REVISTA PRESEI 07.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 septembrie 2011

ADEVARUL

Statul a ieşit din criză, populaţia mai aşteaptă

In trimestrul al doilea, consumul gospodăriilor a crescut doar cu 0,5% faţă de primul trimestru, în timp ce administraţia publică a cheltuit cu 14% mai mult, iar investiţiile au scăzut cu peste 40%. Doar agricultura a avansat serios în trimestrul al doilea, comerţul a stagnat, construcţiile şi industria au scăzut, dar statul a colectat impozite în uşoară creştere. Creşterea de 0,2% din această vară faţă de prima parte a anului a venit doar din agricultură, arată cifrele detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut din trimestrul al doilea şi semestrul I 2011, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe partea de formare, contribuţia agriculturii la creşterea PIB a fost de 2,5%; intermedierile financiare şi cele imobiliare au crescut cu 1,2%, în timp ce activităţile din comerţ au stagnat, iar industria şi construcţiile au scăzut cu 0,4%.

Ministerul Economiei repetă greşelile care ne-au făcut să pierdem sute de milioane de euro

Autorităţile vor să ceară un preţ mare pentru acţiunile Transelectrica pe care vor să le listeze, deşi aceasta a fost principala cauză care a dus la eşecul ofertei Petrom. În loc să ţină cont de realităţile pieţei financiare, statul preferă să scoată la vânzare pe bursă acţiuni la preţuri exagerate şi să nu se aleagă în final cu nimic. Eşecul ofertei Petrom de acum o lună şi jumătate încă este proaspăt în mintea investitorilor. Statul a vrut să vândă 9,84% din pachetul pe care îl deţine la Petrom, însă discountul oferit investitorilor, adică diferenţa dintre preţul minim plătit de aceştia şi cotaţia bursieră, a fost extrem de mic, de doar 2%.

Investitorii străini, cu ochii pe casele româneşti

Consultanţii imobiliari susţin că fondurile de investiţii încep să ia în calcul piaţa locală ca destinaţie pentru plasamente viitoare. Zilele când avioanele care aterizau la Otopeni aducea hoarde de investitori au apus demult. Consultanţii din imobiliare spun însă că povestea se poate repeta. Goana după cel mai sigur plasament a dus la o explozie a preţului aurului şi la o supraevaluare a francului eleveţian. Iar următoarea ţintă a investitoriilor care caută un refugiu pentru economiile lor par a fi imobilele. Aşa că, fără niciun merit, Bucureştiul reintră în atenţia fondurilor de investiţii, dar şi a străinilor cu apetit pentru tranzacţiile din "real estate". Pe piaţa rezidenţială, sunt vânate vilele ultracentrale, precum şi apartamentele noi din zone prestigioase. Cheia unei tranzacţii reuşite este dată de randamentul potenţial obţinut din închiriere pe care îl caută cumpărătorii, iar acesta trebuie să depăşească pragul de 8%.

Contractul de la Roşia Montană, la lumină

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atâta vreme cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital social. Informaţiile apar într-o serie de documente publicate ieri de Ministerul Economiei, respectiv actele constitutive ale RMGC şi modificările aduse din 1997 până în prezent. Gabriel Resources deţine 80% din RMGC, iar Minvest Deva, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei, 19,3 procente. În 2009, Gabriel Resources a acordat Minvest un împrumut de 26,55 milioane de euro pentru participarea la majorarea capitalului la 612 milioane de lei.

Lumea e pândită din toate părţile de criză

Marile puteri economice se confruntă cu probleme care ar putea arunca întreaga lume într-o nouă recesiune. Acest "cocktail" periculos a lovit serios bursele. SUA se luptă cu şomajul, datoriile de stat şi tensiunile politice dau bătăi de cap guvernanţilor din UE, iar stagnarea activităţii industriale i-a şocat pe chinezi. Săptămâna aceasta a început cu o nouă furtună pe bursele internaţionale. Luni, indicii bursieri europeni au înregistrat cea mai puternică scădere din ultimele două săptămâni. Bursele din Asia au închis "pe roşu", înregistrând pierderi de până la 2,2%. Declinul a continuat şi ieri dimineaţă în Asia, în timp ce bursele europene au început să recupereze o parte din pierderi - în primul rând datorită ieftinirii semnificative a acţiunilor marilor companii.

Cine este liderul ştirilor: Antena 3 sau Realitatea TV?

Cele două posturi naţionale de ştiri se prezintă, în lupta lor pentru supremaţie, fiecare în faţa telespectatorilor drept lideri la capitolul rating. Realitatea TV şi Antena 3 au prezentat telespectatorilor diferite viziuni asupra cifrelor de audienţă, inducând telespectatorii în ceaţă. Conform datelor publicate de Asociaţia Română de Măsurare a Audienţelor (ARMA), liderul posturilor de ştiri la nivel urban a fost în luna august Realitatea TV, cu o medie de 131.000 de telespectatori pe minut. În clasamentul general, Realitatea este pe locul al treilea, subclasată fiind de Antena 3, care a fost urmărit, în medie, de 114.000 de telespectatori. În prime-time, ierarhia este diferită. Antena 3 conduce pe segmentul de maximă audienţă, cu o medie de 226.000 de ­telespectatori, pe când Realitatea TV 208.000.

Uluitor! Statul va plăti aproape jumătate de miliard de euro pentru poluarea istorică a Petrom

Statul va plăti 400 de milioane de euro pentru lucrările de decontaminare care vor fi realizate pe platforma rafinăriei Arpechim, deţinută de Petrom, a declarat astăzi ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Contractul de privatizare a Petrom prevede faptul că statul va suporta cheltuielile legate de poluarea istorică. "Din datele pe care le avem acum, acest lucru înseamnă peste 400 de milioane de euro", a declarat Borbely, citat de Mediafax. Suma este uriaşă, având în vedere faptul că statul a încasat doar 669 de milioane de euro din privatizarea Petrom, în 2004. Cu alte cuvinte, din cei 669 de milioane de euro, 400 de milioane vom da înapoi pentru decontaminări.

Guvernul nu va vinde în acest an acţiuni la Transelectrica şi Transgaz, aşa cum s-a angajat în faţa FMI

Pachetele suplimentare de 15% din Transelectrica şi Transgaz nu vor fi listate la bursă în acest an, aşa cum s-a angajat Guvernul în faţa FMI. Ministerul Economiei va publica săptămâna viitoare anunţul pentru selecţia intermediarului pentru oferta secundară de acţiuni la Transelectrica. "Sperăm să selectăm intermediarul până la începutul lunii octombrie, Încercăm să ţinem pasul cu ce ne-am propus", a declarat astăzi Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei. El a adăugat că ministerul face tot posibilul pentru a finaliza listarea în decembrie, însă, realist vorbind, nu este suficient timp.

UDMR joacă la două capete

Liderii UDMR negociază intens - atât cu PDL, cât şi cu PSD -legile electorale şi propunerile de reorganizare administrativ-teritorială. Liderii UDMR şi PSD au găsit un numitor comun în privinţa votului prin corespondenţă promovat de democrat-liberali şi a revizuirii Constituţiei. În toiul negocierilor strânse cu PDL atât pe reoganizare, cât şi pe sistemul electoral, reprezentanţii Uniunii au ţinut să afle şi oferta PSD, nemulţumiţi de şahul în care sunt ţinuţi de democrat-liberali. "Noi le-am spus să vină cu propuneri şi discutăm săptămâna viitoare", a arătat secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

SUA deschid porţile ambasadei ecologice

Noul sediu al Ambasadei Americii în România, care se întinde pe o suprafaţă de 4,5 hectare, pare o adevărată fortăreaţă "îmbrăcată" în spaţii verzi. Granit, marmură, betoane şi mult fier, toate dispuse într-un cadru eco. Aşa arată noua ambasadă din nordul Capitalei. Decenii la rând, pentru mii de români drumul către "ţara tuturor posibilităţilor" a început pe strada Batiştei, la doi paşi de Hotelul Intercontinental, acolo unde până astăzi a fost sediul Ambasadei SUA în ţara noastră. De acum, cei care visează să se mute peste Ocean trebuie să meargă în zona Băneasa, pe Bulevardul Liviu Librescu nr. 4-6.

Diaconu şi-a examinat soţia şi a angajat-o cu 10

Actorul Mircea Diaconu s-a lăsat corupt de senatorul Mircea Diaconu şi a profitat de funcţia de director al Teatrului Nottara pentru a-i oferi soţiei un post de regizor. La concursul pentru un post de regizor la Nottara, Diana Lupescu a susţinut lucrarea cu tema "Relaţia actor-regizor". Cinci fraze. Nota 10 pe linie. Soţul, Mircea Diaconu, a fost şeful comisiei de evaluare. Actorul, regizorul şi directorul Teatrului "C.I. Nottara" din Bucureşti, Mircea Diaconu, este cercetat de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru incompatibilitate în desfăşurarea activităţii de manager al instituţiei pe care o conduce.

CURENTUL

Dan Voiculescu cumpără Prima TV, Kiss TV, Kiss FM, Magic FM şi Rock FM

Dan Voiculescu va prelua controlul trustului de presă deţinut de compania germană ProSiebenSat.1 în România şi constituit din posturile de televiziune Prima TV şi Kiss TV, şi posturile de radio Kiss FM, Magic FM şi Rock FM. Potrivit surselor noastre, preţul tranzacţiei este de aproximativ 40 milioane de euro, bani în schimbul cărora Dan Voiculescu îşi realizează un vis ce părea imposibil de atins pentru mogulul Grivco: trustul Intact să depăşească în audienţă trustul Mediapro. Stăpânul celor mai multe dintre tonomatele care au otrăvit, prin manipulare, spaţiul public românesc, va ajunge astfel să-şi renegocieze poziţia deţinută în alianţa cu liberalii de mucava ai lui Antonescu.

Stelian Tănase, de la regulile BBC la regulile lui V.C. Tudor

Că deontologii de pe sticlă mai există doar în basme nu mai este niciun secret. Că fiecare om are preţul lui este arhicunoscut. Dar să te vinzi pe doi arginţi este o cu totul altă poveste. Totuşi oameni ca Bogdan Chireac, Sorin Roşca Stănescu sau mai nou Stelian Tănase au lăsat de mult la o parte deontologia jurnalistică pentru manipularea ordinară făcută în curtea media a celor doi moguli, Vântu şi Voiculescu. Ultimul dintre cei trei enumera şi mai sus a dat luni testul final de tonomat-vuvuzea şi s-a descalificat definitiv, credibilitatea lui fiind egală cu a lui Vadim Tudor.

Prima clasificare după criterii europene a universităţilor din România. Află care sunt universităţile de top

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile vor fi clasificate în funcţie de trei elemente: universităţi centrate pe educaţie; universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică, sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie. Evident, în ultimele două categorii, cele mai valoroase din punct de vedere al educaţiei, nu se află nicio universitate privată din România, semn că învăţământul privat universitar e încă departe de performanţă.

Adio credite de consum!

Garanţii de 133% la creditele de nevoi personale. Creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%, potrivit unui proiect de regulament BNR, publicat ieri pe site-ul băncii centrale. BNR are în vedere limitarea maturităţilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, faţă de 20 de ani perioada maximă practicată în prezent pe piaţa bancară pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă.

CURIERUL NATIONAL

E nevoie de un minister al fondurilor europene?

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, ieri, la un post de radio, că rata de absorbţie a fondurilor europene se va îmbunătăţi "la un an, un an şi ceva" de la înfiinţarea noului minister. Viitorul minister pentru fonduri europene ar urma, în opinia lui Leonard Orban, să coordoneze, nu să preia programele operaţionale de la alte ministere. "Rolul principal al acestui minister şi al ministrului responsabil ar trebui să fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operaţionale care există la diferite ministere, pentru că asta ar însemna reînceperea procesului de evaluare, lucru care ar dura extrem de mult, ci o coordonare pe orizontală, o gestionare a problematicii extrem de largi, care se întâlneşte pentru toate programele operaţionale.

Rombat a dat de gol Dacia: va lansa maşini microhibrid din 2013

Reprezentanţii producătorului de baterii pentru automobile Rombat Bistriţa au dezvăluit ieri planurile Dacia pentru 2013, când constructorul de la Mioveni va introduce modele cu tehnologia start-stop. Oficialii companiei bistriţene au "scăpat" mai devreme informaţia, afirmând că de la finele anului viitor sau începutul lui 2013 vor produce baterii cu tehnologia start-stop, pentru constructorul român de automobile. Tehnologia start-stop permite oprirea automată a motorului după ce este ridicat piciorul de pe frână şi repornirea la apăsarea acceleraţiei.

Salvaţi Bucureştiul: Până la urmă, Cathedral Plaza tot va fi demolată

Toate cele 6 recursuri formulate de Millenium Building împotriva deciziei Curţii de Apel Suceava, care a catalogat construcţia drept ilegală, au fost respinse. Pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 şi al Tribunalului Neamţ se află 2 procese prin care se cere demolarea pentru că autorizaţia, deja anulată de instanţă, este ilegală. Cu toate acestea, dezvoltatorul anunţă că va face plângere penală împotriva lui Sorin Oprescu pentru că l-a înştiinţat că trebuie să înceapă demolarea. Controversată încă din faza de proiect, construcţia Cathedral Plaza ar putea fi demolată în aproximativ 3 ani, când se vor finaliza cele două procese aflate pe rolul instanţelor Judecătoriei Sectorului 1 şi al Tribunalului Neamţ, a afirmat ieri, pentru Curierul Naţional, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul",

Fostul premier islandez, deferit justiţiei pentru criza din 2008

Pare să fie o premieră în contextul tumultuos al crizei financiare ce loveşte dur, începând din 2008, spaţiul european. Fostul premier al Islandei, Geir Haarde, al cărui proces s-a deschis luni la Landsdomur - unica instanţă abilitată să judece miniştri sau ex-miniştri - este considerat răspunzător de prăbuşirea în 2008 a sistemului financiar al ţării. Concret, precizează "The New York Times", Geir Haarde este acuzat de "mare neglijenţă" şi "violarea legilor privind răspunderea ministerială". În plină criză financiară, reaminteşte presa locală, trei cele mai mari bănci ale insulei au intrat în faliment, în condiţiile în care ele deţineau active reprezentând echivalentul a 923 la sută din Produsul Intern Brut al ţării.

EVENIMENTUL ZILEI

Marian Vanghelie şi Victor Ponta se bat în sondaje pentru Bucureşti

Lupta pentru desemnarea candidaţilor la primăriile de sectoare se va duce prin intermediul cercetărilor sociologice efectuate de către toate taberele din USL implicate în cursa electorală. Război surd în interiorul PSD şi PNL pe candidaturile pentru primăriile de sectoare şi cea a Capitalei. Victor Ponta şi Marian Vanghelie se contrează în sondaje paralele, unul ca să dovedească că PSD nu are nevoie de candidatura edilului de la 5 decât pentru acel sector, celălalt, pentru a demonstra că se poate bate parte în parte cu Sorin Oprescu. În PNL, confruntarea se dă între Vlad Moisescu, liderul de Bucureşti, şi rivalul său, Rareş Mănescu, susţinut din umbră de Crin Antonescu: fiecare caută să-şi impună proprii oameni în sondajele pentru primăriile de sector.

România - Franţa 0-0. "Adieu", calificare! Cum aţi trăit marea inaugurare?

Noul stadion "Naţional Arena" a fost, în premieră, gazda unei partide. Tricolorii au remizat aseară cu Franţa, scor 0-0, dar au mai pierdut o bătălie în lupta de calificare la Euro 2012. Arena a fost plină cu o oră înainte de startul meciului, spectacolul din tribune fiind extraordinar. Meciul a fost slab, iar gazonul de-a dreptul prost. Ocaziile de poartă au absentat de pe "Naţional Arena", iar stadionul va trebui să mai aştepte ceva vreme până să răsune de bucuria golului.

Cum să obţii maximum de la casele de amanet

Perioada pe care faceţi contractul, condiţiile acestuia şi reputaţia firmei sunt câteva dintre aspectele la care trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru a nu vă păcăli. Intr-o perioadă în care mulţi oameni se plâng de lipsa banilor, casele de amanet pot reprezenta o soluţie în cazul în care aveţi nevoie de cash pentru o perioadă scurtă de timp. Trebuie însă să ţineţi cont de câteva lucruri, înainte de a alege această variantă. Este bine să alegeţi această variantă dacă aveţi nevoie de bani pentru o perioadă scurtă. Dobânzile sunt destul de mari şi pot depăşi 1% pe zi.

Unde şi pe câţi bani se poate angaja un tânăr picat la Bac

Cei 164.000 de adolescenţi care nu au reuşit să obţină diploma în acest an se pot angaja ca portar, vânzător, agent de asigurări sau ospătari pentru salarii care pot ajunge şi la 1.000 de euro, în străinătate. Liceenii care au picat Bacul în ambele sesiuni pot fie să se angajeze în domenii unde diploma de bacalaureat nu reprezintă o cerinţă obligatorie, fie să stea acasă şi să înveţe temeinic pentru a promova în vara anului viitor. De asemenea, aceştia pot opta pentru şcolile postliceale sau pot merge la cursuri de calificare profesională pentru a deveni bucătari, patiseri, sudori, mecanici auto sau frizeri. Tinerii care au picat la Bac pot opta pentru joburi ca portar, vânzător sau agent de asigurare. Salariul unui portar de la care se cere să aibă minim zece clase nu depăşeşte 200 de euro, potrivit specialiştilor în domeniu.

JURNALUL NATIONAL

Fathi Taher "mituieşte" Justiţia cu 50 de lei pe zi

Pentru că nu este pusă în aplicare hotărârea, la data de 19 de­cembrie 2001, Tribunalul Bucureşti a condamnat societatea Griro Bucureşti, intrată între timp în proprietatea lui Taher şi a câtorva asociaţi, la plata a 500.000 lei vechi pe zi, drept "amendă civilă în favoarea statului, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu". Este vorba de obligaţia de a ceda proprietarului legal, firma Chema Project, din Bucureşti, un spaţiu de peste 1.000 de metri pătraţi, dintr-un imobil situat pe Calea Griviţei din Bucureşti. Clădirea s-a aflat iniţial în portofoliul SC Griro SA (o societate desprinsă din fostele Ateliere Griviţa Roşie), societate pe care, aşa cum arătam, Taher a cumpărat-o de la AVAS, în anul 2004, la preţul "simbolic" de 1,2 milioane de dolari, achitat în rate (numai terenul aferent, de peste 125.000 de metri pătraţi, situat într-o zonă scumpă a Capitalei, valora la acea dată de câteva zeci de ori mai mult)

Franţa îl ajută pe Gaddafi să fugă de sub nasul NATO?

Fostul lider libian este "într-o stare de sănătate excelentă" şi "organizează apărarea" Libiei, spun apropiaţii săi. Noi informaţii au fost făcute publice ieri cu privire la regimul răsturnat de la Tripoli. Surse militare din Franţa şi Niger au anunţat că un important convoi de vehicule civile şi militare care venea din Libia a traversat luni seară Agadez dinspre Arlit, un oraş minier situat în apropierea frontierei algeriene, şi se îndrepta spre Niamey. La Agadez, cel mai mare oraş din această parte a Saharei, Gaddafi este în conti­nuare o figură populară. Majoritatea locuitorilor de aici sunt tuaregi, pe care colonelul i-a ajutat şi susţinut, anii trecuţi, pentru a obţine auto­nomia de regimul de la Niamey (Capitala Republicii Niger).

Cadou pentru Boc: Ora Guvernului

Premierul Emil Boc a împlinit ieri 45 de ani. El a primit de la şeful FRF un tricou personalizat al echipei naţionale şi a spus că a fost felicitat de dimineaţă atât de soţie, cât şi de preşedintele Băsescu. Coincidenţă sau nu, conducerea Senatului a aprobat tot ieri un memorandum intern prin care va fi instituit obiceiul invitării o dată pe lună a primului-ministru, Emil Boc, în faţa membrilor acestei Camere pentru a-şi prezenta priorităţile.

NATIONAL

Juniorul lui Prigoana, cel mai bogat sugar din Romania

Desi are doar opt luni, micutul Eduard Prigoana se poate lauda deja cu o avere frumusica. Obisnuit sa-si trateze copiii in mod egal, Silviu Prigoana a trecut pe numele lui Eduard 17% din actiunile companiilor detinute. In consecinta, chiar daca inca mai poarta pampers, mezinul familiei Prigoana a intrat in lumea oamenilor de afaceri cu o avere frumusica, pe care multi ar invidia-o. Chiar daca acum el nu intelege ce responsabilitate se afla pe umerii lui, tatal spera ca si Eduard sa fie la fel de cumpatat si echilibrat ca si fratii sai mai mari.

Ioana Basescu cosmetizeaza PDL

PDL-ului i se pregateste un tratament cosmetic forte. Nu-si va schimba numai parul portocaliu, ci si identitatea, "Miscarea Populara" fiind noul nume de cod. "Miscarea Populara" va fi noua eticheta lipita, pana in alegeri, pe PDL. Redenumirea va pacali, spera democratii, resentimentele produse de scaderea salariilor si pensiilor si de disponibilizarile in masa la care s-a dedat PDL-ul in ultimii doi ani. Strategia a fost confirmata de rezerva manifestata de Emil Boc atunci cand a fost intrebat daca PDL va defila in alegeri cu numele purtat astazi sau rebotezat: "Astazi avem PDL, ce va decide PDL-ul pana in 2012 nu pot inca astazi sa spun cu siguranta". Ioana Basescu a inregistrat deja la OSIM, inca din primavara, marca "Miscarea Populara".

Danut Pop: Oprescu, sclavul grupurilor de interese

PER contesta independenta cu care se lauda primarul general Sorin Oprescu si afirma ca edilul sef al Capitalei este strans legat de unele "cercuri de interese". Ecologistii nu inghit declaratia de independenta a lui Sorin Oprescu: "Eu n-am stapan, mie nu-mi comanda niciunul". "Niciodata nu a fost Sorin Oprescu independent, nu are cum sa fie nici de acum inainte. Are obligatii mult prea mari fata de unele cercuri de interese", afirma liderul PER, Danut Pop.

PUTEREA

Statul dator la stat

O anomalie legislativă, prezentă de ani buni în România, permite unor instituţii publice să încaseze bani de la buget (pentru salarii şi alte cheltuieli), dar, în acelaşi timp, pentru diverse servicii, şi de la alte structuri ale administraţiei publice locale şi centrale, finanţate de la buget. Putem spune că statul plăteşte de două ori: o dată prin alocarea de fonduri de la buget pentru funcţionarea unor instituţii şi a doua oară prin achitarea unor servicii prestate între acestea.

Boagiu mai taie 20% din lefurile ceferiştilor

Chiar dacă a trimis în şomaj aproape 1.000 de ceferişti în ultimele două luni, CFR SA (Infrastructură) le pregăteşte celor aproximativ 19.000 de salariaţi, care mai administrează şi întreţin infrastructura feroviară, o nouă surpriză neplăcută. Ceferiştii vor avea de ales între tăierea veniturilor cu 10% sau reducerea programului de muncă la patru zile pe săptămână, respectiv reducerea lefurilor cu 20%. Dacă CFR SA nu reuşeşte reducerea cheltuielilor bugetare cu aproape 43 milioane de lei, administratorul infrastructurii feroviare ar putea concedia încă 1.000 de salariaţi.

BRD - Credite pentru fermierii din "Primul Siloz"

BRD-Groupe Societe Generale a anunţat, marţi, că acordă credite pentru finanţarea nevoilor de trezorerie ale fermierilor care deţin certificate de depozit emise în cadrul Programului "Primul Siloz". Potrivit băncii, este vorba despre fermierii care îşi depun producţia de seminţe de consum (grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, rapiţă, soia) la oricare dintre depozitarii licenţiaţi de Ministerul Agriculturii. Pe baza "talonului de gaj" aferent Certificatului de depozit, clienţii băncii beneficiază de o finanţare pe termen scurt de până la 80% din valoarea de despăgubire a certificatului. Principalul avantaj al finanţării îl reprezintă faptul că beneficiarul are posibilitatea de a-şi valorifica seminţele depozitate la un moment ulterior, când preţul de vânzare este optim.

ROMANIA LIBERA

Baronul gazonului: "Ce vă f...e grija de afacerile mele?"

Adrian Oprişan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, a ajuns un adevărat baron al lucrărilor de amenajare, refacere sau întreţinere a terenurilor sportive din România. Multe dintre contractele obţinute în ultimii ani de firma acestuia au fost finanţate din bani publici, cum au fost cele pentru stadionul naţional (în 2003 şi 2011), sau de la Constanţa, Vâlcea, Turnu Severin, etc. Compania lui Oprişan a fost acuzată în numeroase rânduri că a făcut lucrări proaste (cum este şi cazul gazonului de pe Naţional Arena) sau cu preţuri supraevaluate.

Fascinaţia "conspiraţiilor diabolice"

La zece ani după atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite, americanii continuă să creadă în multiplele teorii ale complotului ţesute în jurul acelor evenimente tragice, care au schimbat lumea. Bin Laden nu înseamnă nimic. 11 septembrie este un complot al Administraţiei Bush destinat să justifice invaziile în Afganistan şi Irak. Ziua de 11 septembrie furnizează un bogat material pentru teoriile conspiraţioniste şi în principal este vorba despre faptul că am fost minţiţi în legătură cu oribilele atentate teroriste din anul 2001. Americanii nu au fost victimele, ei au fost organizatorii.

Cum au ajuns "tigrii baltici" de la coadă în fruntea Europei

Lituania, Letonia şi Estonia au creşteri economice între 5 şi 8%, faţă de cele 0,2% ale României. Ţările baltice au ajuns din nou "tigrii" economici ai Europei, după ce în prima parte a crizei au avut parte de cele mai dramatice prăbuşiri economice. Măsurile de austeritate luate din timp, absorbţia fondurilor europene şi flexibilitataea economiei au fost principalii factori care au ajutat la redresarea rapidă a Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. Cele trei ţări sunt acum pe podiumul creşterii economice din Uniunea Europeană.

Cine mai dă credite doar cu buletinul

O companie specializată în intermedierea de credite a readus în actualitate defunctul credit doar cu buletinul, cel care a dat atât de multe bătăi de cap băncilor. Produsul lansat de Credit Zone presupune o finanţare de până la 40.000 de lei pe o perioadă de până la 5 ani. Dobânda este de 13%, fixă pe toată perioada. Mai interesant este că, spre deosebire de strămoşul său, produsul se adresează şi firmelor şi persoanelor fizice autorizate. Documentaţia cerută este minimală. Astfel, pentru persoane fizice sunt deajuns buletinul şi o factură de utilităţi, pentru persoane juridice actul constitutive şi o balanţă simplă, iar pentru PFA registrul de încasări şi plăţi.

ZIARUL FINANCIAR

Primul headhunter din proiectul "Caut CEO pentru stat" va încasa 120.000 de euro anul acesta

Headhunterul care va oferi consultanţă celor 6 angajaţi din Ministerul Economiei care se ocupă de introducerea managementului privat la companiile de stat care au afaceri de 10 mld. euro anual ar putea încasa 120.000 de euro până la finele anului. Ministerul Economiei a publicat pe site (http://www.minind.ro, rubrica Achiziţii publice/Proceduri) normele cu ajutorul cărora firmele de executive search care vor să consilieze autorităţile în acest proiect să poată participa la prima licitaţie lansată de minister. Headhunterul care va câştiga licitaţia va deveni astfel "consultantul" care va ajuta la selecţia firmelor de executive search (adică a competitorilor săi) care vor face efectiv înlocuirea managerilor de la marile companii de stat cu profesionişti care au experienţă în privat.

România a încasat patru lovituri în politica externă, dar diplomaţii ei vorbesc despre teorii internaţionale

UE refuză României intrarea în Spaţiul Schengen. Printr-un precedent neîntâlnit, Spania închide piaţa muncii pentru români. UE taie din fondurile structurale acordate României, în vreme ce o comisie a ONU blochează Bucureştiul pe piaţa tranzacţiilor cu certificate de emisii de carbon (de cel puţin 1,5 mld. euro). De unde vine eşecul? De la aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, România nu mai are niciun orizont. Nici în politica externă, nici în cea europeană. Reuniunea anuală a diplomaţiei române de săptămâna trecută nu a clarificat apele: ce vrea România şi ce trebuie să facă diplomaţii români în noua situaţie?

Dobre, ARACO: Mai bine construim drumuri expres decât autostrăzi

Drumurile expres, şosele pe care Ministerul Transporturilor le-a scos în ultimii ani de pe lista de priorităţi, ar rezolva mult mai repede problemele traficului din România, în condiţiile în care se construiesc mult mai repede şi au un cost pe kilometru de doar 55% din cel al unui kilometru de autostradă. Drumul expres este o şosea cu patru benzi pe care, în principiu, sensul de mers poate fi alternat în funcţie de dimensiunile traficului auto, pe când o autostradă presupune cel puţin două benzi pe sens, spaţii de urgenţă, precum şi spaţii de demarcare pe mijloc.

Fondurile de pensii fac mai puţini bani pentru participanţi

Randamentele obţinute de fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au scăzut cu aproape două puncte procentuale în august, rata de rentabilitate anualizată medie a celor nouă fonduri de pe piaţă ajungând la 10,7% în luna iunie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Scăderea este de aproximativ cinci puncte procentuale comparativ cu nivelul din august anul trecut. Randamentele au scăzut constant în ultimul an din cauza câştigurilor mai mici din depozite bancare şi titluri de stat.

Fondul Proprietatea e cea mai peţită companie din Europa. Varşovia şi Viena îşi încordează muşchii pentru a câştiga cea de-a doua listare

Bursele din Varşovia şi Viena, cei mai mari operatori bursieri din Europa Centrală şi de Est, se duelează în declaraţii pentru a câştiga listarea secundară a Fondului Proprietatea. Câştigătorul va fi decis de acţionarii Fondului în această toamnă, iar trofeul sunt perlele energetice ale României nelistate încă pe nicio Bursă. Fondul Proprietatea (FP) are o avere de 3,7 miliarde de euro şi deţine pachete semnificative de acţiuni la cele mai importante companii din sectorul energetic (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz), cea mai mare parte nelistate. Pe 25 ianuarie, Fondul s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti, însă bursa românească este departe de a reflecta valoarea Fondului, având în vedere că acţiunile FP se tranzacţionează la un discount de 60% faţă de activul net.

Şeful Băncii Mondiale îi dă dreptate lui Isărescu: "Nu se ştie ce va fi, incertitudinea e mare"

O nouă rundă de recesiune la nivel global sau în Statele Unite este puţin probabilă, însă există riscuri şi un grad ridicat de incertitudine, a declarat marţi preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Reuters. "Nu cred că Statele Unite sau lumea vor intra într-o nouă rundă de recesiune, dar există niveluri ridicate de incertitudine", a afirmat Zoellick într-o conferinţă la Singapore. SUA vor trece probabil printr-o perioadă de creştere economică lentă, cu şomaj ridicat, a adăugat oficialul. Ministrul finanţelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, a declarat anterior, la acelaşi eveniment, că recesiunea globală este acum cel mai probabil scenariu, deoarece creşterea economică din SUA şi Europa a trecut în "viteza stagnare'

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb