REVISTA PRESEI 04.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 octombrie 2016

ADEVARUL

Final în primul dosar "Microsoft": lacrimi, condamnări şi confiscări

Doi politicieni, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, şi doi milionari, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, au fost găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie în dosarul "Microsoft". Deşi au fost folosite vorbe mari în apărarea lor şi au recunoscut că au greşit, Curtea Supremă i-a condamnat pe toţi patru şi a decis şi confiscarea şpăgilor. Celebrul dosar "Microsoft" a ajuns luni la final. Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a dat sentinţa definitivă. Cea mai dură condamnare a primit-o fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (63 de ani), 6 ani cu executare, după ce în faza de fond primise 3 ani de închisoare.

Aproape o treime din populaţia ocupată a României lucrează în agricultură, dar asigură doar 5-6% din PIB

Aproape o treime din populaţia ocupată a României lucrează în agricultură, dar asigură numai 5-6% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, în timp ce statele dezvoltate din Uniunea Europeană au 3-4% din populaţie ocupată care lucrează în acest sector şi generează 6-7% din PIB, a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), la conferinţa Pria Agriculture, citat de Agerpres. Preşedintele INS a mai arătat că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată cu porumb şi floarea soarelui.

Ce conţine contractul semnat de Dan Adamescu cu Black Cube

Portalul HotNews.ro a publicat o parte din contractul care ar fi fost încheiat de miliardarul Dan Adamescu cu societatea israeliană "Black Cube", implicată în spionarea procurorului -şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Prima acţiune Black Cube, din martie 2015, al cărei beneficiar era Dan Adamescu, avea că nume de proiect "Volcanic Eruption"- "Erupţie vulcanică". "Obiectivul proiectului este de a convinge Agenţia Anticorupţie din România (de aici încolo numită < >) să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului, întorcând astfel verdictul de vinovat, în ideea că a fost pronunţat ţinând cont de proceduri penale motivate politic, cu încălcarea drepturilor omului în cazul clientului, dar şi neîntemeiate", se arată în documentele obţinute de HotNews.ro.

Cum finanţează Moscova organizaţia revizionistă maghiară 64 de Comitate

O organizaţie care militează pentru refacerea Ungariei Mari şi coalizează în jurul ei sute de tineri secui din Transilvania este susţinută financiar atât din România, cât şi pe filieră rusească, arată RISE Project într-un documentar. În ultimii ani, membri ai Mişcării Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate (HVIM) au deturnat mitinguri, s-au încăierat cu jandarmii, au vrut să detoneze o bombă artizanală în mijlocul unei parade militare şi să arunce în aer o conductă de gaze care leagă Ardealul de restul ţării. Doi dintre liderii locali ai HVIM sunt judecaţi în prezent pentru presupuse acte de terorism, în timp ce liderii din Ungaria sunt declaraţi indezirabili pe teritoriul României.

Elena Udrea, admisă cu media 8,20 la masterul de "Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială", la buget

Elena Udrea a fost admisă cu media 8,20, pe ultimul din cele patru locuri bugetate, la masterul de "Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai, printre cursurile pe care le va urma numărându-se "Metafizica şi Teologia" sau "Elemente de Terapeutică religioasă". Ea nu a participat la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Facultatea de Teologie din Cluj. Dacă PF Daniel, cel care a semnat binecuvântarea necesară intrării la masterat, consideră că Udrea are calităţile cerute de Biserică pentru a studia la Teologie, profesorii de la Cluj îi recomandă să se îmbrace decent când vine la Facultate.

Cod roşu de cutremur! Până marţi, s-ar putea produce un seism de 7 grade!

California se află in alerta roşie, după ce experţii seismologi au avertizat că un cutremur cu magnitudinea de 7 ar putea lovi, până marţi, acest stat american. Seismologii din Nevada susţin că o serie de 200 de mini-cutremure poate declanşa unul mare, care este aşteptat sa se producă in zona de mult timp. Alerta, care va rămâne in vigoare până marţi, 4 octombrie, a fost emisă după o serie de cutremure cu magnitudini cuprinse intre 1,4 si 4,3, produse in capătul sudic al faliei San Andreas. Avertizarea COD ROSU a fost emisa de Oficiul Serviciilor de Urgenta al statului California, iar directorul Oficiului, Mark Ghilarducci, a declarat: "California este tara cutremurelor. Trebuie sa fim întotdeauna pregătiţi si să nu lăsăm garda jos".

Mâncarea, mai scumpă în România decât la vecini

Alimentele sunt mai scumpe în România decât în ţări precum Polonia sau Bulgaria, chiar şi după reducerea TVA de la 24% la 9%, însă comparativ cu ţările din vestul Europei stăm bine, potrivit datelor Eurostat. Fie că vorbim de carne, fie că vorbim de făină, România este o ţară ceva mai scumpă decât Polonia, şi chiar decât Bulgaria. Motivele pentru care românii dau mai mulţi bani pe alimente sunt multe. Pe de o parte, fermierii de la noi produc ceva mai scump pentru că se finanţează scump. Pe de altă parte, importăm prea multă materie primă, de la nutreţuri, la îngrăşăminte. Nici dorinţa de profit a comecianţilor nu este de neglijat.

Ministrul Transporturilor vrea să facă o linie de tren uşor între Bucureşti şi Otopeni

Ministerul Transporturilor are în plan construirea unei linii de tren uşor, de suprafaţă, între Bucureşti şi aeroportul Henri Coandă din Otopeni, care să fie gata înainte de finalizarea Magistralei de metrou, estimată în 2021, în condiţiile în care Bucureştiul va găzdui în 2020 patru meciuri la Campionatul European de Fotbal, a declarat Sorin Buşe, ministrul Transporturilor, în cadrul unei dezbateri online.

BANCHERUL

Scandalul creditelor francilor elveţieni reizbucneşte in ajunul alegerilor

Era de aşteptat ca acum, in pragul alegerilor, grupurile de clienţi cu credite in CHF sa caute iar promisiunile politicienilor pentru a încerca sa obţină cea mai buna soluţie pentru ei: conversia la cursul istoric, din data acordării creditului, când un franc elveţian era in jur de 2 lei, fata de peste 4 lei in prezent. După cum era de aşteptat, politicienii au reacţionat rapid, nemaiştiind cum să cadă in genunchi in fata potenţialilor alegatori, pe care vor sa-i apere de prigoana si abuzurile băncilor, BNR, ANPC sau oricăror altor potenţiali asupritori. S-au reluat, pe la televiziuni si ziare de doi bani, in care, culmea, apar deseori si opiniile (serioase) unor angajaţi din BNR, aceleaşi plăci pe care le auzim de câţiva ani: nu ştiu câţi oameni care s-au sinucis din cauza creditelor împovărătoare, băncile nu au pierderi ci eventual reduceri de profituri, pentru că băncile de fapt nu au acordat fizic franci elveţieni, ci euro.

Clienţii ING s-au plâns si ieri că nu pot sa folosească serviciul de internet banking Home Bank

Clienţii ING s-au plâns si ieri că nu pot sa utilizeze serviciul de internet banking, Home Bank, la fel ca si vineri, când aplicaţia nu a putut fi accesată timp de câteva ore. Problemele sistemului informatic al ING continua astfel la aproape o lună după ce toate serviciile electronice al băncii (carduri, ATM-uri, POS-uri, internet banking) au căzut timp de aproape 12 ore, in data de 10 septembrie, in urma unui exerciţiu de simulare a unui incendiu la data center-ul băncii. Banca nu si-a anunţat clienţii despre problemele de logare in Home Bank si nu a postat un anunţ pe pagina sa Facebook despre aceasta problemă, ceea ce i-a înfuriat pe clienţi.

CURENTUL

Atenţie la ofertele Vodafone! Compania amendată de Protecţia Consumatorilor pentru păcălirea clienţilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a sanctionat contraventional operatorul de telefonie mobila Vodafone pentru utilizarea de practici comerciale incorecte. Operatorul de telefonie mobila punea la dispozitie consumatorilor o serie de oferte prepaid care includeau un numar fix de minute, SMS-uri sau acces la internet. Oferta era valabila 28 de zile. In urma analizarii reclamatiilor consumatorilor, a rezultat ca, desi acestia se aflau in perioada de valabilitate a ofertelor, serviciile de apelare au fost restrictionate pentru ca erau conditionate de un numar suficient de apeluri primite. Consumatorilor le era impusa o conditie pe care le era imposibil sa o respecte, numai profesionistul avand capacitatea tehnica de a monitoriza apelurile primite. La fel se intampla si in cazul beneficiilor oferite la reincarcarea diferitelor cartele, consumatorii, pentru a putea utiliza beneficiile achizitionate, fiind conditionati de numarul de apeluri primite.

CURIERUL NATIONAL

Uber, contestat de transportatorii români

Iniţiativa deputatului PSD Lucian Şova de a legifera serviciile platformelor online de ridesharing, sub denumirea românească de "covoiajare", este criticată de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor din România (COTAR), reprezentanţii acesteia susţinând că este vorba despre o încercare de a proteja "interesele celor care desfăşoară activităţi neautorizate generatoare de evaziune sau fraudă fiscală". Într-o intervenţie telefonică în cadrul Ştirilor B1 TV, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat că dacă deputatul nu îşi va retrage proiectul, vor avea loc proteste.

Jaful de la Craiova Culturală, confirmat de Curtea de Conturi

Primăria Craiova şi Asociaţia Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 au cheltuit ilegal un milion de euro şi au încălcat flagrant toate legile în domeniu prin modul discreţionar în care au aruncat pe fereastră bani publici. Aceasta este concluzia Camerei de Conturi Dolj, care a realizat în acest an un control prin sondaj atât la primărie, cât şi la asociaţie. Auditorii Camerei au descoperit că acestea au cheltuit banii în mod netransparent, nu au respectat legea privind achiziţiile publice, finanţele publice locale şi legile care reglementează activitatea şi finanţarea asociaţiilor, şi prezintă detalii pe care primăria le-a ţinut ascunse în toţi aceşti ani, în ciuda insistenţelor GdS de a le face publice.

BCR a validat circa 1.000 de notificări privind darea în plată

BCR anunţă că are circa 1.000 de notificări validate privind darea în plată şi toate au fost acceptate, a declarat luni vicepreşedintele executiv al băncii, Dana Demetrian. Ea a ţinut să precizeze că nu toate notificările primite au putut fi validate, unele nerespectând cerinţele de bază ale notificării, potrivit Hotnews.ro. "Una din trei notificări privind darea în plată nu respectă criteriile legale. Am avut notificări care au fost pentru situaţii în care creditul depăşea 250.000 de euro. În 10% din cazurile acceptate, clienţii nu mai vin la notar fie că ei dăduseră în plată pentru a speria banca şi a forţa o negociere, fie pentru a tergiversa prin notificări succesive intenţia de a da în plată şi a câştiga astfel mai mult timp", spunea anterior Alexandru Berea, directorul Direcţiei Juridice a BCR.

Eduard Hellvig anunţă schimbări la Academia Naţională de Informaţii

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a fost prezent luni la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", cu ocazia deschiderii noului an universitar. În acest context, şeful SRI a atras atenţia asupra faptului că scandalurile de plagiat din ultima vreme au afectat imaginea serviciului pe care îl conduce, se arată într-un comunicat al SRI. În cuvântul adresat, directorul SRI a ţinut să le transmită studenţilor faptul că profesia pentru care se pregătesc este una în care comportamentul etic este o componentă esenţială, care trebuie să le guverneze anii de studii şi cariera de ofiţeri de informaţii.

EVENIMENTUL ZILEI

Plagiatul care a întors ţara pe dos

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat război plagiatelor fix la Universitatea de Vest din Timişoara, unde şefa DNA, Codruţa Kovesi, acuzată de plagiat, şi-a dat doctoratul. Iohannis i-a transmis lui Kovesi că, dacă a copiat, pleacă! În chestiunea plagiatelor este foarte important să existe un verdict clar şi în timp util. Acesta a fost principalul mesaj pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a transmis ieri de la Universitatea de Vest din Timişoara, unde a ales să deschidă anul universitar. În faţa lui, în sală, pe primul rând erau nu studenţii, ci ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, şi rectorii celor patru universităţi din Timişoara. Universitatea de Vest este aşteptată să se pronunţe dacă şefa DNA, Codruţa Kovesi, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Iohannis a subliniat că plagiatorii trebuie să dispară din politică şi din mediul universitar.

Urmează UN VAL DE PRĂBUŞIRI în industria petrolului şi a gazelor!

Prăbuşirea cotaţiilor ţiţeiului din ultimii doi ani a condus la o cutremur în industria petrolieră, cu costuri ridicate şi companii de forare ineficiente forţată să iasă de pe piaţă. Circa 100 de falimente au fost înregistrate în industria energetică nord-americană, iar companiile mai puternice sunt deteriorate, dar mai flexibile decât erau înainte de prăbuşirea începută în 2014. Cu toate acestea, piaţa s-ar putea afla la jumătatea drumului - industria de profil ar putea vedea încă 100 de falimente, potrivit specialiştilor în restructurarea datoriei, scrie portalul OilPrice.com.

Siria: ruptură americano-rusă cu miros de praf de puşcă - de Iulian Chifu

Situaţia de pe teren din Siria a luat o întorsătură complicată, după ce Rusia a anunţat că ea continuă să îl sprijine pe Al Assad să elibereze orice centimetru de teritoriu sirian. O afirmaţie lansată prin intermediul sirienilor şi a presei siriene, niciodată negată, deşi ministrul rus de Externe face apel la pretinsul acord ruso-american, care nu a fost dat niciodată publicităţii, forţând încă o dată mâna americanilor atunci când afirmă că, dacă nu e respectat, îl vor da publicităţii. Perspectiva unei rupturi definitive ruso-americane, ba chiar a implicării SUA în conflict direct împotriva trupelor lui Al Assad, pe care le sprijină Rusia cu trupe speciale şi aviaţie ar putea duce la confruntări directe ruso-americane în bătălia aeriană şi pe teren, acolo unde trupele terestre sprijinite de ambele părţi intră în contact şi confruntare directă. O situaţia nedorită, dar foarte posibilă, cât de curând.

Silvian Ionescu: Valeriu Zgonea se pregăteşte să-l înlocuiască pe MRU la şefia SIE

Fostul ofiţer DIE, Silvian Ionescu, aruncă pe piaţă un zvon incendiar. Conform unor surse din judeţul Ilfov, locul din care a fost lansat Valeriu Zgonea spre şefia Camerei Deputaţilor, acesta ar urma să fie numit în funcţia de director general al Serviciului de Informaţii Externe. Contactat, Silvian Ionescu ne-a declarat că sursele sale sunt credibile şi că preşedintele Klaus Iohannis va lua în curând acesta decizie, numindu-l pe Valeriu Zgonea în locul lui Mihai Răzvan Ungureanu, la şefia SIE. Valeriu Zgonea a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor între 3 iulie 2012 - 13 iunie 2016. Pe 18 octombrie 2015 a fost ales în funcţia de Preşedinte Executiv al Partidului Social Democrat. Pe 27 aprilie 2016 a fost exclus din PSD în urma declaraţiilor sale împotriva preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

JURNALUL NATIONAL

Sinteza zilei: Dezvăluiri cât 10 ani de jaf

Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza zilei, de la Antena 3, imagini din timpul campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, în care au fost folosiţi banii din dosarul Microsoft. Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro. Luni, printr-o decizie a ÎCCJ, patru executanţi ai regimului Băsescu-Boc-Udrea au plătit factura acestui furt: Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a primit o pedeapsă dublă, de 6 ani, după ce a jurat că n-a furat; Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, câte 2 ani şi patru luni după gratii; fostul ministru Gabriel Sandu, 3 ani de închisoare. Magistraţii au confiscat de la cei patru condamnaţi peste 17 milioane de euro. Dorin Cocoş este cel mai afectat: 9 milioane de euro din averea lui vor ajunge la bugetul de stat.

Verdictul GIP: Aproape jumătate din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este plagiat

Aproape jumătate din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este plagiat. Este rezultatul softului anti-plagiat iThenticate după verificările făcute de Grupul de Investigaţii Politice. Primele două părţi (Introducerea şi Capitolul 1, respectiv paginile 7-43) ale lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sunt plagiate în proporţie de 45%. Capitolele 2, 3 şi 4 sunt plagiate în proporţie de 35%, iar capitolele 5 şi 6 sunt plagiate în proporţie de 50%. iThenticate este cel mai performant software de detectare a plagiatului şi este folosit de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, Parlamentul European, Comisia Europeană, Banca Mondială sau Organizaţia Naţiunilor Unite. Preşedintele GIP susţine că va trimite o reclamaţie către Consiliului General al Comisiei din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Mafia italiană ne păzeşte de pericolele Mării Negre

O firmă asociată mafiei italiene a primit peste un milion de euro pentru a ne păzi de pericolele Mării Negre, în urma unei licitaţii la care a participat singură. Orion Europe SRL a fost înfiinţată în 2005 de italianul Sergio Solmi şi românul Mihai Ştefan Angheliu şi a primit de-a lungul timpului contracte de peste 23 de milioane de euro de la statul român, pentru servicii de măsurare a calităţii aerului. Grija faţă de mediul românesc e deja înduişătoare, dacă ne gândim că mafia italiană este implicată masiv şi în afacerile cu deşeuri din ţara noastră.

BNR: Impactul conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei

Impactul conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei, a declarat luni Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul BNR. "În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferenţa de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilităţii sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcţionării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudenţial recomandat în momentul de faţă", a precizat Eugen Rădulescu.

NATIONAL

Strainii interzic firmele romanesti!

Serviciile secrete romanesti au intrat in posesia unor informatii pe cat de halucinante, pe atat de greu de fructificat din punct de vedere operativ. Pentru ca, unii dintre angajatii romani de la conducerea unor importante companii cu capital strain au anuntat ca sefii trimisi din strainatate le-au interzis pur si simplu sa mai lucreze cu firme din tara noastra! Practic, le-au transmis ca, sub diverse pretexte, firmele romanesti sa nu mai fie agreate nici macar la licitatiile organizate de catre multinationale si acestora sa nu li se mai acorde niciun fel de contracte. Nici macar cele de subcontractare a lucrarilor aferente unor contracte derulate cu statul roman! Extrem de interesant este insa faptul ca, din cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, in cazurile in care firmele romanesti sunt pur si simplu boicotate, ordinele au venit aproape exclusiv de la managerii austrieci.

Cine pune mana pe tehnica "Doi s' un sfert"

"Destructurarea" Directiei de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne continua in ritm accelerat, procurorii anticoruptie incepand urmarirea penala impotriva a noi sefi ai serviciului secret. Iar in acest ritm, ministrul Dragos Tudorache nici macar nu va mai avea ce sa reformeze, dar sa ii mai si ramana ceva de militarizat. Insa marea intrebare care se pune este cine pune mana pe tenica "Doi s'un sfert", ca doar asta pare sa fi fost una dintre marile mize ale intregului razboi in care serviciul secret al Internelor pare sa fie, momentan cel putin, marele perdant.

Liderul ISIS, otravit de proprii combatanti

Seful suprem al gruparii teroriste sunite, pe numele sau Ibrahim ibn Ali ibn Muhammad al-Badri al-Samarrai, mai cunoscut drept Abu Bakr al-Baghdadi, se afla in stare grava, impreuna cu alti trei comandanti. In hrana lui Baghdadi, "persoane necunoscute" au strecurat otrava. "Necunoscute?" Dar ce necunoscuti s-ar fi putut apropia de-o asemenea maniera de liderul ISIS? Potrivit sursei, masa de pranz pregatita pentru Baghdadi si pentru trei locotenenti de-ai sai a fost otravita in cartierul Be'aaj, situat la est de Ninive. Sursa a adaugat ca cei patru au suferit "intoxicatii grave" si ca "au fost transportati catre o destinatie necunoscuta". Urmare a incidentului, ISIS a facut numeroase arestari in zona amintita.

PUTEREA

Cum pot lua cehii credite ieftine pentru case şi noi nu

În vreme ce 68% dintre români visează ca în următorii cinci ani să locuiască în condiţii decente, renovându-şi locuinţa sau cumpărându-şi una nouă, iar 40% din gospodării necesită reparaţii, multe fiind urgente, pentru alţi europeni nu este o problemă să se împrumute ieftin. De exemplu, Cehia: cu o populaţie ce abia depăşeşte 10 milioane de locuitori, a pus pe picioare un sistem de economisire-creditare ce funcţionează, oamenii putând obţine credite avantajoase pentru renovarea sau construcţia locuinţelor. In cei 23 de ani de când funcţionează sistemul bauspar (economisire-creditare) au fost încheiate peste 15 milioane de contracte (aproape fiecare familie având un astfel de contract) şi au fost acordate 2,3 milioane de împrumuturi. Banii au fost utilizaţi în cea mai mare parte pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor.

Firea mai scoate de la naftalină un proiect nerealist: hidrocentrale pe Canalul Bucureşti-Dunăre

De câte ori are ocazia, Gabriela Firea propune proiecte mai vechi sau mai noi, niciuna marcă proprie, pentru dezvoltarea oraşului. La conferinţa "Oraşul meu în Europa noastră", la care au participat vicepremierul Vasile Dîncu şi comisarul european Corina Creţu, edilul a reiterat proiectul lui Ceauşescu: Canalul Bucureşti-Dunăre. Fără să aibă un proiect bun de pus pe masa Uniunii Europene pentru finanţare, Firea a avansat şi sumele necesare pentru investiţii: 1,5-1,7 miliarde de euro. Bucureştenii îi amintesc primăriţei că este restantă la treburi mult mai simple, cum ar fi deratizarea, dezinsecţia şi furnizarea fără întreruperi a apei calde.

ROMANIA LIBERA

Partid parlamentar: "Căutăm tehnocraţi". Oamenii lui Cioloş şi ai USR, aşteptaţi pe listele PNL

Liberalii păstrează locuri pe listele parlamentare pentru tehnocraţi propuşi de Dacian Cioloş. De asemenea, PNL ia în calcul varianta acceptării unor candidaturi din partea USR, dacă partidul condus de Nicuşor Dan nu va strânge suficiente semnături pentru depunerea listelor. Potrivit unor surse din partid, Vasile Blaga a fost întrebat dacă, după retragerea sa din funcţia de copreşedinte, rămân valabile înţelegerile privind împărţirea locurilor eligibile. La discuţii, Blaga ar fi dat de înţeles că înţelegerile rămân în mare parte valabile, mai puţin în Bucureşti şi în judeţele unde există mari centre urbane, cum ar fi Iaşi, Cluj sau Timiş. Aici discuţiile ar rămâne în stand-by pentru a se face loc unor "tehnocraţi" şi, posibil, şi unor candidaţi din partea USR, au afirmat sursele citate.

Cutremur în serviciul secret al MAI

Potrivit prevederilor Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, ministrul Ioan-Dragoş Tudorache a decis punerea la dispoziţie a lui Petre Tobă, Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, informează Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, prin acte administrative emise potrivit competenţelor, au mai fost puşi la dispoziţie alţi 11 poliţişti, faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale. Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva a 24 de ofiţeri de la Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne, informează, luni, site-ul HotNews, citând surse apropiate acestui dosar.

PSD vrea comanda armatei celor 9.000 de directori de şcoli

Conducătorii de şcoală numiţi şi nu aleşi prin concurs pot influenţa desfăşurarea corectă a alegerilor în mediul rural, unde aceştia se pot transforma în agenţi electorali. Social-democraţii încearcă amânarea - pentru al patrulea an consecutiv - organizării concursurilor pentru şefia unităţilor de învăţământ. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a demarat organizarea concursurilor pentru posturile de director şi director-adjunct pentru şcolile din întreaga ţară, de la grădiniţe la licee, anunţând, în acest sens, şi metodologia. Proba scrisă a concursului se va desfăşura la nivel naţional, cu subiecte organizate de minister. "După 10 ani de intruziune politică în şcoală, e momentul pentru reprofesionalizarea şcolii", a explicat ministrul.

ZIARUL FINANCIAR

Peste 540.000 de studenţi au început ieri cursurile

Peste 540.000 de tineri au început ieri cursurile universitare, iar un sfert dintre aceştia, adică 137.000 de persoane, studiază la o facultate specializată în afaceri, administraţie sau drept, arată datele centralizate de ZF pe baza celor mai recente informaţii de la Institutul Naţional de Statistică (2015). Pe locul doi în topul facultăţilor cu cei mai mulţi studenţi înscrişi la toate ciclurile de studiu se află cele cu specializare în inginerie, prelucrare şi construcţii, la care sunt "concentraţi" peste 21% din totalul studenţilor din România, adică circa 116.000 de persoane. Angajatorii au nevoie de IT-işti şi de vorbitori de limbi străine, iar facultăţile livrează în continuare mai mulţi absolvenţi de drept, afaceri şi administraţie", a explicat Raluca Peneş, HR coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

Topul creşterilor şi scăderilor acţiunilor la nouă luni: Banca Transilvania, +34%. Nuclearelectrica, -18%

Un investitor care a pariat 100 de lei la finele anului 2015 pe acţiuni Banca Transilvania (TLV) a avut în nouă luni un câştig de 34 de lei, în condiţiile în care acţiunile băncii au crescut cu 34%, evoluţie ajustată cu majorarea de ca­pi­tal şi dividendele plătite. Spre comparaţie, dacă investitorul alegea să depună 100 de lei la bancă, într-un depozit cu scadenţa la nouă luni, ar fi primit circa 14 lei la final de septembrie. Pe de altă parte, pariul de 100 de lei pe acţiunile Nuclearelectrica (SNN) până pe 30 septembrie i-ar fi adus investitorului o pierdere de 18 lei, potrivit calculelor companiilor de brokeraj. Din patru companii câte au fost pe roşu, cu scăderi ale preţului acţiunilor între 5% şi 18%, trei sunt din sectorul energetic (Romgaz, Petrom, Nuclearelectrica) ale căror rezultate financiare semestriale i-au de motivat pe investitori.

Creditul de consum a devenit principala sursă pentru rotunjirea veniturilor bancherilor

Creditele de consum continuă să crească cu 9% pe an, în timp ce finanţările ipotecare au încetinit. Băncile locale aveau în bilanţuri la finalul lunii august a acestui an credite pentru consum şi alte scopuri în monedă locală în valoare de 35,2 miliarde de lei (echivalentul a 7,9 mld. euro), cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potri­vit datelor BNR. Creşterea creditului de consum vine în contextul în care finanţările ipotecare au început să dea semne de oboseală după introducerea legii dării în plată, vânzările noi fiind semnificativ mai mici. Creditul de consum pentru populaţie a devenit astfel principalul motor al activităţii de creditare de retail şi implicit una din sursele de bază pentru rotunjirea veniturilor bancherilor.

La nouă luni: trei case de brokeraj au 50% din piaţă

Trei case de brokeraj - Wood & Company, Swiss Capital şi Raiffeisen Bank - au o cotă de piaţă de 50% în primele nouă luni din acest an, primul broker având chiar o felie de 20%. Primele zece case de brokeraj au o cotă de piaţă de 84%, în condiţiile în care de la începutul acestui an valoarea tranzacţionată este în jurul nivelului de 12,7 miliarde lei. Casa de brokeraj Wood s-a plasat pe primul loc la finele celor trei trimestre din acest an şi a ajuns la o cotă de piaţă de 20%, cu o valoare tranzacţionată de 2,54 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb