REVISTA PRESEI 05.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 5 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 05.09.2017

ADEVARUL

Scandal monstru în sânul Inspecţiei Judiciare

Inspecţia Judiciară a luat la puricat, începând de luni, activitatea Parchetului General. "Inspecţia Judiciară a început un control de fond la Parchetul General. Controlul a fost cerut de Ministerul Justiţiei", a precizat Bogdan Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecţiei Judiciare. Bogdan Alexandru a mai menţionat că acest control va dura o lună. Conform lui Bogdan Alexandru, echipa de inspectori este formată din opt procurori. Momentul este unul delicat, pentru că Inspecţia Judiciară trece printr-un imens scandal după ce un procuror care a fost trimis în control la DNA şi-a acuzat şefii că şi-au depăşit atribuţiile şi că i-au cerut să facă lucruri în afara legii.

Acuzaţii de măsluire a controlului la DNA

De curând, Inspecţia Judiciară a finalizat controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să predea raportul Secţiei pentru procurori. Asupra acestui control planează însă serioase suspiciuni de trucare. Cea care a făcut acuzaţiile este chiar coordonatoarea echipei de control, formată din cinci procurori-inspectori, Elena Rădescu. Într-o notă de 12 pagini trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, procuroarea a arătat că şefii Inspecţiei Judiciare au intervenit în efectuarea controlului managerial la DNA "prin dispoziţii date în afară cadrului legal, coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control, de natură a perturba activitatea DNA", potrivit ziare.com.

Cum a fost căptuşită cu termopane celebra Mănăstire de la Curtea de Argeş

La un pas de a fi inclusă pe lista obiectivelor UNESCO, unde figurează ca propunere încă din 1991, Mănăstirea Curtea de Argeş - necropolă regală şi monument istoric de interes naţional, a fost "adaptată" de preoţi secolului XXI, cu tâmplărie de termopan. Cu argumentul că praful rezultat în urma restaurării pieţei din faţa lăcaşului afectează picturile din interior şi că sunt sătui să ţină slujbele în curent, mai marii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului au luat măsuri. Cele mai recente, de care nimeni nu pare a-şi amiti exact când au fost decise, sunt două uşi mari de termopan montate la intrarea în sfântul lăcaş, în spatele celor originale. Uşile de termopan nu sunt singurele artificii "provizorii", ci doar cele mai noi, fiindcă toate ferestrele, cu şi fără vitralii, sunt dublate, la interior, de termopane maro.

Culisele unei retrocedări dubioase

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a încasat aproape 300.000 de euro de la TVR Iaşi drept chirie pentru o clădire retrocedată prelaţilor de către statul român. După ce au plătit chirie timp de opt ani, reprezentanţii Societăţii Române de Televiziune - notificaţi de preoţi că trebuie să plece din clădire, şi-au dat seama că Biserica a obţinut într-un mod posibil ilegal imobilul şi cer anchete. La mijlocul anilor 2000, pe când era încă mitropolit la Iaşi, actualul patriarh al României, Preafericitul Daniel, a coordonat un demers juridic laborios pentru a înavuţi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) cu un teren de 6.000 de metri pătraţi şi clădirile aferente, situat într-o zonă rezidenţială din Iaşi, pe strada Lascăr Catargi.

Cum a fost implementat cu succes programul "Alungaţi medicii din ţară" la Spitalul Colentina

Doi dintre cei mai buni neurochirurgi români, reveniţi din Franţa pentru a pune pe picioare o secţie de neurochirurgie performantă la Spitalul Colentina, au decis să demisioneze din cauza sabotajelor la care au fost supuşi după ce au înfiinţat secţia. "Aceşti doi neurochirurgi au făcut prima operaţie pe creier cu pacientul treaz în timpul intervenţiei. E păcat să se destrame o astfel de echipă", spune secretarul de stat Cristian Grasu. Gabriela Firea a discutat luni cu cei doi medici neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina, Ionuţ Gobej şi Dorin Bica, despre problemele pe care aceştia le reclamă. "Le-am adresat rugămintea de a reconsidera decizia de a demisiona şi i-am asigurat de tot sprijinul meu", a spus Gabriela Firea. Edilul i-a propus doctorului Gobej să preia interimar postul de şef de secţie Neurochirurgie.

Donald Trump i-a transmis premierului Japoniei că este pregătit să folosească arme nucleare împotriva Coreei de Nord

Preşedintele american Donald Trump l-a asigurat, luni, pe premierul japonez Shinzo Abe de disponibilitatea Statelor Unite de a recurge la armele nucleare împotriva Coreei de Nord, dacă va fi necesar, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Fostul şef al serviciilor de informaţii israeliene, Amos Yadlin, îndeamnă Washingtonul să atace preventiv Coreea de Nord dacă are capacitatea de a o face. Trump şi Abe au avut o conversaţie telefonică, pe durata căreia cei doi lideri au condamnat "acţiunile destabilizatoare şi provocatoare ale Phenianului".

Washington Post: Motivul pentru care Coreea de Nord urăşte Statele Unite

Maşina de propagandă a Coreei de Nord poate fi văzută, zi de zi, cum împarte "vitriol antiamerican" folosindu-se de termeni precum "imperialism", "agresor" sau "ostil", subliniază Washington Post. Familia lui Kim Jong-un a condus Coreea de Nord de peste şapte decenii, timp în care a alimentat ideea că Statele Unite ar încerca să elimine statul. De mici, nord-coreenii învaţă cum "lupii americani şireţi" încearcă să le ucidă neamul. Grădiniţele şi centrele de copii sunt decorate cu animale înarmate cu grenade şi mitraliere, iar în desenele animate de la televizor îşi fac apariţia veveriţe-soldat (reprezentându-i pe nord-coreeni) care îi înving pe lupii şireţi (americani). Populaţia din Coreea de Nord trăieşte într-o mentalitate de război, iar această propagandă antiamericană o alimentează.

Darius Vâlcov, în instanţă: "Nu îmi menţin nicio declaraţie dată după 31 martie 2015. Am fost înşelat"

Fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov a declarat, luni, la ICCJ, că nu îşi menţine nicio declaraţie dată după data de 31 martie 2015 - în care afirma că este posibil că bani de la firmele omului de afaceri Teodor Berna, dar nu mai mult de 300.000 de euro, să fi fost folosiţi în campania electorală a PDL - întrucât, după ce a văzut că s-a extins urmărirea penală împotriva sa, şi-a dat seama că a fost înşelat.

Iulian Fota: Industria de apărare a României a fost distrusă de "nemernici de-ai noştri"

Industria de apărare a României a fost distrusă de lăcomie şi iresponsabilitate, iar ţara noastră trebuie să-şi consolideze capabilităţile militare în contextul actual internaţional, a apreciat Directorul Colegiului Naţional de Informaţii Iulian Fota în cadrul unei emisiuni Adevărul Live realizate de jurnalistul Cristian Unteanu. Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota a declarat la Adevărul Live că traversăm "o situaţie tensionată cu caracteristici de Război Rece" şi că un eventual conflict militar cu Rusia ar începe pe teritoriile României şi Poloniei. Întrebat care ar fi soluţiile în acest caz, invitatul Adevărul Live a subliniat asupra necesităţii sporirii capabilităţilor militare proprii, strângerii şi îmbunătăţirii colaborării cu aliaţii, creşterii solidarităţii regionale şi consolidării interne.

Remus Borza nu mai face parte din ALDE

Patru noi deputaţi au depus, luni, jurământul în plenul Camerei, înlocuindu-i pe social-democraţii Constantin Truşcă, Iulian Iacomi, Leonardo Badea şi Adelina Coste. În acelaşi timp, a fost făcut anunţul că deputatul Remus Borza nu mai face parte din grupul ALDE. Cei patru noi deputaţi sunt Dumitru Gherman (Bihor), care o va înlocui pe Adelina Coste, decedată luna trecută; Sorinel Marian Vrăjitoru (Călăraşi), care îl va înlocui pe Iulian Iacomi; Claudia Gilia (Dâmboviţa), care îl va înlocui pe Leonardo Badea; şi Alina Teiuş (Mehedinţi), care îl va înlocui pe Constantin Truşcă. Tot luni, liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, a anunţat că Remus Borza nu mai este membru al grupului.

BANCHERUL

Ce comisioane trebuie sa plătească magazinele pentru POS-urile băncilor cu care acceptă plăţile cu cardul

Magazinele cu vânzări anuale de minim 10.000 de euro, adică in jur de 830 de euro (4.000 de lei) lunar sau 127 de lei pe zi, ceea ce înseamnă ca toate magazinele active, sunt obligate printr-o lege adoptată la finalul anului trecut (Legea nr.209/2016) să-si instaleze POS-uri pentru acceptarea plaţilor cu carduri. Aceeaşi lege obligă toţi comercianţii să elibereze deţinătorilor de carduri, la cererea acestora, in momentul efectuării plăţii cu cardul la POS, si o sumă de bani cash, in limita a 200 de lei, la fel ca la ATM-uri. Magazinele vor fi obligate să achite băncii doua tipuri de comisioane: 1) un comision de administrare lunară a POS-ului, intre 35 si 65 de lei, in funcţie de fiecare bancă, precum si de valoarea plăţilor. 2) Comisionul de procesare a plaţilor, care variază intre 0,6% si 2% din valoarea fiecărei cumpărături.

COTIDIANUL

Proştii controlează aproape tot - Cornel Nistorescu

Politica a adus ultimele armate de proşti care au cucerit România. Sunt solidari şi aliaţi între ei, gomoşi şi au sprijin politic sau din servicii, au şi diplomă de la universităţi comunale sau din Transnistria. Proştii dau pe afară de incompetenţă şi trufie. Nu putem scăpa de ei decît cu o puternică, poate chiar violentă revoluţie care să ţintească mecanismele incompetenţilor. Cum putem scăpa de permanenta decădere a societăţii, generată mai ales de exerciţiul proştilor din mai toate centrele de decizie? Puterea proştilor a venit cu noua clasă politică. Fiecare partid, indiferent de orientare, şi-a strîns şleahta de mediocri şi, la fiecare împărţeală, i-a propulsat în poziţii cu greutate la semnătură. Şi prostul din politică este viclean. Nu promovează decît unul mai prost decît el. Dacă ar susţine un altul mai deştept şi mai priceput, s-ar trezi zburat într-o clipă. Asta înseamnă că politica ni i-a adus pe cap şi tot ea ar trebui să ni-i ia de pe umeri.

Noii membri CSM din partea societăţii civile

Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost validaţi luni, de plenul Senatului, ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile. Victor Alistar, propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International România a primit 78 de voturi "pentru" şi 43 "împotrivă" . Romeu Chelariu, care a fost propus şi susţinut pentru CSM de Fundaţia "Camera de Arbitraj şi Mediere", a obţinut 85 de voturi "pentru" şi 36 "împotrivă". Conform legii, pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică, se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală şi nu sunt membri ai vreunui partid politic. CSM este format din 19 persoane, dintre care trei sunt membri de drept: ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.

Păzea! Vine Garda Civilă

Mai multi parlamentari PSD au depus o propunere legislativă privind înfiinţarea unei Gărzi Civile şi realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat. Potrivit proiectului, Garda Civilă se înfiinţează şi funcţionează la nivel local în subordinea primarului şi este coordonată la nivel judeţean de prefect. Garda Civilă va interveni în caz de situaţii de urgenţă precum inundaţii, incendii, alunecări de teren, cutremure şi ori de câte ori situaţia o impune, conform propunerii. Acesta este compusă din voluntari ce desfăşoară stagiul de pregătire militară şi civilă. O dată la 5 ani, se efectuează un stagiu de pregătire de 2 zile - o zi de instruire militară şi o zi de pregătire teoretică civilă.

CURIERUL NATIONAL

Europa este divizată în faţa crizei migraţiei

Corespondenţii de presă acreditaţi la Bruxelles anunţă că, miercuri, justiţia europeană va lua o decizie privind cotele de migranţi solicitanţi de azil în ţările membre ale UE, chiar dacă unele dintre state nu au acceptat niciodată ideea cotelor obligatorii. Curtea Europeană de Justiţie urmează să tranşeze litigiul declanşat de Ungaria şi Slovacia, care contesta legalitatea planului lansat de Uniunea Europeană în septembrie 2015 ce viza susţinerea Greciei şi a Italiei debordate de un aflux de migranţi forţaţi să-şi părăsească ţara din cauza războaielor şi a mizeriei.

A crescut povara fiscală ce apasă agenţii economici

În Monitorul Oficial nr. 648 din 7 august 2017 a fost publicată O.U.G. nr. 60/2017 care aduce importante modificări în domeniul legislaţiei muncii, între care şi la Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată. Angajatorii cu peste 50 de salariaţi care nu angajează persoane cu handicap vor plăti dublu la bugetul de stat din septembrie 2017. În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap, în condiţiile prevăzute mai sus, se introduce o nouă prevedere care priveşte doar autorităţile şi instituţiile publice şi persoanele juridice publice. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de către instituţia publică.

Clienţii Provident, verificaţi la ANAF

Clienţii Provident vor avea acces mai rapid la credite, fără dovadă de venit, doar prin verificarea în baza de date a ANAF. Compania a început colaborarea cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru îmbunătăţirea şi accelerarea proceselor de acordare a creditelor. Această colaborare este parte integrată din politica de creditare responsabilă a companiei şi vine în sprijinul clienţilor pentru a le facilita accesul la produsele şi serviciile noastre. Colaborarea cu ANAF va reduce considerabil timpul de aşteptare între momentul solicitării creditului şi momentul acordării sumei solicitate. Astfel, clienţii care vor dori să contracteze un credit din portofoliul nostru de produse vor putea alege verificarea în baza de date a ANAF în locul adeverinţei de venit.

Angela Merkel doreşte încetarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

Angela Merkel a fost extrem de dură la adresa Turciei în cadrul confruntării electorale televizate de duminică seară cu contracandidatul său, social-democratul Martin Schulz. Ea a spus clar că Turcia nu va adera niciodată la Uniunea Europeană în condiţiile în care subiectele tensionate se tot multiplică între Europa şi Ankara. "Nu văd posibilă adeziunea şi nu am crezut niciodată că acest lucru poate surveni", a declarat dna Merkel, adăugând că "acum, problema este cine din Turcia sau din UE va închide primul porţile". Dna Merkel a informat că va purta discuţii cu colegii săi (europeni - n.n.) pentru a vedea dacă se poate ajunge la o poziţie comună privind încetarea negocierilor de aderare a Turciei".

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Andronic: "Florian Coldea este la capătul firului scandalului legat de raportul Inspecţiei Judiciare asupra DNA

Jurnalistul Dan Andronic a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care susţine faptul că "Florian Coldea este la capătul firului scandalului legat de raportul Inspecţiei Judiciare asupra DNA". Reamintim că urmare controlului dispus la DNA de ministrul Tudorel Toader, membrii echipei de control au dezvăluit o serie de presiuni făcute asupra lor în toată această perioadă şi au demascat-o pe Elena Rădescu, şefa inspectorilor şi fost procuror DNA. Afirmaţiile jurnalistului Dan Andronic au fost completate aseară la B1 TV de către fostul procuror Alexandru Lele: "Elena Rădescu care a încercat să arunce în aer ancheta Inspecţiei Judiciare la DNA este cunoscută în sistemul judiciar că a lucrat cu serviciile secrete şi cu Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI".

Vă plac migranţii? Primiţi-i în casele voastre, pe banii voştri

Editorialul marelui scriitor, filosof Marcello Veneziani, o să vă capteze toată atenţia deoarece mesajul său este unul fără menajamente transmis celor care cer toleranţă faţă de imigranţi, invitându-i să-i ia acasă, să-i adopte pe banii lor. "Voi, cei care consideraţi că a migra e un drept şi că e o datorie să primiţi migranţii, voi care îl elogiaţi pe Papă, stânga politică, ONG-urile şi pe toţi care deschid uşile la perete şi dau ajutoare migranţilor, aveţi o singură posibilitate pentru a demonstra cu adevărat cea ce presupuneţi a priori: sensibilitatea voastră morală şi creştină şi superioritatea etică faţă de cei care cer oprirea debarcărilor, frânarea fluxurilor migratorii, care denunţă neajunsurile, costurile şi violenţele care însoţesc tot acest fenomen, Adoptaţi fiecare din voi un migrant, luaţi-l în sarcina voastră: adoptaţi-l în casa sau casele voastre.

DECLIN. Numărul aparatelor de PĂCĂNELE s-a redus DRAMATIC

Numărul firmelor care deţin şi operează păcănele s-a redus la mai puţin de jumătate în şapte ani, de la 800 la aproximativ 270 în prezent, principalele cauze fiind legate de creşterea taxelor şi diminuarea pieţei de desfacere, susţine directorul executiv al Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor Jocurilor de Noroc din România, Dan Văjăianu. "Dacă în anii 2010-2012 erau undeva la 800 de organizatori de slot-uri, acum din păcate am rămas doar vreo 200-270. S-a redus la mai puţin de jumătate din cauza legislaţiei. Au crescut taxele foarte mult, astfel încât consumatorul s-a diminuat. Producătorii nu mai au cui să se adreseze, iar piaţa de desfacere este mult mai mică", a declarat, Dan Văjăianu, citat de Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Low cost-ul bate tot ce mişcă în aer şi pe uscat

Concuraţa pe care o fac, în ultimii ani, companiile aeriene low cost celorlalte tipuri de transporturi, pare de neoprit. Blue Air, Wizz Air şi Ryanair au înregistrat creşteri constante, de peste 10% pe an, fiecare, iar Vola.ro, care vinde bilete de avion, a raportat o creştere de 51% în 2016, faţă de 2015, şi se pregăteşte de un nou record, anul acesta. La succesul acestor companii a avut o contribuţie semnificativă şi colaborarea cu agenţiile de turism din România, care nu au mai obţinut discounturi de la Tarom şi celelalte companii mari. Şi cursele interne au crescut vânzările low cost. Aeroportul Henri Coandă, pe care se înregistrează cel mai mare trafic aerian din ţară, a avut în primele şase luni ale acestui an 6 milioane de pasageri - cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

CSM a primit mai multe note şi memorii pe tema controlului efectuat de Inspecţia Judiciară la DNA

Consiliul Superior al Magistraturii a primit mai multe note şi memorii pe tema controlului efectuat de Inspecţia Judiciară la DNA, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, judecătorul Ştefan Lucaciuc. Conform acestuia, o notă a fost trimisă de inspectorul Elena Rădescu, o alta de către ea şi două colege din echipa de control care îi susţin punctul de vedere, iar o a treia de ceilalţi membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA. "Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acţiune de control", a precizat Ştefan Lucaciuc. La CSM a fost înregistrat, în cursul săptămânii trecute, un memoriu transmis de DNA, care se referă la aceeaşi acţiune de control. Există, de asemenea, şi un punct de vedere al inspectorului şef al IJ pe marginea procesului verbal ce conţine concluziile preliminare ale verificărilor efectuate.

Guvernul nu are bani pentru proiectele din programul Start-Up Nation

Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câştigătoare în programul Start-Up Nation, pentru că nu a existat o rectificare bugetară în luna august, a declarat, luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), într-o conferinţă de presă. Potrivit oficialului CNIPMMR, dacă această rectificare, care de obicei se făcea în august, nu a avut loc, înseamnă că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor.

După două strategii ratate, a treia este incompletă şi incoerentă

Lansată în dezbatere publică în luna noiembrie a anului trecut, Strategia Energetică a României pentru perioada 2016-2030 va fi actualizată încă din faza de proiect pentru că ea nu este axată pe dezvoltarea sistemului, ci mai degrabă pe conservarea şi restrângerea domeniului de activitate. În plus, proiectul strategiei nu stabileşte o listă cu investiţiile prioritare în sector. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a decis înfiinţarea unui grup de lucru care se va ocupa de actualizarea strategiei, aceasta urmând să fie finalizată până la jumătatea lunii octombrie. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai ANRE, ai ANRM, ai Hidroelectrica, ai Nuclearelectrica, ai celor două complexuri energetice, Oltenia şi Hunedoara, ai Transelectrica, precum şi ai Academiei Române.

NATIONAL

Ghiţă, "spart" de americani. Panică in sistem!

Klaus Iohannis, preşedintele României i-a cerut noii "eminente cenuşii" a Administraţiei Trump, Mike Pompeo, in timpul vizitei oficiale efectuate la Washington, sprijinul CIA pentru "extragerea" lui Sebastian Ghiţă din Serbia. Iar operaţiunea comună stabilită atunci si care a fost denumita "Oraşul Alb" prevedea ca, înainte ca omul care deja zguduise sistemul romanesc de siguranţa să ajungă pe măna anchetatorilor din tară, "stoarcerea" informativă a acestuia să fie efectuată exclusiv de către oameni ai republicanilor din Departamentul de Justiţie al SUA. Iar după cum reiese din informaţiile de ultimă ora intrate in posesia National, cei doi agenţi americani de informaţii care s-au aflat in ultimele două luni si jumătate la Belgrad nu doar că l-au "spart" informativ pe Sebastian Ghiţă, dar rezultatele par a fi peste orice aşteptări.

Soros, nou atac asupra CSM!

In timp ce actuala coaliţie guvernamentală doarme in post, situaţie in care se complace si Opoziţia tradiţională, marile partide nefiind pregătite să facă alte propuneri, neavând variante de rezerva la îndemână, magistraţii percepuţi drept "globalişti" ar fi intens meditaţi de către nenumăratele organizaţii sorosiste care funcţionează pe domeniul Justiţiei la noi in tară. Adică "antrenaţi" încă de pe acum pentru a câştiga concursurile pe care aceştia speră că vor fi organizate daca planul de "destructurare" al Inspecţiei Judiciare va reuşi in urma nenumăratelor lovituri primite atât din exterior, dar, mai nou, si din interior...

Românii cu bani in paradisurile fiscale, cu chiloţii in vine

"Economiile" ţinute in paradisurile fiscale e o manevra care nu mai tine, ANAF s-a "împrietenit" cu majoritatea tarilor binevoitoare si va şti orice mişcare financiară pe care o faci. Lista jurisdicţiilor cu care Romănia colaborează pentru schimbul automat de informaţii fiscale a fost actualizata si publicată, ca act normativ, in Monitorul Oficial. Astfel, numeroase aşa zise paradisuri fiscale, vor furniza informaţii anuale cu privire la numele si rezidenta fiscala a titularilor conturilor deschise pe teritoriul lor. Aceste date vor cuprinde soldul contului la sfârşitul anului, valoarea ultimei tranzacţii si cuantumul brut total plătit sau creditat titularului de cont in cursul anului.

Penibilul de la Educaţie

Liviu Pop, ministrul care decorează acum Ministerul Educaţiei pe post de bomboană pusă pe coliva sistemului, nu se mulţumeşte cu legarea numelui sau de cel mai imbecil si inutil manual de pe mapamond (manualul de sport), ci si demite inspectori şcolari din greşeala. După ce a finalizat teoria mersului biped (mai tare, ce-i drept, decât teoriile referitoare la apa caldă si la arderea chibritului pe jumătate) si i-a învăţat pe copii cum se pune, in mod ştiinţific, piciorul stâng in fata piciorului drept si viceversa, capabilul si neobositul Liviu Pop s-a apucat sa revoce 13 inspectori şcolari generali. Fatidica cifra 13 si-a făcut obişnuita magie si ca urmare in ordinul de demitere a figurat inspectorul şcolar general din Ialomiţa in locul celui din Arad.

PUTEREA

Premierul TUDOSE s-a întâlnit cu ex-ul Grindeanu

Premierul Mihai Tudose l-a chemat luni la Palatul Victoria pe fostul prim-ministru Sorin Grindeanu. Primul i-a cerut lămuriri despre anumite întâlniri pe care acesta din urmă le-a avut pe teme de politică externă. "Eu l-am rugat să vină, i-am solicitat să-mi dea nişte lămuriri despre nişte întâlniri pe care le-a avut pe politică externă, întâlnirile tete-a-tete, ştiţi, nu se înscriu nicăieri", a declarat Mihai Tudose întrebat despre prezenţa lui Sorin Grindeanu la sediul Executivului.

ROMANIA LIBERA

Lege modificată în defavoarea statului român: Cumpărăm arme din SUA, dar am renunţat la investiţii americane de 4 miliarde de dolari

Contractele de armament prin care România cumpără de la Statele Unite ale Americii sistemele de rachete "Patriot" şi HIMARS, în valoare de 5,15 miliarde dolari, nu beneficiază de offset. Adică, americanii nu mai sunt obligaţi de lege să investească în economia românească şi în crearea locurilor de muncă minimum 80% din valoarea contractelor. Motivul? Guvernul Cioloş a modificat legea offset în defavoarea statului român, astfel încât contractele încheiate la nivel de guverne să nu mai beneficieze de măsuri compensatorii. Iniţiatorii acestei modificări legislative au fost Costin Borc şi Mihnea Motoc. În plus, nici Guvernul Tudose, controlat din umbră de liderul PSD, Liviu -Dragnea, nu dă dovadă de transparenţă şi nici nu respectă Legea achiziţiilor publice în ceea ce priveşte cumpărarea celor două sisteme de rachete de la americani.

Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, confirmă că un pădurar câştigă legal doar o mie de lei pe lună

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a confirmat, luni seară, la Digi 24, că un pădurar din România câştigă, legal, din salariul de angajat la stat, doar o mie de lei pe lună. Întrebată dacă este adevărat că un pădurar câştigă legal o mie de lei pe lună, Doina Pană a spus "Da". Ea a evitat însă să comenteze acuzaţiile că unii pădurari ar fi implicaţi în tăierile ilegale şi în furturile din păduri, susţinând în schimb că mulţi pădurari sunt spitalizaţi după ce au fost bătuţi de hoţii de lemne.

ZIARUL FINANCIAR

Românii nu sunt interesaţi să lucreze ca îngrijitori de vite pentru 2.500 de lei pe lună

Cel mai mare crescător de vaci de carne din România, compania olandeză Dutch Trading Inter­national, a adus 18 nepalezi pentru a lucra în fermele de vaci, în condiţiile în care nu a găsit români dispuşi să facă munca de îngrijitori de animale pentru un salariu de 2.500 de lei net pe lună, cât încasează nepalezii. "E dificil să găseşti muncitori în România. Acum aducem oameni din Nepal, pentru că muncitorilor buni din România nu le place să lucreze în ferme. Noi avem 18 angajaţi din Nepal pe care îi plătim la nivelul sa­lariilor medii din piaţă, respectiv 2.500 lei net, adică 3.500 lei brut. Sunt mulţi nepalezi în România, în jur de 5.000 de persoane", a spus Gert Bronkhorst, admi­nistrator şi acţionar al Dutch Trading Inter­national, un business de 11 milioane de euro în 2016, cu sediul în Mizil (judeţul Prahova).

Ungaria o fi oaia neagră a Uniunii Europene pe scena politică, dar pe cea financiară este iubită. Investitorii o împrumută gratuit

Cu critici din partea Comisiei Europene şi a principalilor lideri occidentali şi cu o supraveghere sporită din partea BCE, din punct de vedere politic Ungaria a ajuns oaia neagră a Uniunii Europene. Însă această economie est-europeană se împrumută aproape gratuit, uneori chiar gratuit, de pe pieţele financiare, iar investiţiile cresc. Ungaria stabileşte recorduri după recorduri pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale. Prima dată a fost în martie, când yieldul obligaţiunilor guvernamentale maghiare cu scadenţa la 3 luni s-au dus sub zero. A fost ceva temporar. Însă în ultimele săptămâni a devenit ceva normal ca guvernul să vândă instrumente de datorie cu randamente zero sau mai mici, scrie Portfolio.hu. De pe această piaţă, Ungaria reuşeşte să se împrumute mai ieftin chiar decât Polonia, o economie mai mare şi cu ratinguri mai bune.

Inversare de roluri: Europa pare acum stabilă, în timp ce SUA devin volatile

Timp de un deceniu, americanii au privit cu nelinişte dincolo de Atlantic, temându-se că şirul de crize din zona euro ar putea ruina economia mondială. Acum, rolurile s-au schimbat brusc: Europa şi-a revenit şi priveşte cu mai multă încredere către viitor, dar cu îngrijorare spre vest, peste Atlantic, în condiţiile în care mulţi presupun că cea mai mare ameninţare la adresa redresării europene ar putea veni din America, scrie Ferdinando Giugliano, editorialist la Bloomberg. Pericolul pe termen scurt aflat în faţa Europei este deja vizibil pe pieţele financiare. Investitorii îşi pierd încrederea în capacitatea preşedintelui american de a-şi respecta promisiunea legată de reducerile de taxe. Dolarul este în cădere liberă, împingând deja recent moneda euro dincolo de 1,20 pentru prima dată de la începutul anului 2015, înainte de a-şi recupera din pierderi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb