REVISTA PRESEI 07.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 martie 2016

ADEVARUL

Austria nu vrea să primească refugiaţi pe baza sistemului de cote stabilit de UE

Austria nu vrea să participe la sistemul de distribuire a refugiaţilor propus de Uniunea Europeană, a declarat ministrul austriac al Apărării, Hans Peter Doskozil, într-un interviu acordat cotidianului "Österreich". În contextul în care luni va avea loc la Bruxelles summitul UE-Turcia, axat pe problema migraţiei, declaraţia ministrului austriac al Apărării are toate şansele să îngreuneze discuţiile privind soluţionarea crizei refugiaţilor. "Noi avem deja partea leului. Numai anul acesta primim 37.500 de solicitanţi de azil. Acum este şi rândul altora. De ce ar trebui Austria să ia refugiaţi din Grecia? Acest lucru ar transmite un semnal greşit", a afirmat Hans Peter Doskozil. Austria, care are 8,5 milioane de locuitori, a primit 90.000 de solicitări de azil în cursul anului în 2015.

După pensii speciale, parlamentarii vor şi slujbe sigure la stat

Parlamentarii se gândesc la viitorul lor în cazul în care nu vor mai prinde un mandat în Legislativul ţării, iar pentru acest lucru pregătesc o lege care le-ar permite ca, fără concurs, să devină automat înalţi funcţionari publici, ceea ce le-ar garanta o slujbă sigură la stat. Aproape 40 de senatori, majoritatea membri PSD şi UNPR, au iniţiat un proiect de lege de modificare a Statutului funcţionarilor publici, astfel încât parlamentarii să devină automat funcţionari publici şi chiar înalţi funcţionari publici, fără concurs, după ce li se încheie mandatul. Singurele condiţii sunt ca parlamentarii să fi avut măcar un mandat complet şi să fie absolvenţi de studii superioare.

Alegeri SUA 2016. Sanders câştigă în Maine, Marco Rubio câştigă în Puerto Rico

Favoriţii curselor pentru nominalizarea la alegerile prezidenţiale ale celor două partide majore din Statele Unite, Hillary Clinton, respectiv Donald Trump, au fost învinşi din nou luni dimineaţă de contracandidaţi în Maine, respectiv Puerto Rico. Proiecţia CNN arată că Bernie Sanders a câştigat în Maine, acolo unde s-au ţinut adunări publice, şi ar putea câştiga cea mai mare parte din cei 25 de delegaţi pe care statul nord-estic îi va trimite la convenţia naţională democrată din vară. Până acum, Hillary Clinton a câştigat procesele electorale democrate din 11 state, în timp ce Sanders a câştigat în 8, însă fostul secretar de stat american deţine deocamdată un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte numărul delegaţilor, datorită sistemului proporţional de împărţire a acestora. În tabăra republicană, senatorul de Florida Marco Rubio, favoritul conducerii Partidului Republican pentru nominalizare, a câştigat în teritoriul american Puerto Rico - de unde este originar - cu o marjă largă în faţa contracandidaţilor Donald Trump, Ted Cruz şi John Kasich.

A dat jos 6 kilograme in 3 ore iar acum ii învaţă pe romani cum să trăiască sănătos. "Lumea slăbeşte după ureche"

Suntem îndemnaţi sa credem in puterea pastilelor naturale care menţin frumoşi si sănătoşi. Si la fiecare început de an romanul e invitat sa transpire in sălile de fitness. Peste tot e asaltat de o întreaga industrie, construita sa ii ia ochii cu performante ademenitoare. Romanul poate deveni victima perfecta in fata unui trend care promite multe, si unde in loc de rezultate, te alegi de multe ori cu frustrare si bani cheltuiţi, fără folos, pe antrenamente si produse cu veleităţi salvatoare, doar pentru ca sunt promovate intens. Industria include mii de oferte pentru tonus si sănătate, zeci de metode de slăbire, si alte câteva mii de specialişti in nutriţie si antrenori personali care se înmulţesc de la un an la altul, in sălile de sport, in cabinete si pe bloguri. Femei si bărbaţi in căutarea siluetei perfecte sunt mai puţin sfătuiţi sa facă verificări si analize care sa le arate ce pot si cat pot, in lupta cu surplusul de grăsime. Pana la teste lămuritoare, se dezvolta sistematic industria cu veleităţi salvatoare: capsule minune, plasturi, pulberi, ceaiuri si uleiuri.

Refugiaţii, arma lui Putin împotriva Occidentului

Preşedintele Rusiei se foloseşte de criza migraţiei pentru a zdruncina Europa, ducând un "război al informaţiilor" menit să stârnească furie în special în Germania, motorul Uniunii Europene. Pentru preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, migraţia s-a transformat într-o armă de distrugere în masă. Prin intervenţia Rusiei în Siria, liderul de la Kremlin alimentează în mod cinic criza migraţiei în încercarea de a distruge Europa, scrie cotidianul britanic "The Daily Mail" într-un amplu material pe această temă. Problema este însă că răspunsul Uniunii Europene în faţa acestei ameninţări nu este unul pe măsură, liderii europeni nereuşind să se pună de acord cu privire la modul în care să soluţioneze criza migraţiei, o provocare fără precedent pentru Europa. Ţinta: Angela Merkel

Evaluarea Naţională anunţă dezastrul de la Bac

Doar 44% dintre elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea pentru Evaluarea Naţională au luat note peste 5. Sunt cele mai slabe rezultate de când Ministerul Educaţiei organizează simulări la nivel naţional cu subiecte unice. Experţii în Educaţie arată că rezultatele reflectă nivelul actual al învăţământului şcolar românesc. Învăţământul şcolar este în cădere liberă. O dovedesc rezultatatele înregistrate la simularea pentru Evaluarea Naţională, desfăşurată în perioada 23- 24 februarie. Acesta este cel de-al treilea an în care Ministerul Educaţiei organizează simulări ale examenelor de Capacitate cu subiecte unice la nivel naţional, 2016 aducând cele mai slabe rezultate.

Florian Walter a fost adus la Tribunalul Prahova pentru confirmarea mandatului de arestare

Omul de afaceri Florian Walter, adus în ţară, în cursul serii de sâmbătă, din Emiratele Arabe Unite şi aflat în custodia Poliţiei Române, a fost adus, duminică dimineaţă, la Tribunalul Prahova, unde magistraţii urmează să îi confirme mandatul de arestare emis pe numele său. Florian Walter a ajuns la sediul Tribunalului Prahova cu o dubă a Poliţiei şi a intrat în sediul instituţiei flancat de oamenii legii, fără a face nicio declaraţie. Magistraţii Tribunalului Prahova se vor pronunţa asupra confirmării mandatului de arestare. Aceeaşi instanţă a emis pe numele lui Florian Walter mamdat de arestare în lipsă în luna mai a anului trecut, la acel moment procurorii DIICOT fiind cei care au formulat propunerea, între timp dosarul fiind disjuns şi declinat procurorilor DNA.

Predoiu: "PNL nu va pune interlopi la sectoarele Capitalei. Miercuri finalizăm lista candidaţilor"

Preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că liberalii nu vor pune candidaţi "interlopi" la sectoarele Capitalei, el precizând că procesul de desemnare a candidaţilor va fi finalizat miercuri, decizia urmând a fi politică, în funcţie de potenţialul celor înscrişi în cursa internă. Cătălin Predoiu a arătat că, în urma sondajului intern organizat de PNL, în fiecare din sectoarele Capitalei, în cursă s-au înscris câteva 3-4 candidaţi, iar unii au început campania mai devreme, în timp ce alţii au venit mai târziu, dar au crescut la fel de repede în preferinţele electoratului. Cătălin Predoiu a menţionat că, în condiţiile în care rezultatele au fost foate apropiate, diferenţa dintre primii candidaţi fiind foarte mică, decizia va fi una politică şi se va lua în urma unei analize foarte atente, în cadrul Organizaţiei PNL Bucureşti.

Omul de afaceri Iosif Armaş a preluat combinatul Oţelu Roşu pentru 25 de milioane de euro

Compania Otelu Rosu Steel Works SRL, controlată de omul de afaceri Iosif Armaş şi de acţionari din Serbia, a câştigat licitaţia de preluare a ansamblului funcţional de la Oţelu Roşu, aflat în patrimoniul Ductil Steel, companie aflată în insolvenţă. Preţul de adjudecare este de 25 de milioane de euro, fără TVA. "Joi, 3 martie, în cadrul licitaţiei organizată de consorţiul EXPERT CONT INSOLVENCY SPRL şi Cabinetul Individual de Insolvenţă Marcu Marinela Melania, în calitate de administrator judiciar, pentru vânzarea ansamblului funcţional Oţelu, aflat în patrimoniul Ductil Steel S.A. în reorganizare judiciară, a fost declarat adjudecător Societatea Otelu Rosu Steel Works SRL, pentru preţul de 25 mil euro (fără TVA)", se arată într-un comunicat transmis de Ductil Steel.

BANCHERUL

Bilanţ de bancă simplificat, cum a cerut Mugur Isărescu, pentru ca lumea să ştie cum funcţionează o bancă

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a răbufnit săptămâna trecuta de supărare ca băncile si asociaţia acestora, ARB, nu au reuşit sa explice publicului cum funcţionează o banca, permiţând astfel apariţia unor confuzii si acuzaţii nefondate la adresa băncilor, pe fondul dezbaterilor privind legea privind darea in plata a caselor ipotecate. Una dintre cele mai mari confuzii este cea referitoare la faptul ca doar clienţii, nu si băncile, îşi asuma riscurile unui credit, susţinătorii acestei idei si ai legii darii in plata argumentând ca băncile au garanţii imobiliare la creditele acordate si-si pot executa silit clienţii in vederea recuperării datoriilor. Guvernatorul Isărescu spune însă ca in realitate băncile îşi asuma riscuri chiar prin esenţa activităţii lor, aceea de creditare, si anume probabilitatea sa nu-si mai poată recupera banii, in ciuda garanţiilor, dovada stand faptul ca timp de trei ani băncile au suferit pierderi substanţiale. Pe de alta parte, a subliniat guvernatorul, băncile îşi asuma si un alt risc, mult mai mare si mai greu de perceput de către public, acela de a ajunge într-o criza, in cazul in care nu-si mai pot rambursa depozitele clienţilor.

Raiffeisen Bank si-a învrăjbit clienţii pe Facebook prin decizia de a retrage reclamele de la Antena 3

După ce firma de iaurturi Zuzu a răspuns ca "existam pentru toţi, indiferent de culoarea politica" la solicitările de a boicota Antena 3, implicata intr-un scandal mediatic si politic, Raiffeisen Bank a anunţat pe Facebook ca-si retrage reclamele de la postul de televiziune deţinut de omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat pentru fapte de corupţie, declanşând astfel o noua vrajba, de data aceasta intre propriii clienţi cu opinii politice diferite si din clase sociale distincte, ceea ce ar putea deveni un risc reputational pentru banca. Astfel, in timp ce unii clienţi au dezaprobat pe Facebook decizia băncii, unii ameninţând ca-si închid conturile la Raiffeisen, considerând ca aceasta se implica in disputele politice (postul Antena 3 fiind cunoscut ca susţinător al partidului de stânga, PSD si un critic acerb al fostului preşedinte Traian Băsescu) sau chiar incita la vrajba intre cele doua tabere, alţii au apreciat decizia băncii, considerând ca aceasta susţine astfel lupta împotriva corupţiei.

CAPITAL

Nicolas Maure: În condiţiile de acum, riscul să părăsim uzina Dacia de la Mioveni este zero

Directorul general al Automobile Dacia, Nicolas Maure, a vorbit cu Capital despre motivul lipsei noutăţilor mărcii autohtone de la Geneva Motor Show, importanţa programelor "Rabla" şi "Prima maşină" pentru piaţă, dar şi despre motivele automatizării uzinei de la Mioveni. Nicolas Maure: Renault va rămâne în România. Activitatea din România este competitivă, iar statul român ne susţine. E drept că avem costuri salariale duble faţă de Maroc, dar rămânem competitivi. Iar încrederea Renault în români este mare. De exemplu, la uzină, mai există un singur expat, restul fiind ingineri români. În Maroc, activitatea implică foarte mulţi expaţi. Şi lanţul de furnizori contează, iar în România acesta este foarte performant. În Maroc mulţi abia acum se instalează. Dar, ca să fiu clar, în condiţiile de acum riscul să părăsim uzina de la Mioveni este zero.

Care este averea Casei Regale

Regele Mihai a transmis miercuri un mesaj potrivit căruia fiica sa, prinţesa Margareta "va găsi forţa şi înţelepciunea" de a-l reprezenta. Casa Regală a României ocupă locul 81 în Top 300 Capital 2015, cu o avere de 58-60 milioane de euro. Mii de hectare de terenuri agricole şi de păduri, castele şi numeroase păduri au aparţinut Familiei Regale a României până în 1948, când au trecut în proprietatea statului. După Revoluţie, multe din proprietăţile pierdute au fost recuperate, scrie Top 300 Capital 2015. Presa a consemnat că, în prezent, Familia Regală ar deţine patru castele, aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri în Sinaia şi câteva cabane în zona Azuga-Predeal. Membrii Casei regale au avut şi un imobil în localitatea elveţiană Versoix, pe care însă l-ar fi vândut în urmă cu ceva timp. Averea Casei Regale este administrată de Consiliul Regal.

Moody's ar putea retrograda ratingurile a 12 state, inclusiv Rusia, din cauza preţurilor petrolului

Moody's a pus sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare ratingurile a 12 state, între care Rusia, şi a revizuit deja în scădere calificativele altor patru ţări, din cauza impactului scăderii cotaţiilor petrolului care, în opinia agenţiei, se vor menţine la niveluri joase timp mai mulţi ani. Pe lângă Rusia (rating Ba1), Moody's a mai plasat sub supraveghere ratingurile Abu Dhabi, Angola, Gabon, Kazahstan, Kuwait, Nigeria, Papua Noua Guinee, Qatar, Arabia Saudită, Trinidad Tobago şi Emiratele Arabe Unite, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingurile altor patru state, Azerbaidjan, Bahrain, Republica Congo şi Oman, au fost retrogradate şi puse sub supraveghere, pentru o nouă revizuire în scădere. Moody's a mai modificat perspectiva ratingului Caa3 al Venezuelei de la stabilă la negativă. Calificativul Norvegiei a fost confirmat la nivelul Aaa, cu perspectivă stabilă.

CURENTUL

România pierde anual 100.000 de tineri

Federaţia "Coaliţia pentru Educaţie" consideră creşterea calităţii resurselor umane din sistemul de educaţie principala direcţie strategică necesară pentru îmbunătăţirea educaţiei, pentru că toate celelalte schimbări necesare vor fi implementate, în principal, prin cadrele didactice existente deja în sistem. Publicarea rezultatelor de la simularea examenului de Evaluare Naţională 2016 arată că, dacă nu ar fi o simulare, doar 39,2% din generaţie ar trece de media 5. Datele statistice arată că sunt peste 100.000 de copii care riscă medii sub 5 la acest examen, dacă ţinem cont şi de cei care nu s-au prezentat la toate probele. În actualul sistem, în cazul în care ajung la liceu, mare parte dintre ei se vor regăsi printre cei nu vor participa/nu vor trece examenul de Bacalaureat. Deja avem pierduţi, în ultimii cinci ani, din zona ocupării oficiale, între 500.000 şi 700.000 de tineri.

Aprozăreasa a iniţiat noi prevederi: trei ţigări pun lacătul pe apartamentele noastre şi pe orice multinaţională

Conform articolului 3 alin.1) din lege "Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Sintagma "spaţiile închise de la locul de muncă" s-a extins şi asupra locuinţei proprietate privată în care se desfăşoară şi activităţi economice la sediul social chiar dacă doar într-o cameră şi se interzice fumatul în tot apartamentul. Vei fi obligat să deschizi uşa oricărui poliţist care o să vină să-ţi miroasă dormitorul fără mandat de percheziţie. Dar după ce dai drumul la uşă de trei ori şi în dormitor sau în baie sau pe balcon miroase a ţigară, conform art.10 b) din lege,pentru persoanele juridice care nu respectă art.3 aliniatul 1) amenda este de 15.000 lei şi se aplică şi "sancţiunea complementară de închidere a unităţii". O altă inepţie este cea cu maşina de serviciu care e şi ea considerată "spaţiu închis de la locul de muncă). Vă imaginaţi că prinşi de trei ori, angajaţi de la o multinaţională fumând în maşinile de serviciu inscripţionate vor duce la "închiderea unităţii" adică a multinaţionalei?

EVENIMENTUL ZILEI

SOLUŢIA miraculoasă a Angelei MERKEL: REFUGIAŢII trebuie să se apuce de SPORT

Refugiaţii s-ar putea integra mai bine în societatea germană prin implicarea în sporturi de echipă, precum fotbalul şi handbalul, a declarat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, în mesajul său săptămânal. "Ar trebui să profităm de disponibilitatea antrenorilor şi a instructorilor de a le oferi o şansă acestor oameni care au venit la noi ca refugiaţi. Sporturile de echipă se deosebesc tocmai prin faptul că trebuie să faci front comun. Poate că (refugiaţii) încă nu au o bună cunoaştere a limbii, dar au o bună cunoaştere a regulilor comune", a spus Merkel. Echipele acţionează în vederea atingerii unui obiectiv comun, care întăreşte şi sporeşte încrederea în propriile forţe, condiţii preliminarii pentru integrarea într-o societate nouă, a adăugat Merkel. Pe de altă parte, într-un interviu publicat sâmbătă de Bild am Sonntag, citat de Reuters, cancelarul german a spus că autorităţile de la Atena trebuie să-şi îndeplinească rapid promisiunea de a oferi cazare pentru 50.000 de refugiaţi, iar Uniunea Europeană ar trebui să-i ajute pe greci în acest demers.

Într-un viitor apropiat, roboţii vor înlocui forţa de muncă, iar maşinile vor genera 20% din conţinutul de business

Într-un viitor apropiat, la doi ani distanţă, maşinile vor genera fără costuri suplimentare 20% din conţinutul de business al unei companii, roboţii vor înlocui eficient forţa de muncă umană, iar atacurile cibernetice vor fi din ce în ce mai complexe şi greu de decriptat. Cel puţin, acestea sunt concluziile specialiştilor Cisco şi cei ai BRINEL, expuse în cadrul Cluj ConnectingDay şi puse pe seama digitalizării din ultimii ani, care influenţează direct societatea şi, implicit, organizaţiile publice sau private. Potrivit lui Dorin Pena, director general Cisco România, şi lui Marcel Borodi, directorul general BRINEL, integrator independent de sisteme, evoluţia efervescentă a digitalului în viaţa de zi cu zi a creat un efect disruptiv la nivel de modele de business şi organizaţii, care schimbă cu totul paradigma tehnică. Pentru a face faţă provocărilor, acestea trebuie să fie pregătite pentru schimbare, mai ales din punct de vedere al securităţii cibernetice şi al gestionării informaţiilor.

Marian Vanghelie trage sfori să-i confişte lui Dragnea o parte din partid

După emisiunea lui Victor Ciutacu de la RTV, de vineri seara, se pare că inculpatului Vanghelie nu-i pasă prea tare de dosarul penal şi ştie că vor trece ani până la o decizie finală a judecătorilor în ceea ce-l priveşte. Aşa că s-a pregătit să revină în forţă pe scena politică şi să cucerească adepţi prin atitudinea de bătăuş la toate categoriile, dispus să se lupte cu adversari din toate partidele, cu procurori, cu jurnalişti, dar mai ales să-l radă pe Liviu Dragnea, lăsându-l cu un PSD fărâmiţat. Ieşirea la rampă a lui Marian Vanghelie este începutul destructurării a ceea ce a mai rămas din PSD şi vom asista, după locale, la mişcări interesante în toate partidele care se pregătesc de alegerile parlamentare. Liviu Dragnea e pe marginea prăpastiei, atât în justiţie cât şi în propriul partid, iar Marian Vanghelie e gata să-i confişte o parte din membri.

Un imigrant primeşte 540 de lei pe lună, iar un român cu DIZABILITĂŢI primeşte 234 de lei

Statul român tratează mai bine refugiatii decat cetatenii cu handicap. Statul român a oferit, anul trecut, 540 de lei pe lună fiecărui refugiat, iar persoanelor cu handicap grav doar 234 lei, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Puse una lângă alta, aceste cifre expun o discrepanţă gravă în sistemul de asistenţă socială din România. Practic, cetatenii români cu probleme medicale sau dizabilităţi grave primesc de la stat un ajutor financiar care este pe jumătate din cât plăteşte statul pentru un refugiat. 'În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2015, din bugetul MMFPSPV s-au acordat ajutoare pentru persoanele care au dobândit statutul de refugiat sau au dobândit protecţie subsidiară acordată de statul român în cuantum de 540 lei/lună. Ajutoarele se acordă pentru maximum nouă luni, cu posibilitatea prelungirii pentru cel mult trei luni, fără obligativitatea rambursării', a spus ministerul, potrivit Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Udrea şi Macovei, păruială ca la ţară

Cândva protejatele lui Traian Băsescu, Monica Macovei şi Elena Udrea s-au luat la harţă după ultima decizie a Curţii Constituţionale. "Blonda supremă" a reacţionat dur după ce liderul M10 a avertizat că Udrea poate scăpa de dosare: "Moralista de mucava şi-a făcut campanie din banii de la Microsoft aduşi de Sandu, Cocoş, Pinalti&Co". Elena Udrea a sărit ca arsă după ce Monica Macovei i-a pomenit dosarele printre cele care ar putea beneficia de ultima decizie a CCR. Judecătorii Curţii au stabilit că interceptările SRI sunt neconstituţionale. "Dacă nu se dă un termen până la care să se procure această aparatură de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate, atunci s-a terminat cu anchetele şi cu aceste dosare. Sunt aruncate în aer. De exemplu dosarul Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu şi Păun, dosarele Elenei Udrea sau Alinei Bica, cele cu preşedinţi de consilii judeţene, toţi care sunt astăzi în curs de cercetare sau de judecare", a fost avertismentul liderului M10.

La salarii înainte, că se poate, la profituri înapoi

Sectorul energetic nu traversează un moment fast, dar la nivelul companiilor unde statul continuă să fie acţionarul semnificativ, acest lucru nu se simte decât din punctul de vedere al profiturilor. Dacă vorbim despre remuneraţiile administratorilor şi membrilor în Consiliile de Administraţie, acestea vor înregistra o creştere şi în acest an. Proiectul de buget al grupului Electrica, unde statul mai deţine 48,7% din acţiuni, nu face excepţie de la majorarea remuneraţiei membrilor organelor de conducere. Deşi fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, atrăgea atenţia anul trecut conducerii că banii obţinuţi din listarea a 15% din acţiunile companiei în urmă cu doi ani (1,95 miliarde de lei) stau în bănci în loc să fie folosiţi în proiecte majore de investiţii, conducerea Electrica îşi motivează intenţia de a-şi majora remuneraţia tocmai prin aceste proiecte.

Renovare cu oameni înăuntru

Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, spune că Guvernul nu are probleme în a finanţa lucrările de reabilitare a clădirilor cu risc de prăbuşire în cazul unui cutremur, dificultăţile constând în a începe lucrările, dat fiind că locatarii imobilelor aflate în această situaţie refuză să se mute. Dâncu a declarat că o soluţie ar fi începerea lucrărilor de consolidare cu locatarii înăuntru, după o metodă testată de japonezi. Ministrul Dezvoltării spune că Guvernul caută mai multe soluţii pentru a putea începe lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic , cea mai mare piedică fiind relocarea persoanelor care locuiesc în astfel de imobile. "Noi am încercat să găsim soluţii împreună cu Primăria Capitalei, inclusiv cu Ministerul Apărării Naţionale, care are locuri care nu mai sunt folosite în prezent pentru Armată şi în care locatarii ar putea fi găzduiţi temporar. Căutăm soluţii şi în zona ANL-ului", a declarat Vasile Dâncu.

NATIONAL

Noi interceptări din "lotul Adamescu" arunca in aer Romania!

Luna viitoare are loc termenul decisiv privind pronunţarea pedepsei in cazul omului de afaceri Dan Adamescu, acuzat de către procurorii anticorupţie ca ar fi mituit inclusiv unii judecători pentru a beneficia de trecerea pe "linia moarta" a insolventei a unora dintre firmele conduse de miliardar. Însă acest dosar pare a fi doar o mica piesa dintr-un complex puzzle juridic si de reţele transpartinice in care este implicat boss-ul de la Astra Asigurări. Iar in acest sens, lucrurile par sa se fi complicat serios odată cu intrarea in custodia DNA a lui Daniel Tudor, fostul "mahăr" de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, despre ale cărui combinaţii "National" a publicat o serie întreagă de dezvăluiri.

Dragnea umbla cu şopârla in PSD

Respingerea, de către CCR, a legii care conferea pensii speciale aleşilor locali se sparge in capul lui Liviu Dragnea. "Orice proiect susţinut de Dragnea a picat", acuza nervoşi liderii PSD din teritoriu. Chiar daca se abţin deocamdată sa iasă la rampa împotriva şefului lor de partid, unii pesedişti recunosc, off the record, ca poarta sâmbetele lui Liviu Dragnea. "Dragnea a tot spus ca sprijină aceasta lege. Uitaţi-va ca, din 2012 încoace, orice proiect susţinut de Dragnea a picat sau a fost făcut praf de judecători de la Curte", spun aceştia, menţionând in context nu numai legea pensiilor pentru aleşii locali, ci si pe aceea a descentralizării - promovata de Dragnea si respinsa in unanimitate de judecătorii CCR.

Supermarketurile, obligate sa aibă pe rafturi 50% alimente româneşti

Supermarketurile ar putea fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor romani de minim 50%, din care cel puţin 20% sa fie alocate producătorilor locali si sa perceapă taxe de maxim 5%. Asa prevede un proiect de lege initiat de 10 deputati liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda.

PUTEREA

Analiză sociologică. Cum votează tinerii în 2016

Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL) a realizat în perioada 1-5 februarie 2016 un sondaj cu privire la comportamentele electorale din acest an ale românilor. Datele colectate au oferit echipei de cercetare posibilitatea de a schiţa patru profile de alegători ale anului 2016. Acestea sunt: alegătorul nehotărât (34%), simpatizantul PSD (24%), simpatizantul PNL (20%) şi apoliticul. Profilele cuprind: satisfacţia cu viaţa şi viziunea despre viitor, atitudini şi preferinţe pentru diverse politici sociale sau economice şi descrierea caracteristicilor socio-demografie ale celor patru categorii. O concluzie interesantă a sondajului este cea care îi priveşte pe tineri: cei nehotărâţi sunt mai degrabă naţionalişti, iar cei apolitici sunt nemulţumiţi şi pesimişti. Procentele celor patru segmente de votanţi reprezintă distribuţia rezultatelor la întrebarea "Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, cu ce partid aţi vota?"

Protest RATB la Palatul Parlamentului

Sindicaliştii din RATB vor protesta, marţi, de Ziua Femeii, între orele 10:00 şi 14:30, în faţa Parlamentului. Ei se declară nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de numirile politice şi de furturile din autobaze. Totodată, acuză faptul că accidentele de muncă sunt ascunse, informează B365.ro, citând un comunicat de presă, semnat de Ion Usturoi, preşedintele Sindicatului Transportatorilor APT din RATB.

ROMANIA LIBERA

De ce va crea Curtea Constituţională haos în justiţie

Curtea Constituţională a României (CCR) este pe cale să creeze haos în întregul sistem de înfăptuire a justiţiei dacă decizia conform căreia este neconstituţională supravegherea tehnică făcută de Serviciul Roman de Informaţii în dosare penale, la cererea procurorului şi cu mandat de la judecător, se aplică "deîndată", afirmă specialiştii consultaţi de România liberă. În motivarea sa, au explicat experţii din domeniu, CCR ar trebui să dea un termen de cel puţin un an până la aplicarea deciziei, deoarece nici un Parchet nu are tehnica necesară şi specialişti pentru a se descurca fără sprijinul SRI. Singura unitate de Parchet care deţine servere de interceptare a comunicaţiilor este Direcţia Naţională Anticorupţie, dar nici această instituţie nu poate face peste noapte (imediat după apariţia în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR) interceptări.

Urmăriţi banii şi începeţi cu Voiculescu

Pentru a avea măcar o şansă la limitarea fenomenului corupţiei, este important ca instituţiile anticorupţie să îşi modifice ţintele de la obţinerea unor condmnări cât mai mari - bune şi ele nimic de zis - pe recuperarea prejudiciilor. Imperativul Follow The Money rămâne vital pentru a ieşi de sub tirania sistemului descris de Kovesi şi, dacă începe cu Voiculescu, cu atât mai bine. Când l-au închis pe Năstase toţi au început să tremure pentru libertatea lor Acum dacă îi vor lua banii obţinuţi prin fraudă şi corupţie lui Voiculescu, nimeni nu va fi sigur pentru averea lui, indiferent de off shore-ul în care i-au ascuns.

Interviu. Directorul AGERPRES: Managerii TVR nu au vrut să facă treabă, deşi au avut la dispoziţie sume uriaşe de bani

Dintre instituţiile media de stat din România, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a avut în ultimii ani cea mai bună evoluţie. Clienţii agenţiei s-au înmulţit, traficul pe site a crescut semnificativ, parteneriatele media au sporit vizibilitatea AGERPRES, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Într-un interviu acordat ziarului România liberă, Alexandru Giboi, directorul AGERPRES, a explicat că scopul unei instituţii media de stat nu trebuie să fie profitul, ci misiunea publică de informare. Cu toate acestea, directorul agenţiei a criticat managerii Televiziunii Publice care de ani de zile au cheltuit fără rezultate bugetul instituţiei.

Preşedintele Turciei aplică "diplomaţia şantajului" cu UE

Curtat de Bruxelles în contextul crizei imigraţiei, preşedintele turc, Recep Tayyin Erdogan, profită şi dă o nouă lovitură libertăţii de expresie. Vineri, un tribunal din Istanbul a plasat sub tutelă marele cotidian de opoziţie Zaman, fără să explice motivele. Poliţia turcă a percheziţionat sediile publicaţiei şi a dispersat fără menajamente sutele de persoane venite să protesteze în faţa sediului ziarului din Istanbul, folosind gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Punerea sub tutelă a ziarului Zaman şi numirea unui administrator al statului este ultimul exemplu al unui val de represiune tot mai amplă contra media şi UE şi SUA şi-au exprimat sâmbătă profunda îngrijorare pentru libertatea presei în Turcia.

ZIARUL FINANCIAR

Facebook-ul i-a învins şi pe bancheri

O minoritate (cei cu credite în franci) a ajuns să preia conducerea chiar şi în sălile de judecată şi să întoarcă clienţii împotriva băncilor. Şefii de bănci constată că au pierdut bătălia mediatică legată de legea dării în plată şi cea legată de creditele în franci elveţieni şi nu prea înţeleg de ce. Cei care au credite în franci elveţieni (imobiliare şi de consum) şi sunt cei mai zgomotoşi sunt puţini, comparativ cu numărul celor care au un credit luat de la bancă, indiferent de tipul lui: 62.000 la finalul anului trecut şi peste 80.000 maximum în anii anteriori versus 3,4 mil. clienţi, ceea ce înseamnă o pondere de numai 1,8%. De asemenea, soldul creditelor în franci elveţieni este de numai 8 mld. lei la finalul lui 2015 versus 108 mld. lei cât reprezintă soldul total al celor care au credite la bancă, ceea ce reprezintă o pondere de numai 7,4%.

România a picat categoria "junk" pe scena europeană a eolienelor

În 2012, aproape o turbină din 10 montate la nivel european era ridicată în România, acesta fiind anul de glorie al unei industrii care a reuşit să atragă investiţii de circa 4,5 miliarde de euro. În 2015 însă, România a ajuns în categoria "junk" a industriei eoliene, numai 0,2% din toate montările de turbine fiind realizate pe plan local. Anul acesta este ultimul în care se mai pot face investiţii astfel încât proiectele să intre în schema de sprijin, dar după ultimele modificări legislative este puţin probabil să mai stea cineva la coadă pentru a prinde un loc în acest domeniu.

Lidl vinde untul, pizza, salamul şi iaurtul marcă proprie cu 33%-67% mai scump în România decât în Polonia

Lanţul de magazine de tip discount Lidl are la aceleaşi produse în România şi Polonia diferenţe de preţ de până la 67%, arată datele companiei de cercetare de piaţă Hipercom Consulting. Astfel, Lidl are în Polonia, cea mai dez­voltată economie din regiune, cu un salariu mediu net de circa două ori mai mare decât cel de 400 de euro din România, preturi mai mici la salam, iaurt sau unt comparativ cu piaţa locală. La polul opus, în România sunt preţuri mai mici la hrană uscată pentru pisici, la tarte cu creveţi şi legume şi la roşii uscate în ulei. Pentru această comparaţie Hipercom Consulting a ales aceleaşi produse, sub acelaşi brand şi la acelaşi gramaj. Pentru a face comparaţia de preţ au fost alese produsele promovate în cataloagele Lidl din cele două ţări, unde compania promovează săptămânal câteva zeci de articole alimentare şi nealimentare. Spre deosebire de ceilalţi retaileri care pariză atât pe branduri naţionale şi internaţionale, cât şi pe mărci private, Lidl promovează în cataloage în special mărci proprii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Privatizare TOTALĂ = creștere salarii !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb