REVISTA PRESEI - 03.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Ce fac preoţii cu un hotel primit ilegal? Evaziune

Arhiepiscopia Craiovei a primit de la Guvernul Tăriceanu un complex motelier cu 120 de locuri de cazare pe care le închiriază la negru. În 2006, în baza unei hotărâri de Guvern, fundamentată cu informaţii false, Biserica a primit gratuit un hotel, cu restaurant, şi un hectar de teren intravilan, la Tismana. La o aruncătură de băţ de vestita mănăstire de maici Tismana, Mitropolia Craiovei deţine la drumul principal un hotel. Un hotel fantomă. La primărie, clădirea nu figurează în lista imobilelor unde se desfăşoară activitate economică. Şi totuşi, înăuntru o armată de gospodine forfotesc continuu pentru a se îngriji de cele 120 de locuri de cazare pe care Arhiepiscopia Craiovei le oferă, la negru, turiştilor.

Aleşii vor da 10 milioane de euro pe maşini

În 2011, bugetul Camerei Deputaţilor va creşte cu 28% faţă de 2010, iar cel al Senatului cu 30%. Senatorii au prevăzut o creştere de 14% a salariilor. Deputaţii vor să cumpere 333 de autoturisme Dacia Duster şi limuzine pentru şefii de grup şi de comisii. Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2011 va fi de 64 de milioane de euro, faţă de 49 de milioane de euro  în 2010, potrivit proiectului distribuit membrilor Biroului Permanent. Creşterea cea mai consistentă se înregistrează la capitolul maşini şi echipamente de transport care este de trei ori mai mare decât în 2010.

"Legile de aur", blocate la guvern

Salarizarea unitară, legea pensiilor şi bugetul de stat pe 2011 sunt tărăgănate, deşi ele ar trebui să fie considerate prioritatea zero.Banii de la FMI depind de adoptarea "legilor de aur", însă guvernanţii nu conştientizează riscul de a rămâne la anul fără resurse pentru salarii şi pensii. Adoptarea celor trei legi este impusă de FMI pentru acordarea următoarei tranşe, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a susţinut că dacă România nu adoptă rapid cele trei acte normative, iese din acordul cu Fondul.

Gigi, somat să-i dea 270.000 de dolari lui Dorinel Munteanu

Finanţatorul Stelei este obligat de instanţă să-i achite fostului internaţional mai multe restanţe financiare, printre care şi prima de instalare de 255.000 de dolari. Fostul internaţional Dorinel Munteanu, în prezent antrenorul echipei Oţelul Galaţi, îşi va recupera banii pentru perioada ianuarie 2004 - iunie 2005, când a jucat sub culorile Stelei.

Şeful Fondului Proprietatea, anchetat în Turcia

Mark Mobius, managerul de investiţii în pieţele emergente de la Franklin Templeton, este acuzat de manipularea pieţei. Autorităţile au lansat o investigaţie împotriva lui Mobius, după ce mai mulţi investitori turci au cerut acest lucru. Organul de supraveghere a burselor de valori din Turcia (SPK) îl cercetează pe americanul Mark Mobius, şeful companiei de investiţii Franklin Templeton, care administrează în România Fondul Proprietatea, informează Reuters. Obiectul anchetei este manipularea pieţelor, faptă de care Mobius a fost acuzat în urma unor afirmaţii făcute de acesta marţea trecută pentru un post de televiziune din Turcia. Acesta ar fi declarat că ar putea exista o ajustare de 15 - 20% a pieţelor până la sfârşitul anului.

Irlanda, la o lună de faliment

Guvernul de la Dublin trebuie să finalizeze un proiect bugetar pentru 2011 până la 7 decembrie, încercând în acest fel să liniştească investitorii cu privire la stabilitatea economică a statului, asigurând pieţele că Irlanda nu va urma traseul Greciei. Acum, investitorii sunt din ce în ce mai sceptici faţă de abilitatea statului de a-şi rambursa datoriile, cerând randamente tot mai mari pentru a asumarea acestui risc. Luni, diferenţa dintre randamentele cerute pentru obligaţiunile irlandeze scadente la zece ani şi cele aplicate pentru randamentele obligaţiunilor germane a atins un nou maxim.

Clasamentul joburilor mereu vacante

Chiar dacă e criză, şomerii indemnizaţi nu se înghesuie să ocupe locurile de muncă disponibile dacă sunt prost remunerate. Salariile mici fac mult mai atractivă indemnizaţia de şomaj. Joburile în confecţii sunt cele mai ocolite, întrucât sunt temporare şi retribuite cu 600 de lei brut. La nivel naţional, agenţiile de ocupare afişează săptămâna aceasta aproape 11.000 de joburi vacante. Din acestea, doar 551 de locuri sunt pentru persoane cu studii superioare, iar celelalte sunt pentru cei cu studii medii sau profesionale.  Majoritatea sunt posturi prost plătite şi nesigure, în industria confecţiilor, şi sunt reportate de la o lună la alta fără să se găsească doritori.

CURENTUL

Liviu Luca, mărturie mincinoasă în dosarul de favorizare a infractorului Nicolae Popa

Declaraţia de martor a lui Liviu Luca, din dosarul de favorizare a infractorului Nicolae Popa, pare a fi dată de cineva care suferă de amnezie sau de demenţă presenilă. Întrebat despre transferul celor 3 milioane de euro, de anul trecut, din contul offshore-ului Elbahold Ltd, controlat oficial de către el, în cel al Comac Ltd, controlat, tot oficial, de către Octavian Ţurcan, Luca bate cåmpii. El minte cu neruşinare contrazicând evidenţa şi chiar documente oficiale eliberate de instituţii respectabile. Deşi controlează o firmă din care a transferat 3 milioane de euro în contul altei firme, el spune că n-a făcut acel transfer, ci altul, adică ar fi transferat banii nu în contul firmei, ci, atenţie!, în contul băncii în care firma are contul creditat cu suma amintită.

Dan Diaconescu nu poate părăsi ţara şi nici să discute cu părţile pe durata procesului

Judecătoria Sectorului 1 a decis, ieri, ca patronul OTV, Dan Diaconescu, să nu poată părăsi ţara pe durata procesului în care este judecat pentru fapte de şantaj, impunându-i totodată să nu discute în vreun fel cu părţile vătămate sau cu inculpaţii din dosar, nici măcar prin mass-media. Instanţa bucureşteană a admis, ieri, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara în cazul lui Dan Diaconescu. Acesta este avertizat de instanţa de judecată că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti poate lua faţă de el măsura arestării preventive.

Restanţe de Tia Şerbănescu

FMI a plecat, acordul a rămas dar guvernul Boc are nişte restanţe atât de grele într-un timp atât de scurt (în ianuarie vin iar creditorii) încât pare imposibil să le recupereze. Celebra Ordonanţă 50 trebuie modificată spre a mulţumi şi Băncile şi clienţii într-o "formulă solomonică" (după cum i-a zis dl Băsescu) ce trebuie găsită în Parlament adică acolo unde nu prea găseşti Solomoni ci Iude. Consilierul prezidenţial Lăzăroiu chiar l-a acuzat pe Pilat din Ponta că s-a ferit să-i caute de frică să nu-i găsească: "dacă Ponta i-ar fi căutat pe trădătorii de la putere, i-ar fi găsit". Unde erau? Poate apar la legile şi moţiunile următoare căci urmează trei legi decisive - Bugetul, legea salarizării bugetare şi legea pensiilor unitare - ce trebuie să treacă în mai puţin de două luni: "dacă nu trec aceste legi, ieşim din acordul cu FMI" a avertizat dl Băsescu. Bine că ieşim şi noi din ceva.

Americanii au votat în cadrul celor mai scumpe alegeri legislative din istoria ţării

Cele mai scumpe alegeri de la mijlocul mandatului din istoria SUA au avut loc marţi, 2 noiembrie, americanii fiind chemaţi la urne ca să aleagă toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, 37 de senatori din totalul de 100 şi 37 de guvernatori. Aceste alegeri sunt considerate un referendum atât pentru Congresul controlat de democraţi, cât şi pentru cei doi ani de mandat ai preşedintelui Obama, cu atât mai mult cu cât ultimele sondaje îi desemnau pe republicani câştigători, ceea ce ar fi o înfrângere istorică pentru Partidul Democrat. Rata şomajului, de 9,6%, pe fondul revenirii lente din recesiunea economică, a constituit problema dominantă a campaniei. Campania din acest an a costat peste 3,5 miliarde de dolari, fiind cea mai scumpă campanie pentru un scrutin legislativ de până în prezent.

CURIERUL NAŢIONAL

Dispar juriştii, apar prezicătorii

În încercarea de a se alinia cerinţelor europene şi în privinţa clasificării ocupaţiilor, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de Hotărâre privind aprobarea structurii Clasificării Ocupaţiilor din România - nivel grupă de bază, din care lipsesc însă o sumedenie de profesii extrem de cunoscute şi de practicate în România şi se introduc unele noi, precum cea de prezicător sau de îngrijitor de animale de companie. Potrivit Structurii Clasificării Ocupaţiilor, postată pe site-ul Ministerului Muncii, meseriile de jurist sau consilier juridic nu mai sunt necesare, fiind numiţi, la capitolul 261 - "Specialişti în domeniul juridic", numai avocaţii şi magistraţii (judecători, procurori) şi "specialişti în domeniul juridic neclasificaţi în grupele de bază anterioare".

Dinel - condamnat, CA - amendat

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins ieri contestaţiile formulate de patru membri ai Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) la sancţiunile aplicate de autoritatea pieţei de capital pentru neconvocarea unei AGA în care să se stabilească dacă Dinel Staicu rămâne preşedinte CA şi director general al SIF. Comisia a solicitat în iulie CA al SIF Oltenia să convoace AGA în termen de cel mult 60 de zile în vederea adoptării unei hotărâri cu privire la oportunitatea menţinerii în funcţie a doi administratori ai SIF, Dinel Staicu şi Carmen Ioana Popescu, în contextul inculpării celor doi într-un dosar penal şi al condamnării lui Staicu de către Judecătoria Sectorului 4 la patru ani de închisoare.

BNR va umbla la dobândă doar dacă vor fi derapaje

Analiştii susţin că BNR va mai majora dobânda cheie anul viitor doar dacă vor exista derapaje fiscale majore. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, ieri, menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%. Totodată, CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. CA al BNR a analizat şi aprobat marţi şi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat joi, 4 noiembrie. Aceasta a fost ultima şedinţă de politică monetară a CA al BNR anunţată pentru acest an. Prima şedinţă de politică monetară din 2011 este programată pentru data de 5 ianuarie.

FMI, o centură de siguranţă... pentru bănci

Negocierile din zilele acestea între autorităţile române şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional risipesc dubiile chiar şi pentru naivi. FMI - teoretic o instituţie financiară internaţională, având în acţionariat state - este doar un antemergător al marelui capital bancar multinaţional. Rolul principal? Promovarea unui climat permisiv de intrare şi operare a acestuia înainte şi în timpul inflamării bulelor creditării în diverse ţări şi apoi cel de demantelare ordonată şi curăţare a mizeriei financiare lăsate de băncile comerciale. Cu grija cea mai mare ca efectele devastatoare ale spargerii bulelor speculative şi exceselor din credit să se spargă exclusiv în capul populaţiilor băştinaşe şi bugetelor de stat, nicidecum al băncilor. Acestea culeg profiturile în anii buni, pierderile urmând să fie măcinate de societatea apăsată de povara datoriilor acumulate în exces.

Turcia: ritmuri de creştere economică "a la chinoise"

Graţie unui înalt dinamism antreprenorial şi unei excelente discipline macroeconomice, Turcia se ambiţionează să devină o mare ţară emergentă. Corespondenţi ai presei franceze la Istanbul au publicat în ultimele zile articole referitoare la performanţele economice ale Turciei ce surprind analiştii europeni. Sintetizat, afirmă un trimis special al cotidianului "Les Echos", avem de-a face cu "o Chină în miniatură la porţile Europei", având în vedere ritmurile de creştere economică atinse. Practic, anunţa Pekin Baran, vicepreşedintele patronatului turc, această ţară cu 73 milioane de locuitori a înregistrat în cel de-al doilea trimestru al acestui an, una din celea mai înalte rate ale creşterii de pe planetă, a doua după China, ajungând la 10,2 la sută. Între mijlocul anului 2009 şi mijlocul acestui an, Turcia şi-a mărit producţia cu 10 la sută, cea mai mare creştere înregistrată într-un singur an, după China.

EVENIMENTUL ZILEI

Ruleta rusească cu MiG-urile 21 Lancer

Surse din rândul anchetatorilor susţin că accidentul în care doi piloţi şi-au pierdut viaţa a fost produs de o problemă tehnică a motorului. Comisia de anchetă a tragediei de luni de la Câmpia Turzii, când doi piloţi şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer, a recuperat ieri cutia neagră a avionului şi a stabilit filmul evenimentelor. Potrivit anchetatorilor, accidentul a fost provocat de o defecţiune tehnică. De altfel, potrivit unor surse militare, mare parte din cele aproximativ 20 de accidente cu MiG-uri din 1993 încoace au fost determinate de starea tehnică depăşită a acestor aparate.

Ordonanţa creditelor, faultată de lipsa de fairplay a FMI

Avocaţii clienţilor nemulţumiţi şi membrii liberali din Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor îi acuză pe reprezentanţii delegaţiei FMI la Bucureşti că apără interesele băncilor. După ce FMI a încercat să forţeze mâna autorităţilor în schimbarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2010, cu privire la creditele în derulare, unii deputaţi au reacţionat dur, acuzându-i în unele cazuri şi de şantaj, pe reprezentanţii Fondului. "Poziţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene este una inacceptabilă, cu privire la activitatea de legiferare naţională. Din punctul meu de vedere e o atitudine abuzivă, nedemocratică şi chiar umilitoare", a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

La ce bani "exotici" a întins mâna statul român

Nu doar românii s-au împrumutat, de-a lungul timpului, în monede exotice. Peste 66 miliarde de yeni japonezi, 48,4 miliarde de woni sud-coreeni, 66 milioane şi jumătate de franci elveţieni şi 261,4 milioane de dolari canadieni - acestea sunt datorii pe care le are chiar statul român, potrivit datelor pentru luna august 2010, publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Acestea reprezintă doar o mică parte din suma totală pe care ţara noastră o are de returnat finanţatorilor externi. Datoriile în monedele menţionate deţin o pondere de puţin peste 2% din suma totală de 179,3 miliarde lei. "Sunt sume nesemnificative, sunt firimituri", comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank. Împrumuturile în aceste monede au fost contractate de guvern. Datoriile autorităţilor locale sunt în lei, euro şi dolari americani.

Ciocnire între generaţiile de magistraţi la vârful justiţiei

Rezultatele finale ale votului pentru alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost publicate aseară. Dezamăgiţi, magistraţii tineri le contestă. Rezultatele finale ale votului pentru alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), centralizate de Consiliul Electoral Permanent, au fost date publicităţii aseară. Concluzia: 9 posturi din cele 11 libere ar urma să fie ocupate, urmând ca, vineri, magistraţii de la judecătorii să-şi desemneze şi ei doi reprezentanţi în cel mai important for al justiţiei.

Acord militar inedit între Paris şi Londra

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul britanic, David Cameron, au semnat, astăzi, în timpul unui summit la Londra, două tratate de cooperare în domeniul apărării. E un acord de o amploare fără precedent, scrie AFP. Un prim tratat prevede că cele două state pot să simuleze începând din 2014 funcţionarea arsenalului lor nuclear într-o instalaţie comună în Burgundia, potrivit Elysee. Oficiali din cele două state dau asigurări că nu va fi afectată suveranitatea. Pe lângă noul laborator va mai exista un centru de cercetare franco-britanic la Aldermaston, în sud-estul Angliei.

FINANCIARUL

Retailerii vs Preşedinte: TVA redusă la 5% ar da un impuls reluării creşterii economice

În Uniunea Europeană anumite produse alimentare beneficiază de o taxă pe valoarea adăugată între 2,2% şi 12%. Ţara noastră a impus una dintre cele mai impovărătoare fiscalităţi din zona comerţului cu alimente. Promisiunea preşedintelui Traian Bă­sescu de a nu promulga Legea privind reducerea TVA la alimentele de bază de la 24% la 5% confirmă statutul României de ţară cu una dintre cele mai dure regimuri fiscale din Europa. Astfel, în secto­rul comerţului cu produse alimentare, majoritatea ţărilor Uniunii Europene practică o taxă pe valoarea adăugată redusă, care variază între 2% şi 12%. Şi dacă în ţări precum Franţa, Grecia, Spania etc., pe lângă TVA standard se practică TVA redusă la alimente, în alte ţări, precum Marea Britanie, Irlanda şi Malta, alimentele sunt scutite de plata TVA.

BNR menţine neschimbate dobânda-cheie şi rezervele minime

BNR a menţinut ieri nivelul dobânzii de politică monetară la 6,25%, precum şi pe cel al ratelor pentru rezervele minime obligatorii, în conformitate cu aştep­­tările pieţei. Totodată, CA al BNR a hotărât să menţină ţinta de inflaţie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi să adopte o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct. Nivelul este apropiat de cel stabilit de BCE la nivelul zonei euro, de 2%.

Bugetul Senatului pe 2011, majorat cu 30%

Plenul Senatului a adoptat ieri cu majo­ri­tate de voturi ca bu­ge­t­ul instituţiei pentru anul viitor să fie mărit cu aproape 30%. Astfel că suma cerută de la bugetul de stat, pentru 2011, este de 127.900.000 de lei, în timp ce pentru 2010 au fost alocate 95 de milioane de lei. Pentru cheltuielile de personal sunt prevăzute 68.425.000 de lei, cu 425.000 de lei mai mult decât în acest an. În nota de funda­mentare se arată că la stabilirea acestui tip de cheltuieli s-a prevăzut o majorare medie cu 14% a salariilor personalului. Diferenţe mult mai mari între cei doi ani sunt la capitolul "Cheltuieli cu bunuri şi servicii": de la 20,76 milioane de lei în 2010 la 35,81 milioane de lei pentru 2011.

Altex - Media Galaxy, Domo şi Cora, implicate de angajaţi în pirateria software

Controalele desfăşurate de Poliţie au scos la iveală mai multe nereguli ale magazinelor de electro-IT.

Rata pirateriei a scăzut în ultimii ani în România ajungând anul trecut la 65%. Tendinţa este de scădere şi în acest an, spun reprezentanţii Business Software Alliance (BSA), organizaţie care se ocupă de promovarea unui univers digital sigur şi legal, la care au aderat marii producători de software. De asemenea, în timp ce în Europa rata pirateriei a rămas constantă, la 35%, la nivel mondial este în creştere.

Creditele noi se scumpesc în continuare şi ajung la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni

Dobânda medie la împrumuturile noi în moneda naţională acordate persoanelor fizice a crescut în septembrie cu 0,31 puncte procentuale faţă de luna anterioară, până la 12,72%. Dobânzile la creditele noi în lei pentru populaţie au continuat să crească, pentru a patra lună consecutiv, întrucât bancherii încearcă să limiteze pierderile din aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010, estimate la sute de milioane de euro. Astfel, dobânda medie la împrumuturile noi în moneda naţională acordate persoanelor fizice a crescut în septembrie cu 0,31 puncte procentuale faţă de luna anterioară, până la 12,72%, şi a atins cel mai ridicat nivel din martie încoace, arată datele Băncii Naţionale a României.

Publicitatea în revistele destinate bărbaţilor: 700.000 E, în scădere cu 30%

Criza a rărit apariţia publicaţiilor, "Esquire" şi "GQ" urmând să apară trimestrial. Numărate pe degetele de la o mână, revistele destinate publicului masculin au atras anul acesta de la advertiseri aproximativ 700.000 de euro, în scădere cu 30% faţă de 2009, potrivit Danei Cristescu, General Manager Liberis Publications Romania, editorul revistei "GQ". Dacă unele titluri precum "Maxim" sau "Max" nu au reuşit să facă faţă crizei, cele existente şi-au reajustat numărul de apariţii pentru a trece de această perioadă considerată "de conjunctură". Radu Coman, editorul-şef al revistei "Esquire", crede că anul viitor piaţa de publicitate pe acest segment va creşte cu până la 25%.

"Războiul" teritorial dintre Rusia şi Japonia complică jocurile economice din zona Asia-Pacific

Vizita preşedintelui Dmitri Medvedev în insulele Kurile a întâmpinat o reacţie vehementă din partea autorităţilor nipone. Scandalul dintre Moscova şi Tokyo se suprapune peste o dispută similară dintre China şi Ţara Soarelui Răsare. Criza dintre Japonia şi Rusia pro­vocată de vizita controversată a preşedintelui Dmitri Medvedev în insulele Kurile, considerate de Tokyo drept teritoriu nipon, s-a agravat ieri odată cu anunţul privind rechemarea ambasadorului japonez la Moscova. Scandalul survine cu câteva zile înaintea summitului G20, din 11-12 noiembrie, de la Seul, şi a întâlnirii la nivel înalt, din 13-14 noiembrie, a ţărilor membre organizaţiei Cooperarii economice Asia-Pacific (APEC), care regrupează 21 de state şi va fi găzduită de Japonia.

Fondul Proprietatea începe să facă diferenţa şi în performanţele fondurilor mutuale

Cel mai performant fond mutual în luna octombrie a fost Carpatica Stock, un fond diversificat, care a reuşit să înregistreze un randament de 6,3%, în principal datorită tranzacţiilor realizate cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP). Randamentul fondului de la începutul anului a ajuns astfel la aproape 16%, foarte aproape de performerul industriei, Omninvest, cu un câştig de aproximativ 20% în acest an. Fondul Proprietatea (FP) începe să conteze tot mai mult în performanţele fondurilor mutuale, în condiţiile în care Carpatica Stock, dar şi Carpatica Global, celălalt fond administrat de Carpatica Asset Management, societate deţinută de Banca Carpatică, îşi îmbunătăţesc pe final de an randamentele, ca urmare a tranzacţiilor derulate cu titlurile FP.

Şedinţele de guvern paralizează activitatea în întreg sectorul bugetar

O ultimă soluţie sindicală pentru "îndulcirea" măsurilor de austeritate: pauză voluntară în fiecare miercuri, între 12.00-14.00. Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a anunţat că de astăzi, săptămânal, vor opri activitatea mai ales bugetarii, iar în cazul angajaţilor din sectorul economic s-a demarat o procedură de strân­gere de semnături pentru declanşarea grevei legale. Apelul liderilor confederaţiilor sindicale la întreruperea lucrului este singura formă de protest de care mai dispun, în intenţia disperată de a întoarce din drum un guvern insensibil la sărăcie.

GÂNDUL

Cum a mâncat GENERAŢIA FAST-FOOD 2 miliarde de euro

Românii mănâncă hamburgeri, şaorme, falafel şi kebab în valoare de 2 miliarde de euro pe an, în timp ce "efortul" de a arde caloriile depuse îi costă doar 270-300 milioane de euro. Românii cheltuie anual în jur de 2 miliarde de euro pe produse de tip fast-food, potrivit estimărilor pieţei, din care numai şaormele ocupă 10% din totalul vânzărilor. Pofta de hamburgeri, cartofi prăjiţi, şaorme, falafel şi kebab a românilor nu este însă dublată şi de dorinţa de a arde caloriile acumulate. Într-un an, iubitorii de sport din România plătesc cam 270-300 de milioane de euro pe abonamentele în sălile de fitness, respectiv 25-30 de euro pe lună, în medie, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar.

Băsescu a explicat coaliţiei cine e "sursa toxică" a majorităţii. Cum a dat Cezar Preda peste cap pieţele financiare internaţionale -

În întrevederea de la Palatul Cotroceni, pe care Opoziţia a boicotat-o din nou, şeful statului a spus că i se pare inadmisibil să fie votate două legi cu mare impact bugetar şi justificarea să fie neatenţia parlamentarilor. "Când am spus < majoritate toxică > m-am referit în special la PDL, principalul partid de guvernământ", ar fi spus preşedintele, conform unor surse participante la discuţii. Motivul supărării lui Băsescu pe PDL venea din incapacitatea liderilor partidului de a-şi controla oamenii. Ca exemplu negativ a fost dat şi vicele Cezar Preda, care a afirmat săptămâna trecută, că există 50 de parlamentari pedelişti care nu vot vota bugetul pe 2011.

Ministerul Dezvoltării va promova România pe Facebook. Cum i-a venit Elenei Udrea ideea

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, vrea să promoveze imaginea României şi să crească numărul de turişti cu ajutorul reţelei de socializare Facebook. "Am discutat cu reprezentanţii Facebook şi am decis, şi la recomandarea specialiştilor spanioli care au creat brandul turistic al ţării noastre, să promovăm România pe Facebook, cea mai importantă platformă socială de media din lume, în condiţiile în care canalele new media au devenit din ce în ce mai accesate faţă de media tradiţională", a spus marţi Elena Udrea, în cadrul conferinţei comune cu vicepreşedintele Facebook, Blake Chandlee. Reprezentanţii Facebook urmează să îşi ofere serviciile, în mod gratuit, pentru elaborarea strategiei campaniei de promovare care va fi finalizată în decembrie.

JURNALUL NAŢIONAL

Apartheidul pisicilor grase de la Bruxelles

În cele mai recente dezvăluiri despre risipa bugetară din UE, publicaţia britanică Daily Mail estimează că noua diplomaţie europeană, condusă de baroana Catherine Ashton, este, de departe, cea mai "bugetofagă".Planurile pe care Ashton le are cu "armata" sa de diplomaţi ai UE au stârnit stupoare şi revoltă atât în Marea Britanie, ţara de origine a baroanei, cât şi în alte ţări europene. Scandalul a pornit de la noul sediu al serviciului diplomatic al UE, SEAE, care, după cum informa EUObserver săptămâna trecută, se află în aşa-numita clădire Axa sau Triangle, din centrul Bruxellesului.

Testele ADN confirmă: Nicolae Ceauşescu este îngropat în cimitirul Ghencea

După 20 de ani, marele mister a fost dezlegat. Nicolae Ceauşescu este îngropat în cimitirul Ghencea Civil din Capitală. Verdictul a fost dat de medicii legişti, în urma comparării ADN-ului cadavrului deshumat în iulie cu probe de la fiul lui, Valentin Ceauşescu şi de la unul dintre fraţi. În cazul Elenei Ceauşescu, materialul cu care se putea compara proba era prea puţin, cercetările fiind oricum concentrate asupra lui Nicolae Ceauşescu unde existau mai multe referinţe genetice, a mai sous directorul INML.

România, promovată porno, fără frunză

Exact în ziua în care Elena Udrea a anunţat că turismul românesc va fi promovat pe Facebook, pe un celebru site-porno a apărut un filmuleţ de promovare a României, difuzat la o televiziune online, porno de asemenea, Naked News (Ştiri la pielea goală). Preluat de un celebru site xxx, reportajul de promovare a României, intitulat "Estul întâlneşte Vestul în România, fără haine", este prezentat de o tânără blondă, în pielea goală, care vorbeşte despre "România, o ţară cu un picior în viitor şi altul într-un trecut bogat", în timp ce pe ecran defilează imaginea Muzeului Naţional de Istorie.

Legea educaţiei, mestecată cu greu de pedelişti

PDL s-a confruntat cu disidenţe din partea propriilor parlamentari la dezbaterea din Camera Deputaţilor a Legii învăţământului, lege adoptată pe 19 mai anul acesta. Articolul privind predarea Istoriei şi a Geografiei în limba maternă a minorităţilor, cu singura obligaţie ca numele personajelor istorice şi toponimiile să fie traduse "şi în limba română", a stârnit nemulţumiri printre democrat-liberali.

Monument lângă Guvern: ţeapa din Piaţa Victoriei

Vila Oromolu din Bulevardul Aviatorilor numărul 8, singura ce a supravieţuit intervenţiilor cu pretenţii de urbanizare a Pieţei Victoria din anii "80, atrage atenţia trecătorilor, întrucât pare a nimănui, cu toate că este situată în imediata apropiere a sediului Guvernului. Camerele erau amplificate prin jocurile oglinzilor de cristal încadrate de stucatura parietală. S-au păstrat parţial plafoanele şi elegantele uşi originale. "Locuinţa propriu-zisă era la etaj: hol, cameră de lucru, două dormitoare cu baie, toaletă. La subsol se afla serviciul calorifer cu depozitele de combustibil şi altele", scria arhitectul. Din planurile semnate de Petre Antonescu se observă că în prezent faţadele sunt mai sobre, întrucât s-au făcut unele transformări atât în exterior, cât şi în interior, după naţionalizare, cutremur şi apoi o "aşa-zisă modernizare" după 1990.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum să alegi între incompetenţă şi demagogie?

România a ajuns într-un cerc vicios din care pare că nu mai poate ieşi: la guvernarea fără noimă singurul răspuns găsit de opoziţie a fost populismul demagogic. În replică, în faţa populismului demagogic guvernarea fără noimă devine soluţia mai prudentă. Fiecare poate să pară un rău mai mic decât celălalt, într-o rostogolire încleştată - ca a celor două spirale ADN -, care se va sfârşi doar pe fundul prăpastiei. Spirala incompetenţei înseamnă o agonie lungă, în urma căreia depresia ucide pacientul, deşi inima bate bine-mersi. La ce bun ai luat măsurile teoretic corecte, dacă ai făcut-o târziu şi neconvingător?

Cu cât se vinde sănătatea unui elev. Incognito. Legea care interzice alimentele nesănătoase în şcoli este încălcată cu nonşalanţă

Pentru mită, mulţi directori de unităţi şcolare sunt dispuşi să pună în pe­­ricol sănătatea elevilor lor. O demonstrează experimentul realizat de un reporter sub acoperire al RL care a jucat rolul unui întreprinzător care vrea să vândă produse alimentare în şcoli. Aproape jumătate din cei cu care a stat de vorba jurnalistul au acceptat ca elevii lor să aibă acces la alimente interzise de ministerele Sănătăţii şi Educaţiei şi care, în plus , sunt "sterilizate prin iradiere".

Interviu cu Marius Oprea, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Noaptea cuţitelor lungi din PNL

Istoricul Marius Oprea crede că nu există nici un domeniu care să nu fie afectat de influenţa "sistemului", adică de vechea reţea extrem de eficientă a foştilor activişti şi securişti, "continuată astăzi" de odraslele lor. Unul dintre exemplele acestei continuităţi se află chiar în partidul de unde provine Marius Oprea, fiindcă istoricul a fost pus la colţ în PNL de un fost colaboraţionist al regimului comunist.

Ce caută FMI în discuţia despre bănci?

Frecuşurile dintre Guvern şi FMI au fost o adevărată mană cerească pentru Guvern. Până acum tiparul era simplu şi plictisitor: Guvernul anunţă măsuri de austeritate pe care le justifică prin nevoia de bani de la FMI, opoziţia urlă că Guvernul e trădător şi incompetent şi că FMI îi face jocurile, FMI vine, măsoară, strâmbă din nas pe alocuri, dar dă undă verde continuării acordului, presa acuză Guvernul ba că face ce spune FMI, ba că nu face ce spune FMI şi din cauza asta riscăm să nu mai primim banii.

De această dată, s-a văzut altfel. FMI a fost mai nemulţumit decât de obicei, Guvernul a vrut să introducă pe masa negocierilor teme populare, dar neacceptate de FMI, drept urmare FMI a introdus pe agendă o temă neprevăzută - Ordonanţa 50, cea privitoare la bănci.

Progresiv sau liniar, tot un drac şi vai şi-amar! de Ilie Şerbănescu

De când PSD a decis că introducerea unei impozitări progresive va constitui punctul forte al unei eventuale reveniri la guvernare, toţi cei ce dau pe de lături de capitalism în ţara asta - său măcar aşa au ei impresia! - s-au năpustit să desfiinţeze impozitarea progresivă, pe de o parte ridicându-şi în slăvi abordările pretinse de dreapta pe care s-ar situa şi cu care ar fi incompatibilă o asemenea impozitare, pe de altă parte lăudând virtuţile impozitării liniare (aşa-zisa cotă unică) şi, în sfârşit, insistând şi iar insistând asupra păcatelor unei impozitări progresive. În orice caz, poate spre dezamăgirea celor care pun, eventual, pasiune în dezbaterea subiectului, trebuie arătat din capul locului că, după cum a evidenţiat experienţa însăşi, adoptarea unui sistem sau a altuia n-are în România nici o legătură cu o cântărire publică adecvată a argumentelor şi a contraargumentelor, fiind determinată doar de interesele de grup sau chiar personale ale celor ce ajung să decidă politic.

ZIARUL FINANCIAR

Gigantul Intel va angaja câteva sute de programatori în România

Cel mai mare producător de microprocesoare din lume, Intel, cu afaceri de 35 de miliarde de dolari, a ales România pentru un centru software. Amazon, Adobe, HP, IBM, Nokia, Microsoft şi Oracle au deja mii de angajaţi local. Compania americană Intel, un gigant IT cu venituri anuale de 35 mld. dolari, îşi va deschide săptămâna viitoare la Bucureşti un centru de dezvoltare de software, primul din Europa care va fi dezvoltat de la zero. Anunţurile de recrutare publicate pe site-ul Intel arată că firma americană va angaja în prima fază câteva zeci de oameni, în special programa­tori. Scenariile de dezvoltare aplicate până acum de Intel arată că centrele de acest tip ajung rapid la câteva sute de angajaţi, situaţie care se va repeta cel mai probabil şi în România.

BNR: Reluarea creşterii depinde de reforme şi absorţia banilor UE

Banca Naţională a lăsat neschimbate ieri dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an şi rezervele minime pe care băncile trebuie să le constituie, aşa cum anticipau la unison analiştii, anunţând că se concentrează exclusiv pe contracararea presiunilor inflaţioniste şi că lasă obiectivul stimulării economiei exclusiv în sarcina Guvernului. "Consiliul de Administraţie al BNR reiterează faptul că reintrarea inflaţiei pe o traiectorie descendentă şi reluarea pe baze sustenabile a creşterii economice depind în mod decisiv de implementarea fermă şi consecventă în cadrul mixului de politici macroeconomice a măsurilor de consolidare fiscală, a reformelor structurale şi de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene", afirmă BNR, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu.

Analiştii băncilor străine contrazic optimismul FMI privind evoluţia din T4

Analiştii locali continuă să rămână pesimişti în legătură cu evoluţia economiei, anticipând scădere şi pentru ultimul trimestru din 2010, în timp ce FMI şi Comisia Europeană se aşteaptă la o ameliorare a activităţii economice spre finalul anului şi nu exclud chiar o uşoară creştere. Ajustările fiscale, diminuarea fluxurilor de numerar şi creşterea şomajului întârzie relansarea economiei, susţin analiştii băncilor. Economia a resimţit din plin în trimestrul al treilea efectele majorării TVA şi ale reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, după revenirea temporară din al doilea trimestru, iar impactul se va vedea şi în ultimele trei luni ale anului.

În străinătate populaţia cumpără acţiuni ca să aibă un trai decent la pensionare

Bursa a scăzut cu 0,43%, pe un rulaj de numai 6,7 milioane lei, într-o piaţă în care investitorii au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar cei care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducă preţurile mai jos, în special în cazul acţiunilor SIF, care au coborât în medie cu 2,28%. Cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au coborât chiar de la deschidere, în medie cu 1%, în condiţiile în care piaţa a fost în stagnare.

Sandu, MKB: Banca era prea mare şi trebuia eficientizată

MKB Nextebank este noul brand comercial sub care MKB Rom­exterra, o bancă de talie redusă controlată indirect de grupul ger­man Bayern LB, se pregăteşte să îşi relanseze operaţiunile, după un vast proces de restructurare. "Era nevoie de o nouă identitate. Ne-am dat seamna că nu puteam să fim în continuare o bancă universală, sunt deja prea multe. Ce am vrea să facem este să avem ca ţintă nu avocaţi, doctori sau notari, ci breslele lor", spune Dan Sandu, 41 de ani, numit în primăvară preşedinte executiv al MKB Romexterra, după ce Adrian Radu şi-a încheiat al doilea mandat. El fusese cooptat în echipa de conducere încă din toamna lui 2009, iniţial deţinând poziţia de vicepreşedinte executiv. Denumirea juridică a băncii va fi păstrată cel puţin în viitorul apropiat, însă promovarea se va face sub brandul Nextebank şi cu un nou logo, care utilizează imaginea unui ghepard în sprint.

Europa primeşte o bilă neagră din cauza sistemelor de pensii

Europa trebuie să-şi reducă deficitele de pensii sau riscă să prelungească criza datoriilor din regiune, în condiţiile în care investitorii sancţionează guvernele care nu obligă cetăţenii să muncească mai mult, a declarat ministrul finlandez de finanţe Jyrki Katainen. Investitorii "nu se uită numai la deficitul bugetar sau datorii, ci şi la slăbiciunile structurale," a declarat Katainen, potrivit Bloomberg. Finlanda, ţara cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei din Europa, este un "laborator de testare" a modului în care deficitele de pensii vor afecta finanţele guvernamentale şi pieţele, mai spune ministrul. Europa cheltuie aproape de patru ori mai mult decât China pentru a-şi susţine pensionarii, ca proporţie din Produsul Intern Brut, şi o dată şi jumătate mai mult decât Statele Unite, conform datelor Standard & Poor"s. Cheltuielile "nesustenabile" legate de pensii ale Europei vor afecta în ultimă instanţă bonitatea regiunii, arată agenţia de evaluare financiară S&P.

Spaniolii care nu-şi mai pot plăti ratele rămân cu datorii chiar şi după ce banca le ia casa

Spaniolii care nu îşi mai pot plăti ratele la creditele ipotecare trăiesc un adevărat coşmar: li se ia casa, trebuie să plătească în continuare datoria la bancă şi, în plus, trebuie să achite şi costurile de judecată, care uneori se ridică la câteva zeci de mii de euro. "Voi munci pentru bancă pentru tot restul vieţii mele", spune un spaniol. Manolo Marban, 59 de ani, locuieşte în Toledo şi deţine un pet-shop, pe care l-a cumpărat în 2006, impulsionat de boom-ul imobiliar din Spania. Acum, nu mai deţine niciuna din cele două proprietăţi pe care le deţinea, după ce banca i-a prescris ipoteca şi aşteaptă ca tribunalul să trimită ordinele de evacuare. Pentru un american aflat în această situaţie evacuarea ar însemna sfârşitul problemelor, însă nu şi pentru un spaniol, scrie The New York Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb