REVISTA PRESEI 07.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 ianuarie 2016

ADEVARUL

2016, anul majorării redevenţelor la petrol şi gaze

România va avea un nou sistem de taxare a resurselor din acest an, după mai mulţi ani de amânări şi tergiversări. Statul vrea să impună un supraimpozit de 35% pe câştigurile din activităţile de extracţie. Guvernul Cioloş este forţat de împrejurări să facă în acest an ceea ce nu au făcut Cabinetul Ponta în ultimii doi ani: să introducă un nou sistem de taxare a resurselor de petrol şi gaze, în contextul în care deficitul bugetar se apropie periculos de limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilită prin tratatele europene. Noul sistem de taxare în domeniul petrolului şi gazelor va fi pus în dezbatere publică în primul trimestru al anului 2016 şi se va aplica din 2017, declara recent Anca Dragu, ministrul Finantelor. Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a cerut, la Adevărul Live, punerea în dezbatere publică a proiectului pentru că este necesară predictibilitatea.

Spre o Europă înfricoşătoare: pentru UE, nu imigranţii sunt o problemă, ci ţigările mentolate

Cea mai mare problemă a Uniunii Europene nu este cea a imigranţilor pătrunşi ilegal pe teritoriul ei şi care îi agresează cetăţenii în nopatea de Revelion. Nici reintroducerea controlului la unele frontiere în interiorul spaţiului Schengen şi nici criza economică prelungită par să nu mai constituie probleme grave în comparaţie cu adevărata, grava, esenţiala problemă: ţigările mentolate. În spaţiul în care libertatea este valoarea fundamentală asistăm la o ofensivă a intedicţiilor. Să nu, să nu, să nu! La sfârşitul lui 2015, s-a anunţat cu surle şi trâmbiţe că marea sectă a fumătorilor a primit lovitura de graţie, că nu mai pot fuma în spaţiul public, indiferent de forma lui de proprietate (publică sau privată). Adică, trebuie înţeles că spaţiul public nu este unul al incluziunii, ci al excluziunii. Oricâte interdicţii s-ar introduce, societatea are mecanismele ei de a se retrage în clandestinitate. Aşa s-a întâmplat în totalitarism. Când legea e absurdă, nimeni nu o mai respectă, nici chiar cei ce au dat-o.

Reacţia Angelei Merkel după agresiunile care au vizat zeci de femei în Ajunul Anului Nou

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a denunţat agresiunile "dezgustătoare" care au vizat zeci de femei din oraşele Koln, Hamburg şi Stuttgart, promiţând pedepsirea autorilor, indiferent de orginea acestora, relatează Deutsche Welle. "Este vorba de un caz revoltător", a declarat Angela Merkel. "Autorii acestor dezgustătoare agresiuni cu caracter sexual trebuie pedepsiţi", a subliniat Merkel. Angela Merkel a sunat-o pe Henriette Reker, primarul oraşului Koln, cerându-i "acţiuni urgente pentru găsirea autorilor atacurilor şi pedepsirea acestora, indiferent de origine". De altfel, Henriette Reker a stârnit nemulţumiri după ce le-a recomandat femeilor să stea la distanţă de un braţ de străini. Agresiunile împotriva femeilor comise în oraşul german Koln de Revelion par să fi fost organizate de o grupare infracţională, fiind identificaţi suspecţi arabi şi nord-africani, anunţă ministrul de Interne al landului Rhenania de Nord-Westphalia.

Vladimir Putin ar putea viza Insula Şerpilor în 2016, susţine analistul suedez Aaron Korewa

Ucraina a dovedit în anul 2015 că nu este o pradă uşoară. Ţara a rămas unită în faţa agresiunii ruse, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a văzut nevoit să constate că punerea în aplicare a proiectului "Noua Rusie" nu este tocmai simplă. Dar dacă Rusia ar anexa Insula Şerpilor, lucrurile s-ar putea întoarce în favoarea sa. Cel puţin aşa afirmă analistul Aaron Korewa, care a îndeplinit funcţia de consilier politic al fostului ministru suedez de Externe Carl Bildt. In locul unei noi ofensive militare terestre, Putin îşi va putea încerca norocul pe mare. Pe 14 decembrie, Rusia a furat două platforme de foraj din apele teritoriale ucrainene în apropiere de campul gazeifer Odessa, din Marea Neagră, la 100 de kilometri est de coasta Ucrainei, adaugă analistul Aaron Korewa. La vest de acest câmp gazeifer, nu departe de litoralul Mării Negre, se află o mică insulă, numita Insula Şerpilor, o fostă bază sovietică, cu o populaţie de 100 de persoane.

Cruciada BOR împotriva homosexualilor

În pragul Crăciunului, creştinătatea a primit un semnal surprinzător din Grecia, ţara considerată leagănul ortodoxiei: Parlamentul elen a adoptat legea privind recunoaşterea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex. Vestea venită din Grecia a făcut ca apărătorii Bisericii din România să-şi strângă rândurile. Patriarhul BOR consideră că însăşi temelia societăţii umane - familia naturală - este subminată. În regiuni ca Moldova sau Banat, preoţii şi enoriaşii au început strângerea de semnături pentru împiedicarea modificării Constituţiei în sensul permiterii căsătoriilor homosexuale. La Iaşi, adeziunile s-au cules chiar în timpul vizitei parohiale de Bobotează. Semnalul l-a dat mitropolitul Banatului, Ioan Selejean, care a anunţat în timpul slujbei de Crăciun iniţierea unei campanii de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei, astfel încât legea fundamentală să prevadă explicit că familia se întemeiază din comuniunea unui bărbat cu o femeie.

Bomba cu hidrogen, cea mai nimicitoare armă din lume

Bomba cu hidrogen (sau termonucleară), cea pe care Coreea de Nord afirmă că a testat-o miercuri, a fost dezvoltată după folosirea armelor nucleare împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial şi este cu mult mai nimicitoare decât acestea, relatează DPA în pagina electronică. Prima bombă cu hidrogen - sau bomba H -, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite, a emis o energie echivalentă cu cea a zece megatone de trinitrotoluen (TNT) - de peste 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică largată de către americani la Hiroshima cu şapte ani mai înainte. În acest nou tip de bombă, două tipuri de hidrogen - deuteriu şi tritiu - sunt fuzionate în heliu, motiv pentru care eliberează atât de multă energie. O bombă nucleară convenţională foloseşte fisiunea - divizarea şi nu fisionarea nucleilor atomilor - pentru a crea o explozie, mai slabă.

Ambiţiile nucleare ale lui Kim Jong-un riscă să împingă China în recesiune economică

China, principalul aliat al Coreii de Nord, a protestat "în mod ferm'' faţă de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear, subliniind că el a fost întreprins "în pofida opoziţiei comunităţii internaţionale''. Beijingul are tot dreptul să fie iritat pe Kim Jong-un, aventurismul politicii acestuia prejudiciind economia chineză care se află în pragul unui crize de proporţii. Amplificarea riscurilor regionale nu face decât să-I sperie pe investitori care fug de pe pieţele emergente. Investitorii s-au orientat spre valorile de refugiu, în primul rând aurul. Imediat după anunţul testului nuclear efectuat de Coreea de Nord, uncia s-a scumpit cu 0,5% la 1.083,2 dolari. Scumpirea aurului este susţintă de datele nesatisfăcătoare referitoare la economia Chinei care încetineşte tot mai mult. Tot mai mulţi analişti considerâ că cea de a doua economie a lumii se află în pericol de o aterizare dură, după ce se va sparge bula creditelor.

BANCHERUL

ROBOR la 3 luni, dobânda de referinţa pentru creditele in lei, a scăzut la 0,98% pe an

ROBOR la 3 luni, dobânda de referinţa pentru creditele in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor, a scăzut sub pragul de 1% pe an, pana la 0,98%, un indiciu ca pe piaţa interbancara exista in continuare un exces de lichiditate. Începând cu primăvara lui 2013, după cum se vede si din grafic, indicele ROBOR a coborât cu 1 sau chiar 2 puncte sub nivelul dobânzii de referinţa a BNR, care a preferat sa utilizeze instrumentul de management al lichidităţilor atât pentru a contracara mişcările de capital care afectează cursul de schimb, cat si pentru a trasa un indiciu cu privire la evoluţia dobânzilor. Asta pentru ca BNR prefera sa menţină o rata de referinţa la un nivel mai ridicat decât ar fi impusa de nivelul inflaţiei, care a coborât la -1,14% in noiembrie, cu mult sub ţinta BNR, de 2,5%, din cauza politicii de relaxare fiscala a guvernului, prin reducerea TVA si creşterea salariilor, precum si a factorilor externi, precum scăderea preţului petrolului.

Creditele noi in lei acordate de bănci s-au stabilizat la 4,5 miliarde lei lunar, in creştere cu 30%

Creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor s-au stabilizat in ultimele luni din 2015 in jurul a 4,5 miliarde lei lunar, cu 30% peste nivelul lunar înregistrat in anul precedent, conform ultimelor date publicate de BNR. Astfel, creditele noi in lei pentru populaţie s-au ridicat in noiembrie 2015 la 2,272 miliarde lei, un volum apropiat de cel din luna precedenta, dar cu 60% mai ridicat decât in aceeaşi luna din 2014. Creditele noi in lei acordate societăţilor nefinanciare au fost in aceeaşi luna de 2,155 miliarde lei, mai puţine comparativ cu octombrie (2,218 miliarde lei), dar cu 18% mai multe fata de aceeaşi luna din 2014. In total, in primele 11 luni din anul trecut, băncile au acordat populaţiei credite in valoare de 23,1 miliarde lei, cu 44% mai multe decât in acelaşi interval din 2013. Volumul total al finanţărilor acordare firmelor s-au ridicat la 21,5 miliarde lei in primele 11 luni din 2015, cu 17% mai multe decât in aceeaşi perioada din 2013.

CURENTUL

Motivele şocante pentru care Meleşcanu s-a înscris în ALDE

Traseist politic, fost FDSN, PDSR, ApR şi PNL Teodor Meleşcanu a anunţat că se simte sufleteşte legat de ALDE mai ales prin prisma prieteniei vechi pe care o are cu Guy Verhofstadt şi Graham Watson. Săracul Meleşcanu. El o fi crezut că se înscrie în ALDE-le european. Apoi Mele a completat anunţul spunând că activitatea sa "din cadrul administraţiei guvernamentale este doar o paranteză, pe care a venit momentul să o închei". Oare la un an de la plecarea de la MAE el încă a mai aşteptat să îl pună cineva ministru de ne anunţă că acum a venit momentul să încheie această activitate? Oare cei de la ALDE nu citesc comunicatele înainte de a le trimite?

Agheasmă - de Tia Şerbănescu

Arestat la domiciliu, afaceristul Urdăreanu a dat o petrecere cu ştaif: smoching, papion, Cataramă, ochelari fumurii. Încă unii care au ce scrie, la o adică. La partide, în schimb, vacanţă. Un deputat PNL a călcat un om cu maşina iar altul s-a năpustit pe tehnocraţii de la Finanţe unde dna ministru Dragu "trebuia dată cu capul de pereţi" iar secretarul de stat Biriş "trebuie să plece imediat după ce a dat cu bâta în baltă" călcând peste fantome. Premierul tehnocrat Cioloş şi-a inaugurat anul electoral vizitând o grădiniţă din Dâmboviţa împreună cu ministrul Educaţiei (dl. Curaj) şi al Muncii (dna Costea). Au fost astfel trei miniştri la 15 copii. Revenită în Capitală, dna Costea ne-a anunţat că legea salarizării unitare despre care dna Plumb zicea că e terminată, va fi gata abia în noiembrie (fix la alegeri) după care şi-a rostit solemn angajamentul de pionier: "mă angajez să lucrez în transparenţă". Glasnosti, ai? C-o stea nu se face lumină.

EVENIMENTUL ZILEI

Anul celui mai ieftin baril de petrol şi al războaielor religioase

Prăbuşirea preţului petrolului, scăderea economiei Chinei, deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale americane, problemele economiei chineze, toate acestea întregesc spectrul politico-financiar care a tulburat anul 2015. Doar că toate evoluţiile menţionate nu ar fi ieşit în evidenţă în mod deosebit dacă nu ar fi coincis în mod nefericit cu o radicalizare religioasă fără precedent. De asemenea, am fost martorii unui război al orgoliilor la propriu şi la figurat între marile puteri, puse faţă în faţă în două situaţii militare periculoase: conflictul din estul Ucrainei şi eforturile de neutralizare a Statului Islamic. Practic, toţi anii trecuţi au rămas în umbra acestor conflicte ce par momentan fără rezolvare şi care cel mai probabil se vor prelungi şi în 2016.

Bank of America: Euro va fi cotat sub dolarul american pentru prima dată după 2002

Greu încercata monedă unică europeană va valora în curând mai puţin decât dolarul american, o premieră în ultimii peste 13 de ani, cred analiştii de la Bank of America Merrill Lynch, scrie telegraph.co.uk. Athanasios Vamvakidis, strateg valutar al băncii americane, a declarat că moneda euro va scădea la 0,95 dolari până la sfârşitul anului, prăbuşindu-se astfel de la 1.08 dolari în acest moment. Euro nu a fost în valoare de mai puţin de un dolar de la sfârşitul anului 2002. Moneda unică s-a depreciat puternic de-a lungul anului 2014 şi a pierdut şi anul trecut, pe fondul unei înrăutăţiri a perspectivelor economice pentru zona euro şi a introducerii de noi stimulente de către Banca Centrală Europeană.

Ponta se întoarce: îşi face fundaţie împreună cu Daniel Constantin

Fostul premier Victor Ponta va înfiinţa, săptămâna viitoare, o fundaţie, potrivit RTV. Oficial, rolul acesteia va fi promovarea de proiecte regionale, iar Ponta va fi promovat ca amfitrion la diverse conferinţe internaţionale. Alături de acesta, la lansarea din 14 ianuarie, vor fi prezenţi colegi din PSD, dar şi foşti aliaţi. Unii dintre aceştia vor ocupa funcţii în cadrul fundaţiei: Nicolae Bănicioiu, fost ministru, va fi desemnat vicepreşedinte al fundaţiei. În aceeaşi funcţie va ajunge şi co-preşedintele ALDE, Daniel Constantin. Planurile pentru fundaţie au fost discutate cu foştii miniştri la finalul anului trecut, cu care Ponta a avut o întâlnire secretă, mai precizează RTV. În paralel, fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a anunţat că s-a înscris în ALDE. "Am ales să mă alătur Alianţei Liberalilor şi Democraţilor deoarece consider că este singurul partid liberal din România în acest moment, mai ales că ALDE este un partid liberal recunoscut la nivel european", a precizat Meleşcanu.

Cine sunt "fantomele" care îl bântuie pe Biriş

Românii care nu îşi găsesc un loc de muncă, casnicele care nu au nicio rudă care să le întreţină, agricultorii care cultivă strictul necesar pentru subzistenţă, se află în categoria deja celebrelor "fantome", care trebuie scoase la iveală de Fisc. Declaraţiile noului secretar de la Finanţe, Gabriel Biriş, potrivit cărora a venit timpul să iasă la iveală "fantomele", respectiv acei români care nu îşi declară veniturile, şi că este ciudat ca o persoană să reuşească să trăiască şase luni fără a realiza niciun venit, au stârnit reacţii dure în rândul opiniei publice. Mii de români trăiesc la limita sărăciei, fără posibilitatea de a realiza venituri, într-o economie care încă se chinuie să îşi revină dintr-o criză majoră. Nici Biriş nu a lămurit la ce " fantome" s-a referit. Chiar dacă ar fi fost vorba de evazionişti, declaraţiile sale au lovit şi în cele mai sărace pături ale populaţiei.

JURNALUL NATIONAL

"Scrisoare către un preşedinte pierdut". Scrisoarea unui român din Florida pentru preşedintele Iohannis

Sorin Roiban, un roman stabilit in SUA, din anul 1999, i-a transmis un mesaj preşedintelui Klaus Iohannis in care îl critica pentru vacantele petrecute in afara României si pentru faptul ca nu si-a respectat promisiunile făcute după câştigarea mandatului, scrie Ziare.com, citat de antena3.ro. "Va scriu aceste rânduri, care sunt in ultima instanţa un ultim apel la bunăvoinţă, cu mare tristeţe si cu profunda speranţa sa ne înşelăm. In Florida, aici, unde v-aţi petrecut vacanta de iarna, la soare. Va scriu in numele meu, al familiei mele, cat si al majorităţii sutelor de mii de romani cu drept de vot stabiliţi in Statele Unite, integraţi si apreciaţi in comunitate. Înţelegem ca va aflaţi la odihna, într-o alta binemeritata vacanta, din cele patru, după puţin mai mult de un an de mandat in care, pas cu pas, v-aţi recuperat Romania. In schimb, Excelenta, ne-aţi pierdut pe noi", scrie bărbatul in misiva intitulata "Scrisoare către un preşedinte pierdut".

Cât ne vor costa pensiile speciale ale aleşilor

Peste opt sute de mii de euro pe lună ne vor costa pensiile speciale pe care le vor încasa foştii parlamentari. Potrivit unor surse din conducerea Camerei Deputaţilor, sunt în jur de 700 de foşti şi actuali aleşi, pregătiţi să-şi depună cererile pentru a încasa indemnizaţiile. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 decembrie, aşa că într-o lună de zile trebuie elaborate normele de aplicare. Asta înseamnă că până pe 29 ianuarie, conducerea Senatului şi Camerei Deputaţilor trebuie să stabilească aceste norme, adică modalitatea de depunere a cererilor de pensie, personal sau prin poştă.

Românii au la dispoziţie 2.166 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Românii au la dispoziţie, prin intermediul reţelei EURES România, 2.166 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European (SEE), cele mai multe joburi fiind oferite de angajatorii din Spania, potrivit datelor furnizate miercuri de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOM). Astfel, Spania caută 801 locuri de muncă: 800 muncitori necalificaţi în agricultură şi un maseur, Danemarca oferă 430 locuri de muncă: 400 culegători de mazăre şi 30 culegători de căpşuni, iar Portugalia, 400 locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi în agricultură. Marea Britanie oferă 390 locuri de muncă: 300 îngrijitori persoane, 60 asistenţi medicali, 20 asistenţi medicali generalişti, 10 medici de familie - medicină generală; Germania - 111 locuri de muncă.

NATIONAL

Udrea, aruncata peste bord de Băsescu!

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate, lui Traian Băsescu pare să i se fi făcut o oarecare pârtie pe culoarul acum practic neocupat de pe centrul eşichierului politic de la noi. Iar de aceasta mişcare este foarte posibil să nu fie străine nici o buna parte a structurilor de informaţii, mai ales că fostul preşedinte pare să fi îngropat deja securea războiului purtat in ultima vreme cu Serviciile. Însă marea problema a lui Traian Băsescu continua sa rămână Elena Udrea. Semnalele primite de Traian Băsescu pe cai neoficiale, dar bine "bătătorite" in doua mandate prezidenţiale, arata ca "desolidarizarea" fostului preşedinte de problemele cu justiţia ale Elenei Udrea ar fi nu doar bine văzută peste Ocean, dar chiar ar fi primita cu aplauze.

Urzeala prin care PNL îl ademeneşte pe Tăriceanu

"Partidul National Liberal se afla in Opoziţie fata de PSD, asta este certitudine. Eu ştiu ca exista anumite teorii, care sunt neconforme cu realitatea, ca am putea sa facem înţelegeri, s-au vehiculat asemenea teme. Eu exclud o formula de experienţa comuna stânga-dreapta din 2016, exclud categoric o astfel de posibilitate. Cred ca experienţa Guvernului de stânga-dreapta din 2009, daca nu mă înşel si alianţa politica USL au demonstrat un lucru foarte cert, ca o coabitare cu PSD-ul este nociva", a decretat, ieri, Gorghiu. Iar ca mesajul sa fie cit mai uşor decodat de ALDE (formaţiune de "orientare politica de centru-dreapta, cu doctrina liberala", conform propriei cârti de vizita - n.r.), Gorghiu a adăugat si ca viitoarea guvernare trebuie sa fie una de dreapta.

Guvernul ia in calcul varianta modificării Codului Fiscal

După ce in ultimele zile a tot fost dezbătut subiectul persoanelor fără venit si a plaţii asigurărilor de sănătate, Executivul analizează oportunitatea mai multor modificări aduse Codului Fiscal, la capitolul contribuţii sociale, inclusiv in sensul modificării articolului privind obligativitatea plaţii contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) de către cei fără venit. Cum anume intenţionează să facă aceste schimbări a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finele primei şedinţe a Cabinetului Ciolos din noul an. "Vrem sa reducem acest caracter imperativ pentru ca, într-adevăr, sunt situaţii unde nu se justifica", a precizat Dan Suciu. In acest sens, Guvernul va face, in următoarele săptămâni, o analiza, care, din cate a menţionat reprezentantul Palatului Victoria, ar trebui sa fie gata cel mai târziu la începutul lunii viitoare. Pe acelaşi subiect, întrebat daca premierul i-a cerut demisia secretarului de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, Suciu a răspuns simplu: "nu, nu se pune problema in termeni de demisie".

PUTEREA

Achiziţii dubioase la APIA: Licitaţii cu dedicaţie pentru Renault

În cea de-a doua jumătate a anului trecut, centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură au demarat procedurile pentru achiziţia de autoturisme. Cu câteva excepţii, toate centrele şi-au declarat intenţia de a cumpăra câte patru autovehicule, cu aceleaşi caracteristici tehnice şi pentru care au alocat bugete similare, în jur de 157.000 de lei. În toate cazurile, o singură firmă, de fiecare dată aceiaşi, a depus oferte conforme cu criteriile de selecţie şi a fost desemnată drept câştigătoare, Renault Commercial Roumanie SRL din Bucureşti. Centrele Judeţene ale APIA au personalitate juridică şi, pe cale de consecinţă, decid singure ce achiziţii au nevoie sa facă şi bugetul pe care trebuie să-l aloce acestora. Însă, când le analizăm împreună, observăm o serie de coincidenţe, între care şi cele prezentate mai sus, ce ridică semne de întrebare asupra corectitudinii organizării şi derulării procedurilor de licitaţie.

Prejudiciul RATB: un milion de lei. Manevrele politicianiste umflă bugetul Primăriei Capitalei

Regia de transport public cere consilierilor generali aprobarea prejudiciului de un milion de lei, in urma câştigării în instanţă a unor procese intentate mai ales de foştii directori ai RATB, daţi afară de Consiliul de Administraţie ai regiei. Acesta este preţul rotaţiilor politice la conducerea RATB, care ar urma să umfle bugetul local cu echivalentul a 223.000 de euro. Pentru recuperarea banilor, actualul director trebuie să ceară în instanţă propria sa poprire pe salariu, dar şi a celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie. RATB a depus o cerere la Primăria Capitalei pentru aprobarea rectificării bugetare de către consilierii generali pe anul 2015. Aleşii locali sunt puşi în situaţia să aprobe plata sumei de un milion de lei, care reprezintă cheltuieli cu drepturi salariale cuvenite unor angajaţi în baza unor hotărâri judecătoreşti.

Soarta Complexului Energetic Hunedoara, decisă joi

După Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi Hidroelectrica, o altă mare companie energetică de stat ar putea intra în insolvenţă. Este vorba de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care se confruntă cu probleme financiare de mai multă vreme. Judecarea cererii de intrare în insolvenţă a CEH, care trebuia să aibă loc miercuri, a fost amânată de Tribunalul din Hunedoara pentru joi. Avocatul Remus Borza este prima alegere a Ministerului Energiei pentru preluarea funcţiei de administrator judiciar al CEH, însă judecătorul este cel care va stabili acest amănunt. Borza este în prezent administrator judiciar la cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica. Acesta a preluat frâiele companiei de stat în 2012. În vara acestui an, Hidroelectrica ar trebui să iasă din insolvenţă, după cum spunea chiar Borza.

ROMANIA LIBERA

Record de sancţiuni aplicate magistraţilor

Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Luminiţa Palade vicepreşedinte. Aron şi Palade au fost singurii candidaţi, alegerea lor de ieri fiind o formalitate. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a schimbat conducerea, în urma alegerilor interne care au avut loc ieri. Înainte de acest moment, preşedintele în exerciţiu Marius Tudose a prezentat bilanţul CSM pe anul trecut. O cutumă încetăţenită de preşedintele Traian Băsescu era ca la prezentarea acestui bilanţ să participe şi preşedintele statului, dar ieri Klaus Iohannis nu a fost prezent. Din partea Preşedinţiei a participat Simina Tănăsescu, consilier pe probleme constituţionale. Absenţa preşedintelui a fost amendată de către judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM. Acesta a declarat că şi-ar fi dorit ca şeful statului să fi fost prezent la şedinţă pentru a-i răspunde direct la întrebări.

Ce aşteaptă oamenii de afaceri români de la 2016

Mediul de afaceri se arată optimist în ceea ce priveşte evoluţia economiei româneşti în acest an. Speranţa este legată de creşterea consumului, în vreme ce temerile se concentrează pe posibile turbulenţe ce ar putea afecta exporturile, dar şi posibile decizii cu caracter populist, luate în an electoral. "2016 ar putea fi anul în care economia românească, susţinută de creşterea consumului, ar putea înregistra cele mai bune performanţe de după 2009, însă perspectivele pozitive sunt condiţionate de evoluţia fiscalităţii şi de perspectivele unui an în care "zgomotul" politic, generat de alegerile locale şi generale, ar putea influenţa evoluţia pieţei valutare, un factor important într-o economie bazată în mare parte pe importuri. Acestea sunt, în esenţă, rezultatele barometrului semestrial privind aşteptările economice, realizat de agenţia de business information şi credit risk management KeysFin.

ZIARUL FINANCIAR

La ce să ne aşteptăm în acest an de la Petrom

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, intră într-un nou an dificil, după ce primele nouă luni din 2015 au dus la scăderea profitului cu aproape 60% şi a afacerilor cu 16%, evoluţia barilului de petrol fiind evident cea mai mare provocare cu care compania se confruntă. Pentru 2016 Ziarul Financiar încearcă să contureze cinci evenimente care ar putea marca evoluţia companiei care asigură aproape în totalitatate producţia de petrol a României şi jumătate din cea de gaze naturale. Este de aşteptat ca şi anul acesta Petrom să aibă un buget de investiţii redus, după ce anul trecut compania a tăiat 30% din nivelul de circa un miliard de euro pe care-l menţinuse constant de la privatizarea din 2004. Această măsură se va vedea automat în producţia companiei. Deşi la nivelul primelor nouă luni din 2015 producţia de hidrocarburi a fost într-adevăr similară cu cea de anul trecut, în al treilea trimestru se remarcă o scădere de 3% care cel mai probabil se va reflecta şi în ultimul trimestru din 2015, dar şi anul acesta.

Fondul suveran al Norvegiei se retrage de la Petrom cu vânzări în pierdere

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, şi fondul de investiţii Templeton Frontier Markets au vândut în tandem 0,3% din capitalul OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie listată la Bucureşti, în mai puţin de două săptămâni. O primă întrebare care se ridică este de ce vând cei doi investitori în tan­dem? Templeton Asset Management, compania care gestionează fondul Templeton Frontier Markets, este unul dintre managerii externi ai activelor fondului suveran al Norvegiei. Mai exact, 4% din activele de 820 miliarde de dolari ale fondului suveran sunt administrate extern de 67 de firme internaţionale, printre care şi Templeton Asset Management, condusă de Mark Mobius. Începând din 2010, Mark Mobius este membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom, fiind susţinut de Fondul Pro­prietatea, ad­mi­nistrat de Franklin Templeton şi acţionar cu 18,9% din Petrom.

Românii au lăsat 3,5 miliarde de euro în decembrie în magazine

Luna decembrie a însemnat pentru comercianţii din România un business de 3,5-3,7 mld. euro, cei mai mulţi bani ai consumatorilor mergând către alimente, iar restul sumei fiind împărţite între haine, cosmetice, produse electroIT, jucării şi mobilier, potrivit calculelor ZF pe baza datelor din piaţă. Jucătorii din piaţă au spus că în acest an s-a simţit o creştere a consumului, mai exact românii au fost dis puşi să cheltuie mai mulţi bani de sărbători decât anterior, comportamentul fiind impulsionat de reducerea TVA la alimente pe de-o parte (la 1 iunie de la 24% la 9%) şi de evoluţia bună a economiei. Luna decembrie, sinonimă cu forfota căutării de cadouri, este de de parte cea mai bună din an pentru tot comerţul, contribuind cu până la 30% din încasările anuale în cazul retailerilor de jucării sau electroIT şi cu 13-17% pentru jucătorii din modă. La alimente ponderea variază între 10 şi 20% în funcţie de format.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb