REVISTA PRESEI - 02.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Băncile câştigă lupta cu românii pe mâna FMI

Autorităţile au cedat în faţa FMI şi a Comisiei Europene şi nu vor mai aplica Ordonanţa 50/2010 şi pentru creditele în derulare. Finanţatorii externi insistă ca Ordonanţa 50 să fie modificată. România riscă altfel să nu mai primească următoarele tranşe şi să fie declanşată procedura de infringement. Deşi au poziţii ferme privind modificarea Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE) au evitat ieri să explice clar în ce constă această modificare şi dacă este precondiţie pentru eliberarea viitoarei tranşe.

Dinozaurii se întorc la CSM

Patru membri ai actualului Consiliu Superior al Magistraturii sunt la un pas de a reveni în Consiliu pentru încă şase ani. Lidia Bărbulescu, Dan Chiujdea, Dan Lupaşcu şi Cristian Deliorga au toate şansele să rămână în CSM, deşi candidaturile lor au fost contestate în instanţă pe motiv că ar fi ilegale. Judecătorii din 42 de tribunale s-au decis greu asupra singurului candidat pe care trebuie să-l trimită în CSM. Aseară, un uşor avantaj avea Adi Neacşu - preşedintele Tribunalului Vrancea, la mică diferenţă de preşedintele Tribunalului Bucureşti, Mona-Lisa Neagoe.

Preşedintele consultă Puterea pe tema relaţiei cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu va consulta azi partidele parlamentare pe tema relaţiei cu FMI şi a aderării la spaţiul Schengen, în absenţa liberalilor, care au anunţat că îşi menţin decizia de nu mai participa la astfel de evenimente întrucât şeful statului şi-a pierdut calitatea de moderator. Şi preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri-seară că social-democraţii nu vor merge la Cotroceni. Consultările au loc la doar o zi după ce delegaţia FMI a ajuns la un acord cu partea română în privinţa eliberării următoarei tranşe de împrumut în valoare de 870 de milioane de euro. Pe agenda consultărilor figurează şi concluziile Consiliului European.

Pe ce se duc banii UE: vaci fictive şi posturi de lux pentru diplomaţi

O parte din bugetul de 7 miliarde al "Ministerului de Externe al UE" va fi cheltuită cu sutele de diplomaţi trimişi spre destinaţii exotice. Nu se ştie din ce motive, UE are nevoie de 46 de diplomaţi în Barbados, 27 în Papua Noua Guinee, 11 în Insulele Solomon, 92 în Maroc etc. În urma presiunilor Marii Britanii, liderii europeni au convenit până la urmă asupra unui buget UE pentru 2011 cu "doar" 2,9% mai mare faţă de cel din 2010. Iniţial, creşterea trebuia să fie de peste 6 procente.

Subvenţii pe vaci inexistente

Raportul mai arată că circa două treimi din presupusele fraude implică şase ţări: Bulgaria, România, Grecia, Italia, Polonia şi Spania. În Slovenia şi în România, una dintre marile probleme din sector sunt subvenţiile acordate în ultimii doi ani unor femieri care au declarat un număr de vaci, dar pe care între timp le-au vândut, tăiat sau mâncat. Concret, în România, fermierii primesc subvenţii pentru peste 1,2 milioane de bovine, pe baza informaţiilor declarate de fermieri la începutul lui 2008, potrivit celor mai recente statistici ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Recent, secretarul de stat al ministerului, Adrian Rădulescu, spunea că circa 4.200 de fermieri au declarat bovine pe care nu le mai deţin.

Cum revine porcul românesc la export

Valeriu Tabără susţine compartimentarea regională a fermelor pentru a convinge Comisia Europeană să ridice interdicţia de export. Ministrul Agriculturii spune că aşa ar putea fi închise doar unităţile cu probleme. Producătorii spun că aceasta este doar o "şmecherie" UE şi că piaţa ar trebui liberalizată complet. După numeroase vizite în ţară, Comisia Europeană încă nu s-a decis în privinţa ridicării interdicţiei de reluare a exporturilor de carne de porc românesc impusă din 2003. Practic, în acest fel, românilor le este refuzat accesul la o piaţă europeană de circa 500 de milioane de consumatori.

G20 cere FMI să dea mai multe împrumuturi

Conducătorii principalelor 20 de ţări din lume vor solicita Fondului Monetar Internaţional să elaboreze noi modalităţi de creditare a statelor. Pentru a ajuta ţările care se confruntă cu greutăţi financiare, FMI le-ar putea oferi împrumuturi chiar înainte ca acestea să ceară ajutorul instituţiei internaţionale. După ce Grecia a fost la un pas de a intra în colaps, trăgând în jos mai multe economii fragile din Uniunea Europeană, liderii primelor 20 de state dezvoltate din lume vor cere Fondului Monetar Internaţional (FMI) să înfiinţeze un nou mecanism de creditare pentru state, care să se aplice în cazul intrării într-o nouă criză financiară, informează "The Wall Street Journal", citând surse oficiale implicate în aceste negocieri.

CURENTUL

Fundaţia Vîntu, spălarea de bani şi Replika

Cristian Unteanu, administrator al Fondation Vintu, ne-a trimis duminică seara, după închiderea ediţiei, o explicaţie halucinantă referitoare la transferul sumei de 2,7 milioane de euro din contul fundaţiei belgiene a lui Vîntu, în contul personal al lui SOV de la Marfin Laiki Bank din Nicosia - Cipru. Ieri, acelaşi personaj a revenit cu un "drept la replică" la articolul publicat ieri, pe această temă, "Delapidare şi spălare de bani la Fundaţia Vîntu de la Bruxelles". Explicaţia oferită de Unteanu pentru transferul banilor în contul lui Vîntu este, pe scurt, următoarea: după ce fuseseră depuşi la începutul lui 2008, într-un cont al fundaţiei deschis la o bancă belgiană, pentru susţinerea unui proiect, banilor li s-a schimbat destinaţia de către Vîntu, la finalizarea proiectului, aceştia fiind transferaţi direct de banca belgiană şi nicidecum de titularul contului, respectiv Fondation Vintu în acelaşi cont al lui SOV din care fuseseră trimişi iniţial.

Impostoarea grevistă Cristina Anghel a făcut jocul Opoziţiei, după care s-a retras în glumă

Mai mult pentru palmares decât pentru o cauză, în cea de-a 70 zi de aşa-zisă greva foamei, învăţătoarea Cristiana Anghel se simţea de parcă ar fi doborât mai degrabă un record mondial decât să fi fost înfometată de două luni şi zece zile. Mai multe voci din rândul oamenilor care într-adevăr au făcut greva foamei pentru deziderate în care credeau s-au arătat extrem de indignate de acţiunea învăţătoarei din Caracal. Dumitru Iuga, care a fost condamnat la 12 ani de închisoare în 1984, a declarat recent că învăţătoarea în cauză, după atâtea zile de greva foamei, nu ar mai fi putut nici să se ridice din pat, da" să mai dea interviuri, live-uri şi sincroane pe televiziuni. Din cauza atrofierii unor muşchi ai aparatului respirator, ca urmare a celor 78 de zile de grevă a foamei, Mărieş respira foarte greu şi acuza tot felul de dureri. În schimb, învăţătoarea noastră, după 70 de zile de protest, organiza conferinţă de presă.

Creditorii, de Tia Şerbănescu

Încercând s-o dreagă, guvernul Boc ar fi găsit "alte soluţii" - ceea ce l-a determinat pe dl Băsescu să semnaleze "creativitatea guvernului". O formulă menită să te bage în sperieţi. De câte ori l-a apucat creativitatea, guvernul ori a mărit o taxă, ori a scăzut o investiţie ori le-a încurcat între ele. FMI nu este însă nici jandarm şi nici vraci ca să apere şi să vindece Bucureştiul de propriile boli. Când n-aveam FMI ne-am făcut singuri un deficit bugetar excesiv. Aşa că, rău cu rău dar mai rău fără rău. De altfel, regula esteticii e clară: nici formă fără Fond, dar nici Fond fără acord. Dl Băsescu, care a invitat toate partidele la Cotroceni exact pe această temă, a fost refuzat din nou de opoziţie. Ce treabă are ea cu criza? E a puterii, să se descurce! Opoziţia conjugă alte verbe: tu te faci că guvernezi, noi ne facem că vrem să guvernăm, voi vă faceţi de râs, noi ne facem că plouă.

CURIERUL NAŢIONAL

Acordul cu FMI: Rămâne cum au stabilit

Franks: După ce condiţionalităţile vor fi implementate, vom putea solicita aprobarea board-ului la mijlocul lunii ianuarie. Printre temele date României se regăsesc adoptarea bugetului pe 2011, promulgarea legii salarizării şi reforma pensiilor. FMI şi Comisia Europeană insistă şi pentru modificarea OUG 50 şi nu acceptă scăderea taxelor. Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) a ajuns la un acord la nivel de experţi în ceea ce priveşte cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by, iar următoarea tranşă va fi eliberată la mijlocul lunii ianuarie, dacă vor fi implementate condiţionalităţile convenite, a declarat ieri şeful misiunii, Jeffrey Franks

Sterling nu mai vinde perimetrele petroliere din Marea Neagră

Compania Sterling Resources a anunţat că a anulat transferul prin care urma să cedeze 32,5% din operaţiunile petroliere pentru două perimetre din Marea Neagră firmei britanice Melrose Resources.

Astfel, Sterling a trimis Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale o notificare prin care cere retragerea cererii pe care o trimisese în primăvara lui 2009, autorităţilor române, referitoare la aprobarea cesiunii către Melrose. Cererea cu privire la transferul către Melrose Resources BV a cotei de participare la perimetrele Pelican şi Midia, deţinute în zona offshore din România, a fost înaintată Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) la 22 mai 2009, după ce în luna martie a aceluiaşi an cele două companii au încheiat afaceri în valoare de 90 de milioane de dolari.

România are cel mai nesustenabil sistem public de pensii din UE

Andănuţ: Pentru tinerii de astăzi, singura speranţă pentru un venit decent este pensia privată, întrucât pensia de la stat va fi cel mult simbolică. România are în prezent cel mai neperformant şi nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente ale Uniunii Europene, potrivit concluziilor raportului "Global Aging 2010: An Irreversible Truth", publicat recent de agenţia internaţională de rating Standard&Poor"s. Conform acestui studiu, sistemul public de pensii din România va suferi o creştere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4% din PIB în următoarele decenii, de la 8,4% din PIB în 2010 la 14,8% din PIB în anul 2050. Estimarea ia în calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu şi sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizaţia minimă pentru pensionari).

Depozitele în euro ar putea reveni în atenţia publicului

După un salt surprinzător, urmat de o cădere la fel de abruptă, dobânzile la depozitele în euro ar putea să intre din nou pe un trend crescător, favorizat de majorarea Euribor, arată o analiză conso.ro. Analiştii consideră că băncile se vor alinia la tendinţa din pieţele externe, însă ecartul dintre ofertele băncilor va continua să fie simţitor. Pe măsură ce Euribor a intrat pe o tendinţă de creştere în ultimele luni, analiştii se aşteaptă ca mişcări similare să se observe şi în ceea ce priveşte dobânzile practicate de băncile locale la depozite. Corelaţia dintre Euribor şi rata dobânzii nu este valabilă numai în cazul creditelor, ci şi în cazul randamentelor oferite de bănci la depozitele în euro atrase de la populaţie şi firme.

Geoană spune că stabilirea datei pentru dezbaterea moţiunii se va face după decizia CCR

"Dacă la nivelul Curţii se va decide că angajarea răspunderii este neconstituţională, cum eu cred că este cazul, atunci întreaga operaţiune cade, intrăm pe procedura regulamentară".

PCC arată rezultatele dezastruoase, Oltchim se laudă cu profitul din activitate

Datoriile companiei vâlcene s-au adâncit la 2,19 miliarde lei, spun austriecii. Combinatul anunţă că a avut profit în septembrie, dar per total activitate. Conflictul de la Oltchim dintre conducerea combinatului şi acţionarul minoritar, compania austriacă PCC SE, a ajuns la un nou apogeu, în care cei din urmă arată cât de prost o duce din punct de vedere financiar societatea vâlceană, iar cealaltă tabără scoate în faţă profitul din septembrie, dar nu cel net, ci acela corelat la activitate. PCC SE spune că, rezultatele financiare dezastruoase ale Oltchim au dus la o escaladare a datoriilor care ating în prezent 2,19 miliarde de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Piloţi de elită, omorâţi de o rablă

Doi militari cu sute de ore de zbor la activ şi căliţi în misiuni internaţionale au murit ieri, după ce MiG-ul pe care îl pilotau s-a prăbuşit "din senin" lângă baza de la Câmpia Turzii. Doi dintre cei mai buni piloţi ai Forţelor Aeriene Române şi-au pierdut ieri viaţa după ce MiG-ul pe care il pilotau a cazut, în jurul prânzului, la câteva sute de metri de pista de aterizare de la Flotila 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj. Comandorii Laurenţiu Chiriţă şi Sorin Avram aveau la activ peste 1.000 de ore de zbor şi participaseră la numeroase misiuni şi exerciţii internaţionale. Anchetatorii nu au stabilit cauzele tragediei, însă surse din rândul armatei dau vina pe starea tehnică depăşită a aparatelor de zbor.

Liberalii se feresc de "ofertele sincere" ale PSD

Dacă Victor Ponta vrea o "relaţie clară" cu PNL, iar Constantin Niţă vorbeşte despre o alianţă electorală, Varujan Vosganian e sceptic după refuzul PSD de a construi o alternativă înaintea moţiunii. Ofertaţi de PSD care, cel puţin declarativ, vrea să-şi spele păcatele de la moţiune, propunând chiar o alianţă electorală, liberalii lui Crin Antonescu rămân rezervaţi, ca şi în cazul mesajelor de pace venite din tabăra PDL. Motivul: dacă nu a mers o "căsătorie de probă" cu PSD înaintea moţiunii, greu de crezut că va dura o relaţie pe termen lung.

Ioan Niculae vrea să pună lacăt pe combinate

Patronul InterAgro spune că nu îşi poate permite să cumpere gaze ruseşti şi cere să primească în continuare cantităţi doar din producţia internă. Din cauză că nu mai primeşte gaze naturale mai ieftine, omul de afaceri Ioan Niculae spune că nu poate susţine activitatea celor şase combinate chimice ale sale. Aşadar, le va închide pe rând până la sfârşitul lunii, primele pe listă fiind GA&PRO CO Piatra- Neamţ şi NitroPoros Făgăraş, la care a hotărât de ieri oprirea, a declarat pentru EVZ omul de afaceri.

FINANCIARUL

Fondurile de investiţii au continuat să facă achiziţii imobiliare şi în 2010

Be Igloo şi Benevo, două dintre cele mai mari companii care deţin apartamente în ansamblurile noi, abordează strategii de vânzare diametral opuse. Investitorii instituţionali, care începând cu anul 2006 au cumpărat de la dezvoltatorii rezidenţiali pachete de zeci sau sute de apartamente din stadiul off plan, au ajuns astăzi cei mai importanţi proprietari de locuinţe noi din Capitală. Şi, deşi vânzările nu au fost excelente în acest an, fondurile au pus bani deoparte pentru a face noi achiziţii de apartamente. Contrar aşteptărilor, investitorii instituţionali au continuat să facă achiziţii noi şi în 2010. Atât Be Igloo, vehiculul de vânzări al fondului de investiţii România Invest, cât şi Benevo au realizat sau pregătesc noi achiziţii de apartamente în cadrul proiectelor rezidenţiale existente.

FMI: Primiţi tranşa doar dacă aplicaţi tot ceea ce v-am cerut

Arieratele sunt marea dezamăgire a echipei de evaluare a Fondului 10 companii de stat datorează statului 7 miliarde de lei. România este liberă să atragă noi credite... dacă vă găsi amatori să o împrumute. Fondul Monetar Internaţional s-a săturat de tergiversarea autorităţilor române privind politicile economice şi condiţionează eliberarea următoarei tranşe din împrumut de adoptarea Legii salarizării unitare, de reformarea sistemului de pensii şi de aprobarea bugetului pe 2011.

România a cheltuit numai 1,28% din fondurile europene pentru pescuit

Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât bugetul total aferent perioadei 2007-2013 este de doar 230,7 milioane de euro. Executivul de la Bruxelles pregăteşte sancţiuni de ordin financiar, respectiv reducerea sumelor alocate. La peste trei ani după implementarea Programului Operaţional pentru Pescuit, România are o rată de absorbţie de doar 1,28% şi continuă să se manifeste cu incompetenţă. Asta înseamnă că, după 2013, UE va acorda Bucureştiului o sumă mult mai mică pentru acest domeniu, iar până la sfârşitul acestui an există riscul pierderii a 5 milioane de euro.

Inaki Berroeta, noul CEO Vodafone. Liliana Solomon a fost avansată

În cinci ani, operatorul şi-a dublat cifra de afaceri şi a crescut numărul de clienţi cu 50%, atingând marje de profit de 45%. Vodafone Group a anunţat numirea lui Inaki Berroeta în funcţia de CEO al Vodafone România, începând cu data de 1 decembrie 2010. Până în prezent, Inaki Berroeta a fost CEO al Vodafone Malta, din iulie 2007. Liliana Solomon a fost numită în funcţia de Director of Operations, Europe Region, începând cu data de 1 decembrie 2010, având sediul la Londra, din care va raporta către Michel Combe, CEO Europe Region, Vodafone.

Analişti: BNR va menţine dobânda la 6,25%

Din cauza lichidităţii excesive, rata de politică monetară influenţează indirect dobânzile interbancare. Analiştii consultaţi de "Financiarul" se aşteaptă ca, astăzi, Banca Naţională să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim de 6,25%, considerând că o majorare în acest moment va pune presiuni suplimentare asupra economiei româneşti incomplet refăcute. În ceea ce priveşte nivelul ratelor minime obligatorii, aceştia mizează tot pe o menţinere, adăugând însă că există o oarecare probabilitate de majorare a celor aplicabile pasivelor în valută.

Legislaţia încurajează un comportament incorect al clienţilor rău-platnici

Interviu cu Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing IFN SA. Recesiunea abruptă a afectat puternic clienţii companiilor de leasing, astfel încât acestea au fost nevoite să se specializeze rapid în recuperarea şi revânzarea bunurilor reposedate. De aceea, una dintre cele mai importante lecţii învăţate de la criză este că atunci când o companie acordă o finanţare unui client, firma de leasing trebuie să-i asigure şi un suport real de dezvoltare pentru activitatea acestuia. În aceste condiţii, cele mai avantajoase variante de finanţare vor fi considerate de acum înainte acele soluţii care răspund cu adevărat intereselor clientului, indiferent dacă vorbim de o perioadă de criză sau una de avânt economic.

GÂNDUL

Ce a negociat Băsescu cu FMI. unde vor merge cei mai mulţi bani de la buget în 2011

Preşedintele Traian Băsescu a avut un rol foarte important în negocierile cu FMI, afirmă premierul Emil Boc. Într-un interviu la postul public de radio, prim-ministrul l-a lăudat pe Băsescu pentru prestaţia sa la întâlnirile cu experţii Fondului: "Preşedintele a fost de mare ajutor în cadrul discuţiilor pe care le-am avut şi în special în forma finală, astfel încât să se poată ajunge la o formă corectă a acordului nostru pe mai departe, preşedintele având un rol important în ceea ce priveşte forma finală a acordului, cu contribuţia preşedintelui realizându-se chiar lucruri importante în ceea ce înseamnă susţinerea investiţiilor pentru anul 2011".

Pedeliştii înghit cu noduri Legea Educaţiei, dar nu se dedau la moţiune: "Nu-mi convine, dar n-am ce face. E musai cu plăcere!"

Moţiunea Opoziţiei îndreptată împotriva guvernului Boc şi a asumării Legii Educaţiei nu îi atrage încă pe parlamentarii PDL. PDL va aplica din nou interdicţia pentru propriii parlamentari de a se apropia de urne la moţiunea de cenzură, decizia urmând să fie oficializată, marţi, în urma discuţiilor din coaliţie. Deşi a fost discutată în Biroul Permanent de luni, procedura rămânerii în bănci nu a fost însă comunicată presei, astfel încât să se păstreze aparenţa cum că hotărârea a fost luată de grupurile parlamentare şi că nu a fost impusă de la centru.

Programul "Rabla", ultimele zile: cu cât poţi obţine acum de la speculanţi vouchere de 3.800 lei

Paradoxal, ultimele săptămâni ale programului "Rabla" 2010 nu aduc şi ieftiniri-record ale tichetelor primite în schimbul maşinii casate. Deşi pe piaţă mai sunt aproximativ 45.000 de vouchere, proprietarii acestora nu vor să mai lase din preţ. Fenomenul are loc chiar în condiţiile în care termenul de valabilitate a tichetelor, 23 noiembrie, bate la uşă iar, după această dată, ele îşi pierd orice valoare. "În mod neaşteptat, intermediarii cer circa 1.100-1.200 de lei pentru un cupon valoric de 3.800 de lei, la fel ca săptămânile trecute, şi nu dau semne că şi-ar diminua pretenţiile", a declarat pentru gândul Dan Ştefan, dealer auto din Capitală.

Şase milioane de chinezi îi numără pe ceilalţi chinezi

China a început ieri recensământul decenal al populaţiei sale, şase milioane de angajaţi guvernamentali urmând să obţină informaţii despre societatea chineză, din ce în ce mai îmbătrânită şi locuind într-o proporţie tot mai semnificativă în mediul urban. Ţara cu cea mai mare populaţie din lume, China număra peste 1,33 de miliarde de cetăţeni la sfârşitul anului 2009. Guvernul a promis că datele individuale ale recensământului vor rămâne confidenţiale, dar poliţia va putea interveni dacă unii locuitori refuză să participe, a declarat ziarul de stat China Daily.

Bombele cu destinaţia SUA nu au putut fi detectate nici cu raze X. Controalele la aeroport s-ar putea înăspri

Măsurile de securitate în aeroporturi ar putea fi înăsprite după ce s-a constatat că bombele trimise din Yemen spre SUA nu au putut fi detectate nici de oameni, nici de câini, nici de aparatele cu raze X. Bombele descoperite în avioanele plecate din Yemen spre SUA, săptămâna trecută nu au fost detectate nici de controlori, la prima verificare, nici de aparatele de scanare, spun surse din serviciile secrete britanice.

JURNALUL NAŢIONAL

Băsescu spune că nu va promulga reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seara, la postul public de televiziune, că nu va promulga cele două legi privind scăderea TVA la alimentele de bază la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. "Ştiu că legile au venit sâmbătă. Mâine mă voi opri asupra lor. Vă pot spune că am avut o discuţie în acest sens cu delegaţia FMI şi a UE. I-am asigurat că nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce înseamnă că nu voi promulga legile şi îmi voi respecta cuvântul" a spus Băsescu.

CNADNR aruncă 81 milioane de euro pe un drum imaginar

Din 2006 plătim din greu pentru o autostradă care ar trebui să lege Capitala de centrul ţării. Visul, pe hârtie: Bucureşti-Braşov ne-a costat până acum 81 milioane de euro. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a avut grijă de drumul european către munte. Din păcate, grija companiei nu se regăseşte şi în confortul călătorului.

Fonduri publice date pe sprânceană

Haosul din sectorul irigaţiilor şi al îmbunătăţirilor funciare, început încă din anul 1990, a fost descris, cu lux de amănunte, în "Raportul Tabără", un raport de control întocmit la începutul acestui an de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, condusă la acea dată de actualul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Dar, deşi raportul propunea o serie de măsuri pe de-o parte pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de dezastrul din acest domeniu, iar pe de altă parte pentru redresarea situaţiei, lucrurile au evoluat în continuare din rău în mai rău.

Toader, vânat de femeile din PDL

Gruparea femeilor din PDL, reunite în jurul Robertei Anastase, a redeschis în partid scandalul legat de greşeala făcută de liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, la votul pentru reducerea TVA pentru alimente şi pentru neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. De altfel, Sulfina Barbu anunţase săptămâna trecută că după moţiunea de cenzură se impune o discuţie în partid pe tema schimbării din funcţie a lui Mircea Toader.

Dl Isărescu contraargumentează doar ce vrea! de Ilie Şerbănescu

Contestarea politicii de curs a BNR de către tot mai mulţi oameni de afaceri, dar şi analişti l-a determinat de curând pe dl Isărescu să iasă deschis la rampă în apărarea acestei politici. Ca întotdeauna, dl Isărescu a făcut pe niznaiul! N-a răspuns la obiect criticilor, s-a făcut că nu înţelege la ce s-au referit acestea şi a contraatacat unde domnia sa a considerat că terenul este mai puţin friabil. Este clar: din clenciul euroizării este greu de ieşit, dar dl Isărescu a abandonat economia în favoarea băncilor! Aceasta însă ţine cât ţine! Până la ruptură! Ar fi de amintit dlui Isărescu pur şi simplu că de departe cele mai dramatice falimente naţionale din istoria internaţională recentă au fost cele ale unor ţări cu Consiliu Monetar sau care s-au comportat ca având Consiliu Monetar!

ROMÂNIA LIBERĂ

Reţeaua CSM s-a fisurat: în Consiliu au intrat patru noi judecători

Patru judecători reformişti au reuşit să pătrundă în componenţa CSM, fapt care creează perspectivele unei mişcări de înnoire a sistemului de justiţie. La secţia de procurori, însă, vechea gardă şi-a conservat puterea. Raportul de forţe în favoarea reformiştilor ar putea fi întărit doar dacă Senatul va invalida şi mandatele pentru cele şase locuri ce ar urma să fie ocupate ilegal de actuali membri CSM. Patru judecători tineri - Adrian Toni Neacşu, Alexandru Şerban, Horaţiu Dumbravă şi Cristi Dănileţ - au reuşit să fisureze grupul vechilor membri ai CSM, criticaţi adesea pentru sprijinul pe care l-au acordat magistraţilor suspectaţi de corupţie şi pentru promovarea în funcţii de conducere pe criterii clientelare.

Băsescu: Videanu a venit la mine cu reducerea fiscalităţii, i-am spus că nu-l susţin

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că fostul ministru Adriean Videanu a fost exponentul curentului care susţinea reducerea fiscalităţii, menţionând că i-a spus acestuia că nu îl susţine şi că liderul PDL şi-a prezentat, totuşi, punctul de vedere Fondului Monetar Internaţional, potrivit Mediafax .Preşedintele Băsescu a spus că Adriean Videanu, "care era exponentul acestui nou plan de reducere a fiscalităţii", a venit la el cu un proiect în acest sens. "I-am spus că personal nu îi susţin un asemenea proiect", a spus Băsescu la TVR, menţionând că Videanu nu a renunţat şi-a prezentat planul Fondului.

Ponta: Nu candidez la preşedinţie în 2014

Victor Ponta nu va candida la alegerile din 2014 şi spune că orice alt preşedinte va fi mai bun decât Traian Băsescu. "Nu cred că cu mine se va bate Crin Antonescu în 2014. În primul rând, proiectul meu politic e să aduc PSD-ul să vină cu un proiect de nouă societate, o societate social democrată care va ţine patru ani, opt ani, 12 ani, asta oamenii vor decide. Simt că e nevoie de aşa ceva. Doi, sunt un om tânăr care pot să fac foarte mult pentru partidul meu şi eventual pentru guvernul partidului meu. Trei, dacă Crin Antonescu are şanse să câştige în 2014 o să mă bucur.

Ce se ascunde în spatele vizitei lui Medvedev în Kurile

Statele Unite au reacţionat luni la vizita polemică a preşedintelui rus Dmitri Medvedev în insulele Kurile chemând Rusia şi Japonia să negocieze chestiunea acestor teritorii contestate, potrivit Agerpres. Vizita lui Medvedev este prima a unui şef de stat rus în acest grup de insule din Pacific anexate în 1945 şi situate între peninsula rusă Kamceatka, la nord, şi marea insulă japoneză Hokkaido la sud.

Diferendul împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. "Noi susţinem Japonia în subiectul Teritoriilor de Nord" (denumire japoneză pentru aceste insule), a reamintit Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, adăugând că "de aceea, de numeroşi ani, Statele Unite încurajează Japonia şi Rusia să negocieze un veritabil tratat de pace în subiectul acestei probleme şi al altora".

ZIARUL FINANCIAR

FMI pleacă fără bugetul pe 2011 aprobat, tranşa se amână pentru ianuarie

Guvernul nu a convins FMI să accepte reduceri de impozite la anul, nici să relaxeze deficitul bugetar, dar şi-a luat noi angajamente de reformă. Totuşi, FMI nu a fost critic în mesajul de ieri, ci a enumerat condiţii. România va trece sărbătorile de iarnă fără următoarea tranşă de la FMI de 900 mil. euro care nu va veni mai devreme de luna ianuarie din cauză că Guvernul a primit noi teme pe care trebuie să le îndeplinească până atunci. Proiectul de buget pe 2011 - principala miză a rundei de negocieri cu FMI care tocmai s-a încheiat, nu a fost finalizat, Guvernul urmând să discute în continuare cu sindicatele pe tema salariului minim. De asemenea, declaraţiile de ieri ale lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, arată că autorităţile nu au reuşit să impună decizia de reducere a contribuţiilor sociale şi/sau a cotei unice începând de la 1 ia-nua-rie, aşa cum ar fi dorit coaliţia de guvernământ.

Profitul BRD a scăzut cu 54% în T3, la 107 mil. lei

BRD Groupe Societe Generale (BRD), a doua bancă de pe piaţă după valoarea activelor, a înregistrat în trimestrul al treilea un profit net de 107,29 mil. lei (25 mil. euro), în scădere cu 54% faţă de rezultatul din perioada similară a anului trecut, conform rezultatelor financiare raportate către BVB. Rezultatele sunt conform standardelor româneşti de contabilitate (RAS). Banca a înregistrat un rezultat brut din exploatare de 559 mil. lei, în uşoară creştere faţă de trimestrul al treilea din 2009, dar costul net al riscului, reprezentând provizioanele constituite pentru creditele neperformante, a crescut cu 60% la 425 mil.

Mihai Miron a câştigat 47 miloane de euro în 4 luni

Valoarea pe piaţă a reţelei de farmacii Ropharma Braşov (IAFR), deţinută de omul de afaceri Mihai Miron, a urcat în ultimele patru luni pe Bursă cu 53 milioane de euro, firma ajungând să fie evaluată în prezent la 94,1 milioane de euro. În aceste condiţii, valoarea pachetului de 88% din acţiunile Ropharma pe care Miron îl deţine în companie s-a majorat cu 47 milioane de euro.

Primăria din Arefu, singura care "s-a prins" că România trebuie să găzduiască Dracula Fest

Instituţii media de mare impact internaţional ca CNN, Hunffigton Post sau The Guardian au scris despre România şi Dracula în acest weekend, dar guvernul nu a realizat până acum câţi bani poate face România promovând-o ca destinaţie pentru această perioadă specială pentru lumea occidentală, Halloweenul. Singurul care şi-a dat seama ce înseamnă un Dracula Fest este primarul comunei Arefu din judeţul Argeş (unde se află cetatea Poienari a lui Vlad Ţepeş), care organizează un festival Dracula Fest, dar în august, fără niciun fel de sprijin de la stat. Şi o companie aeriană, Carpatair, precum şi pub-urile din centrul Bucureştiului s-au mai gândit să aibă câteva oferte speciale pentru turiştii străini în această perioadă.

Guvernul nu va lupta la legea bugetului de stat doar cu opoziţia, ci şi cu propriii parlamentari

Guvernul Emil Boc, care a trecut cu bine de moţiunea de cenzură de săptămâna trecută, are toate şansele să scape şi de cea de-a doua, de săptămâna viitoare (pe legea educaţiei), dar hopul cu adevărat important va fi votarea în Parlament a legii bugetului pentru 2011, în condiţiile în care Executivul va avea de înfruntat nu doar opoziţia, ci şi o parte a propriilor parlamentari. Guvernul a amânat promovarea în Parlament a legii bugetului - termenul legal era 15 octombrie - până după concluziile misiunii FMI. Însă, pentru Parlament, este limpede că el va fi unul sărac. Înainte ca proiectul să fie adoptat de Guvern şi apoi promovat în discuţia Legislativului, unii dintre parlamentarii din arcul guvernamental cer Executivului să fie consultaţi înainte de adoptarea lui, ameninţând că, altminteri, nu-l vor vota. Motivul: banii pe care bugetul îi alocă în diferite judeţe şi în diferite circumscripţii ale aleşilor.

Declaraţie-şoc a lui Cătălin Chelu: SIF-urile sunt ale trecutului, nu mai oferă siguranţă

Omul de afaceri Cătălin Chelu din Galaţi, unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursă, a vândut în ultima perioada din participatiile pe care le detinea la SIF-uri pentru a prelua pachete semnificative de actiuni la companii din sectorul productiei.

Şeful Erste ar vrea ca FMI să relaxeze ţintele de deficit pentru cofinanţarea mai multor proiecte UE

FMI ar trebui să relaxeze ţintele de deficit bugetar pentru România astfel încât să poată fi cofinanţate mai multe proiecte realizate cu fonduri europene, afirmă Andreas Treichl, CEO al Erste Group - care controlează BCR. "România se află într-o situaţie cu obiective conflictuale: avantajul său puternic sunt fondurile disponibile de la UE, dar pentru a putea fi folosite este nevoie şi de finanţare guvernamentală. Dacă se alocă bani de la buget, sunt încălcate ţintele de deficit stabilite cu FMI şi apare un conflict de < interese >. FMI ar putea relaxa ţintele pentru ca fondurile europene să fie folosite. Acesta va fi un exerciţiu foarte interesant în lunile următoare", a declarat şeful Erste.

Încetineşte creşterea datoriei publice

Datoria publică a sărit în august cu un miliard de lei, până la un nou vârf istoric de 179,3 miliarde de lei (42 mld. euro), însă ritmul de creştere este mai mic decât în lunile anterioare. De la începutul anului şi până la sfârşitul lui august, datoria publică a urcat cu 32 de miliarde de lei (7,6 mld. euro), ceea ce înseamnă o medie lunară de patru miliarde de lei. În iulie, datoria urcase cu 1,3 miliarde de lei. Cu această creştere, datoria publică a ajuns la 35% din Produsul Intern Brut, estimat pentru anul acesta la 511 miliarde de lei (120 mld.euro). Deşi raportul rămâne încă departe de plafonul impus de Tratatul de aderare la UE, de 60%, ritmul de creştere este însă susţinut. În 2007, datoria reprezenta sub 20% din PIB, iar în 2008 abia urca la 21%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb