REVISTA PRESEI 05.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 septembrie 2013

ADEVARUL

România, în criză continuă: economia se târâie de doi ani în jurul lui zero, iar punctul de recesiune de 2,5% nu a mai fost depăşit din vara anului 2011

Datele raportate de-a lungul timpului privind Produsul Intern Brut arată că din toamna anului 2011 până în prezent economia a avut creşteri sau scăderi sub 1% în fiecare trimestru, consecutiv. Doar în trimestrul III din 2011 PIB-ul a depăşit pragul de 2,5% pe care economiştii îl consideră "adevăratul zero". Raportările triumfaliste privind redresarea economiei şi ieşirea din criză sunt contrazise chiar de datele oficiale centralizate la Institutul Naţional de Statistică. Dacă ne uităm pe cifrele fiecărui trimestru, respectiv pe evoluţia PIB faţă de trimestrul anterior, putem spune că România a încremenit în "coridorul" +/- 1%, adică se târâie în jurul lui zero în loc să crească pe măsura potenţialului de +4%. După creşterea de 2,5% consemnată în vara lui 2011, economia României a intrat într-o scurtă recesiune, apoi a rămas într-o stagnare care durează deja de doi ani.

Cum a rezolvat Tulcea problema maidanezilor. Breşa legală pentru eutanasierea câinilor fără stăpâni

O soluţie sigură, dar foarte contestată, de a scăpa comunităţile de maidanezi, eutanasierea, este practicată, din 2007, în Tulcea. Edilii au recurs la această soluţie folosind legea, pe care omologii lor din alte oraşe nu o cunosc. Constantin Hogea, edilul-şef din Tulcea, explică întreaga procedură: "Legea 227/2002 este cea care reglementează gestionarea câinilor fără stăpân din comunităţi. Articolul 5 arată clar că este permisă eutanasierea animalelor care, după 14 zile de când sunt aduse în adăposturi, nu sunt revendicate sau adoptate, pot fi eutanasiate", spune Hogea. Edilul oraşului Tulcea mai susţine că, spre deosebire de ceilalţi primari din ţară, el şi ştie, dar îşi şi asumă legea: "Pentru că am recurs la eutanasiere, m-am ales cu multe scandaluri făcute de ONG-uri. Mi s-au făcut şi patru plângeri penale, din care trei au fost rezolvate cu neînceperea urmăririi penale. Ultima plângere se analizează".

DOCUMENT Ce prevede şi cum lucrează "Legea Roşia Montană". Ce urmează dacă aceasta pică în Parlament

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) va putea expropria clădirile şi terenurile care îi sunt necesare în zona de dezvoltare a exploatării aurifere, acţionând ca reprezentant al statului, potrivit proiectului de lege care reglementează proiectul. Acesta a fost avizat de Guvern săptămâna trecută, iar acum este în Parlament, pentru dezbateri. Noua lege completează Legea minelor cu două noi articole. Primul dintre acestea statuează că pentru proiectele miniere declarate "de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit", aşa cum este declarat cel de la Roşia Montană, exproprierea imobilelor necesare se face conform Legii 255/2010. Celălalt menţionează că expropriator este statul român, dar că acesta "acţionează prin titularii licenţelor"

A patra zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Peste 2.000 de manifestanţi au ocupat iar Bulevardul Regina Elisabeta

Bucureştenii s-au adunat din nou în Piaţa Universităţii, a patra zi consecutiv, pentru a protesta împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Oamenii au început să se adune încă de la ora 19.00 în piaţa din jurul fântânii de lângă Universitatea de Arhitectură. Peste 2000 de manifestanţi au blocat din nou Bulevardul Regina Elisabeta.

Ce-ar fi dacă internetul s-ar întrerupe timp de o lună?

Răspunsurile invariabile la întrebarea asta sunt haos, colaps economic şi politic, panică în rândul populaţiei şi o întoarcere firească la metodele de comunicare premergătoare internetului: radio, TV, telefon. Se poate întâmpla aşa ceva? Pe 28 martie 2011, o femeie în vârstă de 75 de ani din Georgia a întrerupt conexiunea la internet în ţara ei şi într-o parte din Armenia timp de 12 ore! Aparent, femeia a tăiat un mănunchi de fibre optice în timp ce căuta metale pentru a le vinde. Pe cât de hilară este povestea, pe atât de adevărată. Sărmana bunicuţă a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru fapta ei. Dacă poţi întrerupe internetul într-o ţară întreagă fără nici cea mai mică intenţie, oare un grup organizat cu intenţii declarate de a produce pagube n-ar putea face chiar mai multe?

BCR Banca pentru Locuinţe: Creditul de casă e o urgenţă la tinerii până în 35 de ani, pentru ceilalţi e doar o opţiune

Tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani au cea mai mare nevoie de un credit imediat, iar persoanele din segmentul de vârstă 35-50 de ani îşi doresc cel mai mult un împrumut în general, potrivit unui studiu realizat de IRSOP la comanda BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL). "În medie, 24% dintre respondenţii la studiul nostru îşi doresc să obţină un credit, iar 15% vor un credit imediat. Pe segmentul de vârstă 18-34 de ani se observă o urgenţă mai mare de accesare a unui credit, cu o pondere de 19%, iar media pentru un împrumut este depăşită cel mai mult la categoria 35-50 de ani, unde ponderea este de 33%", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Petre Dătculescu, directorul IRSOP Market Research & Consulting, care a prezentat un studiu realizat pentru BCR BpL. Clienţii sunt în general necăsătoriţi şi cu studii superioare. Sondajul a fost realizat în luna iulie, pe un eşantion de 662 de clienţi ai băncii, reprezentativi pentru întregul portofoliu, având o marjă de plus/minus 3,8%.

CURENTUL

Cum o recucereşte Zaharescu pe Andreea Berecleanu din bani publici

Premierul Victor Ponta s-a grăbit să-l ajute pe purtătorul său de cuvânt, Andrei Zaharescu, să o recucerească pe fosta sa soţie, Andreea Berecleanu , după ce aceasta l-a părăsit în favoarea unui medic estetician cunoscut, care are peste 60 de ani şi probabil multe conturi cu multe zerouri în coadă. Ca să nu-l doboare disperarea că e un pârlit de purtător de cuvânt la guvern, cu rang de secretar de stat şi cu salariu de vreo mie de euro lunar, Ponta l-a pus pe Zaharescu în Consiliul de Administraţie la E.On Gaz Distribuţie SA, ca să câştige şi el câteva mii de euro în plus pe lună şi poate să o convingă astfel pe Andreea să se întoarcă la el. Dezvăluirea privind numirea lui Zaharescu într-o funcţie pentru care are zero competenţe a fost făcută în emisiunea "Butonul de panică" de la B1tv.

Aurul de la Roşia Montană bagă zâzanie în USL. Orban îl acuză pe Ponta de interese obscure

Zilele trecute, Traian Băsescu a întrebat, probabil retoric, "Ponta câţi bani ai luat să semnezi pentru Roşia Montană?" Chestionat de ziarişti în legătură cu spusele preşedintelui, Premierul a răspuns, fără a sta prea mult pe gânduri: "Ştie el." Apoi, dându-şi seama ce gugumănie a scos pe gură, a întors-o din condei, parşiv precum un elev prins cu fiţuica în mână: "Absolut nimic nu am luat." Prea puţin convingătoare, spusele lui Victor Ponta n-au fost crezute nici măcar de către unii dintre liberalii care-i sunt colegi de alianţă. Concret, deputatul PNL Ludovic Orban i-a bătut obrazul actualului prim-ministru, pe care l-a acuzat că are un oarece interes în adoptarea proiectului de lege referitor la Roşia Montană. Mai mult decât atât, liberalul l-a introdus în această complexă "ecuaţie" a intereselor şi pe ministrul Dan Şova, bun prieten şi fost partener de afaceri al actualului Premier.

Trai nineacă! Membrii Directoratului Transelectrica ar putea fi remuneraţi cu până la 323.000 euro brut/an fiecare

Directorul general al Transelectrica şi ceilalţi trei membri ai Directoratului ar putea primi o remuneraţie anuală brută de până la 1,4 mil.lei (323.000 euro) fiecare, iar cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea o indemnizaţie brută anuală de maxim 240.000 lei (54.000 euro). Remuneraţiile vor avea o componentă fixă şi două componente variabile. Pentru membrii Directoratului suma fixă propusă este de 288.000 de lei brut/an (64.000 de euro), la care se adaugă o componentă variabilă plătită trimestrial şi una anual, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Cele două indemnizaţii variabile nu pot depăşi de două ori suma fixă, potrivit propunerii Comitetului de nominalizare şi remunerare, care urmează să fie discutată de acţionarii Transelectrica într-o AGA programată pentru finele lunii septembrie. Astfel, sumele alocate Directoratului ar urma să plece de la 24.000 de lei brut pentru fiecare membru.

CURIERUL NATIONAL

O miză mai mare decât Roşia Montană

Profesorul Mircea Coşea spune că este momentul să gândim o strategie naţională privind bogăţiile subsolului şi recomandă amânarea unei decizii privind Roşia Montană până când România va putea valorifica şi prelucra intern toate resursele sale. Consultantul financiar Ionel Blănculescu apreciază că un proiect precum cel de la Roşia Montană este oportun mai ales în condiţiile în care va genera efect multiplicator în economie. Înaintarea către Parlament a unei iniţiative guvernamentale legislative privind proiectul minier de la Roşia Montană precipită o decizie politică legată de exploatarea zăcămintelor de care dispune România. Acest răstimp al adoptării unor hotărâri de ordin strategic oricum ar fi venit, spun specialiştii contactaţi de Curierul Naţional.

Piaţa imobiliară a devenit foarte speculativă

Robert Shiller, profesor la Yale University, spune că în real estate percepţia imobilelor ca o investiţie determină cicluri cu caracter speculativ. Sectorul este dominat de exuberanţă iraţională şi, în consecinţă, este foarte riscant. Ultima dată când SUA au avut o piaţă normală a fost în anii '60. După şapte ani de prăbuşiri la nivelul cotaţiilor, în unele oraşe americane se consemnează creşteri anualizate de până la 20%. Aceasta nu este o revenire reală, spune însă Robert Shiller, profesor de Economie la Yale University. Într-o intervenţie pentru CNBC, acesta a declarat că majorările de preţuri sunt o consecinţă a intrărilor de capital din partea investitorilor instituţionali care urmăresc să fructifice o tendinţă pe termen scurt. Marcările de profit din partea acestora vor determina însă şi scăderi mai accentuate atunci când tendinţa pozitivă se va fi încheiat.

Germanii retrag averile din Elveţia, traversând graniţa cu banii în scutece sau în lenjeria intimă

Germanii care au evitat plata taxelor prin plasarea veniturilor în conturi din Elveţia, îngrijoraţi de decăderea secretului bancar, au început să aducă averea acasă recurgând la metode bizare pentru a trece graniţa, precum ascunderea banilor în scutece pentru adulţi sau în lenjeria intimă. După criza financiară mondială, băncile elveţiene au devenit ţinta unor campanii susţinute de mai multe Guverne, printre care Statele Unite şi Germania, pentru a depista persoanele care nu plătesc taxe prin ascunderea banilor în conturi off-shore. Guvernul elveţian a cerut băncilor să nu mai preia de la clienţi fonduri nedeclarate, iar autorităţile din Germania au cumpărat de la foşti angajaţi ai instituţiilor financiare din Elveţia informaţii privind clienţii germani.

Se schimbă regulile pe piaţa terenurilor agricole

Persoanele fizice vor putea deţine maximum 100 ha, vecinii, arendaşii şi tinerii având drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor. Parcelele scoase la vânzare trebuie afişate timp de 90 de zile la primărie, iar încălcarea noii legi va atrage amenzi de până la 100.000 lei pe hectar. Jurconi (Pro AGRO): Forma actuală a legii încurajează consolidarea terenurilor agricole. Proiectul prevede însă şi posibilitatea achiziţionării terenurilor agricole de către cetăţeni ai statelor membre UE, precum şi a celor din state terţe, acestea din urmă fiind condiţionate însă de existenţa unor tratate internaţionale reciproce în acest sens, încălcarea prevederilor mai sus menţionate fiind sancţionată cu amenzi cuprinse între 50.000 şi 100.000 lei, iar nerespectarea obligaţiei de păstrare a destinaţiei agricole cu până la 100.000 lei/ha.

EVENIMENTUL ZILEI

Roşia Montană - păreri ale specialiştilor despre dezvoltarea economică

Experţii consultaţi de EVZ consideră că beneficiile negociate la Roşia Montană sunt considerabile, dar statul trebuie să îşi apere bine interesul. Pe de o parte, unii susţin că beneficiile negociate de stat incluse în proiectul de lege sunt extrem de valoroase. De cealaltă parte, sunt voci care susţin că statul va deţine prea puţin din afacere pentru a bloca decizii majore şi a obţine beneficiile negociate cu firma care va face exploatarea. Potrivit proiectului de lege privind exploatarea aurului din Apuseni, avizat recent de Executiv şi care va ajunge pe masa parlamentarilor, statul îşi va majora câştigurile directe. Astfel, participaţia Minvest Deva, compania publică parteneră la exploatare, va fi mărită de la 19,3% la 25%. În plus, valoarea redevenţei va creşte de la 4% la 6%.

EXCLUSIV EVZ. Gâdea cere Parlamentului să apere Antena 3. Directorul de la Intact acuză DNA că vrea să atragă forţat jurnaliştii în dosarul RCS&RDS.

Mihai Gâdea, în calitate de director al Antenei 3, cere Parlamentului să ia apărarea trustului Intact faţă de acţiunile altei puteri în stat, Justiţia. Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Gâdea acuză DNA de "încercările de destabilizare" ale Antenei 3, prin "atragerea forţată într-un dosar în care jurnaliştii angajaţii şi conducerea postului NU au nicio implicare". Este vorba de dosarul de şantaj RCS&RDS. "Considerăm că este o măsură de îngrădire a libertăţii presei într-o perioadă critică pentru România: la un an de la referendumul naţional şi cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din 2014", scrie Gâdea în documentul trimis pe 30 iulie, în posesia căruia EVZ a intrat. Moderatorul le explică deputaţilor că postul pe care-l conduce este "cel mai credibil şi îndrăgit post de opinie" şi se declară convins că, deşi investigaţiile DNA vizează Antena Group, "Antena 3 este principala ţintă vizată de instituţiile de stat care urmăresc reducerea la tăcere a postului de televiziune". Acesta cere Camerei Deputaţilor să intervină.

Ruşii promit miliarde de dolari Ucrainei să nu intre în UE

La 11-12 miliarde dolari pe an a evaluat consilierul preşedintelui Rusiei pentru probleme economice, Serghei Glazev, avantajele potenţiale pe care Ucraina le-ar putea avea dacă renunţă la asocierea cu Uniunea Europeană şi dacă va adera la Uniunea Economică Eurasiatică. Glazev vorbeşte despre acest lucru în interviul pe care l-a acordat marţi ziarului "Kommersant-Ukraina". Un rezumat al interviului a publicat ziarul moscovit "Kommersant". Consilierul lui Vladimir Putin a subliniat că semnarea de către Kiev a acordului cu Uniunea Europeană "va anula posibilitatea intrării Ucrainei în Uniunea Vamală, în Spaţiul Economic Unic şi în Uniunea Economică Eurasiatică".

Descoperire revoluţionară: O nouă formă de energie care va schimba ordinea mondială

Este un gaz care a şters mare parte din viaţa de pe Pământ acum 275 de milioane de ani, iar Japonia îl priveşte acum ca pe o nouă formă de energie neconvenţională. Cunoscut sub denumirea de "gheaţă inflamabilă", sau clatrat, noul potenţial combustibil este o substanţă asemenea unui şerbet ce constă în metan prins în gheţarii apelor. Seamănă cu un gheţar normal şi se găseşte de obicei chiar sub fundul mării, sub plăcile continentale. Calculele japoneze sugerează că ţara săracă în resurse ar avea suficiente depozite numai de-a lungul coastelor sale pentru a satisface nevoile energetice ale superputerii economice pentru următorii 100 de ani. Gazul îngheţat este răspândit şi în alte părţi ale globului şi poate furniza mai multă energie decât toate resursele combinate de petrol şi gaze ale lumii, potrivit unei estimări.

CRIZA DIN SIRIA. Comisia Senatului american pentru relaţii internaţionale a APROBAT intervenţia militară

Comisia a aprobat, aseară, declanşarea unei intervenţii militare în SUA, însă votul final se va da, cel mai probabil, săptămâna viitoare, potrivit BBC. Documentul prevede iniţierea unei intervenţii militare limitate, pe o perioadă de 90 de zile, şi interzice trupelor americane să debarce pe teritoriul sirian. Potrivit jurnaliştilor, votul din această seară nu garantează că iniţiativa va trece în plenul Senatului, până în prezent doar 21 de senatori exprimându-şi susţinerea pentru o intervenţie militară în Siria. Treisprezece senatori s-au declarat împotriva iniţiativei, în timp ce 66 au precizat că nu s-au decis încă. Decizia comisiei vine în contextul în care preşedintele Barack Obama încearcă să obţină susţinerea opiniei publice şi a Congresului american pentru iniţierea unei intervenţii militare în Siria.

JURNALUL NATIONAL

Dosarul "Gala Bute" ţinteşte spre Udrea. Fostul ministru Ariton, colegul de cabinet al blondei, chemat ca martor la DNA

Dosarul "Gala Bute", aflat în ancheta DNA, s-a extins şi la sponsorizările primite de Rudel Obreja de la companiile de stat din sectorul energetic. Ion Ariton, fostul ministru al Economiei în Cabinetul Boc, a fost audiat ca martor de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul pornit de la un raport DLAF care sesiza acte de corupţie, comise în principal de Rudel Obreja cu ocazia organizării galei "Campion pentru România". Principalul sponsor al acestui eveniment a fost Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, care a alocat pentru finanţarea meciului de box suma de 1,93 milioane de euro. Pe final de mandat, Udrea a plătit peste 1,5 milioane de euro din bugetul ministerului urmând ca banii să fie decontaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională. Raportul DLAF a oprit însă rambursările şi s-a transformat într-o anchetă a DNA în care Rudel Obreja este acuzat de corupţie.

Guvernul a aprobat un împrumut de 850 de milioane de lei pentru achitarea facturilor către beneficiarii de fonduri UE

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un împrumut de aproximativ 850 milioane de lei de la Trezoreria Statului, suma urmând să fie pusă la dispoziţia Autorităţilor de Management pentru plata beneficiarilor de fonduri europene, a informat Ministerul Fondurilor Europene, potrivit agerpres.ro. Împrumutul va fi folosit pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de fonduri contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Sectorial Mediu, Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative. Pentru plata facturilor depuse de beneficiarii Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi ai Programului Operaţional Sectorial Mediu au fost alocate fonduri în valoare de câte 300 milioane de lei. Pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii Programului Operaţional Regional a fost alocată suma de 230 de milioane de lei.

A fost DESCOPERIT cel mai mare TEZAUR monetar din argint de pe teritoriul României! Monedele, găsite întâmplător

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă descoperirea şi recuperarea unui tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea, cel mai mare recuperat pe teritoriul ţării noastre. Tezaurul a fost descoperit întâmplător în data de 1 septembrie în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme, informează biroul de presă al MNIR, într-un comunicat. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă (2 septembrie) MNIR, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul.

NATIONAL

Boagiu si Hrebenciuc, pe lista scurta a DNA

Zvonuri de ultima ora sustin ca in plasa procurorilor anticoruptie au picat inca doua nume grele: Viorel Hrebenciuc si Anca Boagiu. Din informatiile provenite din zona judiciara se intelege ca respectivii vor ingrosa randurile clientelei selecte a DNA "vanduti" fiind de Omar Hayssam (Hrebenciuc) si de Nelu Iordache (Boagiu). Cine apleaca insa urechea la ce se spune prin colturile PSD-ului, afla ca o anihilare "once and forever" a lui Viorel Hrebenciuc ar fi (si) pe placul lui Victor Ponta. Nu de alta, dar neutralizarea fostei "eminente cenusii" pesediste ar pune pe ganduri (si ulterior cu botul pe labe) si pe alti membri ai vechii garzi social-democrate, scapand astfel de diverse sacaieli si reprosuri actuala conducere a partidului.

Gica Popescu e DISPERAT: "Fac orice, fac ce vreti voi!"

Incepand din 2008 - cand DNA l-a trimis in judecata pe Gica Popescu, alaturi de alte sapte persoane, sub acuzatia de inselaciune, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani - fostul international si-a erodat imaginea in mod constant, devenind astazi, inaintea unei noi tentative de a prelua sefia Federatiei Romane de Fotbal, un competitor extrem de fragil. Iar Popescu, extrem de temator, face deja multe compromisuri. Mai intai, a anuntat ca vrea sprijinul lui Mircea Sandu, adversarul sau din 2005, dar si unul dintre cele trei personaje (alaturi de Ionut Lupescu si Florin Prunea) care ar fi stat la originea declansarii scandalului transferurilor - vezi disponibilitatea FRF, pe alocuri slugarnica, de a ajuta procurorii DNA sa gaseasca ceva compromitator celor opt inculpati.

Razboiul de 60-90 de zile din Orientul Mijlociu

Liderii Comitetului american pentru Relatii Externe al Senatului au cazut de comun acord asupra formularii autorizatiei de interventie militara in Siria, ce va fi supusa votului Congresului. Liderul republican al Comitetului, Bob Corker, si presedintele, democratul Robert Menendez, au ajuns la un compromis: razboi de 60 de zile cu posibilitate de prelungire inca 30! Adica, "limitat"! Punctul forte al autorizatiei este ca aceasta interzice prezenta in Siria a trupelor terestre americane "in scop combativ"! Obama va trebui sa se consulte cu Congresul in privinta oricarei negocieri privind conflictul din Siria, inclusiv in privinta formelor de acordare a "asistentei" grupurilor anti-Assad care lupta in Siria. Cererea pentru prelungirea "loviturilor limitate, precise" cu inca 30 de zile se va face pana cel tarziu cu cinci zile inainte de expirarea celor 60 de zile initiale!

Pretul aurului va scadea cu 30%

Aurul, aceasta "moneda de fuga" in caz de instabilitate politica, razboi sau calamitati, nu mai prezinta atractivitate nici macar sub amenintarea conflictului din Orientul Mijlociu, iar analistii sustin ca pretul se indreapta spre 1.000 de dolari/uncie. Vremurile cand aurul atingea 1.900 de dolari pe uncie (in toamna anului 2011) au cam apus, iar cotatiile de ieri, de 1.411 dolari pe uncie la deschiderea bursei din SUA, au scazut la 1.389 de dolari/uncie in cateva ore. Analistii sustin ca nici macar iminenta unui razboi in Siria nu este in masura sa impulsioneze investitiile in acest metal pretios. Consultantii companiei Lamoureux & Company sustin ca aurul a incetat sa mai prezinte interesul si siguranta oferite in trecut. "Consideram ca pretul aurului se indreapta spre 1.000 de dolari pe uncie", a conchis analistul Yves Lamoureux.

PUTEREA

ARMAGHEDONUL CSAT, editat de CSAT. Vinovăţia preşedintelui Traian Băsescu

Traian Băsescu a înfiinţat în cadrul CSAT, în iunie 2010, la o lună după ce Codruţ Marta a renunţat la funcţia de şef de cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, un Grup de luptă împotriva evaziunii fiscale. Ei bine, în iunie 2012, Băsescu a "transferat" Grupul la Executivul Ponta, după doi ani de rezultate lamentabile şi la o lună după dispariţia lui Codruţ Marta.

Relu Fenechiu, şef al precedentei comisii Roşia Montană: Am cerut garanţii financiare de la RMGB pentru statul român

Crin Antonescu şi Victor Ponta au propus constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru Roşia Montană, dar în 2006 chiar Relu Fenechiu a fost preşedintele Comisiei de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, care a efectuat o deplasare la Roşia Montană pentru a evalua riscurile începerii exploatării. Din comisie făceau parte Relu Fenechiu, Traian Igaş, Ioan Oltean, Mircea Duşa. Deputatul Relu Fenechiu a precizat pentru PUTEREA că în deplasarea respectivă s-a asigurat că se respectă normele de mediu pentru începerea exploatării şi a punctat că a cerut garanţii financiare de la Roşia Monatană Gold Corporation. Acesta a mai spus că înfiinţarea unei comisii speciale este utilă, punctând că se poate întocmi un raport final, alături de alţi colegi din Comisiile de cultură sau mediu. În schimb, Traian Igaş, care a făcut şi el parte din Comisia prezidată de Fenechiu, a declarat pentru PUTEREA că o nouă comisie ar fi inutilă şi a adăugat că responsabilitatea pentru demararea proiectului este a Guvernului.

ROMANIA LIBERA

SURPRIZĂ DE PROPORŢII în dosarul Videanu-Vosganian: şefa DIICOT, Alina Bica, a VIZAT, în 2009, scăderea preţurilor la gazele naturale

Alina Bica, actuala şefă a parchetului care cere anchetarea foştilor miniştri ai Economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, a avizat în 2009, în calitate de secretar de stat, un act normativ care ar fi favorizat indirect subminarea economiei naţionale, încadrare juridică stabilită de un procuror din subordinea ei. În dosarul instrumentat de DIICOT, în care foştii miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, alături de alte 40 de persoane cu funcţii înalte, sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale în beneficiul magnatului Ioan Nicolae, ar trebui amintită şi contribuţia Alinei Bica, actuala şefă a DIICOT, fostă secretar de stat la Justiţie în 2009, care avea atribuţii de vizare a actelor normative, susţine specialista în domeniul energiei Ana Otilia Nuţu.

Marii vinovaţi din spatele tragediei produse de maidanezi

Politicienii au amânat adoptarea unor legi privind animalele fără stăpân, primăriile fac afaceri pe seama lor, iar ONG-urile funcţionează, în cele mai multe cazuri, doar pe hârtie. Vinovată este Primăria Generală, pentru că atunci când nu a optat pentru măsuri care au scandalizat opinia publică, precum eutanasierea în masă, a întreţinut, pe sume uriaşe, echipe de ecarisaj ineficiente. Vinovate sunt organizaţiile neguvernamentale de protecţia animalelor, dintre care o mare parte luptă pentru câinii vagabonzi doar prin comunicate de presă. Şi nu în ultimul rând, vinovaţi sunt bucureştenii, care aruncă puii în stradă fără discernământ şi pentru că abia de curând au fost adoptate pedepse pentru abandonul patrupedelor.

De ce să ieşim în stradă sau goana după aur de la Băsescu la Ponta

Ultimele zece guverne din Romania s-au străduit să ajute RMGC, Roşia Montana Gold Corporation să devină stăpână pe situaţie, să câştige la bursă bani pentru o afacere care încă nu produce nimic, să-i furnizeze hărţi geologice din cufărul cu secrete al statului, să-i garanteze că va fi singura companie care va avea acces la aurul şi la mai ales la metalele rare din subsolul Apusenilor. Până la urmă Victor Ponta a fost cel care a tranşat lucrurile, dând RMGC inclusiv dreptul de a face exproprieri în numele statului. Cei aproape 70 la sută dintre românii, care cred în băieţii deştepţi de la Roşia Montana se bazează pe clipurile publicitare cu oamenii amărâţi care nu mai aveau aproape nimic şi care au fost salvaţi brusc, ca într-o poveste, de generozitatea RMGC. Ei îşi imaginează că aurul de la Roşia Montana va scoate ţara din sărăcie, iar românii vor avea spitale mai bune şi pensii mai mari. Dar lucrurile s-ar putea să stea exact invers şi să trebuiască să plătim cu toţii din buzunarele noastre stricăciunile.

ZIARUL FINANCIAR

Mai merită să faci economii în valută? La un depozit de 5.000 de euro pe trei luni nu mai retragi nici măcar banii depuşi

Dobânzile în scădere şi comisioanele mari de retragere numerar fac neatractive depozitele în valută, pentru că în multe cazuri clienţii care vor să-şi păstreze economiile în euro ajung să scoată de la bancă mai puţini bani decât au depus. Dacă aveţi 5.000 de euro şi vreţi să-i depuneţi la bancă pentru mai puţin de trei luni trebuie să cântăriţi cu atenţie ofertele din piaţă, pentru că multe bănci mari au coborât cu bonificaţiile la 1-2% pe an, iar dobânda încasată nu mai acoperă nici măcar comisionul de retragere a banilor din cont. Calculele efectuate de ZF arată că în cel mai rău scenariu posibil, un client ajunge să retragă la scadenţă 4.981 de euro la 5.000 de euro depuşi iniţial. Comisioanele de retragere numerar ajung până la 0,6% din suma depusă, adică 30 de euro la un depozit de 5.000 de euro. Spre comparaţie, la o bonificaţie de 2% pe an, dobânda încasată este de 21 de euro. Practic, pentru a acoperi costul comisionului de retragere, un deponent trebuie să aleagă un depozit cu dobândă de 2,5%-3% pe an sau unul cu scadenţa de cel puţin şase luni.

Pasajul Mihai Bravu-Splaiul Unirii va fi finalizat de Astaldi, care va încasa 35 milioane de euro

Primăria Capitalei a atribuit grupului italian Astaldi un contract de 155,7 milioane lei (35 milioane euro), inclusiv TVA, pentru finalizarea lucrărilor la pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii, proiect început de Romstrade, firmă deţinută de Nelu Iordache, şi reziliat în luna decembrie. "Obiectivul general al proiectului este acela de a continua programul de optimizare cu posibilitatea realizării unui pasaj rutier suprateran prin care să se realizeze o legătură rutieră mai rapidă între Şoseaua Mihai Bravu şi Splaiul Unirii. Scopul proiectului îl reprezintă descongestionarea traficului din zona intersecţiei Şoseaua Mihai Bravu - Splaiul Unirii - Calea Văcăreşti", se arată în anunţul de atribuire al instituţiei. Contractul a fost atribuit la finele lunii august, prin licitaţie restrânsă accelerată, asocierii Astaldi Spa - Astalrom SA, ambele parte a grupului italian de construcţii. Primăria a primit trei oferte pentru acest proiect, estimat iniţial la 126,9 milioane lei, fără TVA.

Putin e gata să ordone un atac în Siria, dacă occidentalii prezintă "dovezi convingătoare"

Rusia este pregătită să acţioneze "hotărât", chiar să susţină o acţiune armată în Siria, dacă occidentalii prezintă la ONU "dovezi convingătoare" privind folosirea armelor chimice de către puterea siriană, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. "Dacă există informaţii potrivit cărora au fost folosite arme chimice, şi folosite de armata regimului, atunci aceste dovezi trebuie să fie prezentate Consiliului de Securitate al ONU (...). Şi ele trebuie să fie convingătoare", a declarat Putin într-un interviu acordat Pervîi Kanal. "După aceea noi vom fi pregătiţi să acţionăm cât se poate de hotărât şi de serios", a adăugat el, răspunzându-i jurnalistului că "nu exclude" susţinerea unei acţiuni armate occidentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb