REVISTA PRESEI 06.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 februarie 2014

ADEVARUL

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi va propulsa România în topul preţurilor UE la benzină şi benzină

Scumpirea carburanţilor cu 40 de bani (7 eurocenţi plus TVA) pe litru, în urma introducerii accizei suplimentare, de la 1 aprilie, va avea ca efect o nedorită ascensiune a României în topul preţurilor la motorină şi benzină, ţara noastră ajungând să-i depăşească pe vecini. În consecinţă, şoferii profesionişti vor alimenta din străinătate, lăsând statul să viseze la încasări mai mari din această acciză. Calculul de impact, bazat pe preţurile afişate oficial în statisticile Comisiei Europene, arată că acum România este pe ultimul loc la preţul benzinei, cu 1,23 euro/litru, iar după 1 aprilie va ajunge pe locul 21 (din 28), cu 1,322 euro/litru. În cazul motorinei, impactul va fi mult mai dur: dacă acum ne situăm pe locul 23, cu 1,300 euro/litru, după 1 aprilie vom urca pe locul 9 în UE, cu 1,388 euro/litru. Faptul că în România motorina va fi mai scumpă îi va determina pe şoferi să alimenteze din ţări vecine, în special Ungaria şi Bulgaria, unde preţul carburanţilor va rămâne pe loc. Spre exemplu, în Ungaria motorina va costa 1,377 euro/litru, iar în Bulgaria doar 1.306 euro/litru.

Ponta vrea sport pe bani europeni. Premierul îi cere lui Teodorovici să treacă sportul la priorităţi în perioada 2014-2020

Sportul va fi una dintre priorităţile incluse în proiectul Acordului de Parteneriat privind utilizarea fondurilor UE în perioada 2014-2020, deoarece cheltuielile pentru construcţia unui stadion sau a unei săli de sport pot ajuta mai mult decât cele din alte zone, potrivit premierului Victor Ponta. În cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul i-a cerut ministrului de resort, Eugen Teodorovici, să pună în dezbatere publică proiectul Acordului de Parteneriat, dar şi să introducă sportul printre priorităţile de finanţare. Proiectul Acordului de Parteneriat va fi transmis Comisiei Europene până la sfârşitul acestei luni, a anunţat ieri Teodorovici. Cele mai mari sume programate pe viitorul exerciţiu bugetar sunt programate pentru transporturi (5,7 miliarde de euro), mediu (3 miliarde de euro) şi dezvoltare urbană (2,8 miliarde de euro). Drumurile judeţene şi centurile ocolitoare au programate 1,1 miliarde de euro, programele pentru angajarea tinerilor ar aduna un miliard de euro.

Nokia pregăteşte transferul către Microsoft şi în România: a vândut subsidiara din ţara noastră către altă entitate din grup cu 18 milioane de euro

Nokia Corporation, asociatul unic al Nokia România, a vândut toate părţile sociale către Nokia Finland Oy pentru 18,84 milioane de euro, operaţiunea fiind parte a procesului de pregătire a diviziei de telefoane a grupului finlandez, care va ajunge la Microsoft. "Această schimbare face parte din pregătirea diviziei noastre de business D&S (Devices & Services) pentru tranziţia către Microsoft. Ne vom continua activitatea în România", au declarat reprezentanţii grupului Nokia, citaţi de Mediafax. În luna noiembrie 2013, acţionarii Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Microsoft pentru 5,44 miliarde de euro. Acordul de vânzare cu Microsoft a fost semnat în luna septembrie. Odinioară cel mai mare producător de smartphone-uri, cu o cotă de piaţă de peste 50%, Nokia a ajuns la aproximativ 3% din piaţă şi a ieşit din topul primilor cinci producători mondiali de terminale mobile.

Carnea de porc s-ar putea ieftini pe piaţa românească ca urmare a creşterii importurilor din Ungaria, unde TVA a scăzut la 5%

Importurile de carne de porc în creştere din Ungaria, unde TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 27% la 5%, ar putea duce la ieftinirea cărnii de porc de pe piaţa românească în următoarele luni, a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc. El a afirmat că situaţia va genera şi importuri la negru de pe piaţa maghiară. Astfel de situaţii se întâmplă frecvent când există diferenţe mari de TVA între ţări vecine. "Va fi o presiune pe piaţa românească. Au început deja să crească importurile, dar doar regional, deocamdată, în Bihor, Satu Mare şi Arad. Ungurii vin cu carnea şi o vând unde pot, la magazine mici, la măcelării sau la procesatori mai mici. Ne aşteptăm ca în aceste condiţii preţul cărnii de porc pe piaţa românească să scadă", a mai spus oficialul asociaţiei. Problemele producătorilor români ar putea fi amplificate şi de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, după ce s-au depistat cazuri de pestă porcină.

Unde a greşit Ramona Mănescu în cazul tragediei aviatice din Apuseni

Ministrul Transporturilor a ignorat Hotărârea de Guvern care o plasează pe Ramona Mănescu în fruntea listei celor obligaţi să se ocupe de accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Apărarea ei a fost un Ordin de ministru, normă inferioară unei HG. La două săptămâni de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a prezentat un raport prin care a încercat să scuze neimplicarea ministerului pe care îl conduce în operaţiunea de găsire şi salvare a victimelor. Din acest raport, aflăm că Ramona Mănescu nu a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă pentru că nu au fost îndeplinite o serie de condiţii necesare. Ramona Mănescu face referire la un Ordin de ministru din 2012, semnat de Ovidiu Silaghi, pentru organizarea şi funcţionarea Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă. Cu alte cuvinte, ministrul interpretează că acel comitet trebuia întrunit nu doar dacă accidentul aerian s-ar fi produs, ci şi dacă ar fi scos din uz sau ar fi afectat infrastructura de transport ş.a.m.d.

Constituţia, revizuită la mişto. Aleşii au nesocotit opinia specialiştilor

Aleşii din Comisia de revizuire a Constituţiei au discutat, în numai două zile, amendamentele aduse propunerii de modificare a Legii fundamentale. Deşi presaţi de timp, membrii forului au tratat cu lejeritate dezbaterile. Încă de la debutul lucrărilor Comisiei de revizuire a Constituţiei, preşedintele forului, Crin Antonescu, a ţinut să îşi asigure liniştea şi i-a anunţat pe membrii PDL că va ignora orice propunere de amendare a textului venită din partea Opoziţiei. Prima zi a dezbaterilor, dedicată amendamentelor de natură tehnică, a stat sub semnul vitezei. Astfel, în mai puţin de trei ore, aleşii au reparat erorile de formulare semnalate de Consiliul Legislativ, respectiv de Comisia de la Veneţia, iar în cazurile mai dificile, păstrarea textului actual al Constituţiei a fost soluţia la îndemână. De altfel, blocajele au intervenit încă de la primele articole din Legea fundamentală.

UE oferă SUA un termen de şase luni pentru ridicarea vizelor pentru români

Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această ţară, susţine EurActiv, citând surse diplomatice. Cetăţenii unor ţări membre noi ale UE încă au nevoie de vize pentru a călători în ţări precum SUA, Canada şi Australia. Un Regulament care a intrat în vigoare la 20 decembrie cere ţărilor UE "o reacţie comună" în problema vizelor, în special în cazurile în care ţările străine "aplică tratament diferit cetăţenilor (UE)". Potrivit EurActiv, Comisia a avertizat că, dacă în decurs de şase luni problema nu este rezolvată, UE ar putea introduce vize pentru diplomaţii SUA. Pe de altă parte, diplomaţi ai ţărilor în cauză au precizat pentru EurActiv că vor continua să negocieze la nivel bilateral pentru a rezolva problema.

CURENTUL

Asociaţia consilierului prezidenţial Iulian Chifu - sponsorizată din banii penalului Gruia Stoica

O imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte. Proba finanţării lui Iulian Chifu de către Gruia Stoica se găseşte la vedere chiar în buletinul său informativ, editat de ONG-ul său personal, menţionat atât în declaraţia de avere cât şi în cea de interese, ONG ce pretinde că face super mega analize de politică internaţională, naţională, regională, comunală, sătească etc. Mare de tot se lăfăie precizarea chiar din primele pagini ale publicaţiei Centrului Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning din data de 27 ianuarie - 2 februarie: "Buletin susţinut de Grampet - Grup Feroviar Roman". Gruia Stoica şi a sa companie s-au aflat încă de anul trecut în atenţia concentrată a Preşedinţiei. Instituţia prezidenţială al cărei şef este Traian Băsescu dar ai cărui consilieri, deşi sunt atât de puţini nu se ştiu unii cu alţii, s-a exprimat extrem de clar şi răspicat, încă din data de 5 august 2013, cu privire la Gruia Stoica, astăzi arestat pentru 29 de zile într-un dosar ce vizează CFR Marfă.

Ponta, întrecut de subalterni: Ştefania Duminică, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a reuşit plagiatul "integral"

Marţi seară, la B1 tv s-au prezentat în faţa opiniei publice o serie de documente care puneau în evidenţă "cel mai greţos plagiat". Un plagiat "integral" comis, în urmă cu doi ani, de către Ştefania Vasilica Duminică, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale pentru învăţământul preuniversitar. Dar, spre deosebire de Premierul Victor Ponta, care şi-a "optimizat" lucrarea de doctorat care l-a făcut de râsul lumii academice, doamna secretar de stat a ciordit doar o banală Disertaţie pentru masterat. Un furt intelectual pe care l-a comis temeinic, până în cele mai mici detalii. Concret, în anul 2012, doamna Duminică, care pe atunci era, probabil, domnişoara Voicu, a susţinut, în cadrul Universităţii din Bucureşti, departamentul CREDIS (Departamentul de Învăţământ la Distanţă), lucrarea de Disertaţie "Tehnologia Informaţiei şi a Comunicării în Educaţie" în urma căreia a şi obţinut masteratul. Disertaţia doamnei secretar de stat Duminică este copia identică a unei alte lucrări, susţinute în anul 2008 la Universitatea Tehnica de Construcţii Bucureşti.

Băsescu: România vrea să atragă investitorii turci în construcţia de autostrăzi şi domeniul energetic

România şi Turcia vor intensifica cooperarea în domeniul comercial, dar şi politic, au declarat preşedintele Traian Băsescu şi omologul său turc, Abdullah Gul, într-o conferinţă comună susţinută astăzi la Ankara. Potenţialul relaţiei este unul extrem de mare ţinând cont de faptul că Turcia este principalul partener de afaceri al României din afara zonei Uniunii Europene, iar schimburile comerciale între România şi Turcia însumau 4, 07 miliarde de euro la data de 30 noiembrie 2013, în creştere cu 2,09% faţă de perioada precedentă a lui 2012. Şeful statului român a îndemnat investitorii turci să intre pe piaţa din România şi le-a promis acestora ajutoare de stat în accelerarea investiţiilor în sectoare precum cel energetic, în infrastructură, dar şi în turism.

CURIERUL NATIONAL

Ce bani vânează IMM în 2014

Întreprinzătorii au la dispoziţie în acest an fonduri de 60 mil. lei prin 9 programe naţionale derulate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT), la care se adaugă 10 mil. lei, pentru programul Kogălniceanu, pentru care Finanţele nu au avizat încă prelungirea în 2014. Bugetul din acest an reprezintă 92% din sumele alocate anul trecut, când întreprinzătorii au avut la dispoziţie şapte programe naţionale multianuale prin DIMMMAT. Pe lângă cele 9 programe, IMM-urile au avut la dispoziţie schema de minimis, prin care li se acordă ajutoare de până la 100.000 de euro, totalul fiind de 500 mil. lei.

Radu Mazăre, pus sub urmărire penală de către DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa au decis efectuarea urmăririi penale a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, pentru abuz în serviciu contra intereselor personale şi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, se arată într-un comunicat remis ieri redacţiei. Alături de acesta, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanţa au decis şi începerea urmăririi penale în cazul a doi funcţionari constănţeni, Ion Marica şi Ramona-Daniela Dospinescu, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor personale şi contra intereselor publice. Totodată, procurorii au decis efectuarea urmării şi pentru Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, care era, la momentul săvârşirii faptelor de abuz în serviciu contra intereselor personale şi publice, funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii 10/2001.

Tot ce are de spus BCR despre afacerea Harinvest: Este un incident regretabil

De ce BCR a permis acumularea unor poziţii cu Harinvest în care pierderile societăţii de brokeraj vâlcene cumulau 13,18 milioane lei? De ce acestea au fost rostogolite timp de mai bine de un an de zile prin sute de operaţiuni sell-out însumând 80,94 milioane lei? A sesizat BCR în acest interval ASF pe măsură ce poziţiile au crescut suspect? De ce BCR a notificat ASF şi Bursa că încetează relaţia cu Harinvest abia pe 13 noiembrie 2013? Care era natura relaţiilor dintre Maria Voinea, principalul suspect pentru furtul acţiunilor, şi Dan Deak, agent de Bursă la BCR? Cum a funcţionat controlul intern al diviziei de brokeraj a băncii în supervizarea operaţiunilor derulate de Deak? Întrebările de mai sus aşteaptă un răspuns din partea celei mai mari bănci din România în condiţiile în care poziţia oficială primită de la BCR nu expune decât regrete generice pentru ceea ce s-a întâmplat la Harinvest şi chestiuni de ordin general ce pot fi prinse în orice manual privind relaţiile de business sau cod de conduită profesională.

Cine plăteşte pentru munţii de zăpadă?

Capitala a fost iertată în ultimele patru zile de ninsori, însă straturile de zăpadă continuă să reziste pe străzile şi trotuarele arterelor principale, îngreunând circulaţia rutieră şi aprovizionarea cu marfă a magazinelor. Parcările din centrul Bucureştiului nu au fost în totalitate eliberate, cel puţin o bandă pe Bulevardul Magheru fiind ocupată de zapadă, în timp ce alte zone precum Piaţa Amzei sau Piaţa Dorobanţi zac necurăţate, deşi autorităţile promit din 30 ianuarie că vor continua intervenţia de evacuare şi transportare a zăpezii din marile intersecţii şi de pe străzile laterale. Alt exemplu este Bulevardul Dinicu Golescu, respectiv segmentul de drum de la Gara Basarab până la Gara de Nord, care nu a fost deszăpezit complet, circulaţia rutieră fiind admisă doar pe o bandă. La începutul acestei ierni, reprezentanţii Primăriei Capitalei anunţau că aproximativ 600 de utilaje vor interveni pentru deszăpezire, fiecare primărie de sector urmând să angajeze câte o firmă pentru această activitate, angajaţii firmelor de salubrizare fiind de asemenea prevăzut să intervină pentru a îndepărta manual zăpada.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce-l menajează Traian Băsescu pe Victor Ponta, principalul responsabil pentru Tragedia din Apuseni?

Traian Băsescu a făcut unele referiri la ceea ce trebuia întreprins din punct de vedere legal. Aceste referiri au fost justificate chiar în debutul intervenţiei sale ca expresia voinţei de a-şi spune punctul de vedere "cu privire, în principal, la capacitatea statului de a acţiona în situaţii de urgenţă". "Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea, a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru". Ar fi fost normal ca Traian Băsescu să se refere şi la "reglementările în vigoare" şi, pe baza lor, să arate, din postura de Preşedinte al României, cine e responsabil de eşecul Operaţiunilor din Apuseni. De neînţeles e menajarea lui Victor Ponta de către Traian Băsescu. Ar fi fost normal ca Traian Băsescu să invoce Legea nr. 15/2005, şi, o dată cu asta, să-l arate drept responsabil pe Victor Ponta.

DEUTSCHE WELLE: Cine îl alege pe preşedintele Comisiei Europene?

Liderii politici aflaţi în opoziţie faţă de establishment-ul european actual se tem că şefii guvernelor naţionale încearcă să păstreze monopolul în ce priveşte desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei. Vom putea contribui în 25 mai cu votul nostru la alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene? Nu este prea clar, dar se spune adesea că Tratatul de la Lisabona ar fi schimbat modul de alegere al preşedintelui Comisiei, oferind Parlamentului mai multă putere. Anul acesta ar fi pentru prima dată când noile prevederi ar fi puse în aplicare. Dacă până acum preşedintele Comisiei era desemnat de şefii de stat şi de guvern reuniţi în Consiliu, urmând să fie validat de Parlament, anul acesta, alegerea ar cădea în sarcina Parlamentului. Noi, cetăţenii europeni, am avea aşadar toate motivele să ne bucurăm, căci, votând pentru anumite grupuri politice, vom vota implicit şi pentru un anumit candidat. S-ar putea însă ca lucrurile să nu se desfăşoare chiar aşa de simplu, deoarece în ciuda modificărilor aduse de Tratatul de la Lisabona, şefii de stat păstrează încă o mare putere.

JURNALUL NATIONAL

STS pierde licitaţii organizate chiar de STS!

Instituţia care administrează Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) este STS. Sistemul a fost introdus, aşa cum menţionează STS, "în scopul furnizării către cetăţeni a Serviciului de urgenţă 112 care asigură preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi transmiterea acestora către agenţiile specializate de intervenţie, în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor". Pentru a mări performanţa sistemului administrat, STS a obţinut fonduri substanţiale de la buget sau UE, organizând procedurile de achiziţie. Sunt însă situaţii când STS îşi dă cu stângul în dreptul şi eşuează chiar în licitaţiile organizate de conducerea instituţiei.

Obreja, pus "la secret" să tacă

Traficul de influenţă pentru care este arestat Obreja îl pune la adăpost de orice dialog cu "cei de afară". Or, protagonistul dosarului penal din Gala Bute era foarte nemulţumit că devenise singurul acuzat şi ameninţa că "va vorbi". Persoana vizată de dezvăluirile lui Obreja este Elena Udrea, ministrul care s-a implicat în finanţarea evenimentului aflat acum în cercetare pentru deturnarea de fonduri europene. În acest dosar, nu se ştie cum au fost cheltuiţi 2 milioane de euro de la bugetul Ministerului Dezvoltării şi Turismului şi 420.932 euro, sponsorizări de la companii de stat, aflate în subordinea Ministerului Economiei. Singurul demnitar anchetat şi supus urmăririi penale a procurorilor DNA în dosarul "Gala Bute" este Ion Ariton, fostul ministru al Economiei din Cabinetul Boc. Elena Udrea, sponsorul principal al galei, nu a fost deranjată încă de anchetatori.

Hackerii o dau în judecată pe Merkel

Asociaţia germană a hackerilor Chaos Computer Club (CCC) şi Liga internaţională a drepturilor omului au sesizat justiţia pentru a deschide o anchetă penală împotriva cancelarului Angela Merkel şi a membrilor Guvernului său, pe care îi acuză că au ajutat serviciile americane şi britanice să îi spioneze pe cetăţenii germani, se arată într-un comunicat postat de site-ul Chaos Computer Club. CCC, principala organizaţie europeană a hackerilor, cu sediul la Hamburg, şi Liga internaţională a drepturilor omului, care are sediul la New York, au depus o plângere la Procurorul general al Germaniei împotriva Guvernului federal şi a şefilor serviciilor germane - BND (agenţia de informaţii externe), Serviciul de contraspionaj militar, Oficiul federal pentru apărarea Constituţiei.

NATIONAL

"Baronul" de Braila, Bunea Stancu, avertisment pentru apropiatii din USL: "Daca ma salta DNA, va trag pe toti dupa mine!"

Prioritatea absoluta a procurorilor anticoruptie pentru acest an este asaltul la tagma asa-numitilor "baroni locali", care s-a dovedit intangibila pana acum, in ciuda tuturor eforturilor depuse de anchetatori. Lista presedintilor de Consilii Judetene care vor fi aruncati de DNA in malaxorul justitiei este deschisa de "razboinicul" Bunea Stancu, fostul electrician ajuns starostele Brailei. Insa probabil ca si pesedistul a intrat in posesia acestei informatii, din moment ce, de curand, si-a socat apropiatii atunci cand i-a avertizat ca "nu si-au gasit prostul" care sa plece capul daca va fi sa pice "la suferinta". Si cum Bunea Stancu este considerat un veteran al "combinatiilor" financiare, amenintarea sa ca daca va fi lasat in ghearele DNA va turna tot ce stie a produs frisoane serioase multor politicieni, afaceristi dar si oameni ai legii din anturajul acestuia.

In urma dezvaluirilor "National", SIF Transilvania ia la puricat combinatiile Linicai Stan

Iata ca, desi se credea "nemuritoare" la conducerea THR marea Neagra, de unde si tupeul de a capusa pe fata societatea de la care oricum isi ia un salariu urias de 12.500 lei, linistea Linicai Stan a fost serios tulburata de dezvaluirile din "National". Actionariatul majoritar de la SIF Transilvania a decis sa puna capat acestui jaf. Drept urmare, s-a decis ca fiecare angajat al THR marea neagra sa fie intervievat de catre o comisie de control, pentru a se putea afla adevarul. Numai ca, alertata la randul sau de ancheta noastra jurnalistica si afland de intentia sefilor, Linica Stan s-a pus pe sunat, luni seara, pe la toti sefii de unitati, carora le-a cerut sa nu le sufle celor de la control o vorba despre matrapazlacurile comise.

Curtea Constitutionala echilibreaza scorul Putere - Opozitie

Judecatorii constitutionali au fost mai "generosi" ca niciodata, aplicand cate o lovitura atat Guvernului, cat si Presedintiei. Pentru inceput, CCR a respins sesizarea formulata de presedintele Traian Basescu, declarand constitutionala legea care prevede ca o fundatie sau asociatie, care are o denumire asemanatoare cu a unei institutii, trebuie sa-si schimbe denumirea in termen de doi ani. Pe cale de consecinta, cum partidele se incadreaza la categoria institutii, iar Partidul Miscarea Populara s-a inregistrat deja la tribunal, Fundatia Miscarea Populara, mosita de Traian Basescu, va trebui sa fie rebotezata. Odata zadarnicite planurile prezidentiale, judecatorii constitutionali au stricat si ploile Executivului. Concret, CCR a admis, cu majoritate de voturi, sesizarea PDL si PPDD, stabilind ca legea care permitea desfiintarea posturilor vacante din ministere si agentii este neconstitutionala.

Jaf din banii publici la Posta Romana, Loteria Nationala si CEC Bank

Curtea de Conturi a descoperit un adevarat jaf din banii publici la institutii si companii de stat, care au praduit miliarde de lei pe achizitii sau cheltuieli cu iz penal. Printre institutiile incriminate se numara CEC Bank, Posta Romana si Loteria Romana. Compania Nationala Posta Romana , care are datorii de sute de milioane de euro si poate intra oricand in insolventa, a comis acte cu iz penal. Concret, pe fondul lipsei de bani, CNPR a folosit in scop propriu sumele platite de populatie si firme pentru utilitati si pentru rate la diverse credite, utilizand fondurile pentru cheltuieli curente ale institutiei. Loteria Romana a achizitionat nejustificat utilaje tipografice in valoare totala de peste 1,3 milioane de euro si antene de satelit VSAT, in valoare de 811.000 de lei. De asemenea, in perioada 2010-2011 au fost achizitionate bunuri si servicii la preturi supraevaluate (multe dintre acestea nefiind utilizate sau prestate niciodata) in valoare de peste 34,3 milioane de lei.

PUTEREA

EXCLUSIV. Borza: "Vor urma insolvenţe < de răsunet >, mai ales în construcţii"

Avocatul Remus Borza, cel care a scos Hidroelectrica din insolvenţă şi a readus-o în topul celor mai profitabile companii de stat, spune că marile insolvenţe vor continua, confirmând astfel trendul stabilit anul trecut. Borza a declarat, pentru PUTEREA, că, deşi din punct de vedere macroeconomic România este pe drumul cel bun, nimeni din industrie "nu se simte prea bine". Fostul administrator judiciar al producătorului de energie Hidroelectrica apreciază că, în acest an, vom vedea nişte surprize, câteva "insolvenţe de răsunet", mai ales în domeniul construcţiilor. 2014 va continua trendul lui 2013, va fi o presiune în continuare pe bănci de a mai rostogoli creditele neperformante, de a disimula arierate de sute de milioane de euro prin tot felul de tertipuri şi cosmetizări contabile. Va fi anul în care băncile vor trebui să îşi asume aceste credite neperformante", a declarat Remus Borza. Potrivit acestuia, băncile vor trebui cumva să scape de aceste active toxice, fie prin constituirea unor societăţi specializate, cum este de exemplu Suport Colect de la BCR, în care s-au transferat toate creditele neperformante de la BCR şi toate activele toxice, fie prin promovarea unor cereri de insolvenţe.

Jaful păstorit de Oprescu e oficial. Curtea de Conturi: 422 milioane de euro, valoarea abaterilor financiar contabile la nivelul Capitalei

Raportul Curţii de Conturi a Municipiului Bucureşti privind finanţele publice locale pe 2012, arată că pe orice şi-a pus amprenta primarul general Sorin Oprescu s-a lăsat cu infracţiuni, nereguli sau abateri de la lege. Decontări şi plăţi ilegale, sume plătite pentru lucrări neexecutate, altele nerecepţionate sau defectuos realizate au creat un prejudiciu de peste 73.303.000 lei, circa 16.289.555 euro. Valoarea "abaterilor financiar contabile" este de aproape 2 miliarde de lei, circa 422 milioane de euro. Dacă avem în vedere că în vara lui 2012 au fost alegerile locale, este lesne de imaginat ce "moştenire" bogată ar fi lăsat Sorin Oprescu predecesorilor săi. Din nefericire pentru el, a fost reales primar general, iar siguranţa de sine şi jaful pe care l-a operat din banul public ar trebui să-l arunce direct în braţele procurorilor DNA.

112. Pierduţi printre nămeţi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a fost solicitat să intervină, ieri, în jurul orei 9.00, în ajutorul celor doi bărbaţi care, din cauza ceţii, se rătăciseră pe un câmp, singurele detalii date de cei doi fiind că se află în apropierea unui stâlp de electricitate. Cei doi bărbaţi au fost găsiţi de echipa de intervenţie formată din 30 de pompieri şi jandarmi la aproximativ trei ore de la primirea apelului la 112. Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, declara că operatorul ISU care a preluat apelul de la cele două persoane a greşit procedura, astfel că după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru localizare.

ROMANIA LIBERA

Cum schimbă noua Constituţie raporturile dintre instituţii

Proiectul de revizuire a ­legii fundamentale, finalizat recent de comisia parlamentară specială, schimbă raporturile dintre instituţiile publice. Parlamentul câştigă teren în detrimentul preşedintelui chiar dacă la dezbaterile din această săptămână comisia a renunţat la unele articole care întăreau şi mai mult puterea Legislativului. Au fost separate mai clar atribuţiile celor două Camere: Camera Deputaţilor va avea rol decizional în majoritatea cazurilor, iar Senatul se va ocupa, în special, de numiri în funcţii. Noua Constituţie a fost criticată de societatea civilă pentru încercări de punere sub control a justiţiei. Până la urmă, unele prevederi, cum ar fi audierea magistraţilor în Parlament, au fost eliminate din forma finală. Dezbaterile din comisia specială, întrerupte în vara anului trecut, au fost reluate în condiţiile în care liderii USL au decis să organizeze referendumul în luna mai, o dată cu europarlamentarele.

Petrolul şi diamantele Africii, în atenţia BM. Vrea să realizeze hărţi cu resursele naturale ale continentului negru

Banca Mondială (BM) va deschide în iulie un fond de un miliard de dolari pentru a cartografia resursele naturale ale Africii, a anunţat această instituţie miercuri, conform Mediafax. "Aceasta iniţiativă va scoate la suprafaţă adevărata valoare a resurselor minerale ale Africii", a spus Tom Butler, la Cape Town, în Africa de Sud, într-un discurs al cărui text a fost transmis la AFP. Informaţiile geologice, care vor fi obţinute prin satelit sau prin avion, vor fi utilizate de investitori, de cercetători, dar şi de lideri politici şi autorităţi de reglementare, enumeră Banca Mondială într-o anexă. Continentul african dispune de imense resurse naturale (petrol, cărbune, diamante) care atrag interesul companiilor străine, în special chineze, dar o largă parte a acestora rămâne neexploatată, potrivit BM. În opinia lui Butler, valoarea pe metru pătrat a resurselor din subsolul Africii Subsahariene reprezintă doar un sfert din cea a ţărilor în curs de dezvoltare.

Profesorul Iovcev a fost eliberat. Parlamentul European cere UE să se implice în apărarea şcolilor româneşti din Transnistria

Un comunicat al aşa-zisului Minister de Interne din Tiraspol precizează că "Ion Iovcev a fost arestat pentru încălcarea reglementărilor vamale" şi pentru "importul ilicit de bani nedeclaraţi", conform infoprut.ro. Liceul din Tiraspol este persoană juridică şi ar trebui să i se acorde un cod fiscal de către Ministerul de Finanţe al Transnistriei. "Faptul de a importa valută străină nedeclarată în Transnistria este o infracţiune care implică responsabilitate administrativă", se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne al Transnistriei. Ion Iovcev va fi audiat joi, la ora 10.00, la Procuratura din Tiraspol. Banii pe care îi avea asupra sa - 114.000 lei moldoveneşti - erau salariile profesorilor, plătite de Ministerul Educaţiei din Chişinău. Aceste acuzaţii sunt neîntemeiate, în condiţiile în care raioanele din stânga Nistrului fac parte din Republica Moldova.

ZIARUL FINANCIAR

Măsurile guvernului sunt inutile dacă nu revine încrederea oamenilor în economie

Intenţia guvernului de a stimula consumul prin noile măsuri fiscale - înjumătăţirea ratelor la credite pentru populaţia cu venituri mici şi susţinerea salariilor pentru firmele care creează noi locuri de muncă - este bine primită, dar dacă nu revine încrederea oamenilor în economie, eforturile autorităţilor riscă să fie zadarnice. "Credem că trebuie să recâştigăm pas cu pas încrederea în economie, dar poate nu prin măsuri unilaterale sau care vizează o anumită zonă a populaţiei, ci prin măsuri care să stimuleze creşterea producţiei. Spre exemplu, ar trebui să consumăm mai mult din producţie internă şi nu din import", a spus Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), prezent ieri la emisiunea online de business ZF Live. Populaţia care are credite la bănci trebuie să înţeleagă că, indiferent de măsurile luate de guvern, "nimeni nu te iartă de nicio datorie", iar orice reducere actuală de costuri va genera cheltuieli ulterioare, a explicat şi Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

TotalSoft: Proiectele internaţionale şi din agricultură au fost cheia pentru creşterea afacerilor la 27 mil. euro

TotalSoft, unul dintre cei mai mari producători locali de software, controlat de fondul elen de investiţii Global Finance, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 27,1 milioane euro, mai mare cu 2,3% faţă de cea din 2012, după creşterea numărului de utilizatori de soluţii software pentru companii, iar profitul operaţional (EBITDA) s-a majorat cu 63%, la 4,9 milioane de euro. "După doi ani de stagnare a veniturilor, 2011 şi 2012, în care am păstrat însă marja de profit, anul trecut am obţinut şi un avans al cifrei de afaceri. Cele mai importante motive pentru acest salt din 2012 sunt proiectele internaţionale, care au adus o creştere de 4,5% şi lansarea de soluţii pentru agricultură, unde am avut clienţi precum exploataţia din Insula Mare a Brăilei", a comentat pentru ZF Liviu Drăgan, director general şi acţionar al TotalSoft.

La un an de la insolvenţa Oltchim nu s-a rezolvat nimic: combinatul funcţionează la 20% din capacitate, nu are finanţare, iar investitorii "salvatori" întârzie să apară

În urmă cu un an, când Oltchim îşi cerea intrarea în insolvenţă, ministrul economiei de atunci, Varujan Vosganian, spunea că e singura soluţie de salvare a combinatului. În prezent, situaţia Oltchim este la fel de complicată, compania acumulează pierderi lună de lună, iar procesul de vânzare a activelor viabile suferă amânări după amânări. Acum un an, pe data de 30 ianuarie 2013, cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), îşi anunţa insolvenţa după o privatizare eşuată şi acumularea unor datorii de aproape 800 mil. euro pe care compania nu le mai putea duce în spate. La acea dată activitatea Oltchim era aproape complet sistată din lipsă de bani pentru achiziţia de materie primă, iar FMI cerea guvernului intrarea acestuia în faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb