REVISTA PRESEI 05.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 octombrie 2016

ADEVARUL

Mircea Dumitru, prins în ambuscada dosarului de Securitate

Surse din cadrul CNSAS au ţinut să dezvăluie marţi că actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, ar fi semnat în anul 1980 un angajament de colaborare cu Securitatea. Ministrul neagă acuzaţiile şi susţine că are certificat de necolaborare încă din anul 2007. CNSAS verifică în această perioadă dosarele membrilor Guvernului Cioloş, dar încă nu a ajuns oficial la cel al ministrului Educaţiei.

Separatiştii din întreaga lume, uniţi de Moscova

Rusia, ţara în care cei care recurg la acţiuni separatiste riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, este, o dată pe an, gazda secesioniştilor din întreaga lume. Separatiştii din Europa, Orientul Mijlociu sau America sunt primiţi cu braţele deschise de Mişcarea Anti-Globalizare a Rusiei, care organizează, începând din 2015, conferinţa internaţională "Dialogul naţiunilor". Corsicanii, bascii, bretonii, scoţienii, lombarzii şi veneţienii nu au venit, dar zeci de mişcări europene şi americane (printre care secesionişti din Texas, California, Hawaii şi Puerto Rico) au luat calea Moscovei pentru evenimentul care a avut loc pe 25 septembrie.

Ministerul Justiţiei: "60 de magistraţi beneficiază de pensii de peste 1 miliard de lei vechi pe lună"

În România există 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe luna, informează Ministerul Justiţiei într-un set de răspunsuri transmise HotNews.ro la câteva întrebări pe marginea unei postări publicate de ministrul Raluca Prună în dată de 21 septembrie pe Facebook. De diurnă de detaşare în cuantum de 2%/zi beneficiază un număr de 32 de judecători, cu un impact bugetar de 678.542 lei în primele 7 luni ale anului 2016. Grefierii nu beneficiază de diurnă de 2%, ci de diurnă de 17 lei/zi prevăzută pentru bugetari.

Case la preţuri sub 25.000 de euro în Capitală şi marile oraşe

Cine este dispus să stea într-o locuinţă mică în centrul marilor oraşe sau la periferie într-un imobil ceva mai mare are la dispoziţie o mulţime de locuinţe care se vând la preţuri avantajoase. Şi pe piaţa de executări silite se găsesc case ieftine. Cele mai multe oferte se găsesc pe portalurile de specialitate. De exemplu, potrivit portalului imobiliare.ro, o garsonieră de 22 de metri pătraţi, amplasată la primul etaj al unui imobil de lângă Facultatea de Drept, costă 25.000 de euro. Pe de altă parte, la parterul unei vile de pe Calea Victoriei din Capitală se vinde o garsonieră de 29 de metri pătraţi, împreună cu două dependinţe, în stare bună, tot pentru 25.000 de euro.

Sondaj Agenţia de Rating Politic

Ultimul sondaj al companiei de cercetare de piaţă Agenţiei de Rating Politic arată că dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar lua 38%, PNL ar obţine 30%, în timp ce USR ar strânge 9% din voturi. Conform aceluiaşi studiu, în Parlament ar mai intra ALDE (5.5%) şi UDMR (5%). Pe de altă parte, formaţiunea lui Traian Băsescu, PMP, ar strânge doar 4%, iar PRM ar avea o intenţie de vot de 3%. Tipul sondajului a fost CATI, adică sondaj cu interviuri telefonice, asistate de calculato, pe un eşantion de 1170 de respondenţi.

Zeci de bancheri ar fi luat credite de peste 400.000 de franci, fiecare

Există peste 300 de credite în moneda elveţiană care au avut, la momentul acordării, o valoare de peste 400.000 de franci elveţieni, iar legea privind conversia creditelor la cursul istoric îi va ajuta pe cei care au luat credite de milioane de franci, a declarat, marţi, şeful direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu. Potrivit unor surse din sectorul bancar, consultate de News.ro, cel puţin câteva zeci de astfel de credite au fost luate de bancheri.

Surpriză: Suprafaţa forestieră a României a crescut din 1990 până acum

Suprafaţa împădurită a României a crescut de la 6,4 milioane de hectare în 1990 la 6,86 milioane la finele anului trecut, cel mai ridicat nivel din 1929 încoace, potrivit unui studiu realizat de către PwC. Acesta mai arată că doar două treimi din această suprafaţă este destinată exploatării, restul fiind parcuri naţionale protejate şi sectorul turistic. Potrivit datelor furnizate, pădurile acoperă 29% din suprafaţa totală a terenurilor ţării, în vreme ce media Uniunii Europene (UE) este de 37% şi sub obiectivul stabilit prin programul Natura 2000, care vizează acoperirea unei suprafeţe de 40% din teritoriu.

Duterte îi spune lui Obama "să se ducă dracului"

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, cunoscut din cauza provocărilor sale, i-a spus marţi preşedintelui american Barack Obama "să se ducă dracului" şi a ameninţat că pune capăt alianţei ţării sale cu Statele Unite în favoarea Rusiei sau Chinei, relatează AFP. Acest ultim atac verbal a avut loc în aceeaşi zi în care Filipinele şi Statele Unite au început manevrele militare comune din acest an. "Mi-am pierdut respectul faţă de America", a declarat Duterte, care s-a plâns, în două discursuri, de îndemnuri la respectarea drepturilor omului în ţara sa din partea Statelor Unite, ONU şi Uniunii Europene (UE).

BANCHERUL

Parlamentarii au decis sa aplice băncilor o noua pedeapsă, după darea in plată

Deputaţii din comisiile de specialitate au decis ieri să susţină in unanimitate un proiect de lege privind conversia in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF), in valoare de aproape 6 miliarde lei, la cursul istoric, din data la care au fost acordate, cele mai multe in 2007 si 2008, când un CHF era in jur de doar doi lei, la jumătate fata de patru lei cat a ajuns in prezent. Ceea ce înseamnă că rate lunare la creditele convertite in lei s-ar putea înjumătăţi, in condiţiile in care dobânzile in lei rămân la acelaşi nivel ca cele in CHF. Propunerea legislativa (un amendament la o lege mai veche) a venit din partea deputatului PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii privind darea in plata.

CURENTUL

60 de judecători au pensie lunară de 20.000 de Euro; 2691 de pensionari primesc bani de chirie

Ministerul Justiţiei a informat că în România există 60 de judecători care primesc pensii mai mari de un miliard de lei vechi lunar şi 920 de judecători pensionaţi şi 1771 de grefieri pensionaţi primesc bani de chirie de la stat. Datele nu privesc judecătorii din CSM şi aparatul tehnic, pentru care CSM are date, nici procurori şi grefieri din parchete pentru care Ministerul public are date. Răspunsurile au fost oferite jurnaliştilor de la Hotnews. Integral la hotnews.ro.

CURIERUL NATIONAL

Scapă urşii şi lupii de vânători?

În urma protestelor venite din mai multe părţi, Ministerul Mediului a suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru care propunea împuşcarea a 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice, specii protejate, a anunţat ministrul Cristiana Pasca Palmer pe contul ei de pe o reţea de socializare. Lupii şi pisicile sălbatice pot fi vânate până la 31 martie 2017, prin metodele "la goană", "la pândă" şi "la dibuit" , iar urşii până la 30 noiembrie 2016 prin metodele "la goană", "la pândă" şi "la dibuit" şi până la 31 decembrie 2016 şi între 15 martie 2017 - 14 mai 2017, prin metodele "la pândă" şi "la dibuit".

UniCredit: În condiţiile actuale, guvernul nu va reuşi să menţină ţinta de deficit bugetar

Analiştii băncii afirmă că în condiţiile încetinirii creşterii economice şi ale reducerii spaţiului fiscal, viitorul guvern va trebui să înăsprească politica fiscală până la finalul anului 2017. Ţinta de deficit bugetar pentru 2017 este de maximum 3% din Produsul Intern Brut. Pentru acest an, creşterea economică a României este estimată la 4,4%, cea mai mare de după criză.

Meteorologii avertizează că ne aşteaptă iarna cea mai friguroasă din ultimul secol

Iarna 2016-2017 va fi cea mai friguroasă din ultimul secol, avertizează specialiştii europeni, potrivit mesastuces.net. Meteorologii atrag atenţia că mase de aer arctic vor ajunge dasupra Europei, iar soarele va fi văzut rareori în timpul iernii care urmează. Meteorologul german Dominik Jung este unul dintre cei care susţin că vom avea o iarnă neobişnuit de rece. Jung precizează că cele mai scăzute temperaturi vor fi înregistrate în lunile ianuarie şi februarie, iar luna martie nu va fi deloc una de primăvară. Astfel, susţine meteorologul, europenii vor trebui să aştepte luna aprilie pentru a se bucura de soare.

DNA ţine de 2 ani 3 dosare ale fratelui lui Kovesi

Bogdan Licu, prim adjunctul PICCJ a confirmat faptul ca dosarele privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, in perioada in care director era chiar fratele Laurei Kovesi, zac la DNA de 2 ani. Informaţia a fost prezentată de Lumea Justiţiei. Din cele spuse de Bogdan Licu reiese ca la nivelul DNA se afla nu un singur dosar privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, ci 3. Doua dintre ele sunt la DNA-Alba Iulia, fiind deschise in 2014, iar cel de-al treilea este la DNA-Structura centrala, fiind deschis in 2015. Mai mult de atât, unul din dosare a fost deschis chiar de fostul şef al DIICOT, Alina Bica. Acum, se poate înţelege destul de uşor de ce DNA s-a asmuţit asupra Alinei Bica.

FMI: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2016 şi 2017

FMI a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei româneşti pentru acest an de la 4,2% la 5%, arată cel mai recent raport "World Economic Outlook", informează Agerpres, citat de B1TV. Astfel, conform prognozelor FMI, România va înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, fiind urmată de Irlanda, cu 4,9%. Pentru 2017, Fondul estimează pentru România o încetinire a ritmului de creştere economică până la 3,8%.

EVENIMENTUL ZILEI

Colaborarea ministrului Educaţiei cu Securitatea e ascunsă în Dosarul de reţea

Mircea Dumitru neagă că ar fi fost colaborator şi ameninţă cu instanţa de judecată, dar nu-şi publică dosarul de la CNSAS. CNSAS a început verificările dosarelor în ceea ce-i priveşte pe miniştrii din guvernul Cioloş. Ieri, a venit şi prima surpriză. Din informaţiile pe care le-a obţinut Evenimentul zilei, arhiva CNSAS a produs deja prima victimă. Potrivit surselor noastre, victima este ministrul care are dosar de reţea, din documente reieşind că a fost recrutat de Departamentul Securităţii Statului în anul 1980 şi lăsat din legătura informativă în 1989.

Profesorii se unesc şi boicotează concursurile de directori !

Controversatul concurs pentru funcţiile de conducere din sistemul de învăţământ continuă, în ciuda tuturor reacţiilor negative din partea profesorilor din toată ţara. Prima probă este programată pentru 12 octombrie. Florentina Gaşpar, director al Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu" din Capitală, a publicat câteva date, pe surse, despre situaţia dramatică din Bucureşti. ,,Pe surse. În Bucureşti pentru circa 150 de funcţii de director şi director adjunct nu s-a înscris nimeni! La nivel local, funcţionează 417 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, deci în mai mult de 35% din unităţi nu participă nimeni la concurs!"

Medic veterinar, ţepuit de bancă: "UniCredit mi-a vândut o maşină furată!"

A fost la un pas să fie arestat, iar la graniţă poliţiştii bulgari l-au făcut infractor şi voiau să îi pună cătuşele. BMW-ul pe care îl cumpărase bucureşteanul Florin Leau, de profesie medic veterinar, apare într-o bază de date internaţională ca fiind furată. În martie 2015, Florin Leau s-a prezentat în parcul auto UniCredit Leasing Corporation IFN SA de la Ciorogârla. A pus ochii pe un BMW 318 Diesel. L-a luat în leasing, a plătit la început 3.812 euro, iar lunar, timp de un an, 646 de euro. Nimeni nu i-a spus că autoturismul apare furat într-o bază de date internaţională.

Românii: umiliţi, ignoraţi, sătui de sistemul de sănătate

Cetăţenii români nu au încredere în sistemul de sănătate, se simt umiliţi când apelează la el, mortalitatea infantilă este cea mai ridicată din UE, speranţa de viaţă, cea mai scăzută. Statistici mereu negre: 50 la sută din decesele înregistrate în sistemul de sănătate românesc ar putea fi evitate, dacă am avea acces la medicamente şi la tratamente ca în alte ţări europene. 2.000 de zile aşteaptă unii pacienţi români pentru acces la medicamente de ultimă generaţie, informaţie completată cu 61% dintre români care au fost în situaţia sau cunosc persoane ce nu şi-au găsit medicamentele în farmacii. România are o mortalitate generală cu 25% mai mare decât media europeană. Datele au fost prezentate ieri, cu ocazia lansării Campaniei "Votez pentru Sănătate".

Procurorii refac ancheta în dosarul "Romgaz-Interagro"

Dosarul "Gaze ieftine pentru Interagro", societatea omului de afaceri Ioan Niculae, se întoarce pe masa procurorului de caz de la DIICOT după ce şeful său ierarhic a infirmat rechizitoriul, după aproape patru ani de la începerea anchetei. Ioan Niculae este vizat în acest dosar pentru instigare la abuz în serviciu, în legătură cu modalitatea în care Interagro a obţinut reduceri substanţiale la gaze naturale din partea Romgaz, în perioada în care minişti ai Economiei erau Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

JURNALUL NATIONAL

Fără casă sau studii, dar cu 50 de firme în proprietate

România pierde anual 17 miliarde de euro din evaziune fiscală, cea mai gravă şi mai adâncă problemă a economiei naţionale. Una din cele mai răspândite practici e cea prin care oameni săraci şi fără carte sunt atraşi în firme care ţepuiesc statul. Oameni care nu au nici un bun pe numele lor. Au doar două calităţi: au o identitate şi o mână dispusă să semneze orice pentru un pumn de bani.

Bănci prea mari să falimenteze

,,To big to fail" a fost lansată în 1984 ca sintagmă de justificare, dar şi colac de salvare pentru a scăpa de la faliment o mare bancă din Statele Unite - Continental Illinois Bank. Cu ironie, editorialistul de la Les Echos observa că în 2011, Euromoney desemna DB ,,banca cea mai bună din lume pentru excelenta rentabilitate a fiecărei ramuri de activitate". După cinci ani de la premiere se flutură nevoia unei intervenţii pentru salvarea ei, deşi cancelarul Merkel spune că statul va refuza ajutorul. Sancţiunea de 14 miliarde de dolari aplicată DB de autoritatea juridică din SUA seamănă cu scandalul motoarelor diesel şmecherite de VW, pornit tot de peste Ocean. Dacă se lăsa ascultată la telefoane în continuare, doamna Merkel poate că nu avea atâtea probleme pe cap înainte de alegeri!

Ordonanţă pentru căldura din Bucureşti

Ministerul Energiei vrea să promoveze o ordonanţă de urgenţă, astfel încât Primăria Capitalei să poată plăti subvenţiile la încălzire în avans, iar Romgaz să nu întrerupă furnizarea gazelor către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Ordonanţa de urgenţă va permite Primăriei să plătească în avans subvenţia către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din Bucureşti. Aceşti bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puţin în funcţiile de condiţiile meteo.

România trebuie să implementeze Directiva NIS

România trebuie să implementeze noua legislaţie europeană în materie de securitate cibernetică (Directiva NIS - Network Internet Security - n. red.) până cel târziu în toamna anului 2018, interval până la care vor trebui create şi acordurile cu furnizorii de internet. Acest nou regulament uniformizează, la nivelul UE, modul în care Guvernul cooperează cu mediul privat în combaterea infracţiunilor cibernetice.

NATIONAL

Soc: SUA schimbă liniile in Romănia!

Parteneriatul strategic cu SUA va fi reanimat. Iar pentru "operaţiunea fulger" prevăzută pentru salvarea noastră din ghearele FSB-ului rusesc, administraţia americana ar fi dat deja OK-ul pentru schimbarea liniilor din România, inclusiv cele diplomatice. Astfel că, după cum reiese din informaţiile de ultima oră intrate in posesia şefilor unor structuri importante din cadrul sistemului de siguranţă naţională, la Washington se ia deja tot mai in serios schimbarea "din mers" atât a ambasadorului american din Romania, căt si a celui din Republica Moldova. Transformarea recenta a lui Iohannis in "factor decident" are legătură tocmai cu noul plan american. "Yankeii" sunt decişi să joace cartea românească in fata ruşilor si ei au musai nevoie de un lider regional. Ceea ce încearcă acum Iohannis sa fie.

Pentagonul a dat 540 milioane de dolari pentru falsa propagandă jihadistă

Un ONG britanic specializat in jurnalism de investigaţii acuză forţele armate americane că au semnat un contract de peste jumătate de miliard de dolari cu firma de PR Bell Pottinger, in timpul războiului din Irak. Aceasta avea misiunea sa creeze clipuri "semnate" Al-Qaida. Scopul era urmărirea si prinderea in capcană a persoanelor care vizionau aceste materiale.

Legea falimentului personal, aplicată din noiembrie

Legea insolventei persoanei fizice va intra in vigoare la începutul lunii noiembrie. Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi in Camera Deputaţilor, urmând să fie trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. In premiera in Romania, legea va permite persoanelor fizice care nu îşi mai pot achita restantele, să intre in insolventă. La ora actuală, insolventa este posibila doar pentru firme. Concret, datornicii îşi vor putea alcătui un plan de reeşalonare a plăţilor timp de 5 ani sau să opteze pentru lichidarea activelor in fata instanţelor de judecată.

PUTEREA

Iohannis împarte apele politicii în două: "Stânga" - cu penalii, "dreapta" - cu Cioloş

Au şi Liviu Dragnea şi Victor Ponta dreptatea lor: nu scrie în Constituţie că preşedintele nu trebuie să numească, în fruntea Guvernului României, un infractor (condamnat penal) sau un potenţial infractor (urmărit penal). Dar chiar trebuie să scrie în Constituţie, ca să fie evident că aşa ceva nu se face? Se îndoieşte cineva că Dragnea sau Ponta nu ar angaja un zidar condamnat pentru furt de materiale de construcţie? Curajul celor doi în a-l ataca pe Klaus Iohannis, care nu a făcut altceva decât să enunţe un principiu de bun simţ, anume că nu va accepta să desemneze drept premier o persoană cu probleme penale, este dat de rezultatul alegerilor locale, mulţi primari fiind aleşi chiar din rândul celor acuzaţi de procurorii anticorupţie, judecaţi sau chiar cu condamnări la activ.

Şerban Nicolae, viitorul om de bază al lui Firea

Bursa Zvonurilor a aflat că primăriţa Capitalei pune la cale o altă ispravă. Ea este jenată că o are în coastă pe actualul secretar general al primăriei, care trebuie să semneze pentru legalitate toate hotărârile care ies din instituţie. În locul ei, spune lumea, ar urma să fie numit Şerban Nicolae, senator PSD. Probabil, Şerban Nicolae speră să câştige mai mult la Primăria Capitalei decât din poziţia de senator, mai ales după ce RA-APPS se chinuie de doi ani să-l dea afară din casă pentru neplata chiriei. În 2013, judecătorii au decis sa-l oblige pe senator să plătească 45.000 de lei, contravaloarea chiriei pentru aproape doi ani.

ROMANIA LIBERA

Familia Adamescu respinge încă o dată acuzaţiile

Jurnalistul Dan Tăpălagă a lansat o nouă acuzaţie nedovedită la adresa omului de afaceri Dan Adamescu, aflat în prezent în închisoare. În articolul publicat ieri pe Hotnews se insinuează că acesta ar fi avut acum un an şi jumătate o relaţie contractuală cu firma israeliană Black Cube, implicată ulterior în scandalul spionării procurorului şef al DNA. În realitate, cele două cazuri, alăturate în mod tendenţios, nu au nicio legătură. Jurnalistul Dan Tăpălagă prezintă două pagini disparate dintr-un document, nesemnat şi neştampilat, care poartă antetul firmei israeliene. În documentul respectiv se arată clar, la punctul 3, că este vorba de o propunere/ofertă ("this proposal").

Ministrul Sănătăţii îi ia apărarea lui Mircea Dumitru

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că afirmaţiile lansate în spaţiul public la adresa lui Mircea Dumitru nu urmăresc altceva decât să îl compromită pe ministrul Educaţiei. "Ministrul Educaţiei se trezeşte acuzat din senin, pe surse, în presă, că a colaborat cu Securitatea, deşi încă de-acum nouă ani a primit o adeverinţă că nu a făcut-o. Plagiate grosolane ale demnitarilor, concursuri pentru directorii de şcoli, discurs clar si răspicat despre realităţile sistemului ... mai puţin despre < < dascăli > > şi ceva mai mult despre elevi - beneficiarii sistemului. Deloc de mirare că au tot interesul să-l compromită. Porcăriile au fost deja lansate ... şi împrăştiate imediat, desigur...", a scris ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

ZIARUL FINANCIAR

Un manager de top din România câştigă, în medie, un salariu de 7.300 de euro net pe lună

Salariul fix al unui manager de top din România este de circa 32.800 de lei net pe lună (echivalentul a 7.300 de euro net pe lună), la care se adaugă o serie de beneficii şi indemnizaţii, arată datele studiului salarial al firmei de consultanţă Mercer, parte a grupului Marsh&Lennan Companies. Salariul anual (de peste 500.000 de lei brut) reprezintă 72% din pachetul salarial total al unui manager de top, la care se mai adaugă beneficiile, indemnizaţiile şi alte stimulente de retenţie a acestora. Spre comparaţie, executivii de top din America de Nord au pachetele salariale formate dintr-un salariu fix care reprezintă doar 56% din pachetul total, în timp ce bonusurile şi celelalte beneficii reprezintă 44%.

Creditele noi pentru firme au scăzut cu 18% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut

Creditele noi în lei şi valută acordate compa­niilor de către bănci au scăzut dramatic în luna august, cu circa 18%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 2,66 miliarde de lei (599 de milioane de euro), potrivit datelor BNR. Scăderea este îngrijorătoare în contextul în care trendul se menţine de câteva luni în ciuda dobânzilor extrem de scăzute. Liniile de credit contractate de la bănci reprezintă principala sursă de finanţare pentru companii, în condiţiile în care accesul la finanţare pe piaţa de capital este mult mai greoi. Finanţările în lei, care repre­zintă aproximativ 80% din totalul creditelor noi acordate com­paniilor, s-au redus cu 7% în intervalul august 2015-august 2016. Băncile au dat companiilor în august credite în lei în valoare de 2 mi­liarde de lei, cu circa 407 milioane de lei mai puţin faţă de luna anterioară.

Statul va scoate la vânzare pe bursă acţiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti

Ministerele Energiei, Economiei şi Transporturilor vor prezenta până pe 15 octombrie în guvern un calendar de implementare a strategiei pentru vânzarea de pachete de acţiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, prin majorarea de capital prin emiterea de noi acţiuni şi vânzarea acestora pe bursă. Statul menţionează că are în soldul Fondului National de Dezvoltare (FND) 1,3 mld. lei, iar în valută aproximativ 1,5 mld. euro. FND poate fi folosit pentru investiţii sau pentru acoperirea golurilor din Trezorerie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb