REVISTA PRESEI 05.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 august 2016

ADEVARUL

GovITHub, planul Guvernului de a schimba România prin industria IT

Dacian Cioloş a anunţat, împreună cu unii dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai sectorului IT din România, proiectul GovITHub. E proiect de ţară, dar, mai bine spus, este un proiect pentru viitor. GovITHub debutează cu un consiliu interimar de specialişti în anumite nişe ale IT-ului şi care, până în septembrie, trebuie să aleagă câteva proiecte dintre cele care vor fi înscrise pe site-ul oficial. Acest consiliu este alcătuit din Florin Talpeş, director şi fondator BitDefender, Radu Georgescu, Founding Partner GECAD Group, Bogdan Iordache, fondatorul conferinţei HowToWeb - pe teme de IT, Andrei Avădănei, fondatorul conferinţei de securitate cibernetică DefCamp, Dan Nechita, consilierul prim-ministrului cu atribuţii în sisteme informatice, şi Radu Puchiu, secretar de stat.

Cine a împuşcat pe cine? Colonelul SPP care şi-a acuzat şeful de crimă fusese inculpat de trei săptămâni pentru respectivul omor

Procurorii militari trebuie să rezolve cazul încâlcit al unui accident de vânătoare, de acum 4 ani, soldat cu moartea unui om, în care suspectul principal este ofiţerul SPP Petre Soare. Acesta îl acuză de comiterea omorului pe şeful său, generalul Lucian Pahonţu. Cazul a fost făcut public la acea vreme. Poliţia Prahova a emis un comunicat în care spunea că "La data de 4.01.2012, în jurul orei 16.45, Dispeceratul IJP Prahova a fost sesizat prin sistemul SNUAU 112 cu privire la faptul că într-o pădure situată pe raza comunei Drăgăneşti, un bărbat în vârstă de 52 de ani s-a autoaccidentat mortal prin împuşcare în timpul unei partide de vânătoare". Într-un comunicat de presă, SPP a admis că există un dosar în cercetare şi că Lucian Pahonţu are calitatea de martor.

Impozitul pentru veterani: cum a ajuns Dragnea să-l acuze pe Cioloş de prostiile lui Ponta

Liviu Dragnea l-a ameninţat pe Dacian Cioloş cu moţiunea de cenzură dacă va impozita veteranii de război. Însă, în primul rând, nu e vorba de veterani, ci de soţiile lor, şi, în al doilea rând, nu e vorba de o măsură luată de Guvernul Cioloş, ci de Codul Fiscal elaborat de Guvernul Ponta şi asumat de PSD. Mai mulţi veterani de război au primit pe numele soţiilor somaţii de la ANAF să-şi plătească retroactiv impozitele pe clădiri sau terenuri, deşi, potrivit Codului Fiscal, erau scutiţi.

Cum a devenit Cristian Ghinea ţinta greilor din PSD

Conflictul dintre ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe de-o parte, şi Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, de cealaltă parte, a ajuns până în faza intervenţiei comisarului european Corina Creţu, care a ţinut să arate că Guvernul Cioloş este repetent la capitolul fondurilor europene, prin comparaţie cu guvernarea Ponta. Fostul premier Victor Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă l-au atacat constant pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, după ce acesta a făcut public un document care con ţinea toate firmele controlate de Ghiţă care au avut contracte cu statul de 607 milioane lei în calitate de contractori şi 143 milioane lei.

Cum şantajează Turcia SUA şi UE

În relaţiile Turciei cu UE, Ankara a ameninţat din nou cu retragerea din acordul privind refugiaţii, dacă nu se rezolvă problema vizelor pentru turci. În privinţa SUA, autorităţile turce şantajează cu baza de la Incirlik, importantă pentru coaliţia anti-ISIS. Baza aeriană de la Incirlik este în centrul unei puternice dezbaterii în Turcia. După puciul eşuat din 15 iulie, naţionalişti turci au demonstrat împotriva Statelor Unite, o ţară care, potrivit lor, ar fi implicată în tentativa de lovitură de stat. Dar în timp ce reprezentanţii mai multor forţe politice turce pledează pentru retragerea forţelor americane de la baza aeriană de la Incirlik sau chiar închiderea complexului militar, unii localnici spun că aceasta reprezintă şi o sursă de venituri pentru ei, pentru că oferă 1.500 de locuri de muncă pentru turci.

Tinerii de 20-24 de ani sunt total diferiţi faţă de generaţiile mai în vârstă in privinţa obiceiurilor sexuale

Tinerii născuţi în anii '90, care au acum 20-24 de ani, fac mai puţin sex decât generaţiile născute în anii '60-'70, spun experţii. Un studiu al Universităţii din San Diego făcut pe 27.000 de tineri arată că aceştia au găsit alte moduri de a-şi petrece timpul, notează dailystar.co.uk. Potrivit studiului, în jur de 15% dintre tinerii născuţi în anii '90 nu au avut parteneri sexuali până acum. Prin comparaţie, doar 6% dintre tinerii născuţi în anii '60-'70 nu aveau parteneri sexuali până la 25 de ani. Experţii cred că de vină sunt mai mulţi factori, printre care consumul mai mic de alcool şi atenţia sporită la sarcinile nedorite sau la bolile cu transmitere sexuală. Profesorul Jean Twenge spune însă că un motiv important este apariţia Internetului. "Site-urile şi aplicaţiile pentru relaţii ar trebui, în teorie, să îi ajute pe tineri să îşi găsească parteneri sexuali mai uşor. Totuşi, tehnologia ar putea avea un efect advers dacă tinerii petrec mai mult timp online şi mai puţin timp interacţionând unul cu celălalt", spune Twenge.

Bogdan Buzăianu, "cel mai deştept băiat din energie", în vizorul procurorilor prin Energy Holding

După ce a pierdut titlul de "cel mai deştept băiat din energie", afaceristul Bogdan Buzăianu începe să aibă probleme şi cu legea. Compania sa de suflet, Energy Holding, care i-a adus profituri de miliarde, este suspectată de evaziune fiscală spălare de bani şi delapidare. Prejudiciul depăşeşte 5 milioane de euro. Compania Energy Holding, cândva "cloşca cu pui de aur" a afaceristului Bogdan Buzăianu, dar şi alte societăţi comerciale, au fost călcate, joi, de anchetatori. Poliţişţii şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cercetează Energy Holding pentru suspiciuni de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. În total, oamenii legii au făcut 22 de descinderi în Bucureşti şi judeţul Ilfov, de unde au fost ridicate documente şi alte probe. Poliţiştii au mai luat cu ei şi cinci persoane suspectate în dosar, pe care le-au dus la audieri.

Alina Mungiu-Pippidi: Putin vorbeşte. Ar fi bine să luăm aminte

Putin vorbeşte. De mai multe ori în acest an s-a exprimat mai locvace şi mai clar ca de obicei pentru a prezenta punctul său de vedere. Putem, desigur, să considerăm că tot ce spune el e propagandă şi să nu îi dăm nici o atenţie. Dar ar fi o eroare. Ce spune el nu e propagandă, cel puţin nu în acest discurs. El cumpără propagandă, şi recunoaşte, dar când vorbeşte o face ca să dea un semnal. Semnalul trebuie luat în considerare. Degeaba se ciocnesc forţele deasupra milenarului oraş Alep, care a mai fost asediat, ras de pe faţa pământului şi sediul unor masacre îngrozitoare de multe ori (a aparţinut hitiţilor, Egiptului vechi, caldeenilor, macedonienilor, seleucizilor, romanilor, bizantinilor, mongolilor, arabilor, mamelucilor, otomanilor, printre alţii) şi va renaşte, că e la intersecţia naturală a unei rute comerciale străvechi, dacă nu există o înţelegere fundamentală a ceea ce facem după.

Kazahii de la KMG au deschis două noi benzinării Rompetrol

Compania Rompetrol Downstream - deţinută de grupul KMG International, controlat de kazahii de la KazMunayGas - a deschis două staţii noi în prima jumătate a anului, la Orşova şi în Sibiu, şi a continuat modernizarea staţiilor existente, investiţiile ridicându-se la peste şapte milioane de dolari. Până la sfârşitul acestui an, compania vrea să mai deschidă alte nouă staţii noi de carburanţi în România.

PNL, în căutarea unui succesor pentru postul de viceguvernator al BNR

Liderii liberali vor avea o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre înlocuirea lui Bogdan Olteanu în postul de viceguvernator, după ce acesta a demisionat, fiind acum arestat la domiciliu cu suspiciunea că ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi alte beneficii, informează Profit.ro. Conducerea PNL a revendicat nominalizarea înlocuitorului, iar în partid sunt avansate deja mai multe nume, dar liberalii se tem că PSD va profita de majoritatea parlamentară pentru a-şi impune propria nominalizare. Mai mulţi lideri liberali sunt de părere că PNL ar trebui să nu mai recurgă la o numire politică, aşa cum a fost cazul cu Bogdan Olteanu, ci să-l susţină pentru funcţia de viceguvernator pe Cristian Popa, care a mai deţinut această poziţie. Altă variantă: Lucian Croitoru.

BANCHERUL

Cum explica Mugur Isărescu decizia BNR de a deveni mai transparenta

Conducerea conservatoare a BNR a luat ieri una dintre putinele sale decizii surprinzătoare, in afara celor privind politica monetara: a hotărât sa-si publice salariile, pe care a făcut greşeala să si le ascundă de-a lungul ultimilor ani, invocând chiar statutul sau de independenta, cu toate ca salariile conducerii din Banca Centrala Europeana (BCE) sunt publice. De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a opinat ca BNR este la limita legii prin decizia de a nu publica salariile conducerii. BNR a luat si decizia de a publica minutele şedinţelor de politica monetara, măsură ceruta de asemenea de către diverşi economişti in ultima perioadă. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat ca cele doua decizii au fost luate in contextul in care lumea se schimba. Ceea ce este adevărat, însă trebuie sa remarcam ca BNR este printre ultimele care tine pasul cu schimbările.

CURENTUL

Oprea a încălcat Legea 8/1996, însuşindu-şi opera lui Nicolae Iorga fără drept

Mai şarlatan decât Victor Ponta, Gabriel Oprea nu numai că şi-a plagiat lucrarea de doctorat dar i-a mai făcut şi pe alţi plagiatori doctori în drept. "Interesul naţional" posta în ziua în care CNATDCU decidea că Oprea a plagiat, pe contul său de Facebook că "în 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv." Din analizele pe text făcute de jurnalista Emilia Şercan aflăm că Oprea a plagiat din lucrările îndrumătorului său Ion Neagu care cu siguranţă va declara că i-a dat acest drept dar şi din marele Nicolae Iorga şi din celebrul criminalist interbelic Constantin Ţurai.

Isar crede că Isărescu minte şi că nu are doar 13601 Euro lunar

Mugur Isărescu a anunţat ieri că "salariul net şi indemnizaţia de conducere care revin guvernatorului sunt: salariul net lunar este de 42.727 lei, iar indemnizaţia lunară pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie este de 18.476 lei. Astfel, venitul net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro)". Economistul Lucian Isar însă spune că nu e tot ce încasează Isărescu de la BNR şi că sumele lunare ale guvernatorului "cuprind salariul de baza, indemnizatii, bonusuri fixe, bonusuri exceptionale, diurne fenomenale, sporuri, pensie (drept constitutional).

CURIERUL NATIONAL

ASF vede un RCA mai mic spre iarnă

În raportul său privind piaţa asigurărilor pe primul trimestru, ASF arată că dauna medie a scăzut faţă de ultimul trimestru din 2015, dar a crescut faţă de primul trimestru al anului trecut. "Dacă evoluţia daunei medii va confirma în trimestrele următoare scăderea consemnată faţă de T IV 2015, se creează premisele pentru plafonarea creşterii tarifelor RCA", consideră ASF. Nemulţumiţi însă de rezultatul discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului şi ai ASF pe tema reducerii RCA, transportatorii au ameninţat că vor declanşa proteste la nivel naţional.

Doar la trei bănci, deponenţii pot avea un câştig real

Deşi BNR a anunţat recent că "depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,7%, până la 97 459,2 milioane lei", iar "la 30 iunie 2016, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 10,7 % (11,5 % în termeni reali) faţă de 30 iunie 2015", o analiză realizată de FinZoom arată că, în ultima perioadă, dobânzile la depozite sunt în scădere, iar câştigurile, din ce în ce mai mici. Potrivit FinZoom, la 1.000 de lei depuşi pentru un an câştigul ar trebui să fie de maximum 16 lei. Cu toate acestea, doar la Marfin Bank se poate obţine puţin mai mult (16,08 lei), la Libra Internet Bank şi Banca Transilvania câştigul real fiind de 13,97 lei, respectiv 7,42 lei. La restul băncilor, câştigul real este negativ, înregistrându-se o pierdere de maximum 66 lei

Avocat turc: generali americani au conspirat cu autorii loviturii de stat

La numai o zi după ce un oficial de top al Pentagonului a sosit în Turcia pentru a relaxa relaţiile tot mai încinse dintre Ankara şi Washington, un avocat turc a depus plângere penală împotriva acestuia şi a alţi doi oficiali americani. El îi acuză pe generalii Joseph Dunford şi Joseph Votel şi pe responsabilul cu gestionarea informaţiilor în zonă, James Clapper, că au conspirat cu autorii loviturii de stat eşuate din 15 iulie. Conform unor date, avocatul cu pricina, Mert Yilmaz, a depus ca probe condamnarea întârziată a loviturii de stat de către Casa Albă şi comentariile pro-lovitură de stat transmise în eter de televiziunile americane, printre care şi Fox News. Conform unor surse, deşi este neclar dacă procurorii din Ankara vor prelua cazul, această plângere demonstrează că relaţiile dintre Ankara şi Washington sunt departe de drumul spre normalizare.

Aberaţie pe piaţa imobiliară - cresc preţurile, deşi creditarea a intrat în blocaj

Proprietarii de imobile scoase la vânzare aleg să crească preţurile deşi finanţările sunt foarte greu de obţinut, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată. Preţurile de strigare de la nivel naţional sunt cu aproape 10% mai mari decât în urmă cu 12 luni. După o scădere în luna iunie, Bucureştiul a revenit în forţă, cu o creştere de 3,4% a pretenţiilor în luna iulie, cea mai mare din ţară.

Fost oficial american: Politica NATO în estul Europei ar putea precipita un adevărat Armaghedon

Paul Craig Roberts: Putin a menţionat clar că Rusia nu va accepta baze de rachete în Polonia şi România. El a informat Washington-ul şi guvernele imbecile din Polonia şi România. În orice caz, aşa cum a observat şi Putin, ei nu aud. Paul Craig Roberts, autorul politicii economice a Administraţiei Reagan de la finele anilor '80, priveşte cu neîncredere politica Statelor Unite în estul Europei şi este de părere că aceasta l-ar putea determina pe Vladimir Putin să lanseze o lovitură preventivă în zonă. El consideră că atitudinea NATO în raport cu Europa de Est este atât de greşită încât ar putea precipita un război pe care îl echivalează cu un adevărat "Armaghedon".

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Ghinea pregăteşte planul B pentru sediul MFE. Negociază direct cu Papalekas

La începutul lunii iulie, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a emis un ordin prin care a cerut negocierea directă cu proprietarii imobilului Tower Center în care îşi desfăşoară activitatea MFE de la finele anului 2013. Imobilul, de pe bulevardul Ion Mihalache, în apropiere de Piaţa Victoriei din Bucureşti, este deţinut de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragos Bîlteanu. Contractul de închiriere a fost încheiat în decembrie 2013, în perioada în care ministru al Fondurilor Europene era Eugen Teodorovici. Atunci, Ministerul Fondurilor Europene a închiriat un spaţiu de 3.853 mp, la un tarif lunar de aproape 20 de euro/mp. Contractul încheiat în 2013 a expirat la finele anului trecut şi a fost prelungit până la data de 30 iunie 2016, conform datelor comunicate de MFE. În perioada noiembrie 2015-iunie 2016, instituţia a organizat trei proceduri de închiriere a unui spaţiu imobiliar de pe piaţa liberă, însă toate procedurile au fost anulate.

Doi oameni de AFACERI implicaţi în dosarul Microsoft, ţintele SPIONILOR Laurei Codruţa Kovesi

Afaceriştii Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost audiaţi în calitate de martori la DIICOT în dosarul "Black Cube", a confirmat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Porime. Potrivit unor surse judiciare, audierea lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică a avut loc în urmă cu două luni. Numele acestora apar în dosarul Microsoft, instrumentat de procurorii DNA. Aceleaşi surse afirmă că Dinu Pescariu şi Claudiu Florică se aflau pe lista celor doi israelieni care au încercat să o intimideze pe Laura Codruţa Kovesi, alături de numele prefectului Capitalei, Paul Petrovan. Doi angajaţi ai firmei israeliene Black Cube - Ron Weiner şi David Geclowicz - sunt cercetaţi de DIICOT, în arest la domiciliu, pentru hărţuirea Laurei Codruţa Kovesi. Un al treilea angajat al Black Cube, Yossi Barkshtein, a reuşit să fugă din ţară chiar în momentul în care cei doi au fost reţinuţi.

Situaţie de neînţeles în cadrul Casei Regale. Principesei Irina şi lui Nicolae nu li s-a permis să-şi ia adio de la Regina Ana

Miercuri, 3 august a avut loc ceremonia funerară din Elveţia, de la capela Beausobre din Morges, oficiată de un preot catolic de culoare după decesul Reginei Ana, scrie Flux24. Imaginile transmise în exclusivitate de TVR au scos în evidenţă absenţa Regelui Mihai, dar şi a fiicei, Irina şi a nepoţilor. Regele Mihai şi Regina Ana au 5 fete şi 5 nepoţi. Dintre aceştia, doar 3 dintre fiicele cuplului regal au participat la ceremonia funerară de la capela Beausobre din Morges, Elveţia. Este vorba de Principesele Margareta, Maria şi Sofia însoţite de Principele Radu. Principesele Elena, mama lui Nicholas De Roumanie Medforth-Mills şi Irina au lipsit de la ceremonia de comemorare a Reginei Ana.

Horia Simu, dezvăluiri incendiare despre şpăgile date

Horia Simu s-a auto-denunţat la o emisiune de la R tv, spunând că a dat şpagă şefului ANAF, dar şi faptul că el nu are nicio legătură cu serviciile de informaţii. "Nu sunt şi nu am fost colaborator al vreunui serviciu de informaţii. Cele două case au trasee diferite. Una din ele nu a fost cumpărată din bani din România. Soţia mea nu are nicio calitate penală în acest caz. Eu am fost ridicat pentru dosarul ANRP în care nu am avut nicio legătură. Nu am cunoscut-o niciodată pe doamna Bica. Nu am avut nicio legătură directă sau indirectă cu doamna Alina Bica. Am fost întrebat, am avut o declaraţie în instanţă. Am spus că au fost daţi bani domnului Pop, dar nu mi s-a spus niciodată că banii ar ajunge la doamna Bica. Eu eram prieten şi cu domnul Pop, fostul şef al ANAF", a spus Horia Simu.

JURNALUL NATIONAL

Dan Schwartz: Brexit-ul este, deocamdată, doar o ştire şi o stare de spirit

Cele mai dezvoltate 20 de state ale lumii vor să reformeze fiscalitatea mondială şi să schimbe din temelii modelul de business al multinaţionalelor. Ce va câştiga România din această iniţiativă, dar şi cum se va transforma economia Europei dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană spune Dan Schwartz, managing partner RSM România, companie de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit financiar. Guvernele statelor dezvoltate au observat că în ultimii ani nu mai reuşesc să colecteze suficiente taxe şi impozite la bugetele naţionale. Cauza pe care au identificat-o ca fiind la baza acestei colectări scăzute este că multinaţionalele au găsit diverse metode, în context de deplină legalitate, pentru a muta profiturile în zone cu taxare mai favorabilă sau chiar fără nici un fel de taxare, în aşa numitele zone off-shore sau în paradisuri fiscale. Se doreşte ca profitul să se impoziteze acolo unde se desfăşoară activitatea care generează veniturile

Milioane de euro pentru centre turistice în locuri "plictisitoare"

Suntem ţara cu rata cea mai mică a absorbţiei fondurilor UE. Iar puţinii bani europeni pe care am reuşit să-i cheltuim au mers de multe ori după principiul: carul înaintea boilor. Am construit la sat sute de centre de informare turistică, multe din ele în locuri greu accesibile, fără obiective de vizitat şi unde turiştii sunt pasăre rară. Comuna ieşeană Stolniceni Prăjescu, aşezată în mijlocul unor câmpuri nesfârşite de porumb, e printre cele mai neatractive turistic localităţi din ţară. Deşi cu note mici la Ministerul Agriculturii în privinţa atractivităţii turistice, autorităţile locale au reuşit să convingă chiar Ministerul Agriculturii să primească o căruţă de bani pentru a ridica un centru de informare turistică. Aşa se face că în 2013 o clădire nou-nouţă a răsărit ca din nimic în mijlocul satului şi a costat 157 de mii de euro atât din banii UE cât şi din banii noştri. E o clădire care o eclipsează pe cea a primăriei. Centrul de informare turistică are geamuri mari de termopan, rampă de acces pentru persoanele cu handicap şi steaguri nou nouţe la intrare.

O grevă pe termen nelimitat dă peste cap activitatea din portul Constanţa

Peste 200 de angajaţi ai societăţii SOCEP, firmă ce se ocupă cu încărcarea şi descărcarea mărfurile care ajung sau pleacă din Portul Constanţa, sunt de câteva zile în grevă pe perioadă nedeterminată. Salariaţii sunt nemulţimiţi de salarii şi de programul de lucru. In orele de grevă, salariaţii refuză să opereze navele din Portul Constanţa. Cei peste 200 de angajaţi ai operatorului portuar întrerup în fiecare zi munca, timp de câteva ore. Muncitorii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de programul de lucru. Un muncitor care încarcă şi descarcă marfă câştigă între 1.400 de lei şi maximum 2.000 de lei. SOCEP este un operator portuar privat, controlat de fraţii Duşu, oameni de afaceri influenţi din Constanţa şi apropiaţi ai fostului primar ai municipiului, Radu Mazăre, şi ai fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

NATIONAL

Şeful SIE joacă pe degete Serviciile Secrete

După cum "National" dezvăluia cu doar câteva zeci de ore in urmă, pe lângă scaunul lui Marcel Opriş se mai clatină, "la pachet", si cel al unui alt şef de serviciu. Aşa că, după Serviciul de Transmisiuni Speciale, acum a venit rândul Serviciului de Protecţie si Pază să fie supus unui atac care se anunţă a fi unul de lunga durată, inclusiv cu sprijin din interior. Si acesta este doar începutul! Pentru că orgoliosul Mihai Răzvan Ungureanu nu uită si nu iartă. Conform informaţiilor de ultima ora intrate in posesia National, nu este deloc exclus ca SIE sa-si fi băgat coada in "puciurile" de la celelalte doua servicii.

Rusii au trecut Nistrul!

Cum toata planeta pare sa fi intrat in hora conflictelor militare, România nu putea lipsi si ea din peisaj. Mai mult sau mai puţin voit, tara noastră ia parte la ceea ce deocamdată pare doar un joc, dar unul al dracului de periculos. Rusia îşi încordează muşchii in fata NATO, iar Alianţa Nord-Atlantica scuipa de peste gard, numai ca o face din curtea noastră. Deocamdată, vâlvătaia s-a aprins la fraţii de peste Prut, asta si urmare a izolării de care a avut parte Transnistria in ultima vreme. O nebănuită alianţă ucrainiano-moldoveneasca a făcut ca regiunea separatista controlata de Evgheni Sevciuk sa piardă orice legătura Maica Rusia. Cum lucrurile nu puteau rămâne aşa, Tiraspolul a cerut ajutorul Moscovei, iar de câteva zile in Transnistria au loc exerciţii militare comune. Agenţia de ştiri Novosti PMR scrie ca este vorba despre "respingerea unui atac «terorist» asupra instalaţiilor de purificare a apei".

Tăriceanu: Iohannis patronează "statul mafiot" moşit de Băsescu

Calin Popescu-Tăriceanu îşi atacă la grămadă toti adversarii: Klaus Iohannis, Traian Băsescu, PNL si "binomul SRI-DNA". După ce le-a comunicat românilor că, in toamnă, vor avea de ales intre "statul de drept" si "statul mafiot", Tăriceanu l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis ca a bătut palma cu "forţele oculte" responsabile cu trasul sforilor in România de azi. Concret, liderul ALDE spune ca lupta se va duce intre "forţele democratice care militează pentru revenirea la statul de drept, la respectarea drepturilor omului, la o democratie reala si nu mimata" si "forţele oculte patronate de preşedintele Iohannis, care vor sa se eternizeze la putere ca sa-si păstreze pârghiile de control cu care să muşamalizeze definitiv toate fărădelegile săvârşite in ultimii 12".

PUTEREA

Abia asta înseamnă să fii mafiot: Firma baronului-puşcăriaş Bunea Stancu modernizează Palatul de Justiţie!

Concivia SA, societatea controlată de fostul baron PSD Gheorghe Bunea Stancu, aflat în prezent la închisoare, se va ocupa de refacerea faţadei Palatului de Justiţie din Brăila şi modernizarea instalaţiei electrice a imobilului. Concivia a fost declarată câştigătoare a unei licitaţii publice organizată de Compania Naţională de Investiţii (CNI) la care au mai participat încă şapte competitori. Faptul că numele companiei brăilene figurează într-unul dintre dosarele fostului baron PSD nu i-a împiedicat pe reprezentanţii CNI să-i încredinţeze o lucrare în valoare de peste 1,2 milioane de lei, ce se va derula pe parcursul a trei ani. Gheorghe Bunea Stancu a fost trimis în judecată în urmă cu un an fiind acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată într-un dosar legat de activitatea Concivia SA.

Culturile de porumb - compromise, fermierii solicită intervenţia Guvernului

Peste 60 de fermieri şi-au dat întâlnire cu şeful Guvernului, Dacian Cioloş, la Conacul Stolnicului Cantacuzino de la Afumaţi. Oamenii i-au prezentat primului ministru problemele cu care se confruntă agricultura anul acesta. Porcii mistreţi fac ravagii în toată ţara şi distrug culturile de porumb. Seceta a făcut ravagii. Ministerul Mediului refuză să-şi asume responsabilitatea şi nu-i ajută. A doua problemă este cea a restanţelor la plata subvenţiilor de către APIA, pe care Guvernul promite că le va achita luna aceasta. Pentru compensarea agricultorilor ale căror recolte sunt distruse de secetă, s-a decis înfiinţarea unui fond mutual, cu participaţia asociaţiilor de profil, a Guvernului şi a Uniunii Europene. Noi reglementări vor apărea pentru eliminarea speculei cu terenuri agricole, a promis Dacian Cioloş.

ROMANIA LIBERA

Miliardarul israelian Benny Steinmetz ar fi comandat spionarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Sursele "României libere" susţin că, în spatele afacerii Black Cube, firma israeliana acuzata ca ar fi încercat sa o spioneze pe şefa DNA, s-ar afla cunoscutul miliardar Benny Steinmetz. Acesta este inculpat într-un alt dosar. Procurorii DIICOT care anchetează cazul aşteaptă în acest moment sa primească rezultatele unei comisii rogatorii realizate la Tel Aviv împreuna cu autorităţile israeliene. După arestarea la Bucureşti a cetăţenilor israelieni Ron Weiner si David Geclowicz, procurorii au descărcat o lista cu nume din computerele celor doi angajaţi ai firmei Black Cube. Printre acestea, se numără oamenii de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florică, denunţători în dosarul Microsoft. O sursa neoficiala susţine ca primul ar fi fost în discuţii pentru o asociere cu Benny Steinmetz.

Poate Klaus Iohannis să umple cu conţinut "proiectul de ţară"?

De ceva vreme, Klaus Iohannis ne vorbeşte permanent despre un nou "proiect de ţară" pentru România. În principiu, dacă ne uităm la cavalcada de evenimente la care asistăm, mai toate cu conotaţii negative, este un lucru absolut necesar. Cu condiţia ca preşedintele să ofere şi altceva decât o sintagmă pompoasă, aparent înţeleaptă şi vizionară, dar total lipsită de conţinut, dacă nu trasezi măcar câteva linii majore ale demersului şi nu propui un cadru al discuţiei.

ZIARUL FINANCIAR

De ce preferă băncile să finanţeze clădirile şi nu oamenii

Într-un mediu economic în care este nevoie ca de aer de producţie şi mai puţin de consum, tendinţa băncilor este de a împrumuta populaţia şi de a reduce expunerea pe companii. Aceasta va produce dezechilibre pe termen mediu care se vor regăsi ori în căderea leului faţă de euro din cauza creşterii deficitului comercial, ori în creşterea dobânzilor bancare. Datele arată că între iunie 2012 şi iunie 2016 soldul creditelor pentru persoane fizice a urcat de la 107 miliarde de lei la 110 mld. lei (echivalentul a circa 25 miliarde de euro), în timp ce soldul creditelor pentru companii a scăzut de la 121 miliarde lei (28 mld. euro) la 102 mld. lei (23 mld. euro). Aceasta înseamnă că băncile din România, în majoritate cu capital străin, nu mai au încredere în piaţa locală şi nici în antreprenorii români, cu toate că umplu ecranele în ultima perioadă cu clipuri video prin care îi celebrează.

Prima zi de tranzacţionare a titlurilor de stat la bursă

Titluri de stat de 735 mil. lei, sumă pusă pe masă de populaţie pentru a împrumuta statul, intră astăzi la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, oferind astfel posibilitatea persoanelor care au subscris în ofertă să le vândă înainte de scadenţa din iunie 2018. Valoarea totală a sub­scrierilor a depăşit de peste şapte ori oferta pe care statul o făcuse iniţial, de 100 mil. lei. "Pentru noi marele câştig este că deţinătorii îşi vor deschide un cont la bursă şi sperăm ca oamenii să se întrebe şi ce altceva pot să facă dacă tot au deschis contul. Pot să tranzacţioneze şi acţiuni la BVB, inclusiv acţiuni internaţionale cotate la BVB şi direct la bursele din New York, Paris", a spus ieri la emisiunea ZF Live Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al companiei de brokeraj Tradeville.

Un inginer din Craiova a inventat trotineta electrică folosită şi de Justin Bieber

Sorin Sîrbu, un inginer în vârstă de 56 de ani din Craiova, a inventat şi a lansat pe piaţa mondială trotinetele electrice E-twow, iar în ultimii trei ani s-au vândut peste 40.000 de astfel de unităţi în toată lumea. În prezent, produsele E-twow se produc la o fabrică din China unde lucrează 150 de angajaţi, iar anul acesta a fost inaugurată o fabrică la Craiova, unde lucrează circa 70 de angajaţi. Pentru proiectul de la Craiova, investiţia a fost făcută din fonduri europene, valoarea acesteia fiind de 21,5 mil. lei. O parte dintre trotinetele electrice inventate de ingi­nerul craiovean au fost fo­losite de vedete inter­naţionale precum Justin Bieber sau Demi Lovato.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb