REVISTA PRESEI 02.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 noiembrie 2012

ADEVARUL

Caracatiţa unei fraude bancare "garantate"

Un grup format din demnitari şi bancheri este acuzat de DIICOT că a fraudat mai multe bănci prin credite garantate de stat. Capii reţelei erau un fost spion DIE şi un om de afaceri controversat din Olteniţa. "Adevărul" vă prezintă reţeta şi reţeaua unei fraude de 22 de milioane de euro, fără precedent în România. Din dosarul instrumentat de DIICOT (cu suport de la SRI), reiese că reţeaua fraudei bancare ar fi condusă de un anume Daniel Ruse şi formată din Aurel Şaramet, trei angajaţi ai Ministerului Economiei, plus vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel. Toţi aceştia ar fi puşi în mişcare de Dragoş Diaconescu, fost ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii. Reţeta fraudei ar fi următoarea: cineva înfiinţa o firmă, un IMM. Solicita unei bănci un credit care să fie garantat de stat. Banca cerea garanţia de la FNGCIMM, autoritate din Ministerul Economiei, condusă de Şaramet.

Un revoluţionar la Parchetul General şi un revocat la DNA

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a "chibzuit" şi i-a propus pe Tiberiu Niţu (41 de ani) la şefia Parchetului General şi pe Ioan Irimie (57 de ani) la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Posibilul procuror general Tiberiu Nitu este revoluţionar cu acte. El a beneficiat de avantajele Legii 42/1990, primind un certificat de revolutionar si un teren de 8.000 de mp in judetul Prahova. In timpul Revolutiei, Tiberiu Nitu era militar in termen, fiind repartizat sa apere Televiziunea. Ioan Irimie a fost şeful DNA Cluj, dar a fost revocat din funcţie de Daniel Morar în 2005 pentru lipsă de activitate. Nu-i poartă ranchiună fostului său şef.

Rus, despre o nouă suspendare a preşedintelui: Voiculescu să ne lase mai uşor cu ideile lui. Visele lui erotice trebuie stopate

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a declarat pentru România TV că o nouă suspendare a preşedintelui "este o chestiune strict secundară atât pentru USL, cât şi pentru poporul român". De asemenea, Rus a spus că "visele erotice" ale lui Dan Voiculescu trebuie stopate. Social-democratul este părere că Dan Voiculescu ar trebui să lase USL să-şi facă treaba. "Nu am o părere bună despre dânsul. (...) Aşa că domnul Voiculescu ar trebui să aibă pacienţă, să ne lase mai uşor pe noi cu ideile dânsului şi să îşi facă USL treaba şi PSD în primul rând", a mai spus Rus. "Iar visele erotice că vrea Dragnea prim-ministru, că vrea ăla, sau vrea Voiculescu nu ştiu ce, acestea trebuie stopate de conducerile colective ale acestor partide. Ce să fac eu cu visele lui Voiculescu?", a conchis Rus.

Deutsche Welle: Traian Băsescu s-ar înţelege mai bine cu Martin Schulz decât opozanţii săi

Vizita în România a preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, a scos la iveală "un paradox", comentează Deutsche Welle, care consideră că Traian Băsescu s-ar putea înţelege mai bine cu preşedintele PE decât opozanţii săi. "Paradoxul care a fost mai strident ca oricând este că preşedintele Traian Băsescu, cu entuziasmul său pentru Statele Unite ale Europei, s-ar înţelege mai bine cu Martin Schulz decât opozanţii săi. În orice caz, miza socialistului german a fost ca diferenţele de substanţă dintre rivalii politici din România să fie atenuate", este concluzia unui articol semnat de editorialistul DW Horaţiu Pepine. "Discursul său a părut un veritabil spectacol acrobatic în care a condamnat politicile dreptei, aprobându-le în acelaşi timp", mai comentează DW.

Petre Roman explică eşecul privatizărilor: "Ne-am sabotat singuri"

În timpul documentării serialului "Prin cenuşa industriei", dedicat distrugerii unor fabrici de renume ale României comuniste, s-au auzit adesea oameni importanţi sau simpli cetăţeni exclamând: "De vină e numai Petre Roman, care, când era prim-ministru, a spus că industria românească e un morman de fiare vechi".Oamenii au rămas cu impresia că tot ce s-a ales, după Revoluţie, de întreprinderile româneşti a fost opera unor indivizi sus-puşi, care au căutat să distrugă sistematic unităţile care produceau ceva în ţara asta. Iar tonul a fost dat de Petre Roman cu această remarcă.

Sondaj IMAS: USL, prima creştere după scandalul suspendării

USL ar obţine 57,4% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în luna octombrie. Este prima lună de creştere, după trei luni de scădere. Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, USL ar obţine voturile a 57,4% din români, potrivit sondajului realizat pentru "Adevărul" de IMAS în perioada 10-18 octombrie. Pe următoarele locuri se clasează ARD cu 16%, PPDD cu 14,9% şi UDMR cu 6,4%, în timp ce restul formaţiunilor politice nu ar depăşi pragul electoral.

CURENTUL

Iliescu - urât chiar şi de tovarăşii săi. Ceauşescu - mai viu decât el, în sondaje

Ion Iliescu a fost huiduit, joi, de câteva zeci de revoluţionari, adunaţi la sediul PSD din Băneasa. Protestul a avut legătură cu faptul că revoluţionarii n-au fost consultaţi în privinţa numirii unui nou secretar de stat la Secretariatul pentru Problemele Revoluţionarilor, post rămas liber după ce Victor Ponta l-a demis, luni, pe Sorin Meşter, numit în funcţie în luna mai. Revoluţionarii au aşteptat mai multe ore în faţa PSD iar atunci când au înţeles că nu vor fi băgaţi în seamă de nimeni, au început să-i huiduie pe toţi, inclusiv pe Iliescu cel căruia i-au cerut demiterea din funcţia de preşedinte onorific al revoluţionarilor. Primit cu atâta dragoste şi entuziasm de foştii săi "camarazi", răpănoasa codoaşă politică Ion Ilici Iliescu a preferat să nu dea ochii cu ei, motiv pentru care a părăsit clădirea pe uşa din dos, ferit de ochii protestatarilor.

PDL şi UDMR îi invită pe liberali să scape de Crin

Recentele acţiuni despotice ale lui Crin în conducerea PNL i-au atras liderului liberal o cotă mare de antipatie în interiorul partidului. Cum eşecul său a fost unul evident în a-l înlătura pe preşedintele Traian Băsescu de la putere, scop pentru ca s-a format USL, zilele sale la conducerea acestei formaţiuni sunt din ce în ce mai numărate. Totul depinde de rezultatul alegerilor legislative şi jocul politic ce va urma scrutinului. Într-un declaraţie recentă a şefului UDMR, Kelemen Hunor, acesta a transmis voalat că UDMR ar putea colabora cu PNL, dar a amintit de o astfel de colaborare din vremea când formaţiunea liberală era condusă atunci de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat cu cine ar opta UDMR-ul să se alieze după data de 9 decembrie, Kelemen Hunor a dat un răspuns voalat că opţiunile UDMR se reduc la PDL şi la PNL-ul vechi, condus de Tăriceanu.

Producătorii se pregătesc să crească preţul cărnii înainte de Crăciun

Producătorii de preparate din carne vor să majoreze preţurile, până la Crăciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilităţilor şi combustibililor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Timiş a spus că după creşterile de preţuri la energie, gaze şi combustibili preţul cărnii a urcat în ultimele luni cu 15%. "Oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin, TVA-ul este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, şi atunci mâncăm mai puţin, mai ieftin şi mai puţin sănătos", a afirmat el.

CURIERUL NATIONAL

Cad capetele mafiei creditelor ilegale

Aurel Şaramet, director FNGCIMM, funcţionari din Ministerul Economiei şi angajaţi cu funcţii înalte în cadrul unor bănci au fost audiaţi ieri la DIICOT. Anchetatorii susţin că gruparea, formată din 48 de persoane, falsifica documente în vederea obţinerii unor fonduri de la MECMA destinate achiziţiei de utilaje. Proiectele de achiziţii erau înaintate prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Cât de concurenţiale sunt pieţele româneşti?

În urma analizei sectoarelor importante din economia românească, Consiliul Concurenţei a conchis că doar trei ar putea fi considerate în regulă din punct de vedere al concentrării economice. Luând în calcul impactul asupra economiei în ansamblu şi cel direct asupra consumatorilor, Consiliul Concurenţei a selectat pentru analiză sectoarele de energie, de transporturi, financiar, telecom, retail alimentar şi cel bancar, concluziile finale arătând că doar jumătate din aceste domenii pot fi considerate în regulă din punct de vedere concurenţial: retail-ul alimentar, transportul feroviar de marfă şi asigurările. Creşterea gradului de concentrare în unele domenii ridică semne de întrebare cu privire la evoluţia concurenţei în sectoarele-cheie, impunându-se luarea unor măsuri, uneori la nivel legislativ, pentru limitarea barierelor de intrare în piaţă.

Costurile din spatele alegerilor din SUA

De obicei alegerile sunt scumpe, iar cele din Statele Unite se pare că vor fi cele mai costisitoare din istoria americanilor. Candidaţii implicaţi anul acesta în campania electorală din SUA au cheltuit în acţiunile lor politice circa 6 miliarde de dolari. Creşterea generală a costului ciclului electoral, faţă de acum 4 ani, este cauzată în principal de apariţia comitetelor politice independente ale partidelor, care pot să primească donaţii nelimitate

Criza a cauzat concentrarea pieţei bancare

CC: Creşterea gradului de concentrare pe unele pieţe din sectorul bancar reprezintă un element de îngrijorare cu privire la posibila evoluţie a concurenţei în sector, în perioada următoare. "OUG 50/2010 a eliminat comisionul de rambursare anticipată, lucru care a facilitat refinanţarea şi mobilitatea clienţilor, aducând economii de aproximativ 290 mil. euro pentru consumatori". Concentrarea pe piaţa bancară a crescut de la debutul crizei financiare, în principal din cauza eliminării de pe piaţă a anumitor competitori, apreciază Consiliul Concurenţei, menţionând însă că puterea de negociere a băncilor a avut evoluţii divergente, pe fondul turbulenţelor şi volatilităţilor, informează Mediafax.

Franklin Templeton: Listarea FP la Varşovia a devenit obligatorie

Compania financiară americană Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al Fondului Proprietatea (FP) îşi reiterează hotărârea de a colabora constructiv cu reglementatorul pieţei de capital româneşti, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în vederea listării secundare a Fondului pe Bursa de la Varşovia. Mai mult decât atât, Franklin Templeton aminteşte faptul că aducerea emitentului şi pe piaţa de capital poloneză devine obligatorie după votul acţionarilor FP exprimat în proporţie de 99% în Adunarea Generală a Acţionarilor din 27 iunie 2012. Administratorul Fondului şi consorţiul de brokeri deja a început paşii necesari în vederea atingerii acestui obiectiv.

EVENIMENTUL ZILEI

Sima-Chirieac: Meci cu o miză de 1.500.000 de dolari. Brokerul fugar îl acuză pe fostul jurnalist că ducea mita de la multinaţionale la politicieni

Un document exploziv pentru cazul "Brokerul vrăjitor Cristian Sima" a fost publicat de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul lui. Documentul probează faptul că, în anul 2000, analistul Bogdan Chirieac deţinea acţiuni la firma WBS Holding Ltd din Insulele Virgine. Pe prima pagină apare în clar numele lui printre acţionari, iar în pagina a treia a documentului apare şi semnătura lui Bogdan Chirieac, alături de Cristian Sima şi de alţi acţionari. WBS Holding Ltd şi WBS România sunt cele două firme prin care brokerul Cristian Sima a reuşit să "piardă" banii unor clienţi importanţi, 60 la număr. Motiv pentru care a şi fugit din ţară după cum afirmă, de teama represaliilor.

EXCLUSIV. Austriacul de la TAROM a refuzat "cumetriile" româneşti:LEFURI MARI ŞI ANGAJĂRI PE PILE

Primul manager privat al companiei a renunţat la funcţie, după ce i s-a pus în faţă o listă cu angajări preferenţiale şi măriri salariale. Pe 17 octombrie, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a anunţat cu surle şi tobe numirea primului manager privat în fruntea companiei TAROM: Heinrich Vystopuil. La numai o săptămână, însă, austriacul a anunţat că pleacă, deşi a venit cu entuziasm. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Transporturilor, vremelnicul manager nici nu a ajuns să negocieze salariul, ci doar criteriile de performanţă - adică contractul de mandat, pe care nu l-a mai semnat din cauza presiunilor. Surse din minister au dezvăluit, pentru EVZ, că austriacul a făcut cale întoarsă după ce i s-a prezentat o listă cu ce angajări în funcţii cheie ar urma să facă în instituţie şi pe ce salarii. Ba, mai mult, i s-a pus în vedere să nu facă concedieri înainte de alegeri.

JURNALUL NATIONAL

Halucinant: Cinci spioni francezi cu paraşută, lansaţi deasupra României, bătuţi măr la Plevna!

Atacaţi de săteni în Bulgaria, cei cinci agenţi ai DGSE aveau asupra lor inclusiv hărţi hărţi militare detaliate ale unor zone din Bulgaria şi România. Un incident foarte straniu care a avut loc în regiunea Plevna (nordul Bulgariei) a fost făcut public de poliţie cu câteva zile întârziere, după cum relatează presa bulgară. În noaptea de 15 spre 16 octombrie, pe câmpul din apropierea satului Koilovţi din apropiere de Plevna a avut loc o adevărată bătaie între trei localnici şi cinci cetăţeni străini, dintre care doi susţineau că au aterizat acolo după ce au sărit cu paraşutele deasupra României. Incidentul straniu a avut loc în noaptea de 15 spre 16 octombrie în regiunea Plevna. Autorităţile bulgare au fost foarte rezervate în declaraţii ori de câte ori au fost întrebate de presă sau de reprezentanţii partidelor de opoziţie despre cele întâmplate.

ŞOCANT Procurorii care au vrut să devină şefi au prezentat proiecte manageriale în care au plagiat-o pe Mona Pivniceru

Ministerul Justiţiei a publicat pe site Procesul verbal întocmit de Comisia de evaluare care a consiliat-o pe Mona Pivniceru în procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Românei şi procuror şef al DNA. Unele dintre constatările comisiei sunt absolut şocante. Este vorba, în primul rând, de faptul că unii dintre procurorii care au dorit să ajungă şefi în procuratură au prezentate proiecte manageriale care stau sub semnul acuzaţiei de plagiat. Şi mai şocant este faptul că aceştia au ales să îl plagieze chiar pe ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Concret, procurorul GHEORGHE CORNESCU, candidat pentru funcţia de procuror general, a copiat prin metoda bloc de text din mai multe lucrări. Primul capitol al proiectului său este copiat în integralitate din "Elemente de management judiciar", lucrarare coordonată chiar de către Mona Pivniceru.

Cine sunt Cercel BRD şi Şaramet FNGCIMM, acuzaţi de fraude bancare

Cele mai sonore nume, până la această oră, în cadrul investigaţiei demarate de DIICOT şi care vizează posibile fraude bancare de 22 milioane euro, sunt Claudiu Cercel - directorul general adjunct BRD - şi Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Claudiu Cercel coordoneză activitatea Polului Pieţe Financiare, format din structurile Pieţe Financiare şi Titluri. In perioada 1992-1993, a fost manager de vanzari in domeniul produselor de telecomunicatii. Lucreaza in BRD din 1993 si a ocupat pe rand functiile de Ofiter Trezorerie, analist tehnic FX, trader Fx, Director adjunct Trezorerie, Director Operatiuni de Piata si Director Executiv Piete Financiare.

NATIONAL

Gelu Visan, violatorul din camin!

Dupa cum deja se stie, facerea de bine se intoarce adeseori impotriva celor care au comis-o. O simt acum pe propria piele si membrii gruparii Berceanu- Blaga, terfeliti intr-un scandal de coruptie de un deputat suparat ca nu a mai fost pus pe listele electorale ale PDL. Cine este insa Gelu Visan, cel care cutremura acum partidul cu dezvaluirile sale ? Tocmai omul de incredere al lui Radu Berceanu, pe cei doi legandu-i nu doar afinitatile politice, dar si o serie de combinatii financiare. Condamnat la trei ani de inchisoare pentru violarea unei minore, Visan a fost gratiat de fostul presedinte Emil Constantinescu, dupa care "nasul" sau Berceanu i-a facut botezul politic, luandu-l sef de cabinet. Din acel moment, ascensiunea lui Visan a fost una fulminanta, plangerile membrilor PDL impotriva sa fiind intotdeauna musamalizate de secretarul general Vasile Blaga.

Dancu: Liderii politici, slugi la baroni

De teama sa nu se faca de ras la alegeri, marii lideri politici s-au bagat la stapan, acceptand protectia baronilor. O spune, cu subiect si predicat, sociologul Vasile Dancu. "Baronii au castigat lupta cu centrul, in conditiile in care personajele centrale ale politicii se muta la ei in teritoriu. Le acorda protectie, ii fac din nou deputati sau senatori si, prin asta, marii nostri lideri sunt deja captivi", a mai declarat sociologul. Totodata, acesta a explicat ca dependenta politicienilor din Bucuresti fata de gruparile localizate in teritoriu "este un cancer pentru dezvoltarea echilibrata a Romaniei".

Banca Nationala stia de frauda de 22 de milioane de euro de la BCR, BRD si CEC!

Peste 100 de persoane au fost aduse, ieri, la DIICOT, in dosarul fraudei cu credite de 22 de milioane de euro luate cu garantii false. Implicarea a trei banci mari - BCR, BRD si CEC - nu putea trece neobservata de catre BNR, altfel Banca Nationala nu si-ar mai justifica rolul de supraveghere si reglementare. Odata cu declansarea anchetei apar si numeroase semne de intrebare, la care trebuie sa raspunda atat reprezentantii bancilor implicate, cat, mai ales, responsabilii Bancii Nationale a Romaniei. In cazul Bancii Nationale sunt doua ipoteze: fie a stiut si, vrand sa sesizeze organele, acestea i-au recomandat discretie, deoarece anchetau deja cazul, fie a aflat de frauda si vazand ca bancile nu iau nicio masura, au sesizat DIICOT. Totusi, reprezentantii BNR se fac ca nu stiu nimic.

PUTEREA

Megafraudă bancară garantată de Aurel Şaramet

Procurorii DIICOT au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. În perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Amendă de 5,6 milioane pentru trucarea unor licitaţii organizate de Transgaz

Consiliul Concurenţei a amendat patru companii cu aproximativ 5,6 milioane de euro pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş, se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă. "Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz SA în perioada 2009 - 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Transgaz: Listarea a 15% din acţiuni, amânată

Oferta publică secundară pentru vânzarea unui pachet de 15% din Transgaz ar putea fi amânată. Listarea trebuia să fie lansată în luna octombrie, conform ultimelor angajamente asumate în faţa FMI, transmite hotnews.ro. Însă, întreaga acţiune a intrat într-un blocaj din cauza recomandărilor de preţ făcute de consorţiul de intermediere constituit din Raiffeisen Capital&Investment, Wood&Company Financial Services şi BT Securities. Consorţiul recomanda un interval cuprins între 150 şi 200 lei/acţiune. Recomandarea nu este tocmai pe placul Ministerului Finanţelor,care se gândeşte la un interval cuprins între 193 şi 212 lei/acţiune. La ultima şedinţă de tranzacţionare, preţul a fost de 187 lei/acţiune.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV Ambasada Germaniei: "Restricţionarea activităţii ANI va avea repercusiuni asupra aderării la Schengen şi domeniilor politice conexe"

"Guvernul federal nu este în măsură să comenteze pe marginea unor iniţiative ale parlamentului sau ale guvernului ale căror conţinut nu poate fi evaluat în mod fiabil de către Ambasadă. Este însă corect că trebuie luate în serios toate acele avertismente conform cărora o restricţionare a activităţii ANI ar avea repercusiuni asupra următorului raport MCV şi asupra altor domenii politice conexe. Raportul suplimentar în cadrul MCV este aşteptat spre sfârşitul anului. Toţi cei implicaţi trebuie să înţeleagă că o evaluare satisfăcătoare a acestui raport are o importanţă decisivă şi pentru următorul demers referitor la aderarea preconizată a României la spaţiul Schengen". Avertismentul Ambasadei Germaniei vine la o zi după ce ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, atrăgea la rândul său, atenţia asupra consecinţelor unei eventuale modificări a legii ANI

Fantoma Bancorex bântuie prin sistemul bancar

Şeful Fondului de Garantare pentru IMM, alţi funcţionari guvernamentali, vicepreşedintele BRD şi afacerişti rodaţi în fraude bancare au fost ridicaţi ieri de procurorii DIICOT, în cadrul unei ample anchete în care acuzaţiile variază de la înşelăciune la spălare de bani. Potrivit procurorilor, băncile prejudiciate sunt BCR, CEC şi BRD. Schema aminteşte de Bancorex prin modul în care s-au păgubit băncile şi are darul să îngrijoreze prin "diversificare" - 16 unitati bancare implicate în acordarea a 40 de credite cu probleme - ceea ce denotă că există angrenaje sensibile în destule bănci.

Cum conspiră Băsescu să spargă noul FSN

Dan Voiculescu a motivat necesitatea unei noi suspendări a lui Traian Băsescu - susţinută de Crin Antonescu - prin "pericolul" ca preşedintele să spargă USL după alegeri prin nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru a unui alt pesedist decât Victor Ponta, care ar urma să fie învestit cu voturile "oportuniştilor" din USL. Traian Băsescu nu se poate baza pe opoziţia de centru-dreapta regrupată în jurul PDL pentru că opoziţia a fost scoasă din jocurile de putere şi a devenit, sub acest aspect, irelevantă, la fel de irelevantă cum au fost PNŢCD şi PNL în construcţia constituţională după alegerile din mai 1990. În aceste condiţii, un maestru al combinaţiilor cum este Traian Băsescu ar fi obligat să lucreze cu centrele de putere relevante care se află în USL.

ZIARUL FINANCIAR

Criza scoate la suprafaţă scheletele strânse în fişetele bancherilor

Întreaga sumă estimată la 22 mil. euro care face obiectul fraudelor bancare investigate de DIICOT este provizionată, iar discuţiile potrivit cărora sistemul bancar ar fi pus în pericol sunt lipsite de sens, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale Mugur Isărescu. Totuşi, sectorul bancar a primit ieri o lovitură de imagine puternică după ce la prima oră a zilei DIICOT a anunţat că investighează un grup infracţional implicat în obţinerea sau încercarea de a obţine prin fraudă 40 de credite de la 16 unităţi bancare. Astfel de scandaluri care ies la suprafaţă pot sugera existenţa mai multor schelete în fişetele bancherilor, o parte din creditele neperformante care încarcă bilanţurile băncilor putând ascunde inclusiv fraude. De asemenea, pe piaţă au apărut în ultima vreme semne de întrebare privind corectitudinea unor operaţiuni de restructurare a creditelor sau de vânzare la discounturi foarte mari a unor active scoase la licitaţie.

La un an de la preluarea şefiei BCE, italianul Mario Draghi a devenit cel mai puternic bancher al Europei. El nu se teme nici măcar să înfrunte Germania, cea care i-a asigurat poziţia

Ieri s-a împlinit un an de când italianul Mario Draghi, venit dintr-o ţară trimisă în repetate rânduri în corzi de pieţe din cauza problemelor financiare, a preluat cu sprijinul Germaniei preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE) de la francezul Jean-Claude Trichet. Din toamna anului trecut el a devenit unul dintre personajele centrale în lupta Europei cu o criză care ameninţă chiar existenţa monedei euro şi singurul dintre acestea care a luptat direct cu ajutorul puterii de foc de mii de miliarde de euro pe care o are BCE. Sub conducerea lui Draghi, cu banii ieftini daţi băncilor instituţia a evitat o nouă criză financiară, iar cu promisiunea sprijinului neli­mitat a scos din ghearele pieţelor Italia şi Spania. Stilul lui Draghi de a acţiona rapid şi decisiv vine din experienţa lui americană, având în vedere că a fost un director important la cea mai influentă şi cea mai hulită bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs.

Creditele în lei se scumpesc de la o lună la alta

Creditele de consum şi ipotecarele în lei s-au scumpit în septembrie pentru a treia lună consecutiv, iar dobânzile la împrumuturile în euro au continuat să scadă, ceea ce face şi mai dificilă misiunea bancherilor confruntaţi cu lipsa resurselor în valută de a muta creditul de retail pe lei. Dobânda efectivă medie la un credit de consum în lei ajungea la 15,6% pe an în septembrie, fiind cu o jumătate de punct procentual peste nivelul din luna august, potrivit datelor BNR. Bancherii şi-au ajustat în septembrie indicii de referinţă pe baza cărora sunt stabilite costurile împrumuturilor şi creşterea de dobândă are loc în contextul în care aceştia se finanţează la rândul lor mai scump. Şi ipotecarele în lei s-au scumpit în septembrie, iar dobânda efectivă a urcat la maximul ultimelor opt luni, de 8,36% pe an, în timp ce costul unui credit ipotecar în euro a coborât la un minim istoric de 4,96% pe an.

România intră în focul luptei pentru bugetul UE 2014-2020. Cine îi va sprijini poziţia?

România nu are definitivată (sau cel puţin nu este publică) poziţia ca ţară referitoare la exerciţiul financiar viitor, dar ştie că fără sprijin poate pierde mulţi bani. Problema exerciţiului financiar 2014 - 2020 a fost abordată miercuri-seară şi la întâlnirea de la Roma dintre premierul român Victor Ponta şi cel italian Mario Monti, după ce în cursul zilei ea fusese adusă în discuţie la Bucureşti în diferitele întâlniri ale şefului Parlamentului European Martin Schulz cu oficialii români. În această săptămână, România ar trebui să anunţe o poziţie definitivă asupra următorului exerciţiu financiar al Uniunii, o chestiune care o priveşte în cel mai înalt grad, având în vedere că actualul exerciţiu financiar ar putea fi ratat din cauza slabei absorbţii, iar cel viitor ar putea-o "penaliza" din start. În joc este nivelul total de 34 mld. euro care i-au fost alocate României în exerciţiul financiar 2007 - 2013 şi care, în opinia Bucureştiului, ar trebui să rămână în exerciţiul financiar viitor măcar la acelaşi nivel.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb