REVISTA PRESEI 04.12.2017

Willy Homner
Revista Presei / 4 decembrie 2017

REVISTA PRESEI 04.12.2017

ADEVARUL

Dragnea şi Tudose au pus cuţitele pe masă

Decizia Gabrielei Firea de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de proteste, a fost scânteia care a reaprins conflictul mocnit dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Potrivit unor surse politice, Dragnea va forţa demisia premierului, în timp ce Tudose trage sfori pentru a-l da jos pe Dragnea din fruntea partidului. Pe scurt, un nou caz Grindeanu. "Relaţia dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea este ireconciliabilă. Orice scenariu e posibil: demisia premierului, moţiune de cenzură sau un Congres extraordinar în partid", au declarat surse din conducerea PSD pentru "Adevărul", în contextul scandalului dintre premier şi primarul general Gabriela Firea declanşat de organizarea târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei.

Şedinţă-fulger la PSD, în absenţa lui Tudose şi Firea

Pe fondul disputei publice dintre Gabriela Firea şi Mihai Tudose, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a convocat de urgenţă, duminică seara, la sediul partidului, pe liderii din teritoriu. Conducerea PSD a decis, la propunerea insistentă a lui Codrin Ştefănescu, să organizeze, la weekend-ul viitor, mitinguri de protest faţă de "statul paralel" în toate oraşele ţării. Nici Mihai Tudose, nici Gabriela Firea n-au fost prezenţi la şedinţa-fulger. Codrin Ştefănescu, după şedinţa informală a PSD: Sunt prostii că ne-am întâlnit să-l dăm jos pe Tudose. E o prostie că Tudose vrea partidul. Nu există niciun fel de ruptură în partid. E o singură tabără în partid: tabăra PSD.

PSD reînvie economia planificată a lui Ceauşescu: aceleaşi idei, aceiaşi oameni

PSD reînvie o instituţie ce seamănă izbitor de mult cu fostul Comitet de Stat al Planificării, pentru ca programul de guvernare să fie respectat la literă, cum se întâmpla cu planurile cincinale. Iar pentru ca reţeta comunistă să fie completă, numeşte în această instituţie chiar foşti şefi ai CSP, dar şi membri ai guvernelor comuniste sau foşti membri FSN. Nu lipsesc însă nici apropiaţi ai "creierului" programului de guvernare al PSD, Darius Vâlcov. Consiliul de Programare Economică (CPE), o entitate înfiinţată la începutului lunii septembrie în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, va verifica dacă toate proiectele de acte normative care trec pe la Guvern sunt în conformitate cu programul de guvernare.

Transfugi nord-coreeni spun că testele nucleare le-au distrus sănătatea

Transfugi nord-coreeni care au locuit în apropierea zonei în care se fac teste nucleare au afirmat că suferă din cauza expunerii la radiaţii şi că se tem pentru sănătatea familiilor lor, care sunt în continuare acolo. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, radiaţiile pot afecta puternic funcţionarea ţesuturilor şi organelor, în funcţie de nivelul de expunere. În doze mici, există pe termen lung un risc de apariţie a cancerului. Transfugii sunt convinşi că testele nucleare le-au afectat sănătatea. Dovezile ştiinţifice şi opiniile experţilor nu sunt însă atât de concludente.

Putin, primul lider rus care participă la un Sinod Arhieresc

Sinodul Arhieresc de la Moscova este prilejuit centenarului restabilirii Patriarhatului în Rusia, în 1917 un Sinod Local al Bisericii Ortodoxe Ruse, la care au participat 564 de ierarhi, preoţi şi laici au marcat acel eveniment. Primul patriarh întronizat după acest sinod a fost Mitropolitul Tihon. Preşedintele rus, Vladimir Putin a onorat şi el cu prezenta Sinodul Arhieresc, ba chiar a ţinut un discurs. Liderii ruşi nu au mai vizitat niciodată anterior Sinodurile Arhiereşti ale Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu). Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, se află la Moscova unde participă la manifestările dedicate centenarului restabilirii patriarhiei ruse. Cu acest prilej, s-a adresat sâmbătă după-amiază celor aproximativ 350 de ierarhi ruşi prezenţi.

Shaorma ar putea fi interzisă în Europa

Produse precum kebab-ul şi shaorma ar putea deveni ilegale în întreaga Europă din cauza fosfaţilor pe care le conţin, dar şi a legăturii dintre aceştia şi afecţiunile cardiovasculare, informează Euronews. Deputaţii europeni intenţionează să interzică utilizarea aditivilor alimentari în carnea pentru kebab şi shaorma, în special fosfaţii, care păstrează aroma cărnii şi partea ei moale, din cauza legăturii care ar exista între aceştia şi afacţiunile cardiovasculare. Plenul Parlamentului European se va întâlni pe 11 decembrie pentru a vota propunerea.

Cine este omul care îl face pe Erdogan să tremure

Reza Zarrab este martorul cheie într-un proces din New York privind eludarea sancţiunilor economice împotriva Iranului, iar mărturiile lui duc la un fost ministru turc şi la preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Zarrab, un om de afaceri turco-iranian de 34 de ani, arestat în martie 2016 în timpul unei excursiie la Miami, a dezvăluit mai întâi în instanţa federală din Manhattan că, între martie 2012 şi martie 2013, a plătit mai mult 50 de milioane de euro mită fostului ministru turc al economiei, Zafer Caglayan. El a afirmat că Erdogan, la acea vreme prim-ministru, a dat "instrucţiuni", astfel încât alte două bănci publice să participe la acest trafic. El a sugerat că Erdogan ştia totul despre eludarea sancţiunilor.

BANCHERUL

BNR obliga şefii băncilor să adopte practici de creditare sănătoase

"Organul de conducere al instituţiilor de credit se asigură că, pentru a limita riscul indus de expunerile din creditare la adresa deponenţilor şi, în mod mai general, la adresa stabilităţii financiare, conducerea superioară adoptă şi respectă practici de creditare sănătoase", se arată in noul Regulament al BNR nr.5/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit. BNR precizează că "proiectul asigură preluarea, în cadrul de reglementare naţional, a prevederilor Ghidului privind practicile de administrare a riscurilor de credit ale instituţiilor de credit şi contabilizarea pierderilor de credit aşteptate - EBA/GL/2017/06, emis de Autoritatea Bancară Europeană. Ghidul vizează asigurarea utilizării de către instituţiile de credit a unor practici robuste de administrare a riscului de credit.

IFN-urile care acordă credite online încalcă legea, aplicând dobânzi penalizatoare de 500% pe an

IFN-urile care acorda împrumuturi online aplica dobânzi penalizatoare pentru întârzierile la rambursarea banilor de 1,2%-1,5% pe zi, adică peste 500% pe an, faţă de maxim 3% pe an cât este permis de lege. Astfel, conform OUG 50/2010, "rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix, ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente şi se aplică la principalul restant." Însă IFN-urile care acorda credite online, de regula pe perioade de pana la 30 de zile, nu respecta legea ci aplica dobânzi penalizatoare la nivelul dobânzii percepute pentru împrumut, adică in jurul a 1%-1,5% pentru fiecare zi de întârziere la achitarea împrumutului, ceea ce înseamnă peste 500% pe an.

CAPITAL

2018: Vom asista la rupturi în formaţiunile politice de la putere şi reaşezări pe scena politică

Anul 2018 va sta sub semnul nevoii de închidere a conflictului din societate, consideră Liviu Jicman, director general, Muzeul Naţional Cotroceni. În 2018, elita artistică şi intelectuală ia atitudine şi revine pe poziţia firească - sursă a liderilor de opinie. Din rolul de spirit critic şi progresist al societăţii din anii '90, intelectualitatea română a rămas tot mai mult în umbră, încât azi nu doar din leadershipul politicii, dar şi din leadershipul politicii culturale lipsesc oamenii de cultură. Cu ocazia Centenarului, până la 1 decembrie 2018, România va părăsi locul codaş în clasamentul investitorilor români în străinătate, iar antreprenorii români vor fi împinşi de mediul economic ostil din România să îşi depăşească temerile şi să îndrăznească să facă pasul spre investiţii în afara ţării, în special în Uniunea Europeană.

Schimbări majore în Top 300 Capital

În ediţia din acest an a clasamentului întocmit de revista Capital, afacerile celor mai bogaţi 300 de români depăşesc valoarea de 23 miliarde euro, fiind cu 6,2% mai mare faţă de nivelul înregistrat în ediţia precedentă. Businessurile antreprenorilor români au avut o evoluţie pozitivă anul trecut, când economia locală a cunoscut o creştere de 4,8%. Totuşi, acest nivel este încă departe de valoarea record, de 39 miliarde de euro, calculate în editiţia din 2008 (în care evaluările erau realizate pe datele financiare obţinute de companii în 2007, an în care criza financiară încă nu s-a făcut simţită). Pentru al patrulea an consecutiv, locul întâi este ocupat de Ion Ţiriac. Cea mai mare surpriză a clasamentului din acest an o reprezintă creşterea fulminantă a averii fraţilor Pavăl. O altă surpriză este urcarea pe podiumul businessului românesc a patronului RCS&RDS, Zoltan Teszari.

PSD, debarcare Tudose

PSD ar pregăti debarcarea premierului Mihai Tudose, prin blocarea Legii Bugetului în Parlament, care l-ar obliga, moral, să-şi dea demisia. Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a comentat, pentru DCNews: "Eu cred că e un scenariu la care se gândesc cei câţiva care au rămas în jurul lui Liviu Dragnea: Gabriela Firea, care este ea însăşi în campanie electorală să-i ia locul lui Liviu Dragnea, probabil cea pe care Liviu Dragnea se gândeşte s-o lase moştenitoare la partid, Olguţa Vasilescu, încă vreo doi. Probabil mai sunt unii care gândesc lucrurile acestea, dar partidul e mai degrabă lângă Mihai Tudose decât lângă Liviu Dragnea în acest moment".

National Bank of Greece şi-a vândut subsidiarele din Serbia pentru 125 mil. euro

National Bank of Greece (NBG), al doilea grup bancar elen, a obţinut 125 de milioane de euro din vânzarea subsidiarelor din Serbia, care includ Vojvodjanska Banka, NBG Leasing şi un portofoliu de credite corporate. Un oficial al băncii a informat că afacerile din Serbia au fost vândute subsidiarei sârbe a OTP Bank, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală. Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare. În iulie NBG a vândut Banca Românească către OTP Bank. Tranzacţia va majora lichiditatea National Bank of Greece cu 280 de milioane de euro, a anunţat recent al doilea grup bancar elen.

COTIDIANUL

Ziua Naţională - un meci politic

Ziua Naţională din acest an a fost dominată de protestele societăţii civile sau aşa-zis civile. Era de aşteptat, mai ales că de la căderea guvernului Victor Ponta, protestele s-au dovedit a fi principala armă de luptă politică. De altfel, principala noutate a regimului Iohannis a fost înlocuirea opoziţiei politice cu opoziţia societăţii civile, a ONG-urilor şi a străzii. Disputele din Parlament au fost mutate pe Internet şi în stradă. Noutatea a fost mai întîi ignorată de PSD, a fost luată în derîdere, iar cînd a înţeles că ea reprezintă noua modalitate de luptă a preşedintelui şi a Binomului, a început să fie prea tîrziu. Guvernul Ponta a căzut din cauza străzii, guvernul Grindeanu s-a dezumflat din cauza străzii, OUG 13, care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea, a căzut din cauza străzii.

PSD, mitinguri la Bucureşti şi în ţară împotriva "statului paralel"

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat, duminică seara, după o şedinţă la partid, că formaţiunea va organiza mitinguri în Bucureşti şi în ţară, în urma evenimentelor de sâmbătă, din Piaţa Victoriei. "Ne-am întâlnit pentru că preşedinţii organizaţiilor judeţene au cerut această întâlnire cu Liviu Dragnea şi cu conducerea partidului. Luni va avea întâlnire cu restul preşedinţilor de judeţe. S-a stabilit azi să facem un miting şi noi, un miting de protest. Mitingul nostru nu este pentru susţinerea guvernului, nu pentru susţinerea lui Dragnea, a coaliţiei sau a programului de guvernare, pentru că astea deja au fost votate anul trecut de români. Va fi un miting împotriva statului paralel şi ilegitim, un miting împotriva abuzurilor, un miting împotriva ascultării telefoanelor, împotriva încălcărilor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti".

Denunţ bombă trimis lui Donald Trump

Scandalul Microsoft în care DNA este acuzată că a acţionat cu jumătăţi de măsură trece Oceanul. Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu le-a trimis o plângere preşedintelui Donald Trump şi procurorului general al SUA în care acuză Microsoft şi KPMG şi pe doi ambasadori ai Statelor Unite în România, Nicholas Frank Taubman şi Mark H. Gitenstein, de comitere de infracţiuni. În documentul citat sunt incriminaţi de Sandu şi ambasadorul Austriei, Martin Eichtinger, precum şi Traian Băsescu, Emil Boc şi Elena Udrea. "Denunţul tocmai a fost transmis în Statele Unite. Acesta a fost făcut ca urmare a faptelor că denunţul depus în România nu a avut niciun efect", a declarat Dan Chitic, avocatul fostului ministru.

CURENTUL

Gabriela Firea umilită din nou de un intelectual: creierul ei e probabil sferic şi neted ca un pepene mic, fără asperităţi

Depăşită de situaţia din Bucureşti, Gabriela Firea a anunţat într-un comunicat că din cauza unor protestatari din Piaţa Victoriei ea nu a putut să deschidă târgul de Crăciun, susţinând că "asta înseamnă începutul anarhiei". Jurnalistul Dan Alexe a comentat şi el episodul pe contul său de Facebook: "Gabriela Firea, care îl plângea pe "Dom Profesor" Dan Voiculescu, scrie că e începutul anarhiei în România. Puţinele ei şănţuleţe din creier nu ştiu că anarhia e un întreg sistem filozofic şi o interpretare a lumii... Tot scria filozoful nostru de demult Vasile Conta despre şanţurile de pe creier unde stochezi tu informaţiile, ca pe un disc de vinil. Gabriela Firea în mod vizibil nu are şănţuleţe acolo, deloc, creierul ei e probabil sferic şi neted ca un pepene mic, fără asperităţi...

CURIERUL NATIONAL

Primarul Dan Tudorache a dezvaluit ca organizarea Targului de Craciun din Victoriei a fost decisa de PSD

Primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, la Realitatea TV, ca decizia de a organiza un targ de Craciun in Piata Victoriei a fost luata in partid, motiv pentru care Gabriela Firea trebuia sprijnita, noteaza Adevarul.ro. Afirmatia lui Tudorache este in contrast evident cu cea a primariei conduse de Firea, aceea ca Targul va fi organizat la cererea Inspectoratului Scolar. Declaratia lui Tudorache pare sa fie in sprijinul Gabrielei Firea, care a intrat intr-o disputa cu premierul Mihai Tudose, care a spus ca Targul din fata Guvernului "nu este cea mai inspirata decizie". Primarul Gabriela Firea a anuntat sambata ca renunta la Targul de Craciun din Piata Victoriei dupa ce protestatarii i-au demontat schelele. Primarul general a spus ca va muta targul in alta locatie, insa nu a specificat unde.

Donald Trump, pus în încurcătură după dezvăluirile şi inculparea lui Michael Flynn

Reacţiile lui Donald Trump după ce fostul său consilier pentru Securitate Naţională, Michael Flynn, a pledat culpabil în afacerea Rusiagate, au fost surprinzătoare şi, în opinia unor comentatori de presă, penibile şi mai degrabă autoacuzatoare. Presa americană, corespondenţi ai presei străine, citaţi de corespondentul RFI la New York, spun că o colaborare - în campania electorală - cu Rusia este, formal, dificil de dovedit, dar "preşedintelui Trump îi va fi, în tot cazul, greu să convingă că Michael Flynn a acţionat de capul lui şi că inculparea sa nu preocupă Casa Albă... Schimburi de mesaje date publicităţii sâmbătă de ziarul "The New York Times" arată clar că între Flynn şi echipa lui Trump au existat contacte foarte strânse".

SUA se retrag din Pactul mondial privind migraţia

Preşedintele Donald Trump rămâne ferm pe poziţia doctrinei sale "America înainte de orice". ONU a primit duminică verdictul potrivit căruia Statele Unite se retrag din Pactul mondial privind migraţia. Ştirea l-a luat prin surprindere şi i-a provocat amărăciune lui Antonio Guterres, fostul Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (HCR), actualmente secretar general al ONU.

EVENIMENTUL ZILEI

Zilele Premierului Tudose în fruntea Guvernului sunt numărate! Mai ales după atacul la Primăriţa Firea

Bătălia nu mai este între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, ci între Mihai Tudose şi liderii PSD care vor locul lui Dragnea, sau măcar să aibă şansa să candideze la preşedinţia României. Premierul Tudose se confruntă cu o problemă gravă în partid, după ce a intrat în conflict cu Gabriela Firea, primarul Capitalei. Aparent, Mihai Tudose e în avantaj, ocupând poziţia de premier, în timp ce Gabriela Firea este doar primar. În realitate, între cei doi este o distanţă mare atât în privinţa încrederii publice, cât şi a susţinerii politice. Gabriela Firea a fost aleasă prin vot, având cel mai mare număr de voturi după preşedintele României. Mihai Tudose se află în funcţia de premier datorită sprijinului parlamentar acordat de partid.

Firea a primit LOVITURA DE GRAŢIE! Plângere penală pe numele ei

Primarul general al Capitalei s-a ales cu o plângere penală pentru organizarea ilegală a Târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei. Aceasta a fost depusă de Asociaţia "România fără ei". "Primarul general aparţinând Partidului Social Democrat a răspuns astfel ordinelor preşedintelui partidului pentru a reduce la tăcere cetăţenii revoltaţi de iminenta decizie a parlamentarilor PSD şi ALDE de a subordona justiţia intereselor ilegitime de partid", explică reprezentanţii asociaţiei pe pagina lor de internet.

Cioloş A FOST ÎN SUA, la Departamentul de Stat! Alertă în Coaliţia de guvernare

Fostul premier Dacian Cioloş a recunoscut şi oficial vizita făcută în SUA, după ce ştiri pe surse a dezvăluit că acesta a efectuat o vizită secretă, chiar de Ziua Naţională, în Statele Unite ale Americii. Întâlnirea evocată de Cioloş ridică însă semne de întrebare, ea având loc, potrivit acestuia, în contextul semnalului de alarmă pe care oficialii americani l-au transmis în legătură cu modificările la Legile Justiţiei.

Rusia se pregăteşte de un război între SUA şi Coreea de Nord

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a evaluat potenţialele pericole ale activităţii nucleare a Coreei de Nord pentru Rusia, în cazul în care războiul cuvintelor dintre Phenian şi Washington degenerează într-un conflict armat. Un conflict militar pe peninsula coreeană se numără printre scenariile pe care Rusia le ia în considerare, care calculează riscurile, astfel încât să nu fie surprinsă în cazul în care se întâmplă acest lucru, a declarat Nicolai Patrushev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu pentru Sputnik. Lansarea noii rachete de către Phenian în noaptea de 28 noiembrie a reînviat frica faţă de un conflict major pe care Rusia îl consideră posibil.

JURNALUL NATIONAL

Câteva sute de persoane la protestul din Piaţa Victoriei; manifestaţii şi în Braşov, Cluj-Napoca, Craiova şi Sibiu

Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei susţinute în Parlament de majoritatea PSD-ALDE, manifestaţii de amploare mai redusă având loc şi în Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Craiova. Protestul s-a desfăşurat paşnic, în zonă fiind desfăşurate efective ale Poliţiei şi Jandarmeriei. Oamenii prezenţi la manifestaţie au purtat steaguri tricolore, ale SUA, şi au cântat la vuvuzele, fluiere şi tobe pentru a încălzi atmosfera. În mijlocul Pieţei Victoriei protestatarii au desfăşurat un steag uriaş al UE. Ei au strigat scandări cum ar fi "Ne-am săturat cât ne-aţi furat", "Justiţie, nu corupţie", "Firea, demisia" şi "Firea, nu uita, asta nu e piaţa ta", "Rezistăm, nu cedăm", "PSD, ciuma roşie".

Victorie importantă pentru România împotriva Sloveniei la Campionatul Mondial

Victorie mare pentru România, scor 31-28 împotriva Sloveniei, care în primul meci a învins-o pe Franţa, vicecampioana olimpică. Tricolorele au reuşit să învingă formaţia care a produs prima surpriză a competiţiei, 24-23 cu vicecampioana olimpică Franţa, favorita grupei. Luni va fi zi de pauză în Grupa A, iar marţi sunt programate partidele Slovenia - Angola, Franţa - Paraguay şi România - Spania. Primele patru clasate se califică în optimile de finală.

Impact Developer & Contractor vrea să listeze obligaţiuni de 30 milioane lei

Impact Developer & Contractor intenţionează să listeze obligaţiuni negarantate în valoare totală de 30 milioane de euro, reiese din prospectul publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). "Emitentul oferă spre vânzare un număr de 6.000 de obligaţiuni negarantate cu rata dobânzii anuale fixă, scadente în 2022, cu o valoare nominală individuală de 5.000 euro. Valoarea nominală totală maximă a obligaţiunilor este de 30 milioane euro. Obligaţiunile vor fi nominative şi dematerializate", se arată în document. Obligaţiunile vor fi purtătoare de dobândă fixă de 5,75% (dobândă anuală, calculată ca procent faţă de valoarea nominală a fiecărei obligaţiuni în circulaţie), precizeaza agerpres.

OMV devine coproprietarul unui important zăcământ de gaze din Rusia

Grupul austriac OMV a finalizat o tranzacţie privind preluarea unei participaţii de 24,99% la zăcământul Yuzhno Russkoye, unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Rusia, de la grupul german Uniper, achizitie care îi va majora producţia de hidrocarburi din Rusia cu aproape un sfert, a anunţat proprietarul OMV Petrom. Finalizarea acestei tranzacţii cu o valoare de 1,719 miliarde de euro vine după obţinerea aprobărilor necesare din parte organismelor de reglementare din Rusia şi a celorlalţi acţionari, va avea efect retroactiv de la 1 ianuarie 2017, a precizat OMV.

Sergio Marchionne spune clar: Fiat Chrysler şi Hyundai nu vor fuziona

Grupul italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) este în negocieri cu producătorul auto sud-coreean Hyundai Motor pentru un parteneriat tehnic, a anunţat şeful FCA, Sergio Marchionne, subliniind ca, desi nu exista posibilitatea unei fuziuni intre companii, alianta lor ar ptuea deveni "una solida". "Există potenţial pentru formarea unui parteneriat tehnic cu Hyundai, care furnizează deja unele componente şi sisteme de transmisie pentru SUA. Să vedem dacă putem ajunge la un acord privind dezvoltarea sistemelor de transmisie şi motoare pe hidrogen'', spus Marchionne într-un interviu.

NATIONAL

Statul paralel al lui Iohannis!

"Cancelarul" de la Schweighofer. Karl Schmidt este managerul de achiziţii de la compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, a cărei filiala din Romania este controlată de cetăţeni de origine saşi, aflaţi in relaţii mai mult decât cordiale cu Klaus Iohannis. Karl Schmidt a avut ghinionul de a ajunge o vedetă internaţională după ce a fost filmat de activiştii care militează pentru salvarea pădurilor din România de defrişările ilegale in timp ce recunoştea cu seninătate că, da, Holzindustrie Schweighofer primeşte lemn furat pentru prelucrat. Însă in ciuda protestelor la nivel naţional a zeci de ONG-uri, de presiunea publica si de descinderile inspectorilor Ministerului Mediului, singura măsură a fost declanşarea unei... anchete interne moarta din faşă. Nota Redactiei- Karl Schmidt nu mai este angajatul companiei HS din 2015, potrivit reprezentantilor companiei.

FC Hermannstadt, ca la Scorniceşti!

Deşi Iohannis continuă să pozeze in "neprihănitul de la Cotroceni", deja camarila tot mai influentă din jurul acestuia găseşte noi prilejuri pentru a-i alina suferinţa că nu are încă "guvernul meu" celui care, totuşi, a fost primar mai multe mandate, ceea ce automat înseamnă ca a fost la rândul lui "jucător". Astfel că nu este zi in care să nu se anunţe noi realizări ale echipei de fotbal sprijinita la greu de Primăria Sibiu si care va promova "ca trenul" in prima ligă, primind cadou si un stadion modern de la premierul Mihai Tudose. Asta cu toate ca noul "Scorniceşti" din fotbalul romanesc nici măcar nu se cheamă FC Sibiu, cum este totuşi numele oficial al oraşului ale cărui autorităţi ţin in spate clubul, ci ... FC Hermannstadt, asta ca să fie clar că e echipa lui Iohannis!

Brokerul fugar se vinde all inclusive

Cristian Sima, cunoscut mai degrabă ca "brokerul fugar", si-a pus la închiriat, pe platforma Airbnb, vila sa din St. Moritz, vestita staţiune a Elveţiei. Cristian Sima, fost şef al Bursei din Sibiu , a plecat din ţară după ce a fost acuzat de tranzacţii păguboase de către unii clienţi. Se face că acesta a rămas fără parale drept pentru care si-a scos la închiriere vila din Elveţia, ocazie cu care i-a invitat inclusiv pe turiştii români să petreacă Crăciunul si Revelionul cu el. "15 zile cu Sima. Doar 12 bilete pentru acest eveniment. Preţul e 1.500 euro de persoana. Schi la St Moritz, bucătar Cristian Sima, DJ tot Cristian Sima. Vom vorbi despre politicieni, femei si bitcoin. De aici va porni următoarea revoluţie!!!! Si Lenin a plecat din Elveţia!!'", este invitaţia brokerului.

ROMANIA LIBERA

Lui Trump i-a trebuit un weekend să taie influenţa lui Putin în Orientul Mijlociu

Când Moscova şi Teheranul se pregăteau să-şi împartă zonele de influenţă în Siria, au căzut două rachete israeliene. Sâmbătă dimineaţă, la primele ore, un atac israelian cu rachete a lovit o clădire la baza Brigăzii 91 a armatei sriene, lângă Kiswah, unde se desfăşura o întrunire secretă între şefii comandourilor iraniene, Hezbollah şi ai altor miliţii şiite, pakistaneze şi afgane, ce operau pe frontul de sud. În acelaşi timp, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, ajunsese la Cairo, pentru " a reafirma angajamentul SUA pentru parteneriatul din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud", urmând să plece şi spre Iordania, Kuweit, Pakistan. Şi tot în weekend, Administraţia Trump a anunţat că-şi va muta ambasada la Ierusalim. Acestea fiind anunţate, în 48 de ore SUA şi-a "definit" strategia pe fronturile din Siria, Irak, Yemen şi Palestina, în cooperare cu Israelul şi Arabia Saudită.

ZIARUL FINANCIAR

Urcat pe o creştere economică cât China, premierul Tudose a declanşat războiul rece cu Isărescu

In anul cu cea mai mare creştere economică din Europa, cât China, premierul şi BNR îşi transmit răceala prin declaraţii publice şi comunicate. Când economia duduie, BNR vorbeşte în limbajul de lemn specific despre întărirea capacităţii economiei de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse. Multă lume nu înţelege că băncile din România, indiferent de capitalul din spate, sunt inundate de titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor. Adică, la o creştere a necesarului de refinanţare a datoriei publice sau la o creştere a datoriei publice, băncile din România nu prea mai pot să cumpere titluri de stat vândute de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea deficitului şi a necesarului de finanţare curent. Din acest motiv au căzut şi băncile greceşti, care erau supraexpuse pe datoria publică a statului, iar atunci când a venit criza au fost puse la pământ.

Slovacia atacă cel mai râvnit job din clubul euro

Dacă Polonia şi Ungaria au ales să sfideze valo­rile europene pentru a ob­ţine un statut aparte în Uniunea Eu­ro­peană, cu mai puţin control din par­tea Comisiei Europene, Slovacia, sin­gura ţară est-europeană care a adoptat euro, sfidează regulile nescrise pentru a obţine un rol mai important în UE. La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul slovac de finanţe şi-a lansat candidatura pentru şefia Eurogroup, reuniunea celor 19 miniştri de finanţe din zona euro. Eurogroup a avut un rol important în stabilirea strategiei anticriză a regiunii şi influenţează deciziile economice şi financiare europene.

Cea mai mare tranzacţie din IT-ul românesc s-a semnat pe 1 decembrie la 4 dimineaţa

Afacerea Bitdefender, controlată de familia de antreprenori Florin şi Măriuca Talpeş, care a ajuns în 16 ani cea mai ma­re companie de soft românească şi un jucător cheie pe piaţa globală de soluţii de securitate cibernetică, a fost evaluată la 600 mil. dolari odată cu tranzacţia prin care fondul Axxess Capital a vândut un pachet de aproximativ 30% din acţiuni către Vitruvian Partners, un fond de investiţii cu sediul central în Lon­dra şi cu active de peste 5 mld. euro. Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu o companie de IT din România şi una din­tre cele mai mari realizate de o com­panie antreprenorială locală. Axxess Capital, fond administrat de românul Horia Manda, a făcut prima achiziţie în Bitdefender acum 10 ani - 7% din acţiuni pentru 7 mil. dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb