REVISTA PRESEI 04.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 septembrie 2012

ADEVARUL

USL scade pentru a doua lună la rând

USL are în august 57,1%, dar a scăzut cu aproape zece procente faţă de perioada anterioară suspendării lui Traian Băsescu. Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, USL ar obţine voturile a 57,1% din români, potrivit sondajului realizat pentru "Adevărul" de IMAS în perioada 9-14 august. Pe următoarele locuri se clasează PDL cu 17,8%, PP-DD cu 14,1% şi UDMR cu 5,8%, în timp ce restul formaţiunilor politice nu ar depăşi pragul electoral.

Blocaj naţional pe fonduri europene

Unul dintre cele mai importante programe prin care România putea lua fonduri UE, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), este într-un blocaj prelungit care riscă să trimită în faliment afacerile din jurul lor. Beneficiari disperaţi făcând slalom între datorii, angajaţi şi credite, angajaţi care au plecat din mediul privat şi au ajuns în proiecte europene pe care le considerau sigure, furnizori blocaţi, facturi neplătite, datorii acumulate. Aşa stau în acest moment lucrurile printre beneficiarii POSDRU pentru care nu se mai fac decontări din luna iulie, dar cărora nu li s-a spus că nu au nicio şansă până după octombrie. Şi chiar mai rău.

Referendumul a eşuat. Începem, deja, să plătim costurile

Vicepreşedintele PDL Anca Boagiu consideră că organizarea referendumului a fost o acţiune politică eşuată, din care ţara a ieşit perdant atât pe plan politic, problemă evidentă mai ales în relaţiile externe, cât şi pe plan economic. "Din punct de vedere politic, referendumul a fost o acţiune care nu a făcut altceva decât rău României, fapt care se vede şi din reacţiile pe care le avem din zona europeană", consideră Boagiu. Organizarea referendumului a adus grave prejudicii economice României, mai ales în raportul leu-euro, mai crede ea.

Guvernul îi răspunde lui Cristian Preda: Problemele legate de absorbţia fondurilor UE îşi au originea în fraude şi nereguli din anii anteriori

Guvernul Ponta i-a transmis luni eurodeputatului Cristian Preda ca problemele legate de absorbtia fondurilor europene sunt din timpul guvernelor PDL, iar acuzatiile lansate de catre reprezentantul PDL sunt "politicianiste" si "mai ales ipocrite". "Toate problemele din prezent în ceea ce priveste fondurile europene sunt cauzate tocmai de guvernele PDL, adica exact zona politica ce acum acuza nereguli. De aceea, acuzatiile lui Cristian Preda sunt nu doar politicianiste, ci mai ales ipocrite. Ori domnul Preda nu are informatii corecte, ori intentiile sale sunt pur demagogice. Tindem sa credem ca este vorba despre ambele scenarii", se precizeaza într-un comunicat transmis de Executiv.

Secretarul general adjunct din Ministerul Economiei Dumitru Pârvulescu a fost reţinut în Gorj

Secretarul general adjunct din Ministerul Economiei Dumitru Pârvulescu, fost şef al corpului de control în acelaşi minister, a fost reţinut, luni după-amiază, pentru 24 de ore, de Parchetul Tribunalului Gorj, într-un dosar în care a fost arestat primarul comunei Peştişani, Florin Pavel. Pe numele său, a fost deja emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. La această oră, Pârvulescu se află la Parchetul de pe lângă judecătoria Târgu-Jiu, unde este audiat de mai bine de patru ore. Dosarul în care este reţinut este unul disjuns de către procurori din dosarul cămătarului Habitu, pe numele său real Doru Şerban, care este reţinut încă din luna martie. Procurorii susţin că abuzul în serviciu a survenit atunci când Pârvulescu a dispus încheierea unui contract de cesiune a creanţelor către Doru Şerban, în cazul lucrărilor efectuate la o şcoală din comuna Peştişani. În acest dosar, a fost arestat acum două luni şi primarul comunei.

Ce măsuri anunţă BNR în draftul scrisorii de intenţie către FMI

Banca Naţională a României va pune la punct în perioada următoare planuri de urgenţă detaliate pentru situaţiile care ar putea interveni, se arată în draftul scrisorii de intenţie care va ajunge la boardul Fondului Monetar Internaţional. Banca-punte nu va fi până la urma pusă pe picioare în România, se mai arată în draftul scrisorii de intenţie care urmează sa fie trimisă boardului Fondului Monetar, potrivit hotnews.ro.

Summit special pentru bugetul UE 2014-2020. Bruxelles-ul cere peste 1000 de miliarde de euro, ţările bogate ale UE se opun

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a confirmat astăzi pe contul său de Twitter organizarea unui summit European special pentru 22-23 noiembrie pentru discutarea resurselor financiare ale UE în viitorul buget 2014-2020. Colegiul Comisarilor a discutat săptămâna trecută detalii importante legate de viitorul buget al UE (2014-2020) cifrele pentru politicile cheie, în special cea de coeziune şi cea agricolă comună fiind analizate în premieră, într-o reuniune ce a avut loc pe 30 august la Nicosia. Potrivit secretarului de stat Răzvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene pentru Coordonarea instrumentelor structurale, România ar putea beneficia, din bugetul UE 2014-2020 de o alocare de 40-47 de miliarde de euro, fără a preciza în ce proporţie suma va fi împărţită între agricultură şi politica de coeziune.

Cine este cel mai mare creditor al Irlandei, cel care pariază că economia statului insular va dudui. "Dacă le iese, vor fi eroi"

Mai multe fonduri controlau la sfârşitul primului semestru, potrivit calculelor Financial Times, obligaţiuni emise de Irlanda în valoare de 6,1 miliarde de euro. Astfel, Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor privat al guvernului de la Dublin. Pariul masiv pe recuperarea economică a Irlandei aparţine şefului Franklin Templeton Global Bond Fund, Michael Hasenstab, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori în obligaţiuni din SUA. Managerii unor fonduri rivale au avertizat, însă, că plasamentele în obligaţiuni ale Irlandei ar putea genera probleme dacă recuperarea economică a Irlandei încetineşte sau criza din zona euro se agravează. Piaţa obligaţiunilor irlandeze este una redusă, iar lichidarea unor poziţii de asemenea anvergură ar fi imposibilă fără pierderi considerabile, au spus ei.

CURENTUL

Un turnător notoriu la securitate - locomotiva protestatarilor anti-Băsescu

Povestea senatorului liberal Ioan Ghişe ar putea deveni de departe un best-seller. De la un benevol colaborator al fostei Securităţii a lui Ceauşescu, până la o cariera de succes în vârful unei ţări democratice şi membră a UE sau a NATO. Unul care de circa o săptămână ne inundă ecranele şi ne varsă tot felul de lături şi intoxicări ca în vremurile tinereţilor sale, atunci când pentru el a fi unealta Securităţii era un motiv de infatuare. Un carierist înfierat cu litera stacojie specifică celor care avea relaţii apropiate cu fosta Securitate. În pana de idei şi respect de sine, Ghişe s-a tăvălit din nou prin penibilul situaţiei şi s-a dus să îndeplinească slujba dezonorantă trasată de Crin&Co. Un pion sacrificabil în numele aşa-zisei democraţii USL.

Sătulă de "Memorialul durerii", Lucia Hossu Longin face temenele în ograda turnătorului Felix

Din păcate, pentru ea, în loc să rămână acolo sus, pe soclul de lumină care i se cuvenea pentru realizarea "Memorialului durerii", Lucia Hossu Longin a ales să intre, de bună voie, în mizerabila troacă a politicii dâmboviţene. Iar rampa de lansare pe care şi-a ales-o a fost una dintre cele mai mizerabile cu putinţă: haznaua mediatică patronată de către Dan Voiculescu. Exact lui a ales să-i ciugulească din palmă, Lucia Hossu Longin, cea care ne-a tot vorbit despre cumpliţii securişti şi "turnătorii" cele mai odioase dintre uneltele lor represive. Brusc, mama "Memorialului durerii" s-a simţit atrasă de politică. Iar un prim pas pe care l-a făcut înainte de a se "amesteca în tărâţe" a fost promisiunea că va relua "Memorialul durerii" cu un nou episod dedicat, nu lui Maniu ori Brătienilor ci lui "Bombonel" Năstase, pe care a şi anunţat, deja, că-l consideră un deţinut politic.

CURIERUL NATIONAL

Leul, codaşul UE în raport cu euro

Victor Safta: Leul este singura monedă din UE - şi printre puţinele din lume - care marchează o scădere comparativ cu euro după primele opt luni din an. "Pieţele financiare rămân < sensibile > în 2012 în ceea ce priveşte leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie şi a unor tensiuni politice nerezolvate complet". Moneda naţională a scăzut faţă de cea europeană cu 3,68% faţă de începutul anului, perioadă în care forintul s-a apreciat cu 9,11%

Avem timp pentru remedierea deficienţelor din programul pentru dezvoltarea resurselor umane?

CE a cerut României presuspendarea plăţilor până la aplicarea recomandărilor, termenul urmând să expire la două luni de la comunicare, respectiv 6 octombrie. MAEur: Misiunea Ministerului Muncii de a remedia disfuncţionalităţile este aproape imposibilă. Cotovelea: Plăţile către beneficiar vor continua din bugetul de stat, iar când problemele vor fi soluţionate, aceste sume vor fi rambursate de la Bruxelles

Investiţiile în economie au crescut în S1 la 28,89 miliarde lei

În trimestrul al doilea, investiţiile au urcat, pe elemente de structură, la utilaje cu 28%, şi lucrări de construcţii noi, cu 17,1%, scăzând însă, cu 3,7%, la categoria alte cheltuieli. Investiţiile realizate în economie au crescut în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 20%, la 28,89 miliarde lei, după un avans de 19,5% în trimestrul al doilea comparativ cu aprilie-iunie 2011, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor). Datele Băncii Naţionale a României arată că investiţiile străine directe au avut un declin de 28,9% în primul semestru, ajungând la 621 milioane euro. Costul orar al forţei de muncă în T2, cu 6,6% mai mare faţă de primele 3 luni.

Ministerul Mediului verifică legalitatea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej

Rovana Plumb a cerut demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru că nu a informat instituţia în privinţa eliberării actului. Ministerul Mediului, prin Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia mediului, va verifica "de urgenţă" acordul de mediu eliberat pentru proiectul de la Certej, judeţul Hunedoara, a anunţat ieri instituţia, menţionând că, în cazul în care vor fi descoperite nereguli, acordul de mediu va fi anulat. Principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie minieră canadiană, listată la bursa din Vancouver, care operează şi în Grecia, Turcia, China şi Brazilia. Compania minieră a preluat în decembrie 2011 European Goldfields, care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acţiuni fiind deţinute de compania de stat Minvest Deva. Investiţie de 180 mil. euro şi aproape 700 locuri de muncă.

Putere şi guvernare - Alin Teodorescu

Diagnosticul pus de dl prim-ministru Victor Ponta, când a aflat despre decizia Curţii Constituţionale de a declara invalid referendumul din 29 iulie 2012 (reamintesc: "Suntem doar la guvernare, nu la putere"), ne arată că politicianul român crede că a fi în fruntea puterii executive din România înseamnă să poată decide despre orice, oricum, oricând. Trezirea la realitate este dură şi nemiloasă. Într-o societate democratică, bazată pe economia de piaţă, un prim-ministru are puteri nelimitate doar asupra familiei sale - deşi ştiu prim-miniştri români care erau puternic dominaţi de propriile consoarte. În exerciţiul funcţiunii, primul-ministru depinde de miniştri şi secretari de stat, de Parlament, de cadrele din partid, de instituţiile internaţionale şi de mersul trenurilor.

Obligaţiunile româneşti ar putea reintra în vizorul străinilor

Analiştii Erste afirmă că acest lucru se va întâmpla în contextul unor noi stimuli monetari din partea Fed şi BCE. În prezent, nerezidenţii deţin numai 8% din titlurile în lei emise de Ministerul de Finanţe pe piaţa internă, dar ar putea să îşi crească expunerea la 15-20%. Cumpărarea ar putea scădea şi presiunile de depreciere asupra leului, iar cursul să se menţină la 4,4 - 4,6 lei/euro.

ANAF şi-a depăşit planul la încasări cu 3%

Veniturile bugetare realizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în luna august au totalizat 13,473 miliarde de lei, în creştere cu 7,1% faţă de cele din august 2011 şi cu 3,1% peste cele programate, informează Mediafax. Din impozitul pe profit, ANAF a încasat 464,33 milioane lei, peste valoarea programată, de 372,43 milioane lei, şi cea din august 2011. La impozitul pe venit însă prevederile bugetare au fost realizate în proporţie de 93,79% (1,689 miliarde lei faţă de un nivel programat de 1,801 miliarde lei). Datele ANAF arată că şi la taxa pe valoarea adăugată încasările au fost sub cele programate - 4,391 miliarde lei, faţă de 4,395 miliarde lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Andrei Marga a recunoscut! "Domnul coleg, ştiţi cum a fost..., şi eu a trebuit să colaborez"

Conferenţiarul Costel Sârbu, de la Babeş-Bolyai, declară că a fost mituit cu o funcţie de către Andrei Marga, ca să nu-i mai cerceteze trecutul. Sârbu a aflat de la şeful de reţea al lui Marga că acesta fusese iniţial în solda unui serviciu străin, fapt care i-a atras urmărirea şi, ulterior, racolarea de către Securitate. Conferenţiarul Costel Sârbu de la Facultatea de Chimie din Cluj Napoca face dezvăluiri senzaţionale despre trecutul lui Andrei Marga. Sârbu susţine că Marga a fost prelucrat de trei ofiţeri de Securitate şi că în fiecare reţea de colaborare avea câte un nume conspirativ.

Ponta face paşi mici spre Băsescu

Criticat de oficialii UE, premierul şi-a îndulcit discursul şi, dintr-odată, măsurile preşedintelui i se par bune. La scurt timp după reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, dar şi după semnalele nefavorabile venite din partea oficialilor europeni, premierul Victor Ponta şi-a temperat discursul. Prezent, ieri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, Ponta le-a spus ambasadorilor că opţiunea preşedintelui pentru măsuri de austeritate şi disciplină bugetară poate fi folosită în interesul României.

Criza statului costă bugetul mii de salarii

Autorităţile se împrumută cu greu de la băncile locale. Costurile cu bondurile au crescut cu câteva milioane de lei pe licitaţie. Criza politică dă bătăi de cap auto rităţilor. Ce plătea statul în luna mai pentru titlurile emise pe cinci ani zile - un împrumut relativ scump, din cauza sca denţe mari - a ajuns să achite acum pentru titluri emise pe doar opt luni. La cea mai recentă emisiune de titluri, cea de ieri, cu maturitate la opt luni, statul a oferit băncilor un randament mediu de 6,11% pe an. Finanţele au acceptat să plătească atât după ce au dus timp de aproape o lună un război al nervilor cu creditorii şi nu au plasat nimic. "Randamentele cresc pentru că băncile simt că aplanarea din ultimul timp a tensiunilor politice nu este sustenabilă. Să nu uităm, urmează alegerile parlamentare", a comentat un dealer pentru EVZ.

Un puşcăriaş a luat cea mai mare notă la Bac din tot judeţul

Un tânăr în vârstă de 19 ani, arestat pentru trafic de droguri şi grup infracţional organizat, a dat sesiunea de toamnă a Bacalaureatului păzit de poliţişti şi a reuşit să ia cea mai mare medie din judeţ. Bogdan Vlăduţ Donisan, alias "Taz", din municipiul Rădăuţi, a obţinut media generală 8,91, reuşind să fie pe locul 36 la nivel naţional. Tânărul din Rădăuţi a fost arestat preventiv pe 16 iunie 2012, iar în toată această perioadă în care a stat în spatele gratiilor s-a pregătit temeinic. A ajuns după gratii, fiind acuzat de procurorii de la Crimă Organizată că a intrat într-o grupare de distribuitori de droguri, mare parte dintre stupefiante fiind vândute elevilor, printre care şi colegi de şcoală ai lui "Taz".

JURNALUL NATIONAL

SONDAJ: Ce preferinţe au românii la alegerile parlamentare şi câţi cred că Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, USL ar câştiga cu 62%, urmată de PDL cu 18%, PP-DD - 8%, UDMR-6% şI PRM -2%, arată un sondaj CCSB realizat în perioda 28 august- 1 septembrie. Sondajul CCSB arată totodată că 62% dintre respondenţi sunt nemulţumiţi de decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, iar 32% mulţumiţi. 6% nu ştiu/nu răspund. De asemenea, 52% dintre cei chestionaţi spun că decizia CCR a fost incorectă, în timp ce 40% susţin contrariul. Sondajul mai arată că 61% dintre respondenţi sunt de părere că Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia pentru că 7,4 milioane de români au votat la referendum împotriva sa, în timp ce 34% spun că şeful statului ar trebui să rămână în funcţie. 5% nu ştiu/nu răspund.

Dezvăluiri incendiare despre procurorul şef Daniel Morar: "Cel care va prelua conducerea DNA se va îngrozi de ceea ce va găsi"

Din prima zi de infiintare a parchetului anticoruptie si pana in 2010, expertul contabil judiciar Gheorghe Burlacu a fost seful Serviciului specialisti din DNA in structura centrala. Fratele fostului procuror DNA si inspector CSM Emil Burlacu, Gheorghe a intrat in colimatorul procurorului sef Daniel Morar, care l-a demis din functie. Revoltat de mersul DNA din ultimii ani, Gheorghe Burlacu a decis sa rupa tacerea, urmand exemplul unui al specialist de la DNA Mures, Dumitru Gheorghiu, cel care a postat pe internet un serial de filme sub genericul "Coruptia din anticoruptie" (Wikileaksdemures), scrie Luju.ro

8 MOMENTE care au favorizat dispariţia unor industrii întregi

Industria centralizată de dinainte de 1990, atât de glorificată de regimul comunist, s-a restrâns considerabil în ultimii 22 de ani, iar cauzele au fost complexe: pierderea pieţelor externe, lipsa de orizont a şefilor companiilor, reorientarea economică, politica autorităţilor de a bloca ani de zile privatizările, ineficienţa economică, tehnologia învechită sau jaful. Au dispărut combinate şi industrii întregi. Cele mai elocvente exemple sunt producţia de fibre şi fire sintetice şi artificiale, de locomotive sau prelucrarea cauciucului. Au dispărut, de asemenea, combinatele de utilaj greu, fabricile de tractoare şi de televizoare. 1. După revoluţie s-a impus sloganul "Nu ne vindem ţara". Efect: întârzieri în domeniul privatizărilor. 2. Stabilizarea cursului de schimb la 21 lei/dolar în 1990 a dus la prăbuşirea exporturilor şi la epuizarea rezervei valutare în doar şase luni.

Orban: Negocierile pentru bugetul UE 2014-2020 sunt în desfăşurare, e inoportun să se avanseze cifre

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat că negocierile la nivelul UE privind exerciţiul bugetar 2014-2020 sunt în plină desfăşurare şi este "absolut prematur şi chiar inoportun" să fie avansate cifre referitoare la câte fonduri nerambursabile ar putea obţine România. "Ce avem ca obiectiv şi ceea ce este mandatul nostru este să obţinem sume mai mari decât cele pe care pe hârtie le primeşte România în actuala perioadă de programare, mai precis 35 miliarde de euro, deci să obţinem ceva mai mult.

NATIONAL

Dezgroparea arhivei SIPA zgaltaie Justitia!

Greu de spus daca in urma cu jumatate de an intuia cineva schimbarea Puterii si instalarea cabinetului Ponta. Cert este doar ca ministrul Justitiei Catalin Predoiu cerea, la sfarsit lunii februarie, topirea arhivei SIPA. Motivul invocat de Predoiu la acea vreme este de-a dreptul penibil: arhiva SIPA ocupa prea mult loc si nu mai este folositoare nimanui. Apropiatii sistemului nu uita vremurile in care se spunea ca, daca SRI-ul este "tatal", atunci SIPA este "mama" Serviciilor. Si, intr-adevar, Serviciul de Informatii si Protectie Anticoruptie a Ministerului Justitiei si-a trait vremurile sale de glorie, dominand piata structurilor secrete, mai ales pe vremea mandatului Rodicai Stanoiu. A fost insa desfiintat la ordinul expres al Monicai Macovei, dupa care CSM a cerut preluarea arhivei SIPA.

Ristea Priboi s-a facut "baiat destept" in Portul Constanta

A fost ofiter de Securitate, agent SIE, deputat PSD, nas al unuia dintre copiii lui Adrian Nastase si consilier personal al premierului ajuns acum la Jilava. Considerat pe vremea lui Ion Iliescu o adevarata eminenta cenusie a regimului, Ristea Priboi nu o duce deloc rau nici in aceste vremuri. Afacerile ii merg din plin, acesta ajungand un important "baiat destept" pe piata vanzarii de energie.

Ponta isi scuipa-n san de Dan Diaconescu

Ca si in cazul alegerilor locale, Victor Ponta nu se teme de PDL- adversarul traditional, ci de partidul lui Dan Diaconescu care, prin mesajul sau, se adreseaza electoratului de stanga. "Atentie la PPDD!" Acesta era mesajul pe care Victor Ponta il transmitea social-democratilor inainte de alegerile locale. Desi PSD si PNL au facut o figura buna in primavara, Ponta pare bantuit de aceleasi spaime, liderul PSD cerandu-le colegilor sa marcheze strans la PPDD.

Voiculescu, "Rasputin de Bucuresti"

Daca nu a reusit sa-l doboare pe Traian Basescu, Dan Voiculescu se poate lauda in schimb cu includerea sa in galeria marilor intriganti ai lumii. "Dan Voiculescu, Le Rasputine de Bucarest", titreaza publicatia franceza "Le Monde", comparandu-l astfel pe politicianul dambovitean cu personajul de sinistra amintire de la curtea lui Nicolae al II-lea, ultimul tar al Rusiei. Concret, autorul articolului il acuza pe Dan Voiculescu ca el este cel care a orchestrat incercarea de debarcare a lui Traian Basescu din fruntea statului. In plus, este amintita si colaborarea lui Voiculescu, sub numele de cod "Felix", cu fosta Securitate si reconvertirea sa, dupa 1989, ca om de afaceri de mare succes.

China se pregateste de atacul final asupra sistemului monetar

Colapsul dolarului si al euro este mai aproape ca niciodata. China isi topeste intreaga rezerva de aur, turnand-o in lingouri de 1 kilogram. Conform specialistilor, aceasta inseamna un singur lucru: se pregateste de introducerea unui nou sistem monetar si bancar. In ciuda stirii alarmante publicate in India Vision, aceasta este strategia Bilderbegilor, indelung pregatita. De aceea bancherii Bilderberg au investit atat de mult in aur, de aceea au introdus China in "ecuatia" razboiului dintre dolar si euro, pentru a fi neutra. Si fara mila.

PUTEREA

Ponta şi Antonescu ar putea rămâne fără televizor. Voiculescu face fiţe USL

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, le-a cerut luni membrilor Biroului Politic al Partidului Conservator să îi lase pe "liderii USL să poarte răspunderea lucrurilor aşa cum vor fi croite în continuare" şi să se ocupe de partid cu prioritate, pentru că PC are tot ce îi trebuie ca să aibă succes la viitoarele alegeri parlamentare. "Mi-aş dori să ne ocupăm mai mult de Partidul Conservator şi să lăsăm liderii USL să poarte răspunderea lucrurilor aşa cum vor fi croite în continuare, pentru că (...) am realizat un aluat în care să avem toate componentele necesare pentru ca acest partid să aibă succes şi în noiembrie şi un succes foarte mare la viitoarele alegeri", a afirmat Dan Voiculescu, la începutul Biroului Politic.

Florin Georgescu, îngenuncheat de Raţiu & Raţiu cu sprijinul Rovanei Plumb de Mihai Pâlşu

Celebra societate de avocatură Raţiu & Raţiu, implicată în scandalurile cu banii evaporaţi uşor din vistieria Loteriei Române, tocmai a pulverizat imaginea de mare dur a ministrului de Finanţe, Florin Georgescu. Considerat o mână forte, un finanţist de neînduplecat, imposibil de păcălit, The Great Georgescu a fost umilit de societatea de avocatură Raţiu & Raţiu. O umilinţă de 1,5 milioane de lei, fără TVA! În momentul când a luat în mână toiagul Finanţelor României, Georgescu a interzis ca societăţile de stat să mai încheie contracte de asistenţă juridică cu avocaţii particulari aciuaţi ca liliecii pe lângă directoratul întreprinderilor. Rovana Plumb, chipurile speriată că ar putea pierde procesul cu OMV-Petrom din cauza incompetenţei juriştilor ministerului, a oferit casei de avocatură Raţiu & Raţiu marea onoare de a reprezenta Guvernul Ponta la Paris. Desigur, nu gratis, ci contra a 1,5 milioane de lei, fără TVA.

EximBank a obţinut un profit brut de 35 milioane lei pe primul semestru

EximBank a obţinut un profit brut de 35 milioane lei în primul semestru din 2012 şi a continuat să îşi consolideze poziţia pe piaţa bancară corporate din România, se arată într-un comunicat al băncii remis redacţiei. "Rezultatele la 6 luni sunt excelente şi au fost generate în primul rând de deciziile strategice ale băncii de a se implica mult mai activ în economie prin finanţarea şi garantarea proiectelor IMM-urilor şi ale companiilor mari. Creşterea expunerii faţă de clienţii nebancari cu aproximativ 700 de milioane de euro în condiţiile dificile ale crizei reprezintă o contrabalansare a frânării activităţii de creditare a băncilor străine, precum şi o confirmare a faptului că România are nevoie de bănci locale puternice care să susţină dezvoltarea economică", a afirmat preşedintele EximBank, Ionuţ Costea.

ROMANIA LIBERA

Noua ecuaţie electorală

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fixat ziua de 15 septembrie drept data-limită până la care tot mai numeroşii membri ai USL să definitiveze negocierile privind repartizarea candidaturilor în colegii, iar ca principiu de selecţie a formulat regula ca "fiecare să candideze acolo unde este" deja ales. Sosirea de ultimă oră a UNPR în cadrul USL, precum şi intenţia coaliţiei de centru-dreapta de a nominaliza candidaţi comuni deschid calea unor dispute aprinse.

Drahma, soluţia salvării Greciei

Se anunţă o săptămână de foc pentru zona euro, aflată într-un punct critic. În timp ce Grecia caută soluţii de amânare a aplicării măsurilor de austeritate, numeroase bănci şi întreprinderi americane au anticipat retragerea statului elen din uniunea monetară. Potrivit fostului consilier economic al lui Ronald Regan, Martin Feldstein, profesor de economie la Harvard, "singurul mijloc pentru Grecia de a depăşi criza datoriei constă în ieşirea din zona euro şi revenirea la moneda sa naţională, drahma. În acest caz, exporturile elene şi turismul vor deveni mult mai atractive". Ieri, Feldstein adăuga că "ţara va trebui să reducă importurile, devenite prea costisitoare, şi grecii se vor replia spre bunuri şi servicii naţionale".

Băsescu participă azi la Reuniunea Diplomaţiei şi are o întâlnire cu Exxon Mobil şi OMV-Petrom

Primele acţiuni oficiale ale preşedintelui Traian Băsescu de la întoarcerea la Palatul Cotroceni sunt, azi, participarea la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, primirea secretarului general al OSCE, a mai multor ambasadori români, precum şi a unei delegaţii a companiilor Exxon Mobil şi OMV-Petrom, potrivit Mediafax. Administraţia Prezidenţială a transmis luni un anunţ de presă privind programul public al preşedintelui Băsescu pentru ziua de marţi, cele patru acţiuni urmând să aibă loc la Palatul Cotroceni. Astfel, la ora 11.00, în programul preşedintelui figurează participarea la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. La ora 13.00, este programată primirea la Palatul Cotroceni a ambasadorului Lamberto Zannier, secretarul general al OSCE. De asemenea, la ora 14.00 sunt prevăzute primiri ale mai multor ambasadori români. De la ora 15.00, preşedintele Traian Băsescu urmează să primească o delegaţie a companiilor Exxon Mobil şi OMV - Petrom.

ZIARUL FINANCIAR

Exportatorii români nu au niciun sprijin de la Ministerul de Externe. "Mergem singuri să facem afaceri în străinătate, nu aşteaptă nimeni după stat"

"În loc să vină cei de la Ministerul de Externe la noi, trebuie să ne rugăm de ei. Trebuie daţi afară jumătate din angajaţi şi din ce mai rămâne trebuie concediată o altă jumătate", spune un antreprenor român care exportă. Exportatorii români, fie că livrează în străinătate de 20 de ani, fie că fac în prezent primii paşi pe pieţele externe, spun că funcţionarii din ambasadele României din străinătate răs­pund "evaziv sau deloc" la solicitările lor pri­vind oportunităţile de export, dar şi că în ase­menea condiţii "nimeni nu aşteaptă după stat". În acest context, în căutarea de noi motoare de creştere a businessurilor multe dintre companiile româneşti derulează programe de export pe cont propriu independent de strategiile puse pe hârtie de diplomaţii de la Externe.

De ce are nevoie Bucureştiul pentru ca multinaţionalele să-şi facă aici centrul pentru Europa de Sud-Est

Multinaţionale precum P&G, PepsiCo, PwC, Roche sau GSK (divizia de Consumer Healthcare) îşi conduc businessul regional din România, piaţă pe care fie derulează cel mai mare volum de business sau pe care consideră că au cel mai important potenţial de creştere Pe de altă parte, pentru giganţi precum JTI, Henkel, SABMiller sau Avon în balanţă au cântărit mai greu Geneva, Viena, Varşovia Managerii firmelor de consultanţă spun că prezenţa mai multor sedii regionale la Bucureşti ar aduce venituri crescute la buget, ar stimula dezvoltarea firmelor de servicii profesionale şi a turismului de afaceri şi că fenomenul ar fi impulsionat de apariţia unei legislaţii de tip holding Specialiştii în resurse umane spun că numărul firmelor care îşi conduc businessul din România este în scădere din cauza crizei, a Codului fiscal şi a Codului muncii care nu ajută companiile.

Cei mai bogaţi europeni au cea mai ieftină motorină: cum a ajuns România mai scumpă decât Luxemburg

Litrul de motorină din România era la sfârşitul lunii trecute mai scump decât cel de la pompele din Luxemburg, cu menţiunea că în timp ce un luxemburghez câştigă lunar aproape 2.300 de euro, fiind cel mai înstărit cetăţean al Uniunii Europene, un român câştigă 297 de euro, fiind pe penultimul loc în clasamentul celor 27 de state membre. Cele mai recente statistici europene arată că pe data de 27.08.2012 un litru de motorină costa în România 1,36 euro. Acelaşi litru de motorină putea fi cumpărat din benzinăriile din Malta cu 1,35 euro, din Bulgaria cu 1,32 euro, iar din Luxemburg cu 1,31 de euro. Astfel, motorina din România este mai scumpă de cât cea din Luxemburg, deşi câştigurile nete ale populaţiei sunt de opt ori mai mici. Datele europene arată însă că fără taxe, un litru de motorină în Luxemburg costă aproape 0,82 euro, în timp ce acelaşi litru de motorină în România costă 0,79 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb