REVISTA PRESEI 05.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 februarie 2016

ADEVĂRUL

Predoiu: Buşoi este, în acest moment, candidatul PNL la funcţia de primar general al Capitalei

Preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a declarat că europarlamentarul Cristian Buşoi este. în acest moment, candidatul PNL la Primăria Capitalei. Liberalii testează în sondaje şi alte trei nume: Adriana Săftoiu, Cătălin Predoiu şi Ilie Bolojan. "Urmează să aibă loc o evaluare la jumătatea lunii februarie, o cercetare sociologică, cu privire la rezultatele acestei precampanii. Este prematur să discutăm despre orice alt candidat", a declarat Cătălin Predoiu, joi, invitat la DC News. Cu toate astea, Predoiu a spus că numele lui Buşoiu nu este bătut în cuie. Surse din PNL susţin că în acest moment formaţiunea liberală măsoară, în cadrul unui sondaj de opinie, patru membri de partid pentru Primăria Generală a Capitalei. Pe lângă Cristian Buşoi, în sondajul comandat de liberali ar mai intra Ilie Bolojan, secretarul general al PNL şi primar de Oradea, Adriana Săftoiu, prim-vicepreşedinte al PNL şi Cătălin Predoiu, preşedintele PNL Bucureşti.

Recensământul datornicilor: Fiscul va publica lista românilor cu datorii mai mari de 100 de lei la stat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica pe pagina sa de internet lista datornicilor la stat, fiind vizate atât persoanele fizice, cât şi companiile. Precizarea a fost înscrisă în ordinul ANAF 558 din 29 ianuarie, publicat în Monitorul Oficial. Obligaţiile restante sunt cele existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate până la dată publicării listei. Prin obligaţii restante sunt vizate sumele pentru care nu s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată, dar şi diferenţele şi sumele accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată, potrivit consultantului fiscal Adrian Benţa.

Cele mai vânate slujbe

Un studiu recent a arătat care sunt companiile în care românii ar dori să îşi construiască o carieră, dar şi care sunt criteriile în funcţie de care migrează de la un angajator la altul. Nivelul salarial şi siguranţa la locul de muncă sunt două componente pe care angajatul român pune mult preţ. Google, Microsoft şi Mercedes Benz se numără printre cei mai doriţi angajatori din România, în timp ce RCS/RDS, Kaufland şi Avon se situează în topul celor mai cunoscute companii de pe piaţa locală. Concluzia se desprinde din studiul MostLovedEmployers, ediţia 2015, care a analizat peste 170 de companii din 16 industrii. Aceeaşi cercetare arată că, dacă industria IT se menţine ca fiind cea mai atractivă, în special pentru tinerii proaspăt absolvenţi de studii superioare, la coada clasamentului se situează domenii precum agricultura, construcţiile şi asigurările.

Cum a împărţit Justiţia averea poetului Adrian Păunescu

Războiul pentru averea lui Adrian Păunescu pare că a ajuns, în sfârşit, la final. La mai bine de 5 ani de la moartea poetului şi 3 ani de procese, judecătorii au stabilit cât va primi fiecare din moştenirea lăsată în urmă de acesta, în valoare de 4 milioane de euro. Cea mai mare parte îi va reveni fiului său, Andrei Păunescu. Adrian Păunescu s-a stins din viaţă în noiembrie 2010, la vârsta de 67 de ani. După ce procesul a fost mutat de colo, colo, magistraţii Judecătoriei Ploieşti au dat verdictul în cazul succesiunii averii marelui poet. O treime din moştenirea lui Adrian Păunescu, adică 1.312.500 euro, va ajunge la fiul acestuia, Andrei. Cele două fiice ale lui Păunescu, Ana Maria şi Andreea vor primi câte 21% din avere, câte 843.750 de euro, iar restul, 1.000.000 de euro, va ajunge la ultima sa soţie, Carmen Păunescu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 30 de zile.

Expoziţie la Biblioteca Naţională. Cărţile deţinuţilor au ajuns de râsul lumii

Expoziţia în care Biblioteca Naţională prezintă cărţile scrise în penitenciare este vizitată în special de tineri veniţi să facă glume pe seama aşa-ziselor lucrări ştiinţifice. Lumea nu s-a înghesuit la inaugurarea expoziţiei "Cărţi cu răspundere limitată", deschisă ieri la Biblioteca Naţională a României şi dedicată operelor de penitenciar pe care deţinuţii le scriu pentru a ieşi mai devreme din închisoare. Principalii vizitatori au fost studenţii aflaţi în sesiune şi veniţi să înveţe în bibliotecă. Numărul neobişnuit de mare al cărţilor publicate din închisoare în ultimii ani, multe dintre ele având ca autori persoane publice, a devenit o pată pe obrazul sistemului de justiţie din România, fiind prezentat inclusiv în presa internaţională ca o metodă scandaloasă de a obţine eliberarea condiţionată.

Dan Costescu: Până la sfârşitul anului vom avea 80 de kilometri de autostradă în plus

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, estimează că până la sfârşitul acestui an ar putea fi predaţi aproximativ 80 de kilometri de autostradă de pe sectoarele Sebeş - Turda, Lugoj - Deva şi Bucureşti - Ploieşti. "Pentru ca opinia publică să fie informată, avem nişte kilometri care sunt acum susceptibili de a fi predaţi. Este vorba despre sectoarele de pe Sebeş Turda, de pe sectoarele III şi IV, şi este vorba şi despre sectoarele III şi IV de pe Lugoj-Deva", a menţionat Dan Costescu joi într-o dezbatere pe tema Master-planului în transporturi, organizată de Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaţilor, informează Agerpres. Potrivit ministrului Transporturilor, la aceştia se adaugă alţi kilometri de pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti, urmând ca "undeva, la sfârşitul anului", să poată fi predaţi, în total, între 75 şi 80 şi ceva de kilometri de autostradă.

Solomon Wigler, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare

Solomon Wigler, fost consilier al lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, a fost condamnat astazi de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, după ce a primit aproximativ 200.000 euro mită de la administratorul unei firme. Instanţa a menţinut sentinţa similară dată de Tribunalul Bucureşti. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la Solomon Wigler a sumei de 154.000 euro, fiind menţinut sechestrul asigurător asupra unui imobil din sectorul 1 al Capitalei, două spaţii comerciale din sectorul 3, un apartament şi două autoturisme BMW X3 şi Audi Q5.

Greva atomică. Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului

Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului (CNU), iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un contract nou deoarece în bugetul pe 2016 nu este prevăzută suma necesară, astfel că angajaţii producătorului român de uraniu se pregătesc de greva generală, ei solicitând garantarea locurilor de muncă. Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU a anunţat, joi, declanşarea grevei generale în 48 de ore, dacă nu se garantează locurile de muncă şi clauzele prevăzute în Contractul colectiv de muncă. Organizaţia a transmis o notificare prin care solicită conducerii companiei să răspundă în termen de două zile lucrătoare revendicărilor formulate de salariaţi.

BANCHERUL

Aprobarea legii darii in plata, reprezintă un risc major pentru economia Rumâniei, avertizează CE

"Aprobarea legii darii in plata in forma adoptata iniţial de către Parlament reprezintă un risc major pentru perspectiva macroeconomica a României", se arata in raportul privind prognoza economiei europene (European Economic Forcast) publicat ieri de Comisia Europeana. "Aplicarea retroactiva a legii asupra stocului actual de credite ar putea afecta creşterea creditării, încrederea investitorilor si a consumatorilor, precum si consumul intern", se arata in raportul Comisiei. Comisia precizează ca din cauza legii darii in plata, riscurile cu privire la economia României sunt cu preponderenta negative. La aspectele pozitive, Comisia menţionează o potenţială absorbţie a fondurilor europene mai buna decât aşteptările si un efect multiplicator mai mare, datorita stimulilor fiscali (reducerea taxelor, in special a TVA). In raport se mai arata ca in ciuda creşterii economice robuste, estimata la 4,2% in 2016 si 3,7% in 2017, după avansul de 3,6% in 2015, deficitul fiscal va creste semnificativ, din cauza reducerii taxelor si creşterii cheltuielilor.

Sindicatul FNGCIMM cere demiterea şefei instituţiei, Silvia Ciornei, acuzata de incompetenta

Sindicatul Fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), compus din 100 dintre cei 160 de angajaţi ai instituţiei care s-a remarcat in ultimii doi ani prin garantarea creditelor Prima Casa, mai puţin cu finanţările pentru firme, cere demiterea şefei instituţiei, Silvia Ciornei, acuzata de incompetenta, ea fiind numita in aceasta funcţie in urma cu doi ani, in timpul guvernului Ponta. Ciornei, 45 de ani, a fost senator al Partidului Conservator, europarlamentar si ministru al IMM-urilor in guvernul Năstase, in perioada 2000-2003. Înainte de a fi numita la conducerea FNGCIMM, in 2013, ea era director adjunct la ASF. Sindicatul Garantare din cadrul FNGCIMM a transmis un comunicat in care "atrage atenţia factorilor decidenţi să nu prelungească mandatul d-nei Silvia Ciornei la conducerea FNGCIMM."

CURENTUL

Creatoarea legii anti-fumat, aprozarista mincinoasă, lansată în politica mare de amantul proaspăt divorţat

Aurelia Cristea este deputata PSD care a formulat noile prevederi ale legii anti-fumat prin care se interzice complet fumatul în spaţiile publice (adică cele care au un tavan şi cel puţin doi pereţi chiar şi provizorii) şi în locurile de joacă pentru copii. Atenţie, imediat lângă locul de joacă se poate fuma liniştit. În plus, legea e concepută haotic. Sunt prevăzute amenzi uriaşe pentru patronii care nu interzic fumatul în local. Dar dacă ei pun anunţuri peste tot cu "fumatul interzis" şi vin nişte clienţi care nu înţeleg şi îşi aprind ţigara înăuntru, ce o să facă patronul? Că dacă vine poliţia locală, fumătorului îi dă amendă de 100 de lei iar patronului, îi dă prima oară 5000 de lei, a doua oară 10.000 de lei, şi a treia oară 15000 de lei şi îi şi închide afacerea. Un patron a spus că el s-a zbătut în timp ce legea era la Parlament ca să arate că oricine îşi poate închide concurenţa cu 300 de lei amenzi achitate pentru unii care se duc şi fumează succesiv în localul concurentului iar el doar trebuie să anunţe poliţia locală.

Semnări - de Tia Şerbănescu

De câteva zile se tot aştepta semnarea unui protocol între PSD şi UNPR pentru colaborarea în alegeri - unde Oprea speră să-şi asigure cel puţin 30 de locuri eligibile pe listele PSD la parlamentare. Să semnezi un protocol cu Oprea e un act temerar în sine - mai ales după ce tocmai s-a văzut unde a dus protocolul semnat de procurorul general cu Oprea: unul a demisionat, celălalt e urmărit penal. Oricum, un protocol între un condamnat şi un urmărit penal e cât se poate de reprezentativ pentru reforma clasei politice. Cele care au sărit să-l apere pe Oprea în Senat au fost femeile şi îndeosebi Cristiana Anghel: "cine e MCV? ştie cineva din această sală cine e MCV ca persoană fizică, cu nume şi prenume? şi ce vrea MCV-ul acesta?". Tăcere. Ca şi MTO despre care nici fostul premier Ponta şi nici fostul ministru de finanţe Ioana Petrescu nu ştiau cine e şi ce vrea, MCV a rămas neidentificat. Unii ar spune că MCV e Macovei fără vocale şi vocalize. Ehei, mulţi ar vrea să pună mâna pe MCV-ul ăsta şi să-l întrebe: ce pofteşti, mă musiu? Şi să-l umfle. Bagabontul!

EVENIMENTUL ZILEI

Ministrul Curaj promite ordonanţă de urgenţă pentru doctoratele plagiate

Ministrul Educaţiei a onorat în cele din urmă invitaţia de a participa la o dezbatere pe tema plagiatului. A fost nevoie de o epistolă publică virulentă a lui Gabriel Liiceanu. Ministrul a venit însă, cu întârziere, iar discuţia a fost, aşa cum era de aşteptat, cu scântei. Dezbatere furioasă la Grupul pentru Dialog Social (GDS), unde Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea şi alţi membri ai Grupului au cerut explicaţii miniştrilor Raluca Prună (Justiţie) şi Adrian Curaj (Educaţie) în legătură cu lucrările ştiinţifice scrise în penitenciare şi pentru plagiatele demnitarilor.

Marc Faber: Arabia Saudită este practic în faliment dacă preţurile petrolului rămân la nivelul actual mai mult de 3 ani

Arabia Saudită are încă bani, dar în cazul în care preţul petrolului rămâne la nivelul actual încă 3 ani, ţara este practic în faliment. În opinia mea, întregul Orient Mijlociu se va întoarce de unde a venit - la deşert. Aceasta este opinia lui Marc Farber, editorialist la The Daily Reckoning. Preţul petrolului pentru Orientul Mijlociu - având în vedere creşterea enormă a populaţie în regiune începând din 1970 - trebuie să fie în jur de 80 de dolari pe baril. Dar poate pentru pacea lumii e mai bine dacă preţurile la petrol sunt mai aproape de 30 $ sau 40 $ şi saudiţii nu pot finanţa ISIS sau alte aventuri care nu sunt foarte de dorit. La 40 de dolari barilul, saudiţii au o mare problemă. Rezervele lor se vor subţia substanţial. Acum, în loc să-şi reducă rezervele, pot împrumuta bani.

Papahagi despre Alina Mungiu Pippidi: "KOMISARII SOVIETICI ar fi mici copii faţă de acest MONSTRU de AROGANŢĂ, intoleranţă şi ideologie TÂMPĂ"

Filologul şi eseistul român Adrian Papahagi a lansat critici dure la adresa Alinei Mungiu-Pippidi, preşedintele SAR. Mungiu este acuzată că organizaţiile conduse de ea primesc fonduri norvegiene. Scandalul a luat amploare după ce iniţiatoarea platformei civice România Curată a transmis că în spatele protestelor în favoarea familiei Bodnariu din Norvegia s-ar afla Rusia. "Nu aş vrea să trăiesc într-o ţară în care Alina Mungiu şi gaşca ei unită, salvatoare şi curată să fie la putere. Komisarii sovietici ar fi mici copii faţă de acest monstru de aroganţă, intoleranţă şi ideologie tâmpă. După ce ne-ar dărâma bisericile, ne-ar confisca pruncii, ne-ar vârî lesa securistă direct în creier, nu doar în mailuri şi în telefoane, ne-ar da afară de la catedre şi ne-ar băga la puşcărie. Prefer ca România să fie condusă de pişicheri corupţi. Vanghelie e de o mie de ori preferabil lui Mungiu: incultura lor esenţială este aceeaşi, doar gradul de alfabetizare diferă. Vanghelie măcar e mai tolerant şi mai simpatico", a precizat Papahagi pe contul său de Facebook.

Traian Băsescu anunţă mâine dacă se va bate pentru Capitală

Traian Băsescu n-a zis încă "nu" unei candidaturi la Capitală. Invitat miercuri seară la TVR, la emisiunea "Prim-plan" moderată de Mădălina Puşcalău Dobrovolschi, preşedintele Mişcării Populare a fost întrebat dacă va candida la Bucureşti. "Am evitat să dau un răspuns pozitiv sau negativ şi voi evita să dau un răspuns până la momentul potrivit", a spus Băsescu . Sâmbătă, la Parlament, Mişcarea Populară va avea Colegiu Naţional. Zilele trecute, preşedintele executiv al Mişcării Populare, deputatul Eugen Tomac, anunţat că la acest eveniment va fi anunţat candidatul pentru Primăria Capitalei, şi că, în opinia sa, nu există un om mai bine pregătit să conducă Bucureştiul decât Traian Băsescu.

Un exemplu pentru România: Cum şi-a schimbat Cehia faţa după comunism, prin sistemul de economii şi credite

Perioade de economisire de câţiva ani, urmate de accesarea unui credit la dobânzi avantajoase, dar mai ales fixe, care îţi permit să nu fii foarte expus la riscul de credit, este modelul financiar care a ajutat Cehia să fie cu cel puţin 10 ani în faţa României din punct de vedere al dezvoltării sistemului de locuinţe şi să schimbe radical aspectul ponosit dobândit după comunism. Cehia a demarat încă din 1993 sistemul de economisire creditare, cu 10 ani înaintea României, adică la doar 4 ani de la revoluţia din 1989. În 2003 sistemul ajunsese la apogeu, ceea ce înseamnă că 6 din 10 cehi avea un astfel de produs de economisire. Nevoia de a crea acest sistem s a născut odată cu decizia de a privatiza fondul locativ în Cehia, în condiţiile în care oamenii aveau nevoie de bani pentru îmbunătăţirea apartamentelor cumpărate de la stat. Cehii consideră că implementarea acestui sistem i-a adus cel puţin la jumătatea drumului pe care au pornit pentru îi ajunge din urma pe germani.

JURNALUL NATIONAL

Puiu Haşotti: Cioloş a avut dreptate să nu-şi asume răspunderea

Veteran printre senatorii PNL, Puiu Haşotti pune un diagnostic sumbru încercărilor de reînnoire a clasei politice. Mai încrezător este în posibilitatea schimbării legislaţiei electorale, însă îi dă dreptate primului-ministru Dacian Cioloş pentru că nu s-a implicat în disputa privind alegerea primarilor în două tururi. "Dezbaterea politică practic nu mai există. Şi nu mai există din două motive. Odată cu revizuirea Constituţiei din 2003 şi în al doilea rând ca urmare a modificărilor repetate ale Regulamentului Senatului şi Camerei Deputaţilor, care au făcut ca dezbaterea politică să fie practic inexistentă. Din păcate, la ora actuală, amendamente nu se mai fac sau se fac rareori. La comisii, nu de azi, de ieri, de mai mulţi ani, vin în cel mai bun caz secretarii de stat. În plen, de exemplu în sesiunea care a trecut, a venit o singură dată un ministru, astfel încât Parlamentul a ajuns ca un fel de ghişeu în care Guvernele au venit şi au depus propriile proiecte de legi care au fost votate de cei de la putere", a spus el.

Promovarea brandului de ţară îi poate aduce Elenei Udrea un nou dosar penal

Elena Udrea riscă un nou dosar penal! Pentru promovarea brandului de ţară...Corpul de control al premierului a descoperit mai multe ilegalităţi în acest caz în urma controlului de la Ministerul Dezvoltării. Printre acestea, se numără atribuirea ilegală în 2011 a contractului către firma câştigătoare, stabilirea bugetului pentru acest proiect de către firma care a câştigat licitaţia sau plata a mii de euro pentru servicii nelivrate. Toată promovarea făcută de Udrea pe milioane bune de euro pe plan extern a determinat o creştere a numărului de turişti străini înregistraţi în România cu doar circa 400.000 de persoane, în 5 ani.

Cine e personajul care a dat 105.000 Euro pe steagul lui Avram Iancu

Cine personajul care a dat 105.000 Euro pe steagul lui Avram Iancu, detinut de Vadim Tudor si licitat dupa moartea lui? Omul de afaceri Adrian Thiess a declarat joi, pentru AGERPRES, că a cumpărat drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu - achiziţia fiind "un efort a 20 - 25 de persoane" - şi că intenţionează să expună acest obiect în mai multe oraşe din ţară. "Nu l-am licitat eu pentru mine personal. Împreună cu prieteni, parteneri de afaceri, amici am considerat că este un bun naţional. Este vorba despre cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania", a afirmat Thiess.

NATIONAL

Şeful ANAF a sărit in barca greşita!

Şeful ANAF a făcut o eroare de calcul de-a dreptul inexplicabila la experienţa sa. Pentru ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Gelu Diaconu si-a lepădat singur haina de "tehnocrat" care îl scăpase de atâtea ori pana acum. Si care, in condiţiile venirii in premiera la guvernare a unui guvern tehnocrat, i-ar fi asigurat premise mai mult decât favorabile rămânerii pe poziţie. Numai ca, tocmai in zilele in care "vocea străzii" era tot mai puternica, şeful ANAF a sărit in barca politica nepotrivita, una tocmai aflata in pragul scufundării. Gelu Diaconu este privit ca principal vinovat si pentru faptul ca, deşi a făcut pe zbirul cu micii comercianţi, dintre care mulţi au cedat psihic si financiar la zecile de controale venite lunar si si-au pus ştreangul de gat, s-a dovedit mieluşel in fata marilor evazionişti.

Dragnea si Oprea au semnat si pe masa, si sub masa

PSD si UNPR si-au refăcut mariajul. Cei doi lideri, Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, au semnat, ieri, protocolul care leagă destinele celor doua partide si la alegerile din acest an. In fapt, voci avizate din interiorul celor doua partide spun ca Dragnea si Oprea au semnat doua înţelegeri: protocolul prezentat lumii si un document secret care le da asigurări progresiştilor lui Oprea ca vor avea rezervate locuri eligibile, pe listele PSD, la parlamentarele din toamna. Nu 35, aşa cum ceruse Oprea miercuri, si nici 30 bătute pe muchie, ci "maximum 30", după cum susţin diverse surse. Surse care insista ca aşa stau lucrurile, chiar daca, chestionat de ziarişti pe tema, Liviu Dragnea a negat existenta vreunei înţelegeri pe sub masa.

Cutremur in lumea cinematografiei: plagiat la Oscar!

Tot mai mulţi internauţi, unii chiar adevăraţi cinefili, vorbesc despre pelicula candidata la Premiul Oscar pentru "Cel mai bun film", "The Revenant" a lui Alejandro Gonzalez Inarritu, cu Leonardo DiCaprio in rolul principal, ca are o sumedenie de cadre furate din "Oglinda" lui Andrei Tarkovski, realizata in 1974. După ce a luat "Globul de Aur" la trei secţiuni si a pornit, puternic, pe drumul spre premiul Oscar - atât ca film, cat si ca rol principal - "The Revenant", are toate şansele sa se "stingă" pana la ceremonia de decernare. Cauza este asemănarea pana la identitate a foarte multor scene cu cele din capodopera colosului Andrei Tarkovski. Mai mult, pe reţelele de socializare a început sa circule, in ultimul timp, un montaj din care reiese ca multe scene din filmul lui Alejandro Gonzalez Inarritu ar fi copiate, la indigo, din "Oglinda" lui Andrei Tarkovski, film realizat in 1974, sub auspiciile "Mosfilm".

Cea mai mare teapa din lume: 7,6 miliarde de dolari

Politia din China a arestat 21 de persoane implicate in activităţile platformei de creditare peer-to-peer (persoana la persoana) Ezubao, o schema Ponzi in care au fost atrase fonduri de circa 50 de miliarde de yuani (7,6 miliarde de dolari) de la aproximativ 900.000 de investitori. Peste 95% dintre proiectele de pe platforma de finanţare au fost false, potrivit agenţiei de presa Xinhua, citata de publicaţia britanica The Guardian. Printre cei arestaţi se afla si Ding Ning, cel care a lansat Ezubao in iulie 2014. Aceasta este cea mai mare înşelătorie descoperita pana in prezent in China in sectorul de creditare persoana la persoana, care s-a dezvoltat puternic in ultimii ani si a rămas in mare măsura nereglementat. Politia a folosit doua excavatoare pentru a dezgropa aproximativ 1.200 de registre contabile ale Ezubao, îngropate de conducerea companiei, potrivit Xinhua.

PUTEREA

Codurile României sunt varză. 33 de excepţii de neconstituţionalitate admise în doar doi ani

Strict necesare încă din 1990, clocite două decenii, adoptate în prima parte a legislaturii trecute, după dezbateri parlamentare interminabile, şi intrate în vigoare abia în 2013/2014, după repetate amânări şi modificări, cele mai importante patru legi ale României, după cea fundamentală, prezintă o multitudine de vicii de constituţionalitate. Cel puţin aşa stau lucrurile în viziunea celor nouă judecători ai Curţii Constituţionale, care, în decursul a numai doi ani (2014-2015), au admis 33 din cele câteva sute de excepţii de neconstituţionalitate ridicate de cetăţeni, în raport cu prevederile Codului Penal (CP), Codului de Procedură Penală (CPP)şi Codului de Procedură Civilă (CPC). La acestea se mai adaugă o excepţie admisă în 2013, referitoare la CPC. Singurul care încă nu necesită modificări pentru a fi pus în acord cu legea supremă este Codul Civil (CC), care este şi cel mai "bătrân" între cele patru, fiind intrat în vigoare la 1 octombrie 2011.

Ultima dilemă a CSM: Când poate să "toarne" un judecător

Propunerea de modificare a articolului din Legea privind statutul magistraţilor (303/2004) care interzice acestora colaborarea cu serviciile de informaţii a generat, joi, dezbateri în CSM, printre subiecte numărându-se oportunitatea şi modalitatea definirii termenilor de "informator" şi "colaborator" al serviciilor de informaţii. Magistratul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a explicat pentru PUTEREA în ce situaţii un judecător încalcă sau respectă legea în relaţia cu serviciile de informaţii. Explicaţiile lui Horaţius Dumbravă vin după ce şefa Instanţei supreme, Livia Stanciu, a ridicat problema incidenţei Legii 303/2004 în cazul unui magistrat care oferă informaţii serviciilor secrete cu privire la pregătirea unui atac terorist. Horaţius Dumbravă a explicat că magistraţilor le este interzis să comunice ofiţerilor de informaţii date din dosarele pe care le instrumentează în schimbul unor bunuri sau beneficii (de ordin personal sau profesional).

Adio, Sharp

Firma Sharp îşi încheie istoria de un secol. A început cu creioane şi a sfîrşit cu televizoare de mare rezoluţie. În 2004 şi-a deschis o fabrică de display-uri mari, dar a făcut-o prea tîrziu. Între timp, concurenţii coreeni şi chinezi pompau produse similare în piaţă. Ulterior, preferinţele publicului au virat către ecrane mici, portabile. Liniile de fabricaţie au fost modificate, dar, din nou, prea târziu şi prea scump. În ciuda cartelizării financiare, prin care toţi producătorii de display-uri au supt de la acelaşi fond de ajutorare, compania a acumulat pierderi. De unde se vede că nu e suficient să produci la o calitate inegalabilă. Acum se negociază achiziţia ei de către o companie din Taiwan.

ROMANIA LIBERA

România răspunde haotic şi ineficient la ameninţarea rusă

Anunţul secretarului american al Apărării, Ashton Carter, privind creşterea de peste patru ori, de la 789 de milioane la 3,4 miliarde de dolari, a bugetului destinat asigurării apărării statelor din Estul Europei de ameninţarea rusă, a generat reacţii de satisfacţie atât la Bruxelles, cât şi la Bucureşti. Această satisfacţie riscă să mascheze însă, faptul că România nu are o strategie coerentă de a răspunde unei Rusii tot mai agresive. Un studiu realizat de experţi români şi americani pentru think-tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA) scoate în evidenţă lipsurile grave ale gândirii strategice româneşti în relaţia cu Estul, precum şi o totală lipsă de ripostă în unele zone cruciale, cum ar fi războiul informaţional.

Şeful IGSU, demis de premierul Cioloş

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Nicolae Cornea, a fost eliberat, joi, din funcţie, prin decizie a prim-ministrului Dacian Cioloş, anunţă Agerpres. Decizia de eliberare a fost luată având în vedere propunerea făcută de ministrul Afacerilor Interne pe 1 februarie. Atribuţiile de inspector general al IGSU au fost preluate de generalul de brigadă cu o stea Ovidiu Vasilică. Nicolae Cornea se afla la conducerea IGSU din octombrie 2014, înlocuindu-l pe Ion Burlui, care a demisionat ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Studiu: în ce zonă a Europei trăiesc cei mai fericiţi oameni

Nivelul de satisfacţie al locuitorilor din oraşele europene înregistrează variaţii importante de la o zonă la alta, cei mai fericiţi fiind europenii din Scandinavia, iar cei mai nefericiţi se declară cei din partea de sud-est a Europei, relevă un articol din ediţia de joi a publicaţiei The Telegraph, realizat pe baza unui studiu al Comisiei Europene, citat de Agerpres. În fruntea clasamentului s-au situat Oslo şi Zurich, 99% dintre cei chestionaţi în aceste oraşe declarându-se mulţumiţi de viaţa de acolo, oraşe urmate de Aalborg, Vilnius şi Belfast. La coada clasamentului se află Istanbul, Atena şi Palermo.

ZIARUL FINANCIAR

Drama crizei continuă. Cele mai mari insolvenţe în 2015

Anul trecut au intrat în insolvenţă 10.000 de companii, la jumătate faţă de anul anterior, acestea având în total 82.000 de angajaţi. Cele mai mari 20 de companii intrate în insolvenţă anul trecut au afaceri de aproape 5 miliarde de lei, primii cinci jucători aflaţi în procedură de reorganizare judiciară realizând aproape 60% din business, conform unei analize a ZF pe baza datelor ONRC. Anul trecut numărul firmelor intrate în insolvenţă s-a redus la jumătate, însă ponderea companiilor mari intrate în reorganizare s-a accentuat. "Efectul de contagiune şi propagare a unor şocuri negative este mult mai rapid în prezent, iar incidenţa insolvenţelor în rândul companiilor mari, cu cifră de afaceri de peste un milion de euro, rămâne ridicată", spune Iancu Guda, services director in cadrul Coface România, companie care oferă şi servicii de management al creanţelor comerciale. Cea mai mare firmă intrată în insolvenţă anul trecut şi mai apoi în faliment este compania de asigurări Astra Asigurări, al treilea jucător de pe piaţa de profil după primele subscrise, care are o istorie de 25 de ani.

Fondul mutual Audas Piscator a câştigat dobânda pe şase ani într-o lună

Fondul mutual Audas Piscator, administrat de societatea Atlas Asset Management, a raportat un randament de 5,78% în euro în acest an, fiind cel mai performant din piaţă. Toate fondurile de acţiuni sunt pe minus, trase în jos de o bursă care a pierdut 10%, în timp ce fondurile de obligaţiuni afişează randamente de până la 1,4%. "La începutul anului am considerat că anul va începe cu scăderi pe principalele pieţe şi am tranzacţionat în consecinţă încercând să beneficiem de aceste scăderi. În momentul de faţă credem că s-a atins un nivel minim intermediar şi ne aşteptăm la o perioadă relativ mai calmă în următoarele două-trei luni, păstrându-ne însă flexibilitatea şi analizând permanent modificările din pieţe", a spus Dragoş Balaci, Atlas Asset Management. Pe o scară de la unu la şapte, gradul de risc al fondului Audas Piscator este de şase. Spre comparaţie, dobânda la un depozit bancar în euro este de sub 1% pe an în prezent, însă deponentul are economiile garantate până la 100.000 de euro.

Studiu BNR: radiografia economiei în ultimii 20 de ani

Între 1994 şi 2004, schimbările din economia României au fost multiple şi alerte. Numărul firmelor s-a dublat, IMM au căpătat rol majoritar în detrimentul corporaţiilor, capitalul privat a luat locul celui de stat, iar fir­mele străine au ajuns să aibă aproximativ aceeaşi contribuţie la generarea de valoare adăugată ca şi firmele cu capital privat autohton (cu perspective ridicate să devină dominante). La nivelul bilanţului firmelor s-au petrecut, de asemenea, multiple schimbări structurale, relevă studiul "După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste", realizat de economiştii Florian Neagu, Florin Dragu şi Adrian Costeiu din cadrul Băncii Naţionale. Studiul, cel mai amplu de acest fel realizat până acum pentru companiile româneşti (a necesitat, potrivit autorilor, un an de analize), relevă că schimbările petrecute în 20 de ani în economie au avut un rezultat net cumulat puternic pozitiv.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb