol social? Au devenit procurorii reţinuţi in a retine?", a scris Mircea Badea.

NATIONAL

Proprietarii Clubului Colectiv risca pedepse mari: 25 ANI DE INCHISOARE!

Proprietarii Clubului Colectiv, scena carnagiului care a aut loc vineri seara in centrul Capitalei, tragedie soldata, pana acum, cu 30 de morţi si peste 80 de râniţi in stare grava, risca sa intre mulţi ani după gratii. Parchetul General a declanşat urmărirea penala cu privire la faptele de OMOR CALIFICAT si DISTRUGERE CALIFICATA, însă aria acuzaţiilor se poate largi. Deocamdată, ancheta procurorilor este in plina desfăşurare, însă, potrivit noului Cod Penal, cei care vor fi găsiţi vinovaţi de producerea tragediei pot ajunge la închisoare pentru următorii 25 de ani. Ba chiar, in funcţie de gravitatea faptelor si a numărului de victime, pot primi chiar si detenţie pe viată.

Tiberiu Urdăreanu, manipulatorul licitaţiilor publice

Inevitabilul s-a întâmplat si iată ca "intangibilul" Tiberiu Urdăreanu, creatorul imperiului UTI si poate unul dintre cei mai influenţi miliardari romani, a ajuns in "custodia" DNA. Desigur, motivul pentru care a căzut "pe tehnica" Urdăreanu, alături de "lover"-ul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, este doar vârful iceberg-ului afacerilor cu statul derulate de către cel care, pana acum câteva zile, poza in "omul serviciilor". Iar după informaţiile intrate in posesia National, o noua pista pe care ar putea sa o apuce anchetatorii se refera al unele suspiciuni privind "blătuirea" unor licitaţii publice chiar pe SEAP! Adică Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cel care, deşi ar trebui sa garanteze corectitudinea totala a tuturor contractelor cu statul afişate pe e-licitatie.ro, in ultima vreme a început sa dea tot mai multe rateuri. Si cum UTI se afla in spatele funcţionării acestui sistem, rămâne de văzut daca nenumăratele plângeri ale celor nemulţumiţi de "erorile" SEAP se datorează strict unor greşeli umane sau tehnice.

Afacerile chinezilor, clonate de către români!

In sfârşit, au descoperit si mai-marii de la Direcţia Antifraudă ceea ce ştia toata lumea! Si anume ca, fără nici cel mai mic dubiu, cea mai mare "oaza" de evaziune fiscala din Romania se găseşte la "Dragonul Roşu", imensul complex unde de atâţia ani se derulează combinaţiile cu chinezării. Astfel ca, încercând o demonstraţie de forţa fără precedent, conducerea ANAF a decretat declanşarea "asaltului" asupra "Dragonului Roşu", complex ce urmează sa fie controlat in fiecare zi, de acum pana la Sărbătorile de iarna, de sute de inspectori Antifraudă, mulţi dintre ei detaşaţi din tara. Desigur, intenţia este una onorabila, numai ca daca nu se acţionează pe aceeaşi "linie operativa" si in Portul Constanta, "poarta" de intrare a mărfurilor de contrabanda din China in Uniunea Europeana, toate eforturile sunt sortite eşecului încă de la început. Asta, desigur, daca se intenţionează cu adevărat stoparea acestui fenomen evazionist generalizat.

PUTEREA

Cauzele Catastrofei din Colectiv. Lanţul slăbiciunilor

30 de morţi până duminică, al ora închiderii ediţiei. Şi "aproximativ 140 de răniţi internaţi în spitale" - autorităţile n-au dat o cifră exactă nici la aproape două zile de la producerea catastrofei. Tot aproximativă este şi cifra celor cu arsuri grave - 90. Îngrozitor bilanţ al incendiului din clubul bucureştean Colectiv. Incendiu şi bilanţ care nu sunt rezultat al sorţii, al unei pedepse divine împotriva sataniştilor, cum pretind unii creştini inculţi mult-prea-ortodocşi şi prea-puţin-sănătoşi. Nu, este un rezultat al unui şir de ilegalităţi, cu vinovăţii precise şi clare. Există o vinovăţie a legiuitorului, care a permis autorizarea barurilor în baza declaraţiei pe proprie răspundere. Există o vinovăţie a autorităţii locale (Primăria Sectorului 4) şi a inspectorilor ISU, care nu au verificat respectarea condiţiilor de autorizare. Există marea vinovăţie a patronilor clubului, care au făcut fals în declaraţii pentru obţinerea autorizaţiei şi, aşa cum a reieşit din declaraţiile firmei ce s-a ocupat de amenajarea incintei, au folosit materiale de proastă calitate, cu slabe proprietăţi ignifuge.

ROMANIA LIBERA

O tragedie care putea fi evitată: întrebările la care trebuie să răspundă autorităţile

În a treia zi de la cea mai gravă tragedie din ultimii douăzeci de ani, încă nu se ştiu toate detaliile legate de modul în care a fost avizat şi controlat de autorităţi clubul care a devenit coşciug pentru 30 de tineri. Incendiul din Clubul Colectiv care a luat, până acum, 30 de vieţi şi a rănit 200 de tineri în seara zilei de 30 octombrie a stârnit indignare, mii de oameni au ieşit în stradă, reţelele de socializare s-au încins găzduind mii de mesaje de solidaritate cu victimele şi familiile lor. Furia publică s-a îndreptat în primul rând împotriva proprietarilor Clubului Colectiv, după ce s-a aflat că aceştia nu aveau aviz de securitate la incendiu de la Pompieri, că au folosit materiale ieftine pentru antifonarea spaţiului, că au asigurat o singură ieşire pentru 500 de persoane şi că au permis folosirea de artificii şi, în alte ocazii, chiar de reale efecte pirotehnice în timpul concertelor. Ancheta în cazul tragediei de la Colectiv, desfăşurată referitor la fapte, nu la persoane, a fost preluată de Parchetul General şi dosarul este deschis pentru omor calificat.

Rusia a creat zone impenetrabile pentru NATO

SUA trimit forţe speciale la sol în nordul Siriei, la conferinţa internaţională de la Viena, soarta lui Assad a împiedicat un acord. Ruşii, conştienţi că intervenţia în Siria se poate transforma într-un nou Afganistan. Obiectivul declarat de Moscova al intervenţiei militare în Siria este de a lupta contra Statului Islamic dar comandantul suprem al forţelor NATO, generalul Philip Breedlove, estimează că noua prezenţă a Rusiei priveşte primele piese ale unui nivel complex al sistemului defensiv desfăşurat în SUA şi blocarea operaţiunilor coaliţiei internaţionale în regiune. Potrivit Washington Post, comandantul militar al NATO a recunoscut public că, în Siria, Rusia a creat o zonă de excluziune aeriană impenetrabilă pentru toate mijloacele NATO (Anti-acces/Area Denial - A2/AD bubble). Zona de excluziune dispune de moijloace de ultimă generaţie, AA, navale, în estul Mediteranei (S-300 P M2) şi terestre (Pantsir-SI) şi cuprinde 30% din teritoriul sirian, în jurul guvernoratului din Lattaquia, unde se află baza aeriană rusă din Hmeymin.,

ZIARUL FINANCIAR

Tragedia pe care o plătim: Legi avem, dar sunt nerespectate pentru că nu se pot controla, amenda sau închide pe ei sau între ei

Tragedia cumplită de la clubul Colectiv din Capitală - 30 de morţi şi 147 de răniţi până duminică la ora 21.30 - aduce în discuţie tragedia legilor nerespectate şi de ce. Autorităţile, începând de la preşedintele Klaus Iohannis, până la primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone îşi acoperă activitatea prin hârtii: legi avem, regulamente de funcţionare avem, dar cei vinovaţi nu le respectă. Preşedintele României constată că spaţiul unde era clubul Colectiv era impropriu acomodării a 300-400 de oameni. Iar acum aşteaptă cât mai rapid raportul autorităţilor. Clubul funcţiona pe ruina fabricii Pionierul, privatizată în 2006 şi care acum aparţine unei firme din Cipru. Asta apropos de proprietarii anonimi. Primarul sectorul 4, pe raza căruia se află clubul, prezintă rapid tone de hârtii, ca niciodată, prin care spune că toate autorizaţiile au fost date legal şi că nu ar fi problema lui ce s-a întâmplat acolo, că proprietarii clubului au lăsat să intre mult mai mulţi oameni decât au declarat în acte (80 versus 400). Dar clubul nu se deschisese ieri, ca să nu ştii ce se petrece acolo.

Drama de la clubul Colectiv readuce în discuţie situaţia fabricilor privatizate dar care au fost lăsate în ruină

Clubul unde a avut loc cea mai mare dramă din ultimele decenii din Bucureşti funcţiona în fosta fabrică Pionierul, unde se producea încălţăminte şi care în perioada interbelică aparţinuse familiei Prodanof. Explozia de la clubul Colectiv, cea mai mare dramă din istoria recentă a Ca­pitalei - 30 de morţi şi 146 de răniţi -, a readus în discuţie situaţia fabricilor din centrul Bucureştiului privatizate acum zece ani şi care au ajuns în ruine pentru că noii proprietari nu au făcut nimic cu ele. Clubul Colectiv funcţiona în fosta fabrică Pionierul din sectorul 4, care în acte aparţine firmei Teamset din Cipru. Nu se ştie cine este în spatele acestei firme. După 1989, multe fabrici comuniste au fost privatizate, dar au ajuns o ruină şi nimeni din partea statului nu răspunde, iar în cel mai bun caz au fost demolate şi pe teren au apărut malluri, blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri.

Euforia dividendelor aruncă acţiunile BRD şi Banca Transilvania la maxime istorice

Aşteptările investitorilor că cele mai mari bănci listate, BRD şi Banca Transilvania, şi-ar putea recompensa acţionarii cu dividende anul viitor, după mulţi ani de pauză, a alimentat un raliu al acţiunilor pe bursă. Câştigurile acţiunilor bancare urcă până la cifre spectaculoase: peste 50% în acest an. Apatia investitorilor s-a spulberat ca prin farmec în şedinţa de vineri, 30 octombrie, când informaţiile că BRD şi Banca Transilvania (TLV) iau în calcul distribuţia de dividende a electrizat întreaga piaţă. Rulajul cu acţiuni al întregii pieţe de acţiuni a urcat până la 20 milioane de euro, fiind alimentat în principal de tranzacţiile mai mari decât de obicei cu acţiunile TLV şi BRD. Titlurile BRD, a doua bancă din sistem după active, s-au apreciat vineri cu aproape 4% până la o cotaţie de 11,7 lei/titlu, aproape de maximul acestui an de 11,74 lei/titlu atins pe 11 august. Avansul pentru anul în curs urcă astfel la 34%. Titlurile TLV au avansat cu 2,4% până la o cotaţie de 2,535 lei, maxim istoric. Câştigul faţă de începutul anului a ajuns astfel la 52%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb