REVISTA PRESEI 07.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 octombrie 2016

ADEVARUL

ELCEN intră oficial în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea companiei ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, de intrare în insolvenţă şi a desemnat ca administrator judiciar KPMG. Decizia poate fi contestată în şapte zile de la comunicare. ELCEN are datorii de 1,6 miliarde de lei, dar trebuie să încaseze 3,6 miliarde de lei de la RADET, aflată tot în insolvenţă.

Biroul Electoral Central a decis, prin vot, să încalce legea electorală

Biroul Electoral Central a emis o decizie de interpretare a legii privind alegerea Parlamentului care încalcă însăşi legea electorală. Ca urmare a acestei decizii, nu se mai pot contesta la Curtea Constituţională prevederi care reglementează condiţiile de depunere a candidaturilor. Legea electorală prevede clar că admiterea sau respingerea candidaturilor de către Birourile Electorale Judeţene se face în termen de 48 de ore de la data depunerii, ŞI NU în termen de 48 de ore de la data în care expiră perioada de depunere a candidaturilor.

Erdogan îşi construieşte propriul Pentagon

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să reunească toate structurile însărcinate cu securitatea şi apărarea ţării sale sub un singur acoperiş. Noul sediu central al serviciilor de informaţii şi apărare turce se va numi Pentagon şi este în fază de construcţie în apropiere de Ankara. Potrivit presei turce, citate de Sputnik, lucrările de construcţie la Pentagonul lui Erdogan, inspirat de cel de peste Atlantic, au început imediat după puciul eşuat în noaptea de 15 spre 16 iulie. Noul sediu central al serviciilor de informaţii şi apărare ale Turciei este construit la Etimesgut, în apropiere de Ankara.

Kovesi le-a arătat vedetelor Antena 3 de unde să-şi achite calomniile

Informaţii extrase de reporterii "Adevărul" din dosarul procesului în care şefa DNA îi acuză de calomnie pe realizatorii emisiunii "Sinteza Zilei" arată că procurorul-şef a depus probe complexe, privitoare la veniturile mari ale pârâţilor, pentru a dovedi că aceştia nu se pot plânge că n-au bani să-i achite în solidar daune morale, stabilite de judecători la suma de 250.000 de lei.

Un blogger a primit 500.000 de lei, din bani publici, pentru monitorizarea presei din Bacău

327.000 de lei a plătit Primăria Bacău firmei bloggerului Florin Gheorghe Popescu, zis "Aghiuta", pentru monitorizarea presei în perioada 2010-2015, iar Consiliul Judeţean, pentru contractele din 2011 până în prezent, aproape 170.000 de lei. Viceprimarul Constantin Scripăţ afirmă că banii s-au cheltuit fără nicio utilitate şi că de fapt bloggerul a fost recompensat astfel pentru susţinerea unor politicieni şi defăimarea opoziţiei.

Dragnea cere prietenia generaţiei Facebook

Aproape inexistent până acum câteva luni în mediul online, liderul PSD Liviu Dragnea s-a mutat pe Facebook înainte de alegerile parlamentare. Noua strategie de comunicare arată teama liderului PSD de a deveni, asemenea lui Ponta, "victima" electorală a generaţiei Facebook. De două luni, preşedintele PSD Liviu Dragnea a transformat Facebook-ul în principalul canal de comunicare al partidului. Având contraexemplul lui Victor Ponta, preşedintele PSD Liviu Dragnea încearcă o apropiere de publicul Facebook înainte de alegerile parlamentare, în urma cărora Dragnea vrea să fie desemnat premier.

Obiectivul Guvernului pentru 2035: două autostrăzi care să traverseze ţara

Strategia de dezvoltare teritorială a României (SDTR) se intitulează "România policentrică 2035. Coeziune şi competitivitate teritorială, dezvoltare şi şanse egale pentru oameni" şi îşi propune ca dezvoltarea teritoriului României în perspectiva anului 2035 să fie concentrată pe asigurarea unui teritoriu funcţional, administrat eficient, astfel încât să fie asigurate condiţii atractive de viaţă şi locuire pentru cetăţenii săi şi să aibă un rol important în dezvoltarea zonei de sud-est a Europei, scrie news.ro. Pe termen lung, Guvernul are în vedere realizarea a 2 autostrăzi complete, care să traverseze ţara nord-sud şi est-vest, realizarea a 2 autostrăzi la exteriorul Carpaţilor, realizarea unui pod nou peste Tisa (la Sighetu Marmaţiei), realizarea a cel puţin o trecere de cale ferată de viteză sporită peste Carpaţii Orientali.

Angela Merkel avertizează Londra în privinţa Brexitului

Cancelarul federal german, Angela Merkel, a subliniat joi că Uniunea Europeană trebuie să rămână fermă în privinţa poziţiei sale potrivit căreia accesul la piaţa unică a blocului comunitar este legată de libera circulaţie a persoanelor, notează agenţia Reuters în pagina sa electronică. "Principala întrebare va fi cât acces la piaţa unică va primi Marea Britanie şi, reciproc, cât acces la piaţa britanică putem obţine noi? Şi cât de pregătiţi suntem să condiţionăm politic acest acces, pentru apărarea celor patru libertăţi", a spus Merkel.

Nicuşor Dan: Avem nevoie de 100.000 de lei pentru campania de strângerea de semnături

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că USR are nevoie de 100.000 de lei pentru a instala mai multe corturi pentru strângerea semnăturilor de susţinerea în vederea participării la alegerile parlamentare, Nicuşor Dan solicitând simpatizanţilor partidului să doneze câte 50 de lei. Preşedinele USR a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că partidul se apropie de 5000 de semnături strânse pe zi şi a menţionat că 10.000 pe zi este numărul care le-ar asigura cele 200.000 de semnături necesare participării la alegerile parlamentare, până în data limită, 27 octombrie.

BANCHERUL

Rata creditelor neperformante a scăzut la 10,56%

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a scăzut la 10,56% in luna august, cu aproape o jumătate de punct fată de luna precedentă, când era 11,02%, dar nu pentru ca volumul de restante s-a diminuat, ci datorita faptului că băncile continua să-si scoată in afara bilanţurilor creditele cu întârzieri mari la rambursare, cu puţine şanse de recuperare. BNR a găsit această stratagemă pentru bănci, de scoatere a neperformantelor in afara bilanţurilor, după provizionare, aşadar recunoaşterea pierderilor, cu scopul de a se diminua artificial rata creditelor neperformante din sistemul bancar românesc, cea mai ridicată dintre tarile din regiune. In urmă cu un an, in august 2015, rata creditelor neperformante era 16%, după ce in martie 2014 ajunsese la 22%.

Banca Carpatica oferă 0,0896 lei/acţiune BCC pentru acţionarii care vor să se retragă

Banca Carpatica acordă, la cerere, in condiţiile art. 134 si art. 103 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile, dreptul de retragere a acţionarilor care nu vor vota in favoarea aprobării fuziunii cu Patria Bank, a anunţat banca. Preţul de retragere a acţiunilor a fost stabilit de Ernst&Young, desemnat a expert autorizat independent, pe baza valorii de piaţă a capitalului propriu al Carpatica, după doua metode: - valoarea activului net, de 194,3 milioane lei, rezultând un preţ pe acţiune de 0,0882 lei/acţiune; - valoarea de piaţă, de 200, 4 milioane lei, rezultând un preţ pe acţiune de 0,0910 lei/acţiune. Valoarea medie pe acţiune, rezultata din media celor doua metode de evaluare, care reprezintă si preţul brut de retragere propus, este de 0,0896 lei/acţiune BCC.

CURENTUL

CSM consideră că pensiile magistraţilor de peste 100.000 de lei nu pot fi legale

Dezvăluirea făcută de ministrul Raluca Prună a pus România pe jar. Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a propus, joi, în plen, ca instituţia să se adreseze Casei Naţionale de Pensii în privinţa acestei situaţii. "Indiferent cum ar interpreta un judecător legea, iar legea de acum, articolul 81, alineatul 1 este foarte clar şi corelează şi cu 81, alineatul 3. Pensia se stabileşte în raport de indemnizaţia obţinută în ultima lună de activitate. Nimeni nu poate să aibă într-o lună de activitate indemnizaţie de 130.000 de lei, astfel încât să obţină o pensie de 100.000 de lei. Chiar dacă mergem pe legea veche, anterior modificării, în care se spunea media veniturilor pe ultimele 12 luni, nu se poate ajunge la aşa ceva, pentru că drepturile salariale restante obţinute şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti nu reprezintă venituri lunare.

Proiect: medicii ar putea primi locuinţe de serviciu sau bani de chirie

Senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai a depus, la Senat, un proiect de lege prin care medicii să beneficieze de locuinţă de serviciu, în localitatea în care se află spitalul unde lucrează. În lipsa locuinţei, autorităţile ar putea fi obligate să le dea bani pentru plata chiriei unui apartament. Proiectul de lege ii vizeaza pe toti medicii din România, inclusiv cei rezidenti. Conditia este ca ei sa lucreze cu norma intreaga in spital.

CURIERUL NATIONAL

Vodafone, amendată cu 100.000 de lei

ANCOM a constatat că operatorul a încălcat dispoziţiile din Regulamentul UE nr. 531/2012 şi constituie contravenţie conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011. Vodafone a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii cu 100.000 de lei, pentru că nu a aplicat plafonul financiar sau de volum maxim care să limiteze consumul de date în roaming la costul implicit de 50 euro/lună (fără TVA) sau la un alt nivel ales de utilizatori dintre cele puse la dispoziţie de propriul furnizor.

Italia vrea să renunţe la zona euro

Laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, susţine că Italia şi alte ţări din Europa îşi pregătesc ieşirea din zona euro din cauza problemelor economice cu care se confruntă, informează stiripesurse.ro, citat de B1TV. "Va mai exista o zonă euro peste 10 ani, însă întrebarea este 'Cum va arăta ea?'. Este foarte puţin probabil că ea va mai avea 19 state membre. Este dificil să spunem cine va mai face parte", a afirmat Stiglitz. "Populaţia Italiei este din ce în ce mai dezamăgită de euro. Italienii încep să conştientizeze că Italia nu funcţionează în interiorul zonei euro", a adăugat acesta. De asemenea, Joseph Stiglitz acuză politicile de austeritate promovate de Germania că ar fi de vină pentru problemele economice ale Europei. Acesta mai spune că singura şansă pentru relansarea economiei din Europa ar fi o divizare a uniunii monetare.

CSM va cere Casei de Pensii o situaţie a pensiilor de magistraţi de peste 100.000 de lei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să solicite Casei Naţionale de Pensii o situaţie privind pensiile magistraţilor în cuantum de 100.000 lei, potrivit HotNews.ro. În România există 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe lună, informează Ministerul Justiţiei într-un set de răspunsuri transmise HotNews.ro la câteva întrebări pe marginea unei postări publicate de ministrul Raluca Prună în data de 21 septembrie pe Facebook. Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a propus, joi, în plen, ca instituţia să se adreseze Casei Naţionale de Pensii în privinţa acestei situaţii.

30% dintre autobuzele cumpărate pentru RATB vor fi electrice

"Suntem în pregătirea documentaţiei extrem de importante pentru achiziţionarea a 500 de autobuze noi, extrem de necesare pentru înnoirea parcului auto al RATB, o acţiune care, din punctul meu de vedere, ca fost jurnalist în domeniul economic, ar fi trebuit să se întâmple cu mulţi ani în urmă. Potrivit legislaţiei de ultimă oră, 30% dintre aceste autobuze vor trebui să fie electrice, ceea ce este un semn bun, pentru că începem şi noi să investim în mediu şi să ţinem cont la fiecare investiţie şi de calitatea aerului", a declarat edilul general, care a participat joi la deschiderea lucrărilor Congresului Federaţiei Sindicatelor din Transporturi Transloc şi Servicii Publice "ATU - ROMÂNIA".

Reţeaua Lidl ajunge la 200 de magazine în toată ţara

Retailerul Lidl continuă investiţiile în România prin inaugurarea unui nou concept de magazin. Primul dintre acestea va fi situat în Dumbrăviţa, judeţul Timiş, şi a fost deschis ieri, 6 octombrie. Noua unitate este situată pe Strada Petofi Sandor, Nr. 150, iar, odată cu inaugurarea sa, Lidl va atinge pragul de 200 de magazine în ţara noastră. Noul concept de magazin propus de Lidl a fost creat pentru a oferi o experienţă de cumpărături îmbunătăţită pentru clienţi, un mediu de lucru care să răspundă şi mai bine nevoilor angajaţilor, dar şi pentru a fi sustenabil în ceea ce priveşte protecţia mediului.

Câţi bani au dat părinţii pentru ghiozdanele şi rechizitele copiilor în acest an

Românii au cheltuit în medie 300 de lei pentru pregătirea unui copil de gimnaziu, însemnând ghiozdan plus rechizitele necesare. Pe ghiozdane părinţii au plătit în medie 55 de lei, dar au fost părinţi care au plătit şi 120 de lei pentru ghiozdane cu licenţe. Diverta: Pentru noi, sezonul Back to School a adus vânzări de 3-4 ori mai mari, comparativ cu o perioadă normală.

EVENIMENTUL ZILEI

Lista publicaţiilor din care a copiat Codruţa Kovesi pentru lucrarea de doctorat

Deşi a susţinut, de la primele acuzaţii de plagiat, că şi-a făcut singuă teza, pe zi ce trece apar tot mai multe dovezi că şefa DNA a dat copy-paste din alţi autori. Acuzată că ar fi plagiat în lucrarea de doctorat, pe care a susţinut- o în 2012 în faţa comisiei de profesori de la Univesitatea de Vest şi însoţită de şeful SRI de atunci, George Maior, adjunctul acestuia, Florian Coldea şi Marius Iacob, procuror general adjunct al DNA, Laura Codruţa Kovesi a negat tot timpul, de la izbucnirea scandalului, că a copiat fară să citeze sursele. Cu toate acestea, probele că doctoratul este un fals încep să iasă la iveală înroşind paginile lucrării de doctorat pentru care şefa anticorupţilor a primit nota maximă şi "magna cum laude".

Cea mai bună ţară în care să locuieşti

Finlanda va da anul viitor startul unui program care prevede acordarea cetăţenilor o rentă viageră cuprinsă între 550 şi 750 de euro. Acordarea unei rente viagere tuturor cetăţenilor ar fi mult prea costisitor, iar în program vor fi incluşi oameni care primesc deja ajutoare de la stat, spune profesorul Olli Kangas de la Social Security Institution Kela. Finlandezii vor primi aceşti bani pe viaţă, iar cei care vor să muncească să câştige în plus o vor putea face. Sunt vizate persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 63 de ani.

Marian Vanghelie a căzut în depresie politică

Zdrobitorul eşec înregistrat în lupta pentru Primăria Sectorului 5 - când s-a clasat doar pe un ruşinos loc trei, după Daniel Florea (PSD) şi Ovidiu Raeţchi (PNL), deşi sondajele îl dădeau câştigător - l-a traumatizat pe Marian Vanghelie. Potrivit surselor EVZ, deşi se lăudase că va relansa Partidul Dreptăţii Sociale (PDS) şi că va candida pentru un fotoliu de deputat, Vanghelie (trimis în judecată pentru o mită de 30 de milioane de euro) şi-a evitat constant colaboratorii, intrând într-o letargie ciudată.

Gabriel Berca dezvăluie motivele pentru care i s-a înscenat dosarul de mită

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, a cerut ridicarea controlului judiciar în dosarul în care a fost condamnat după un simulacru de proces la instanţa de fond. Aflat în apel la Instanţa supremă, fostul ministru le-a spus magistraţilor ce motive ar avea unul dintre denunţători, fostul deputat Mihai Banu, să spună la fond că i-a plătit sume de bani, aducând o simplă hârtie imprimată în programul Microsoft Excel. "Denunţătorul a vrut să-l schimbe pe şeful IPJ Bacău. Credea că e stăpânul judeţului când eram eu ministru", a declarat fostul şef al MAI.

Catedrala Mântuirii Neamului

Fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului a înghiţit 25.000 de metri cubi de beton şi are o structură de rezistenţă proiectată să reziste 500 de ani. Construcţia de lângă Casa Poporului este mai lungă decât un teren de fotbal şi are amenajate la subsol spaţii pentru două biserici. Din iulie 2013 până în prezent au fost realizate 70% din totalul lucrărilor şi s-au cheltuit în jur de 40 de milioane de euro. "Suntem la cota 40 de metri. De aici ia naştere turla Pantrocrator care se finalizează la cota 106 metri, structura de rezistenţă din beton armat, peste care venim cu structura metalică a acoperişului care se finalizează la cota 120 de metri. O să fie o clădire mai înaltă decât Casa Poporului," a declarat ing. Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal. Acoperişul Catedralei Mântuirii Neamului va fi montat până în iunie 2018, iar sfinţirea altarului noii catedrale este programată la 1 decembrie 2018.

JURNALUL NATIONL

Mircea Băsescu, la un pas de libertate!

Judecătoria Medgidia a decis că fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, Mircea Băsescu, poate fi eliberat condiţionat. Hotărârea nu este, însă, definitivă, ea putând fi contestată, potrivit stiripesurse.ro. Mircea Băsescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. Judecătorii au dispus ca şi Marian Căpăţână să îşi execute condamnarea, în acelaşi dosar, de trei ani de detenţie, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Mihnea Costoiu, audiat la Parchetul General

Ana Maria Roman a dezvăluit miercuri seară, la Sinteza zilei, că Mihnea Costoiu a fost audiat la Parchetul General în dosarul autodenunţului făcut de Sebastian Ghiţă, în legătură cu presupusului plagiat al şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, mai multe dovezi care arată că ar fi închiriat un avion privat cu care a călătorit prin ţară pentru a convinge experţii să semneze lucrarea de doctorat a şefei DNA. Ghiţă a precizat că a fost însoţit la Cluj de fostul ministru Delegat pentru Învăţământul Superior, Mihnea Costoiu, pentru a-l convinge pe profesorul Gheorghe Mateuţ să-i dea girul Laurei Codruţa Kovesi.

Vânzarea terenurilor agricole către străini, un proiect prin care România îşi înstrăinează un sfert din suprafaţa arabilă

În urma liberalizării pieţei funciare la 1Ianuarie 2014, s-a acordat drept de liberă cumpărare a terenurilor agricole din România, către persoanele fizice, cetăţeni ai UE. Sperând la câştiguri substanţiale în urma tranzacţiilor cu cetăţenii străini, mulţi români au îmbrăţişat această iniţiativă, fără a pune în balanţă drepturile oferite de statul roman vânzătorilor (cetăţeni români) şi cumpărătorilor (cetăţeni străini). Vânzarea terenurilor către străini sau rezidenţi este o problemă strict naţională, decizia înstrăinării pământului fiind lăsată de Uniunea Europeană la latitudinea fiecărui stat membru în parte. Analizând problema mai în profunzime, liberalizarea pieţei funciare a fost gândită şi pusă în funcţiune de către statul român fără restricţii şi interdicţii impuse cetăţenilor străini, lucru care a creat un dezavantaj major şi a pus beţe în roate românilor.

De ce nu poate fi anchetat Ioan Niculae în dosarul Romgaz!

Omul de afaceri Ioan Niculae trebuia sa se prezinte la DIICOT, miercuri, acolo unde ar fi trebuit sa dea o declaratie in dosarul Romagaz. Milionarul mai are un dosar la instanta, Interagro, in care a fost trimis in judecata, iar la DNA se afla un dosar pe numele lui Niculae, disjuns din cel in care a fost trimis in judecata. Doar că Niculae a plecat în urmă cu o lună, în Israel, imediat după ce a fost eliberat condiţionat, din cauza unor probleme de sănătate, potrivit România TV. De aceea nu mai poate fi citat, iar anchetele în dosarele deschise pe numele lui stagnează.

NATIONAL

Vitaminele produc cancer!

Mafia pharma este in alertă de grad zero, după ce, in ultima vreme, s-au înmulţit serios semnalele de alarmă trase de medici si directorii medicali de la tot mai multe spitale cu privire la efectele inverse ale consumului tot mai ridicat de suplimente nutritive. Informaţii de ultima oră i-au alarmat pe mulţi medici, care susţin că atunci când aceste suplimente sunt luate "după ureche" poate creste semnificativ incidenta îmbolnăvirilor cu cancer. In privinţa suplimentelor alimentare, vorbim de o piaţă "la vedere" de peste 220 milioane de euro. Iar teama de un astfel de scandal este atât de mare, încât aşa-numita "mafie pharma" se agita deja sa blocheze la nivelul Ministerului Sănătăţii orice deschidere a "cutiei Pandorei" privind acest subiect.

Gata, americanii sar cu banii!

Administraţia SUA a decis deja schimbarea liniilor americane din Romania. Lucru dovedit de ultima ieşire publica a ambasadorului american Hans Klemm, care a recunoscut că la Washington tocmai ce s-a încheiat procesul de evaluare anuală a relaţiilor dintre Romania si SUA. Iar diplomatul care a gafat nepermis pozându-se cu aşa-zisul steag secuiesc, alături de lideri radicali ai comunităţii maghiare din Transilvania a transmis de această dată, destul de tranşant, ca a primit semnale ca parteneriatul strategic dintre cele doua tari trebuie sa se bazeze de acum înainte pe întărirea relaţiilor economice dintre Romania si SUA, americanii fiind încă restanţi la capitolul investiţiilor directe.

Cum sa faci avere fără sa mişti un pai. Reţeta o are ministrul Energiei

După cum se ştie, declaraţia de avere a ministrului Energie l-a adus pe acesta in atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, aşa ca Grigorescu a fost nevoit sa dea anumite lămuriri. După multiple refuzuri, Grigorescu a recunoscut intr-un final ca este vorba despre platforma monitoreu.com. Practic, Ministrul a câştigat aproape 800.000 de lei din închirierea unui site. Interesant este ca, potrivit urlrom.com, site-ul monitoreu.com se află pe locul 50.763 in Romania, cu 14 vizite zilnice, si are o valoare estimată de 296 de lei la nivelul anului 2015. Minune si nimic altceva! "Am acceptat o oferta de a ceda folosinţa acestei platforme timp de un an contra sumei de 792 000 lei, impozabili, care se regăseşte in declaraţia mea de avere" a spus Grigorescu.

PUTEREA

Ministrul Energiei caştigă 80.000 de lei pe lună din închirierea unui site obscur

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a câştigat aproape 800.000 de lei (aproximativ 80.000 de lei lunar), din închirierea unui site obscur către un off-shore, refuzând să facă precizări clare despre tranzacţie în declaraţiile sale de avere, fapt pentru care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) desfăşoară în prezent o investigaţie. De fapt, în declaraţia de avere a scris doar suma şi titulatura provenienţei: "cedarea folosinţei", fără să spună ce a cedat şi cui. Încolţit de presă (România Liberă a semnalat prima situaţia, iar Hotnews a continuat investigaţia), ministrul s-a rezumat în a spune că este vorba de o platformă online dedicată politicilor europene, adăugând că este o tranzacţie privată, care nu are legătură cu calitatea sa de ministru.

Spitalul de Arşi: Medicul şi asistenta care au efectuat transfuzia greşită, acuzaţi de ucidere din culpă

Cazul femeii de 68 de ani, care a murit în urma unei tranfuzii de sânge greşită, dezvăluit de Robert Veress în ziarul PUTEREA, înregistrează un nou episod. Medicul şi asistenta de la Spitalul de Arşi care erau de gardă când i-au aplicat pacientei o transfuzie cu altă grupă de sânge sunt urmăriţi penal pentru ucidere din cuplă. Incidentul s-a petrecut la sfârşitul lunii iulie, iar primele cercetări au arătat că unitatea transfuzii nu mai avea autorizaţie de un an. Aceasta a stat închisă trei săptămâni.

62 de milioane de lei ajutor de stat pentru uraniul românesc

Autorităţile au găsit o soluţie salvatoare pentru uraniu, una din cele mai importante şi mai preţioase resurse ale ţării. Deşi destul de târziu, Compania Naţională a Uraniului (CNU), care acum se confruntă cu dificultăţi economico-financiare majore, va primi un ajutor de stat de 62 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni. Spunem târziu, pentru că societatea se zbate cu probleme majore de doi-trei ani deja, iar autorităţile ştiau foarte bine situaţia. De o perioadă lungă se aştepta aprobarea demarării explotării unei noi mine de uraniu, în judeţul Neamţ, care ar fi salvat compania, unul din puţinii producători de uraniu din Europa.

ROMANIA LIBERA

Legea produselor româneşti le-a făcut mai mult rău fermierilor

Producătorii acuză hipermarketurile că au profitat de renegocierea contractelor, impusă de actul normativ intrat în vigoare în vară, pentru a impune condiţii mai dure. Mai mult, aceştia afirmă că au fost nevoiţi să dea bani înapoi pentru marfa vândută. Preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru, a explicat pentru "România liberă" că "risturna lunară, adică banii pe care furnizorul trebuie să-i dea înapoi supermarketului, se ridică la 59,25%. Adică, din 100 de lei pe care producătorul îi primeşte de la comerciant pentru produs, prin contractul de vânzare-cumpărare, 59,25 lei trebuie returnaţi retailerului".

Cea mai grea iarnă din ultimul secol se instalează în România

Specialiştii europeni au anunţat că iarna 2016 - 2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de ani. Meteorologii au explicat faptul că mase de aer arctic vor ajunge deasupra continentului european, transmite sursa Mes Astuces. Meteorologul german Dominik Jung avertizează că această iarnă va fi neobişnit de rece, precizând că are "frisoane" doar când se uită peste hărţile şi modelele stabilite de către Serviciul Naţional de Meteorologie. Potrivit lui Jung, cele mai scăzute temperaturi vor fi înregistrate în lunile ianuarie şi februarie. Nici luna martie nu va fi una caldă, însă, temperaturile vor creşte abia din aprilie.

ZIARUL FINANCIAR

Alan O'Herlihy, Everseen - Computer Vision: Cu ajutorul creierelor unor softişti din Timişoara vrea să ajungă la o companie de un miliard de dolari

Un irlandez vrea să ajungă cu ajutorul echipei de cercetare-dezvoltare din Timişoara la un business de soluţii IT pentru retail care să valoreze în câţiva ani un miliard de dolari. "Putem ajunge la o valoare de un miliard de dolari, de la 24 de milioane de dolari, cât valorăm acum. «Creiere­le» sunt aici, în Timişoara. Sunt mulţi experţi care au studiat la universităţi de acolo şi vedem multe talente. (...) Am ales Timişoara pentru că directorul nostru de tehnologie, Bogdan Ciubotariu, pe care l-am întâlnit la Universitatea din Dublin, unde îşi finaliza doctoratul, ne-a povestit despre facultatea şi profesorii de la Universitatea Politehnică din Timişoara, unde a studiat, el fiind născut în Arad. Astfel am luat decizia de a veni aici, unde sunt talentele", a spus Alan O'Herlihy, principalul acţionar al companiei Everseen - Computer Vision.

România are nevoie de 126 mld. euro până în 2035 pentru sectoarele-cheie

România ar avea în următorii ani nevoie în următorii 20 de ani de 126 de miliarde de euro pentru investiţii în infrastructura-cheie, dar, din calculele pe care le-a făcut, a identificat surse echivalente cu 50 de miliarde de euro, adică 40% din necesar. Din necesarul de 126 de miliarde de euro, aproape 20 mld. euro ar putea fi bani din fonduri UE, 22 de miliarde de euro bani de la buget, 5 miliarde bani obţinuţi din împrumuturi şi 3 miliarde din proiecte construite în parteneriat public-privat. Rezultă din acest calcul un deficit de finanţare de 76 de miliarde de euro, adică 60% din necesarul de finanţare de 126 de miliarde de euro. Cifrele sunt consemnate în strategia de dezvoltare teritorială a României (SDTR), numită "Ro­mânia policentrică 2035.

Fondul american Elliott face o nouă încercare de restructurare a acţionariatului grupului Samsung

Cea mai recentă încercare a fondului de hedging Elliott de a restructura Samsung are un avantaj important: americanii cer ca gigantul sud-coreean să implementeze o serie schimbări pe care le avea în plan şi Lee Jae-yong, moştenitorul imperiului Samsung, scrie Wall Street Journal. Elliott, fond condus de miliardarul american Paul Singer, este principalul acţionar de la Fondul Proprietatea din România, una dintre cele mai controversate afaceri din ultimul deceniu. Anul trecut, fondul de hedging din New York a pierdut o bătălie cu acţionarii grupului Samsung pentru blocarea unei fuziuni a holdingului sud-coreean cu un alt afiliat cheie, pe motiv că propunerea ar avantaja familia fondatoare în detrimentul unor acţionari minoritari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb