REVISTA PRESEI 03.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 august 2012

ADEVARUL

România, în colaps politic

Curtea Constituţională nu a reuşit, ieri, să ia o decizie în privinţa validării sau invalidării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Până pe 12 septembrie, Curtea ar trebui să primească date actualizate despre corpul electoral din România, în condiţiile în care Ministerul de Interne, cel care a organizat referendumul, a anunţat în această dimineaţă că nu-şi poate asuma responsabilitatea faţă de "corectitudinea listelor electorale permanente". Până atunci, preşedinte interimar va rămâne Crin Antonescu, iar numărul 2 în stat este tot un interimar - Petru Filip, şef la Senat până pe 12 septembrie. După aproape 13 ore de dezbateri, care s-au prelungit pe parcursul a două zile, cinci judecători au votat pentru invalidarea referendumului, iar patru pentru validare. Patru dintre magistraţii Curţii provin din actuala Putere, patru din Opoziţie, iar unul a fost propus de UDMR.

Legea sănătăţii: spune-mi de ce te îmbolnăveşti ca să-ţi spun cât plăteşti

Noul proiect de lege privind reforma în sănătate prevede ca pacienţii să fie asiguraţi doar pentru bolile costisitoare, pentru celelalte trebuind să scoată bani din buzunar. Românii vor trebui să plătească de la 4 lei la 90 de lei atunci când merg la medic sau sunt internaţi în spital, din cauza coplăţii, măsură ce ar putea intra în vigoare anul viitor, dacă se va accepta noua Lege a sănătăţii. În plus, asigurările de sănătate vor acoperi doar bolile de risc major, cum ar fi cele cronice sau cancerul. Pentru cele de risc minor, cum ar fi o gripă care necesită medicamente ieftine, pacienţii vor trebui să suporte costurile. Situaţia este destul de ambiguă, iar pacienţii vor avea de suferit, strigă experţii la unison.

Isărescu: Detensionarea situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult

Guvernatorul BNR crede că economia ar avea de câştigat dacă războiul politic s-ar încheia. Curtea Constituţională a amânat ieri decizia privind referendumul, iar analiştii văd un viitor sumbru. Amânarea până în septembrie de către Curtea Constituţională (CCR) a deciziei privind referendumul a dat peste cap toate aşteptările analiştilor economici. Dacă cei mai mulţi se aşteptau la o calmare a apelor în luna august, odată cu decizia CCR, acum estimările lor se întorc la 180 de grade şi sunt extrem de sumbre. Alungarea investitorilor şi căderea leului la noi minime sunt primele lovituri pe care economia românească le va primi. "Probabil cursul va ajunge la 5,5 lei/euro în următoarea lună, poate şi mai repede. În clipa aceasta nu mai avem nici cea mai mică încredere în faţa investitorilor, vor pleca cu toţii. Vor vinde titlurile de stat pe care le deţin şi vor pleca", a spus analistul financiar Dragoş Cabat.

Generalul Ilie Botoş este noul şef al DGIA

Ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu l-a numit şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) pe generalul Ilie Botoş, fost procuror general al României. Generalul Ilie Botoş a deţinut funcţia de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu. Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea MApN, directorul general al DGIA este numit de către ministrul Apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Funcţia de director general este asimilată funcţiei de secretar de stat.

Oficial al Hamas: "Holocaustul este o mare minciună"

Un oficial al Hamas, Fawzi Barhoum, exprimând poziţia grupului islamist militant, a pretins, miercuri, că Holocaustul "este o mare minciună". El a spus că vizita efectuată săptămâna trecută la Auschwitz de Ziad Al-Bandak, un consilier al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, vine împotriva opiniei publice palestiniene. Abbas şi Hamas sunt rivali politici. Aproximativ 6 milioane de evrei au fost ucişi în genocidul nazist german din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv la Auschwitz în Polonia ocupată de nazişti, aminteşte Agerpres. Mulţi palestinieni se tem că dacă recunosc Holocaustul, îşi vor diminua propria suferinţă, inclusiv dezrădăcinarea din timpul creării Israelului în 1948 şi deceniile sub ocupaţie israeliană, notează AP.

CUTREMUR ÎN CANOTAJ: După 36 de ani, suntem din nou în afara podiumului la Jocurile Olimpice

Echipajul de 8+1 al României terminat cursa din finala olimpică doar pe poziţia a patra. Sportivele noastre au fost devansate de Statele Unite ale Americii, Canada şi Olanda. Echipajul României este compus din: Cristina Grigoraş, Eniko Mironcic, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Talida Gidoiu, Irina Dorneanu şi Viorica Susanu. Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj este fosta mare campioană Elisabeta Lipă, participantă la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice. Antrenorul Mircea Roman a anunţat ieri că intenţionează să se retragă pentru că nu poate suporta acest insucces, "cea mai slabă participare a canotajului românesc la Jocurile Olimpice", după cum a spus-o chiar el.

CURENTUL

România - în criză pentru încă 40 de zile

CCR cedează presiunilor şi amână decizia legată de referendum pentru 12 septembrie. România a intrat, începând de ieri, într-o comă politico-economică indusă. Judecătorii Curţii Constituţionale, una dintre cele mai respectate instanţe din ţară, au cedat presiunilor politice ale USL şi au dat dovadă de o laşitate fără precedent în a lua o decizie care nu trebuia să fie decât o formalitate, conform legii. Problema pe fond era una simplă - invalidarea referendumului care nu a atins pragul de 50% +1 din totalul românilor cu drept de vot. Adică cele circa 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot asupra cărora toate forţele politice au picat de acord. Nimic mai mult, nimic mai puţin în condiţiile în care, în unanimitate, cei nouă judecători ai CCR au convenit recent asupra acestui prag.

Liviu Dragnea i-a ameninţat pe poliţiştii care făceau perchiziţii la fratele său

Potrivit surselor ziarului Curentul, Liviu Dragnea i-a ameninţat direct pe poliţiştii care şi-au permis să facă perchiziţii acasă la fratele său, Viorel Dragnea, în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat şi senatorul PSD Cezar Măgureanu, alături de celebrul clan "Butoane" din Giurgiu. Sursele noastre, apropiate anchetei , ne-au declarat că Liviu Dragnea a năvălit peste poliţiştii care făceau percheziţii la fratele său şi i-a ameninţat că îi va da afară din poliţie. Poliţiştii erau "vinovaţi" de faptul că îşi făceau datoria , dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Dragnea să-i ameninţe că-i lasă fără serviciu. Interesant este că fratele lui Dragnea, Viorel Dragnea, a fost şi el poliţist, fiind acum în rezervă şi prin urmare ştie cum e cu executarea ordinelor de serviciu.

CURIERUL NATIONAL

Reforma forţează accesul egal la sănătate

Din momentul în care noua lege a Sănătăţii se va aplica, niciun român nu va fi neasigurat. Ar putea exista însă două excepţii: cei care nu şi-au depus actele pentru pachetul medical social şi evazioniştii. Sistemul de asigurări va fi structurat pe trei pachete de servicii - pachetul minimal, pachetul social şi pachetul de bază. La ora actuală, toţi românii ar trebui să fie asiguraţi la sistemul public de sănătate, însă se ştie că situaţia este diferită. Există anumite categorii de persoane care nu plătesc şi care apar ca şi cum ar fi incluse în sistem. Noua lege a Sănătăţii va oferi o nouă abordare a acestei situaţii: toată lumea va fi asigurată şi toată lumea va plăti pentru a fi asigurată, iar pentru cei care nu îşi vor permite, va plăti statul.

Pledoarii pentru preţuri mari şi imobile goale. Pe când falimentul?

Când piaţa imobiliară a beneficiat de fluxul de bani adus de bula creditului, reprezentanţii sectorului se comportau de ca şi când ar fi fost pionierii capitalismului pe acest pământ. Nu uitau nici să ne dea lecţii despre "reţeta succesului"! Habar nu aveau că succesul lor (nemeritat) era rezultat al unei băşici a creditului. Acum, că băşica s-a spart, la reflux, odată ce deflaţia bântuie în imobiliare într-un fenomen absolut natural al pieţei, aceştia pozează în victime. Recent, o reprezentantă a unei companii de intermediere declara că pe segmentul închirierilor de spaţii de birouri chiriaşii au o "atitudine speculativă". În ce constă această atitudine speculativă? Culmea! Antreprenorii au ca obiectiv să închirieze cât mai ieftin spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Cum să priveşti ca pe un demers speculativ efortul unei firme de a reduce din costuri?

Facebook-ul, din ce în ce mai periculos pentru utilizatorii români

Numărul atacurilor pe Facebook care vizează utilizatorii români a crescut substanţial în primul semestru al anului 2012, în timp ce volumul de spam trimis din România şi tentativele de phishing au scăzut, se arată în raportul asupra ameninţărilor informatice pe primul semestru al acestui an, realizat de compania producătoare de software, Bitdefender. Studiul menţionat arată că noua abordare a infractorilor români ce exploatează reţeaua socială Facebook vizează atragerea conaţionalilor în diverse înşelătorii cu premii. Spre comparaţie, pe parcursul anului trecut, utilizatorii români erau expuşi cu precădere ameninţărilor din zona internaţională. Aceste înşelătorii, deghizate în concursuri cu premii de la companii de telefonie mobilă sau producători de telefoane forţează fanii să dea "Share" sau "Like" unei pagini, cu promisiunea înscrierii la o tombolă.

Muscalu, ING: BNR a utilizat puţin peste 1 mld. euro pentru a susţine leul

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, cu 4,2%, până la un record istoric de 4,65 lei/euro. Percepţia jucătorilor a fost afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale. Banca Naţională a României (BNR) a utilizat puţin peste un miliard de euro pentru a susţine leul în luna iulie, consideră economistul ING Bank, Vlad Muscalu, perioadă în care moneda naţională a fost afectată de tensiunile politice interne.

Alro ar vrea contracte pentru energie pe termen lung. MECMA ezită

Şefii Alro Slatina şi Alum Tulcea spun că lipsa unui contract pe termen lung va avea influenţe negative asupra PIB-ului României, mediului de afaceri şi a ratei şomajului. Discuţiile purtate de reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) cu cei ai operatorilor din industria de aluminiu pe tema "alimentării cu energie electrică în condiţii de siguranţă a companiilor care activează în acest domeniu", au rămas în coadă de peşte: în timp ce delegaţia industriei de aluminiu a prezentat efectele negative pe care le va avea lipsa unui contract pe termen lung asupra industriei, PIB-ului României, mediului de afaceri şi a ratei şomajului, oficialii ministerului au spus că se mai gândesc.

Pe vreme de criză, Germaniei îi merge bine

Sub titlul "Germania obţine profit graţie crizei euro", cotidianul german de mare tiraj "Bild" - cunoscut pentru atacurile sale la adresa Greciei şi pentru luările sale de poziţie eurosceptice - scria miercuri, într-o manieră plină de reproşuri, că Germania nu face altceva decât să plătească pentru reglarea problemelor provocate de criză în ţările din zona euro. Ziarul recunoştea în acelaşi timp că, deşi o costă scump o situaţie explozivă apărută în vreo ţară a zonei, Germania are şi câştiguri. "Bild" oferă în acest sens unele detalii. Prima sursă de profit: "Statul şi consumatorii beneficiază de dobânzi scăzute, întrucât Germania este văzută drept ţară de refugiu pentru investitori". Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, explică "Bild", "câştigă bani chiar şi când se împrumută", graţie ratei negative a dobânzilor la titlurile de împrumut pe termen scurt. În ultimele 30 de luni, relevă în context ziarul citat, Germania a economisit peste 60 miliarde de euro în refinanţarea datoriei sale.

EVENIMENTUL ZILEI

Lovitura de stat marca USL continuă. CCR şi-a dovedit impotenţa constituţională

Un vot le-a lipsit judecătorilor CCR să ia o decizie. Balanţa a fost înclinată de Valentin Puskas care s-a temut de "răzbunarea" lui Victor Ponta. Curtea Constituţională a amânat să ia o decizie în cazul referendumului organizat duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, până pe 12 septembrie. În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar până la acea dată. Judecătorii CCR au susţinut că au primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi au cerut Guvernului ca până la 31 august să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a organizat referendumul din 29 iulie. Totodată, Curtea a anunţat că a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului formulate de USL şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Temeri şi negocieri

Decizia trebuia să fie luată cu votul a minim şase judecători din nouă, întrucât legea de funcţionare a Curţii prevede că plenul decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatului consultării directe a cetăţenilor. Ieri, s-au pronunţat pentru invalidarea referendumului cinci judecători, în timp ce patru au fost pentru validare. Cel de-al şaselea, Puskas Valentin, al cărui vot ar fi dus la invalidarea referendumului, s-a temut de faptul că premierul Victor Ponta "se va răzbuna pe secuime", au declarat pentru EVZ surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Potrivit aceloraşi surse, Ion Predescu şi-a condiţionat votul cerând PSD-ului să-şi aducă fiica judecător la Curtea Constituţională. Neîntrunindu- se voturile necesare pentru pronunţarea Curţii, s-a mers pe amânarea deciziei.

Decizia CCR poate arunca în aer alegerile locale

Decizia Curţii Constituţionale şi numeroasele nereguli înregistrate la referendumul de duminică ridică întrebarea firească: cât de legitime sunt alegerile locale din iunie 2012? Inventivitatea baronilor USL nu are limite când vine vorba de fraudă electorală. Miile de sesizări transmise mai multor ONG-uri, către BEC sau pe adresele ziarelor demonstrează intenţia clară de furt. În acelaşi timp, declaraţiile unor judecători potrivit cărora la referendum s-au folosit date false şi că ar trebui anulat ridică mari semne de întrebare privind corectitudinea alegerilor locale din iunie 2012. De asemenea, listele electorale permanente comunicate de Ministerul de Interne, condus de PSD-istul Ioan Rus, sunt puse sub semnul întrebării. Dacă aceste liste sunt puse la îndoială, atunci ar trebui invalidate şi alegerile locale din iunie 2012.

Românii economisesc în valută şi fug de leu. Economie "euroizată"

Din aprilie, se observă o reorientare dinspre depozitele la termen în lei spre cele în valută. Deşi nu s-ar spune că există vreo legătură între ele, depozitele bancare au ţinut pasul cu criza politică din ultimele luni, chiar dacă într-un mod indirect. Deprecierea leului şi perspectivele înfricoşătoare pe care le aruncă scandalul politic asupra economiei au readus sentimentul anilor '90, când dolarul era rege când venea vorba de depozite sau bani ţinuţi la ciorap. După multe luni în care depozitele la termen ale populaţiei în lei au crescut constant, în iunie situaţia s-a schimbat, acestea coborând faţă de luna anterioară cu aproape 300 de milioane de lei. Mai interesant nu este că depozitele în lei au scăzut, ci că o parte a scăderii se regăseşte în creşterea depozitelor în valută. Nu este o creştere mare, însă ea arată o schimbare a preferinţelor românilor.

JURNALUL NATIONAL

11 septembrie şi încă o zi pentru Băsescu

Curtea Constituţională a amânat un verdict definitiv până la 12 septembrie. Băsescu Traian rămâne suspendat şi prerogativele preşedinţiei României sunt asigurate \n continuare de Crin Antonescu. Curtea Constituţională a solicitat ca până la 12 septembrie să fie verificate listele electorale permanente aşa incât să fie puse in acord cu realitatea. Jurnalul Naţional a prezentat in ultimele zile dovezi clare ale diferenţelor semnificative intre numărul votanţilor din listele electorale şi cel real. Prelungirea stării de suspendare este o grea lovitură pentru Traian Băsescu.

JUSTIŢIA SE IMPLICĂ ÎN LUPTA POLITICĂ. Procurorii au ridicat în această noapte listele electorale de la referendum

PICCJ a preluat procesele verbale privind listele electorale, inclusiv cele suplimentare, referitoare la voturile de la referendum, demersul survenind înregistrării a numeroase sesizări legate de posibile fraude comise în anumite zone ale ţării, au confirmat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Parchetele au primit, până duminică, 29 iulie, la ora 18.00, un număr de 66 de plângeri privind încălcări ale Legii referendumului, înregistrate cu număr unic de procurori, a comunicat Ministerul Public, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX. La PICCJ s-au înregistrat, duminică, 25 de sesizări privind incidente electorale, însă unele au fost trimise de mai multe ori.

Vasile Blaga: "Se impune demisia de onoare a întregului Guvern"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a cerut demisia Guvernului Ponta pentru modul în care a organizat referendumul, fără să aibă datele reale privind numărul de alegători. "PDL nu a contestat niciodată deciziile Curţii Constituţionale. Modul în care USL a contestat la Curte propria organizare a referendumului prelungeşte criza politică cu încă 40 de zile . Decizia nu este imputabilă Curţii, ci Guvernului USL, care îşi bate joc de statul de drept. Pe 29 iulie a avut loc un referendum organizat de USL, cu regulile impuse de USL, care acum dă date care le contrazic flagrant pe cele de acum două săptămâni", a declarat Blaga.

Capital Economics: Deprecierea leului va continua cel puţin până la decizia Curţii Constituţionale

"Decizia Curţii Constituţionale a adăugat un nou strat de incertitudine la instabilitatea politică din România. Până la anunţarea unei decizii a Curţii în septembrie, încrederea investitorilor va fi, probabil, afectată în continuare. Nu sunt sigur cât de tare se va deprecia leul în urma anunţului. Banca Naţională a României are rezerve valutare relativ ridicate şi ar putea interveni pe pieţele valutare pentru a împiedica o prăbuşire a leului", a declarat analistul Capital Economics William Jackson. Având în vedere incertitudinea "enormă" din jurul evenimentelor din România, analistul propune mai multe scenarii. Cel mai bun scenariu ar fi ca toate forţele politice să accepte decizia din septembrie a Curţii Constituţionale, situaţie în care presiunea asupra leului s-ar putea reduce spre sfârşitul anului.

Isărescu: Străinii au vândut titluri de stat de câteva miliarde de lei

"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne. Cu alte cuvinte, această suprapunere a accentuat ieşirile de capital. De exemplu, o parte din titlurile de stat emise în lei şi aflate în posesia nerezidenţilor, după datele noastre au fost vândute. Adică a crescut oferta de lei şi concomitent cererea de valută. E vorba de câteva miliarde de lei, după datele nostre preliminare. Urmează să le analizăm aceste date, dar bineînţeles că influenţează piaţa valutară din România şi cotaţiile", a explicat Isărescu. Şeful BNR a explicat, de asemenea, că nu se reînnoiesc la scadenţă liniile de credit ale unor bănci comerciale.

Dedesubturile revoltei de la Bursa Sibex. Un contestatar a ieşit de pe piaţă

Din topul brokerilor de la bursa futures Sibex din Sibiu a dispărut una dintre vechile vedete, firma Delta Valori Mobiliare, controlată de omul de afaceri Alexandru Elian. Şeful de la Delta este unul dintre cei care au cerut demiterea preşedintelui Sibex, Cristian Sima, din cauza pierderilor bursei. Pe de altă parte, contestatarii i-ar fi cerut lui Sima să le cumpere acţiunile Sibex, informaţie infirmată de Alexandru Elian. Delta Valori Mobiliare a ieşit de pe piaţa de brokeraj şi s-a transformat în dezvoltator de parcuri de energie solară, sub numele de Delta Solar Investments, potrivit declaraţiei lui Elian, dată pentru ECONOMICA.NET. Delta Valori Mobiliare era, până nu demult, unul dintre principalii intermediari de la Bursa Sibex, cea mai mare din ţară specializată pe contracte la termen (futures), prin care speculatorii pariază pe evoluţiile ulterioare ale cotaţiilor unor acţiuni sau valute.

NATIONAL

Agenti "Doi s' un sfert", inchiriati bodyguarzi la contrabandistii lui Blejnar din Portul Constanta

Imposibilul aproape ca s-a produs! Fostul sef al Fiscului este incoltit de procurori pe zi ce trece. Un nou dosar de evaziune fiscala a fost pornit la Brasov, altul este in pregatire la Constanta. Pur si simplu, membrii grupului infractional despre care procurorii DIICOT sustin ca se afla sub influenta fostului sef al ANAF primeau la pachet nu doar complicitatea structurilor care ar fi trebuit sa-i combata, dar si angajati ai serviciului secret ai Ministerului de Interne, care erau dati drept "zalog" si care faceau pe soferii si bodyguarzii pentru capii contrabandistilor.

Riposta Laurei Kovesi la mutarea CCR: Daniel Morar, inca 6 luni la DNA

La doar cateva minute dupa anuntul surprinzator al Curtii Constitutionale, Procurorul general al Romaniei a rispostat cu o initiativa cel putin la fel de bulversanta. Astfel, Laura Codruta Kovesi a anuntat ca va propune prelungirea "imputernicirii la imputernicirea imputernicita" a lui Daniel Morar la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Desi sansele ca acesta sa ramana prea mult acolo, conform legislatiei in vigoare, sunt minime, probabil ca, in perioada acestei trageri de timp, alte dosare spectaculoase vor fi facute publice. Delegarea lui Daniel Morar pe sase luni la sefia DNA expira pe 12 august. Pana atunci insa, procurorul general al Romaniei a furat startul si, pana cand sa se dezmeticeasca adormitul ministru al Justitiei cu o noua propunere, Laura Codruta Kovesi a ripostat fulgerator.

De ce au luat foc pesedistii pe Victor Ponta

Tarati intr-o batalie politica pe care nu si-o doreau acum, social-democratii i-ar cam bea sangele lui Victor Ponta. Nu atat pentru referendumul propriu-zis, ci pentru faptul ca liderul lor a fost cel care l-a pus pe Ioan Rus sef peste Ministerul de Interne. "Damblaua" lui Victor Ponta, asa cum caracteriza primarul canstantean Radu Mazare insistenta liderului PSD de a da MAI pe mana lui Ioan Rus, i-a costat scump pe social-democrati. Altfel spus, jocul cu cifrele facut de ministrul de Interne, care a sustinut pana la capat ca sunt 18.292.514 de cetateni cu drept de vot, a neutralizat tot efortul depus de PSD pentru demiterea lui Traian Basescu.

Declaratie soc a unui judecator CCR. Afla ce a spus!

Aspazia Cojocaru, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, a declarat, dupa amanarea deciziei in privinta demiterii lui Traian Basescu, faptul ca referendumul ar trebui anulat, spunand ca, dupa parerea sa, referendumul se bazeaza pe date false si trebuie anulat.

PUTEREA

Caracatiţa PDL-PNL are aceeaşi Tărtăcuţă

În ţară, toată lumea ştie că liderii penelişti şi pedelişti sunt la baionetă. Ei bine, în sectorul 3, şefii PNL şi PDL toacă împreună banii publici. Unul dintre ei este Victor Tărtăcuţă, vicepreşedinte liberal şi viceprimar la Primăria Sectorului 3. Tărtăcuţă, care este pe faţă mâna dreaptă a fostului primar Liviu Negoiţă, în calitate de viceprimar semnează pe bandă rulantă contracte cu societăţi ale unor membri PDL. Este de notorietate contractul de salubritate dintre societatea Rosal Servis, deţinută de democrat-liberalul Silviu Prigoană şi Primăria Sectorului 3 pe care Victor Tărtăcuţă îl tot prelungeşte din 2004. Viceprimarul liberal, Ion Victor Tărtăcuţă, prieten al democrat-liberalilor din sectorul 3 a fost asociat cu preşedintele PNL Sector 3, consilierul general Florin Alexe până la mijlocul anului 2011 la firma Indoor Media Group.

Curtea Constituţională a internat ţara la balamuc

Ieri, 2 august 2012, s-au împlinit 236 de ani de când SUA şi-au declarat independenţa, 197 de ani de când Napoleon a fost exilat în insula Sfânta Elena unde a murit, 78 de ani de când Hitler a primit titlul de Fuhrer şi, tot ieri, Curtea Constituţională a decis să amâne cu 40 de zile invalidarea sau validarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. În contextul mocirlos în care se zbate ţarade când Ponta şi Antonescu, înghiontiţi de Voiculescu, au pornit războiul total cu Băsescu, Curtea a găsit de cuvinţă să interneze România la Bălăceanca! Degeaba a ţinut guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să declare răspicat că trebuie luată o decizie imediată de către Curte, pentru a salva cursul leului, şi tot degeaba, însuşi Swoboda, şeful european al lui Ponta, a spus că Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni - declaraţii făcute în dimineaţa zilei de ieri.

"Dosarul Rompetrol", amânat pentru 20 august

Tribunalul Bucureşti a amânat, joi, cu două săptămâni decizia în "Dosarul Rompetrol", în care Dinu Patriciu este acuzat de manipularea pieţei de capital. Alături de Patriciu, în acest dosar mai sunt judecate alte 11 persoane: Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache. Procurorii DIICOT au cerut magistraţilor Tribunalului Bucureşti, la termenul precedent, o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru Patriciu. Omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în septembrie 2006, pentru iniţiere a unui grup de crimă organizată, spălare de bani, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter privilegiat şi manipularea pieţei de capital.

Preţul pâinii ar putea exploda

Pâinea se va scumpi de la 1 septembrie cu cel puţin 20% din cauza secetei şi a devalorizării leului. Dacă producţia de grâu este la jumătate faţă de anul trecut, în cazul porumbului situaţia este dezastruoasă, aproape 80% din cultură fiind compromisă. Dacă grâul se comercializa anul trecut cu 0,55 lei/kg, în prezent, ţăranii îşi vând marfa cu 0,9-1,1 lei/kg. Catastrofa din agricultură a declanşat scumpirea cerealelor. Astfel, dacă în urmă cu aproape o lună, kilogramul de grâu sau porumb se vindea cu aproximativ 70 de bani, în prezent, fermierii îşi vând cerealele cu 1-1,1 lei/kg.

Mână liberă pentru Rusia în Europa

Agenţia americană Stratfor afirmă că ultimele evoluţii de pe scena mondială indică posibilitatea unui "armistiţiu" între Statele Unite şi Rusia. Fără a fi exprimat clar, acest armistiţiu ar viza un schimb: mână liberă pentru SUA în Orientul Mijlociu contra libertăţii de acţiune a Moscovei la periferia fostei URSS, se arată în analiza Stratfor preluată de HotNews. Agenţia americană de analiză susţine că este foarte posibil ca în următoarele luni Rusia şi SUA să lase deoparte o serie de dezacorduri "pentru a-şi vedea de treabă fără grija unui amestec din partea celuilalt".

CIA activă în Siria

Preşedintele SUA, Barack Obama, a semnat un document secret prin care autorizează ajutorul american pentru rebelii sirieni care încearcă să răstoarne regimul Bashar al-Assad, au relatat canalele de televiziune americane. Directiva este inclusă într-o "concluzie" - instrument care permite serviciilor secrete americane (CIA) să acţioneze clandestin, au afirmat NBC şi CNN, citând surse anonime. Reprezentanţi ai Casei Albe au refuzat să comenteze aceste informaţii, dar nu au exclus explicit ideea că Washingtonul sprijină mai mult decât cu informaţii forţele care se opun lui al-Assad, aşa cum admiseseră oficial anterior.

ROMANIA LIBERA

Curtea a cedat. Încă o instituţie a fost îngenuncheată

De ieri, 46,24% nu este mai mic decât 50% plus unu. Cum este, de fapt, vom afla pe 12 septembrie, dată până la care judecătorii Curţii Constituţionale au amânat validarea sau invalidarea referendumului. O explicaţie la această surprinzătoare decizie s-ar putea găsi în coloratura politică a Curţii, care face aproape imposibilă atingerea unei majorităţi de două treimi, necesară, potrivit legii, în cazul referendumului. "Decizia nu e imputabilă CCR, ci Guvernului USL, care îşi bate joc de români, de regulile statului român, de statul de drept. Se impune demisia de onoare a întregului Guvern, dacă mai are onoare." Vasile Blaga,

De ce a pus USL România în genunchi

Singurul răspuns pe care l-au oferit liderii USL - imediat după izbucnirea scandalului privind plagiatul şi după condamnarea lui Adrian Năstase - a fost să proclame, dintr-o dată, că "nu se poate coabita cu Traian Băsescu". Foarte bine, dar nu se poate coabita în ce fel anume? Concret? Ce politici publice revoluţionare au promovat guvernul Ponta şi majoritatea USL care să fi fost obstrucţionate de Traian Băsescu? Ce măsuri economice şi sociale a luat guvernul Ponta, care să se fi lovit de opoziţia preşedintelui? Absolut niciuna! Şi atunci, ce sens are acest reproş privind coabitarea? Că Băsescu a contestat dreptul lui Ponta de a participa la Consiliile Europene iar Curtea Constituţională i-a dat dreptate?

Şova: Ponta va ordona 18 ore de muncă pe zi pentru reactualizarea listelor electorale

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, joi, că premierul Victor Ponta "va ordona" efectuarea a 18 ore de muncă pe zi pentru finalizarea reactualizării listelor electorale permanente până în data de 12 septembrie, potrivit Mediafax. Întrebat dacă există riscul să nu fie actualizate listele electorale permanente, Şova a precizat: "Nu este deloc o misiune uşoară, dar, aşa cum îl cunosc însă pe premierul Victor Ponta, va ordona 18 ore de muncă pe zi şi probabil până în 12 septembrie vom avea o imagine foarte clară şi foarte transparentă a acestor liste". Şova a mai spus că toate listele vor trebui modificate şi puse în acord cu numărul real al populaţiei. Chestionat asupra posibilităţii ca primarii să refuze să prezinte listele electorale actualizate, întrucât nu vor mai primi fonduri, Şova a explicat că aceştia nu primesc fonduri de la centru în temeiul listelor electorale, ci în temeiul numărului populaţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Au fost ieşiri de capital care au afectat cursul, dar avem spaţiu de manevră pentru a-l susţine

Ieşirile de capital străin din ultima vreme şi presiunile exercitate asupra leului au cântărit greu în decizia de ieri a consiliului de administraţie al Băncii Naţionale care a menţinut dobânda-cheie la nivelul de 5,25% pe an pentru a treia şedinţă de politică monetară la rând. "Suprapunerea unor evenimente globale cu tensiunile politice interne a accentuat ieşirile de capital. O parte din titlurile de stat ale nerezidenţilor au fost vândute, astfel că a crescut oferta de lei şi concomitent cererea de valută, ceea ce a influenţat piaţa valutară şi cotaţiile leului", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-un briefing de presă susţinut ieri după şedinţa consiliului.

Ce s-a întâmplat cu cele mai mari 16 firme intrate în insolvenţă la începutul crizei. Afaceri în scădere cu 1 miliard de euro şi 9.000 de angajaţi mai puţin

Securea insolvenţei a tăiat adânc în afacerile primelor companii mari care au intrat în incapacitate de plată în perioada 2008-2009 - afacerile au scăzut cu circa 83%, iar numărul de angajaţi s-a redus cu 75%, arată o analiză a ZF asupra evoluţiei a 16 companii. Doar pentru patru dintre acestea a fost pronunţat falimentul până în prezent, în timp ce alte şase companii au planuri de reorganizare votate de creditori şi şanse ridicate de "însănătoşire". În 2007 probabil nici nu bănuiau în ce situaţie vor ajunge. Companii mari, cu afaceri de zeci, poate sute de milioane de euro şi branduri cunoscute ca Flanco, Leonardo, PIC, Ultra Pro, Spar sau Mondex îşi făceau planuri de extindere, fără a bănui prăbuşirea ce va urma în întreaga economie, dar şi în magazinele lor.

Transporturile vor să construiască autostrada Târgu-Mureş - Iaşi cu 30 mil. euro/km. Cum justifică compania de drumuri costul ridicat?

Ministerul Transporturilor a anunţat un nou proiect de anvergură pentru infrastructura rutieră, autostrada Târgu-Mureş - Iaşi, în ciuda faptului că deocamdată nu a terminat Coridorul IV paneuropean şi nici nu a găsit o soluţie financiară pentru traversarea munţilor pe ruta Sibiu-Piteşti sau Comarnic-Braşov-Făgăraş. "Costurile de realizare a autostrăzii sunt justificate prin traseul dificil din punct de vedere tehnic (autostrada traversează munţii), ceea ce impune un volum mare al lucrărilor de artă", spune Mircea Pop, director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Potrivit informaţiilor care apar pe site-ul Mi­nisterului Transporturilor, autostrada Târgu-Mureş - Iaşi ar urma să aibă 43 de tune­luri cu o lungime cumulată de aproape 20 de kilometri.

Ţara unde s-a inventat capitalismul a ajuns la concluzia că doar prin naţionalizarea totală a RBS poate determina banca să reia finanţarea economiei

În pofida oricăror concepte ale eco­nomiei de piaţă, guvernul de la Londra ia în considerare naţionalizarea totală a Royal Bank of Scotland (RBS), una dintre cele mai mari bănci britanice, pentru a forţa astfel instituţia să-i acorde mediului de afaceri finanţarea de care are atâta nevoie. Miniştrii cabinetului discută cu privire la alocarea a cinci miliarde de lire sterline (6,33 miliarde de euro) de la buget pentru a achiziţiona participaţia de 18% necesară pentru a deţine în totalitate controlul RBS, dar George Osborne, ministrul de finanţe, nu este de acord, scrie publicaţia Financial Times.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb