REVISTA PRESEI 05.08.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 august 2013

ADEVARUL

FMI ne măreşte din nou taxele. Cât vor plăti românii pentru afacerile derulate acasă, pentru chirii şi contribuţii sociale

Întreprinzătorii care îşi derulează afacerile acasă vor plăti impozite de zece ori mai mari pe clădire, chiar dacă locuinţele lor sunt trecute pe persoană fizică, iar chiriile vor fi taxate şi pentru contribuţiile sociale. Nici n-a plecat bine delegaţia FMI din România, că de la Guvern au ieşit la lumină noi proiecte legislative prin care ni se măresc taxele. De data aceasta, cei vizaţi sunt proprietarii de locuinţe care scot şi ceva bani de pe urma lor şi, posibil, întreţinătorii de familii cu venituri mari. Mai exact, dacă proprietarul derulează o afacere (frizerie, magazin, cabinet medical, birou notarial etc.) în propriul apartament, impozitul plătit pe această clădire va creşte semnificativ - chiar şi de zece ori - pentru că nu se va mai lua în calcul statutul proprietarului (persoană fizică sau juridică), ci destinaţia utilizării imobilului. Dacă sufrageria şi balconul de la parter, spre exemplu, se utilizează ca magazin, aceasta va fi impozitată aşa cum sunt taxate persoanele juridice, nu precum cele fizice.

DEZBATERE. Ce venituri are Regele Mihai în România, de unde provin şi cât sunt de juste

Majestatea Sa are o pensie lunară de numai 1.000 de lei, dar îşi completează bugetul cu sume consistente obţinute de la proprietăţile închiriate. Cel dintâi reprezentant al Casei Regale, Regele Mihai, obţine venituri din chiria proprietăţilor pe care le deţine, din pensie, din indemnizaţia de fost şef de stat şi din cea de membru al Academiei Române, spune Ion Tucă, directorul Casei Regale a României, conform revistei Forbes. Trăgând linie, suma lunară pe care se poate baza Regele se ridică la aproximativ 22.100 de euro pe lună. Cea mai mare sumă provine de la Castelele Peleş şi Pelişor, închiriate Muzeului Peleş şi Ministerului Culturii pentru 12.000 de euro lunar. Pe acelaşi domeniu funcţionează Vila Economat, care a încheiat primul an de funcţionare în regim privat şi care aduce un venit de 2.500 de euro pe lună.

Evadaţii islamişti pun SUA în alertă. Motivele din spatele avertismentului mondial emis de americani

În ultima lună, gruparea teroristă al-Qaeda a ajutat în jur 2.000 de deţinuţi din nouă state musulmane să evadeze. SUA au închis 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi au sporit măsurile de securitate, anunţând că serviciile de informaţii au interceptat date privind "cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă" din ultimii ani. Serviciile americane au descoperit un complot terorist major pus la cale de al-Qaeda, care vizează mai multe ţinte occidentale. Această ameninţare, cea mai "clară şi mai credibilă de multă vreme", după cum au descris-o autorităţile, a determinat Statele Unite ale Americii să decidă închiderea a 22 de ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Marea Britanie, Franţa şi Germania au făcut acelaşi lucru pentru serviciile diplomatice din capitala statului Yemen. Departamentul de Stat a emis o avertizare globală de călătorie pentru cetăţenii americani, prima de felul ei din aproape trei ani.

BBC: Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în Romania la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică

Ecourile controverselor din jurul construirii Catedralei Neamului i-au determinat pe britanicii de la BBC să realizeze un amplu material difuzat sâmbătă, despre importanţa Bisericii Ortodoxe în societatea românească, precum şi implicaţiile financiare ale susţinerii oferite de statul român. Televiziunea britanică a realizat un reportaj în România, după sărbătorile de Paşte, filmat în Maramureş, pentru a surprinde modul în care societatea tradiţională se raportează la Biserica Ortodoxă Română, dar şi în Bucureşti, într-o antiteză evidentă a mediului urban. Tessa Dunlop, realizatoarea documentarului, a vizitat România imediat după Căderea Comunismului şi s-a căsătorit cu un român, fiind vorbitoare de limba română şi cunoscătoare a tradiţiilor româneşti. Jurnalista a surprins în timpul reportajului său o lume devotată credinţei ortodoxe, accentuând religiozitatea românilor din zonele rurale, împletită cu o multitudine de superstiţii, pe fondul unei istorii milenare a creştinătăţii ortodoxe în spaţiul românesc.

Papa Francisc laudă practicile din Biserica Ortodoxă "retrogradă"

Printre cele mai des invocate motive enunţate de creştinii ortodocşi atunci când se scuză că nu merg duminica la biserică cel mai des este invocată "lungimea" liturghiei, a timpului de desfăşurare a slujbelor. Ar fi "suportabil", spun cei mai mulţi, dacă am sta jos, pe scaun, "aşa cum e la catolici". "Bisericile ortodoxe au păstrat Liturghia originală. Ei (ortodocşii - n.a.) au păstrat-o, o cântă, Îl adoră pe Dumnezeu. Noi ne-am pierdut puţin simţul adorării Lui. Ei Îl cinstesc pe Dumnezeu şi Îi cântă cântece de preamărire fără să ţină seama de timp. Într-o zi, vorbind despre Biserica occidentală, mi s-a spus ‹‹ex Oriente lux, ex Occidente luxus››. Adică din orient provine lumina iar din occident societatea consumului şi a bunăstării care a făcut atâta rău. În schimb, ortodocşii au păstrat frumuseţea a lui Dumnezeu în centru. (...) Avem atâta nevoie de aerul proaspăt al orientului şi de această lumină pe care o emană!"

CAPITAL

Israelianul care a convins băncile să crediteze sute de locuinţe

Planurile Tagor amintesc de vremurile de dinainte de criză, când dezvoltatorii anunţau săptămânal proiecte de sute de milioane de euro. Compania vrea să construiască patru cartiere rezidenţiale în paralel, pe o piaţă în scădere. Tagor face parte din categoria dezvoltatorilor imobiliari care au acumulat înainte de criză sute de hectare de teren şi care vizau construcţia a mii de locuinţe. Aceştia au fost şi primii seceraţi de povara datoriilor. Puţini au rezistat în faţa falimentului şi mai puţini au reuşit să iasă din nou pe piaţă. Compania israelianului Ofer Lieberson, susţinută de fondul de investiţii Patrol Capital, pare să facă parte din acest grup select. Astăzi, după cinci ani în care a lucrat la modificarea planurilor, compania nu şi-a redus foarte mult din ambiţii. Investitorul promite să pornească în paralel patru ansambluri rezidenţiale care vor cumula la final circa 3.500 de unităţi locative. Numai aceste proiecte necesită investiţii de circa 250 mil. euro. Primul proiect început este amplasat în Bragadiru, la intrarea spre Bucureşti, pe Şoseaua Alexandriei.

EXCLUSIV: Şeful supravegherii bancare: "Am conturi dar sunt pline cu datorii"

Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din Banca Naţională, nu mai avea la jumătatea acestui an nici măcar un depozit bancar. Omul de la pupitrul de control al sistemului bancar şi-a lichidat două depozite la BRD, unul în valoare de 6.000 de euro şi altul în valoare de 80.000 de lei. Aceste două depozite erau încă valabile în 2012 la data depunerii precedentei declaraţii de avere. Şeful supravegherii din BNR a acceptat să explice pentru Capital motivele pentru care nu mai deţine economii în bănci. " Am conturi bancare dar sunt pline cu datorii. Am foarte multe rude care au avut tot felul de probleme de sănătate. Am lichidat toate depozitele, mi-am ajutat toate aceste rude cu probleme medicale. Ce a mai rămas am cheltuit cu nunta fetei mele din acest an. Mai mult, strânsesem bani să îmi iau o barcă pentru a merge la pescuit Nu am reuşit să îmi iau decât o maşinuţă Suzuki.", a spus Cinteză. Averea lui Cinteză constă în două apartamente şi două case în Bucureşti şi judeţul Gorj. El mai deţine un autoturism Skoda şi unul Toyota achiziţionat second hand.

Cum îi ajută Ungaria pe datornicii în valută: Obligă băncile să înghită deprecierea forintului

După ce a şocat întreaga lume financiară acum câţiva ani prin naţionalizarea fondurilor private de pensii, guvernul Ungariei discută tot mai aprins de o altă măsură-şoc, prin care vrea să vină în sprijinul cetăţenilor împrumutaţi în franci elveţieni şi euro. Dacă acum doi ani se vorbea de o rată preferenţială pentru datornicii în valută pentru care diferenţa să fie acoperită temporar de la bugetul de stat, în prezent guvernanţii maghiari vor să oblige băncile să înghită toată deprecierea forintului, mai exact să se convertească în forinţi toate creditele ipotecare în valută , iar băncile să încaseze ratele la un curs de conversie cu 26% mai mic pentru creditele în franci elveţieni şi cu peste 13% mai mic la creditele în euro. Discuţiile din ultima vreme privind pasarea acestor pierderi masive către băncile din Ungaria a condus la deprecierea accentuată a forintului, cu 1,7% în doar o săptămână.

CURENTUL

Corina Creţu, manevrată din spate de Ion Iliescu, făcută de râs de americani de George Roncea

Reacţia infantilă a Corinei Creţu, pupila lui Ion Iliescu, după apariţia în întreaga presă mondială a răvaşelor ei penibile de amor adresate generalului Colin Powell a fost să ameninţe... jurnaliştii români. "Unele site-uri din tara publică fotografii care - reamintesc opiniei publice - au fost furate din contul meu personal de e-mail prin-un act de piraterie informatică. Unele din aceste fotografii nu au nici un fel de legătură cu ceea ce se numeşte "corespondenţa mea cu Colin Powell", pur si simplu făceau parte dintre amintirile mele personale, alături de alte zeci de fotografii din acel cont, de familie sau din activitatea mea profesională. Consider un abuz folosirea publica a acestor poze care au fost obţinute prin violarea corespondentei şi care îmi încalcă dreptul elementar la viaţa privată".

Românii rămân fără jumătate din magazinele de unde îşi pot cumpăra pâine

Aproape 75.000 de puncte de vânzare a pâinii s-ar putea închide de la 1 ianuarie 2014, dacă autorităţile vor aproba până la 1 septembrie proiectul de Hotărâre de Guvern iniţiat de patronatul din industria de morărit şi panificaţie, care prevede ca pâinea să se vândă numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale. 
Potrivit preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, se estimează că, în România, pâinea se vinde în circa 150.000 de puncte de vânzare, iar după implementarea acestor măsuri numărul acestora se va reduce la jumătate.

CURIERUL NATIONAL

Băsescu: Vom avea al treilea an consecutiv de creştere economică

Aflat la Sulina, preşedintele Traian Băsescu a declarat în acest weekend că România va avea creştere economică în al treilea an consecutiv şi românii au toate motivele să fie optimişti, chiar dacă mai sunt şi criticile interne specifice unui popor latin, informează Mediafax. "Dacă privim la realitatea de astăzi, indiferent ce critici vedeţi la adresa României sau cum ne criticăm noi unii pe alţii, că latini suntem, România este o ţară care de doi ani are creştere economică, de fapt anul acesta va fi al treilea consecutiv cu creştere economică. Nu foarte mare, dar a trecut printr-o perioadă foarte grea România în 2009-2010, iar acum a ieşit din această perioadă", a spus Băsescu, la întâlnirea cu tinerii români din afara graniţelor din tabăra de la Sulina. Băsescu a arătat că o mare problemă rămâne relansarea economică a ţărilor din zona euro, ca Germania şi Franţa, economia românească depinzând de exporturile în aceste state.

Contractele încheiate de Rodipet cu Press Point, reziliate parţial

Adunarea creditorilor a decis săptămâna trecută rezilierea a 20 de contracte de asociere, dintre cele 25 existente, din cauza datoriilor cumulate ale Press Point. Administratorul judiciar Consulta 99 va organiza licitaţii pentru încheierea altor contracte de asociere. Până la data predării chioşcurilor, Press Point este obligată să achite integral datoria de 2,7 mil. lei. Principalul creditor al Network Press Concept (fostul Rodipet) - ANAF, care deţine peste 68% din creanţe - a cerut în urmă cu două săptămâni administratorului judiciar Consulta 99 să-şi îmbunătăţească planul de redresare a companiei, având în vedere că metodele folosite până acum au majorat creanţele de recuperat, în loc să le diminueze.

Încă o reformă ratată în Sănătate?

Soluţia Ministerului Sănătăţii de a majora veniturile medicilor ar putea avea alte efecte decât cele vizate de instituţie. Potrivit specialiştilor din Sănătate, există riscul ca măsurile anunţate să nu oprească exodul medicilor şi să ofere instrumente noi de corupţie. În plus, este foarte posibil ca şi pacienţii să aibă şi mai mult de suferit. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect-pilot care se va aplica de la 1 ianuarie 2014 şi prin care medicii vor putea să îşi majoreze veniturile. Astfel, un medic ce lucrează cu normă întreagă într-un spital public va putea să ofere consultaţii private doar în spitalul public, nu şi într-o unitate privată.

Fed: BCE a creat o criză care putea fi evitată

Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph, preluat de The Guardian. "BCE nu are o strategie coerentă pentru a construi baza monetară necesară pentru susţinerea creării de bani pe care să se sprijine o economie în creştere", potrivit unui document pregătit de Rezerva Federală din Richmond, una dintre cele 12 instituţii de supraveghere ale Sistemului Rezervelor Federale din Statele Unite. Documentul, consultat de Daily Telegraph, a fost redactat în luna iulie şi este semnat de economistul-şef al Rezervei Federale din Richmond, Robert Hetzel. Banca centrală a SUA recomandă BCE să tipărească mai mulţi bani pentru a stimula economia europeană, după modelul relaxării cantitative adoptate în Statele Unite după criza financiară din 2008.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Ca să facă rost de bani, Oprescu "intabulează" casele Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) la suprapreţ

Edilul-şef al Capitalei aruncă trei milioane de euro în buzunarul cadastriştilor privaţi. El vrea să intabuleze imobilele şi terenurile deţinute de Municipalitate, ca să poată obţine credite. Pe motiv că nu poate dezvolta, întreţine şi valorifica imobilele şi terenurile deţinute de Municipalitate, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea măsurarea şi intabularea lor de către cadastrişti privaţi, care vor câştiga astfel peste trei milioane de euro. Surse municipale au explicat, pentru EVZ, că scopul este de fapt obţinerea unui credit de către Primăria Capitalei pentru care autorităţile ar urma să gireze cu imobile şi terenuri. Mai mulţi cadastrişti ne-au precizat că suma pe care o plăteşte Municipalitatea pentru măsurarea proprietăţilor AFI este "mare".

Victor Ponta, concediu strict secret

Destinaţia către care premierul Ponta a plecat în concediu este un secret. Misterul învăluie şi locul în care a dispărut, de două săptămâni, colegul său de alianţă, preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Deşi ocupă poziţii-cheie în stat, Victor Ponta şi Crin Antonescu, unul premier, iar celălalt preşedinte al Senatului, nu au făcut nici un fel de anunţ public în legătură cu locul în care îşi petrec concediile. Chiar dacă, într-o situaţie de criză, în mod cert ar putea fi găsiţi, lipsa de transparenţă a celor doi lideri politici cu privire la destinaţiile lor de vacanţă este de natură să ridice semne de întrebare. Şi dacă a-ţi face concediul în ţară nu este o obligaţie patriotică, este, în schimb, o bună reclamă pentru turismul românesc. Potrivit unor politicieni din Opoziţie, Victor Ponta s-ar afla la Miami. Nici în ceea ce priveşte locaţia în care se află Crin Antonescu, al doilea om în stat potrivit Constituţiei, nu există nici o informaţie publică. La jumătatea lui iulie, Antonescu nega că ar fi plecat în vacanţă în SUA, spunând că este la o conferinţă internaţională.

DEUTSCHE WELLE: Bancherii americani n-au învăţat nimic

Criza financiară a debutat în SUA cu cinci ani în urmă. De atunci, băncile sunt observate critic, existând nemulţumiri legate de câştigurile nemeritate ale managerilor. Bancherii ignoră însă apelurile la raţiune. Jordan Thomas nu a uitat protestele activiştilor Occupy Wall Street. De la ferestrele biroului său, aflat la etajul 33, el se uită tocmai spre Wall Street, districtul financiar al metropolei New York. În mână ţine cel mai recent studiu întocmit de firma la care lucrează, cabinetul de avocatură Labaton-Sucharow, legat de moralitatea şi etica sectorului bancar american. Bilanţul său este cutremurător. "Probabil că trebuie să devină totul şi mai rău, înainte de a se schimba ceva. Asta în cazul în care nu facem nimic." Cabinetul a chestionat în regim de anonimitate 250 de brokeri, manageri de fonduri speculative şi analişti. Concluzia? Lăcomia este la ordinea zilei iar moralitatea un defect al oamenilor slabi. Aproape 40 la sută din cei chestionaţi au recunoscut că n-ar avea nicio problemă să înşele dacă miza ar fi de 10 milioane de dolari şi nu ar exista riscul să fie prinşi.

Învăţământul poate fi şi foarte PROFITABIL. Rectorii deţin maşini de LUX şi conturi de ZECI DE MII de euro

Una dintre cele mai râvnite meserii este cea de rector la Medicină într-o universitate de stat. Case, terenuri, maşini de lux, bani în conturi, bijuterii şi obiecte de valoare, nimic nu lipseşte din averea şefilor aflaţi la cârma acestor instituţii. Meseria de medic a redevenit atractivă. Tinerii s-au îmbulzit la admitere, iar unii rectori s-au gândit chiar să tragă un profit din asta. Este cazul şefului Universităţii Ovidius din Constanţa, Dănuţ Tiberiu Epure, 41 de ani, care pe 31 iulie a fost reţinut de procurori pentru că ar fi pretins de la doi candidaţi suma de 3.000 de euro pentru a le furniza subiectele de admitere la Farmacie. Un alt rector care are probleme cu legea este Vasile Astărăstoae, de la UMF Iaşi. În mai 2013, ANI a scos la iveală faptul că acesta s-a angajat singur în instituţiile pe care le controla pe alte funcţii decât cele pe care le deţinea până la momentul respectiv. Potrivit ANI, rectorul datorează statului 50.000 de euro. El mai are un dosar la DNA pentru fraudă cu fonduri europene.

JURNALUL NATIONAL

Anchetă penală pentru pavilionul maritim românesc. Guvernul a reziliat contractul păgubos după dezvăluirile Jurnalului Naţional

La începutul lunii iulie, Jurnalul Naţional a început să publice o serie de investigaţii legate de controversatul contract prin care România îşi vindea dreptul de a arbora drapelul pe navele maritime. În urma materialelor publicate, la nivelul Ministerului Transporturilor s-a creat o comisie interministerială coordonată de Cancelaria premierului Victor Ponta, care a analizat contractul semnat cu firma cipriotă. După câteva săptămâni, membrii comisiei au decis să mandateze Autoritatea Navală Română să le propună reprezentanţilor firmei cipriote "încetarea de comun acord a contractului". La rândul ei, firma cipriotă a demarat procedura pentru a da România în judecată la Curtea de Arbitraj de la Londra. În cazul în care România va pierde procesul, va fi obligată să plătească suma de 22,5 milioane euro.

"Snowdengate" provoacă fisuri între aliaţi. Germania a anulat acordurile privind schimbul de date cu SUA, Marea Britanie şi Franţa

Dezvăluirile tânărului fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden referitoare la programul american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale, PRISM, au afectat serios relaţiile dintre aliaţii occidentali. În special relaţiile americano-germane au de suferit, mai ales după ce dimensiunea reală a spionării de către NSA chiar şi aliaţilor europeni ai Americii a fost scoasă la lumină de către Snowden. S-a ajuns până acolo încât activitatea NSA a fost comparată cu cea a fostei securităţi est-germane, STASI. Dosarul dezvăluirilor tânărului american a căpătat, deja, în presă, numele de "Snowdengate".

Exporturile de produse agroalimentare ale României au scăzut, importurile au crescut

România a exportat în primele patru luni ale acestui an 1,963 milioane de tone de produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare, cu aproape 10 procente mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, când exporturile au totalizat 2,17 milioane de tone, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Importurile de alimente au totalizat, în perioada menţionată, 1,744 de milioane de tone, în creştere uşoară cu 4%, comparativ cu cele 1,675 milioane de tone de importuri realizate în aceeaşi perioadă din 2012. Uniunea Europeană rămâne principalul partener al României în comerţul cu produse agroalimentare, în primele patru luni fiind importate din ţările membre 1,366 milioane de tone de alimente, respectiv 78% din total importuri, valoarea acestora ajungând la 1,276 miliarde de euro.

NATIONAL

PLANUL SECRET al destructurarii Ministerului de Interne!

Dupa atata amar de vreme de cand este supus unui proces permanent si deja haotic de restructurare, MAI va suporta o noua lovitura. De aceasta data se pune insa problema unei adevarate "destructurari" a ministerului, care ar putea ramane fara unele din structurile de elita. Planul care prevede trecerea mai multor Directii de la Interne sub pulpana altor structuri subordonate Parchetului General a fost gandit mai de mult. Dar de- abia acum artizanii subordonarii totale a politistilor catre procurori au gasit terenul propice pentru a cere insistent "oficializarea" acestei legaturi considerata de cei de la MAI drept contra firii. Pentru ca razboiul fratricid dintre "clanurile" de chestori care macina Internele nu a facut decat sa-i convinga pana si pe adversarii cei mai inversunati sa admita posibilitatea pierderii DCCO,DOS si DGA.

PSD pune cruce regionalizarii lui Dragnea

Desi Dragnea se incapataneaza sa infaptuiasca rapid regionalizarea, din ce in ce mai multe voci din USL sustin ca ministrul Dezvoltarii ar trebui sa-si ia gandul de la acest proiect. Primul care a dat cartile pe masa a fost prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis. "Daca nu facem in acest an regionalizarea si aproape sigur ca nu o facem, isi pierde urgenta si o pierde de tot", a afirmat primarul Sibiului, avansand si un nou termen - anul 2022. Daca pe declaratiile liberalului Liviu Dragnea nu a pus niciodata mare pret, opiniile colegilor din PSD se pare ca l-au lovit in plin. "Nu vad o varianta care sa poata fi fezabila inainte de modificarea Constitutiei, pentru ca asta e una dintre conditii. Asa ca eu in anul asta vad putine sanse, in legatura cu regionalizarea, sa se intample ceva semnificativ", a precizat social-democratul Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj.

CAS pe chirii si taxe inzecite pe proprietati

Noul acord al Romaniei cu FMI prevede, printre altele, plata contributiilor la sanatate inclusiv pentru venituri din chirii si impozit majorat la inchirierea proprietatilor catre persoane juridice. Conform unei variante de lucru a scrisorii de intentie, redactata de autoritatile de la Bucuresti, Romania va face ceea ce i-a cerut FMI, adica va aduna cat mai multi bani la buget. Intrucat activitatea din economie este din ce in ce mai slaba si se inchid zeci de mii de firme trimestrial, singura sursa de venituri suplimentare la bugetul statului sunt tot persoanele fizice. Drept urmare, guvernul s-a angajat fata de FMI ca, din 2014, va colecta impozite, contributii si taxe in plus fata de cele in vigoare. Numeroase persoane din Romania declara venituri din chirii, nefiind obligate sa achite contributii la Sanatate. Acest lucru se va schimba din 2014, cand, potrivit scrisorii de intentie, contribuabilii care obtin venituri doar din chirii vor plati contributii la Sanatate de 5,5%. Pe de alta parte, persoanele cu venituri mari (cuantum inca nespecificat) ar urma sa achite contributii CAS (pensie si sanatate) pentru copii (peste 18 ani) si soti/sotii fara loc de munca.

Adio, Bitcoin si aur! Trecem pe monede de paladiu si rodiu

Investitia in aur nu mai este rentabila si nici Bitcoin, moneda virtuala "crescuta" in calculatoare, nu mai este de viitor, insa tot mai multi investitori au decis sa-si transforme banii in... elemente chimice. Numeroase elemente din tabloul lui Mendeleev au valoare industriala, deci si comerciala, iar acesta este motivul pentru care tot mai multi investitori cumpara lingouri si chiar monede fabricate din chimicale exotice. Printre cele mai rapid valorificabile elemente se numarar paladiul, utilizat la convertoarele catalitice. Pretul paladiului a ajuns, ieri, la 734 de dolari/uncie, cu 7% in plus fata de ziua precedenta. Rodiul, folosit la placarea bijuteriilor, pare profitabil, pretul sau atingand un maxim de 1.150 de dolari/uncie. Disprosiul costa 600 de dolari/kg si este utilizat la magnetii cu care sunt dotate motoarele masinilor electrice si turbinele eolienelor. Analistii recomanda investitia, deoarece disprosiul se va epuiza pana in 2015.

PUTEREA

Tensiuni între PSD şi PNL în filialele USL din teritoriu

Disputele dintre PSD şi PNL au reînceput după ce Ion Călinoiu, liderul PSD Gorj, unde Victor Ponta este deputat, s-a declarat nemulţumit de activitatea lui Crin Antonescu, iar liderii USL Botoşani s-au întâlnit pentru a rezolva disputele dintre filialele PSD şi PNL. Mai mult, Ion Călinoiu a declarat pentru PUTEREA că ar susţine candidatura lui Ponta la prezidenţialele din 2014, în defavoarea lui Crin Antonescu, punctând că "îi este mai aproape maioul decât cămaşa", dar a precizat că există un angajament USL cu privire la nominalizarea candidatului pentru Cotroceni, care trebuie respectat. În plus, neînţelegeri sunt şi la USL Ilfov, după ce pesediştii i-au lăsat pe liberali fără funcţia de vicepreşedinte al CJ Ilfov, numind în loc un membru al UNPR, Gheorghe Roman.

Creşterea economică a României, bazată pe ploaie

Atât FMI, Guvernul, cât şi băncile comerciale şi-au modificat în ultima săptămână, în sens ascendent, previziunile de creştere economică a ţării pentru acest an, în jurul a 2% din PIB. Estimările sunt făcute în baza unui an agricol bun şi a unei situaţii favorabile pe zona de exporturi. Totuşi, analiştii sunt sceptici cu privire la aceste cifre, pe motiv că cererea internă este negativă şi că s-au retras majoritatea fondurilor de investiţii. Astfel, o creştere de 2% ar fi posibilă, dar nesustenabilă. Analistul economic independent Florin Cîţu suţine că nu există fundamentele necesare pentru o creştere economică reală în acest an, dar consideră că statul va reuşi să obţină o creştere artificială prin manipularea cifrelor.

ROMANIA LIBERA

Mirajul litoralului bulgăresc s-a topit

"Există un val de interes pentru orice destinaţie accesibilă ca distanţă şi ca preţ. Bulgaria a început în mare forţă, dar ca orice destinaţie care atinge maximum de cerere a început să scadă. Românii au gustat din moda Bulgaria, dar moda trece". Declaraţia aparţine Corinei Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării şi fost şef al ANAT, şi exprimă o tendinţă care se manifestă de anul trecut: Bulgaria nu mai exercită asupra turistului român mirajul de altădată. Cum s-a ajuns aici? În primul rând, de la apariţia Bulgariei pe harta turistică, aceasta a avut un atu aproape perfect: preţurile. Diferenţele pentru serviciile de cazare şi masă faţă de staţiunile româneşti erau enorme. Lucrurile nu mai stau aşa.

Dreapta are candidat la prezidenţiale

Monica Macovei are potenţialul cel mai mare pentru a produce o surpriză în 2014. Dintre toţi politicienii dreptei, ea poate materializa cel mai bine aşteptările votanţilor loiali ai lui Băsescu, dar şi să dea un semnal de trezire în segmentul dezamăgiţilor. Poate inspira încredere nu doar în dorinţa de a se lupta cu corupţii şi cu toţi cei ce vor să decupleze România de Europa, ci şi în capacitatea ei de a rezista unui asediu politic cu legea în mână şi cu partenerii strategici alături. Faţă de mulţi politicieni care doar au spus că vor să se schimbe ceva în această ţară, ea a şi demonstrat că poate să o facă. Condamnările de astăzi ale marilor corupţi, schimbarea radicală de atitudine la Înalta Curte, la CSM, performanţele DNA sunt şi rezultatele muncii ei ca ministru al Justiţiei. Un mandat pe care şi l-a încheiat fără compromisuri, asumându-şi un război care continuă şi azi.

ZIARUL FINANCIAR

HR Insider/ZF Corporate: Învăţaţi inginerie dacă vreţi un job bine plătit!

Tinerii care abia intră pe băncile facultăţilor ar trebui să ia în calcul specializarea în inginerie pentru a avea un job bine plătit la finalizarea studiilor, este una dintre concluziile celei de-a patra ediţii a dezbaterii HR Insider, organizată în fiecare lună de ZF Corporate, serviciul online specializat de ştiri cu plată al ZF. Pentru a spera însă la salariile cele mai mari din viitoarea economie, tinerii trebuie să îşi evalueze abilităţile, pentru a fi productivi şi să ţintească poziţiile de expert, indiferent de industrie. "Nu industria contează atât de mult în accesarea unei meserii bine plătite, pentru că la nivel de expert orice domeniu plăteşte bine. Totuşi, tinerii trebuie să îşi dea seama care sunt aptitudinile lor, pentru că productivitatea este şi rezultatul unei munci făcute cu plăcere", a spus Adrian Lupulescu, directorul general al companiei Freescale Semiconductor.

Consumul populaţiei pune frână economiei: vânzările de retail au scăzut cu 4% în iunie

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a scăzut în iunie pentru a doua lună consecutiv, ceea ce transmite un semnal descurajator privind revigorarea economiei, susţinută în acest moment doar de exporturi. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a fost în iunie cu 4,2% mai mică faţă de aceeaşi lună din 2012, vânzările de carburanţi, alimente şi băuturi fiind cele mai afectate, potrivit datelor Insti­tutului Naţional de Statistică (INS). Consumul, care în perioada de boom a dus în spate toată economia românească, acţionează acum ca o frână în contextul în care salariile rămân mici şi creşterile, acolo unde există, nu reuşesc să ţină pasul cu majorarea preţurilor.

Marile întrebări la Bechtel: cum să pierzi un contract clasificat pe care ar trebui să-l păzească SRI şi cum să anulezi un contract pe care nu-l ai

Declaraţia şoc a ministrului marilor proiecte de infrastructură, Dan Şova, potrivit căreia originalul contractului iniţial cu americanii de la Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania "nu s-a găsit", ridică semne de întrebare care pun în încurcătura toată administraţia română. Contractul cu Bechtel, prin care statul român a plătit 1,4 mld. euro pentru doar 52 de kilometri de autostrăzi, este considerat cel mai păgubos acord încheiat de România după Revoluţie, iar autorităţile au anunţat că îl vor desecretiza odată cu rezilierea acestuia, lucru care s-a întâmplat la finalul lunii mai. Ce a desecretizat până la urmă statul român şi, mai important, cum a putut statul să rezilieze în mai un contract care nu mai poate fi găsit în iulie? ZF adresează o serie de întrebări la care statul român ar trebui să ofere răspunsuri, pentru a lămuri situaţia acordurilor în­cheiate cu Bechtel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb