• ADEVARUL
• Planurile USL: amânarea alegerilor şi revocări la CCR
Liderii USL caută soluţii pentru a salva legea votului uninominal "pur", respinsă, recent, de Curtea Constituţională. Surse din USL afirmau că la nivelul Puterii ar exista informaţii potrivit cărora legea ar fi fost respinsă pe motiv că regulile electorale nu pot fi modificate cu şase luni înainte de alegeri. Curtea ar fi dat curs, în acest fel, unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care nu face parte din Constituţia României, dar care a mai fost invocată de magistraţii constituţionalişti atunci când au respins comasarea alegerilor locale şi parlamentare. USL ar putea invoca prevederea constituţională potrivit căreia, alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile după expirarea mandatului Parlamentului. În acest fel, alegerile parlamentare ar putea fi împinse până în februarie 2013, astfel încât între momentul modificării legislaţiei electorale şi alegeri să treacă mai mult de şase luni de zile.
• Îndemnurile lui Antonescu
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, începând de astăzi, în sesiune extraordinară la cererea USL. Agenda oficială include un discurs al premierului Ponta despre participarea la Consiliul European de la Bruxelles, schimbarea conducerii TVR şi votarea unei noi legi electorale. La întâlnirea de ieri cu parlamentarii USL, liderii Puterii au lăsat să se înţeleagă că ar putea suplimenta ordinea de zi cu acţiuni contra preşedintelui Traian Băsescu, fără a da, însă, detalii. "Guvernul care ne exprimă pe noi ca majoritate parlamentară şi legitimat prin votul popular de pe 10 iunie este într-o situaţie foarte gravă şi este obstrucţionat de o serie de instituţii, mai ales de Preşedinţia României", a afirmat liderul PNL, Crin Antonescu.
• Bilanţ negru al Guvernului Ponta
În cele două luni de mandat, Executivul s-a remarcat mai mult prin gafe şi decizii controversate decât prin realizări. Cabinetul Ponta şi-a început mandatul pe 7 mai 2012, zi în care a depus jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Au trecut de atunci 58 de zile, o perioadă agitată, în care Executivul a provocat atâtea scandaluri şi a emis atâtea decizii controversate încât tot mai multe voci vorbesc despre actuala guvernare ca despre o ameninţare la adresa democraţiei. Acţiunile negative ale Guvernului Ponta pot fi împărţite în trei categorii: atacuri premeditate împotriva unor instituţii ale statului, gafele şi bâlbâielile care pot fi considerate involuntare, ca şi mesajele politice nocive aruncate în spaţiul public.
• Dezvăluire incendiară la "Naşul". Un coleg de catedră o acuză pe Ecaterina Andronescu de plagiat
Nicolae Toma, coleg cu Ecaterina Andronescu la Facultatea de Chimie Aplicată din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, a dezvaluit, luni seară, în emisiunea "Naşul" că în lucrarea de doctorat a acesteia se regăsesc reţete de "superfinisare", obţinute de soţia profesorului din spionaj industrial în anul 1978 de la o fabrică din Syracuse, Statele Unite. Profesorul susţine că soţia sa a obţinut în vizita din Statele Unite peste 80 Kg de documentaţie, iar cea referitoare la "superfinisare" a fost trimisă Catedrei de Chimie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, unde lucra Ecaterina Andronescu. Profesorul spune că pentru a putea fi folosite acele "reţete" în producţia interna s-a încheiat un contract de cercetare, în care era parte si actualul Ministru al Educaţiei.
• Cu masterele pe masă
Scandalul plagiatului continuă: fostul interimar de la Educaţie i-a cerut lui Traian Băsescu să arate diploma de master obţinută în Norvegia. Preşedintele a redirecţionat atacul spre masteratul lui Victor Ponta. Băsescu a răspuns: "Niciodată nu am făcut cursuri de masterat, nu sunt nici doctor, nici dottore". A explicat că a urmat, în 1995, nişte cursuri avansate de management în industria transportului maritim la Academia norvegiană, dar acestea nu s-au finalizat printr-o lucrare sau dizertaţie. Ceea ce n-a înţeles Pop era că preşedintele nu a ieşit pentru a se apăra, ci pentru a direcţiona presa şi opinia publică spre un alt punct din CV-ul premierului Ponta: masterul în drept penal internaţional urmat în anul 2000 la Universitatea din Catania, Italia. Acest master a dispărut bizar din CV-ul premierului, după ce a început scandalul plagiatului.
• De unde ia UE bani ca să repornească motoarele
Bani pentru creştere economică şi investiţii care să genereze locuri de muncă sunt două dintre hotărârile-cheie stabilite de şefii de stat şi de guvern la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii trecute. Hotărârile liderilor UE vizează toate cele 27 de state membre, pentru că alte decizii importante, vizând sistemul bancar şi flexibilizarea instrumentelor europene de împrumut, ce au dominat şi ele discuţiile, au fost duse în cadrul grupului celor 17 state din zona euro. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat că aşa- numitul Pact pentru creştere şi locuri de muncă, propus de Franţa şi asumat ca o victorie a lui François Hollande, a fost agreat de liderii UE. Acest pact presupune mobilizarea a 120 de miliarde de euro" pentru măsuri imediate".
• CURENTUL
• Liviu Pop - conflict de interese şi acte de corupţie cu bani europeni
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, cel care în calitate de interimar la Educaţie şi-a făcut chiar un titlu de glorie din a-l scoate pe Victor Ponta basma curată din scandalul de plagiat, are mari şanse să dea curând declaraţii în faţa procurorilor, fiind protagonistul unui conflict de interese major, în care este implicată şi soţia sa, Pop Adriana Elena, celebra profesoară de franceză-engleză din Baia Mare transferată la Bucureşti în interesul învăţământului românesc, după cum a dezvăluit ieri ziarul Curentul. Liviu Pop, în calitate de coordonator de proiect finanţat din bani europeni, prin deja celebrul program POSDRU, i-a făcut loc în proiect şi soţiei sale, în calitate de formator, poziţie pentru care a încasat şi onorariul corespunzător.
• Medicii de la Floreasca au întârziat nejustificat externarea lui Năstase
Magistraţii Tribunalului Bucureşti (TB) au apreciat, în motivarea deciziei prin care au constatat că poliţiştii pot pune în aplicare mandatul de executare pentru Adrian Năstase, că medicii de la Floreasca nu au motivat de ce doar la spitalul lor puteau fi făcute anumite proceduri, îngreunând, astfel "nejustificat şi nelegal", externarea fostului premier pentru ducerea lui într-un loc de detenţie. "Nici aprecierile Comisiei multidisciplinare întrunite în cadrul Spitalului Floreasca, reluate în adresa înaintată de spital către poliţia Capitalei, Serviciul investigaţii Criminale, nu pot împiedica punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii cu privire la condamnatul Adrian Năstase.
• CURIERUL NATIONAL
• Vară imobiliară cu scăderi de preţuri, dar şi de oferte
Piaţa imobiliară rezidenţială din Capitală se păstrează, de patru ani, pe o singură traiectorie atât din punct de vedere al ofertelor, cât şi al preţurilor. Dacă tendinţa de scădere a preţurilor poate fi explicată prin absenţa clienţilor solvabili, scăderea ofertei de locuinţe pe toate categoriile de imobile nu este una tocmai normală, mai ales pe timpul verii, când cererea ar fi trebuit să fie mai mare decât în sezonul rece. Potrivit unui studiu realizat de site-ul de imobiliare Anunţuriparticulari.ro, preţurile medii solicitate de proprietarii imobilelor scoase la vânzare în Bucureşti au scăzut cu până la 5% din ianuarie până în iunie, menţinându-se pe acelaşi trend iniţiat de criză în 2009, respectiv de scădere, se arată într-un raport al site-ului de imobiliare Anunţuriparticulari.ro. În ciuda previziunilor repetate ale analiştilor, piaţa imobiliară din Capitală încă nu reuşeşte să ajungă la punctul cel mai de jos, aşa cum sperau imobiliarii.
• Acordul de la Bruxelles oferă un scurt răgaz monedei euro, dar pericolele rămân
Acordul privind creşterea economică, subliniază analiştii de la "La Tribune", oferă un răgaz monedei euro, el având meritul de a fi dat câte un pic de satisfacţie tuturor. În realitate însă, el comportă numeroase incertitudini pe care miniştrii de Finanţe ai ţărilor zonei euro vor trebui să le clarifice cât mai rapid posibil. În acest context, un rol crucial revine reuniunii Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), ce va avea loc joi, la Frankfurt, prilej cu care ar putea fi decisă o diminuare a principalei sale dobânzi directoare.
• Scandalul manipulării Libor face victime: Marcus Agius va demisiona
Preşedintele board-ului Barclays, Marcus Agius, urmează să demisioneze în faţa presiunilor politice generate de investigaţia privind manipularea dobânzilor, care a condus la sancţionarea băncii britanice cu 290 milioane lire sterline, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Bloomberg. Agius (65 de ani) este în funcţie din ianuarie 2007. Anunţul privind demisia este aşteptat încă de luni, potrivit sursei citate. Preşedintele board-ului Barclays, a doua mare bancă britanică după active, este cel mai important director executiv care şi-a oferit demisia în urma investigaţiei internaţionale privind suspiciuni că marile bănci au conspirat pentru manipularea Libor (London interbank offer rate), dobânda de referinţă de pe piaţa interbancară care serveşte drept indice global al dobânzilor.
• Noi probleme la orizont: Spania ar putea cere prea puţini bani de la UE pentru bănci
Spania, care a subestimat timp de câţiva ani pierderile băncilor, este pe cale să supraaprecieze potenţialul acestora de profit pe timp de recesiune, situaţie în care guvernul ar putea solicita prea puţini bani de la UE pentru recapitalizarea sistemului financiar, transmite Bloomberg. Una dintre cele două companii contractate de guvernul de la Madrid să efectueze teste de stres în sectorul bancar estimează că pierderile băncilor din Spania s-ar putea ridica la 274 miliarde euro în următorii trei ani.
• EVENIMENTUL ZILEI
• PUTEREA DĂ CU PUMNUL ÎN MASĂ: Justiţia sunt eu!
Primul-ministru şi ministrul Justiţiei vor de mai mulţi ani să scape de Morar, Kovesi şi alţii ca ei. Guvernul Ponta vrea să intervină în activitatea instituţiilor pe care încă nu le controlează: DNA, ANI, Parchetul General şi Curtea Constituţională. Mandatul şefului DNA, Daniel Morar, expiră la sfârşitul lui august, iar cel al procurorului general, Codruţa Kovesi, în septembrie. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a anunţat că ar putea face propuneri de schimbare a celor doi înainte de publicarea următorului raport al Comisiei Europene pe justiţie. "Voi reflecta (...) dacă voi face aceste propuneri înainte de raportul de ţară sau după", a spus Corlăţean. Raportul va fi publicat în iulie, iar dacă, aşa cum s-a întâmplat până acum va aprecia activitatea DNA şi a Parchetului General, lui Corlăţean îi va fi greu să explice de ce a decapitat aceste structuri. Concomitent, USL a început un atac mediatic asupra ANI şi a Curţii Constituţionale.
• Băsescu îi retrimite pe Ponta şi Antonescu la popor
Şeful statului, dispus să demisioneze dacă USL va accepta modificarea Constituţiei în conformitate cu referendumul din 2009. Traian Băsescu şi-a reiterat intenţia de a demisiona din funcţie, cu condiţia modificării Constituţiei şi a scurtării mandatului prezidenţial la patru ani. Preşedintele s-a folosit de ceremonia de învestitură a noului Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru a da răspuns la propunerea premierului Victor Ponta ca ambii să demisioneze pentru a pune capăt crizei politice. Drept răspuns, şeful statului i-a înmânat lui Victor Ponta un dosar cu coperţi roşii, care conţinea scrisoarea pe care Băsescu a trimis-o PSD, PNL şi PC în luna aprilie. Prin aceasta, Băsescu se arăta dispus să renunţe la cei doi ani de mandat, în schimbul respectării rezultatelor referendumului din 2009.
• Doru Giugula, consilierul-avocat care face bani folosind informaţii din Primărie
PSD-istul Doru Giugula votează hotărâri de Consiliu, apoi îi apără pe cei care dau Municipalitatea în judecată. ANI este pe urmele lui. Unul dintre cei mai vechi consilieri generali PSD, Doru Giugula, câştigă bani frumoşi de pe urma informaţiilor din Primăria Capitalei în postura de avocat. Astfel, acesta este membru al Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), dar şi avocatul mai multor persoane care au dat în judecată Municipalitatea sau CGMB. Cu alte cuvinte, Giugula merge în Primărie, în calitate de ales general, are acces la informaţiile din instituţie şi apoi reprezintă, în calitate de avocat, persoanele care dau în judecată Municipalitatea.
• Antonescu: "Săptămâna asta cred că putem depune şi vota cererea de suspendare a lui Băsescu"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, aseară, la o emisiune de la Antena 3, că în această săptămână, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, USL ar putea depune şi vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Liderul PNL a fost întrebat în timpul emisiunii ce poate însemna sesiunea extrordinară pentru deblocarea activităţii guvernamentale. "Ar putea însemna inclusiv că Băsescu mai e sau nu mai e preşedinte al României", a răspuns Crin Antonescu. Întrebat dacă USL ar urma să depună o cerere de suspendare a preşedintelui, Crin Antonescu a spus că se poate ajunge la suspendare dacă se îndeplinesc condiţiile procedurale ale Parlamentului, dar e nevoie şi de un răspuns al Curţii Constituţionale.
• Fundaţia Soroş atacă Guvernul. Scrisoare deschisă de o duritate fără precedent.
"Asistăm cu îngrijorare, (...) la punerea sub semnul întrebării a acestor valori (ale unei societăţi deschise, drepturile omului, democraţia şi statul de drept - n.r.), în bună măsură din cauza comportamentului public al instituţiei pe care o conduceţi", se arată într-o scrisoare deschisă a Fundaţiei Soros România, adresată Guvernului Ponta. Îngrijorătoare sunt "presiunile asupra puterii judecătoreşti", "graba cu care Guvernul acţionează în cazul Curţii Constituţionale, TVR, sau ICR, "abuzul de putere în favoarea intereselor personale ale unor demnitari, inclusiv ale domniei voastre", constată Fundaţia, o instituţie foarte influentă, ale cărei poziţii publice au un larg ecou în străinătate.
• BÂLBÂIALA Consiliului Naţional de Etică: ba există, ba nu există o sesizare privind plagiatul lui Victor Ponta
Membrii Consiliului Naţional de Etică, cel care ar trebui să decidă dacă Victor Ponta a plagiat sau nu teza de doctorat după desfiinţarea CNATDCU, nu par să se fi pus de acord asupra datei când va fi luat în discuţie acest caz. Mai mult de cât atât, nu sunt consecvenţi nici în privinţa existenţei unei sesizări cu privire la acuzaţiile de plagiat, deşi însuşi premierul Victor Ponta declara în urmă cu ceva timp că a depus o cerere de analizare a tezei sale de doctorat.
• JURNALUL NATIONAL
• Retragerea mandatului judecătorilor CC sau acţiunea în justiţie a fost discutată de parlamentarii USL
O eventuală acţiune în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale sau retragerea mandatelor celor numiţi de Parlament a fost discutată de parlametarii USL, după verdictul în cazul reprezentării la Consilul European, rezultatul fiind schimbarea raportului de forţe în CC, scrie Mediafax. Parlamentarii PSD şi PNL au discutat două variante pentru rezolvarea conflictului dintre Parlament şi Curtea Constituţională în urma verdictului judecătorilor CC care au stabilit că şeful statului este cel care reprezintă România la Consiliul European şi-şi poate delega atribuţiile către premier.
• BNR a sancţionat şase bănci din România pentru nereguli semnalate în activitate
Banca Naţională a României a sancţionat anul trecut, cu amenda şi avertisment scris, şase bănci, pentru aspecte legate de nivelul indicatorului de solvabilitate si inregistrarea de catre institutia de credit a unui deficit de capital, activitatea de creditare, clasificarea portofoliului de credite, constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor sau raportarea privind lichiditatea, administrarea riscului de credit si operational.
• Bulgariei îi este ruşine de cooperarea cu România: vrea cinci poduri peste Dunăre!
Două poduri peste Dunăre între Bulgaria şi România reprezintă o ruşine, ar trebui să avem cel puţin cinci; Bulgaria nu va sta cu mâna întinsă în faţa UE, ci va cotiza sporit la bugetul UE. Acestea sunt concluziile ministrului bulgar al fondurilor europene, Tomislav Donchev, după discuţiile purtate cu omologul său român, Leonard Orban, despre cooperarea bilaterală în domeniul absorbţiei fondurilor europene în perioada 2013 - 2020.
• Cum justifică un rege al asfaltului întârzierea de la Autostrada Bucureşti-Ploieşti
Administratorul PA&CO, compania lui Costel Căşuneanu, spune că firmele de construcţii angajate la autostrada Bucureşti-Ploieşti au început să lucreze efectiv de-abia de un an, deşi lucrările au demarat oficial în 2008. Motivul este că statul nu şi-a făcut treaba sa pe partea de exproprieri. După ce fostul premier Mihai- Răzvan Ungureanu a anunţat, la începutul anului, că termenul limită de finalizare a lucrărilor pe Bucureşti-Ploieşti este luna mai, noul guvern Ponta a avansat termenul de 30 iunie. Acum câteva zile, ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi a precizat că lucrările vor fi finalizate de-abia la 1 august.
• NATIONAL
• Consilierul Giugula a facut afaceri cu Omar Hayssam si Daniela Andreescu
Consilierul PSD Doru Giugula n-a uitat de unde a plecat si face ce stie el mai bine: isi "toarna" colegii pentru a iesi basma curata, incaseaza injuraturi doar ca sa-si pastreze locul caldut de unde dirijeaza afaceri cu bani publici si sufera de "amnezie" atunci cand e vorba sa-si treaca toate casele in declaratia de avere. Doru Giugula a lucrat ca ofiter al Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA) inainte de 1989. Apropiatii sustin ca misiunea lui era una "speciala": sa-si spioneze colegii de serviciu. La inceputul anului, consilierul Giugula a defilat prin tribunale in calitate de avocat, alaturi de Daniela Andreescu, fost secretar general al Guvernului, demisa pentru combinatii cu spatii RA-APPS. Doru Giugula le-a facut intrarea fratilor Hayssam la lideri ai PSD si le-a asigurat protectia interna. Gugula mai este cunoscut ca un bun prieten al clanului Camataru si om de baza al gruparii Vanghelie la nivel de Capitala.
• Blaga da ordin de concentrare PDL-ului
Vasile Blaga le-a facut pedelistilor program de vacanta: reorganizarea filialelor cu probleme si constituirea unui guvern din umbra pana-n toamna. In loc de escapadele exotice de vara, democratii vor opinti la readucerea partidului la viata, a decis noul lider al PDL. Iar ca prima dovada concreta ca PDL si-a stopat caderea si revine pe frontul de lupta politic, democratii organizeaza deja un miting impotriva "anexarii institutiilor statului de catre USL si premierul Victor Ponta".
• Assad i-a asigurat pe rusi ca in doua luni va fi liniste in Siria
Agentia israeliana Debka a aflat ce a vorbit, la 1 iulie, presedintele Siriei, Bashar al-Assad, cu reprezentanti ai serviciilor secrete rusesti si oficiali ai ministerului de Externe. Intr-o videoconferinta "secreta", Bashar le-a spus aliatilor rusi, reuniti intr-o "celula de criza" la Kremlin, ca mai are nevoie de vreo doua luni ca sa potoleasca spiritele in Siria. "Noile tactici militare functioneaza", i-a asigurat el. Regimul lui Bashar si opozitia sustinuta de la Istanbul au refuzat sa se conformeze deciziei luate la Geneva de a inceta ostilitatile pentru a se forma un guvern de tranzitie.
• PUTEREA
• Parlament degeaba
Comisia Europeană vrea să introducă cipuri pe buletinele românilor, iar parlamentarii de la Bucureşti nu au nici o părere avizată faţă de acest lucru, deşi ar putea influenţa procesul legislativ al UE. Parlamentarii români s-au plâns pe 12 iunie că au fost excluşi din chestiunile europene, însă în realitate nu cunosc ce noi legi ni se pregătesc la Bruxelles. Membrii Comisiilor de Afaceri Europene din Senat şi Camera Deputaţilor nu cunosc proiectul buletinelor cu cipuri, deşi Parlamentul a fost notificat încă din data de 7 iunie. Pe 12 iunie, premierul Victor Ponta alături de parlamentarii USL cereau creşterea importanţei Parlamentului României în afacerile europene. În realitate, Parlamentul României este implicat în toate procesele decizionale ale UE, însă aleşii românilor nu se ostenesc foarte tare în acest sens.
• Calcule pentru suspendarea lui Băsescu
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, copreşedinte USL, a susţinut luni că şeful statului obstrucţionează Guvernul şi continuă "batjocura" la adresa Executivului prin referirile la ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei. Problema care se pune este dacă Parlamentul îşi asumă sau nu rolul de a pune în ordine aceste chestiuni. Cu alte cuvinte, dacă Parlamentul porneşte sau nu procedura de suspendare a preşedintelui. Practic, sunt două termene în care Băsescu ar putea fi suspendat: în sesiunea parlamentară următoare, care începe la 1 septembrie, sau în cadrul unei sesiuni legislative extraordinare. Această din urmă variantă este una realistă şi, oarecum, confirmată de spusele de luni ale lui Crin Antonescu, pe care le aminteam mai sus.
• Transelectrica, afectată de insolvenţa Hidroelectrica
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica avea o datorie de 12,265 milioane de lei către Hidroelectrica SA, la data de 2 iulie 2012, din care 6,5 milioane de lei pe piaţa de echilibrare şi 5,765 milioane de lei pe piaţa de energie, informează societatea, într-un comunicat. Sumele menţionate vor fi achitate conform termenelor stabilite între cele două companii, precizează Transelectrica. Compania îl contrazice astfel pe şeful Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, care afirma, săptămâna trecută, că Transelectrica este unul dintre cei mai mari datornici către Hidroelectrica, având restanţe de peste 40 milioane lei.
• BNR: Românii şi-au retras banii depuşi la băncile greceşti
Românii au luat în seamă criza din Grecia şi şi-au retras depozitele din băncile cu capital majoritar elen. Băncile greceşti au fost nevoite să îşi ajusteze şi activele şi cota lor de piaţă a scăzut puternic. Băncile cu capital grecesc aveau la sfârşitul anului 2010 a doua cea mai mare pondere în totalul activelor (16,7%). La sfârşitul lui 2011, cota din total active a scăzut la 13,3% şi în martie 2012 a ajuns la 13%, se arată în raportul anual al BNR, citat de economica.net. "Grupa băncilor cu capital grecesc a consemnat o repoziţionare în cadrul sectorului bancar, ca efect al restrângerii bazei locale de depozite, în contextul percepţiei negative a unor deponenţi indusă de evenimentele din Grecia, fiind surclasată pentru prima dată de băncile cu capital românesc şi francez, care deţineau la 31 martie 2012 o cotă de 17,5% şi respectiv 13,1%", potrivit raportului BNR.
• ROMANIA LIBERA
• Strategia pro-corupţie a Parlamentului României
În Parlamentul României îşi exercită de câteva luni mandatele doi deputaţi (Sergiu Andon şi Florin Pâslaru, de la PSD) pe care justiţia şi ANI i-au declarat definitiv incompatibili, deci ar fi trebuit excluşi. Refuzul Parlamentului de a-i demite intră în contradicţie flagrantă cu declaraţia Camerei Deputaţilor şi a Senatului privind sprijinirea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie. Atitudinea de neînţeles a Legislativului, care una declară şi alta face, va cântări greu în concluziile raportului Comisiei Europene de evaluare a progreselor realizate în justiţie. Documentul va avea o pondere majoră în luarea unei decizii privind aderarea României la Spaţiul Schengen.
• "Memorialul Furăciunii" la TVR. Valentin Nicolau îi ATACĂ DUR pe liberalii Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin
Fostul preşedinte al TVR din perioada PSD, Valentin Nicolau, susţine că reprezentantul PNL în Consiliul de Administraţie al TVR, Lucia Hossu Longin, a dorit să rămână "la putere" în televiziune pentru a-şi ascunde deciziile cu iz penal luate în cârdăşie cu fostul preşedinte Andi Lăzescu. Deşi unitatea în cadrul USL este de nezdruncinat, conform liderilor ei, lupta pentru putere duce la conflicte deschise în cadrul Consiliului de Administraţie al Televiziunii publice. Miza o constituie funcţia de preşedinte al TVR, motiv suficient pentru Nicolau să-şi atace colegii liberali din consiliu. "Fostul director SIE, Elwis Claudiu Săftoiu, şi ceilalţi doi angajaţi cu state vechi (prezenţi fără întrerupere în cele trei Consilii de Administraţie de la declanşarea declinului TVR) - Lucia Hossu Longin şi Sorin Burtea - alcătuiesc un triumvirat şi au propriile lor motive să facă parte din el.
• ZIARUL FINANCIAR
• Producţia agricolă de aproape 5 mld. euro îi va da oxigen economiei şi anul acesta
Recolta de cereale este estimată la aproape 18 milioane de tone, cu doar 7% mai redusă decât în anul record 2011. În bani, având în vedere menţinerea unor preţuri ridicate, înseamnă aproape 5 miliarde de euro în conturile fermierilor. Agricultura va fi şi în 2012 sectorul care îi va da oxigen economiei, pentru al doilea an la rând. Industria cel mai probabil va fi pe minus, ca urmare a contracţiei cererii externe, construcţiile se vor redresa în T2 şi T3, iar comerţul ar putea să crească, influenţat şi de reîntregirea salariilor din sectorul public. Agricultura rămâne astfel una dintre puţinele "trambuline" pentru economie, iar banii intraţi în conturile fermierilor în schimbul recoltelor vândute se vor vedea în final şi în evoluţia consumului, chiar dacă această componentă a economiei, agricultura, va rămâne în continuare una dintre cele mai "negre" în lipsa unei fiscalizări corespunzătoare.
• Salariul mediu net din Banca Naţională, cât al unui ministru
Salariul mediu net lunar în BNR a fost anul trecut de circa 5.000 de lei (1.180 de euro), mai mare decât media înregistrată la nivelul băncilor comerciale şi triplu faţă de salariul mediu net pe economie. Aceasta înseamnă că salariul mediu net din BNR este cât al unui ministru, cel mai înalt funcţionar al statului în afară de premier şi preşedinte. BNR avea la sfârşitul anului trecut 1.861 de angajaţi, cu 63 mai mult decât în 2010, iar cheltuielile cu personalul au urcat cu 9%, la 220,7 mil. lei, potrivit datelor din raportul anual al BNR. Estimarea pentru salariul mediu lunar a rezultat din împărţirea cheltuielilor totale cu personalul la numărul de angajaţi şi scăderea impozitelor şi contribuţiilor din valoarea brută. În decembrie 2011 salariul mediu net pe economie a fost de 1.604 lei (373 euro), potrivit INS.
• Miracolul economic polonez - ce stă în spatele lui şi cât de mult va mai rezista
În timp ce ţările zonei euro încearcă din răsputeri să salveze moneda unică europeană şi, în frunte cu Franţa, Spania şi Italia, încearcă să injecteze viaţă în economiile anemice, Polonia, singurul stat stat din Uniunea Europeană care a evitat recesiunea în timpul crizei globale din 2009, este pe cale să devină economia cu cea mai rapidă creştere din spaţiul comunitar. Ce se ascunde în spatele "miracolului polonez"? Norocul este unul din ingredientele principale ale "miracolului de lângă noi", aşa cum a fost descrisă economia poloneză de publicaţia germană Der Spiegel. Performanţele economice au fost favorizate de reducerile de taxe efectuate de diferitele guverne, intrări masive de fonduri UE, de 67,3 miliarde euro între 2007-2013, şi de flexibilitatea cursului de schimb valutar, Polonia nefiind membră a zonei euro.
• Campanie ProTV: Naşii tarabelor. Străinii fac averi ilegale, iar statul pierde anual 2 miliarde euro
Mancam cu totii legume si fructe scumpe. Indiferent din ce piata le cumparam, pretul este dublu fata de cel real, iar gustul mai degraba de plastic. O afacere din care statul este inselat in fiecare an cu sume colosale, care ajung la 2 miliarde de euro. Vanatoare de fantome sau lupta cu morile de vant, asa sunt sarcinile de serviciu pentru politisti si comisarii Garzii Financiare, care cauta evazionistii din importurile de legume si fructe. Peste noapte apar firme care aduc marfa de peste granita si dispar in cateva zile, lasand in urma pagube de milioane de euro. Autoritatile stiu prea bine cum functioneaza sistemul de fraudare, dar se declara neputincioase. De multe ori totul se intampla cu acordul lor.