REVISTA PRESEI 06.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 6 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 06.11.2017

ADEVARUL

Peste 30.000 de oameni au protestat în toată ţara faţă de legile Justiţiei

Proteste faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei au avut loc atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară. În Bucureşti, manifestanţii au pornit la ora 19.00 în marş spre Parlament. Manifestaţii asemănătoare au avut loc duminică şi în diaspora, în oraşe precum Paris, Berlin, Roma, Zurich. Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să dea până pe 9 noiembrie un aviz pe proiectul de modificare a legilor Justiţiei însuşit de Comisia parlamentară specială condusă de social-democratul Florin Iordache. Proiectul prevede ca revocarea şefilor parchetelor să se facă de către CSM, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea Ministrului Justitiei. În legislaţia actuală, revocarea revenea preşedintelui, la propunerea Ministrului Justiţiei.

Alegeri parţiale. 45,3% prezenţă la vot, la închiderea urnelor

Locuitorii cu drept de vot din municipiul Deva şi din alte 15 localităţi s-au prezentat la urne duminică, pentru a-şi alege noii primari. În municipiul Deva, au votat 22.035 de alegători, dar prezenţa la vot este cea mai mică din ţară, 37,16%. Prezenţa la vot la alegerile locale parţiale de duminică a fost de 45,3% până la ora 21.00, când s-au închis secţiile, fiind exprimate 42.356 de voturi, din care 947 pe listele suplimentare. De asemenea, 380 de persoane au votat prin intermediul urnei mobile. Alegătorii din Gorj s-au prezentat la urne în proporţie de 62,66%. În Teleorman prezenţa la vot a fost de 64,05%, în Suceava de 66,9%, în Constanţa de 60.87%, în Timiş de 58,36%, în Vaslui de 51,98%.

Troc: CCR oferă Parlamentului putere sporită de anchetă. Parlamentul oferă magistraţilor CCR imunitate penală

Orice persoană va fi obligată să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, în caz contrar urmând să suporte consecinţe penale, arată CCR în motivarea deciziei privind refuzul Codruţei Kovesi de a da explicaţii în faţa parlamentarilor cu privire la prezenţa în sufrageria lui Gabriel Oprea. Decizia Curţii vine în contextul în care Parlamentul este la un pas de a le oferi magistraţilor CCR o amplă imunitate penală.

Eugen Teodorovici, în favoarea desfiinţării Statutului funcţionarilor publici,

Eugen Teodorovici, parlamentar PSD şi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senat, a declarat, la sfârşitul acestei săptămâni, că e în favoarea desfiinţării Statutului funcţionarilor publici, astfel încât aceştia să poată fi concediaţi la fel de uşor ca angajaţii de la firmele private. "Că vorbim de Fisc, de Inspecţia Muncii, de fonduri europene mai ales. La final de zi pleacă acasă fără niciun fel de grijă fiindcă a doua zi vor gasi totul la locul lui, dosarele aşteptând pe birou. Deci oamenii de la stat ar trebui să aibă aceeaşi temere poate ca cei din privat. Să ştie în fiecare zi că, dacă nu-şi fac treaba, a doua zi, poate nu mai au loc de muncă. Este normal, aşa cred eu", a declarat el.

Liderul catalan Carles Puigdemon s-a predat poliţiei belgiene

Fostul lider catalan Carles Puigdemont s-a predat, astăzi, autorităţilor belgiene. Procuratura din Bruxelles a confirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că fostul lider catalan Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri care l-au însoţit în Belgia şi care sunt vizaţi de un mandat de arestare european s-au predat poliţiei. Cei cinci "au fost privaţi de libertate la (ora locală) 09:17, duminică (10:17 ora României). Un judecător de instrucţie va fi sesizat şi va avea la dispoziţie 24 de ore, pentru a decide dacă îi plasează în detenţie, îi eliberează condiţionat sau pe cauţiune.

România vinde armament în valoare de zeci de milioane de euro

Companiile româneşti de armament au exportat, în primele 6 luni ale anului arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro, din care cea mai mare pondere la export au avut-o muniţiile cu o valoare de 29,2 milioane euro. Raportat la exporturile realizate în primele 6 luni din 2016, , creşterea din acest an este de aproximativ 20%. Printre clienţii cei mai mari se află Statele Unite al Amercii. Acestea au achiziţionat din România, printre altele, mitraliere calibrul 12,7 mm, puşti semiautomate, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 73 mm şi aruncătoare de grenade antitanc. Valoarea acestor tranzacţii este de 29.741.627 euro. Irakul a cumpărat de la noi 20.000 de arme de asalt. Este vorba de celebrul AKM, foarte la modă în zonă, livrat, însă, în varianta de calibru 5.56 X45 mm, standard NATO.

Arabia Saudită: 11 prinţi arestaţi, inclusiv miliardarul Alwaleed bin Talal

Arabia Saudită a anunţat, sâmbătă noaptea, arestarea cunoscutului investitor miliardar Prinţul Alwaleed bin Talal, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, plus a altor 10 prinţi moştenitori, patru miniştri şi a câtorva zeci de foşti miniştri. Revista Forbes a estimat averea prinţului Alwaleed bin Talal la peste 17 miliarde de dolari. Această campanie de arestări pare a fi doar ultima mişcare strategică de consolidare a puterii Prinţului Mohammed bin Salman, fiul favorit şi principalul consilier al Regelui Salman. Cu doar câteva ore înaintea acestor arestări, regele saudit a semnat un decret cu privire la crearea unui nou comitet anti-corupţie cu puteri sporite, condus chiar de către prinţul moştenitor bin Slaman.

Dezvăluiri Panama Papers: Averea ascunsă a reginei Elisabeta a II-a

Un nou scandal financiar ia amploare la nivel mondial. Şi asta pentru că lideri ai lumii şi alte personalităţi influente şi-au ascuns bani în paradisurile fiscale. Cel mai greu nume de pe listă este cel al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Proprietatea privată a suveranei ar fi transferat într-un cont offshore din insulele Cayman şi Bermuda - 10 milioane de lire sterline. În plus, regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale şi credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.

Atac armat la o biserică baptistă din Texas. Cel puţin 26 de persoane au murit şi peste 20 au fost rănite

Un bărbat a deschis focul într-o biserică baptistă din Sutherland Springs, Texas, duminică, relatează presa americană, care menţionează că în atac au murit mai multe persoane. Autorităţile statului Texas au anunţat că numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma acestui masacru este de 26. Victimele au vârstele cuprinse între 5 şi 72 de ani. Fiica de 14 ani a pastorului bisericii unde a avut loc atacul armat se află printre victime. Autorităţile l-au identificat şi pe principalul suspect: David P. Kelly, în vârstă de 26 de ani, decedat după o scurtă urmărire cu forţele de ordine. Motivul acestuia pentru acest atac rămâne încă necunoscut. Kelly este un fost membru al aviaţiei militare americane, servind între anii 2010 şi 2014,fiind demobilizat în mod dezonorant.

BANCHERUL

BCR achită statului impozite reprezentând jumătate din profitul brut, după controlul ANAF

BCR a plătit un impozit pe profit de 450 de milioane lei, reprezentând 45% din profitul brut de 1,010 miliarde lei obţinut in primele nouă luni ale acestui an, cu mult peste cota standard de 16%, după ce un control al ANAF a dezvăluit că banca a recurs la optimizări fiscale cu scopul de a achita mai puţine taxe la buget. Este vorba de deducerile din impozitul pe profit a pierderilor rezultate in urma vânzării creditelor neperformante, precum si a dobânzilor achitate pentru împrumuturile de la banca-mamă din Austria, Erste Bank. Deşi şefii Erste Bank au declarat ca vor contesta in justiţie controlul ANAF, subsidiara BCR a decis sa achite statului in ultimele două trimestre un impozit pe profit mult mai mare decât cota legală de 16%, probabil pentru a recupera diferenţele de impozit neplătite din anii anteriori, conform controlului fiscului.

Restricţiile impuse IFN-urilor de BNR ar putea avea un efect contrar scopului urmărit

IFN-urile (Instituţiile Financiare Nebancare) sunt blamate de unii pentru că cer dobânzi foarte mari pentru un împrumut, comparativ cu un credit bancar. Si BNR s-a ridicat recent împotriva lor, adoptând un regulament a cărui scop declarat este scăderea dobânzilor. Numai că restricţiile pe care BNR le-a impus IFN-urilor de la 1 octombrie, cerându-le mai mult capital si înscrierea in Registrul Special, pentru a fi supravegheate la fel ca băncile, ar putea un efect contrar celui urmărit: dobânzile si comisioanele, mai exact costul total pe care clienţii IFN-urilor îl achită pentru un împrumut, ar putea să crească, in loc să scadă, din cauza faptului ca IFN-urile vor avea de suportat costuri mai mari impuse de BNR. Concurenţa este singura care ar putea duce la scăderea dobânzilor, spun reprezentanţii IFN-urilor.

CAPITAL

Avertismentul oamenilor de afaceri la adresa PSD: Opriţi «terapia-şoc»!

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), organizaţie care reuneşte asociaţii de business din aproape toate domeniile de activitate, atenţionează că nu va susţine măsurile fiscale propuse recent de Guvern, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, şi cere oprirea "terapiei de şoc". «Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puţin trei ani. Nimic nu ne grăbeşte, suntem pe creştere economică şi nu avem date sau informaţii că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideţi să nu repetăm experienţele din 2010", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dragoş Anastasiu, preşedintele CDR.

Bursa din Arabia Saudită, afectată de arestarea unor importanţi oficiali şi oameni de afaceri

Bursa din Arabia Saudită era în scădere duminică dimineaţă, după ce prinţul moştenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-şi consolida puterea prin înfiinţarea unui comitet anticorupţie, care a decis arestarea unor înalţi oficiali şi oameni de afaceri. Indicele bursier saudit înregistra un declin de 1% duminică dimineaţă, acţiunile Kingdom Holding - Fondul de investiţii saudit aparţinând prinţului miliardar Alwaleed Bin Talal, unul dintre cei arestaţi, au scăzut cu 9,9%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), în care Kingdom deţine o participaţie de 6,2%, înregistrau un recul de 1,3%.

Moody's a revizuit în creştere ratingul Raiffeisen Bank International

Moody's Investors Service a revizuit în creştere, de la "Baa1" la "A3", ratingurile atribuite pentru datoriile şi depozitele pe termen lung ale grupului austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) şi a menţinut perspectiva acestor calificative la stabilă. De asemenea, Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul BCA (de soliditate financiară) al RBI de la "ba2" la "ba1", şi ratingul BCA ajustat, de la "ba1" la "baa3" , se arată în comunicatul Moody's, citat de Agerpres.

COTIDIANUL

Un #Rezist cu mai multe feţe - Cornel Nistorescu

Mişcarea de duminică a depăşit cu mult obişnuitul. Se apropie de proporţiile celei declanşate de OUG 13. Era de aşteptat. A fost pregătită cu grijă. A fost prefaţată chiar de întîlnirea unor ONG-uri, inclusiv a celor de la Iniţiativa România şi Corupţia ucide de la Sibiu. Întîlnirea a fost sprijinită de o fundaţie germană (aşa cum alte grupări politice şi partide au fost sprijinite de alte fundaţii europene sau americane). După moliciunea şi bălăbăneala limbajului liberal şi prezidenţial, s-ar putea ca numai PNL să nu fie în stare să susţină nici măcar o intrare în turul doi. Aşa că toată armata de consilieri germano-româno-americani de pe lîngă Klaus Iohannis a ales calea resuscitării societăţii civile. Ideea nu este rea. Poate avea chiar cîştig de cauză, cei tineri fiind o resursă uriaşă pentru partidele de dreapta, inclusiv pentru Klaus Iohannis.

Operaţiunea amputarea Curţii de Conturi

Transformarea Curţii de Conturi a României într-o entitate fără atributul său principal, consfinţit în Constituţie, acela de a exercita controlul asupra cheltuirii banilor publici - este pe cale să se întâmple. Mihai Busuioc, noul preşedinte al Curţii de Conturi, a declarat la audierile în faţa comisiilor reunite de buget-finanţe şi, cu precădere, în faţa senatorului Orlando Teodorovici, unul dintre duşmanii declaraţi ai Curţii de Conturi, ai Autorităţii de Audit şi ai lui Nicolae Văcăroiu, personal, că, în opinia sa, în cadrul Curţii de Conturi ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice. Mai mult, Busuioc a ţinut să risipească şi temerile aleşilor locali cu privire la controalele Curţii referitoare la oportunitate.

Remus Borza: "Firmele româneşti mor ca muştele, dar tot în ele lovim!"

Remus Borza, deputat, expert financiar, analizeaza cele mai recente evoluţii ale economiei şi măsurilor guvernamentale. Remus Borza explică despre cum vor fi afectate IMM-urile de modificările fiscale, spune de ce mor firmele româneşti iar multinaţionalele prosperă, ce înseamnă şi cum se vor reflecta în activitatea companiilor modificările de taxe şi impozite despre care se vorbeşte în ultima vreme. "IMM-urile sunt adevăratul motor de creştere economică. IMM-urile înseamnă în jur de 300.000 de firme, jumătate din numărul de firme înregistrate la Registrul Comerţului. Ele generează 44% din cifra de afaceri a României. Au 2,5 milioane de angajaţi din cei 4,8 milioane de angajaţi. Iată cât de importante sunt aceste IMM-uri. În egală măsură şi split TVA tot în ele ar fi lovit pentru că n-ar fi făcut altceva decât să le decapitalizeze", a spus el.

CURENTUL

Surse: PSD pierde Primăria Deva. Dragnea, Tudose şi Arafat au defilat fără succes prin oraş cu candidatul PSD

Numărătorile paralele ale PNL şi PSD arată că Partidul Naţional Liberal (PNL) a câştigat alegerile locale parţiale pentru Primăria Municipiului Deva, reşedinţa judeţului Hunedoara. Florin Oancea, candidatul PNL a obţinut victoria în faţa candidatului PSD, Petru Mărgineanu. Deocamdată informaţiile sunt neoficiale, dar numărătorile paralele dau candidatul PNL câştigător. Municipiul a rămas fără primar după ce în luna aprilie Mircia Muntean a fost condamnat la închisoare cu executare.

CURIERUL NATIONAL

Noi surprize în sistemul bugetar

Mâine urmează să intre spre avizare, în Consiliul Economic şi Social, proiectele de acte normative ce vizează salariul personalului plătit din fonduri publice şi salariul minim naţional brut. În prezent, salariul minim brut este de 1.400 lei, iar acesta ar urma să ajungă la suma de 1.900 lei, în anul 2018, sumă care conţine contribuţiile sociale obligatorii plătite de angajator.

Dominique Strauss-Kahn: În Franţa, Partidul Socialist nu are un viitor şi trebuie "să dispară"

DSK, fost ministru socialist al Economiei sub preşedinţia lui François Mitterrand şi fost director al Fondului Monetar Internaţional, crede că "este timpul" ca Partidul Socialist "să dispară". Într-un interviu acordat presei cu prilejul prezenţei sale la World Policy Conference, desfăşurată sâmbătă la Marrakech (Maroc), DSK a salutat modul de a acţiona al lui Emmanuel Macron. "Dacă va sesiza bine şansa pe care o are, el poate face într-un termen de cinci ani multe schimbări în Franţa, nerealizate în cei 30 de ani anteriori". În opinia lui DSK,"Partidul Socialist nu mai are nici un viitor" - "ceea ce", a adăugat el, "este un lucru bun.... A sosit timpul pentru o reînnoire a forţelor de centru-stânga din Franţa... Este timpul să apară o altă forţă politică având, poate, în componenţa sa o parte din aceiaşi membri".

Directorul Metrorex, greu de demis

Felix Stroe, ministrul Transporturilor, a anunţat pe 3 noiembrie schimbarea din funcţie a directorului general al Metrorex, Marin Aldea, şi a directorului de Exploatare, Liviu Daniel Dinu. Potrivit statutului Metrorex, conducerea societăţii nu poate fi demisă decât de Consiliul de Administraţie. ,,CA şi directorul general răspund de activitatea de administrare şi conducere a Metrorex, iar Ministerul Transporturilor, în calitate de autoritate publică tutelară, şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a Metrorex. Competenţa luării deciziilor de administrare şi a deciziilor de conducere a Metrorex şi răspunderea, în condiţiile legii, pentru efectele acestora, revine CA şi directorului general", se arată în statutul actualizat al Metrorex.

EVENIMENTUL ZILEI

Arestări masive la Moscova. Peste 380 de protestatari au fost REŢINUŢI

Serviciile de ordine ale Rusiei au declarat ieri că au reţinut 263 de persoane în centrul Moscovei pentru încălcarea ordinii publice. Deşi, alte surse arată că au fost reţinuţi 380 de tineri protestatari antiguvernamentali. Printre cei arestaţi este şi reporterul Andrei Yejov, de la publicaţia de opoziţie Moscow Echo. El a făcut anunţul pe Twitter şi a postat chiar şi un video din duba poliţiei, precizând că majoritatea protestatarilor au 20 de ani. Ulterior, el a fost eliberat, fără să fie pus sub acuzare. Valul de arestări vine ca un ultim anunţ al "eliminării" potenţialilor protestatari antiguvernamentali, notează Reuters.

DNA nu-l slăbeşte pe Dan Adamescu nici după moarte!

Dan Adamescu nu scapă nici mort de DNA, iar procurorii nu-l slăbesc nici după moarte. Nu este o glumă! Pe 25 septembrie, el a fost citat într-un dosar deşi a murit în penitenciar la începutul anului. Judecătorul de la Curtea de Apel a trecut cu vederea două lucruri: procurorii insistă să judece un om decedat şi tot aceştia nu i-au trimis rechizitoriul atunci când Dan Adamescu era în comă. Avocaţii omului de afaceri au cerut constant încetarea procesului pentru Dan Adamescu in dosarul legat de administrarea defectuoasă a societăţii Astra. Au cerut asta în condiţiile în care omul de afaceri a murit încă din luna ianuarie. Judecătorul a respins însă cererea, considerând-o nefondată. Dan Adamescu a decedat pe 24 ianuarie 2017, când se afla în detenţie.

VICTORIE pentru Puiu Popoviciu. Instanţa Supremă i-a admis contestaţia la decizia de condamnare la 7 ani de închisoare

Judecătorii de la Instanţa Supremă au admis contestaţia în anulare depusă de omul de afaceri Puiu Popoviciu la decizia de condamnare la şapte ani de închisoare, solicitarea propriu-zisă urmând să fie discutată în 17 noiembrie. Puiu Popoviciu, aflat la Londra, a depus contestaţia în anulare - o cale extraordinară de atac - în 30 august, având iniţial ca termen de judecată data de 20 octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cauza a fost însă amânată pentru 3 noiembrie, potrivit news.ro.

Dragnea, liber spre Cotroceni după ce a scăpat de un dosar greu?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit o veste excelentă de la avocata sa, Maria Vasii, care a declarat recent la Antena 3, în emisiunea "Ediţie Specială", că social-democratul scapă de un dosar celebru. La această situaţie s-a a ajuns după ce investigaţiile din Brazilia cu privire la Dosarul Fortaleza s-ar fi oprit. În acest context, cresc şansele ca Dragnea să poată candida la următoarele alegeri prezidenţiale din România, obiectiv nedeclarat pentru moment de liderul PSD, dar care este preconizat de multe voci din lumea politicii.

JURNALUL NATIONAÖ

Pericol de explozie într-o comună din Galaţi. Peste 500 de persoane au fost evacuate. Traficul feroviar a fost oprit

Peste 500 de persoane din 200 de locuinţe din satul Traian au fost evacuate preventiv de autorităţile locale împreună cu jandarmii, fiind conduse mai departe de păşunea unde se află cisterna cu GPL care prezintă scurgeri de gaze, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă. Stire initiala Circulaţia pe DN 25 a fost închisă în zona satului Traian, judeţul Galaţi, după ce o cisternă plină cu GPL care prezenta scurgeri de gaze la o supapă a fost oprită şi dirijată spre o păşune din vecinătatea şoselei, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă.

Finanţele vor să împrumute 2,73 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproximativ 2,73 miliarde de lei de la băncile comerciale în noiembrie 2017, însă rămâne de văzut ce sumă va lua având în vedere că în octombrie nu a luat nici măcar un leu din cauza dobânzilor crescute. Din cele 2,73 miliarde de lei, Finanţele vor să ia 2,2 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat, la care se adaugă suma de 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, iar 500 de milioane de lei prin certificate de trezorerie. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Bauspar, bun pentru europeni, nu şi pentru români

Sistemul de credite cu componentă de economisire, cunoscut şi sub denumirea germană Bauspar, este blocat în România de aproape doi ani. Curtea de Conturi a decis că legislaţia după care acest credit funcţionează nu este potrivită pentru România, deşi experienţa ţărilor europene demonstrează contrariul. Bauspar reprezintă asigurarea de sănătate a locuinţelor din Germania, nu mai puţin de 30 la sută dintre cetăţenii acestei ţări, respectiv 30 de milioane de persoane, folosesc acest sistem de economisire-creditare pentru renovarea caselor vechi sau achiziţia de apartamente noi. În Germania este necesar să economiseşti timp de şapte ani, iar după ce ieşi din sistem nu trebuie să aduci nicio justificare cu privire la utilizarea banilor.

NATIONAL

Război religios in Ardeal!

Deja in Arad sau Oradea se ştie că nu ai nicio şansă să promovezi, indiferent dacă ai sprijin politic, din partea serviciilor sau oricât de mulţi bani ai avea dacă propulsarea nu are loc pe filiera adventisto-penticostala. Pentru ca aceasta "frăţie" deţine controlul aproape absolut a orice mişcă in cele două judeţe. Influenţa "alianţei ardelene" se extinde si la Cluj, unde Emil Boc pare a mai fi rămas ortodox doar in declaraţiile publice, in rest spunându-se că acesta este racordat deplin la influenta comunitate penticostală. De altfel, la Cluj exista un cap de pod puternic, in frunte cu Emil Boc, Sorin Apostu, Alin Tise sau Daniel Buda, cu toţi aceştia, alături de "fraţii" din Bihor si Arad si de rude aferente ocupând de-a lungul anilor cam toate funcţiile importante de conducere din cele trei judeţe.

Tinerii sub 16 ani vor intra pe Facebook doar cu acordul părinţilor

Adolescenţii care nu au împlinit 16 ani trebuie să ceară acordul părinţilor pentru a-si crea conturi pe reţelele sociale, o restricţie a Comisiei Europene, care va intra in vigoare începând cu 25 mai 2018. Este vorba de Regulamentul general privind protecţia datelor(GDPR), care urmează să se aplice si in România, valabil si in cazul folosirii de către minori a magazinelor online. Măsura CE va permite autorităţilor române să reglementeze, numai prin lege, o vârsta mai mica de 16 ani pentru necesitatea acordului părinţilor, însă ea nu poate fi mai mică de 13 ani. Regulamentele UE se aplica in mod direct in toate tarile Uniunii, fără sa fie nevoie de acte normative emise de statele comunitare.

Păzea, vine "criptorubla", bitcoinul rusesc

Luna octombrie a acestui an este una care ar putea rămâne in istoria criptomonedelor. In aceasta lună, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a dat ordinul lansării unei "criptoruble", conform ministrului comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov. Ministrul a declarat că noua monedă va folosi "criptografie ruseasca" si ar fi imposibil de "minat" ca in cazul bitcoin, deoarece ar fi "un sistem închis cu un volum definit de emisii reglementate". "Dacă n-o vom face noi, vecinii noştri din Comunitatea Economica Eurasiatica o vor face in câteva luni", a spus ministrul rus. Si Yao Qian, director adjunct al diviziei de tehnologie a Băncii Populare a Chinei, a discutat despre o monedă electronica emisă de banca centrală.

ROMANIA LIBERA

Liderul catalan Carles Puigdemont a fost eliberat condiţionat din arestul din Belgia

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri ai Cabinetului său, vizaţi de un mandat european de arestare, au fost eliberaţi condiţionat din arestul din Belgia de un judecător de instrucţie, a anunţat, în noaptea de duminică spre luni, Parchetul din Bruxelles. Cei cinci lideri separatişti catalani s-au predat poliţiei belgiene duminică dimineaţa. Revine acum unei alte jurisdicţii, Camera de Consiliu, să se pronunţe asupra executării mandatului de arestare, în următoarele 15 zile, notează Agerpres. Celor cinci li se interzice să părăsească Belgia fără consimţământul unui judecător. De asemenea, ei trebuie să furnizeze o adresă reală şi să participe personal la toate şedinţele de judecată, a indicat Parchetul din Bruxelles.

Alegeri locale parţiale

PSD a câştigat alegerile locale parţiale din judeţul Teleorman, feuda lui Liviu Dragnea, pentru funcţia de primar în comunele Cervenia, Poeni şi Salcia, potrivit directorului de campanie, Dănuţ Cristescu. Potrivit sursei citate, în toate cele trei localităţi, diferenţa de scor între învingători şi restul candidaţilor a fost mare. Conform numărătorii paralele, PSD a obţinut peste 70% în două din cele trei localităţi în care s-au organizat alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar. Dintr-un total de 2.489 de alegători, în comuna Cervenia s-au prezentat la urne 1.511 persoane cu drept de vot. PSD a obţinut 70,6%, iar PNL 26%.

ZIARUL FINANCIAR

Multinaţionalele "evazioniste" sunt luate în vizor de radicala reformă fiscală propusă în SUA

Miza sunt 3.100 de miliarde de dolari. O dispoziţie inclusă în reforma fiscală radicală anunţată recent de republicanii din SUA ia în vizor marile companii care-şi transferă profiturile din SUA pentru a evita plata taxelor, scrie Financial Times.. Bret Wells, expert fiscal care a recomandat măsuri anti-eva­ziune Congresului luna trecută, spune că vor fi afectate două grupuri de businessuri: multinaţionalele străine cu filiale americane şi companiile americane care au recurs la tranzacţii de inversiune fiscală pentru a-şi muta sediul peste hotare. Conform planului propus de republicani, plăţile dintre filialele aceleiaşi companii vor fi taxate cu 20%. Noua taxă va genera 155 mld. dolari în decurs de 10 ani, diminuând ceea ce republicanii descriu drept "eroziunea" bazei fiscale americane şi contribuind la acoperirea reducerii drastice a ratei de impozitare a companiilor.

Jerome Powell, omul pe care Trump l-a ales să conducă cea mai puternică bancă centrală

Preşedintele Donald Trump s-a oprit în cele din urmă asupra lui Jerome Powell, pentru unii cea mai plictisitoare alegere, însă cea mai bună pentru bur­se­le de acţiuni şi una potrivită în vremuri de nesiguranţă precum acestea pentru că Powell este un om al consensului, are experienţă la conducerea Fed şi va aduce conti­nui­tate în politicile celei mai importante bănci centrale din lume. Însă Powell are şi alte calităţi care l-ar re­comanda unui preşedinte ca Trump. Avocat, bancher şi investitor, Powell, dacă va fi confirmat de Senat ca preşedinte al Fed, va fi cel mai bogat şef al băncii centra­le americane din ultimele decenii. Averea lui Powell este esti­mată la 112 mil. dolari, scrie Bloomberg.

Băncile mari, pe profit după nouă luni

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primele nouă luni un profit net de aproape 560 mil. lei (123 mil. euro), la jumătate comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care venitul operaţional a fost în uşoară scădere, în timp ce calitatea portofoliului s-a îmbunătăţit. BCR a raportat pentru primele nouă luni din 2017 un venit operaţional de 2,16 mld. lei, în scădere cu 1,2%, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi şi din comisioane mai reduse, parţial compensat de un rezultat din tranzacţionare mai ridicat. BRD-SocGen, a treia cea mai mare bancă locală după active, a înregistrat în nouă luni un profit net de peste 1 mld. lei, de aproape două ori mai mult decât câştigul din aceeaşi perioadă din 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb