REVISTA PRESEI 03.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 noiembrie 2014

ADEVARUL

Alegeri prezidenţiale 2014. Rezultate oficiale parţiale: Ponta - 37,53%, Iohannis - 30,29%

Primele rezultate parţiale anunţate de BEC, după ce au fost numărate aproape 20 la sută din secţiile de votare, arată că Victor Ponta conduce cu 37,53% din voturi, urmat de contracandidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,29%, Călin Popescu Tăriceanu - 6,41 %, Elena Udrea - 5,29%, Kelemen Hunor - 4,89, Monica Macovei - 4,76, Corneliu Vadim Tudor - 3,74%, Dan Diaconescu - 3,59%. Liviu Dragnea, de la sediul PSD, a anunţat la rândul său rezultatele numărătorii paralele făcută prin centralizarea informaţiilor trimise prin sms: Victor Ponta - 40,51% Klaus Iohannis - 29,52% De asemenea, Liviu Dragnea a spus că PSD a câştigat pentru prima dată alegerile în Republica Moldova, menţionând că această victorie este una simbolică.

Prezenţa la vot, la închiderea urnelor, 52,31%

Prezenţa la urne: ora 22.30 (ora de referinţă 21.00). Potrivit BEC, până la ora 21.00, au votat 52,31% din români, din care 51,64% în mediul urban, iar 53,21% în mediul rural. În 2009, până la ora 19.00, îşi exprimaseră opţiunea de vot 49,97% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, din care 47,21% în mediul urban şi 53,77% în mediul rural. O prezenţă ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele: Ilfov (65,38%), Sibiu (58,57%) şi Olt (58,28%). Pe locurile codaşe se regăsesc Satu Mare (42,81%), Covasna (43,12%) şi Maramureş (43,39%). În Bucureşti au votat 54,29%. Birorul Electoral Central a anunţat că 153.677 de alegători s-au prezentat duminică la secţiile de votare din străinătate, confom rezultatelor finale. Cei mai mulţi alegători au fost înregistraţi în Italia - 35.508, Spania - 33.053, Republica Moldova - 21.980, Marea Britanie - 7.977, Franţa - 7.119, Republica Federală Germania - 7.320 şi Belgia - 5.951.

Proteste ale alegătorilor români la Paris. Poziţia oficială a MAE

Personalul diplomatic de la Ambasada României din Paris au solicitat intervenţia poliţiei, duminică seară, după ce sute de cetăţeni români nu au reuşit să voteze din cauza numărului insuficient de urne. Oficialii ambasadei au decis la ora 21.20 să nu mai permită accesul românilor în curtea instituţiei, după ce urnele s-au închis la ora 21.00, conform legii. Protestatarii care au intrat în sediul ambasadei Romaniei din Paris, nemulţumiţi că nu au putut vota duminică, au acceptat să părăsească sediul instituţiei după ce au semnat o petiţie prin care acuză că li s-au încălcat drepturile. Ambasadorul român la Paris, Bogdan Mazaru, a discutat peste două ore cu manifestanţii. Ca urmare a problemelor apărute duminica seară în mai multe ambasade din străinătate, unde cetăţenii români nu au putut să voteze, Biroul Electoral Central a invitat, marţi, la ora 12.00, Ministerul Afacerilor Externe, la o întâlnire cu membrii Biroului pentru a remedia disfuncţionalităţile sesizate.

Protestul de la sediul MAE

Alegeri prezidenţiale 2014. Circa 200 de persoane au protestat la sediul MAE, duminică seară, în legătură cu organizarea defectuoasă a alegerilor în străinătate. La finalul protestului, manifestanţii au fost îndemnaţi să revină luni, de la ora 17.00, pentru a cere în continuare ca românii din diaspora să poată vota. Protestul de la Ministerul de Afaceri Externe s-a încheiat luni în jurul orei 00.30, majoritatea manifestanţilor hotărând să plece de la sediul MAE.

Anunţ BOMBĂ făcut de CRIN ANTONESCU

"Am venit astăzi la vot din respect pentru acest drept fundamental, care este cel mai important câştig din ultimii 25 de ani! Am venit la vot din solidaritate cu toţi compatrioţii care astăzi, exprimând un vot, indiferent cu cine votează, îşi pun în acel vot o speranţă. Şi pentru că există o curiozitate pentru votul meu, aşa cum am răspuns şi jurnaliştilor astăzi, nu i-am returnat fostului meu partener de alianţă votul din 2009", a scris Crin Antonescu, pe Facebook.

SUA sunt îngrijorate de o posibilă vânzare MOL către Gazprom

SUA au dat startul unui atac diplomatic pentru a încerca să oprească Ungaria să vândă către Rusia o parte dintr-o companie energetică din Croaţia. Occidentul vede în asta o alunecare periculoasă a Ungariei înspre Moscova. Guvernul SUA a luat deja decizia destul de neobişnuită de a trece pe lista neagră şase persoane cu legături în Guvernul din Ungaria, o ţară aliat NATO şi membră a Uniunii Europene. Oficialii americani spun că acest demers a fost rezultatul unei nemulţumiri în creştere faţă de premierul ungar Victor Orbán, care a forţat judecători să se pensioneze, a impus taxe mari băncilor străine, iar săptămâna aceasta a iscat proteste uriaşe cu o propunere de impozit pe internet. Diplomaţii occidentali din regiune au confirmat faptul că SUA sunt îngrijorate de o posibilă vânzare către Gazprom, o companie descrisă ca o unealtă a politicii Kremlinului. O preluare Gazprom ar oferi companiei ruseşti un avanpost strategic în interiorul Uniunii Europene, care deja este cel mai mare client Gazprom pentru gazele naturale.

Şeful INS: Datele privind evoluţia PIB vor fi publicate conform calendarului

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, dă asigurări că datele privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB), care conform calendarului trebuie publicate vineri, 14 noiembrie, înaintea turului al II-lea de la alegerile prezidenţiale, vor fi făcute publice la data stabilită şi nu vor fi decalate, aşa cum arătau mai multe zvonuri în ultimele săptămâni. România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cei mai mulţi analişti economici se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o scădere şi în trimestrul al treilea al acestui an, prelungind astfel recesiunea.

Care sunt condiţiile pentru contractarea unui credit "Prima Maşină"

Ministerul Finanţelor Publice a publicat vineri proiectul normelor de implementare a programului guvernamental de stimulare a cumpărării de autoturisme noi - "Prima Maşină" - prin care statul va garanta parţial creditul pentru cumpărarea unei maşini. Cel puţin la nivel declarativ, programul ar fi trebuit să demareze la 1 noiembrie. Normele de implementare cuprinde condiţiile pe care trebuie să le respecte contractanţii unui credit "Prima Maşină". Astfel, potrivit proiectului, persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, inclusiv, la data aprobării creditului vor beneficia de o finanţare - exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit - care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma. Adică avansul minim va fi de 5% din preţul maşinii. Statul va garanta 50% din finanţarea acordată.

BANCHERUL

Cu cine votează Mugur Isărescu?

Fiind un liberal, cu siguranta ca Mugur Isarescu nu l-a votat astazi pe socialistul Victor Ponta, desi a fost sustinut de premier pentru al cincilea mandat la BNR. Insa adevaratele alegeri pentru guvernator vor fi marti, cand va trebui sa voteze in cadrul Consiliului de Administratie daca scade dobanda sub 3%, asa cum a sugerat Ponta saptamana trecuta. Daca se va decide scaderea dobanzii, Isarescu va fi nevoit sa ne demonstreze cu o foarte mare elocventa ca decizia noului CA al BNR format din 9 membri, dintre care 3 numiti recent de PSD, este fundamentata economic si nu politic, astfel incat publicul sa nu ramana cu senzatia ca reduta independentei BNR a cazut. Daca BNR nu va reduce dobanda, asa cum a sugerat Ponta, atunci decizia in sine este dovada independentei bancii centrale de presiunile politicienilor.

Daca BNR va reduce marti dobanda, va fi o decizie mai degraba politica decat economica

Economistul BCR Eugen Sinca apreciaza ca daca BNR va reduce marti dobanda de politica monetara, asa cum a sugerat premierul Victor Ponta, va fi o decizie mai degraba politica si nu una determinata de fundamentele macro-economice. Premierul Victor Ponta a declarat marti ca "dobanda de referinta a BNR era in 2009 de 8,5%, insa acum, probabil ca in zilele urmatoare, va scadea sub 3%". El a precizat ca aceasta este o veste buna pentru intreprinderile mici si mijlocii, care vor putea obtine credite cu costuri mai mici. "Declaratia premierului Ponta a fost o surpriza pentru noi, si cred ca pentru toata lumea. Daca BNR va reduce din nou rata de referinta in sedinta de saptamana viitoare, credem ca va fi o decizie politica si nu in mod necesar una determinata de fundamentele macro-economice. Romania are nevoie in prezent de o rata de dobanda stabila, in jurul nivelului actual, si nu neaparat dobanzi mai reduse", spune Eugen Sinca.

CAPITAL

Inegalitatea e cauzată şi de scăderea economisirii

Din momentul în care s-a renunţat la etalonul aur, toată logica economisirii a fost dată peste cap. Astăzi valoarea banilor este constant erodată de inflaţie. Astfel, populaţia se reorientează către consum în supermarket-uri, mall-uri şi investiţii în acţiuni sau alte active riscante. În anii 70, înainte de abandonarea etalonului-aur, rata economisirii în SUA era de peste 12,5%. Anul acesta este 5,4%, dar doar fiindcă economia a trecut recent prin criză - în timpul anilor de boom, ea a coborât la 2%. Acest comportament pauperizant este cauzat şi de politica băncii centrale, de măsurile guvernului de a stimula consumul şi creditarea, în fine, de toate poveştile pe care le auzim şi în România. Politica monetară generează bule şi îi forţează pe oamenii obişnuiţi să devină nişte participanţi la jocuri de noroc şi nimic altceva. Acestea distorsionează structura capitalului, economia şi, cel mai important, valorile oamenilor, ceea ce duce la crearea unor generaţii din ce în ce mai sărace. După care, bineînţeles, dacă îi ascultăm pe socialişti, e nevoie de mai multă tipărire de bani pentru a rezolva problema!

Prostituţia, drogurile, armele şi creşterea economică în UE

Gulerele albe de la Comisia Europeană nu încetează să uimească cu aberaţiile economice pe care le decid pe bandă rulantă. S-au promis multe, dar creşterea economică a întârziat să apară. Statele au continuat să împrumute masiv resurse, gradul de îndatorare crescând alarmant. O creştere făcută în mare parte pe datorie şi inflaţie nu poate fi durabilă. Măsurarea creşterii economice se face pe baza unui indicator macroeconomic - Produsul Intern Brut (PIB), care are mari probleme de calcul şi care aproximează din avion bunăstarea unei naţiuni. Eurostat a decis modificarea modului de calcul al PIB prin introducerea următoarelor ajustări: cheltuielile cu cercetarea - dezvoltarea şi cele militare nu se mai consideră consumuri (cheltuieli), ci trec în categoria investiţiilor publice, iar veniturile din traficul de arme, droguri si cele din prostituţie vor fi estimate şi incluse în PIB-ul fiecărei ţări.

Slovacia a interzis extracţia aurului pe bază de cianură

Extracţia aurului cu ajutorul tehnologiilor pe bază de cianură nu mai este permisă în Slovacia, odată cu intrarea în vigoare, la 1 noiembrie, a unui amendament al legii minelor, informează sâmbătă agenţia slovacă TASR. Amendamentul, o iniţiativă a SMER, partidul de guvernământ, care are o majoritate confortabilă în Parlament, a fost aprobat de legislativ în septembrie şi a fost semnat de preşedintele Andrej Kiska în octombrie. Iniţiativa a venit în replică la planurile de a extrage aur cu ajutorul cianurilor în localităţile Kremnica şi Detva (ambele din regiunea Banska Bystrica). Autorii amendamentului au susţinut că, prin acest demers, au dorit să răspundă mai multor iniţiative venite din partea organizaţiilor de mediu, dar şi a populaţiei, care se opuneau extracţiei de aur cu ajutorul acestei tehnologii. Iniţial, parlamentarii propuseseră ca locuitorii din cele două localităţi afectate să aibă şansa să se pronunţe în cadrul unui referendum. În cele din urmă, amendamentul a fost aprobat fără această opţiune şi interzice complet orice formă de extragere a aurului cu ajutorul cianurii.

CURENTUL

Abuzul în serviciu al lui Titus Corlăţean împiedică românii din diaspora să voteze

Felul în care Ministerul Afacerilor Externe a decis să organizeze secţiile de vot este unul iresponsabil şi chiar infracţional. Astfel Noul Cod Penal prevede la art.297 că abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor fizice se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare: (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică." Ori dreptul la vot este evident un unul legitim, fiind un drept prevăzut chiar de legea fundamentală: Constituţia! Potrivit art.12 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările ulterioare, secţiile din străinătate sunt stabilite prin ordin al ministrului afacerilor externe. În acest sens, MAE a propus organizarea a doar 294 de secţii de votare în întreaga lume, asemenea alegerilor prezidenţiale din 2009 când au fost nenumărate reclamaţii că oamenii nu au apucat să voteze.

Infractorul Liviu Dragnea susţine că în Paris numărul de secţii s-a dublat. Din una s-au făcut două

Judecat pentru fraudarea referendumului, inculpatul Liviu Dragnea susţine cu seninătate că la Paris numărul secţiilor de votare s-a dublat prin grija MAE. Da, în loc de una, s-au făcut două secţii de vot. Nesimţirea lui Dragnea este nemăsurată. Acesta susţine că nu PSD a organizat alegerile. Nu, nu PSD, ci Guvernul organizează procesul de votare. Adică exact Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. Felicitări pentru organizare, băieţi!

Sita - de Tia Şerbănescu

Ca să scape ţara de turci - aşa cum i-a avertizat un clip care zicea că dacă românii lipseau în bătăliile lui Ştefan cel Mare, acum eram musulmani -, 61% din electorat s-a lăudat că merge la vot. Decât musulmani, mai bine mitomani. Aşa că Ponta e primul în primul tur. Ultraprevizibil. Când ultima zi de campanie pică de Halloween, pe primul loc iese inevitabil dovleacul. Serviciile secrete ar fi participat la campanie, după cum le-a acuzat preşedintele Băsescu. Dl. Băsescu şi-a dat seama că şi serviciile riscă să facă la loc comanda (ca şi justiţia) dacă viitorul preşedinte le "uneşte" cu mafia din PSD. Ponta a votat foarte optimist: "după 10 ani de război şi distrugere, putem să construim". Ia te uită, am fost în război şi nu ştiam. Ba am intrat şi în UE în timpul ăsta. Lui Ponta i-a priit războiul: a promovat, s-a îngrăşat, s-a înstărit. Un adevărat profitor de război - susţinut frenetic de manelistul Guţă. Pesemne că-i aminteşte pe undeva de Narcisa. Are şi Ponta intelectualii lui. N-avem manuale, avem manele. Victor Ponta te-au votat, te-au votat cu toţii ca să scape de necaz şmecherii şi hoţii.

CURIERUL NATIONAL

Agricultură ecologică: 6 - 7 mil. euro pentru 15.000 de fermieri

În ultimul timp, produsele ecologice au devenit un adevărat ambasador al produselor alimentare şi al agriculturii româneşti peste hotare. România este în căutarea unui brand de ţară pentru produsele sale şi consider că cel mai bun brand pe care îl putem avea este în zona produselor organice, care s-au dezvoltat atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi marketingul, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la un eveniment de specialitate. Eforturile producătorilor au fost dublate de susţinerea conti­nuă a Ministerului Agriculturii, care în ultimii doi ani a suplimentat fondurile alocate sectorului ecologic, a mai precizat Daniel Constantin. "Sprijinul în acest sector a crescut din 2010 până în 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro.

Fermele de familie, motorul sectorului agricol

Fermele mici, fermele de familie pot aduce diversitate producţiei şi pot face faţă mai uşor crizelor şi schimbărilor din piaţă, deoarece au o capacitate mai mare de adaptare faţă de alţi operatori, spune Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aproximativ 85% din produsele agroalimentare româneşti ating un standard ridicat de calitate, care poate fi comparat cu cel din statele cu o agricultură dezvoltată. Însă povara cea mai mare a fermelor de familie este că acţionează pe o piaţă extrem de concurenţială, care nu acoperă integral costurile de producţie.

MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere"

MAE roagă cetăţenii români din străinătate "de a da dovadă de înţelegere" şi le recomandă "să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află". Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat transmis duminică seară, că "s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21. 00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate". În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora ''au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC".

Ce nu s-a privatizat din Daewoo aduce pierderi uriaşe

La şapte ani de la preluarea acţiunilor Automobile Craiova SA (companie care a deţinut fosta fabrică de automobile Daewoo) de către Ford, activele SC Active Conexe SA, care a preluat toate spaţiile şi terenurile din Craiova şi de prin ţară pe care noul investitor nu le-a dorit, aduc mari pierderi statului. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al Active Conexe, postat recent pe site-ul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), societatea ar aduce în acest an venituri totale de 647.760 lei, în timp ce cheltuielile s-ar ridica la 5.053.070 lei, în creştere cu 4,28% faţă de nivelul realizat în 2013.

EVENIMENTUL ZILEI

Regii amfetaminei au adus un drog nou studenţilor: "Diamantul"

Cei mai periculoşi traficanţi de droguri de mare risc, în special de comprimate ecstasy, care acţionau în Bucureşti, Braşov şi Prahova, "Bercea", de 35 de ani, şi "Şarpele Roşu", de 28 de ani, au fost prinşi după trei luni de supraveghere. Ei au pus în vânzare mii de pastile ecstasy fabricate sub forma unor diamante. Iniţial, drogurile erau de culoare roz, apoi de culoare albastră şi verde deschis. Noutatea: pastilele pot crea o depedendenţă psihică puternică. Cei doi traficanţi sunt cunoscuţi membri ai lumii interlope din Braşov, renumiţi mai ales pentru violenţa lor. Poliţiştii de la Crimă Organizată au intervenit după o tranzacţie importantă şi foarte periculoasă, întrucât aceasta era pusă la punct în detaliu de traficanţi. Anchetatorii au surprins vânzarea a 4.012 comprimate de ecstasy cu logo- ul "Diamond-Heart". De atunci, au urmat alte percheziţii în oraşul Braşov, dar şi în comuna Fundata din acelaşi judeţ. Potrivit anchetatorilor, drogurile erau aduse din Olanda şi aprovizionau în special campusurile studenţeşti.

Surpriză în Top 300 Capital. Bogaţii sunt şi mai bogaţi

Săptămâna aceasta apare Top 300 Cei mai bogaţi români, anuarul care, de 14 ani, oferă o imagine fidelă a antre prenoriatului din ţară. Milionari cu averi impresionante la începutul deceniului trecut au dispărut în zilele noastre din primplanul economiei româneşti. Ediţia de anul acesta reprezintă o etapă de referinţă în istoria topului. Astfel, după o perioadă în care criza economică a făcut ravagii în averile celor mai bogaţi români, a venit momentul creşterii. Averea totală a celor 300 de milionari din Topul realizat de Capital este de 22,47 miliarde de euro, în creştere cu 4,3% faţă de ediţia anterioară. Cei mai mulţi milionari sunt, aşa cum era de aşteptat, din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Probabil, acesta este şi motivul pentru care averea medie a milionarilor din Capitală şi Ilfov este mai mică decât în alte regiuni. Află din Top 300 Capital, pe care îl găseşti la chioşcuri de vineri, 7 noiembrie, ce regiune din România are cei mai bogaţi milionari.

JURNALUL NATIONAL

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Comunicat al Preşedinţiei

Administraţia prezindenţială a emis un comunicat de presă, în care se prezintă poziţia preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României. În acesta, preşedintele cere demisia ministrului de externe, dar şi a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni. "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a urmărit cu atenţie procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României care s-a desfăşurat duminică, 2 noiembrie a.c., atât în ţară, cât şi în străinătate. Domnul preşedinte Traian Băsescu constată că au existat grave deficienţe de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate, unde nu s-au asigurat corespunzător materialele necesare şi nici personal suficient. De asemenea, numărul mic de secţii de votare organizate în străinătate a făcut ca un număr mare de români să nu-şi poată exercita dreptul de vot.

Constituţia. Este Preşedintele cel mai puternic om din Romania?

De abia scăpată din marasmul unui regim dictatorial, România a adoptat, prin Constituţia din 1991, modelul unui preşedinte lipsit de pârghiile care să-i permită exercitarea directă a puterii, rolul său fiind mai degrabă simbolic, reprezentativ. Regimul semi-prezidenţial stabilit de Constituţie lipseşte preşedintele de trei instrumente importante care i-ar oferit posibilitatea de a modifica linia politică a ţării: posibilitatea de a dizolva Parlamentul, de a demite Guvernul şi de a convoca un referendum legislativ. Constituţia din 1991 a ţinut cont şi de datele concrete ale scenei politice la acea dată, relaţia dintre preşedintele Ion Iliescu şi prim-ministrul Petre Roman începuse să se deterioreze, dorindu-se introducerea unui sistem care să protejeze ambele instituţii. Atunci când vine vorba de justiţie, apărare sau politică externă se poate constata că puterile preşedintelui cresc.

Patriarhia Moscovei anunţă o CATASTROFĂ în Orientul Mijlociu

Eliminarea minorităţii creştine din Siria poate duce la dispariţia totală a creştinilor în tot Orientul Mijlociu, ceea ce va însemna o catastrofă civilizaţională, a atras atenţia patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres. 'Tragedia Siriei, tragedia Irakului s-au transformat într-o imensă tragedie pentru populaţiile creştine. Şi nu numai creştinii suferă, ci şi musulmanii. Dar, întrucât populaţia creştină este minoritară în aceste ţări, eliminarea ei poate duce la dispariţia totală a prezenţei creştine în Orientul Mijlociu, ceea ce va însemna o catastrofă civilizaţională', a afirmat patriarhul rus în cadrul unei întâlniri cu marele muftiu al Siriei, Ahmad Badreddin Hassoun. Creştinii din Siria, a adăugat patriarhul Kirill, 'nu au fost importanţi de undeva, ei provin din aceste locuri, unde este casa lor'.

NATIONAL

Chestorii kamikaze de la Interne

Formeaza prima linie de "sinucigasi" trimisi in fata "plutonului de executie" a DNA. Pentru ca, din cei 137 de suspecti in dosarul securizarii frontierelor, cei mai vulnerabili sunt ofiterii superiori care au facut parte din comisiile speciale desemnate de catre MAI pentru a negocia cu firma germana EADS Deuschland GmbH acordarea fara licitatie a unui contract cu o valoare totala de aproape un miliard de euro.

Cui ii vor tine de 6(%) Tariceanu, Macovei si Udrea in turul II?

Desi miza prezidentialelor din acest an este enorma, primul tur s-a desfasurat in cel mai plictisitor si tern stil. Apatia a fost sparta de rezultatele exit-poll-urilor, care l-au situat pe favoritul Victor Ponta sub 40%. Scorul a dat fiori reci social-democratilor, care si asa nu prea stiau de unde sa mai scoata inca 10%, in varianta in care Ponta ar fi obtinut peste 40%. Mai mult, romanii au demonstrat ca au un mult prea dezvoltat apetit pentru independenti, din moment ce i-au daruit pe Monica Macovei si pe Calin Popescu Tariceanu cu cate 6 procente de caciula. O alta certitudine dusa de primul tur al prezidentialelor este ca Traian Basescu a ramas cu un electorat fidel de 6% (atat are Elena Udrea, conform exit-poll-urilor) - acesta fiind, pentru a doua oara, cota alocata PMP-ului (prima confruntare electorala pentru acest partid reprezentand-o alegerile europarlamentare - n.r.).

PUTEREA

Apel "umanitar" PUTEREA către românii din Diaspora. Veniţi acasă pe 16 noiembrie. Vă vizitaţi rudele şi votaţi!

Încă o dată, milioanele de români din Diaspora nu pot să voteze pentru viitorul lor şi al familiilor lor din ţară. De ce? Pentru că Guvernul Ponta a considerat suficient un număr de doar 294 de secţii de votare în străinătate pentru circa 3 milioane de români! Mai mult, deşi este de doi ani şi jumătate la putere, PSD nu a reuşit să pună la punct sistemul de vot electronic şi prin corespondenţă, chiar dacă ne-a tot cântat despre importanţa românilor de peste graniţă. De aceea, cotidianul naţional PUTEREA face un apel "umanitar" către românii plecaţi prin Europa, cu treabă: Veniţi acasă pe 16 noiembrie, să prindeţi doi "iepuri" dintr-o lovitură: îi vedeţi pe cei dragi, de care vă este dor în fiecare zi, şi ne ajutaţi să clarificăm situaţia politică din ţară, unde noi, cei rămaşi, nu ne-am pierdut niciodată speranţa că vă veţi întoarce. După 25 de ani de democraţie furată de politicienii produşi de comunişti, doar împreună vom putea face o "revoluţie de catifea".

Două nave s-au ciocnit în Portul Constanţa

Două nave s-au ciocnit în Portul Constanţa în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timpul unor manevre de plecare de la cheu. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în urma incidentului, însă pagubele materiale sunt destul de importante. "GSP Alcor" şi "Mare Nigrum", navele implicate în incident, sunt sub pavilion românesc. Ele s-au ciocnit în timpul unor manevre de plecare de la cheu, incidentul petrecându-se aproape de miezul nopţii, în dana 14 a Portului Constanţa. Accidentul s-a produs după ce nava "GSP Alcor", carea plecat de la cheu, a avut parte de o defecţiune tehnică, intrând în prova vasului "Mare Nigrum". Rezultatul? O "gaură de apă" la aproximativ trei metri de nivelul mării. Reprezentanţii Căpităniei Zonale care anchetează incidentul spun că motoarele navei "Alcor" s-ar fi blocat pe poziţia "înainte", iar impactul nu a putut fi evitat.

ROMANIA LIBERA

Guvernul Ponta "s-a p....t pe el de vot". Pe cel al românilor din străinătate

Nici nu mai contează în acest moment ce procente au obţinut în turul întâi principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale, atâta vreme cât autorităţile nu s-au îngrijit ca toţi românii să-şi poată exercita dreptul la vot. Ce s-a întâmplat duminică la secţiile de votare din străinătate reprezintă o lecţie din care trebuie să învăţăm ceva fundamental. În timp ce câteva milioane de români din ţară "s-au p...t pe el de vot", ca să cităm din ideologii şi adepţii stângii bezmetice de la noi, mii de conaţionali din străinătate chiar şi-au dorit să-şi exercite acest drept, aşteptând la cozi ore întregi, în ziua lor liberă, dar nu au fost lăsaţi de autorităţile din România. La Paris, Londra, Munchen, Stuttgart şi în multe alte oraşe europene, unde muncesc şi trăiesc români, procesul electoral a fost grav viciat din cauza faptului că Ministerul de Externe nu a asigurat suficiente secţii de votare, personal calificat şi documentele necesare.

"Ruleta rusească" din panoplia Kremlinului

Tensiunile ruso-occidentale au atins apogeul în criza din Ucraina, dar în acelaşi timp Rusia s-a apropiat de Iran şi China. Câteva zile după căderea semnificativă a preţului petrolului, Putin a ţinut un discurs-program la Clubul Valdai, unde a acuzat Occidentul şi aliaţii săi - arabi - că au creat şi alimentat terorismul. Putin a arătat cu degetul spre SUA, acuzându-le de "crizele grave" care zguduie -planeta. Şi a ajuns din nou la ce îl doare - URSS. "Ţările occidentale au susţinut în timp miliţiile teroriste, pentru a aduce atingere URSS şi rezultatul a fost naşterea talibanilor şi Al Qaeda". Teroriştii vând aur negru la preţ mic şi sunt persoane care cumpără acest petrol, înainte de a-l revinde, ceea ce susţine, finanţează teroriştii, a continuat şeful de la Kremlin. Dacă Putin susţine că nu intenţionează să se confrunte cu -Occidentul, doreşte în schimb să -formeze un bloc anti-Occident.

ZIARUL FINANCIAR

Victor Ponta şi Klaus Iohannis trebuie să facă o "ofertă de preluare" pentru 3 milioane de voturi

Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor merge în turul II al alegerilor pentru preşedinţie în urma unui prim tur de scrutin în care niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu a devenit o opţiune serioasă care să încline balanţa în turul II. Conform celor patru sondaje realizate la ieşirea de la urne la comanda a patru televiziuni de ştiri, Victor Ponta are între 38,2 şi 41,5%, iar Klaus Iohannis între 31 şi 32%. Ceilalţi candidaţi, Monica Macovei, Călin Popescu-Tăriceanu şi Elena Udrea, erau cotaţi aseară ca având între 4 şi 6% din voturi. Există însă posibilitatea ca rezultatele finale să indice o desprindere din pluton a Monicăi Macovei, favorizată de discursul anticorupţie şi de votul internetului.

Salariile angajaţilor din România au crescut cu 170% în şase ani şi le-au depăşit pe cele din Turcia

Marjele de profitabilitate în industria automotive sunt mult mai reduse decât cele din alte domenii, cum ar fi industria luxului, iar acesta este unul dintre motivele pentru care producătorii de automobile caută în permanenţă soluţii pentru creşterea competivităţii. Iar încheierea unor acorduri cu sindicatele în ceea ce priveşte acorda­rea de creşteri salariale "moderate" este unul dintre cele mai importante aspecte luate în calculul competitivităţii, a spus Marie-Françoise Damesin, Executive Vice President Human Resources în cadrul grupului francez Renault. "Ştim că salariile angajaţilor Renault în România au crescut cu 170% din 2007 până în 2013, deci au avut loc majorări semnificative în doar şase ani. Dacă la început salariile din România erau mai mici decât cele ale angajaţilor Renault din Turcia, acum situaţia s-a inversat.

Metalele industriale s-au scumpit cu până la 60%, în timp ce aurul şi argintul s-au prăbuşit la cotaţiile din 2010

Preţurile metalelor industriale pe piaţa mondială au crescut în acest an cu până la 60%, maxim atins de oţel, însă evoluţia viitoare va sta sub semnul încetinirii economice din China. În schimb, cotaţia aurului şi argintului s-a prăbuşit la minimul ultimilor patru ani în urma deciziei băncii centrale americane de a încheia relaxarea monetară. "Cererea pentru metale industriale dinspre China este slabă, economia fiind în încetinire evidentă. Cuprul este victima principală, în timp ce aluminiul beneficiază de cererea mai ridicată a Japoniei, dar şi de constrângeri ale producţiei", a spus Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România. Economia chineză a crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea, cel mai lent avans din ultimii cinci ani, iar activitatea industrială aproape a stagnat, potrivit Bloomberg. China este cel mai mare consumator de cupru, acoperind circa 40% din cererea mondială, astfel că preţul metalelor este influenţat în mare măsură de cât de bine merg afacerile fabricilor chinezeşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb