REVISTA PRESEI - 03.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 august 2010

ADEVĂRUL

Frunza lui Udrea, bătută în cuie

Oficialii din turism au decis păstrarea frunzei, chiar dacă aceasta este aproape identică cu brandul unei companii de transport. Timp de aproximativ trei luni, brandul de ţară va fi evaluat din punct de vedere juridic, iar în acest timp spaniolii care l-au creat nu-şi vor primi banii. "După discuţiile din Consiliu, nu am găsit niciun viciu care să se fi strecurat în întreaga procedură pentru crearea brandului turistic", a declarat Paul Mărăşoiu, preşedintele Romanian Convention Bureau şi membru în Consiliu.

PSD şi PNL: divizate de moţiune

Liderul liberal Crin Antonescu condiţionează susţinerea moţiunii de cenzură de acordul PSD pentru o nouă formulă guvernamentală. El spune că Opoziţia trebuie să fie pregătită dacă Guvernul cade. Social-democraţii nu sunt însă interesaţi să intre la guvernare şi pledează pentru alegeri anticipate.

Cristian Preda, chemat la judecata partidului

Europarlamentarul Cristian Preda va fi chemat în faţa colegilor săi din Biroul Permanent Naţional (BPN). Decizia a fost luată la iniţiativa ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. În vizorul BPN ar fi şi vicepreşedintele Cezar Preda, au declarat surse democrat-liberale pentru "Adevărul". Cristian Preda a susţinut că o remaniere a Guvernului ar fi inutilă, întrucât primul care trebuie schimbat este chiar premierul Emil Boc.

Arabia Saudită şi Egiptul, în pragul schimbării

Regele Abdullah şi Hosni Mubarak, liderii celor doi aliaţi strategici ai Occidentului în lumea arabă, au îmbătrânit, iar înlocuirea lor ar putea avea efecte nedorite pentru întreaga regiune. Apropiata succesiune politică în cele două ţări s-ar putea lăsa cu lupte interne între facţiuni şi export de instabilitate în Orientul Mijlociu.

Programul de garanţii pentru reabilitarea termică, un fiasco total

Băncile ar fi trebuit să acorde, începând de ieri, credite cu garantarea statului pentru ca beneficiarii să-şi reabiliteze casele. Deocamdată, aceste credite nu pot fi luate. La mijlocul lunii trecute, Palatul Victoria anunţa că din 2 august va demara un program de garantare a creditelor pentru reabilitare. Totul e gata, însă doar pe hârtie.

Construcţiile, în derivă. Rezistă doar firmele mari

Pe parcursul anului trecut şi în prima jumătate din 2010, aproape 20.000 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă şi este de aşteptat ca numărul falimentelor să crească în 2011. În contextul crizei, cele mai afectate firme implicate în domeniul construcţiilor sunt cele care se ocupă de execuţie. Dacă marii producători de materiale de construcţii ca Lafarge, Cesarom sau Adeplast au rezistat crizei din sectorul construcţiilor fiind salvaţi de exporturi, mii de firme mici şi mijlocii au fost nevoite să intre în insolvenţă.

Chinezii au finalizat achiziţia Volvo

Compania de automobile Geely din China a semnat ieri actele pentru cumpărarea diviziei Volvo de la Ford Motor Company. Acordul, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, reprezintă cea mai mare achiziţie internaţională a unui producător auto din China. După ce a primit toate aprobările de la guvernul chinez şi de la Ministerul Comerţului, producătorul auto Geely a finalizat ieri achiziţia diviziei Volvo Motor Corporation din cadrul Ford Motor Company, hotărâtă de cele două companii încă de la sfârşitul lunii martie.

Secretul vinului popesc

Paharnicul Ioanichie, îngrijitorul viei episcopale din satul vâlcean Dobruşa, a acceptat să dezvăluie reţeta obţinerii "sângelui Domnului". Spre deosebire de vinul făcut în regim industrial sau în gospodării, cel popesc se face din "bob copt şi dulce ca mierea", "se bagă la parfumat" şi "se lasă uitat în bădane" (butoaie). În principiu, vinul obţinut din podgoriile de pe oricare domeniu bisericesc nu este un "altfel" de vin.

Război în Deltă?!

Orice face România este, la nivel discursiv, rău pentru Ucraina. De ce apar mereu la graniţa româno-ucraineană "pseudo-poveşti de război"? Indiferent de putere, Kievul produce acelaşi discurs: România este Ameninţarea. Ca şi când tânărul stat ucrainean ar avea nevoie de un inamic extern inventat pentru a se consolida.

"Revendicările teritoriale"

Dreptul internaţional prevede că pe cursurile apelor linia de frontieră este pe mijlocul canalului navigabil. În cei 40 de ani, cursul Dunării a suferit schimbări geomorfologice. Potrivit României, aceasta justifică trasarea liniei pe mijlocul canalului navigabil, ceea ce ar duce "la schimbarea apartenenţei unor insuliţe". Potrivit Ucrainei, România formulează noi pretenţii teritoriale şi vrea să anexeze şi insula Maican, după ce a mai luat din teritoriul ucrainean, prin decizia CIJ din 2009.

CURENTUL

Proprietarii cu pagubele, Lulache cu milioanele de euro

În timp ce statul plăteşte milioane de euro despăgubiri impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcări ale drepturilor în domeniul proprietăţii, iar foştii proprietari aşteaptă reparaţiile cuvenite, şefii Fondului Proprietatea se laudă cu performanţele lor manageriale, încasând salarii şi prime care l-ar face invidios şi pe Malaxa. Daniela Lulache este un astfel de exemplu. A fost numită director general al Fondului Proprietatea la 30 ianuarie 2008, dar plecarea din această funcţie, în decembrie 2009, a făcut-o celebră.

Vacanţa mare, de Tia Şerbănescu

A sosit şi luna august, ultima lună de vară şi ultima lună în care guvernul Boc s-a bucurat de propria criză în linişte. La 1 septembrie începe remanierea. Având în vedere sondajele, unde şi dl Băsescu şi PDL au plătit scump anunţul cu tăierea pensiilor şi salariilor, unii membri PDL se gândesc chiar la ieşirea de la guvernare: "trebuie luată în calcul şi varianta guvern PSD-PNL din toamnă, cu PDL în opoziţie" a declarat dl Cristian Preda. Uşor de zis! Chestia e că nici PSD şi nici PNL n-au chef să intre la belea.

Iliescu, mărul discordiei din calea alianţei PNL-PSD

Atacul lui Crin Antonescu îndreptat împotriva preşedintelui de onoare al PSD-ului a venit pe fondul criticilor aduse de Iliescu programului economic trâmbiţat de liderul PNL, în sensul în care Antonescu a eşuat în procesul de curtare a PSD-ului, atent monitorizat de preşedintele de onoare al formaţiunii. În fapt, Crin se leagă de însuşi părintele PSD-ului, fiind greu de crezut că Ponta îl va trece vreodată pe linie moartă după precedentul eşec al lui Geoană.

CURIERUL NAŢIONAL

Va umbla BNR la rezervele în valută?

Majoritatea economiştilor ia în calcul o reducere a rezervelor minime obligatorii la valută cu 5%. Mutarea s-ar traduce printr-o impulsionare a creditării în alte monede decât leul. Analiştii cred că Banca Naţională va menţine mâine dobânda de politică monetară la nivelul actual de 6,25%. Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la Banca Naţională a României. În prezent, ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută sunt de 15% şi, respectiv, 25%.

Dobânda-cheie s-ar putea majora spre sfârşitul anului

Economistul-şef al Raiffeisen, Ionuţ Dumitru, a subliniat faptul că în perioada următoare ne-am putea aştepta la o creştere a dobânzii şi nicidecum la o scădere a acesteia. "Nu cred că în acest moment mai putem discuta de reduceri ale ratei dobânzii de politică monetară în perioada următoare, riscurile fiind mai degrabă pentru creşterea ei, în scenariul în care se vor manifesta efecte de runda a doua din creşterea TVA şi aşteptările inflaţioniste ar creşte"", a explicat Dumitru. Pe de altă parte, economistul Raiffeisen nu exclude o reducere de 5 puncte procentuale pentru rezervele minime obligatorii.

Minvest Deva filiala Bălan, vândută bucată cu bucată

Szasz Laszlo, fostul director al Mininvest: La licitaţia din 2 iulie s-au vândut numai 4-5% din totalul activelor. Printre posibilele achiziţii se numără 4 blocuri cu patru etaje, unul singur fiind estimat la 1,4 mil. lei. Păstrăvăria şi stadionul costă mai puţin de 500.000 lei. Lichidatorul judiciar al CN a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest SA Deva, filiala Bălan, Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL a organizat o licitaţie publică pentru vânzarea activelor companiei, aceasta urmând să aibă loc la data de 6 august a.c.

Marcel Murgoci: Rezultatele băncilor au influenţat pozitiv piaţa

Brokerul de la Estinvest îndeamnă totuşi la precauţie întrucât volumele nu sunt concludente. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă de creşteri consistente pe fondul unei lichidităţi doar cu puţin peste media perioadei, rulajul din piaţa regular cifrându-se la 19,61 milioane lei. Deschiderea s-a realizat nu departe de valorile de referinţă, însă susţinerea la cumpărare pe parcursul întregii zile a condus la aprecierea generalizată a cotaţiilor. Astfel, la finalul sesiunii, indicii se regăseau în zona maximelor intraday.

Leul este la acelaşi nivel ca la începutul anului

X-Trade Brokers: Forintul şi leul s-au depreciat cel mai mult faţă de dolar. În plus, speculatorii pariază pe dolar, anticipând deprecierea euro ca urmare a măsurilor de austeritate. Leul s-a apreciat uşor pe parcursul lui iulie, după minimele înregistrate la începutul lunii, şi a ajuns în jurul nivelului de la începutul anului, potrivit analiştilor de la X-Trade Brokers. Totodată, aceştia susţin că forintul este singura monedă europeană care de la începutul anului şi până în prezent s-a depreciat faţă de euro, iar yenul şi dolarul canadian au marcat cele mai mari aprecieri faţă de moneda europeană.

Dacia a vândut în Spania şi în Franţa aproximativ 10.000 de maşini

Înmatriculările din Franţa au înregistrat în iulie cea mai rapidă creştere de pe piaţă. În Spania, în timp ce piaţa a scăzut cu 26,7%, înmatriculările Dacia au avansat cu 23,3%. Dacia a înregistrat în luna iulie cea mai mare creştere a înmatriculărilor din Franţa, de 47,5%, la 8.934 de unităţi, iar în Spania, numărul de maşini ale constructorului român a avansat cu 23,3%, într-o piaţă care a avut un declin de 26,7%, potrivit Mediafax. Astfel, în Franţa, Dacia s-a plasat pe poziţia a cincea în topul celor mai vândute mărci, pe o piaţă în declin cu 13%, la 169.804 unităţi.

SUA au de 12 ori mai mult aur decât Rusia

În timp ce preţul aurului a ajuns la un preţ record de 1.264,9 dolari pe uncie, iar economia mondială încă nu şi-a revenit, cei mai mari deţinători de aur - băncile centrale, Guvernele şi instituţiile internaţionale - au aproximativ 20% din totalul de aur din lume, adică 29,787 tone, potrivit World Gold Council, citat de CNBC. Prin urmare, cine deţine cea mai mare rezervă de aur din lume ?

1. SUA-8965 tone, 2.Germania-3.754 tone, 3. FMI- 3.311 tone. La finele anului trecut, rezerva de aur a României era de 103,7 tone aur, având o valoare de 2,56 miliarde euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum plăteşti TVA zero la berea de pe litoral

Comercianţii de pe litoral "uită" să elibereze bonuri fiscale, sub pretext că nu funcţionează casele de marcat. Sau le eliberează turiştilor aşa-zise "note de plată", neevidenţiate în contabilitatea firmelor. De cele mai multe ori, însă, la terasele de pe plajă, unde vânzarea se face pe bandă rulantă, vânzătorului nici nu-i trece prin cap să elibereze bon fiscal.

Cum ar arăta Bucureştiul dacă ar avea un primar mai bun

Pentru transformarea Capitalei într-un oraş numai bun de locuit există destule proiecte realizabile. Sunt blocate însă prin birouri de lipsa banilor, dar mai ales de lipsa de viziune a edililor. Discuţiile despre dezvoltarea Capitalei datează dintre cele două războaie mondiale. S-au desenat planuri, adunate în teancuri pe birourile trecătorilor administratori ai Bucureştiului. N-au fost puse însă în practică pentru că n-au fost bani, dar mai ales pentru că a lipsit voinţa.

Transcentral Urban Bucureşti, un proiect spectaculos, dar prea scump

Locuri de promenadă, o pasarelă care să traverseze Dâmboviţa şi să facă astfel legătura între strada Brezoianu şi parcul Izvor, dar şi un spectaculos tub pietonal peste bulevardul Regina Elisabeta, din metal şi din sticlă, care să lege centrul istoric de strada Ion Câmpineanu. Acesta este, în linii mari, planul elaborat de 15 case de arhitectură, privind dezvoltarea Bucureştiului din punct de vedere social şi cultural.

FINANCIARUL

Consiliile judeţene costă bugetul de stat 2,5 miliarde de euro

Autoritatea administrativă judeţeană atârnă de bugetul de stat împodobită cu fostele regii, şcoli, teatre, muzee, instituţii de protecţie socială şi echipe de fotbal. În vreme ce preşedintele Traian Băsescu este preocupat de reforma în administraţie şi a început cu Parlamentul, care ar însemna economii de 15 milioane de euro pe an, "consiliul judeţean" a devenit o instituţie de presiune politică. Miza este atât de mare încât primarii tremură cu legea în braţe când aud de consiliul judeţean.

Cum se răzbună Boc pe jurnalişti: Impozitarea drepturilor de autor, fără efect asupra finanţelor ţării

Guvernul recunoaşte că nu va avea încasări suplimentare în urma aplicării acestui act normativ. Pentru că prevederile nu sunt clare, Fiscul poate oricând să-i acuze pe jurnalişti de abuz. Cabinetul Boc nu a reuşit să explice de ce este nevoie să impoziteze drepturile de proprietate intelectuală. Decizia nu a fost luată pe baza unui text fundamentat şi pare mai degrabă o răzbunare pe jurnalişti. Actele oficiale elaborate de guvern nu conţin niciun fel de estimare a sumelor care ar urma să fie încasate la buget, în urma aplicării acestor hotărâri.

Secretarul de stat de la Finanţe Bogdan Drăgoi o scoate pe Graţiela Iordache din AVAS

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Bogdan Alexandru Drăgoi, a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi îndrumare a activităţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în locul Graţielei Denisa Iordache, care a fost eliberată din funcţie la cerere prin decizia 163 din 2010 a prim-ministrului. Tanarul secretar de stat Bogdan Alexandru Drăgoi are 30 de ani şi este fiul lui Dan Drăgoi, reprezentantul firmei Balli în România, prin care grupul indian Mittal a preluat cele două combinate siderurgice de la Galaţi şi Reşiţa.

85% din totalul datoriilor la buget aparţin statului

Obligaţiile neplătite la buget în trimestrul doi al anului de marii contribuabili s-au mărit cu aproape un miliard de lei, spre deosebire de primul trimestru când creşterea a fost de 49 de milioane de lei. Cauza principală a majorării datoriilor este continuarea recesiunii economice şi măririle de taxe şi impozite, care au agravat situaţia dificilă în care se află oamenii de afaceri şi a amplificat fenomenul evaziunii fiscale.

Falimentele din "parohia" lui Videanu: nouă societăţi deţinute de Ministerul Economiei vor dispărea

Companiile în cauză datorează miliarde de lei la bugetele de stat şi doar câteva au active ce ar putea fi vândute. Ministerul Economiei a ajuns la concluzia că pentru cel puţin 10 companii din subordine cea mai bună soluţie este insolvenţa sau falimentul. Unele dintre ele deja au dispărut, iar altele sunt pe cale. Pe lista neagră se află Termoelectrica, Compania Naţională a Huilei, Plafar, Moldomin. Activele viabile ale acestor societăţi vor fi externalizate.

Doar 0,05% dintre chiriaşii ANL au cumpărat apartamentele în care locuiesc

Intenţia de achiziţionare a locuinţelor s-a diminuat de la 80% la începutul anului la 15% în prezent. Reducerea veniturilor şi spectrul adâncirii crizei pun în pericol planul privatizării ansamblurilor rezidenţiale de stat. Nici măcar TVA de 5% pentru locuinţele ANL nu îi mai atrage pe actualii deţinători de astfel de locuinţe. Intenţia guvernului de a lichida stocul de locuinţe cu chirie prin vânzarea acestora către deţinătorii actuali pare să nu-şi găsească susţinători chiar printre cei cărora programul respectiv le-a fost destinat.

Piaţa totală de publicitate va înregistra un recul de 10%-15% faţă de 2009

Teddy Dumitrescu, President&CEO Publicis Romania, consideră că dacă piaţa scade anul acesta cu până la 15% faţă de 2009 vom ajunge la sfârşitul lui 2010 la nivelul anului 2004. "Asta va fi o problemă, pentru că toate costurile rămân la nivelul din 2010: salarii, chirie, lumină", punctează Teddy Dumitrescu. Pentru acest an grupul condus de Teddy Dumitrescu îşi propune menţinerea rezultatelor din 2009, când au fost de 136 de milioane de lei, în scădere cu 25% faţă de 2009.

Scenariu critic: ieşirea Greciei din zona euro ar duce cursul la 0,85 $/euro

În cazul în care moneda unică europeană ar dispărea, recesiunea ar face ravagii: -4% în Germania, -9% în Grecia sau Irlanda. Unda de şoc va atinge întreaga lume: în doi ani, Marea Britanie va pierde 8% din PIB, Europa Centrală şi Orientala 15%, Statele Unite 13%. Zguduit de criza datoriilor suverane, edificiul monedei unice s-a fisurat. Statele au ajuns să considere că întoarcerea la monedele naţionale constituie un proces inevitabil. Euro devine incontrolabil şi, ca urmare, statele refuză să intre în jocul disciplinei bugetare. Ţările cele mai fragile cred că ieşirea din zona euro le-ar oferi un balon de oxigen. În cel mai mare secret, ele pregătesc sfârşitul monedei unice.

GÂNDUL

Legea care face să dispară conducătorii auto şi asistent managerii. Află dacă vei fi afectat de noua lege a salarizării -

FMI şi UE cer flexibilizarea procedurilor de angajare şi concediere. Banca Mondială cere diferenţe mai mari între salarii. Ministerul Muncii spune că cerinţa Băncii Mondiale ar putea fi îndeplinită, dar e mai rezervat în privinţa Codului Muncii. Legea salarizării unitare în sectorul bugetar va fi modificată substanţial, la niciun an de la intrarea în vigoare. Proiectul care va fi lansat în dezbatere publică spre mijlocul lunii august va arăta sensibil diferit faţă de legea în vigoare. Gândul vă prezintă principalele modificări preconizate.

Americanii aşteaptă azi banii pentru avioanele F 16. Prima tranşă: 750 de milioane de dolari. Vlădescu: De unde bani? Ceartă între Apărare şi Finanţe

Guvernul de la Bucureşti aşteaptă azi reacţia SUA, după ce România nu a respectat nici cel de-al doilea termen convenit cu Washingtonul, privind plata primei tranşe de 750 de milioane de dolari, pentru contractarea avioanelor de luptă multirol F16. 750 de milioane de dolari. Aceasta este suma pe care Guvernul de la Bucureşti ar fi trebuit să o achite până marţi, 3 august, drept primă tranşă din suma de 1,3 miliarde de dolari, la cât a fost stabilit costul programului de înzestrare a forţelor aeriene româneşti cu avioane de luptă multirol F16. De fapt, primul termen de plată, convenit în martie, a fost 3 iunie, dar SUA ne-au acordat o păsuire de 2 luni.

În următoarele zile, vei primi o vizită. Cum să te pregăteşti pentru asigurători

O asigurare facultativă pentru o casă evaluată la 100.000 de euro costă 130 de euro pe an. Cei 8,3 milioane de proprietari de locuinţe din România sunt obligaţi, de la jumătatea lunii iulie, să îşi asigure casele printr-o poliţă care acoperă trei mari riscuri: cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. Companiile de asigurări îşi sfătuiesc clienţii să încheie şi o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie, în cazul în care doresc să fie despăgubiţi în cazul altor riscuri, cum ar fi, de exemplu, inundaţia din alte cauze decât fenomene naturale, incendiu, explozie.

Miliardari de top, în clasamentul datornicilor la stat. Vezi aici topul firmelor private cu restanţe la buget

Viorel Micula, EUROPEAN DRINKS Avere: 450 mil. Datorii: 45 mil. Cristian Burci, ROMVAG Caracal Avere: 300 mil. Datorii: 20 mil. Valer Blidar, Astra Vagoane Avere: 95 mil. Datorii: 15 mil. Miliardari de top, în clasamentul datornicilor la stat. Ce firme private au restanţe la buget. Regi ai asfaltului, fabricanţi de locomotive şi vagoane de marfă sau de călători, firme din petrochimie sau industria alimentară. Toţi se află în topul companiilor private datoare la bugetul statului. În afară de societăţile de stat, numeroase firme private au acumulat mari datorii către bugetul statului, prin neplata impozitului pe profit, a TVA, a accizelor şi a altor taxe.

JURNALUL NAŢIONAL

Udrea plăteşte doar pentru studii

Frunza va fi păstrată şi eventual va fi uşor modificată. Proaspăt sosită în ţară de la Paris, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, încearcă să paseze răspunderea în privinţa frunzei buclucaşe din logoul noului brand de ţară al României. Udrea a explicat că rolul său este doar de a asigura cadrul legal şi că, deşi în opinia sa personală "există similitudini evidente" între frunza din logo şi simbolul folosit de o companie britanică de transport, experţii trebuie să se pronunţe asupra desenului.

Rachete ce vizau Israelul fac victime în Iordania

Un atac cu rachete cel puţin ciudat a avut loc ieri în Orientul Mijlociu. Ţinta aparentă a fost Israelul, dar unele focoase au ajuns în Iordania, transmit AFP, CNN, precum şi mass-media online din Israel.

Multe dintre informaţiile difuzate ieri erau contradictorii, în special cele legate de zona de unde au fost lansate rachetele. Ce se ştia cu siguranţă era că una dintre acestea a lovit staţiunea balneară Eilat, fără a provoca victime. Alte trei proiectile au aterizat în Marea Roşie, a declarat un oficial al poliţiei israeliene, comandantul Moshe Cohen.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum ajunge Facebook boala grea

Pentru mulţi tineri, reţeaua de socializare Facebook a devenit o problemă serioasă în momentul în care "şi-au mutat" întreaga viaţă în mediul virtual. Psihoterapeuţii susţin că este vorba despre o dependenţă care poate distruge viaţa reală a individului. La începutul acestui an, Asociaţia Americană de Psihiatrie (A.P.A) a nominalizat noi forme de dependenţă pentru a fi introduse în ediţia a cincea a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), printre care şi dependenţa de internet, şi, în particular, cea de Facebook, care are aproape 500 de milioane de membri în toată lumea.

Domnul Boc cel sărac şi cinstit

Până de curând, orice critică în limba română la adresa lui Emil Boc şi a guvernului său era contrată cu următoarea replică obsesivă: "da" ce? crezi că ceilalţi erau mai buni?". Era inutil să explici că alegătorii nu l-au votat pe Traian Băsescu şi implicit guvernul PDL ca ei să se comporte prost, ci ca ei să se comporte bine, adică în beneficiul celor mai mulţi dintre cetăţeni

E posibil un guvern de serviciu?

Disensiunile dintre PSD şi PNL, care au decis că nu vor mai guverna împreună, s-ar putea atenua în ipoteza unui guvern de tehnocraţi, după eventuala cădere a Guvernului Boc. Ideea ar putea ajuta şi PDL. În faţa reticenţei PSD de a repeta alianţa din 2009, PNL insistă că pentru succesul moţiunii de cenzură în toamnă este nevoie de o alternativă. Strategia anti-Boc a celor două partide este în mod evident diferită.

ZIARUL FINANCIAR

Misiune imposibilă a Guvernului: ori taie cheltuielile, ori majorează taxele

Guvernul ar trebui să mai taie anul viitor încă cel puţin 3 mld. euro din cheltuieli pentru a se încadra în ţinta ambiţioasă de reducere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB, alternativa fiind o nouă majorare a impozitării. Analiştii consideră însă că în 2011 nu mai este loc de creştere a fiscalităţii dacă se doreşte reluarea creşterii economice, după ce şansele de relansare au fost îngropate în 2010 de majorarea TVA la 24%. Rămâne de văzut cât vor reuşi Finanţele să strângă la buget din aplicarea noii legislaţii de combatere a evaziunii fiscale, precum şi din extinderea bazei de impozitare a veniturilor.

Care sunt campionii anului 2009

Energia, farma, IT-ul şi construcţiile sunt domeniile în care activează campionii creşterilor în ceea ce priveşte afacerile derulate anul trecut, cele mai lovite businessuri fiind cele din sectorul auto, metalurgie şi siderurgie, industria chimică, dar şi distribuţia şi producţia de materiale de construcţii, potrivit topului celor mai mari 300 de companii din România. Specialiştii spun însă că aceste companii care au bifat creşteri spectaculoase, una dintre ele înregistrând o majorare de 100 de ori a rulajului, sunt doar câţiva campioni, două-trei cazuri izolate în contextul în care mare parte a sectoarelor nu au dus-o bine în primul an complet de criză din România.

BRD a câştigat 40 mil. euro în trim. II

BRD, a doua mare bancă locală, a încheiat trimestrul al doilea cu un profit net de 168 mil. lei (40,3 mil. euro), în scădere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 15% faţă de trimestrul I din acest an. Rezultatul reflectă menţinerea unui cost ridicat al provizioanelor pentru credite neperformante: 304 mil. lei în T2, mai mare cu 47% faţă de perioada din urmă cu un an. Totuşi, BRD a acumulat trei trimestre de scădere constantă a acestui cost începând din T4 2009.

Vânzări de 80 mil. euro în Cotroceni Park

Vânz[rile celor peste 200 de magazine prezente în mallul Cotroceni Park din Bucureşti, cel mai scump proiect comercial dezvoltat în România, s-au ridicat la circa 80 de milioane de euro în prima jumătate a acestui an, bonul mediu de consum al vizitatorilor fiind de circa 8-9 euro, potrivit calculelor ZF. Vânzările retailerilor în prima jumătate a anului au fost de circa 13-14 mil. euro lunar pentru întregul mall.

De ce nu au ştiut Comisia şi Institutul de Prognoză că vom avea scădere economică în 2010

Bugetul a fost construit pe creştere economică de 1,3% în 2010, dar pentru că aceasta a fost estimată greşit, fiind vorba până la urmă de o scădere de aproape 2%, Guvernul a fost nevoit să ajusteze cheltuielile la veniturile mult mai mici decât prognoza. Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, şi directorul Institutului de Prognoză, Lucian Liviu Albu, afirmă că nu sunt responsabili pentru construcţia unui buget pe creştere economică de 1,3% în 2010, care acum se dovedeşte o scădere de 1,7% - 1,9%.

Bursa a reaprins speranţele fondurilor de acţiuni şi le-a readus în topul celor mai profitabile investiţii

Fondurile de acţiuni au încheiat luna iulie cu randamente de până la 13,6% - maxim atins de fondul de indice AI XT Index, profitând din plin de revenirea bursei de luna trecută, dar şi de o îmbunătăţire a sentimentului investitorilor faţă de plasamentele riscante. Fondul AI XT Index, administrat de societatea Aviva Investors, este performerul industriei cu un randament de 13,6% în primele şapte luni, portofoliul acestuia fiind structurat după componenţa indicelui bursier BET-XT care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de companii inclusiv SIF-urile.

Analiştii: Prin reducerea producţiei de rafinare Petrom va salva 150-200 de milioane de euro anual

Analiştii a şase din cele mai importante case de bro-keraj de pe piaţă estimează că OMV Petrom (SNP) va raporta pe trimestrul al doilea un profit net consolidat pe standarde internaţionale de 704,4 mil. lei (165 mil. euro), potrivit mediei aşteptărilor, în condiţiile în care în acelaşi interval din 2009 compania înregistrase o pierdere de 112 mil. lei. La sondaj au participat Raiffeisen Bank, KBC Securities, Erste Bank, Alpha Finance, ING Bank şi Broker Cluj. În primele trei luni din acest an, Petrom a consemnat un câştig net în creştere de 2,4 ori, la 803 mil. lei, iar pentru primele şase luni din 2010 analiştii estimează că pro-fitul ar putea ajunge la 1.489,5 mil. lei, mai mult decât cel înregistrat de companie pe tot parcursul anului precedent.

Fabrica Nokia a adus încasări de două milioane de euro primăriei din Jucu

Mutarea activităţii de la fabrica Nokia din Bochum (Germania) a creat în România peste 3.000 de joburi pentru locuitorii din patru judeţe. Decizia Nokia din anul 2007 de a transfera în România o parte din activitatea desfă şurată anterior în fabrica din localitatea Bochum (Germania) a avut un impact pozitiv asupra Clujului şi a judeţelor limitrofe, chiar dacă investiţia celui mai mare producător de telefoane mobile din lume nu şi-a atins încă potenţialul maxim, spun reprezentanţii autorităţilor locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb