REVISTA PRESEI 06.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 februarie 2015

ADEVARUL

Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Membrii Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi au transmis, în luna septembrie 2014, Ministerului Educaţiei, o scrisoare prin care au anunţat că nu vor pune în aplicare solicitarea de a-l demite din funcţie pe rectorul Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv în iulie 2014 pentru conflict de interese. Din acest motiv, oficialii ANI au demarat din oficiu procedura de verificare a averii, a incompatibilităţii şi a conflictelor de interese în cazul membrilor senatului UMF Iaşi şi, în acelaşi timp, au amendat cu câte 2.000 de lei pe fiecare dintre cei 23 de membri ai Senatului UMF Iaşi. Pe de altă parte, au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie. Potrivit Hotnews, DNA a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu în cazul lui Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi în acest caz.

România, lăsată în plata Domnului. Ne închinăm pentru sănătate şi educaţie: 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale

În România, bisericile apar ca ciupercile după ploaie, în vreme ce spitalele se închid sau ajung într-o stare deplorabilă. "Adevărul" vă prezintă harta spitalelor, a şcolilor şi a bisericilor din ţara noastră. Potrivit statisticilor, în România sunt, la nivelul anului 2013, 18.300 de lăcaşuri de cult, 4.700 de şcoli generale şi 425 de spitale. De exemplu, în judeţul Sălaj, este o biserică la 475 de locuitori (460 de biserici), iar în judeţul Tulcea (), la extrema cealaltă, o biserică la 2.760 de locuitori (73 de biserici). Cu toate acestea, judeţul cu cele mai multe biserici din România este Cluj (833). În acelaşi timp, sunt judeţe în care este un pat de spital la 300 de persoane şi o şcoală la 3.000 de locuitori.

Şaakaşvili: Putin îşi face "coridor terestru" spre Transnistria

Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova joacă un rol din ce în ce mai important în strategia preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Europa de Est, crede fostul preşedinte georgian Mihail Şaakaşvili. Mutarea luptelor din estul Ucrainei spre Debalţevo, un punct strategic care, dacă ar fi cucerit de proruşi, ar asigura legătura dintre regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate în prezent de separatişti, este o mişcare esenţială în actualele planurile ale Rusiei, a declarat Şaakaşvili într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean Kanal5. Între timp, Putin va face tot posibilul să cauzeze tulburări majore la Kiev, inclusiv să organizeze o lovitură militară de stat, scopul său final fiind destrămarea statului ucrainean, consideră fostul preşedinte al Georgiei. Asigurarea unui coridor terestre între Transnistria şi estul separatist al Ucrainei ar însemna o întărire majoră a forţelor separatiste, înlesnind accesul luptătorilor şi al armamentului în spaţiul controlat de proruşi. Î

Ai centrală de apartament? Avertisment alarmant de la Protecţia Consumatorilor

Conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, reclamă riscurile pe care le prezintă centralelede apartament, principalele cauze fiind absenţa verificărilor tehnice şi a unei centralizări a acestora. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţa Consumatorilor (APC) din România, susţine că centralele de apartament sunt "mici bombe cu ceas în blocurile de locuinţe". "10 ani este durata de viaţă a unei centrale de apartament, dar mulţi posesori nu cunosc acest lucru şi de aici apar fel de fel de accidente. Oricum, cei care au centrale de apartament sunt obligaţi prin lege să facă revizia la doi ani, iar firmele care îi au în baza de date ar trebui să sesizeze Inspecţia de Stat pentru Controlul Instalaţiilor. Din păcate, nu există un control din partea instituţiilor statului care să centralizeze datele referitoare la revizii.

Radu Mazăre: "Ştiţi că nu sunt cheltuitor: am Jeepu' ăla de zece ani, Jaguarul de cinci, Cadillacul de şapte"

După ce a plecat de la Primărie, acolo unde a fost vizitat de procurorii DNA, primarul Radu Mazăre s-a dus pe Lacul Siutghiol, unde s-a plimbat cu caiacul aproape o oră. Noua jucărie a fost adusă din America şi l-a costat cam 2.000 de dolari. "Eu nu sunt cheltuitor, am Jeepu' ala de zece ani, Jaguarul de cinci, Cadillacul de şapte", a spus Mazăre. El spune că dimineaţă, atunci când a plecat de acasă, şi-a luat "la revedere" de la fraţi, de la mamă şi de la iubite. "Am zis: ori mă întorc şi mă dau cu caiacul ori, dacă nu, mă leagă ăştia", a spus primarul. Edilul de la Constanţa a aflat că procurorii DNA au descins la Primărie dar şi la sediul unor firme controlate de apropiaţii săi. Mazăre nu s-a grăbit să ajungă la birou pentru că a vrut să se spele pe cap şi să se îmbrace gros, în eventualitatea în care va fi săltat de mascaţi. Surpriza a venit o oră mai târziu: Mazăre a fost lăsat să plece acasă.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990, redeschis de procurori

Procurorii au redeschis ancheta în cazul evenimentelor desfăşurate în Bucureşti în perioada 13-15 iunie 1990. Venirea minerilor în capitală a cauzat moartea mai multor persoane. Redeschiderea cauzei va trebui să fie confirmată de un judecător de drepturi şi libertăţi, conform unui comunicat emis de Parchetul general. Fostul şef de stat, Ion Iliescu, a declarat, joi, pentru Mediafax, despre redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990, că oricine este liber să analizeze şi să comenteze evenimentele de atunci şi că nu este nicio problemă dacă cei interesaţi sau istoricii se ocupă şi de acele momente. Solicitat să comenteze redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990 de către Parchetul instanţei supreme, Iliescu a evitat să se pronunţe, precizând că nu comentează acest fapt. Întrebat dacă crede că redeschiderea acestui dosar îl vizează în vreun fel sau îl va afecta, Iliescu a răspuns: "De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele şi am avut nişte răspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva".

BANCHERUL

Marius Dunca, seful ANPC, sustine legea privind conversia creditelor in franci la un curs mai mic

Seful ANPC, Marius Dunca, lider al partidului de guvernamant, PSD, sustine ca se impune o lege care sa rezolve problema creditelor in franci elvetieni prin reducerea poverii clientilor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa le ofere benevol un sprijin suficient de substantial. Dunca a sustinut si in Parlament proiectul de lege al colegei de partid Ana Birchall, care prevede conversia creditelor din franci elvetieni in lei la un curs mediu istoric de aproximativ 3 lei pentru un franc, fata de peste 4 lei la cat a ajuns in prezent. In acelasi timp, insa, Dunca a declarat in Parlament ca pana in 15 februarie va supune dezbaterii publice o noua lege care sa transpuna in legislatia nationala Directiva 17 privind creditele ipotecare, care interzice conversia la alt curs decat cel din ziua in care se efectueaza si care se va aplica doar creditelor viitoare, nu si celor in derulare.

Banca Transilvania renunta la oferta unica de conversie a creditelor in franci ale Volksbank

"Banca Transilvania va propune mai multe solutii clientilor cu franci elvetieni de la Volksbank Romania, nu va fi o oferta unica. Alternativele, insemnand discount-uri diferite, vor in functie de profilul clientilor, de tipul de credite, de termenele de acordare. Oferta de conversie a BT va fi rezonabila si adecvata pentru ca Banca Transilvania isi doreste sa aiba o relatie pozitiva si pe termen lung cu clientii Volksbank Romania", a precizat banca din Cluj, pentru Bancherul.ro. In oferta prezentata la finalul anului trecut de Volksbank, toti clientii urmau sa primeasca un discount de 30-35% din valoarea creditelor, inainte ca acestea sa fie convertite din CHF in lei sau euro. Echivalentul discount-ului ar fi o conversie a creditelor la un curs de aproximativ 3 lei pentru un franc, adica exacat cum se propune intr-un proiect de lege dezbatut in prezent de Parlament, proiect sustinut si de seful ANPC.

CURENTUL

Tiberiu Urdăreanu mai tare ca Sebastian Ghiţă la contracte cu statul pe IT?

Comisia Europeană atrăgea atenţia ieri, că România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene, fiind singura ţară care are o rată de 56%, cu 20% sub media înregistrată la nivelul UE. Cum să atragem fonduri europene dacă atunci când e vorba de licitaţii, fie că sunt din bani europeni, fie din fonduri de la buget, avem abonate un număr de companii care câştigă pe bandă rulantă aproape orice licitaţie. Administraţiile se schimbă dar firmele rămân aceleaşi. În ultimii 5 ani, pe primul loc în topul firmelor IT la număr de proiecte câştigate cu statul român, cu sau fără licitaţii se află UTI , firma lui Tiberiu Urdăreanu. În mod neaşteptat, UTI a întrecut numărul şi valoarea proiectelor firmelor lui Sebastian Ghiţă, Asesoft, Teamnet, ş.a.m.d. Cele mai importante contracte câştigate de UTI doar în ultimii trei ani însumează peste 200 milioane.

CSM avertizează politicienii şi jurnaliştii

Consiliul Superior al Magistraturii a atras atenţia asupra modului în care sunt dezbătute în discursul public activităţile judiciare aflate în curs de desfăşurare. Potrivit comunicatului CSM, instituţia atrage atenţia că prin exprimarea de către personalităţi publice, politicieni, formatori ai opiniei sau reprezentanţi ai societăţii civile a unor opinii sau aprecieri personale referitoare la activităţi judiciare aflate în curs de desfăşuare poate avea consecinţe grave asupra încrederii cetăţenilor în justiţie. De asemena, organismul a făcut un apel apel către persoanele implicate sau vizate de aceste activităţi, dar şi către instituţiile media, să gestioneze echilibrat şi raţional orice mesaj public. CSM reaminteşte că instanţele judecătoreşti sunt singurele în măsură să se pronunţe privind vinovăţia sau nevinovăţia persoanelor în cauză.

CURIERUL NATIONAL

Cu cât se vând, de fapt, apartamentele

Media naţională a preţurilor de strigare se învârte în jurul a 910 euro pe metru pătrat. Preţul mediu plătit de cumpărători la nivel naţional este, însă, de 727 de euro/mp. Din această diferenţă, prima concluzie este aceea că oferta actuală este compusă, în mare parte, de apartamente peste aşteptările reale ale pieţei. Potrivit raportului de piaţă realizat de compania de consultanţă şi evaluări imobiliare, Darian, deşi tendinţa de stabilizare este evidentă, diferenţele dintre pretenţiile proprietarilor şi valorile la care se tranzacţionează cu adevărat sunt unele uriaşe, cu mult peste ce anunţau agenţii imobiliari în materie de discounturi. Dacă ar fi să luăm exemplul vânzării unui apartament, modest, cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, preţul mediu plătit la nivel naţional a fost de 36.300 de euro. Dacă ar fi fost cumpărat, la preţurile de strigare la nivel naţional, media de tranzacţionare ar fi crescut la 45.500 de euro, pentru acelaşi apartament de 50 mp - cu aproape 8.800 de euro mai mult decât preţul mediu real de tranzacţionare.

Cum poate redeveni România grânarul Europei

Fermierii spun că numai prin politici clare de susţinere legislativă şi financiară a sectorului agricol România poate redeveni grânarul Europei. Aceştia vor ca autorităţile statului să se implice mai mult în sprijinirea agriculturii, pentru că există potenţial de creştere ce trebuie valorificat. În ultimii ani, producţiile înregistrate de fermierii români au cunoscut un trend ascendent în ciuda dificultăţilor cu care s-au confruntat la tot pasul, un exemplu fiind producţiile de grâu şi porumb care au făcut ca România să se situeze pe primele locuri în Uniunea Europeană. Chiar dacă gradul de tehnologizare este unul inferior faţă de ceilalţi fermieri de la nivel european, agricultorii români au dovedit de fiecare dată că se pot face producţii-record şi fără prea mulţi bani sau utilaje de ultimă generaţie din punct de vedere tehnologic.

Care creştere economică? Indicele comerţului maritim global, la minimul ultimilor 29 de ani

Indicele Baltic Dry, care măsoară costul contractării transportului transoceanic de materii prime, a atins noi minime în această săptămână, cel mai coborât nivel din 1986 încoace. Declinul cererii din China, cotaţiile în scădere ale mărfurilor în pieţele internaţionale şi abundenţa de oferte a industriei transportului maritim pot fi explicaţii ale acestui declin. "Avem o economie fără creştere", spune consultantul financiar Charles Biderman. Într-un răstimp în care organismele internaţionale şi guvernele lumii ne promit creştere economică pentru anul în curs, comerţul global cu mărfuri pare mai degrabă avariat. Costul contractării transportului transoceanic de materii prime, aşa cum este el măsurat de indicele Baltic Dry, se regăsea miercuri la nivelul de 569 puncte, conform datelor furnizate de Bloomberg. Este cel mai coborât nivel din anul 1986, avertizează The Daily Telegraph.

Bursa de Valori Bucureşti, întâlnire cu comunitatea de afaceri românească de la Londra

Împreună cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a organizat la Londra, miercuri, un atelier de lucru, în care comunităţii de afaceri româneşti de acolo i-au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale pieţei de capital. Este a doua întâlnire de acest tip, după cea din octombrie 2014 în care comunitatea română de afaceri din Londra şi-a manifestat un interes puternic pentru ţara de origine ca destinaţie de investiţii. La eveniment au participat, între alţii, Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, Lucian Anghel, preşedintele BVB, precum şi şeful executiv al Bursei, Ludwik Sobolewski. Conform organizatorilor, la eveniment au făcut schimb de opinii 65 de reprezentanţi ai comunităţii române de afaceri din Londra, unii chiar persoane care activează în City-ul londonez.

EVENIMENTUL ZILEI

De azi, amenzi-record pentru şoferi. 4.000 de lei daca treci pe roşu

Noile modificări din Codul Rutier care intră astăzi în vigoare stabilesc o serie de amenzi drastice. Condusul sub influenţa alcoolului se taxează cu 21 - 50 de puncte amendă şi suspendarea permisului pe 3 luni. Şoferii care nu opresc la trecerea de cale ferată vor fi amendaţi cu 9.600 de lei, iar cei care trec pe roşu vor primi o amendă de 4.000 de lei. Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul şi nepurtarea centurii de siguranţă vor atrage amendă de 1600 de lei. În plus, începând de astăzi, este interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

30.000 de soldaţi americani în Estul Europei

NATO a răspuns ieri acţiunilor agresive din estul Ucrainei, susţinute militar de Rusia, prin consolidarea prezenţei în ţările membre din estul Europei. După jumătate de an de la summitul Alianţei din Ţara Galilor, unde transferul de trupe spre flancul estic a fost cap de agendă, miniştrii Apărării din cele 28 de ţări membre au convenit să înfiinţeze şase centre de comandă în cele trei ţări baltice, Polonia, România şi Bulgaria. În acelaşi timp, va fi înfiinţată o forţă de reacţie rapidă, formată din 5.000 de soldaţi pregătiţi să intervină în orice focar de luptă în cel mult două zile. Marea Britanie a anunţat deja că va desfăşura 1.000 de soldaţi în estul Europei şi va contribui cu personal la centrele de comandă din România şi Polonia. Patru avioane ale forţelor regale britanice vor asigura securitatea aeriană a ţărilor baltice.

Fiscul nu are o bază de date funcţională în toată ţara prin care să depisteze câte case, terenuri şi maşini deţine fiecare român

Fiscul nu are, încă, o bază de date funcţională în toată ţara prin care să depisteze câte case, terenuri şi maşini deţine fiecare român. Din acest motiv, impozitarea, executarea silită sau urmărirea prejudiciilor sunt foarte dificile. Deşi există un sistem informatic din 2013, primăriile, care au informaţiile, nu vor să coopereze. O explicaţie ar fi că aplicaţia ar pune ordine şi în acordarea de ajutoare sociale - pârghia financiară favorită a primarilor în alegeri. În acest moment, dacă cineva are case şi terenuri în mai multe oraşe sau comune poate evita impozitarea suplimentară, dar şi popririle, sechestrele sau măsurile pentru recuperarea prejudiciilor în dosare penale. De exemplu, potrivit Codului Fiscal, impozitul pe proprietăţi imobiliare creşte cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia şi următoarele.

Dragnea spune că voluntarii din PSD au fraudat referendumul

Vicepremierul a declarat în faţa judecătorilor că tinerii din partid au trimis, în numele său, mesaje de mobilizare în ziua votului şi a cerut, din nou, audierea lui Ponta. La un an şi jumătate de la începerea procesului privind fraudarea referendumului, vicepremierul Liviu Dragnea a dat, ieri, prima declaraţie în acest dosar, în care au fost trimise în judecată 75 de persoane. A aşteptat mai bine de trei ore pe holurile instanţei supreme până să fie întrebat de judecători care a fost rolul său în ziua votului pentru suspendarea lui Traian Băsescu din iulie 2012. Îmbrăcat la patru ace şi însoţit de un aghiotant la fel de aranjat, fostul vicepremier a ascultat cuminte declaraţiile martorilor care explicau cum s-au furat peste 300 de voturi într-o secţie din comuna Suraia, judeţul Vrancea.

Raport de ultimă oră al Pentagonului: adevărul halucinant despre Vladimir Putin

Un studiu realizat de un centru de reflecţie al Pentagonului afirmă că preşedintele rus, Vladimir Putin, suferă de sindromul Asperger, "o tulburare de tip autist care îi afectează toate deciziile", potrivit unui raport din 2008 obţinut de USA Today, relatează cotidianul în pagină electronică. "Evoluţia neurologică a lui Putin a fost întreruptă în copilărie", scrie Brenda Connors, expert la Naval War College din Newport. Analiza mişcărilor sale dezvăluie că "preşedintele rus are o anormalitate neurologică", afirmă ea, prezentând "ipoteza că la începutul vieţii, poate chiar în uter, Putin a suferit un accident emisferic". O notă de subsol afirmă că "accidentul emisferic" ar fi putut fi un atac cerebral şi subliniază că mama lui, care avea o sănătate precară, l-a născut la vârsta de 41 de ani, scrie USA Today.

JURNALUL NATIONAL

Ion Ţiriac, despre Iohannis, "tartorul cu păpuşile" Băsescu şi "domnişoara" Kovesi

Omul de afaceri Ion Ţiriac susţine că justiţia nu mai depinde de politicieni şi că cei care au fost vizaţi de anchete în ultimele săptămâni, dacă sunt vinovaţi trebuie să restituie banii şi să fie judecaţi la comercial, nu la penal. "Dupa 25 de ani, sa ai vanatoarea dupa criminali pe care o ai astazi (...), care nu sunt de fapt criminali, niciunul n-ar trebui judecati la penal, ar trebui judecati la comercial, ca sa plateasca. In primul rand, pe mine m-ar interesa sa iau banii inapoi pe care i-au delapidat - statul si pe mine, platitor de taxe... asta, cu amenda la amenda la amenda, si pe urma vedem noi despre ce e vorba, pentru ca, altfel, trebuie sa platesc si puscaria. Legea exista in toate tarile lumii asteia, mai mult sau mai putin aplicata, la noi trebuie aplicata legea de la A la Z. Adrian Sârbu. Un prieten care şi-a făcut mulţi duşman. Omul de afaceri spune că îşi doreşte ca preşedintele Klaus Iohannis să fie un "arbitru principal", în comparaţie cu Traian Băsescu, numit "preşedinte - jucător". Despre Laura Codruţa Kovesi, Ţiriac spune că "nu e atârnată, nici de o parte, nici de alta".

Codrin Ştefănescu către Elenea Udrea: Dosarele lui Năstase, Voiculescu şi Becali şi Gică Popescu au fost la comandă politică?

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu o întreabă public pe Elena Udrea dacă are cunoştinţă ca dosarele lui Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Gigi Becali şI Gică Popescu să fi fost istrumentate la comandă politică. Codrin Ştefănescu îi adreseaza o astfel de întrebare Elenei Udrea după ce aceasta a afirmat că stie de un caz de "judecător la Înalta Curte care a luat o decizie de arestare a unui important om, a unei importante persoane, la comandă". De asemenea, Elena Udrea a mai spus că "sunt mulţi procurori şi mulţi judecători care s-au săturat să dea soluţii în dosare, de frică".

Udrea: Doamnei Sorina Matei (B1TV) i s-a plătit salariul sau i se plăteşte de către domnul Nicolae Dumitru (Niro), la cererea lui Coldea

Elena Udrea a dezvaluit in interviul exclusiv acordat Lumeajustitiei.ro ca exista jurnalisti platiti de oameni de afaceri, la ordinul SRI. In acest caz, Elena Udrea a nominalizat-o pe ziarista B1TV, Sorina Matei: "Doamnei Sorina Matei i s-a platit salariul sau i se plateste de catre domnul Nicolae Dumitru. Si asta la cererea lui Coldea." Elena Udrea acuză ca exista procurori şi judecători care de frică dau soluţii în dosare şi care răspund comenziilor venite de la Coldea şi Kovesi. Udrea a dat exemplul unui judecător de la Inalta Curte de Casatie şi Justitie care ar fi arestat un important om, la comanda. De asemenea, ex-ministrul Elena Udrea a povestit cum afaceristul Dumitru Nicolae, zis Niro, i-ar fi relatat un episod din 2004, prin intermediul generalului Securitate, Gheorghe Dan, s-ar fi facut o interventie pentru Florian Coldea la afaceristul Alexandru Bittner.

NATIONAL

DNA sparge "Fratia bancherilor"!

In plin avant impotriva politicienilor, iata ca DNA nu neglijeaza nici spetele din alte domenii de actvitate. Astfel ca, dupa cum sustin sursele National, unul dintre bancherii greci care l-ar fi finantat pe Traian Sorin Halalai in vederea accederii acestuia la sefia EXIMBANK a dat deja nas in nas cu procurorii anticoruptie. Ancheta se anunta una exploziva, existand mari sanse ca astfel sa se descopere multe din dedesubturile relatiilor subterane dintre cei care fac legea pe piata financiara din Romania si care fac parte din "Fratia bancherilor". In anul 2012, pe cand Traian Sorin Halalai se zbatea sa puna mana pe conducerea celei mai rentabile institutii de stat din Romania, EXIMBANK, acesta a primit un ajutor financiar urias din partea a doi bancheri greci, Efstatios Kouninis si Alexandros Kitsopanos. Astfel, in mai multe transe, actualul director general adjunct al Bancii Romanesti, Efstatios Kouninis i-a acordat lui Halalai 700.000 de euro, fara dobanda, suma care a devenit imprumut scadent in 2013.

Daniela Crudu, Simona Trasca si Madalina Pamfile, saltate de Politie intr-un dosar de prostitutie

Soc in lumea"buna" a Capitalei. Ieri, Sectia 19 de Politie a fost asaltata de dame bine, vreo 33 de bucati. Printre acestea, nume cunoscute in industria TV: Daniela Crudu, sora ei, Ana Maria, Simona Trasca, Denisa Bita, Rellys Tonu, Raluca Podea, Madalina Pamfile sau Diana Guresoaie. Toate aceste doamne au fost audiate intr-un dosar beton numit rapid "Dosarul Prostitutiei de lux". Unele pe post de martor, altele pe post de inculpate. In dosar se vehiculeaza nume grele din zona oamenilor cu bani multi, afaceristi si beizadele precum Puiu Popoviciu, Irinel Columbeanu, Ioan Niculae sau Andrei Videanu, fiul arestatului cu acelasi nume.

SUA finanteaza infrastructura energetica a Romaniei

Informatiile privind transformarea Romaniei intr-un pol energetic pentru Europa, publicate recent de cotidianul NATIONAL, prind tot mai mult contur. O sucursala a unei firme americane, infiintata in urma cu doi ani in tara noastra, a facut o majorare de capital uriasa, urmand, se pare, sa aduca in apele teritoriale ale Romanei un vas-platforma marina, pentru foraj de gaze in Marea Neagra. Planurile SUA pentru Romania sunt mari, si nu doar in domeniul apararii, ci intr-un razboi poate mult mai dur, cel a energiei, in general, si al gazelor, in special. Tara noastra are un necesar de consum de 14 miliarde de metri cubi pe an, din care productia autohtona acopera 11,5 miliarde de metri cubi, restul fiind importat din Rusia, de la Gazprom. SUA intrentioneaza sa investeasca sapte miliarde de dolari in infrastructura energetica a Romaniei. In aceste conditii nu ne mai mira ca firma americana Vantage, care si-a deschis in 2013 o sucursala in Romania, cu capital social de doar 200 de lei, a facut anul trecut o majorare uriasa de capital, de peste 700 de milioane de euro.

PUTEREA

Bucureştiul rămâne un oraş periculos, deşi datele Poliţiei arată bine pe hârtie

Poliţia Română susţine că din 2013 infracţionalitatea şi criminalitatea în Capitală au scăzut constant. Cu toate acestea, Bucureştiul rămâne un oraş periculos. În multe blocuri, administraţiile de proprietari au lipit afişe în care avertizează oamenii să nu deschidă persoanelor necunoscute. Ţintele agresorilor sunt de cele mai multe ori femeile în vârstă. Bucureştiul este al şaselea oraş ca densitate a populaţiei din Uniunea Europeană. Are 1.883. 425 de locuitori şi o suprafaţă de 228 kilometri pătraţi. Poliţia Capitalei monitorizează 5.340 de străzi, aproximativ 1.000.000 de persoane care circulă pe străzi,  4 centru universitare, 161 de facultăţi, 457 de instituţii de învăţământ preuniversitar, 6 mall-uri, 45 de hipermarketuri, 1.064 unităţi bancare, 114 ambasade şi consulate.

Aeroportul din Otopeni, locul 4 în Europa

Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti a fost clasat de către Airports Council International-Europe pe locul patru în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în anul 2014, la categoria aeroporturilor care au avut între 5 şi 10 milioane de pasageri. Pe primele trei locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Basel, Lanzarote (Insulele Canare) şi Napoli, locul al cincilea fiind ocupat de Porto, potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). La categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, clasamentul este format din Istanbul, Moscova Sheremetyevo, Londra Gatwick, Moscova Domodedovo şi Barcelona.

ROMANIA LIBERA

Noi probe şi interceptări pentru care DNA cere anchetarea lui Laszlo Borbely

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz, din nou, de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte, cauză redeschisă recent de DNA Oradea. Astfel, în data de 25.09.2010 Borbely Laszlo îi cere în mod expres directorului Administraţiei Naţionale "Apele Române" - martorul David Csaba să determine o societate de proiectare să-şi modifice proiectul de execuţie în funcţie de doleanţele SC Azimut Com SRL Acăţari, în cadrul contractului de lucrări pentru obiectivul de investiţie "Lucrări de reabilitare şi decolmatare pârâu Belinul Mare, consolidare mal, praguri de fund, judeţul Covasna".

A început bătălia pentru CCR

Demisia lui Toni Greblă din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a deschis competiţia pentru ocuparea acestui post. Cel mai probabil, locul va reveni unui reprezentant al PSD, dar PNL poate câştiga competiţia dacă va schimba majoritatea parlamentară. Social-democraţii au demarat discuţiile despre nominalizarea unui judecător la Curtea Constituţională (CCR), pe locul care revine Senatului, încercând să profite de majoritatea pe care o au în această Cameră a Parlamentului. Unul dintre numele vehiculate este cel al senatorului PSD Ioan Chelaru. Un alt nume propus în PSD este cel al lui Corneliu Bîrsan, fost reprezentant al României la CEDO.

Când BCE bate cu pumnul în masă

Din Frankfurt, decizia BCE de miercuri seara târziu a căzut ca un fulger. Banca Centrală Europeană a pus presiune maximă asupra guvernului grec, suspendând brutal unul dintre canalele de finanţare pentru băncile elene, joi dimineaţă indicele specific sectorului bancar grec la Bursa din Atena prăbuşindu-se cu peste 22%. Preşedintele BCE, Mario Draghi, nu intenţionează să relaxeze presiunea asupra noului premier grec, Alexis Tsipras, şi decizia este un avertisment care nu poate fi ignorat. BCE a tăiat brusc o sursă de finanţare majoră a băncilor elene, un mod de a pune presiune asupra premierului Tsipras pentru a negocia un acord rapid. Miercuri la ora 22.00, Banca Centrală Europeană a anunţat că nu va mai acorda regimul său de favoare băncilor greceşti. Până în prezent, în contrapartidă a respectării programului de ajustare supervizat de FMI, Comisia Europeană şi BCE, faimoasa "troikă", băncile puteau să obţină bani pe termen scurt, în pofida datoriei uriaşe a Greciei, pentru a putea funcţiona.

ZIARUL FINANCIAR

Corelaţia dintre dobânda BNR şi evoluţia acţiunilor

Piaţa locală de acţiuni ar fi putut profita mai mult de pe urma scăderii din ultimii ani a dobânzilor bancare. Cea mai mare parte a sumelor retrase din bănci ca urmare a scăderii dobânzilor la depozite a mers cu precădere către fondurile mutuale care investesc în instrumente financiare cu venit fix, în timp ce migrarea spre piaţa de acţiuni a fost mai lentă. Bursa de la Bucureşti şi-a accelerat ritmul de creştere în ultimii ani în paralel cu relaxarea politicii monetare a BNR. Anul trecut, indicele de referinţă BET, care urmăreşte cele mai lichide zece acţiuni listate, a avansat cu 9%, după un plus de 26% în 2013 şi o creştere de aproape 19% în 2012. În acelaşi timp, rata dobânzii de politică monetară a ajuns la 2,25% de la 6% în 2011. "Banii au migrat dinspre depozite spre acţiuni, dar şi mai mult spre obligaţiuni", a afirmat Dan Rusu, analist financiar la Banca Transilvania.

Doar jumătate din companiile deţinute de stat sunt listate la bursă

Creşterea acţiunilor Romgaz, Electrica sau Transelectrica a adus un randament acţionarului majoritar - statul - de 9% anul trecut. Listarea Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa sau a RA-APPS ar dezgheţa activele publice şi ar înviora bursa. Statul are o "avere" de 5 miliarde de euro plasată în companiile de pe bursă, fiind astfel cel mai mare "investitor" de pe piaţa de capital. Dar ca nivel al afacerilor, societăţile listate reprezintă numai jumătate din forţa cumulată a companiilor publice, de 10 miliarde de euro. Continuarea programului de listări ar mai putea aduce astfel încă 4-5 miliarde de euro pe bursă. Astfel, aducerea la cota bursei a Regiei Autonome a Protocolului de Stat, care are afaceri de doar 44 de milioane de euro, dar deţine active fixe la valoare contabilă de 860 de milioane de euro, ar aduce transparenţă şi ar dezgheţa activele imobiliare ale uneia dintre cele mai valoroase companii aflată astăzi la discreţia politicienilor.

Metroul din Bucureşti înainta cu 4 km pe an înainte de Revoluţie. "Cârtiţele" mecanizate au făcut 6 km în doi ani

Cele două utilaje de forare a tunelurilor magistralei de metrou 5 din Drumul Taberei, cel mai complex proiect de infrastructură urbană de după Revoluţie, au finalizat lucrările între vii­toarele staţii de metrou Academia Militară şi Râul Doamnei, urmând ca peste câteva săptămâni să înceapă săparea galeriilor între Academia Militară şi Eroilor, ultimul segment al magistralei. Forarea celor 6,2 kilometri de tunel cât va avea tronsonul de metrou din Drumul Taberei a început în toamna lui 2013 şi se va termina anul acesta, promit constructorii. În medie, cele două utilaje înaintează cu 13-15 metri liniari pe zi, deşi au atins şi recorduri de 45 de metri pe zi. Comparativ, înainte de Revoluţie, când s-a făcut cea mai mare parte a reţelei de transport subteran din Bucureşti, care azi numără circa 70 de kilometri, viteza cu care se înainta zilnic în construirea metroului era de 4-5 metri liniari, în lipsa unor utilaje performante, spune Octavian Udrişte, inginer feroviar şi fost director al Metrorex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb