• ADEVARUL
• Liderii lumii, la summit-ul G20
Summit-ul G20 a fost un prilej pentru liderii celor mai puternice 20 economii ale lumii să discute şi probleme bilaterale. De exemplu premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Putin şi-au exprimat, la prima lor întâlnire, speranţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor britanico-ruse, Merkel şi Erdogan au discutat despre vize şi refugiaţi. Marea Britanie şi Rusia speră la o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale prin dialog, în urma primei întâlniri între premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Vladimir Putin duminică, în marja summitului G20 de la Hangzhou, în China, relatează Reuters. Relaţiile dintre Londra şi Moscova sunt afectate de poziţii divergente faţă de războaiele din Ucraina şi Siria, de o intensificare a zborurilor unor bombardiere ruse cu rază lungă de acţiune în apropierea spaţiului aerian britanic, o ţară membră NATO.
• PSD îşi schimbă tactica şi peţeşte partide de buzunar
PSD negociază cu mai multe partide mici o alianţă pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Printre acestea sunt formaţiunile conduse de parlamentarii Mircea Geoană şi Daniel Fenechiu, PSRO, respectiv PND, dar şi PER. Surse politice au precizat pentru "Adevărul" că PSD deja a început negocierile cu PSRO în vederea încheierii unei alianţe pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. De altfel, chiar public, Liviu Dragnea a anunţat planul său de atragere a altor formaţiuni. "PSRO poate să fie unul dintre aceste partide (n.r. - cu care să discutăm pentru o colaborare), dacă ne vom întâlni şi dacă vom găsi util că merită să facem această colaborare. Alte discuţii cu PER şi cu Fenechiu de la PND", a declarat Dragnea.
• Ministerul de Interne, tocătorul de miniştri
Funcţia de ministru de Interne a reprezentat, în ultimii zece ani, demnitatea publică în care plecarea se face, în dese rânduri, în urma unor probleme cu Justiţia sau prin scandaluri în urma cărora singura soluţie rezonabilă e demisia. Petre Tobă, fost ministru de Interne în Guvernul Cioloş, este doar ultimul demnitar dintr-o listă lungă de miniştri care a condus această instituţie şi care au ajuns să demisioneze în urma problemelor de corupţie sau a gafelor făcute în exerciţiul funcţiei. Înaintea lui Tobă ministru de Interne a fost Gabriel Oprea, ultimul, dar şi cel mai influent ministru de Interne din Guvernul Ponta. Procurorii DNA au cerut joi senatorilor să avizeze începererea urmării penale faţă de fostul ministru de Interne pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Radu Stroe, Ioan Rus, Gabriel Berca, Cristian David, fosti ministri de Interne, au avut, la rândul lor, probleme penale.
• Cine-s bugetarii cu lefuri tăiate de Guvern
Ordonanţa care trebuia să aibă ca scop ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate a dus la scăderea lefurilor pentru mii de angajaţi din învăţământ. Aceştia ameninţă cu proteste. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli care pierd până la 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 30 de clase, dar şi contabilii unităţilor şcolare şi secretarii. Astfel, anul şcolar 2016-2017 ar putea începe cu o serie de proteste în toată ţara, ţinând cont că sindicaliştii din învăţământ sunt total nemulţumiţi de corecţiile aplicate în sistemul bugetar de salarizare care defavorizează mai multe categorii de angajaţi din Educaţie.
• Înfrângere umilitoare pentru partidul Angelei Merkel
Formaţiunea antiimigraţie Alternativa pentru Germania a înregistrat ieri, în cadrul alegerilor regionale din landul german Mecklenburg-Pomerania Inferioară, un scor foarte bun, reuşind să surclaseze Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, care s-a plasat abia pe locul trei, la o diferenţă de două procente faţă de populiştii de dreapta. Primul loc a revenit, aşa cum era de aşteptat, social-democraţilor (SPD), care au obţinut, potrivit exit-poll-ului difuzat de ARD 30,5% din sufragii. Populiştii de dreapta din AfD, care militează intens împotriva migraţiei, au obţinut 21% din voturi, în timp ce CDU a avut de partea sa numai 19% din sufragii.
• CNADNR a încasat 162 de milioane de euro din roviniete şi taxe de pod în primele şase luni
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a încasat, în primele şase luni ale acestui an, 719,2 milioane delei (162 milioane deeuro) din roviniete şi taxe de pod, cu 6,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor trimise de companie la solicitarea News.ro. Cel mai important pod, din punct de vedere al veniturilor, este cel de la Feteşti, traversat de şoferii care merg către litoral. Acesta a adus CNADNR venituri de 48,5 milioane de lei (10,9 milioane de euro) în primele şase luni, cu 18% mai mult decât în ianuarie-iunie 2015.
• Bomba ecologică cu ceas din Dunăre
O barjă care transporta 850 de tone de îngrăsământ chimic din Croaţia spre Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, s-a rupt din cauza greutăţii şi s-a scufundat în februarie 2015 în apropierea malului românesc al Dunării. Îngrăşământul, aflat în saci dubli, de polietilenă şi rafie, este de tip NPK (n.r. - adică conţine azot, fosfor şi potasiu) şi este considerat de specialişti deosebit de toxic pentru fauna acvatică. Chiar dacă a trecut un an şi şapte luni de la eveniment, chimicalele se află tot pe fundul Dunării, la o adâncime de aproximativ 15 metri. Autorităţile n-au luat niciun fel de măsuri, susţinând că învelişul sacilor este rezistent la apă.
• Moment istoric la Vatican. Maica Tereza a fost sanctificată
Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru Pace, o figură emblematică a secolului trecut, a fost declarată sfântă de către Papa Francisc, în cadrul unei ceremonii de canonizare, ce a fost oficiată duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma, în faţa a 100.000 de credincioşi, veniţi din toate colţurile lumii. La ceremonie au asistat şi 13 şefi de state şi de guverne, sute de jurnalişti, precum şi zeci de călăgăriţe ale Casei Misionarelor Carităţii. De asemenea, notează BBC, 1.500 de oameni ai străzii din întreaga Italie au fost aduşi la Roma cu autobuze, pentru a asista la ceremonie.
• Putin: România şi Ungaria trebuie să intre pe lista reconsiderării graniţelor stabilite de Al Doilea Război Mondial
Vladimir Putin a declarat că dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, Rusia este dispusă să poarte "discuţii", precizând că ar fi vizate ţări precum România, Ungaria şi Germania. "Lăsând gluma la o parte, dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele de după cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci putem discuta. Dar va trebui să discutăm nu doar despre Kaliningrad, ci şi despre estul Germaniei, oraşul Lvov - fostă parte a Poloniei, şi aşa mai departe. Şi apoi mai sunt şi Ungaria şi România pe această listă", a declarat preşedintele Rusiei Vladimir Putin pentru Bloomberg, citat de Russia Today.
• BANCHERUL
• Băncile continua sa scadă mai mult dobânzile la depozite decât pe cele la credite
Băncile au scăzut dobânzile pentru depozitele firmelor la doar 0,3%, iar la cele pentru populaţie la 1% pe an, mai mici decât comisioanele de administrare a unui cont curent, in timp ce pentru credite încasează dobânzi de peste 5%, astfel ca au o marja de câştig mai mare decât in 2008, înainte de criză. In prima jumătate a acestui an, sectorul bancar a obţinut un profit net de 2,410 miliarde lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Dobânda medie la creditele noi si in derulare in lei încasată de către bănci pentru creditele acordate populaţiei si firmelor a fost de 5,67% in luna iulie, in timp ce dobânda plătită pentru depozite s-a ridicat la numai 0,85%, rezultând astfel o marja de câştig pentru bănci de 4,82%.
• CAPITAL
• Analiştii avertizează: Anul 2017 va fi cu creşteri de taxe
Creşterea economică record a României este îngrijorătoare. Este semn că repetăm acelaşi scenariu de dinainte de criză, şi ar putea aduce majorări de taxe, sunt de părere experţii chestionaţi de revista Capital. Analiştii spun că avansul economiei va fi de peste 5% în 2016, bazat în mare parte pe consum. Trăim un deja-vu. Salariile au crescut, românii cumpără mai mult, importurile s-au dublat faţă de exporturi pentru că cererea internă nu face faţă avansului consumului, iar bugetul statului este în pericol să depăşească, din nou, limitele normale admise de instituţiile europene.
• De ce n-au rating băncile centrale
Chiar aşa, de ce băncilor centrale care fac QE nu le scade ratingul? Fiindcă respectivele îşi modifică profilul de risc. Emit monedă şi o investesc în obligaţiuni junk. Ca urmare, au un profil mai riscant, ce trebuie relevat ca atare. Nu-i nimic extraordinar aici. Dacă o bancă comercială procedează în acest fel, şi îşi schimbă profilul de risc, va fi retrogradată de agenţiile de rating. De ce băncile centrale sunt tratate altfel? Pentru că ele se consolidează în taxe şi impozite?! Din păcate, până la urmă tot aia e. Mediul economic devine mai prost, ratingul ţării se micşorează şi implicit şi cel al băncii centrale.
• A doua agenţie de turism din România care îşi anunţă INSOLVENŢA în plin sezon al vacanţelor
Agenţia de turism Mareea a anunţat că începând de sâmbătă este în insolvenţă şi în imposibilitate de a mai onora angajamentele asumate. Sute de turişti au beneficiat de variante alternative, iar turoperatorii, mulţi dintre ei membri ai Federaţiei Patronale din Turismul Românesc, încearcă să găsescă soluţii şi pentru clienţii care au plătit vacanţe pentru luna septembrie, după ce Mareea a anunţat sâmbătă incapacitatea de plată. "Mai mulţi turişti vor fi rerutaţi către Complexul Mercur-Minerva, deţinut de Mareea Hotels, alte hoteluri de pe litoral sau din Delta Dunării. În acelaşi timp, în unele cazuri, vacanţele cumpărate de la Mareea ar putea fi efectuate chiar în destinaţiile respective, tot datorită sprijinului oferit de colegii de breaslă", se arată într-un comunicat de presă al ANAT, citat de mediafax.ro
• CURENTUL
• Vesti proaste de la Washington, via Chişinău
Veştile rele nu le anunţa de obicei mai marii de care tine decizia nefastă. Corvoada ingrata si oprobiul cade pe slugi, deşi nu ele sunt primii vinovaţi. Nu preşedintele Statelor Unite, nici secretarul de Stat sau seful Pentagonului si nici măcar ambasadorul american de la Bucureşti nu le-au făcut romanilor onoarea de a le anunţa, cu subiect si predicat, ceea ce ei de mult presimţeau, dar nu voiau ori se prefăceau ori amânau că vor să ia la cunoştinţă: România nu se poate încrede in si nici sprijini pe America. Si nu numai in momente grele (câte discuţii si interpretări sunt si pe buclucaşul art. 5 din Carta Atlantica), dar nici măcar in ce priveşte afirmarea, cât se poate de paşnic, a intereselor noastre naţionale, cum este, cat se poate de legitim, reîntregirea ţării.
• CURIERUL NATIONAL
• Timbrul de mediu, în preţul carburanţilor?
Grupul interministerial de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) ia în calcul introducerea timbrului de mediu în preţul carburanţilor, nefiind exclusă varianta unui adaos de 5 bani la fiecare litru de combustibil. După ce CJUE a constatat că statul ar trebui să returneze toţi banii odată, nu eşalonat, oficialii caută soluţii şi pentru returnarea timbrului de mediu, urmând să stabilească cum şi în cât timp vor fi restituite sumele către cei care le vor revendica. În luna iunie, MMAP anunţa că va constitui un grup de lucru care să analizeze eventuala modificare a legislaţiei existente, în concordanţă cu reglementările naţionale şi europene în vigoare. Grupul de lucru va analiza inclusiv variantele de modificare a legislaţiei, propuse şi aflate în dezbatere în Parlamentul României. Cu alte cuvinte, este foarte posibil ca în cazul taxei de primă înmatriculare să nu se mai ţină cont de principiul "poluatorul plăteşte".
• FMI: ANAF nu are o abordare modernă de management al riscurilor
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat vineri "Raportul de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili", care a fost întocmit în urma vizitei experţilor Fondului, din 7-21 aprilie 2016. Aproximativ 46% din resursele anuale de control ale DMC (Direcţiei Mari Contribuabili) sunt utilizate la rambursări de TVA. Printre principalele constatări din Raportul FMI se numără faptul că nu există o abordare modernă de management al riscurilor de conformare în activitatea Direcţiei Mari Contribuabili.
• Nokia se pregăteşte să revină pe piaţa smartphone
O mutare aşteptată de mai mult timp de cei din industrie şi de fani va deveni realitate în curând. Nokia se pregăteşte să revină pe piaţa smartphone şi a lansat un teaser prin care ni se spune că "tehnologia ar trebui să ne facă viaţa mai confortabilă". Este vorba de o imagine cu o tânără care este la iarbă verde şi ţine în mână un telefon albastru, destul de bine mascat, care vine să alimenteze şi mai mult zvonurile legate de lansarea de telefoane sub brandul Nokia, prima oară după ce compania finlandeză a cedat divizia către cei de la Microsoft. 2016 este ultimul an în care Nokia nu are voie să lanseze telefoane inteligente conform acordului semnat cu Microsoft, iar 2017 ar putea însemna revenirea finlandezilor pe această piaţă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• "Super laserul" de la Măgurele, sufocat de birocraţie
Astăzi este o zi de sărbătoare pentru cercetarea românească în fizica nucleară, domeniu unde specialiştii noştri ne reprezintă cu fruntea sus în toată lumea. Steagul României va fi ridicat la sediul din Geneva al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare. La ceremonia care marchează intrarea noastră cu drepturi depline în această organizaţie participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Cercetători de elită la nivel mondial vin din toate colţurile lumii atraşi de proiectul dezvoltat de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele. Experimentele care se vor face aici vor fi atât de avansate, încât miza pentru ei este câştigarea premiului Nobel. Pe de altă parte, cercetătorii străini se împiedică de legislaţia noastră, care îi obligă să depună un dosar stufos de acte pentru a se angaja pentru acest proiect.
• Rafinăriile româneşti, între mărire şi decădere
La fel ca şi în alte domenii, din pionierii industriei petro -chimice, românii au ajuns la coada listei. La Revoluţie aveam 10 rafinării, care procesau 34 de milioane de tone de ţiţei pe an. Acum, ţiţei mai prelucrează doar trei, restul sunt fie în "conservare", fie au ajuns la fier vechi. Istoria industriei petro - chimice în România a început la Ploieşti, în 1857, când fraţii Mehedinţeanu dau în funcţiune "Fabrica de gaz", prima de acest fel din lume. Producea petrol lampant, incolor, fără miros, care nu scotea fum şi din care nu rezultau cenuşă sau alţi compuşi, în condiţiile în care, până atunci, la iluminatul public se foloseau uleiul de rapiţă sau cel de nucă. La 30 aprilie 1857 (1 aprilie, după alţii), Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant, produs de fabrica de la Ploieşti. Ba chiar am fost şi prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale - "The science of petroleum", 1938. Aşadar, cândva eram pionieri.
• Baronii PNL MIGREAZĂ în căutarea colegiilor eligibile
După ce au făcut praf organzaţiile pe care le conduceau, personaje precum Teodor Atanasiu sau Cezar Preda îşi schimbă colegiile între ei, în căutarea unui loc în care să fie realeşi. Vechii lideri liberali, aflaţi la al treilea sau la al patrulea mandat, îşi caută circumscripţii sigure, în care să fie realeşi. Goana după circumscripţii este accelerată şi de posibilitatea ca o serie de miniştri tehnocraţi să candieze pentru PNL, iar acestora va trebui să li se asigure poziţii eligibile. Până acum, nici un parlamentar cu mai multe mandate la activ nu s-a retras de bună-voie, aşa cum a cerut Adriana Săftoiu.
• Obama, "UMILIT INTENŢIONAT" în China
Preşedintelui Statelor Unite nu i s-a întins obişnuitul covor roşu la aterizare, ba, mai rău, nu s-a găsit pentru el o scară, astfel că a fost nevoit să se dea jos din Air Force One pe o ieşire de urgenţă. Vizita lui Barack Obama în China, unde participă la summit-ul G20, organizat în zilele de 4-5 septembrie la Hangzhou, a început sub cele mai proaste auspicii. Tuturor celorlalţi lideri sosiţi la Hangzhou li s-a întins covorul roşu de la scara avionului, fie că a fost vorba de Vladimir Putin, Angela Merkel, Recep Erdogan sau de premierul indian Narendra Modi, preşedintele brazilian Michel Temer sau de premierul australian Malcolm Turnbull. Însă liderul celei mai mari puteri a lumii a fost forţat să coboare din Air Force One printr-o uşă de urgenţă aflată în burta aparatului, după ce nici o scară nu a fost adusă lângă avionul său.
• JURNALUL NATIONAL
• Prima Sfântă Liturghie săvârşită la Catedrala Naţională a Mântuirii Neamului
Biserica nu este tribunal, ci spital şi şcoală pentru toată viaţa, şcoala mîntuirii noastre, a afirmat duminică patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la finalul primei Sfinte Liturghii săvârşită la Catedrala Naţională a Mântuirii Neamului. Pornind de la Evanghelia zilei, patriarhul a îndemnat la iertarea păcatelor celor care au greşit faţă de noi, lăsând în voia lui Dumnezeu "judecătorul milostiv şi drept" judecarea celor care ne-au greşit. Întâistătătorul BOR consideră că "Biserica este, în acelaşi timp, o şcoală pentru toată viaţa", "care nu poate fi înlocuită de alte şcoli şi nici cu alte spitale". La slujbă, oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu mai mulţi ierarhi români şi străini, pe o scenă ridicată în faţa Catedralei, au fost prezenţi participanţii la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea, preoţi şi diaconi, credincioşi din Bucureşti şi din ţară.
• Lanidor a deschis primul magazin în România
Cel mai mare retailer de haine portughez pentru femei, Lanidor, a deschis primul magazin în România, în centrul comercial Park Lake, din Bucureşti. Brandul a intrat în România sub formă de franciză, deţinută de către firma QAZ Fashion Retail, investiţia făcută pentru deschiderea magazinului se ridică la aproximativ 200.000 euro. Adrian Dumitrescu, managing partner QAZ fashion Retail a declarat că pentru primul an de operare, compania estimează o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de euro.
• NATIONAL
• George Maior, MOST WANTED!
Deja nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că "marea schismă" din lumea serviciilor secrete româneşti s-a produs, mai ales ca nici măcar nu se mai fac încercări de cosmetizare a acestui fapt. Si, aşa cum se întâmplă de obicei, unii chibiţi de pe margine nu mai ştiu cum sa aţâţe spiritele, iar alţii mai spera la găsirea unui punct de echilibru, pentru ca lucrurile sa nu degenereze peste "linia roşie", dincolo de unde se considera ca nu se mai poate vorbi de niciun control. Iar mulţi dintre iniţiaţii sistemului mizează încă pe faptul ca George Maior, cel care a condus Serviciul Roman de Informaţii al României timp de peste un deceniu, poate reprezenta acest factor de stabilitate. Mai ales că, in prezent, poate fi "vocea" cea mai credibilă despre ce se întâmplă in tara noastră, din postura de ambasador la Washington fiind in contact direct atât cu diplomaţii americani, cât si cu şefii atât de influentelor servicii secrete de peste Ocean.
• Putin ar ceda Transilvania Ungariei
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, arunca o adevărată bomba in mass-media. Intr-un interviu acordat agenţiei Bloomberg, Putin vorbeşte despre tentative de rediscutare a frontierelor europene rezultate in urma celui de-al doilea Război Mondial. Vladimir Putin a spus : "Să lăsăm glumele la o parte. Dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele celui de-al Doilea Razboi Mondial, atunci hai sa discutam acest lucru. Dar, va trebui sa luăm in discuţie nu numai Kaliningradul dar si teritoriile din est ale Germaniei, oraşul Lvov, care a fost al Poloniei, dar si Ungaria si Romania. Daca cineva vrea sa deschidă această Cutie a Pandorei si să se ocupe de ea, foarte bine, să facă acest lucru". Interviul a fost realizat la Vladivostok, unde Vladimir Putin a avut o importantă întâlnire cu premierul nipon Shinzo Abe.
• Palatul Stirbey se vinde din nou!
Domeniul Stirbey din Buftea, care cuprinde palatul si parcul in suprafaţă de 24 de hectare, a fost scos la vânzare, încă odată in ultimii 10 ani, preţul fiind de aproximativ 20 de milioane de euro. Moştenitorii legali, descendenţi ai Principelui Barbu Stirbei (domnitor 1844 - 1856), şapte la număr, au reuşit abia 2006 sa intre in posesia palatului printr-un complicat proces de retrocedare câştigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Aceştia l-au scos imediat la vânzare, prin intermediul baronului Kripp, soţul Ilenei Costinescu Tătăranu, fiica primului moştenitor de pe lista celor şapte moştenitori. La acea vreme, gura lumii îl dădea drept interesat ca achizitor si pe Adrian Sârbu, marele mogul media al momentului, si ale căror studiouri de la Buftea erau gard in gard cu domeniul princiar.
• PUTEREA
• Ministerul Educaţiei tot nu poate asigura manuale, dar face videoconferinţe cu învăţătorii
Elevii care încep, acum, clasa a IV-a, vor beneficia doar de şapte dintre cele 13 manuale, manualele absente fiind cele mai importante. Promoţia aceasta poate fi considerată cu adevărat una de sacrificiu, fiindcă elevii care termină ciclul primar în iunie 2017 nu au avut manuale la toate disciplinele nici când au început clasa I, nici când au început clasa a II-a şi nici când au început clasa a III-a. Dar, o doamnă secretar de stat din Ministerul Educaţiei îi "linişteşte" de tot pe dascălii care se plâng de lipsa resurselor: vor fi organizate videoconferinţe, cu fiecare în parte.
• Firea sare pe Poliţia Călare
Atacuri furibunde ale Gabrielei Firea la adresa fostului primar interimar liberal, Răzvan Sava. Într-un interviu televizat, ea l-a acuzat de afaceri "suspecte" în legătură cu înfiinţarea Poliţiei Călare, afacere pusă la cale de Sorin Oprescu. Firea a anunţat un audit, dar nu spune că are unul realizat cu doar câteva luni în urmă de fostul interimar Sava. Acuzaţiile la adresa acestuia au continuat şi în alte domenii de activitate ale Primăriei Capitalei, dar adevărul a fost spus pe jumătate.
• ROMANIA LIBERA
• Cioloş caută ministru de Interne
Premierul Dacian Cioloş are în vedere mai multe variante pentru ocuparea portofoliului de ministru de Interne, rămas vacant după demisia lui Petre Tobă. Unul dintre numele vehiculate neoficial este cel al lui Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului Cioloş. Nu este însă clar dacă Tudorache este dispus să părăsească postul de la Cancelarie, de unde influenţează din umbră deciziile Guvernului. În aceste condiţii, s-a vehiculat varianta ca Tudorache să fie ministru de Interne interimar, timp de 45 de zile. În acest fel, el ar putea fi în continuare şi şeful Cancelariei premierului. De altfel, Tudorache a mai ocupat interimar şi funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Un alt nume luat în calcul este cel al lui Constantin Dudu Ionescu, consilier pe probleme de securitate al preşedintelui Klaus Iohannis.
• Cât ne costă obrazul lui Mugur Isărescu
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a obţinut, în 2015, un venit net lunar de aproximativ 16.000 de euro, compus din salariul standard de 13.000 de euro, la care se adaugă aproximativ 2,6 salarii lunare nete, reprezentând plăţi ocazionale şi participarea la profitul instituţiei, după cum a declarat, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut public faptul că venitul din 2015 al guvernatorului a fost de 1.144.000 de lei, ceea ce în euro înseamnă, de fapt, 21.400 de euro lunar. Acestea sunt corecţii în sus ale remuneraţiei guvernatorului, după ce, iniţial, la mijlocul lunii august, acesta anunţase că primeşte în fiecare lună "doar" 13.601 euro. Veniturile anunţate îl plasează pe Isărescu în topul celor mai bine plătiţi şefi de bănci naţionale din Europa, cu toate că, anterior, guvernatorul susţinea că e prost plătit comparativ cu colegii săi din alte ţări.
• ZIARUL FINANCIAR
• Infecţia care ţine economia şi afacerile în loc, împiedicând creşterea locurilor de muncă şi a salariilor
Conform unui studiu Global Entrepreneurship Monitor, ca să îţi deschizi o afacere în România te costă 12.500 de dolari, în timp ce în Polonia te costă 11.500 de dolari. Şi acest lucru contribuie la faptul că Polonia are un salariu mediu dublu faţă de România, de 800 de euro. În loc să încurajăm afacerile mici şi mijlocii, să reducem numărul de autorizaţii pentru deschiderea şi derularea unui business, toate guvernele au promovat România ca o destinaţie cu forţă de muncă ieftină. Economia României nu creşte mai repede pentru că nimeni nu spune guvernului şi mai ales autorităţilor locale şi tuturor instituţiilor care dau autorizaţii pentru business, că fiecare zi în care ţin o semnătură pe lanţ înseamnă un minus în încasările unei companii, în încasările statului şi în final, un salariu mai mic pentru toată lumea.
• ParkLake, "mallul verde" de 180 mil. euro, funcţionează pe generatoare de curent electric
"Dăm peste 1.000 de euro pe combustibil pe zi pentru generatoare", a recunoscut Ingo Nissen, managing director al Sonae Sierra, dezvoltatorul celui mai nou mall. Finalizarea legăturii la reţeaua electrică este în construcţie. Enel nu comentează. ParkLake, mallul de 70.000 mp în care portughezii de la Sonae Sierra şi irlandezii de la Caelum Development au investit 180 mil. euro, funcţionează în prezent cu ajutorul generatoarelor de curent electric, în condiţiile în care reţeaua existentă nu poate acoperi consumul necesar, iar pentru a autoriza o conexiune la reţeaua de mare putere, dezvoltatorii au aşteptat mai bine de un an şi jumătate OK-ul italienilor de la Enel. Mai mult, în prima zi de deschidere, mallul a avut 85.000 de vizitatori, peste estimările iniţiale, iar în primul an se aşteaptă la peste 10 mil. vizitatori.
• Uluitor: Banca Japoniei, acţionar la 474 de companii japoneze
În efortul de a stimula economia, Banca Japoniei, banca centrală a ţării, a recurs încă dinainte de 2007 la măsuri din ce în ce mai extreme, care au culminat acum cu dobânzi negative şi chiar achiziţii de acţiuni. Practic, Banca Japoniei şi uriaşul fond de pensii guvernamental au devenit cei mai mari acţionari în 474 de companii listate în prima secţiune - rezervată companiilor mari - a bursei de acţiuni de la Tokio, după cum a calculat publicaţia japoneză de business Nikkei, proprietarul Financial Times. Acţiunile controlate de aceste instituţii reprezintă un sfert din toate acţiunile listate la Tokio. Aceste achiziţii stimulează creşterea preţurilor acţiunilor - în cinci ani indicele Nikkei a urcat cu 70% -, dar subminează mecanismele pieţei aducând beneficii mai ales companiilor preferate de cei doi mari cumpărători din sectorul public, spun analiştii.