REVISTA PRESEI 05.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 septembrie 2014

ADEVARUL

Summitul NATO din Tara Galilor. Reproşuri între aliaţi: ne daţi ori nu ne daţi

La summitul Alianţei Nord-Atlantice ce a început, ieri, de la Newport, Ţara Galilor, reprezentanţii statelor din estul Europei au cerut scut antirachetă şi baze permanente. Cu aceeaşi ocazie, americanii le-au reamintit aliaţilor că trebuie să cotizeze cu 2% din PIB la bugetul NATO. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, chiar înainte de începerea summit-ului: "Ne confruntăm cu un mediu de securitate schimbat substanţial. Spre Est, Rusia atacă Ucraina", a declarat Rasmussen în faţa jurnaliştilor. România, reprezentată de Traian Băsescu, vrea forţe navale aliate în Marea Neagră pentru a descuraja Rusia, dar şi centru de comandă al NATO pe teritoriul ţării noastre. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri, imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că România a aprobat prezenţa unor aeronave de luptă ale NATO pe teritoriul ţării noastre.

Euractiv: Corina Creţu, comisar pentru Ajutor Umanitar. A fost audiată de Juncker.

Europarlamentarul PSD Corina Creţu ar urma să devină comisar european pentru ajutor umanitar, în echipa condusă de Jean Claude Juncker, conform Euractiv. Creţu, propusă de premierul Victor Ponta, s-a întâlnit ieri cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. În ţară, Victor Ponta îl acuză pe Traian Băsescu că a stricat apele la Bruxelles. În aceaşi timp, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a anunţat pe Twitter că numărul candidaţilor femei a ajuns la nouă, exact numărul afişat de Euractiv, potrivit unui draft al preşedintelui Juncker.

Victor Ponta: Singura ţară care a primit un portofoliu bun şi a fost atacată din interior a fost România

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a vorbit joi seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, despre ultimele evenimente politice, printre subiecte fiind propunerea României pentru funcţia de comisar european, alegerile prezidenţiale din această toamnă, comportamentul lui Traian Băsescu şi al candidaţilor înscrişi în cursa pentru Palatul Cotroceni. Despre vizita în China: "Două sunt mizele importante. Prima a unor proiecte foarte mari de energie şi infrastructură. E vorba de proiecte mari unde nimeni în acest moment, în Europa, nu deţine resursele financiare şi nimeni nu deţine tehnologia. E vorba de proiecte în care companiile chineze au şi forţa financiară şi tehnologică. A două miză este faptul că în acest moment China are o strategie pe care o consider vizionară, de a reface o cale a mătăsii, a circulaţiei mărfurilor. Acest drum al comerţului ar putea trece prin România, portul Constanţa, sau ar putea să ne ocolească. Eu vreau să nu ne ocolească."

"Lotul 26, din Vaslui", ţepuiţii de la CEC

26 de vasluieni au reuşit ieri să intre în posesia banilor depuşi la CEC înainte de 1989 pentru cumpărarea de autoturisme Dacia, la capătul a zeci de procese care s-au soldat, printre altele, cu sechestrarea sediului Fiscului. Vasluienii care au făcut economii în perioada regimului comunist pentru a-şi cumpăra o maşină Dacia au reuşit abia miercuri, 4 septembrie 2014, să-şi recupereze banii depuşi pe carnetele de economii CEC până în 1989. Cei mai mulţi dintre cei 26 de păgubiţi înregistraţi oficial la Vaslui au achitat preţul integral al maşinii - 70.000 de lei, la vremea respectivă. Câţiva au apucat să dea numai avansul, de 50.000 de lei. Doi dintre cei 26 au decedat între timp, iar cel mai bătrân "supravieţuitor" a împlinit 82 de ani. "Cu banii depuşi atunci, ne cumpăram o maşină, acum cu 23.000 de lei îţi iei jumătate de maşină", spune resemnat Petru Păduraru, unul dintre vasluienii care au încasat banii pentru maşina Dacia plătită în 1989.

Lavanda, aurul mov de la polul sărăciei

Lavanda, o plantă care a făcut renumite dealurile din Provance (Franţa), a fost cultivată în premieră în judeţul Vaslui de către un bărbat din Huşi. Ionel Malacu (40 de ani) a început proiectul în primăvara acestui an şi prima recoltă a fost neaşteptat de bună. Parte din investiţia de 28.000 de lei a fost recuperată şi se aşteaptă să intre pe profit din recolta din vara anului următor. Scopul cultivatorului de lavandă este de a extinde de 10 ori suprafaţa cultivată în următorii patru ani. După trei-patru ani de recoltă, profitul este garantat. Producţia minimă pentru hectarul de lavandă ajunge la cinci tone. Dintr-o tonă de flori de levănţică ies 17 litri de ulei volatil. Ionel Malacu estimează că anual va încasa 85.000 de lei.

SE SCHIMBĂ BANII!

Noile bancnote de 10 euro, care fac parte din seria 'Europa' şi care au elemente noi de siguranţă şi sunt îmbunătăţite, vor începe să circule din 23 septembrie 2014. Banca Centrală Europeană (BCE) îşi continuă astfel planul de a lansa a doua serie de bancnote euro, după peste zece ani de la intrarea în vigoare a monedei unice europene. Deşi noile bancnote de 10 euro seamănă cu cele emise în 2002, noile 'hârtii' vor avea un aspect mai "proaspăt" şi au fost dotate cu elemente noi de siguranţă împotriva contrafacerii. Noile hârtii includ în partea dreaptă portretul unui personaj din mitologia greacă. Bancnotele din noua serie Europa vor fi mai rezistente, vor avea o suprafaţă protectoare şi nu vor trebui înlocuite prea des, reducând astfel costul şi impactul asupra mediului. Pe lângă portret, holograma Europei şi apeduct, noile bancnote vor conţine şi un număr, a cărui culoare se schimbă de la verde smarald la albastru când hârtia este înclinată.

Ciorbea, despre OUG privind migraţia: Nu contează lungimea, ci aspectele invocate şi analiza

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susţine că va răspunde solicitării PNL, privind contestarea la CCR a ordonanţei care permite mobilitatea aleşilor locali, în cel mai scurt timp cu putinţă. Ciorbea a menţionat că ordonanţa de urgenţă privind migraţia aleşilor locali este publicată în Monitorul Oficial şi PNL a depus memoriul pentru contestarea actului normativ, cu o serie de argumente, scrie Mediafax. "O să încercăm ca în cel mai scurt timp să dăm un răspuns", a spus Avocatul Poporului. Întrebat cât poate să dureze analiza asupra oportunităţii contestării ordonanţei la Curtea Constituţională, având învedere că documentul publicat în Monitorul Oficial are o jumătate de pagină, Ciorbea a răspuns: "Da, numai că asta... nu contează lungimea ordonanţei, ci contează aspectele care sunt invocate, de neconstituţionalitate şi în funcţie de asta. Deci trebuie să le analizăm pe toate".

BANCHERUL

Banca Centrala Europeana adopta masuri neconventionale pentru evitarea deflatiei: achizitia de obligatiuni, dupa modelul Fed-ului american

Dupa ce in iunie a introdus pentru prima data in istorie dobanzi negative pentru depozitele atrase de la banci, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ieri ca va trece la noi masuri neconventionale pentru stimularea creditarii si evitarea pericolului deflatiei (crestere economica si inflatie reduse): achizitia de obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities - ABS), dupa modelul programului denumit Quantitative Easing - QE, derulat de Fed-ul american. De asemenea, in mod neasteptat, BCE a redus si mai mult dobânda de politică monetara la un nou minim record, de la 0,15% la 0,05%, majorand in acelasi timp si mai mult dobanda negativa pentru depozitele atrase de la banci: de la - 0,10% la - 0,20%. Ceea inseamna ca bancile vor plati mai mult pentru a-si tine banii in siguranta la banca centrala, fiind astfel stimulate sa investeasca fondurile in economia reala, prin imprumuturi acordare populatiei si firmelor.

Jaf in 40 de secunde la Banca Transilvania

Doi hoti au fortat cu ranga usa bancii, au smuls din podea o caseta de valori de 50 kg cu o jumatate de milion de lei si dusi au fost. Atat de simplu! Banca Transilvania anunta că în noaptea de 3 / 4 septembrie a.c. a avut loc un incident la Agenţia BT Răcădău din Braşov, aflată pe strada Tâmpei nr.8, în urma căruia a fost sustras un seif în care se aflau aproximativ 200.000 lei. Banca precizeaza ca alarma s-a declanşat imediat, iar reprezentanţii companiei de pază cu care BT are contract au ajuns prompt la faţa locului. În prezent sunt în derulare procedurile specifice de investigare de către organele abilitate, pentru stabilirea persoanelor responsabile, iar BT acordă întregul suport în acest sens.

CURENTUL

Opoziţia îl ameninţă pe Ponta cu o plângere penală

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a declarat joi că premierul Victor Ponta "minte" şi încalcă interesele României în privinţa persoanei nominalizate pentru funcţia de comisar european şi că acesta este "pasibil" de plângere penală pentru refuzul de a prezenta informaţii pe această temă Parlamentului. "Victor Ponta era obligat să vină în Parlament cu propunerea de comisar, să intre în audieri, după care rezultatul audierilor trebuia validat prin Birourile permanente ale celor două Camere şi apoi putea să facă nominalizarea legală. Cerându-i repetat să prezinte propunerea de candidat, scrisoarea a stat pitită, nu a văzut-o nimeni, este vorba de un refuz de a prezenta Parlamentului României informaţii, ceea ce este penal. Refuzul Guvernului de a prezenta informaţii Parlamentului este faptă penală. În acest moment analizăm cu avocaţii toate informaţiile pe care le avem şi să vedem şi documentele", a precizat Anca Boagiu, într-o conferinţă de presă.

CURIERUL NATIONAL

Ponta: Proiectele cu China sunt de 6 miliarde de euro

România şi China au proiecte în derulare de 6 miliarde euro, a spus premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern, el adăugând totodată că, în contextul geopolitic actual, când statul român susţine sancţiunile economice impuse Rusiei, este necesar să fie identificate noi pieţe de desfacere. "Proiectele pe care le avem în derulare sunt proiecte de investiţii în energie şi infrastructură, cumulate, de peste 6 miliarde de euro, care înseamnă locuri de muncă, înseamnă independenţă energetică pentru România şi înseamnă posibilitatea de a completa ceea ce primim din fonduri europene şi din fonduri bugetare pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au parteneriat strategic cu China. ",a spus Ponta.

Embargoul rusesc va costa Uniunea Europeană 5 mld. euro pe an

Miniştrii Agriculturii ai celor 28 de state membre ale UE se întâlnesc la Bruxelles, pentru a discuta răspunsul ce trebuie dat la sancţiunile Moscovei. Stephane Le Foll, ministrul francez al Agriculturii: Trebuie să reacţionăm, să nu aşteptăm sosirea crizei. La Comisia Europeană a fost depus un document în care sunt evaluate pierderile anuale ce ar putea fi suportate de Uniunea Europeană din cauza embargoului rusesc asupra produselor, în primul rând cele alimentare, provenite din ţările membre ale Uniunii. Potrivit documentului, pierderile anuale europene provocate de sancţiunile actuale instituite de Rusia ar putea ajunge la 5 miliarde de euro. Miniştrii Agriculturii ai celor 28 de state membre ale UE se întâlnesc mâine, 5 septembrie, la Bruxelles pentru a discuta răspunsul ce trebuie dat embargoului rusesc.

Clienţii încep să câştige procesele cu băncile pe denominare

În prezent, pe rolul instanţelor din Bucureşti sunt înregistrate peste 600 de astfel de procese. La sectoarele 1, 2 şi 3 se derulează litigii împotriva Volksbank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank şi Unicredit. Litigiile iniţiate împotriva băncilor de persoanele care au luat credite în franci elveţieni au început să fie câştigate de reclamanţi, a declarat pentru Curierul Naţional avocatul Marius Colţuc, fondatorul casei de avocatură cu acelaşi nume, precizând că ultimele termene pe fond sunt programate pentru sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie. "Avem în curs de soluţionare mii de procese împotriva băncilor din cauza clauzelor abuzive. Au început deja să fie câştigate de clienţi şi cele pe denominare. În ultimele procese aflate pe fond, termenele au fost stabilite pentru sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie", a declarat Colţuc.

România, neîncăpătoare pentru comercianţi

Retailul modern autohton se află în situaţia în care aproape a devenit neîncăpător pentru retaileri, în condiţiile în care, din suprafaţa de retail disponibilă în întreaga ţară, doar 5% mai este disponibilă, iar retailerii încă au planuri de extindere. La nivel naţional, comerţul modern din România dispune de o suprafaţă de 2,78 de milioane de metri pătraţi, iar aproape o treime se regăseşte în Bucureşti. Centrele comerciale reprezintă 60%, în timp ce parcurile de retail şi galeriile comerciale deţin 25%, respectiv 15% din stocul total. Totuşi, diversitatea spaţiilor comerciale nu este problema cu care se confruntă retailul modern de pe plaiurile mioritice, ci ritmul scăzut cu care sunt dezvoltate suprafeţele noi, în care retailerii străini pot să-şi deschidă magazine sau cei prezenţi pot să se extindă.

Investiţie de 37 milioane euro într-un ansamblu rezidenţial

Dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner Group a finalizat primul bloc din ansamblul The Park, situat în apropiere de Parcul Tineretului din Bucureşti şi care va cuprinde patru blocuri cu 460 de apartamente, investiţiile totale în proiect, cu finalizare în 2017, fiind de circa 37 milioane euro. Primul bloc din ansamblul The Park a fost finalizat în primul semestru şi include 69 de apartamente şi studio-uri, cu suprafeţe cuprinse între 48 şi 108 metri pătraţi. În primele două luni de la finalizarea primului bloc au fost achiziţionate peste 30% dintre apartamente. "Piaţa rezidenţială din România va intra curând într-o nouă eră. Profilul consumatorului s-a schimbat mult în ultimii ani. Clienţii din segmentul mediu nu mai pun accentul pe suprafaţa apartamentului, ci pe calitatea construcţiei şi pe costurile de locuire, pentru a echilibra valoarea investiţiei şi raportul calitate/preţ.", a declarat Mindaugas Valuckas, CEO Hanner Group

EVENIMENTUL ZILEI

Curtea Constituţională a ignorat avertismentele SRI. România, teren liber pentru terorism

În ciuda avertismentelor lansate de autorităţile române privitoare la pericolul pe care îl reprezintă unii utilizatori ai cartelelor pre- pay, CCR a stabilit că organele judiciare şi cele cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale nu mai au acces şi nu mai pot utiliza datele obţinute şi stocate în baza Legii "Big Brother". Fapt de o gravitate ieşită din comun: începând de ieri, România a devenit, legal, un teritoriu pe care teroriştii pot acţiona fără să poată fi verificaţi. În ciuda avertismentelor lansate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei luate pe data de 8 iulie prin care a declarat neconstituţională Legea 82/2012, cunoscută drept legea "Big Brother".

Cele mai mari proiecte finanţate de UE în România

Reabilitările de căi ferate, construcţia de autostrăzi şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare par să-şi fi luat partea leului din fondurile europene alocate ţării noastre în primii ani de după aderare. La 31 iulie 2014, din cele peste 19 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, în perioada 2007-2013, sub formă de fonduri structurale şi coeziune, doar 35,5% ajunseseră efectiv în România. Cu alte cuvinte, în primii şapte ani şi jumătate după intrarea în UE, am reuşit să cheltuim doar o treime din sumele alocate de Bruxelles pentru reducerea diferenţelor dintre noii şi vechii membri.

Păpuşarul de la PSD, Viorel Hrebenciuc, s-a încurcat în sforile trase pentru un rival politic

Vicepreşedintele deputaţilor şi un membru al CNA au fost puşi sub acuzare după ce au fost contactaţi de Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ, care voia să păstreze o licenţă TV. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a stat câteva minute la DNA, după care a ieşit roz de supărare. Pus pe fugă de întrebările jurnaliştilor, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a dat câteva informaţii sumare: este suspect, picat din Lună, pus sub acuzare, dar în realitate o victimă colaterală a războiului politic iscat imediat după închiderea OTV. Procurorii DNA susţin că Hrebenciuc ar fi intervenit pe lângă anumiţi membri ai CNA, la rugămintea primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti (PDL), astfel încât televiziunea celui din urmă să obţină prelungirea licenţei de emisie. Hrebenciuc ar fi intervenit pe lângă trei membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul GigaTV.

JURNALUL NATIONAL

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice: Rusia atacă Ucraina!

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, în debutul summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Newport, în Ţara Galilor (Marea Britanie), că Rusia atacă Ucraina. "Ne confruntăm cu un mediu de securitate schimbat substanţial. Spre Est, Rusia atacă Ucraina", a declarat Rasmussen jurnaliştilor la sosirea la summitul NATO care are loc într-un complex dintr-o staţiune de golf din afara oraşului Newport. Întrebat despre planurile preşedintelui rus Vladimir Putin privind o încetare a focului în estul Ucrainei, Rasmussen a spus că Alianţa salută eforturile pentru găsirea unui acord de pace, dar că ceea ce contează este situaţia din teren. Liderii celor 28 de state membre urmează să ia decizii în două chestiuni importante: conflictul din Ucraina şi acţiunile extremiştilor din organizaţia "Statul Islamic" în Siria şi Irak. Întâlnirea este considerată una dintre cele mai importante din istoria Alianţei.

DIICOT verifică afacerile ginerelui lui Traian Băsescu

DIICOT anchetează reţeaua retrocedărilor controversate din Argeş, în care este implicat şi ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop. Potrivit sursazilei.ro, este vorba despre dosarul "Moşia Brătienilor", în care Pricop este deja urmărit penal de Parchetul general pentru fals în acte. Procurorii DIICOT verifică dacă nu cumva faptele comise de avocat pot fi încadrate la infracţiunea de grup de criminalitate organizată. Parchetul General aşteaptă expertiza din dosarul retrocedării ilegale a averii Brătienilor din Ştefăneşti, ca să vadă dacă mai are competenţă să finalizeze dosarul în care a fost sub acuzare ginerele preşedintelui şi omul de afaceri Valentin Vişoiu, alături de alte 9 persoane.

NATIONAL

Croitorescu, numit ilegal la sefia DGA!

Soc si groaza in Ministerul de Interne! Si cum sa fie altfel, daca s-a ajuns practic la "culmea coruptiei", cu un caz care pare desprins din bancurile cu Radio Erevan: seful Directiei Generale Anticoruptie din MAI, numit si pastrat pe functie in urma unor posibile fapte de coruptie! Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, comisarul sef Liviu Croitorescu a fost ani de zile - si poate inca mai este! - seful celui mai secret serviciu din cadrul DIPI, fiind conducatorul contrainformatiilor celor de la "Doi s'un sfert". Apoi, pentru o scurta perioada de timp, la presiunile fostului ministru de Interne, Radu Stroe, acesta a ajuns seful IPJ Ilfov, avand misiunea de a proteja "RAI"-ul ilfovean pastorit de "baronul" Marian Petrache. Dupa care a venit "bomba": seful "acoperitilor" de la "Doi s'un sfert" a fost propulsat, la inceputul lui decembrie 2013, director general adjunct al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI.

Basescu, acuzat de sabotaj

Victoria are multi parinti, esecul e orfan. Pe acest principiu premierul si reprezentantii opozitiei dau vina unii pe altii pentru faptul ca Romania este la un pas sa piarda un portofoliu important in Comisia Europeana. Guvernul s-a luptat pentru tara, in timp ce Basescu, Blaga si Iohannis i-a pus bete in roate, a sustinut premierul. Si nu s-a oprit aici, mergand pana la a-l acuza pe presedintele Traian Basescu ca "a sabotat interesul national". Pentru modul in care a actionat in cazul comisarului european, Traian Basescu ar trebui suspendat din functie, considera deputatul social-democrat Madalin Voicu. Mai mult, acesta a precizat ca aceasta tema va fi discutata in forurile de conducere ale partidului. "Este inalta tradare. Mi se pare o malformatie a societatii romanesti. Dupa mine, lucrurile acestea trebuiesc oprite. Daca nu se opresc ele, trebuiesc oprite", a mai spus Voicu.

Gazoductul lui Ponta s-a fasait! Gazul romanesc nu a trecut Prutul

Gazoductul Iasi-Ungheni, inaugurat cu mare fast de de premierii Victor Ponta si Iurie Leanca la sfarsitul lunii trecute, ar fi trebui sa transporte deja primele cantitati de gaze romanesti spre Republica Moldova, dar nici vorba de asa ceva. Oficialii de la Chisinau au recunoscut ca metanul nostru nu a trecut Prutul. "Din Romania nu am primit niciun metru cub de gaze", a declarat seful Vestmoldtransgaz, Iurie Dolghier, citat de Mold-Street. Pe de alta parte, chiar daca ar fi inceput livrarea de gaze romanesti, acestea se vor opri la Ungheni. Unul dintre motive este ca acolo se termina conducta, iar prelungirea ei spre Chisinau si restul tarii costa sute de milioane de euro si s-ar putea finaliza abia in 2020. Un alt motiv il constituie faptul ca Vestmoldtransgaz nu are nici licenta de functionare, nici angajati, iar raionul Ungheni este deja aprovizionat cu gaze de Moldovagaz, care va tine cu dintii de clientiii sai. Una peste alta, gazoductul lui Ponta s-a cam fasait!

PUTEREA

Ordonanţă de Urgenţă pentru Curtea Constituţională

Ziarul PUTEREA lansează o provocare, că tot sunt la modă, ministrului Eugen Nicolicea şi premierului Victor Ponta. Dar în loc să îşi toarne o găleată cu gheaţă pe cap, trebuie să dea o ordonanţă de urgenţă. Ce fel de ordonanţă? Precum cea emisă în urmă cu doar câteva zile prin care se permite migraţia aleşilor locali - edili şi consilieri - de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Ce să prevadă această nouă ordonanţă? Să rezolve blocajul legislativ privind dreptul Curţii Constituţionale de a se pronunţa pe hotărârile Parlamentului. După cum se ştie, ministrul Eugen Nicolicea a afirmat că Legea de funcţionare a CCR (47/1992) a fost modificată de majoritatea USL în 2012 în aşa fel încât CCR să nu mai poată împiedica hotărârile parlamentarilor, dacă sunt neconstituţionale. Chiar dacă, ulterior, Curtea a hotărât că modificarea nu este conformă cu Constituţia - Decizia 727/2012 -, a mai punctat juridic Nicolicea, Legea 47 a rămas cum au modificat-o useliştii în vara fierbinte din 2012.

Primăria lui Vanghelie, vizată într-o operaţiune monstru de evaziune fiscală

Un val de percheziţii fără precedent a lovit ieri Bucureştiul şi încă alte unsprezece judeţe. Printre sutele de adrese călcate de mascaţi a fost şi sediul ADP Sector 5, instituţie aflată în subordinea primarului Marian Vanghelie. Desfăşurarea impresionantă de forţe a solicitat 365 de poliţişti, jandarmi, procurori şi trupe speciale. Cele peste 100 de percheziţii domiciliare au vizat locuinţe, sedii de firme şi instituţii pentru demontarea unei o mega-inginerii de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul construcţiilor finanţate din bani publici. Prejudiciul estimat de anchetatori ar ajunge undeva spre 10 milioane de euro. Operaţiunea a avut suportul SRI şi se desfăşoară într-un dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor al Poliţiei Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Profit maxim şi confort minim în transportul rutier

O raită prin autogările Capitalei lasă oricui un gust amar. Toate locaţiile par să funcţioneze pe principiul "merge şi aşa". Fără excepţie, investitorii, mai corect spus oportuniştii, care au mirosit profitul uriaş rezultat din mersul tot mai prost al trenurilor, au alimentat financiar doar baza auto, nicidecum activităţile conexe, deşi legea îi obligă. Navetiştii sunt clienţii perfecţi pentru "capitaliştii" României neverificaţi, netraşi la răspundere de nimeni. Microbuzul rămâne cel mai ieftin mijloc de transport de la şi spre casă. Pentru student, turist sau om în deplasare de serviciu varianta transportului rutier rămâne cea mai ieftină şi mai flexibilă. În Bucureşti sunt 7 autogări dintre cele mai cunoscute şi frecventate: Obor, Militari, Filaret, GSM Trans (Baldovin Pârcălabul), Gril Impex SRL, Matache DLS şi CDI (Ritmului). Zeci de microbuze şi autocare pleacă zilnic din aceste locuri. Cele mai multe sunt amplasate în apropierea fostelor gări CFR, acum aproape abandonate.

PSD a stabilit cu cât câştigă Ponta prezidenţialele

Pentru baronii locali, victoria lui Victor Ponta este vitală. Ei, baronii, speră că odată cu instalarea la Cotroceni a lui Dottore vor veni amnistia şi graţierea, adică imunitatea în faţa Justiţiei pentru faptele lor penale. Iertare pentru tot ce au furat pentru el, neamuri, prieteni şi partid este visul oricărui baron PSD, de la Stănescu, la Duicu şi hăt până la "americanul" Nicuşor Constantinescu. PSD are un plan pus la punct până în cele mai mici amănunte pentru a-l face, indiferent de costurile de toate felurile, pe Ponta preşedinte. Ordonanţa traseiştilor a lui Liviu Dragnea este doar o picătură din urzeală. Bursa Zvonurilor a aflat, chiar din gura unora dintre strategii pesedişti, scorul cu care s-a stabilit la vârful partidului că va câştiga Ponta alegerile prezidenţiale - fix 56 la sută! Ca să nu existe discuţii!

ROMANIA LIBERA

Cum se apără NATO de pericolul rusesc

Într-o analiză a summit-ului NATO de la Newport, Serviciul de Cercetare al Congresului Statelor Unite afirmă că "înainte de anexarea Crimeii de către Rusia în martie, existau aşteptări ca summit-ul din Ţara Galilor să fie definit de eforturile liderilor de a trasa un set nou şi, probabil, mai modest de priorităţi pentru o alianţă care ieşea dintr-un deceniu de război în Afganistan. Pentru mulţi analişti sfârşitul misiunii din Afganistan reprezenta următorul pas în evoluţia post-război rece a NATO dintr-o organizaţie de apărare colectivă concentrată exclusiv asupra descurajării Uniunii Sovietice spre o alianţă care se confruntă cu o gamă largă de provocări de securitate pe întregul glob. Cu toate acestea, intervenţia Rusiei în Ucraina i-a determinat pe unii aliaţi să pună la îndoială una din premisele-cheie pe care era bazată transformarea NATO - aceea că Rusia nu mai reprezintă o ameninţare de securitate semnificativă pentru alianţă.

De ruşi trebuie să ne apărăm mai întâi în interiorul ţării

Înainte de a vorbi despre forţa de reacţie rapidă a NATO, de baze, exerciţii şi rotaţia navelor la Marea Neagră, toate importante pentru apărarea de o potenţială agresiune rusă, cele mai însemnate măsuri de apărare trebuie luate acasă. Ca întotdeauna, principala vulnerabilitate o constituie oamenii politici, dar mai există şi altele, dintre care resurgenţa unui naţionalism-ortodoxist antioccidental este numai una. Cea mai mare vulnerabilitate a României este corupţia. Românii nu îi iubesc în mod deosebit pe ruşi, dar, cu un amestec de ortodoxism antioccidental şi corupţie, Moscova poate produce pagube însemnate statului român şi capacităţii de apărare. Anticorupţia devenind o prioritate de securitate naţională, încercările repetate de a scoate oamenii politici şi responsabilii din administraţie de sub incidenţa legii şi de a goli de autoritate instituţiile anticorupţie reprezintă o ameninţare directă la stabilitatea şi sănătatea statului român. Putin a încurajat corupţia în Ucraina până când Ucraina a devenit un stat eşuat, numai bun de rupt.

ZIARUL FINANCIAR

Pentru ce v-aţi mai dus în China dacă nu aţi luat niciun exportator român cu voi?

Neşansa economiei româneşti este de a avea în fruntea guvernului oameni care ori nu pricep interesele noastre reale, ori nu vor să le urmărească. Ambele explicaţii sunt grave, dar cea de-a doua trimite la posibile acte de subminare deliberată a viitorului economic al acestei ţări. Cel mai bun exemplu este vizita recentă a premierului Victor Ponta în China, însoţit de ministrul economiei, al transporturilor şi alte oficialităţi. Orice şef al guvernului sau preşedinte de ţară îşi asumă ca misiune promovarea propriilor companii - ceea ce înseamnă, simplu, încurajarea exporturilor româneşti în ţara vizitată. Orice vizită la nivel înalt înseamnă o poartă deschisă către noi contracte şi noi facilităţi de vânzare pentru companiile locale, mai ales într-o economie precum cea chineză, unde capitalismul este controlat de stat. Însă nicio companie românească cu exporturi în China sau care să fie interesată de această piaţă nu a participat la vizita premierului român.

Românii cheltuiesc 1 mld. euro în pieţele agroalimentare

Românii cheltuiesc anual în pieţele volante şi agroalimentare circa 1 mld. euro, respectiv 7% din banii pe care îi dau în comerţul cu dominantă alimentară, potrivit calculelor ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă GfK. ZF a calculat vânzările în pieţele volante pornind de la o estimare de 14 mld. euro a comerţului cu dominantă alimentară unde cea mai mare pondere o au hipermarketurile şi supermarketurile, cu o cotă de piaţă cumulată de peste 40%. Datele oferite de GfK privind structura comerţului local cu dominantă alimentară oferă astfel o primă estimare privind vânzările din pieţele volante şi agroalimentare din România, unde cea mai mare parte a vânzărilor este nefiscalizată.

George Costache, CEO Siemens România: Dacă înainte majoritatea tinerilor căutau dreptul sau finanţele, acum se schimbă pe partea tehnică

George Costache, CEO-ul Siemens România, spune că firma se află în plin proces de recrutare pentru majoritatea centrelor IT pe care grupul industrial german le are pe piaţa locală, acesta fiind segmentul care a înregistrat cea mai bună dinamică dintre toate activităţile pe care le derulează pe plan local. "Avem un centru în Braşov (Corporate Technology) unde acum sunt 230 de oameni, dar până la finalul anului 2015 vrem să depăşim 300 de oameni. Tot în Braşov am finalizat preluarea LMS România (actualul Siemens Industry Software), care are în prezent 80 de angajaţi. Suntem într-o perioadă de integrare", spune Costache, care se află la conducerea operaţiunilor Siemens în România de doi ani de zile, din septembrie 2012. Siemens Corporate Technology este un centru care oferă servicii de soft­ware pentru dezvoltarea de produse şi activităţi de cer­cetare în domeniile energie, sănătate şi infra­structură.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb