REVISTA PRESEI - 03.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 iunie 2010

ADEVĂRUL

Mafia de la Metrou

Unul dintre cei mai longevivi sindicalişti ai ţării, Ion Rădoi, a devenit celebru pentru teroarea pe care o stârneşte printre bucureşteni atunci când decide oprirea metroului. Activitatea lui sindicală coincide însă, de aproape 20 de ani, cu activitatea de bussinessman în subteranele Metrorex. Succesul în domeniu este nebun: între 2 şi 3 milioane de lei vin anual din încasarea chiriilor pe spaţiile comerciale şi cele publicitare din staţiile de metrou.

Sindicatul prosperă cu "Vîntu TV"

Gabriel Mocanu - acelaşi director Metrorex care i-a cadorisit pe sindicalişti cu un deceniu de profit de pe urma spaţiilor comerciale - mai semnează un contract, în august 2007, prin care cedează, pe 12 ani, firmei Sindomet şi spaţiile publicitare. De asemenea, Sindomet închiriază spaţiile publicitare terţilor, profitul urmând să fie împărţit după următoarea schemă: în primii doi ani de contract, Metrorex încasează 25% din încasări; în anii trei şi patru, 40%; în anii 5-12, negociabil, dar nu mai puţin de 53%. Fireşte, restul revine firmei Sindomet.

Prigoană ar putea vota debarcarea Guvernului

Proaspăt plecat din PDL, deputatul Silviu Prigoană aşteaptă textul moţiunii de cenzură ce va fi depus săptămâna viitoare. Senatorul Iulian Bădescu şi-a dat ieri demisia din tabăra democrat-liberală şi a anunţat că se înscrie în PSD. Executivul ar putea pierde sprijinul mai multor aleşi ai partidului. Potrivit unor surse politice, democrat-liberalii ştiau că Bădescu îşi negocia plecarea la PSD "de vreo patru-cinci luni, de când afacerile sale cu statul din domeniul construcţiilor nu mai erau privite cu ochi buni de partid".

Românii construiesc mai puţine locuinţe

Numărul caselor şi apartamentelor date în folosinţă în primul trimestru a scăzut cu aproape 25%. În urmă cu doi ani, în primul trimestru din 2008, În România se construiau 10.900 de locuinţe. Acum, în aceeaşi perioadă din 2010, au apărut mai puţin de 8.000 de case. În 2009, în primul trimestru se construiseră 10.595 de locuinţe noi, număr în scădere cu 306 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, fapt care însemna un prim semnal de alarmă pe piaţa de profil.

Investiţiile străine ocolesc România

Încrederea investitorilor în Europa Centrală şi de Est s-a prăbuşit în 2009, dar industria auto rămâne cea mai atractivă. Proiectele demarate de companiile străine în România s-au înjumătăţit faţă de 2008, în timp ce Turcia şi Ucraina au devenit noile atracţii din regiune.

Cea mai abruptă scădere a investiţiilor străine directe (ISD) în 2009 - din 20 de state europene analizate de compania de consultanţă Ernst&Young - s-a produs în România, respectiv 48%.

CURENTUL

Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii ANI şi urgentarea adoptării Codurilor de procedură

Apropierea raportului de evaluare al CE pe justiţie din luna iulie, întârzierile comisiilor mixte ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în elaborarea Codurilor de procedură penală şi civilă, precum şi votarea de către parlamentari a ciopârţirii legii ANI l-au determinat ieri pe şeful statului să solicite Parlamentului, prin intermediul unei scrisori deschise, adoptarea acestora până la finalul sesiunii parlamentare şi reexaminarea legii trunchierii ANI.

Soacra lui Geoană a obţinut 2.000 mp pe malul lacului Griviţa în baza Certificatului de Revoluţionar

Margareta Costea, cea mai celebră soacră din Romånia, a utilizat din plin Certificatul de Revoluţionar şi Brevetul de Rănit în Revoluţia Romånă, documente contestate în instanţă, şi a devenit posesoarea unui teren de 2.000 de metri pătraţi într-o zonă de fiţe a Capitalei, pe malul Lacului Griviţa. A ajutat-o legea 42/1990, care dădea dreptul revoluţionarilor cu merite deosebite să primească suprafeţe de teren drept recompensă pentru participarea lor la Revoluţia din 1989. Şi, cum coana Margareta şi-a riscat viaţa la Revoluţie cånd i-a căzut naveta cu sticle pe picior, era mai mult decåt îndreptăţită să ia caimacul beneficiilor.

Sendviş, de Tia Şerbănescu

Orice criză loveşte întâi organismul mai slab dar nu-l scuteşte nici pe gras, întrucât ambii sunt la fel de bolnavi. Arhiva grasului birocrat care stă călare pe slabul privat arată însă că şi grasul poartă pe umeri alt slab privat căruia i-a dat privatizări ieftine, contracte scumpe, licitaţii şi firme-căpuşă, iertări de datorii etc. Avem un sendviş! Depinde de unde-l muşti: în urma reducerilor bugetare, un şofer de la Ministerul Finanţelor câştigă aproape cât ministrul.

Televiziunile lui SOV şi Voiculescu - trompetele minciunii în scandalul recalculării pensiilor

De zile întregi, goarnele media ale mogulilor tråmbiţează de mama focului cazul unei femei din Letonia care a dat statul în judecată la CEDO, din motive de pensie, şi a cåştigat. Până aici nimic incorect. Însă datele problemei sunt altele din moment ce această doamnă pensionară (care era cetăţean non-leton cu domiciliu permanent în Letonia) a acţionat statul leton în judecată din cauza faptului că sistemul de pensii din Letonia a refuzat să îi calculeze şi o perioadă de 17 ani (1973-1990) în care femeia a lucrat la complexul chimic de la Olaine, oraş din centrul Letoniei, pe cånd Letonia făcea parte din fosta Uniune Sovietică, iar sediul-mamă al acestui complex a funcţionat pe rând la Kiev şi apoi la Moscova.

CURIERUL NAŢIONAL

Vine valul doi al crizei?

Climatul mondial indică o probabilitate mare a adâncirii recesiunii. Mărfurile s-au ieftinit cu 57% în mai, exact ca înainte de prăbuşirea Lehman Brothers. Măsurile de austeritate ale statelor şi prudenţa băncilor opresc redresarea economiilor. O nouă recesiune mondială este din ce în ce mai probabilă, în contextul în care creşterea preconizată a economiei mondiale întârzie să apară, iar efectele crizei datoriilor din Europa de abia de acum vor începe să fie resimţite la nivelul întregului glob. În luna mai din acest an, preţul mărfurilor s-a prăbuşit cu 57%, exact ca înainte de falimentul băncii americane Lehman Brothers şi începutul celei mai grave recesiuni din ultimii 100 de ani.

BVB a obţinut un profit net de 2,47 mil. lei în T1

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a obţinut în primele trei luni ale anului un profit net de 2,47 milioane de lei, de două ori mai mare decât rezultatul consemnat în perioada similară a anului trecut, de 1,22 milioane de lei, potrivit situaţiilor financiare neauditate ale operatorului de piaţă. În intervalul ianuarie-martie, BVB a înregistrat o cifră de afaceri netă de 4,44 milioane de lei, aproape dublă faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 2,27 milioane de lei.

Canadienii de la Roşia Montană cred că vor demara proiectul

ÎCCJ a dispus ca Ministerul Mediului să elibereze imediat acordul de funcţionare în condiţii de siguranţă pentru barajele Cetate şi Corna. Tănase: Compania a propus măsuri extrem de stricte de protecţie a mediului şi intervenţie în situaţii de criză. Reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) susţin că vor primi în cel mai scurt timp avizele pentru construirea barajelor Cetate şi Corna necesare demarării proiectului Roşia Montană.

SAR: Statul nu poate asigura un trai decent prin sistemul de pensii

Suzana Dobre: Trebuie încurajată economisirea prin fonduri private, dar mai ales economisirea individuală. Lăzăroiu: România are în prezent aproximativ 5,6 milioane de pensionari şi doar 4,4 milioane de salariaţi. În ultima perioadă guvernanţii au anunţat o serie de măsuri de austeritate pentru a ne încadra în prevederile acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), printre acestea regăsindu-se şi scăderea pensiillor cu 15%, măsură ce a stârnit o mulţime de reacţii.

Salariile din companiile de stat vor fi reduse

Potrivit memorandumului, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter "benevol", dar va reprezenta decizia acţionarilor şi conducerii acestor companii. Bugetele companiilor deja restructurate nu vor fi supuse acestei reevaluări. Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unităţile care au efectuat deja restructurări, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluări, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei de ieri a Executivului.

Ce paşi trebuie să urmăm când ne luăm o locuinţă

Pentru a începe cu dreptul, fii atent ce agent alegi, pentru că el te ajută pe tot parcursul tranzacţiei. Numeroase persoane care se decid să achiziţioneze o locuinţă amână demararea acestui proces din cauza procedurilor greoaie şi anevoioase care stau în spatele unei tranzacţii. Dar un agent imobiliar bun vă poate ajuta în acest proces. Pe de-o parte agenţii imobiliari vă pot face zile fripte, dar pe de altă parte ei vă pot ajuta, aşa că trebuie să fiţi atenţi cum vă alegeţi un agent astfel încât să nu aruncaţi banii pe fereastră fără să vedeţi rezultate.

Piaţa media de anul trecut, sub nivelul din 2006

Valoarea totală a acesteia a scăzut în 2009 cu 37%. Publicitatea online a fost cel mai puţin afectată de criza financiară. Ziarele şi outdoor-ul au avut cel mai mult de suferit de pe urma reducerii bugetelor. Anul 2009 a fost unul foarte dificil pentru industria locală de media, valoarea totală a pieţei scăzând cu 37%, nivel sub cel din 2006, potrivit studiului Media Fact Book, lansat ieri de Initiative.

EVENIMENTUL ZILEI

"Mâna dreaptă" a românilor cu dizabilităţi, retezată cu 25%

Peste 180.000 de familii în care există persoane cu handicap grav vor fi afectate de reducerea banilor pentru însoţitori, anunţată de executiv. Intenţia guvernului de a tăia cu 25% şi indemnizaţiile celor care au grijă de românii cu handicap grav va afecta peste 180.000 de persoane, copii şi adulţi, care beneficiază acum de asistent personal sau însoţitor. Concret, cei care ar trebui să aibă grijă de persoanele cu handicap grav ar urma să primească de la stat doar 600 de lei brut/ lună în loc de 705 lei brut cât încasează acum.

Elena Udrea: Guvernul vrea să vândă hotelurile RA-APPS

Ministrul Turismului insistă pe marginea demisiei guvernului la sfârşitul anului, dacă măsurile anticriză nu vor fi aplicate cu succes. Guvernul a discutat despre posibilitatea vânzării infrastructurii turistice a RAAPPS, a anunţat ieri ministrul turismului şi dezvoltării regionale, Elena Udrea. Declaraţia a fost făcută în emisiunea "Evenimentele zilei", de la postul B1. Despre salariile angajaţilor companiilor de stat şi ai ministerelor, Udrea a precizat că acestea vor fi reduse.

Soluţii pentru a scoate din colaps sistemul de pensii

Reducerea pensiilor de lux, penalizarea mai dură a pensionărilor anticipate, dar şi interzicerea majorărilor înainte de alegeri sunt câteva dintre propunerile Societăţii Academice. România numără 5,5 milioane de pensionari şi doar 4,5 milioane de salariaţi, ceea ce a dus la a propierea de colaps a sistemului de pensii. Potrivit directorului Sorin Ioniţă, înlocuirea cotei unice cu impozitul progresiv nu va fi o soluţie, însă ar fi necesară o lărgire a bazei de colectare a contribuţiilor pentru a "închide găurile uitate de guvernanţi în mod deliberat".

Eşecul numirilor la Curte anunţă probleme pentru Boc la moţiune

PNL şi PSD negociază om cu om pentru căderea guvernului cu PDL-iştii nemulţumiţi. La Senat au fost identificaţi 5-6 care sunt gata să voteze cu favoritul opoziţiei pentru Curtea Constituţională. După "defectorii" PDL din rândul deputaţilor, care au votat cu Valer Dorneanu, omul PSD pentru Curte, senatorii puterii au găsit în rândul lor cel puţin "cinci-şase" pe cale să rupă actuala majoritate.

Cât costă energia soarelui la o casă

O familie din cartierul bucureştean Pipera şi-a instalat un sistem fotovoltaic, care îi asigură anual aproximativ 60% din necesarul de electricitate. Diferenţa este extrasă din reţea. Investiţia a fost ridicată, de circa 16.000 de euro, dar îi asigură autonomie vara, când se întrerupe furnizarea de energie în zonă. În momentul în care reţeaua este supraîncărcată şi au loc pene de curent, panourile îi asigură tot necesarul de energie ("sistem de backup").

FINANCIARUL

Boureanu a scăpat de datorii de 9 mil. lei vânzând firmele către irakieni "fantomă"

În tot acest timp, deputatul PD-L s-a împrumutat la bănci cu 10 mil. euro, dar s-a salvat cu ajutorul unor contracte de la stat. Familia deputatului PD-L Cristian Boureanu are datorii către bănci din top 10 de aproape 10 milioane de euro, fiind unul dintre cei mai îndatoraţi politicieni autohtoni. Boureanu a folosit una dintre cele mai grosolane metode de a scăpa de datorii prin vânzarea în doua rânduri a unor firme ale sale cu datorii la stat şi la creditorii privaţi către oameni de afaceri irakieni care ulterior nu au mai fost de găsit.

Salarii la companiile de stat: consilier juridic, 10.000 lei/lună, şef tură, 12.800 lei/lună. Guvernul mimează reducerea lor cu 25%

După ce a anunţat că reducerea salariilor cu 25% va fi aplicată unitar, pentru toate categoriile de salariaţi de la stat, guvernul şi-a dat seama că această măsură nu poate fi pusă în vigoare în cazul companiilor de stat. Astfel că acum caută alte soluţii, care să res-pecte contractele colective de muncă.

Criza finanţelor publice ar putea genera o nouă prăbuşire de preţuri la case

Reducerea cotaţiilor rezidenţiale s-a oprit sau a încetinit în majoritatea statelor europene Din 15 ţări în care indicii locuinţelor au scăzut, în opt au fost consemnate rate mai lente ale declinului. Piaţa locuinţelor din Europa începe să se refacă, însă viitorul rămâne nesigur în multe state, mai ales în acelea care se confruntă în prezent cu aşa-zisă criză a da-toriilor publice.

Grevă pe timp nelimitat din Administraţie a durat doar două zile

Cadrele didactice au fost însă mai "consecvente": au protestat des, anemic şi dezorganizat. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a decis suspendarea grevei generale la nivel naţional, începând de ieri, de la ora 11.00, acuzând presiunile făcute de oameni politici şi prefecţi la adresa salaria-ţilor din administraţie şi a ameninţărilor cu disponibilizarea acestora. FNSA a declansat luni grevă generală din admi-nis-traţie cu intenţia de a o prelungi cel puţin până la votarea moţiunii de cenzură.

GÂNDUL

Grupul pedeliştilor care-i arată bilele lui Boc

PD-L începe să se clatine sub nemulţumirile propriilor parlamentari care atacă din interior Guvernul Boc. Prima fisură la vedere a apărut, marţi, prin demisia senatorului Iulian Bădlescu care a anunţat în plen că trece în tabăra PSD. Motivaţia dată de primul parlamentar al puterii care trece în opoziţie este prestaţia lui Emil Boc şi programul anticriză al Executivului.

Sebastian Lăzăroiu: Reducerea cu 15% a pensiilor evită colapsul pe termen scurt. Pericolul cel mai mare - în 2050

Sebastian Lăzăroiu consideră că "abuzurile şi fraudele" din sistemul de pensii se datorează complicităţii dintre politicieni, funcţionari, medici şi cei pensionaţi

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă că reducerea cu 15 la sută a pensiilor, anunţată de Guvernul Boc, nu rezolvă problema sistemului de pensii, dar stabileşte un echilibru şi evită colapsul sistemului.

Noua ordine imobiliară: case la jumătate de preţ şi malluri de 1 euro

Faţă de perioada de boom imobiliar, o garsonieră costă acum cu aproape 35.000 de euro mai puţin. Locuinţele continuă să se ieftinească uşor în marile oraşe până la un nou minim de la începerea crizei, însă stabilizarea pieţei s-ar putea lăsa aşteptată, în lipsa unor semnale politice pozitive, avertizează experţii imobiliari. Luna trecută, preţul mediu la nivel naţional a ajuns la 1.196 euro/mp util, cu 0,4% mai puţin faţă de aprilie, când proprietarii cereau 1.201 euro/mp şi cu 42% sub preţul din martie 2008, respectiv 2.058 euro/mp, când piaţa era pe val, potrivit portalului imobiliare.ro.

JURNALUL NAŢIONAL

Melania Vergu, afaceristă privată pe ştampila ministrului Daniel Funeriu

Acuzată că-şi foloseşte funcţia şi influenţa pentru a trage bani de la buget spre propăşirea propriei firme, consiliera ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu, se comportă în minister ca pe propria moşie, unde, în ceea ce o priveşte, regula e că nu există nici o regulă. Singurele "garanţii" sunt numele şi funcţia ei.

"Bucătăria" Guvernului înghite 260.673.000 lei în 2010

Zeci de instituţii inutile care îşi copiază una alteia atributele, dar şi lipsa de rezultate concrete - acesta este portretul robot al unui stat care nu funcţionează, dar cheltuie. Pe toate aceste pseudo-instituţii - clădite pe privilegii, nepotisme şi risipa banilor publici fără respectarea condiţiilor legale - le plătim noi în fiecare zi.

"Medicii tineri n-au şanse fără protecţie sau proptele"

Pentru că în România s-au lovit de mitocănie, nesimţire, birocraţie şi şpagă, patru medici au ales să profeseze în Franţa şi Anglia. Ei ne-au povestit despre motivele care i-au determinat să părăsească România pentru a-şi face meseria aşa cum în ţara noastră pare că este aproape imposibil.

ROMÂNIA LIBERĂ

Reţeaua spionilor din dormitor, sub anchetă

53 de persoane "din lumea bună" sunt cercetate pentru că şi-ar fi spionat amantele, angajaţii sau partenerii de afaceri cu aparatură ilegală de interceptare telefonică şi ambientală. Dispozitivele de urmărire ar fi fost cumpărate cu sume de până la 2.000 de lei de la un hunedorean, specialist în IT. Persoanele care au folosit softuri pentru interceptări cumpărate de la Dan Nicolae Oproiu au diferite profesii: judecător, procuror, poliţist, inginer, medic, demnitar, un fost deputat, oameni de afaceri, susţin surse judiciare.

"Israelul este ţinta unui atac condus de guvernul islamist al Turciei"

Criza diplomatica dintre Tel Aviv si Ankara se acutizeaza. Interviu cu col. (rez) Shlomo Mofaz, fostul şef al Departamentului antiterorist al serviciului de informaţii al armatei israeliene, despre incidentul sângeros de la bordul navei Mavi Marmara.

Cum iei 10 salarii de la stat

Care tăiere de cheltuieli? Angajaţii ministerelor încă trăiesc din stimulente

Un consilier personal al ministrului Economiei, Adriean Videanu, a reuşit performanţa de a realiza în aprilie venituri de aproape zece ori mai mari decât salariul său de 2.769 lei. Datele prezentate zilele trecute de către majoritatea ministerelor Guvernului Boc arată discrepanţe uriaşe între personal cu aceeaşi pregătire şi funcţii, dar şi diferenţe majore între salariile fluturate în faţa camerelor de luat vederi de miniştri şi sindicalişti şi veniturile nete obţinute de angajaţii ministerelor.

Bookfest: criza loveşte preţul cărţilor

Săptămâna viitoare va începe o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, în pavilioanele Romexpo, iar de data aceasta publicul va avea acces gratuit. În plină criză, când cuvintele cel mai des folosite sunt legate de cheltuieli, reduceri şi costuri, editurile s-au pregătit pentru Bookfest cu invitaţi de marcă, lansări interesante şi cărţi la preţuri reduse.

ZIARUL FINANCIAR

BNR a cheltuit un miliard de euro ca să ţină cursul pe loc în mai, afirmă ING

Plafonarea cursului îi ajută pe clienţii cu rate la credite în valută, dar îi dezavantajează pe exportatori şi încurajează importul, spun analiştii. Sunt banii de la FMI risipiţi pentru susţinerea unui curs fundamental dezechilibrat? Banca Naţională a cheltuit între jumătate de miliard şi un miliard de euro din rezerva valutară doar în luna mai ca să ţină cursul aproape pe loc, între 4,1 şi 4,2 lei pentru un euro, în timp ce pieţele financiare internaţionale erau zdruncinate de furtuna financiară din Grecia, calculează analiştii ING Bank şi susţin că preţul intervenţiilor s-ar putea vedea în lunile următoare într-o volatilitate mai mare a dobânzilor la leu, care deja au urcat de la 2-3% pe an la 6-7% pe an în ultimele săptămâni.

Deutsche Bahn a tăiat 300 de joburi de la Romtrans

Gigantul transportator german Deutsche Bahn a tăiat 300 de locuri de muncă, după reorganizarea companiei deţinute pe piaţa românească, Schenker Romtrans, care a apărut în urma fuziunii de anul trecut dintre Schenker şi casa de expediţii Romtrans.

În prezent, în compania Schenker Romtrans, care transportă mărfuri pe cale rutieră, feroviară, aeriană şi maritimă, lucrează 1.144 de salariaţi, mai puţin cu 20% faţă de nivelul din 2008.

Reţeaua Cora ridică un hipermarket pe platforma Hidromecanica din Braşov

Uzina Hidromecanica din Braşov, furnizor al producătorilor din industria auto, va fi transformată într-un hipermarket Cora. Reţeaua franceză, cu afaceri de circa 400 mil. euro, a plătit 13 mil. euro pentru achiziţia terenului de circa 40.000 mp pe care este situată platforma Hidromecanica, scos la vânzare de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov. Activul a fost adjudecat la preţul de evaluare de circa 325 de euro metrul pătrat.

S-au scumpit din nou tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea

Majorarea comisioanelor aplicate de Depozitarul Central la înregistrarea tranzacţiilor cu acţiunile Fondului Proprietatea va scoate chiar şi de zece ori mai mult din buzunarele marilor investitori, brokerii avertizând că noul sistem de tarifare va afecta negativ evoluţia preţului şi lichiditatea titlurilor. Începând de marti, 1 iunie, Depozitarul Central a modificat sistemul de tarifare prin introducerea unor comisioane fixe suplimentare la operarea tranzacţiilor cu acţiunile unor societăţi nelistate, în special pentru Fondul Proprietatea (FP), şi prin majorarea procentului aplicat în funcţie de valoarea tranzacţiei.

Preşedintele ceh dă cu moneda unică de pământ

În cadrul unui comentariu publicat în cotidianul de business The Wall Street Journal, preşedintele Cehiei Vaclav Klaus scrie despre motivele pentru care proiectul zonei euro nu a avut succesul scontat, susţinând că zona euro va exista în continuare, deşi cu un preţ ridicat, economia europeană putând fi salvată, pe termen lung numai printr-o restructurare radicală a sistemului economic şi social.

Achiziţia de 35 de miliarde de dolari a diviziei asiatice a asiguratorului AIG a căzut

Unul dintre cele mai importante acorduri de pe piaţa asigurărilor de viaţă, între American Internaţional Group (AIG) şi Prudenţial din Marea Britanie, estimat la 35,5 mld. dolari (29,3 mld. euro), care ar fi avut forţa să modifice harta industriei şi totodată ar fi returnat contribuabililor americani o parte din banii investiţi, a căzut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citind toate aceste stiri am vazut ca foarte multe din acestea sunt stiri proaste. Investitorii ocolesc Europa de Sud Est, BNR cheltuie miliarde de euro sa tina sub control cursul euro-leu, etc. Dar mai sunt si ceva vesti buna. Printre aceste am vazut avizul primit de cei de la RMGC in ceea ce priveste lucrarile de la Rosia Montana. Aceste lucrari trebuiesc incepute cat mai repede, deoarece Romania are mare nevoie de astfel de investiti straine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb