REVISTA PRESEI 02.12.2015

Willy Homner
Revista Presei / 2 decembrie 2015

ADEVARUL

DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna

Un atentat terorist a fost dejucat la Covasna, informează reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Potrivit procurorilor, o bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc. În acest caz a fost reţinut un bărbat, membru al formaţiunii extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria. Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, în dosarul în care este acuzat că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Ce este HVIM

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte. Beke Istvan Attila e membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria. Mişcarea înfiinţată în 2001 a fost creată de către Tóróczkai László, cel care a primit interdicţie de a trece graniţa din Ungaria în România. Tóróczkai László fost corespondent de război în Kosovo, fiind membru al teroriştilor din U.C.K. (Armata de Eliberare din Kosovo). Tricolorul românesc arborat pe catargul de lângă statuia Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut în cursul nopţii de duminică spre luni, în circumstanţe încă necunoscute.

Incidente la protestul din Piaţa Universităţii

Câteva sute de persoane au ieşit în stradă în Piaţa Universităţii, de 1 Decembrie, la un marş de solidaritate faţă de victimele din Colectiv. Un grup a provocat incidente şi a forţat, în două rânduri, cordonul de jandarmi, unul dintre protestatari fiind rănit uşor, iar altul căzând după ce forţele de ordine au încerat să îl imobilizeze. Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii în jurul orei 18.00, după ce în cursul zilei s-au mobilizat pe reţelele de socializare. În jurul 19.30, sute de manifestanţi adunaţi în piaţă, unii dintre ei având steaguri tricolore, au plecat în marş spre Clubul Colectiv, pe traseul Piaţa Unirii - Splaiul Independenţei. Protestatarii nu au ajuns însă până în faţa clubului, oprindu-se pe strada pe care se afla acesta, apoi s-au întors din drum şi au plecat, din nou, către Piaţa Universităţii, relatează Mediafax.

Cum se va simţi energia verde în factura la curent electric în 2016

Cota de energie regenerabilă va creşte anul viitor de la 11,9% la 12,15% din consumul final, dar în factura finală a consumatorilor acest lucru va marca o creştere a cheltuielilor de la 35 lei de lei pe fiecare MWh consumat până la la 43 de lei pe MWh, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat de Ministerul Energiei. "În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică", se arată într-un comunicat al instituţiei. Impactul majorării cotei în factura finală va fi mai ridicat, ca urmare a scutirii marilor consumatori industriali.

"Interesul naţional" al lui Gabriel Oprea, care a ales Dubaiul de Ziua Naţională a României

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a plecat în Dubai chiar în ziua în care românii sărbătoreau Ziua Naţională. Înainte, însă, a transmis "un mesaj de unitate şi solidaritate către toţi românii". Un pasager l-a fotografiat pe Gabriel Oprea în avionul care a plecat marţi din Bucureşti către Dubai. Este vorba despre o cursă care a decolat la ora 8:20. Potrivit sursei citate, Oprea era însoţit de soţie şi de o fată tânără, probabil fiica sa, şi călătoreau la clasa economy. Înainte să plece în Dubai, fostul vicepremier a transmis un mesaj prin care îi îndemna pe români la unitate şi solidaritate.

Presa rusă: Ucraina provoacă un război în regiunea transnistreană

Mass-media rusă insinuează faptul că Ucraina încearcă să provoace un război în regiunea transnistreană, fiind susţinută de Republica Moldova şi România. Publicaţia "Nezavisimaia Gazeta" a publicat un articol în care susţine faptul că Kievul vrea să dezgheţe conflictul din zona separatistă pentru a-şi lua revanşa "pentru eşecurile pe care le înregistrează în est". Articolul a fot preluat şi de unele site-uri din stânga Nistrului. Autoarea materialului, jurnalista Svetlana Gamova, îl citează pe directorul ştiinţific al Forumului Ruso-German, Alexandr Rar, care declară că actualul conflict îngheţat din stânga Nistrului ar putea să fie reanimat de către "un partid al războiului" care se află în prezent la putere în Ucraina. Acesta susţine că la Chişinău şi la Kiev se găsesc politicieni care îşi doresc folosirea forţei în regiunea transnistreană.

Cazul Colectiv a deschis robinetul cu inepţii parlamentare. "România a scăpat de un plan diabolic: spargerea ţării în trei republici"

Unii parlamentari, din dorinţa de a a-şi arăta ataşamentul faţă de un lider politic, sau pur şi simplu pentru a ieşi din anonimat, depăşesc cu mult graniţa grotescului. Este cazul deputatului PSD Ninel Peia şi al senatorului independent Ioan Ghişe, care au ţesut o pânză de scenarii ridicole pentru a mai săpuni imaginea pătată a fostului premier Victor Ponta. Într-un editorial intitulat "Incredibil! Noaptea când ţara a fost la un pas de disoluţie!", deputatul PSD Ninel Peia susţine că tragedia de la Colectiv a fost un "incendiu criminal şi nu un accident nenorocit". Plecând de la această premisă, Peia prezintă "un plan diabolic, care ar fi dus la spargerea ţării în trei republici". "Ei bine, demantelarea acestui scenariu monstruos a fost posibilă printr-un singur gest, un gest responsabil, care a înlăturat distrugerea Parlamentului şi dezmembrarea definitivă a Ţării. Dragi români, demisia lui Victor Ponta a fost acest gest care a dat peste cap întreaga şi veninoasa urzeală. ", scrie Peia,

BANCHERUL

Sondaj BNR: Cererea de credite din partea firmelor a crescut semnificativ

Intr-un sondaj al BNR printre primele 10 bănci româneşti privind condiţiile de creditare se arată că in trimestrul trei din acest an băncile au menţinut constante standardele de creditare în cazul creditelor către companii şi al creditelor de consum acordate populaţiei şi au relaxat marginal standardele pentru creditele imobiliare. În trimestrul următor (T4/2015) se aşteaptă menţinerea neschimbată a standardelor de creditare în cazul companiilor, în timp ce în cazul populaţiei băncile anticipează o relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare şi o înăsprire a acestora pentru creditele de consum, se arată in sondajul BNR. Din punct de vedere al cererii de credite, aceasta a crescut la nivelul companiilor nefinanciare şi în cazul creditelor imobiliare acordate populaţiei în T3/2015, înregistrând o scădere marginală în cazul creditelor de consum. Pentru trimestrul următor (T4/2015), instituţiile de credit estimează o creştere a cererii de împrumuturi din partea companiilor nefinanciare şi o scădere a acesteia pe segmentul creditului de consum acordat populaţiei.

Volumul de credite noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor s-a stabilizat la 4,5 miliarde lei lunar

Băncile au acordat populaţiei si firmelor creditele noi in lei in valoare de 4,5 miliarde lei in luna octombrie, in uşoară creştere fata de luna precedenta, dar substanţial (+29%) peste nivelul din luna octombrie a anului trecut, de 3,4 miliarde lei, arata ultimele date ale BNR. In ultimele trei luni (august-octombrie), volumul de noi credite in lei s-a stabilizat in jurul a 4,5 miliarde lei lunar, după o creştere substanţială in precedentele trei luni (mai-iulie), când au depăşit nivelul de 5 miliarde lei. Volumul total (soldul) al creditelor in lei din portofoliile băncilor s-a ridicat in octombrie la 108 miliarde lei, in creştere cu 1% fata de luna trecuta (echivalentul unui miliard de lei) si cu 16,8% (echivalentul a 15 miliarde lei) fata de aceeaşi luna a anului precedent. Pe de alta parte, soldul creditelor in valuta a scăzut cu 0,9% (1 miliard de lei), la un total de 105 miliarde lei. Fata de anul trecut, scăderea este de 12,3%, echivalentul a 15 miliarde lei, adică exact valoarea cu care s-au majorat creditele in lei. Cu alte cuvinte, creditele in valuta ieşite din bilanţurile băncilor au fost înlocuite cu altele in lei.

CAPITAL

Programul Guvernului Cioloş sau lungul drum de la dorinţă la putinţă

Deşi premierul Cioloş a promis numeroase reforme, oamenii de afaceri şi analiştii economici sunt sceptici. Aceştia consideră că în cel mai optimist scenariu, din cauza mandatului scurt şi a lipsei unui sprijin concret în Parlament, noul guvern poate doar să menţină şi să consolideze stabilitatea macroeconomică. Cei mai mulţi dintre oamenii de afaceri pe care i-am întrebat ce părere au despre obiectivele noului guvern au recunoscut că nu şi-au făcut timp să citească programul de guvernare. "După aproape 26 de ani de la Revoluţie nu mai cred nici în programe, nici în promisiuni", ne-a explicat unul dintre milionarii aflaţi pe o poziţie importantă în Top 300 Capital. De altfel, pesimişti sunt şi analiştii economici.

Ce nu ştiai despre România. A fost prima ţară din lume

Ţara noastră a fost prima din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş. The Science of Petroleum atesta în 1938 faptul ca România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol oficial înregistrată în statisticile internaţionale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii în 1859, Italia 1860, Canada în 1862 şi Rusia în 1863. În 1937, România deţinea locul 7 în lume privind rezervele mondiale de petrol, dupa: URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze, estimându-se o rezervă de 95.000.000 tone, rezultând 5,4% din rezervele mondiale. Bucureşti, primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant.

Impozitarea "marilor averi" ale persoanelor fizice

Anunţul ANAF din luna august 2015, privind selectarea şi demararea verificărilor fiscale la unele categorii de persoane fizice - chiar dacă unele dintre acestea cu o rezonanţă spumantă pentru publicul larg: cămătari, manelişti şi alţii asemenea - nu poate reprezenta, pe fond, decât un demers corect, necesar şi normal al organelor fiscale, valabil în orice ţară civilizată. Iată că, recent, ANAF vine să ne aducă la cunoştinţă, printr-un comunicat de presă, rezultatele inspecţiilor fiscale asupra primului eşantion de persoane verificate. Dacă am fi cârcotaşi, am spune mai bine mai târziu decât niciodată. Şi asta deoarece sumele comunicate ca fiind stabilite, nu par spectaculoase, cel puţin în raport de prezumatul şi atât de des vehiculatul nivel ridicat al evaziunii fiscale din ţara. Legislaţie suport pentru a efectua aceste verificări fiscale există de ceva anişori. Pe fond, pot face obiectul unor inspecţii fiscale persoanele fizice la care, dintr-o analiză prealabilă documentară, apar diferenţe mai mari de 10% între constatările organului fiscal şi veniturile impozabile declarate ale contribuabilului, dar nu mai mici de 50.000 lei.

OMV accesează pieţele de capital

Grupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunţat luni că va emite obligaţiuni hibride cu un volum total de 1,5 miliarde de euro, împărţite în două tranşe de 750 de milioane de euro fiecare, fondurile fiind destinate consolidării "flexibilităţii financiare" a grupului, informează un comunicat de presă. Obligaţiunile hibride nu au o dată de maturitate. Obligaţiunile din tranşa 1 vor avea un cupon fix de 5,250% până la data de 9 decembrie 2021 iar obligaţiunile din tranşa 2 vor avea un cupon fix de 6,250% până la data de 9 decembrie 2025. Încheierea şi prima zi de tranzacţionare a obligaţiunilor hibride pe piaţa reglementată a Bursei de Valori de la Luxemburg precum şi pe piaţa reglementată a Bursei de Valori de la Viena este programată să aibă loc în ziua de 9 decembrie anul curent.

CURENTUL

Cine a făcut softul nefuncţional de la Ministerul Fondurilor Europene?

România are o rată de absorbţie a fondurilor europene ce lasă foarte mult de dorit. Se estimează o medie de 65% la sfârşitul anului 2015, luând însă în considerare şi absorbţia fondurilor europene de la agricultură. În agricultură, rata de absorbţie a fondurilor europene este de 97%, România fiind printre primele ţări din Europa, ceea ce înseamnă că pentru absorbţia celorlalte fonduri europene procentul este de până în 30%. Puţin. Foarte puţin. Un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene de săptămâna trecută s-a strecurat aproape neobservat: "Facem noi testări pe 8 şi 15 decembrie privind acest sistem, modul de funcţionare şi sperăm să fie bine, adică problemele care se identifică pe 8 să le remediem şi pe 15 să-l finalizăm. Sperăm că până la sfarşitul anului să finalizăm acest sistem şi să poată să se primească cereri şi să lansăm un nou pachet". Dar acest sistem informatic al Ministerului Fondurilor Europene, pentru noul exerciţiu financiar 2014 - 2020 trebuia să fie gata în ianuarie 2014. Sistemul informatic pentru gestionarea proiectelor europene este realizat de Ministerul Fondurilor Europene împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Pe recepţie - de Tia Şerbănescu

Cum Ziua Naţională a fost chiar la o lună de la tragedia "Colectiv", preşedintele Iohannis a anulat recepţia de la Cotroceni optând pentru "o celebrare mai puţin fastuoasă" şi adresând mesajul către toţi românii: "Avem nevoie de un nou început în politică". Gestul său a fost aspru criticat de cei aflaţi pe recepţie care l-au considerat "o sfidare la adresa poporului român". Cum adică, e ziua naţională şi nu dă şi el de băut clasei politice? Probabil că dacă ţinea recepţia s-ar fi considerat tot o sfidare: îi arde să bea şampanie? Cel mai sfidat s-a simţit Tăriceanu care s-a substituit preşedintelui oferind o recepţie la Senat - din care Tăriceanu a făcut un fel de republică separatistă unde cererile DNA sunt (de regulă) respinse, unde un guvern tehnocrat nu e democrat (deşi poate fi schimbat oricând de Parlament). Tăriceanu l-a invitat la recepţia sa şi pe dl Băsescu ale cărui opinii post-prezidenţiale au început să coincidă cu ale vânătorului Ţiriac: "numai ţările cu dictatori au guverne tehnocrate". Mare deştept şi Ţiriac! Ceaşcă avea guvern tehnocrat? Coreea de Nord are guvern tehnocrat? Dar aşa-i românul când se veseleşte. Nu mai ştie ce vorbeşte.

EVENIMENTUL ZILEI

Militari din Republica Moldova au dat onorul preşedintelui României

Sărbătoarea de suflet a tuturor românilor anul acesta s-a desfăşutat în Piaţa Constituţiei, pentru că Arcul de Triumf a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi reparaţii încă din ianuarie 2014 iar acum sunt aproape de finalizare. Şi în acest an au participat la marea paradă organizată de Ziua Naţională a României, militari ai armatelor Moldovei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii şi, în premieră, militari ai armatei Bulgariei. Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze în Piaţa Constituţiei de Ziua Naţională a României. În fruntea formaţiei, s-a aflat comandantul Gărzii de Onoare, căpitanul Vasile OJOGA. Drapelul de Stat al Republicii Moldova a fost purtat sergentul inferior Eduard AJDER, iar Drapelul Armatei Naţionale, de plutonierul Tudor MINCIUNĂ. Palmaresul acestei unităţi cuprinde multiple participări la paradele militare din Bulgaria, Franţa, România şi Federaţia Rusă.

Tăriceanu, favoritul bucureştenilor pentru Primăria Capitalei

Cu o intenţie de vot care se situează în jurul a 15%, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, este pe primul loc în preferinţele alegătorilor. Acest lucru este relevat de un sondaj INSCOP, realizat în Bucureşti, la comanda PNL, la mijlocul lunii noiembrie, liberalii primind datele în aceste zile, au declarat surse din PNL pentru EVZ. În urmă cu câteva luni, scenariul candidaturii la Primăria Capitalei a fost exclus de preşedintele Senatului, dar în ultima vreme, numele acestuia a început, din nou, să fie vehiculat pentru o candidatură la Bucureşti. Potrivit aceluiaşi sondaj INSCOP realizat în Bucureşti, pe locul doi în intenţia de vot, se află primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, în ciuda problemelor sale cu legea, în timp ce pe locul trei se află social- democrata Ecaterina Andronescu. În ciuda prezenţei active în spaţiul public, europarlamentarul Cristian Buşoi se află doar pe locul 4 în intenţia de vot, iar la nivelul Sectorul 1, chiar pe locul 5, după independentul Nicuşor Dan, au mai precizat aceleaşi surse.

Kovesi: "Există CORUPŢIE şi în DNA. Am avut poliţişti şi procurori care au oferit informaţii din anchete"

Procurorul - şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a oferit un amplu interviu de Ziua Naţională a României în care a vorbit despre corupţia din ţara noastră. De asemenea, Kovesi nu a negat faptul că şi asupra procurorilor există suspiciuni de fapte de corupţie. "Există corupţie şi în DNA. Am avut poliţişti şi procurori care au oferit informaţii din anchete. Suntem foarte atenţi când instruim şi selectăm personalul. Nimeni din DNA nu are imunitate", a spus Laura Codruţa Kovesi la Europa FM. "În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislaţia, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. În legislaţie, încă sunt dispoziţii contradictorii, care permit şefilor unor instituţii să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme. Este important ca proiectele de legi să plece de la observaţiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achiziţilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public", a mai spus Kovesi.

JURNALUL NATIONAL

Defilări de 1 Decembrie cu gândul la Colectiv

"Colectiv" sau "Basarabia e România" au fost scandările oamenilor care s-au adunat, ieri, să privească ceremoniile de 1 Decembrie. Parade militare au avut loc la Bucureşti, Alba Iulia sau Iaşi, cu participarea militarilor de la Chişinău. La Alba Iulia oamenii adunaţi la parada militară au scandat "Colectiv", dar şi "Basarabia e România". 3.000 de oameni au ieşit în acest oraş să vadă parada militară, scandările, venite din partea unui grup de tineri purtând eşarfe tricolore, având loc în Piaţa Mihai Viteazul. Scene similare au avut loc şi la Iaşi, unde peste 7.000 de persoane au luat parte la parada militară la care au participat şi militari din Republica Moldova. Şi aici tinerii au scandat "Basarabia, pământ românesc" şi "Vrem unire". Au fost însă şi scandări de nemulţumire, venite din partea angajaţilor unei companii care au întârzieri salariale, aceştia prezentându-se cu pancarte şi strigând: "Hoţii" şi "Vrem dreptate".

Explozie la Istanbul, lângă o staţie de metrou; cel puţin 6 răniţi

O explozie a avut loc marţi după-amiază în apropierea unei staţii de metrou din Istanbul, în districtul Bayrampasa, şi s-a soldat cu rănirea a cel puţin şase persoane, a informat postul de televiziune turc NTV, potrivit AFP. Traficul a fost întrerupt pe întreaga reţea de metrou. Potrivit surselor citate de mass-media turce se pare că explozia ar fi avyt loc la un transformator electric, dar în egală măsură ar putea fi vorba şi despre o bombă. Posturile de televiziune turce au difuzat imagini cu numeroase ambulanţe sosind la faţa locului şi cu pasagerii din staţia de metrou care se îndepărtau de locul exploziei alergând. Turcia a fost recent vizată de cel mai sângeros atentat din istoria sa, care s-a soldat cu 103 morţi pe 10 octombrie în zona gării centrale din Ankara. Guvernul turc a atribuit acest atac grupării Statul Islamic.

Unirea lui Vasile Dâncu

Vicepremierul Vasile Dâncu susţine că România are nevoie de un proiect de ţară integrat care să-i vizeze, pe lângă cei ce locuiesc aici, şi pe românii din jurul graniţelor şi cei care au emigrat în ultimii ani, constituind comunităţi puternice în Europa de Vest. "Încercăm ca anul acesta să adăugăm un nou proiect, un proiect care ţine de pornirea dezvoltării sociale şi economice a României, care, alături de proiectul Unirii, să poată să unească Româniile, care deja sunt mai multe în lume. Avem o Românie înăuntru, avem o Românie în jurul graniţelor şi avem şi o a treia Românie în afara ţării, în diaspora. Şi încercăm ca anul acesta să construim un proiect, un proiect integrat, un proiect care să fie continuat după aceea, după alegerile din 2016", a declarat vicepremierul. Totodată, acesta a apreciat că cetăţenii români, indiferent de etnie, trebuie să respecte Constituţia, referindu-se la recenta manifestaţie autonomistă din Ţinutul Secuiesc.

NATIONAL

Camarila masculina din jurul Alinei Bica. Sexgate la vârful Justiţiei!

Ionuţ Florin Mihăilescu este "consilierul" care a susţinut ca avea "legături profesionale si amicale cu Alina Bica, fiind foarte buni amici". Numai ca acesta este doar vârful iceberg-ului, procurorii DNA fiind la un pas sa reconstituie un adevărat "puzzle" al încrengăturilor de relaţii amoroase si interese de sute de milioane de euro, in aceasta "pânza de păianjen" fiind prinse nume de-a dreptul surprinzătoare, fie si prin prisma importantelor funcţii deţinute de protagonişti la conducerea unor instituţii vitale pentru siguranţa naţionala a României. După cum susţin sursele National, iţele unui nou scandal care zguduie greu încercata Direcţie de Combatere a Criminalităţii Organizate, după arestarea directorului adjunct al acesteia, Constantin Bolboşau, ar duce, invariabil, si la Alina Bica. Culmea este însă ca si povestea "vedetei zilei" din Justiţie, judecătoarea Geanina Terceanu, pare copiata la indigo după cea a Alinei Bica.

"Fabricile de bani" din Capitala. Pensionarii care deţin cluburile de plăceri din Centrul Vechi

Recent, deşi cu o întârziere greu de explicat, autorităţile romane au dat, in sfârşit, asaltul la cele mai mari oaze de evaziune fiscala, reprezentate, îndeobşte, de locaţiile de fiţe din Bucureşti. Astfel, unul după altul, localurile unde "high-life"-ul dâmboviţean obişnuia sa se spargă in figuri au căzut prada anchetelor declanşate de procurori, care au descoperit ca administratorii acestora foloseau softuri specializate in tinerea unei contabilităţi duble, prin care statul roman ieşea serios păgubit. Rămâne însă o mare enigma cum de doua persoane care se înfruptă de multa vreme din pensie controlează principalele "fabrici de bani" din Centrul Vechi, clubul "Bordello" si cabaretul "Moulin Rouge". Cel puţin, aşa reiese din actele care arata ca patronii celor mai in voga "cuibuşoare de nebunii" din Capitala sunt pensionarii Biltz Viorel si Robasciuc Dan Mircea. Care nu doar ca investesc, după propriile declaraţii, peste un milion de euro in deschiderea unei noi locaţii, dar mai si plătesc pentru aceasta 30.000 de euro lunar chirie, fără TVA.

Tehnocraţii preiau PNL si PSD

Tehnocraţilor însărcinaţi cu punerea Guvernului pe roate, respectiv premierului Dacian Cioloş si vicepremierului Vasile Dancu, li se pregăteşte o noua misiune: aceea de a reforma PNL si PSD. Pe scurt, ultimul scenariu vehiculat pe piaţă urmează si el principiul la moda, "tehnocraţia salvează Romania", si prevede proptirea lui Dacian Ciolos in fruntea PNL si a lui Vasile Dancu in fruntea PSD. Măsura care ar duce, in opinia scenariştilor, la înnoirea peste noapte a clasei politice si la pensionarea vechilor gărzi pesediste si peneliste. "Gărzi" care nu stau însă nici ele cu mâinile in sân, ci dimpotrivă, instiga la rezistenta si revolta in rândurile ambelor partide. In cazul PSD-ului, încă de pe acum exista voci care ameninţă cu scindarea partidului si apariţia unei noi formaţiuni, coagulate in jurul fostului lider Victor Ponta.

PUTEREA

Conferinţa de la Paris: liderii lumii confirmă legătura dintre terorism şi schimbările climatice

Cea de-a XXI-a Conferinţă de Părţilor la Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 21) s-a deschis în prezenţa a 150 de şefi de stat şi de guvern, la Paris, şi se va încheia pe 11 decembrie. La eveniment se aşteaptă să se ajungă la un acord global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Unul dintre subiectele de pe agenda conferinţei, discutat cât se poate de serios de liderii planatei, a fost legătura dintre creşterea temperaturii medii globale şi creşterea ameninţării teroriste. Prim-ministrul belgian, Charles Michel, a numit schimbările climatice ca fiind "cauza tensiunilor, inegalităţilor, crizelor şi conflictelor". Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat săptămâna trecută că unul dintre "motivele majore pentru ororile din Siria", l-au constituit schimbările climatice.

Chiriaşii sub teroare. Contracte abuzive la Primăria Sectorului 3

Ce înseamnă să fii chiriaş la stat, de ce se tem românii de relaţiile contractuale cu autoritatea publică locală şi cum ştie o primărie de sector să facă bani pe spatele bucureştenilor se poate afla din exemplul locatarilor din Aleea Cioplea din sectorul 3 al Capitalei. Primăria lui Robert Negoiţă le bagă oamenilor pe gât firma proprie de administrare, care îi spoliază la cotele de întreţinere. Deşi firma este condusă de angajaţii Primăriei Sector 3, fondurile colectate de la oameni se volatilizează, iar autorităţile sunt nepăsătoare faţă de disperarea şi nesiguranţa oamenilor.

ROMANIA LIBERA

PSD şi UNPR vor ieftinirea chiulului din Parlament

Deputaţii care absentează nemotivat de la lucrări ar putea fi sancţionaţi cu un procent infim sau chiar deloc, graţie unui proiect de modificare a Regulamentului Camerei. Deputaţii PSD Marian Neacşu, Florin Iordache şi Mircea Duşa, alături de deputaţii UNPR Eugen Nicolicea şi Gheorghe Emacu, au depus la Biroul Permanent al Camerei un proiect de modificare a Regulamentului intern, care cuprinde mai multe prevederi referitoare la sancţionarea colegilor chiulangii. Concret, iniţiatorii doresc ca deputaţii care lipsesc de la şedinţele de plen să nu mai fie nevoiţi să informeze Biroul Permanent, în scris şi cu avizul liderului de grup, cu privire la cauzele care îl împiedică să participe. De asemenea, semnatarii de la PSD şi UNPR cer eliminarea alineatului potrivit căruia "deputatului care nu îşi poate motiva absenţa i se reţine din indemnizaţia lunară, pentru fiecare zi de absenţă, o sumă de bani ce reprezintă a 21-a parte din indemnizaţia lunară, la care se adaugă diurna de deplasare".

România este pe ULTIMUL loc în UE la fondurile alocate pentru cercetare şi dezvoltare

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa ponderii cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare în PIB, de numai 0,38%, valori de sub 1% fiind înregistrate şi în state ca Grecia, Bulgaria şi Polonia, potrivit datelor ce au fost făcute publice ieri de către oficiul european de statistică, Eurostat. În 2014, cel mai ridicat nivel al ponderii cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare în PIB a fost înregistrat în Finlanda (3,17%), urmată de Suedia (3,16%) şi Danemarca (3,08%). România înregistrează deci o pondere a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în PIB de zece ori mai mică decât ţările nordice, însă trebuie ţinut cont şi de faptul că PIB-ul acestor ţări este mai mare decât al României, ceea ce face ca discrepanţele să fie mult mai accentuate în cazul acestui indicator.

ZIARUL FINANCIAR

Legea dării în plată. De ce numai clienţii să îşi ia riscul, nu şi băncile?

Legea dării în plată - predai cheile apartamentului şi stingi creditul la bancă - a pus pe masă problema riscului, adică cine îşi asumă pierderea atunci când ea intervine: cât cel care a luat creditul ipotecar şi cât banca. Dacă există o pierdere între valoarea creditului acordat (100.000 euro, exemplu) şi valoarea la zi a proprietăţii când este predată de debitor (50.000 euro, exemplu), ea trebuie suportată de bancă, conform iniţiatorilor. Debitorul a pierdut avansul (15.000 euro, spre exemplu), plus ce a plătit pe parcurs din principal (10.000 euro, spre exemplu). Deci banca trebuie să îşi ia o pierdere de 25.000 euro. Dar dacă debitorul nu mai poate/vrea să plătească creditul, însă valoarea proprietăţii este mai mare decât valoarea creditului? Dacă dăm puţin timpul înapoi, acum 15 ani un apartament de două camere în Militari putea fi cumpărat cu 15.000 euro. În 2007-2008 acel apartament ajunsese la 100.000-115.000 euro. Dacă îl vindeai atunci, şi mulţi au făcut acest lucru, aveai un câştig de 85.000-100.000 euro, după ce plăteai creditul la bancă.

Portofoliul de credite pentru consum s-a îngroşat cu 9% în ultimul an şi a ajuns la 33 mld. lei

Stocul finanţărilor în lei pentru consum şi alte scopuri a consemnat în octombrie un avans anual de peste 8%, bancherii ajungând la un portofoliu de credite în valoare de 33 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Faţă de luna septembrie stocul împrumuturilor pentru consum a fost mai mare cu 200 milioane de lei. Creditul pentru consum s-a înscris pe trendul pozitiv încă de la jumătatea anului trecut, revenirea fiind susţinută în bună măsură de scăderea dobânzilor la lei la minime istorice. "Stocul de credite de consum a crescut pentru că s-a dezvoltat şi segmentul finanţărilor imobiliare. Oamenii au achiziţionat locuinţe, iar apoi au avut nevoie de bani şi pentru amenajarea lor. Jumătate din creditele pentru consum merg pe amenajarea şi modernizarea locuinţelor. Totodată, populaţia are încredere în situaţia economică şi implicit nu îi mai e frică se îndatoreze", a explicat Liviu Andrei, Alliance Finance Broker. El spune că şi valoarea medie a unui credit pentru consum s-a majorat în ultima perioadă, iar aceasta depăşeşte 10.000 de euro la nivelul portofoliului Alliance.

Topul celor mai profitabile acţiuni la 11 luni

Acţiunile producătorului de echipamente pentru industria aeronautică IAR Braşov (IARV) au crescut cu 288% în acest an, ocupând primul loc în clasamentul celor mai mari creşteri de pe bursa de la Bucureşti. Avansul a fost susţinut de transferul acţiunilor IARV de pe piaţa RASDAQ la cota bursei şi de rezultatele financiare în creştere ale companiei alimentate de majorarea cheltuielilor pentru apărare de către stat. Al doilea clasat în topul randamentelor este producătorul de materiale din tâmplărie PVC Teraplast Bistriţa (TRP). Acţiunile sale au avansat cu 225% în acest an, alimentate de achiziţiile principalilor acţionari dar şi de rezultatele financiare bune. Al treilea clasat este Banca Comercială Carpatica (BCC), ale cărei acţiuni au avansat cu 66% în acest an, investitorii mizând pe intrarea în acţionariatul băncii a fondului american JC Flowers. Din rândul acţiunilor lichide, Banca Transilvania (TLV) este lider de pluton cu un avans de 42% în primele 11 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb