REVISTA PRESEI 06.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 ianuarie 2016

ADEVARUL

OMV Petrom, judecată pentru uciderea din culpă a unui copil care s-a intoxicat cu gaze de sondă

Acţiune fără precedent a procurorilor. Gigantul petrolier OMV Petrom a fost trimis, marţi, în judecată de Parchetul General, sub acuzaţia de omor din culpă, în cazul morţii unui copil din Prahova. Părinţii copilului cer daune morale de un miliard de euro. Responsabilii celui mai mare producător de gaze şi petrol din Europa de Sud-Est trebuie să răspundă în faţa judecătorilor cum a fost posibil ca un băiat de 9 ani să moară intoxicat de la gazul unei sonde petroliere. Drama pentru care OMV Petrom este trasă acum la răspundere s-a consumat pe 27 februarie 2014. Sonda cu numărul 536 din Ariceştii Rahtivani era amplasată la aproximativ 100 de metri de ultima casă a satului. Unul dintre angajaţi a observat, întins pe jos, corpul ghemuit al unui copil. Capul acestuia era la doar 17 centimetri de derivaţia din coloana de exploatare a sondei. Ventilul de la coloana de derivaţie era în poziţia "deschis".

Ce jocuri se fac în Parlament pentru mazilirea lui Tăriceanu

Liviu Dragnea încearcă să-l schimbe din fruntea Senatului pe Călin Popescu Tăriceanu, pentru că îl consideră omul lui Victor Ponta. Totuşi, unii senatori PSD îl susţin în continuare pe şeful ALDE, pe motiv că este singurul lider politic care le ţine partea în faţa procurorilor DNA. Conflictul mocnit dintre Dragnea şi Tăriceanu s-a aprins chiar înainte de Crăciun, când parlamentarii ALDE au votat împotriva bugetului de stat, deşi înţelegerea în coaliţie era alta. Surse parlamentare au explicat pentru "Adevărul" că Tăriceanu va face Opoziţie vădită actualului Guvern, încercând astfel să crească electoral în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din 2016. Planul lui Tăriceanu încurcă PSD, care, deocamdată, pozează într-un partid neutru: nici la Putere, nici în Opoziţie. Dragnea este mai mult decât deranjat de faptul că Tăriceanu a furat startul şi s-a erijat în liderul Opoziţiei.

Mărturii terifiante ale tinerelor agresate sexual în Germania

Mai multe tinere care au fost victime ale agresiunilor sexuale comise în noaptea de Anul Nou la Köln şi la Hamburg de bărbaţi de origine arabă sau nord-africană au vorbit despre clipele de groază pe care le-au trăit. La Köln, în zona gării centrale, aproximativ o mie de bărbaţi au atacat oamenii care ieşiseră în stradă să sărbătorească intrarea în Noul An sau care treceau prin zonă, zeci de femei fiind agresate sexual şi jefuite, după cum relatează presa germană. La Hamburg, mai multe femei au fost atacate în zona Reeperbahn, cunoscută pentru viaţa intensă de noapte. Agresiuni similare au avut loc şi la Stuttgart, relatează presa germană, însă nici pe departe de dimensiunea celor din Köln, care au şocat până şi poliţia. Primarul oraşului Köln, Henriette Reker, a convocat o întâlnire de urgenţă pe tema măsurilor ce trebuie luate ca urmare a evenimentelor ce au avut loc în noaptea de Anul Nou.

Eşec al politicii UE privind migranţii. Doar 227 de refugiaţi au fost relocaţi după acordul de toamna trecută

Doar 227 de refugiaţi, provenind din Siria şi Eritreea, au fost relocaţi din ţările de intrare în alte state ale Uniunii Europene după decizia adoptată la summit-ul UE de toamna trecută. Cei 227 au fost transferaţi din Grecia şi Italia şi reprezintă 0,17% din cei 160.000 de migranţi pe care statele Uniunii Europene s-au angajat să îi primească la summitul din septembrie şi doar 0,03% din cei peste un milion de refugiaţi care au intrat pe teritoriul Uniuniunii în 2015, relatează The Guardian. Mai mult, numărul locurilor de cazare pentru refugiaţi puse oficial la dispoziţie de statele europene se ridică la doar 4.207. Răspunsul tardiv al Europei se situează în contrast cu accelerarea crizei migranţilor. Numărul zilnic de refugiaţi care intră în prezent în Grecia este de 11 ori mai mare decât cel înregistrat în ianuarie 2015.

Amenzile date pentru cauciucuri de vara si geamuri necurăţate

Iarna face echipa buna cu poliţiştii ca sa ii pedepsească pe şoferii neglijenţi. Pentru ca derapajele sa nu duca la blocarea străzilor din Bucureşti, agenţii au ieşit in trafic la vânătoare. Si au avut destui clienţi. Unii circulau fără cauciucuri de vreme rea, alţii nu-si curăţaseră geamurile de zăpadă si nu aveau vizibilitate. Toţi au fost amendaţi, iar cei fără anvelope de iarna au rămas si fără talon. Extrem de amuzaţi de păţanie, nişte tineri au crezut ca e o gluma atunci când poliţistul le-a spus pentru ce le va da amenda. Pentru ca nu si-au curăţat maşina, tinerii s-au ales cu 6 puncte de amenda, adică şase sute de lei si patru puncte de penalizare, care le pot suspenda permisul, când se aduna 15. Şoferii trebuie sa ştie ca pot fi sancţionaţi cu amenda intre 945 si 2100 de lei si reţinerea talonului daca nu au maşinile echipate cu cauciucuri de iarna.

Orientul Mijlociu - Riscul războiului generalizat

Escaladarea tensiunilor între Arabia Saudită şi Iran împinge Orientul Mijlociu către un război regional total, în locul confruntării prin interpuşi, desfăşurate de cele două puteri în Siria şi Yemen. După disputa ruso-turcă, perspectiva unei soluţii negociate a ecuaţiei orientale a mai primit o lovitură, poate fatală. Teroriştii islamişti intră în 2016 sub bune auspicii: această înfruntare pentru supremaţie lucrează în favoarea lor. Devine, din păcate, evident că adversităţile locale prevalează asupra necesităţii coalizării în vederea contracarării terorismului. Drept urmare, ISIS îşi continuă, în aceste prime zile ale anului, ofensiva spre câmpurile petrolifere libiene.

Casă, dulce (scumpă) casă - Cât sunt dispuşi românii să plătească pe un apartament şi cât de mare şi-l permit

Ultimul an a arătat că românii au devenit mai pretenţioşi atunci când cumpără o locuinţă şi sunt interesaţi mai mult de confort decât de preţul de achiziţie. Anul 2015 a arătat că sectorul imobiliar îşi poate reveni. Nu brusc, ci destul de lent, însă vânzătorii au devenit mai prudenţi, în timp ce cumpărătorii au devenit mai atenţi la ceea ce cumpără. Asta o arată şi un studiu realizat pentru anul imobiliar 2015 de Imobiliare.ro în colaborare cu platforma AnalizeImobiliare.ro. Consultanţii din zona imobiliară au avansat anul trecut ideea că programul Prima Casă a fost unul dintre motoarele care au condus la creşterea sectorului. Asta se vede şi din bugetele pe care le-au avut românii anul trecut pentru achiziţia unui apartament. Analiştii cred că Prima Casă a adus peste 20% din cumpărătorii de apartamente în 2015. Analiza Imobiliare.ro arată că cei mai mulţi cumpărători au fost interesaţi de locuinţe cu o valoare cuprinsă între 40.000 şi 60.000 de euro, practic plafonul pentru programul Prima Casă.

Decese subite la Moscova. Putin, suspectat că îşi şterge urmele în războiul din estul Ucrainei

Un deputat naţionalist ucrainean consideră că decesul subit al şefului agenţiei militare ruse de spionaj GRU, general-colonelul Igor Sergun, face parte dintr-o operaţiune a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a-şi şterge urmele după anexarea peninsulei Crimeea şi întreţinerea conflictului armat în estul Ucrainei prin susţinerea separatiştilor proruşi, relatează portalul Pressa Ukrainî. GRU, considerată o agenţie de spionaj rivală FSB, succesoarea KGB, este una dintre structurile de forţă din Rusia ce poate elimina pe oricine, chiar şi pe preşedintele ţării. Potrivit presei ucrainene, Sergun este al doilea oficial militar de rang înalt decedat subit în ultimele zile la Moscova. Pe 27 decembrie 2015, s-a stins din viaţă, la vârsta de doar 52 de ani, generalul Aleksandr Şuşukin, nimeni altul decât comandantul trupelor de desant desfăşurate de Rusia în Crimeea. În plus, fostul consilier prezidenţial al lui Putin, Mihail Lesin, a fost găsit mort la începutul lui noiembrie 2015 pe podeaua camerei sale dintr-un hotel din Washington.

BANCHERUL

BNR nu va modifica dobânda si rezervele minime obligatorii in şedinţa de joi, cred analiştii financiar-bancari

Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie din 2016 programată pentru joi, 7 ianuarie, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai precizează următoarele: Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute constante pe 7 ianuarie. Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%.

Creditele neperformante scoase de bănci in afara bilanţurilor au crescut la 10,2 miliarde lei

Sumele restante aferente creditelor acordate de băncile romaneşti firmelor si populaţiei au crescut in luna noiembrie 2015 cu aproape 100 milioane lei, la un total de 31,681 miliarde lei, conform ultimelor statistici publicate de Centrala Riscului de Credit de la BNR, care înregistrează creditele cu valori de peste 20.000 de lei fiecare, reprezentând 91% din volumul total de împrumuturi. Restantele persoanelor fizice se ridica la doar 6,1 miliarde lei, fiind aşadar de cinci ori mai puţine decât cele acumulate de către firme, in condiţiile in care creditele aferente populaţiei reprezintă doar o treime din volumul total de împrumuturi. Volumul total al creditelor acordate de bănci era de 329 miliarde lei la finalul lunii noiembrie, in creştere cu 4,3 miliarde lei fata de luna precedenta, iar totalul sumelor datorate se ridica la 274 miliarde lei, in creştere cu 3,4 miliarde lei.

CURENTUL

Arafat este şeful DSU şi preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, încălcând legea

Raed Arafat este secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă dar şi preşedinte al Consiliului Director al "Fundaţiei pentru SMURD", după cum reiese din declaraţia de interese a acestuia depusă în iunie 2015. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are în subordine: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI (numai pentru operaţiuni de gestionare a situaţiilor de urgenţă), Direcţia Generală pentru Monitorizare, Control Operaţional şi Inspecţia Activităţii Serviciilor de Ambulanţă şi UPU / CPU, Direcţia Medicală (în coordonare), conform site-ului oficial. Arafat care ocupă o funcţie de conducere în MAI, fiind chiar şeful DSU nu mai poate fi şi Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD care are ca scop declarat sprijinirea acestui departament, conform legii.

Fantome - de Tia Şerbănescu

Românii au păşit cu încredere în noul an: 53% au încredere în Iohannis, 49% în premierul Cioloş. Ai zice că s-au şi epuizat procentele, dar nu! Mai avem: Ponta are 37% încredere, Tăriceanu 33%, Dragnea 23% şi Gorghiu 18%. Nici respectivii n-au atâta încredere în ei. Au scăzut multe taxe, inclusiv acciza pe produsele de lux şi pe alcool (atenţie, nu puteţi intra în instituţii dacă fumaţi; dacă furaţi, da) aşa că ne putem bucura de iahturi şi de băutură. De unde şi hitul fetelor cuminţi: "da, mamă, sunt beată pentru că altfel nu îl pot uita". Există şi metode mai simple de uitare: funcţia. Proaspătul secretar de stat la Finanţe, Gabriel Biriş, a reuşit să enerveze pe toată lumea anunţând că "vrea să scoată la lumină partea de fantome" a societăţii punându-le să achite CASS (contribuţia la sănătate) dacă şase luni n-au declarat niciun venit. După şase luni fără venituri, eşti declarat fantomă şi achiţi CASS ca să poţi beneficia de serviciile-fantomă ale sistemului medical. În total, ar fi vreo trei milioane de fantome.

EVENIMENTUL ZILEI

Incendiul de la Colectiv - un soi de 23 august 1944 pentru Regimul Klaus Iohannis?

Pentru prima oară în postdecembrism, partidele politice s-au dat deoparte, renunţând la eterna lor voinţă de putere, pentru a lăsa loc unui Guvern personal al Preşedintelui şi prin asta dîndu-i lui Klaus Iohannis o putere pe care n-a avut-o nici un preşedinte din decembrie 1989 pînă acum. Această suspendare a luptei politice în favoarea unui Guvern personal al preşedintelui a fost şi este justificată prin Tragedia de la Colectiv. Incendiul de la Colectiv se găseşte invocat drept cauză istorică a punerii partidelor între paranteze în discursurile lui Klaus Iohannis şi ale lui Dacian Cioloş. Pe 16 noiembrie 2015, în mesajul prezentat în Parlament la un an de la preluarea mandatului, Klaus Iohannis se referă la Tragedia de la Colectiv ca la un punct de cotitură în Istoria României, aşa cum a fost Lovitura de stat de la 23 august 1944 pentru comunişti sau Lovitura de stat din 22 decembrie 1989 pentru FSN-iştii lui Ion Iliescu

Ipoteza "Mână criminală" a apărut chiar în noaptea incendiului din Clubul Colectiv

EVZ a adunat, încă din primele ore şi zile, mărturii şi consemnări care făceau trimitere către o teorie a conspiraţiei. Procurorii ar trebui să ia în calcul toate ipotezele. Întotdeauna, în faţa unei crime sau eveniment neclar, când se caută vinovaţii, anchetatorii - poliţişti şi procurori - emit ipoteze. Construiesc variante de lucru şi investighează pe două sau mai multe piste. În cazul incendiului de la Colectiv, ipoteza unui atentat terorist sau cea a unei operaţiuni premeditate au fost scoase rapid din calcul de către procurori. Totuşi, în acea noapte şi în zilele următoare, suspiciunile că focul din club nu a izbucnit de la "nişte artificii de tort" au circulat intens pe reţelele de socializare.

Cine sunt responsabilii pentru dezastrul de la RADET

Liberalii numiţi în urmă cu 10 luni la conducerea RADET, urmare a unei înţelegeri politice dintre Vanghelie şi Atanasiu, nu reuşesc să rezolve marile probleme ale Regiei. Întreaga conducere a RADET, aflată în funcţie din luna februarie a anului 2015, a fost rezultatul unui joc politic dintre liderul PNL Teodor Atanasiu, pe atunci şef al liberalilor la Bucureşti, şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie -în funcţie la acea vreme-, potrivit unor surse din Consiliul General. De atunci au trecut 10 luni şi, deşi problemele RADET-ELCEN se acutizează, datoriile şi penalităţile cresc de la zi la zi, actuala conducere nu a venit cu un plan de restructurare şi reformare a companiei pentru că nimeni nu îşi asumă răspunderea pentru astfel de măsuri. Mai exact, în februarie 2015, Consiliul de Administraţie al RADET - aflat încă în funcţie- a fost înlocuit integral cu oamenii PNL. Acesta îi are în componenţă pe Gabriel Dumitraşcu, Alin Clipu, Antonel Tănase, Andreea Miu şi Marian Agiu.

JURNALUL NATIONAL

Tragedia din Colectiv. Procurorii desfiinţează teoria conspiraţiei

Procurorii care anchetează incendiul din Colectiv desfiinţează teoria potrivit căreia focul ar fi fost pus intenţionat. Surse din cadrul Parchetului general susţin că la acest moment nu există indicii în sprijinul acestei variante, potrivit antena3.ro. Totuşi, procurorii spun că toţi cei care susţin că au informaţii vor fi audiaţi.

Firmele de salubrizare din Bucureşti, amendate că nu au curăţat zăpada

Operatorii de deszăpezire din Capitală au fost amendaţi cu 30.000 de lei, a anunţat Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), marţi, printr-un comunicat de presă. "Inspectorii Primăriei Capitalei au amendat firmele de salubrizare responsabile cu deszăpezirea în cele şase sectoare ale Capitalei cu câte 5.000 de lei fiecare pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin în conformitate cu art. 5, lit. g din HCGMB 120/2010 privind Normele de Salubrizare ale Municipiului Bucureşti", relevă sursa citată. Totodată, în cadrul acţiunii de control de marţi au fost somate 416 de persoane juridice, dintre care 217 de asociaţii de proprietari pentru că nu au curăţat zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, conform obligaţiilor legale ce le revin.

Am bifat în 2015 un faliment şi o insolvenţă de marcă

Anul 2015 a devenit deja amintire, dar unele evenimente economice vor marca şi parcursul economiei în 2016. În bine sau în rău, rămâne să constatăm. După ce la începutul anilor 90 am asistat la falimente în lanţ din sistemul bancar, anul trecut am văzut prăbuşindu-se cea mai mare companie de asigurări. Nici sectorul energetic nu a traversat o perioadă prea bună, iar ultimele zile din 2015 au consemnat şi cererea de intrare în insolvenţă a unuia dintre cei mai mari producători de energie, CE Hunedoara, nefiind exclusă nici varianta falimentului. O altă provocare pentru 2016 este şi aplicarea noului Cod Fiscal, care vine cu o serie de reduceri de impozite, dar şi cu unele majorări consistente. Justiţia a confirmat la începutul lunii decembrie intrarea în faliment a companiei Astra Asigurări, cea mai mare societate de profil din ţară. Decizia nu este deocamdată definitivă. Cel mai răsunător faliment din 2015 a lăsat în urmă 2,5 milioane de poliţe şi 1,8 milioane de clienţi.

NATIONAL

Planul Marshall pentru Romania!

Vestea buna este ca economia românească, tot mai vlăguita in ultima vreme, va primi un adevărat balon de oxigen, in anumite cercuri extrem de influente si de bine informate vorbindu-se de pregătirea unui aflux de capital american fără precedent. Însă "dolăreii" vor veni de abia după ce se va sfârşi "purgatoriul" prin care trec oamenii de afaceri romani, condiţia pusa de peste Ocean ca sa se investească masiv in tara noastră fiind însă finalizarea "curăţeniei generale" declanşate in urma cu trei ani. Ultimele zile ale anului trecut au adus si semnalul mult aşteptat de atâta lume. Totul sub forma unei scrisori care a trecut neobservata pentru publicul larg. Dar prin care importanţi oameni de afaceri americani care au cerut autorităţilor statului roman schimbarea de urgenta a legii achiziţiilor publice.

Taxa pe sănătate nu mai e obligatorie!

Avocatul Iulian Urban a semnalat o decizie fără precedent data de ICCJ intr-un proces intre persoane fizice si instituţii ale statului. Astfel, la Timişoara, 400 de avocaţi au dat statul in judecata pentru ca nu vor sa plătească degeaba contribuţia la asigurările de sănătate, iar unul dintre ei a câştigat deja procesul, chiar la instanţa supremă. Aceasta deoarece, in 20 de ani, avocatul Florin Kovacs nu a decontat nici măcar un leucoplast, dar statul, prin Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, l-a obligat sa plătească din urma, pe ultimii cinci ani, suma de 80.000 de lei, datorata, chipurile, pentru CAS neplătit. Evident, omul nu a vrut sa achite banii, si a dat statul in judecata. "Casa de Sănătate nu este organ fiscal sa impună sume. Sa înţelegem exact termenii: vorbim de o contribuţie la fondul de sănătate, or contribuţie înseamnă una si impozitul alta", se arata in decizia ICCJ. Aşadar, CNAS nu e ANAF, iar toţi cei care au primit înştiinţări sa achite retroactiv contribuţia la Sănătate pot folosi decizia pentru a scăpa de aceasta obligativitate.

PUTEREA

De ce sunt aşa de scumpe biletele la cinematografe

În urma unor verificări efectuate începând cu anul 2013, Consiliul Concurenţei a conchis, într-un raport accesat de PUTEREA, că piaţa distribuţiei de film are un grad mare de concentrare pe piaţa românească, şi o rată de concentrare foarte mare, de peste 90%. Primii 5 distribuitori deţin 98,5% din total încasări, atât în anul 2010, cât şi în anul 2011. O problemă punctuală a fost relevată într-un comunicat de ieri al autorităţii de concurenţă, din care am aflat că Intercomfilm Distribution Hollywood Multiplex au încheiat o înţelegere anticoncurenţială care prevedea că "Preţul minim de intrare la spectacolele de cinema va fi stabilit de comun acord". Cele două firme şi-au recunoscut fapta şi au primit sancţiuni blânde. Preţul biletelor la cinematografe a continuat să urce. În prezent, în cinematografele Hollywood Multiplex preţul unui singur bilet, pentru un adult, începe de la 17 lei (în timpul săptămânii lucrătoare, până la ora 17, filme pe peliculă) şi ajunge la 29 de lei (de vineri până sâmbătă, după ora 17, filme în format 3D - preţ la care adaugă 3 lei, costul ochelarilor speciali reutilizabili).

Apele geotermale, exploatate de austrieci. Investiţie de 50 de milioane de euro la Baloteşti

Din acest an, capitala noastră va intra în circuitul marilor oraşe termale ale Europei, cum ar fi Roma, Viena şi Budapesta. Bucureştenii vor beneficia de facilităţile unui parc acvatic ce se va inaugura pe 14 ianuarie. Acesta este amplasat lângă DN1, în zona Baloteşti-Corbeanca. Descoperite in anii "80, apele geotermale ale Capitalei nu au fost exploatate din lipsă de fonduri. După aproape 35 de ani, un concern austriac a venit cu o investiţie de 50 de milioane de euro. Deşi se ştia că Bucureştiul este cel de-al doilea mare oraş termal după Roma, nimeni nu a îndrăznit să creadă că investitorii s-ar grăbi să le exploateze. Iată că se întâmplă şi minuni. Pe o suprafaţă totală de 10 hectare, dintre care 15.000 de metri pătraţi reprezintă suprafaţa construită, circa 4 milioane de oameni pot avea vacanţa perfectă. În interiorul parcului Therme Bucureşti, vizitatorii se vor putea bucura de bazine geotermale, hidromasaj, saune cu aburi, lac artificial, pisicine şi chiar palmieri.

Boboteaza, înnoirea omului creştin. Ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului

Creştinii sărbătoresc pe 6 ianuarie Boboteaza, care face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania", această din urmă denumire provenind din limba greacă şi înseamnând "arătare", "descoperire", "revelare". De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin. În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era cinstită în aceeaşi zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

ROMANIA LIBERA

Miliardele înghiţite de natură

Catastrofele naturale din 2015 au provocat 23.000 de decese, semnificativ mai mult decât în anul precedent, când s-au înregistrat 7.700 de decese, dar sub media ultimilor 30 de ani (54.000 de decese pe an). Potrivit Munich Re, în 2015 multe cicloane tropicale s-au dezlănţuit în regiuni puţin populate, iar fenomenul natural El Nino a redus activitatea uraganelor în Atlanticul de Nord. Din costurile de 90 de miliarde de dolari evaluate de Munich Re, aproximativ 27 de miliarde de dolari au reprezentat pierderile companiilor de asigurări. Cele mai multe catastrofe naturale de anul trecut (94%) au fost evenimente meteorologice. Cea mai costisitoare catastrofă naturală a fost cutremurul care a devastat Nepalul în luna aprilie. Acesta a provocat decesul a 9.000 de persoane şi pagube financiare de 4,8 miliarde de dolari. Însă, având în vedere lipsa asigurărilor, din pierderile totale de 4,8 miliarde de dolari doar o mică parte au fost suportate de asigurători (210 milioane de dolari).

Produsele dinspre Uniunea Europeană se vor ieftini

Rata scăzută a inflaţiei în zona euro s-a menţinut în decembrie la acelaşi nivel ca în luna anterioară, analiştii economici spunând că acest lucru se transferă în cursul de schimb şi în preţul mărfurilor aduse în România din celelalte ţări UE. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, acelaşi nivel cu cel înregistrat în luna noiembrie 2015, conform unei estimări preliminare a Oficiului European de Statistică (Eurostat). Este pentru a treia lună consecutiv când inflaţia în zona euro este una pozitivă, însă creşterea preţurilor este mai mică decât au estimat analiştii, care mizau pe o mărire de până la 0,3%. "Inflaţia din zona euro se transmite în România prin intermediul cursului de schimb, care este fluctuant, dar şi al preţurilor. Toate produsele de import sunt transferate în preţurile din ţară într-un fel sau altul. De aceea văd o stabilitate a cursului de schimb şi a preţurilor", a precizat, pentru "România liberă", analistul economic Aurelian Dochia.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare problemă a României nu are soluţii. Dezastrul plecărilor în străinătate continuă

Aproape 185.000 de români au plecat în străinătate în 2014 (cele mai recente date disponibile), iar Marea Britanie a trecut pe locul doi în topul destinaţiilor de emigrare, după Italia. Dezastrul plecărilor la muncă ale românilor în străinătate continuă, însă problema migraţiei capătă noi dimensiuni, având în vedere că majoritatea celor care pleacă au studii medii sau superioare şi, cel mai probabil, renunţă la locul de muncă pe care îl aveau în România. În primele valuri de migraţie populaţia care emigra provenea, în mare parte, din rândul şomerilor sau al oamenilor râmaşi fără loc de muncă de mult timp ca urmare a dezindustrializării, care nu aveau calificări înalte şi care şi-au pierdut slujbele după închiderile de fabrici, mai ales din regiunea Moldovei. Situaţia s-a schimbat, iar impactul pentru economia României este semnificativ.

Orange l-a trimis în boardul de la Bucureşti pe directorul financiar şi de strategie pentru Europa

Un manager cu o carieră de aproape 20 de ani în cadrul grupului francez, Gelibter este specializat în administrarea schimbărilor în business, negocieri, control financiar şi finanţarea datoriilor. Grupul francez de telecomunicaţii Orange, unul dintre cei mai mari furnizori de telecomunicaţii din Europa, l-a trimis în consiliul de administraţie al subsidiarei sale din România pe Francis Gelibter, 57 de ani, care ocupă funcţia de director financiar şi de strategie pentru Europa, arată un document publicat de companie în Monitorul Oficial. El a fost numit în această poziţie începând cu 1 decembrie 2015, în cadrul unui mandat pe doi ani, potrivit sursei citate. Gelibter, un manager cu o carieră de aproape 20 de ani în cadrul grupului francez, revine astfel în CA-ul operatorului din România după 11 ani, cât a trecut de când a părăsit această poziţie, în aprilie 2004, pentru că primise alte însărcinări din partea Orange.

Garanţiile statului de 28 de miliarde de lei au ţinut în viaţă băncile şi piaţa imobiliară în criză

Prima casă continuă cu dobândă mai mică, iar marja scade de la 2,5% la 2%. Băncile participante la progra­mul Prima casă au acordat din 2009 încoace peste 166.000 de credite pentru achiziţia de locuinţe garantate de stat, în valoare de 28 mld. lei (echivalentul a 6 mld. euro), iar în anul 2015 au fost emise aproximativ 30.000 de garanţii în valoarea de 2,5 mld. lei, potrivit datelor transmise de guvern. Astfel, anul trecut, au fost acordate cele mai multe credite prin Prima casă de la lansarea programului. Valoarea medie a creditului a fost de 36.000 de euro, asemănătoare cu cea din anul precedent. La finele anului 2015 s-a pus chiar problema întreruperii acestui program pentru anul 2016, însă în ultimele zile din decembrie guver­nul a decis ca programul guvernamental să continue, fiind alocat un plafon total de garantare de 1,5 miliarde de lei. Totodată, Executivul a hotărât diminuarea marjei de dobândă de la 2,5% la 2% plus indicatorul Robor la trei luni, în prezent la minimul istoric de 1% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb