REVISTA PRESEI 08.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 ianuarie 2015

ADEVARUL

Atentat terorist în Franţa. Atacatorii au fost identificaţi, unul dintre aceştia predându-se poliţiei

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atentat terorist cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 victime, dintre care zece sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. La Paris a fost declarată alertă teroristă, birourile redacţiilor fiind păzite, iar pentru transportul public, muzee, magazine şi locurile de rugăciune au fost luate măsuri de protecţii suplimentare. Ziarul francez "Le Point" a dezvăluit primele informaţii despre cei doi suspecţi ai atentatului de la Paris, în care 12 persoane au fost ucise şi alte 11 rănite, în redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo. Potrivit "Le Point", ar fi vorba de doi fraţi de origine franco-algeriană, 32 şi 34 de ani, amândoi revenind din Siria în această vară. Cel de-al treilea, şoferul, este un tânăr de 18 ani fără adăpost.

Zeci de mii de francezii au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu cei ucişi la publicaţia Charlie Hebdo

Atentatul terorist de la Paris a scos în stradă francezii horătâţi să-şi manifeste solidaritatea faţă cu cei ucişi în atentatul terorist de la sediul redacţiei Charlie Habdo. Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris, scandând "Je Suis Charlie!" ("Eu sunt Charlie"). Peste 65.000 de oameni au participat, în mai multe oraşe din Franţa, la marşuri organizate în semn de solidaritate cu victimele atacului terorist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP. Aproximativ 35.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris. Peste 15.000 de persoane au ieşit pe străzi la Lyon, iar alte 10.000 la Toulouse. La marşul de la Marsilia au participat circa 7.000 de persoane, potrivit autorităţilor, citate de Mediafax.

Ce pensii încasează foştii preşedinţi ai României

Fostul preşedinte Traian Băsescu a încasat deja prima pensie de 2.600 de lei. La aceasta se adaugă indemnizaţia pentru funcţia supremă, de 5.000 de lei. Venituri similare încasează şi ceilalţi doi foşti preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Sociologii spun că un fost preşedinte ar trebui să câştige mai mult. În ziua în care a împlinit 63 de ani, pe 4 noiembrie 2014, Traian Băsescu a intrat oficial în rândul pensionarilor. Potrivit informaţiilor din ultima declaraţie de avere a lui Traian Băsescu, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, pe lunile noiembrie şi decembrie, acesta a încasat 5.166 de lei. Însă venitul total de pensionar al lui Traian Băsescu se va ridica la circa 7.600 de lei, prin aplicarea cumulului de venituri. Asta pentru că în calitate de fost şef al statului, Traian Băsescu are dreptul la o indemnizaţie de 5.000 de lei pe lună. Potrivit Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu.

Adevărul Live. Klaus Iohannis: Justiţia nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, în emisiunea "Adevărul Live", despre Justiţie, despre colaborarea cu premierul Victor Ponta, invitat periodic la Cotroceni, pentru discuţii şi despre viziunea sa referitoare la normalitatea pe care a promovat-o intens în campanie. "MCV-ul a fost şi este util. Ne ajută, a fost convenit până la urmă, a fost convenit în negocierile de aderare. Pe de altă parte, a fost inventat ca şi instrument pentru a ajuta România şi există obiective clar stabilite. Păi, în momentul în care România şi-a îndeplinit obiectivele, este clar că acest instrument devine caduc. Nu am spus că vreau ridicarea MCV fiindcă mie nu îmi place, eu vreau să devenim noi atât de buni încât acest instrument să nu mai fie necesari."

Persoanele dispărute pe lacul Siutghiol au fost găsite tefere, pe mal. Erau braconieri plecaţi la pescuit

Răsturnare de situaţie în cazul persoanelor dispărute pe lacul Siutghiol din Mamaia. Cele trei persoane care erau de negăsit au apărut pe malul celălalt, tefere şi nevătămate. Operaţiunile au fost imediat sistate. Căutările au fost sistate după ce oamenii legii au aflat că cei presupuşi dispăruţi erau braconieri care au traversat lacul şi au ieşit prin dreptul oraşului Ovidiu. Cei trei sunt teferi şi nevătămaţi. Bărbaţilor le-a fost teamă de poliţişti aşa că atunci când au văzut girofarurile pe malul lăsat în spate au fugit şi s-au ascuns. Patru ore mai târziu, unul dintre ei a fost chestionat de poliţie şi a recunoscut că a fost pe lac însoţit de alte două persoane.

Angajaţii de la Dacia se pregătesc de proteste: sindicatele cer majorări salariale

Sindicatele de la Dacia solicită creşterea salariilor cu 15% şi o majorare cu 65% a primei de rezultat, însă administraţia refuză, angajaţii pregătindu-se de declanşarea conflictului de muncă, scrie Hotnews.ro. "Revendicarile de cresteri salariale ale SAD sunt total nerealiste: cresteri salariale de 400 lei (echivalentul a +15% pentru operatori), precum si prima de rezultat de 2.300 lei (+65% fata de prima acordata in 2014)", potrivit Dacia. Dacia a avut un an excelent ]n 2014, dup[ vânzările de autoturisme Dacia noi în Marea Britanie au crescut anul trecut cu 39,1% în comparaţie cu 2013, de la 17.146 unităţi la la 23.860 unităţi, în vreme ce înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au crescut cu 7,5% anul trecut comparativ cu 2013, la 48.907 unităţi. La fel, În Franţa, înmatriculările de autoturisme Dacia noi au crescut cu 12,9% în 2014, la 105.896 unităţi, conferind mărcii o cotă de piaţă de 4,88%.

Curs valutar BNR. Euro a ajuns la un maxim istoric

Banca Naţională a României a anunţat un curs valutar în care euro a urcat până aproape de 4,5 lei, iar dolarul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani şi cinci luni. Datele oficiale arată un curs valutar BNR de 4, 4982 lei pentru euro şi 3,7797 lei pentru dolar. Iată cum a arătat datele din curs valutar BNR zilele trecute: Cursa valutar BNR, 6 ianuarie. 1 euro a fost cotat la 4, 4982 de lei, în creştere cu 0,0009 lei. De asemenea, un dolar a fost cotat la 3,7797 de lei, în creştere cu 0,0055 lei. O altă monedă care a crescut a fost şi francul elveţian. Moneda elveţiană a fost afişată în curs valutar BNR la 3,7441 de lei, cu 0,0013 lei mai mult decât luni. Curs valutar BNR, 5 ianuarie. 1 euro a fost cotat la 4,4973, 1 franc elveţian la 3,7428, iar dolarul american a fost 3,7742 lei.

BANCHERUL

Mugur Isarescu vrea sa dezghete electorata

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, in cadrul unui briefing la BNR, ca ar trebui rediscutat cu bancile programul de reducere a ratelor la credite cunoscut drept electorata, initiat la inceputul anului trecut de fostul ministru al bugetului, Liviu Voinea, in prezent viceguvernator la banca centrala, si sustinut de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul PSD. Guvernatorul chiar a criticat bancile pentru ca nu au sustinut programul lansat din 1 iulie 2014, dar care nu este functional. Electorata, care prevede acordarea unui credit fiscal de pana la 300 de lei lunar celor cu salarii mai mici de 1600 de lei, prin reducerea impozitului pe venit, bani destinati achitarii ratelor la credite, a intrat in vigoare de la 1 iulie 2014, inaintea alegerilor, insa nu a mai fost implementata pentru ca nu a fost pe placul bancilor, dar nici a sefului supravegherii din banca centrala, Nicolae Cinteza.

Cursul valutar nu va iesi nici in 2015 din zona de echilibru de plus/minus 5%, ne asigura guvernatorul BNR

In 2014 leul nu s-a depreciat si nici in 2015 nu se va deprecia prea mult, mai exact nu va depasi zona de echilibru de plus/minus 5%, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Cursul valutar este determinat de piata, precizeaza el, insa atunci cand este influentat de anumite evenimente externe sau interne nefavorabile, cand conditiile din piata tind sa se dezechilibreze, banca centrala intervine pentru a readuce echilibrul cursului, astfel incat acesta sa reflecte fundamentele economice. Guvernatorul spune ca BNR este convinsa ca fundamentele leului sunt solide: deficitul de cont curent, cel care stabileste pe termen lung piata valutara, e sub 1%, iar investitiile directe, care sunt solide, depasesc acest deficit. Isarescu a mai precizat ca BNR are toate instumentele la dispozitie pentru a actiona sa reechilibreze rapid situatia de pe piata valuara, uneori fara ca cineva sa perceapa ca a existat un dezechilibru, si ca este in continuare pregatita, ca si anul trecut, sa actioneze rapid pe piata daca vor aparea asemenea dezechilibre.

CURENTUL

Licitaţie IT cu dedicaţie pentru SAP, în desfăşurare, la HIDROELECTRICA administrată de REMUS BORZA

Hidroelectrica a anunţat că doreşte achiziţionarea unui Sistem Informatic Integrat de tip ENTERPRISE RESSOURCE PLANNING cu arhitectură centralizată, cu instrumente de raportare managerială în valoare fără TVA de 3,5 milioane de euro. Pe site-ul e-licitatie .ro, începând cu data de 19 noiembrie 2014 poate fi accesat anunţul de participare cu numărul 155643, în care se anunţă data limită pentru primirea ofertelor 08.01.2015 ora 14.00, pentru ca în 09.01.2015 ora 10.00 ofertele să fie deschise, conform aceluiaşi anunţ. Licitaţia este cu final cunoscut. Nu va putea participa decât produsul german SAP cu unul din partenerii lui , cel mai probabil ROMSYS. Licitaţia "este pregătită" pentru SAP.

Agheasma - de Tia Şerbănescu

Discursul scris şi rostit de preşedintele Iohannis de Bobotează la CSM a reprezentat pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale, o revizuire a opiniilor sale despre justiţie afirmate în campania electorală. Dozând în chip savant puncte de vedere corecte ("un magistrat este atât de independent cât alege el să fie") cu indicaţii indigeste ("procurorul general să fie membru al CSAT") şi vrând să pară echilibrat, preşedintele şi-a diluat discursul până la limita digerabilă. Pare corect, ca un pantalon călcat la dungă - dar murdar. Ce înseamnă asta? Să nu mai apară "stenograme" în presă? Felul cum au sărit pesediştii în barca lui Iohannis şi felul în care acesta şi-a nuanţat discursul a determinat presa să consemneze "începutul refacerii USL" - Doamne fereşte! - şi să constate că dl. Iohannis a reîmpărţit ţara în două. Fatalitate! Deocamdată, ioaniţii şi victoraşii îşi petrec luna de miere şi respectiv de fiere în condiţii de iarnă. Alunecând.

CURIERUL NATIONAL

Medicii pleacă în masă şi noi nu avem nicio soluţie

Anul trecut au intrat în sistemul sanitar 3.000 de medici şi au ieşit 3500, iar spitalele au rămas cu doar 13.500 de medici, jumătate faţă de nivelul din urmă cu 3 ani. Nu pleacă doar doctorii tineri, ci şi cei cu experienţă: vârsta medie a medicilor care au plecat să muncească în afară a crescut la 43 de ani, de la 32 de ani în 2013. Marea problemă este că toate Facultăţile de Medicină funcţionează la capacitatea maximă, iar 70% dintre studenţi visează să profeseze peste graniţe.

Experţi: Preţul petrolului ar putea coborî până la 20 dolari barilul

Analişti economici de la diverse publicaţii urmăresc cu interes modul în care pentru prima oară în ultimii şase ani preţul petrolului a coborât deja sub 50 dolari barilul. La nivel european, scăderea extrem de rapidă şi consistentă a preţului petrolului şi al carburanţilor este atent urmărită şi analizată, existând opinii potrivit cărora noile preţuri "alimentează incertitudinile în privinţa solidităţii relansării economice". Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", preluat şi de "Jeune Afrique", motivul este unul foarte simplu şi, pentru multă lume, nici măcar nu este o mare noutate: scăderea cererii de ţiţei, concomitent cu creşterea aproape nemăsurată a ofertei. Lucrurile au luat o întorsătură fulminantă mai ales după ce Statele Unite şi-au mărit producţia naţio­nală de petrol de şist, lansându-se într-un marş forţat al utilizării fracturaţiei hidraulice. Unii comercianţi vorbesc de preţuri - în 2015 - de 40, 30 şi chiar 20 dolari barilul, un nivel nemaivăzut din 2002.

Marc Faber: Anul 2015 va fi unul de surprize şi volatilitate

Investitorul elveţian recomandă diversificarea ca cea mai bună variantă pentru un an dominat de necunoscute. Titlurile de stat americane se arată atractive comparativ cu obligaţiunile guvernamentale ale statelor vest-europene. Anul 2015 va fi unul marcat de volatilitate şi surprize, consideră Marc Faber, autor al newsletter-ului pentru investitori "Gloom, Boom & Doom Report", iar cea mai bună variantă de conservare a capitalului o reprezintă diversificarea. Într-o intervenţie pentru Bloomberg TV investitorul elveţian rezident în Thailanda aminteşte că anul trecut a fost unul prost pentru administratorii activi ai portofoliilor, 90 dintre managerii de fonduri raportând performanţe sub cea a principalului indice al Bursei americane, S&P500. În acest context este remarcabil, totuşi, că un randament superior mediei pieţei a fost obţinut de fondul pentru "toate anotimpurile" a Bridgewater Associates construit exact pe principiul diversificării între acţiuni şi bonduri.

Iohannis: Nu trebuie să exagerăm, să nu ajungem la fenomenul "telejustiţie"

Preşedintele Klaus Iohannis" a spus, că prin declaraţia referitoare la scurgerile din dosare s-a referit la faptul că nu trebuie să ajungem la fenomenul de "telejustiţie". "Eu am vrut să trag un semnal de alarmă, orice exagerare strică. Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, dar trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, ci şi dincolo. Nu trebuie să exagerăm, să nu ajungem la fenomenul "telejustiţie", Justiţia nu se face la televizor sau în ziare. E clar că oricine are informaţii este obligat să dea această informaţie, dar trebuie să avem criterii, stabilite bine acolo în sistem, altfel riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia că un om este vinovat şi poate nu e, iar el are dreptul la un tratament corect şi la imagine", a spus ieri Iohannis, în cadrul emisiunii Adevărul Live, relatează B1 TV.

Romgaz hotărâtă să se războiască cu ANAF pentru 22 mil. lei

Compania consideră că organul de control a impus "în mod greşit" anumite sume. O parte din obligaţiile fiscale au fost deja contestate la DGFP Braşov. În cazul în care Fiscul va emite un răspuns nefavorabil companiei, aceasta se va adresa instanţei. Controalele efectuate anul trecut de ANAF la Romgaz pe tema plăţii impozitului pe profit şi TVA pentru perioada 2009 - 2013 au generat obligaţii de plată pentru companie în cuantum de 22,4 mil. lei, ceea ce a nemulţumit profund conducerea societăţii, care a contestat decizia la DGPF Braşov şi are de gând să se adreseze instanţei, în cazul în care aceasta nu va fi soluţionată favorabil societăţii.

Martin Schulz critică speculaţiile Berlinului cu privire la o posibilă ieşire a Greciei din UE

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a acuzat-o miercuri pe Angela Merkel în publicaţia Die Welt de "speculaţii iresponsabile" cu privire la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro în cazul unei victorii a stângii radicale de la Atena în scrutinul le­gislativ anticipat. "Dezbaterile şi speculaţiile ires­ponsabile cu privire la < Grexit > chiar nu ajută", afirmă social-democratul german potrivit AFP. "Trebuie să fie clar pentru toţi: nu se pune în discuţie o ieşire din euro. Recomandările nesolicitate care le oferă oamenilor din Grecia sentimentul că nu ei sunt cei care îşi decid viitorul prin intermediul votului, ci Bruxellesul sau Berlinul, îi împing, de altfel, pe alegători în braţele forţelor radicale", a mai spus oficialul politic.

EVENIMENTUL ZILEI

Klaus Iohannis, forţat să explice declaraţiile despre Justiţie

Multe dintre poziţiile exprimate cu o zi înainte în faţa CSM, au fost nuanţate, ieri, de şeful statului într-un interviu pentru "Adevărul". Klaus Iohannis a reinterpretat dorinţa sa ca România să scape de MCV, a explicat de ce crede că Procurorul General ar trebui să facă parte din CSAT şi şi-a apărat decizia de a-l decora pe preşedintele AFDPR, Octav Bjoza. Totuşi, în ceea ce priveşte direcţiile de politică externă, noul preşedinte a reconfirmat buna relaţie cu SUA şi a spus că îşi doreşte ca România să intre în zona euro. " Evenimentul zilei" a analizat principalele mesaje ale şefului statului. "În CSAT, este ministrul Transporturilor. Acum, chiar cred că lucrurile de care se ocupă Procurorul General sunt cel puţin la fel de relevante", a explicat Klaus Iohannis de ce crede că Ministerul Public trebuie să facă parte din acest Consiliu. Afirmaţia sa conţine însă o eroare: ministrul Transporturilor nu este membru al CSAT. La unele şedinţe ale Consiliului - precum cea în care a fost discutată privatizarea CFR Marfă - a fost invitat însă deţinătorul acestui portofoliu.

Dedesubturile mitei princiare date lui Hrebenciuc

"Evenimentul zilei" continuă seria dezvăluirilor din dosarul "Jaf în codrii României"- care îi are ca principali actori pe deputaţii PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc. Mita consta în 12.000 hectare de pădure. În discuţiile telefonice, prinţul Gheorghe Paltin- Sturdza şi deputatul Ioan Adam (PSD) foloseau un limbaj codificat şi îl numeau pe Hrebenciuc drept "Spitalul". "Nu mă interesează că "Spitalul" nu face nimic. Nu mă interesează", era nervos Sturdza. "Evenimentul zilei" vă prezintă noi detalii inedite din dosarul "Jaf în codrii României", în care Hrebenciuc este acuzat că urma să priemească o şpagă de 12.000 de hectare de pădure. În schimb, parlamentarii trebuiau să-i înlesnească lui Paltin-Sturdza retrocedarea frauduloasă a 43.227 de hectare. Personajul-cheie al întregii afaceri era Hrebenciuc, cel care avea acces la autorităţile locale din Bacău.

Dosarul "Şantaj la Felix TV" "Mitică Dragomir a vrut să se arunce de la etaj"

Şeful peste publicaţiile lui Voiculescu a precizat că jurnaliştii din trustul Intact sunt uniţi de o "orientare comună". De necaz că va sta zece ani ani în puşcărie în "Dosarul ICA", mogulul nu a venit la proces. La un an şi trei luni de la trimiterea în judecată, ieri a început procesul de şantaj al lui Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group. Acuzat de complicitate la şantaj, fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu, a trimis din închisoare o scrisoare în care menţionează că nu doreşte să participe la proces. Până data viitoare, avocatul său trebuie să aducă, în scris, dacă mogulul doreşte sau nu să fie audiat în acest caz. La fel şi Camelia Voiculescu, care nu s-a prezentat la proces. Magistratul Victor Ionuţ Voina de la Curtea de Apel Bucureşti a citi ieri, public, o sinteză a rechizitoriului, moment ce înseamnă începerea judecăţii. După aproximativ jumătate de oră, judecătorul i-a întrebat pe inculpaţii prezenţi dacă-şi recunosc vinovăţia, astfel încât să le fie reduse pedepsele cu o treime.

JURNALUL NATIONAL

DNA bate la uşa lui Ile, iar pământul fuge de sub telegondolă

Pământul fuge de sub telegondola din Vulcan, stâlpii de susţinere s-au înclinat, iar primarul Gheorghe Ile încearcă să ascundă adevărul, deşi în orice moment se poate produce un adevărat dezastru. În paralel, la uşa primarului au ajuns procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care investighează modul în care s-au risipit banii publici pe domeniul schiabil din localitate. Pentru realizarea studiului de fezabilitate Guvernul României a alocat iniţial pentru studiul de fezabilitate suma de 628.000 lei. Din aceşti bani, edilul Gheorghe Ile a luat 420.000 lei, pe care i-a transferat illegal în fondul de rulment al primăriei. Inspectorii guvernamentali trimişi în control au concluzionat ca s-a produs o pagubă la bugetul de stat, iar primarul poate fi acuzat de deturnare de fonduri. La acestă acuzaţie primarul Gheorghe Ile a încercat să se ascundă sub "fusta" Elenei Udrea. Acesta a declarat că inspectorii de la corpul de control al premierului Victor Ponta au executat controlul la ordin politic, pentru că ei aveau treabă cu fostul ministru Elena Udrea.

"No Pants Day", Atenţie, se închid uşile! Jos textila!

Duminică, 11 ianuarie, în Capitală se va organizeaza pentru prima dată "No Pants Day". Mai exact, ziua în care bucureştenii îşi vor da jos gecile de iarnă şi pantalonii groşi pentru a călători, conform tradiţiei evenimentului doar în... lenjerie intimă. Metrorexul, în ograda căruia va avea loc operaţiunea "Jos textila!", susţine însă că nu a autorizat acest eveniment, considerând lipsă de respect defilarea în chiloţi sub ochii celorlalţi călători a participanţilor la "No Pants Day". "Metrorexul nu este de acord, nu a dat niciun acord nici scris, nici verbal pentru organizarea acestui eveniment. În plus, susţin surse Metrorex, în funcţie de ceea ce se va întampla la metrou în ziua respectivă, personalul de pază va lua, dacă va fi cazul, măsuri pentru a împiedica tulburarea liniştii publice, iar Poliţia Metrorex va interveni pentru a-i amenda pe cei îmbrăcaţi indecent.

NATIONAL

MRU vrea inapoi la SIE!

Mihai Razvan Ungureanu se claseaza pe un loc fruntas in topul politicienilor romani care au trait in carierele lor unele dintre cele mai crunte deceptii, aflate chiar la limitele umilintei publice. Deşi avea o majoritate covarsitoare in Parlament si numit premier de doar doua luni si ceva, Ungureanu a fost executat fara prea multe explicatii, alegandu-se astfel praful de programul "cincinal" de guvernare la care tocmai lucra. Ceea ce nu a facut decat sa rasuceasca si mai mult cutitul in rana si sa regrete ca a avut proasta inspiratie de a parasi sefia Serviciului de Informatii Externe. Loc unde insa, iata, are toate sansele sa se intoraca acum, sursele noastre sustinand ca MRU ar fi acceptat functia onorifica de consilier personal al lui Klaus Iohannis doar ca o solutie provizorie de scurta durata, pana ce "neamtul" il va instala inapoi la conducerea SIE.

Cum a inghitit Iohannis ordonanta lui Ponta, cu tot cu plagiat

Presedintele Iohannis asteapta in van sa ajunga la promulgare ordonanta menita sa-l scape pe premierul Ponta de povara indoielnicului sau doctorat. Klaus Iohannis a refuzat sa se pronunte pe tema ordonantei de urgenta care va permite detinatorilor de titluri stiintifice sa renunte la ele printr-o simpla cerere: "Nu o sa dau o replica prin media, cum nu este treaba presedintelui sa comenteze lucrurile la televizor, asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba o opinie, trebuie sa aiba curajul sa nu comenteze absolut tot, presedintele nu trebuie sa fie analist, comentator politic". Novice in problemele legate de procesul legislativ, Iohannis a adaugat ca isi va face cunoscuta pozitia atunci cand ordonanta "va ajunge la promulgare".

Udrea ii tine in sah pe liberali

Elena Udrea conditioneaza sustinerea de catre PMP a viitoarei motiuni de cenzura. Liderul PMP nu da multi bani pe sansa PNL de a detrona Guvernul Ponta prin motiune de cenzura si nici nu face un secret din acest lucru. "Nu stiu nici din punct de vedere al sustinerii in Parlament a unei motiuni de cenzura daca ar putea avea succes aceasta motiune - si deci s-ar schimba guvernarea PSD cu o guvernare PNL, dar nici din punct de vedere al dorintei reale a PNL-ului si a domnului Klaus Iohannis de a face aceasta schimbare", a sustinut, ieri, Elena Udrea. Chiar daca se indoieste de succes, liderul PMP afirma ca parlamentarii afiliati la partidul condus de ea vor vota totusi in favoarea motiunii, dar asta doar daca documentul "va contine si punctele de vedere ale PMP privind proasta guvernare a PSD". In context, Elena Udrea profita de prilej si baga inca o data batul prin gardul lui Klaus Iohannis, afirmand ca actualul presedinte ar fi gata sa puna de un nou USL.

PUTEREA

Bucureştenii sunt dispreţuiţi de autorităţile locale în caz de cutremur devastator

Cutremurele tot mai dese din ultima vreme nu-l impresionează pe primarul general Sorin Oprescu. Deşi vieţile a mii de bucureşteni ar fi în mare pericol în cazul unui cutremur de mare intensitate, municipalitatea nu a mişcat un deget. Doar pe hârtie lucrurile sunt în ordine. În fapt, mare parte din banii alocaţi pentru măsuri de protecţie şi pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic au rămas necheltuiţi, dar costurile sunt majorate. Primarul general dă vina pe legea care nu permite consolidarea imobilelor fără acordul tuturor locatarilor, dar nici nu a propus vreo modificare legislativă în acest sens. Până la criza căldurii şi a apei calde din Capitală, declanşată în octombrie şi continuată în plină iarnă geroasă, cel mai mare eşec al primarului general era considerat cel al măsurilor de prevenire a consecinţelor devastatoare rezultate în urma unui cutremur de mare intensitate. Potrivit analizelor, un cutremur de aproape 6 grade pe scara Richter în Capitală ar pune la pământ peste 350 de imobile şi alte sute de blocuri ar fi grav avariate.

Franţa declară zi de doliu naţional, joi, după atentatul sângeros de la Charlie Hebdo

Preşedintele francez Francois Hollande a chemat poporul la unitate împotriva terorismului şi a decretat ziua de joi, ca zi de doliu naţional, după ce, miercuri, şi-au pierdut viaţa 12 persoane, altele fiind grav rănite, în urma atentatului de la Charlie Hebdo. "Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic nu ne poate diviza, nimic nu ar trebui să ne separe", a declarat şeful statului într-o scurtă alocuţiune solemnă către naţiune retransmisă de canalele de televiziune. Drapelele vor fi de asemenea arborate în bernă timp de trei zile, a precizat Francois Hollande

ROMANIA LIBERA

Masacrul de la Paris, o lovitură care poate marca civilizaţia occidentală

Atacul terorist din inima Parisului, comis de trei indivizi înarmaţi cu arme Kalaşnikov şi lansator de grenade, contra redacţiei săptămânalului satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, este considerat cel mai sângeros de după al doilea război mondial. Moartea celor zece jurnalişti - dintre care patru caricaturişti de marcă ai Franţei - vine însă la capătul a aproape zece ani de laşitate politică occidentală. Coincidenţă sau nu, acelaşi nume - Submission - îl purta şi un film de zece minute realizat în 2004 de cineastul olandez Theo Van Gogh privind drepturile femeii în societatea islamică împreună cu militanta de origine somaleză Ayaan Hirsi Ali. Într-o dimineaţă de noiembrie, Theo Van Gogh a fost împuşcat şi aproape decapitat de un olandez de origine marocană care i-a înfipt în piept cu cuţitul un bilet cu mesaje islamiste. Autorităţile olandeze au decis că a fost un incident izolat şi au expulzat-o pe Ayaan Hirsi Ali pentru că a minţit în cererea de azil.

Nu trageţi în Iohannis. Încă îşi poate reveni, dacă vrea

Preşedintelui nu i s-au dat cele 100 de zile de graţie în care să fie lăsat să se obişnuiască la Cotroceni, dar şi el s-a cam grăbit să iasă cu teme şi mesaje pe care nu a avut timp să le digere, după ce în prima sa zi de mandat a decorat un fost deţinut politic, admirator al neo legionarilor. Preşedinţia lui nu aruncă ţara în aer, cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi venit Victor Ponta: nu vrea să schimbe conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), nu pune în discuţie necesitatea unui parteneriat strategic cu China, nu face înţelegeri pe sub masă cu baronii, nu vrea "să debăsifice societatea şi instituţiile", nu vrea să pună botniţă presei şi probabil că nu vrea să fie altceva decât este. În campania electorală nu a făcut promisiuni exagerate, ne-a spus încă de atunci că va lucra "instituţional" cu Victor Ponta şi că va face o "altfel" de politică, adică nu-şi va crea adversităţi care nu-i folosesc la nimic şi nici nu va face spectacol.

Cristian Diaconescu: "Moscova pare să fi mărit nivelul de ameninţare în legătură cu România" - interviu

Cristian Diaconescu, 55 de ani, fost ministru de Externe şi consilier prezidenţial, conduce în acest moment Fundaţia Mişcarea Populară şi declară că aşteaptă încă răspunsul lui Traian Băsescu la invitaţia pe care i-a făcut-o. Spune că nu-şi mai doreşte, deocamdată, să facă politică şi că are un proiect cu o universitate americană, iar în paralel şi-a deschis un cabinet de consultanţă juridică. Diaconescu îi atrage atenţia noului preşedinte că România se află într-o zonă complicată şi haotică şi că reprezentanţii ţării trebuie să se afle în toate locurile unde se iau decizii despre această regiune. "România trebuie să aibă un profil identitar propriu, mai ales în domeniul securităţii, nu poate copia politica altor state", adaugă fostul ministru de Externe, sugerând că ar fi periculos ca Bucureştiul să urmeze, de pildă, politica Berlinului. Cristian Diaconescu explică, pe de altă parte, că Noua Doctrină Militară a Rusiei "pare să fi mărit nivelul de ameninţare în legătură cu România".

ZIARUL FINANCIAR

Scăderea ratei-cheie de către BNR va duce dobânzile la creditele în lei sub 5% în 2015

Dobânzile la creditele în lei au scăzut pe măsură ce banca centrală a relaxat politica monetară şi au ajuns să "concureze" costul împrumuturilor în valută, iar tendinţa de ajustare va continua, fiind posibil ca dobânzile la împrumuturile în moneda naţională să coboare sub pragul de 5%. Pe măsură de banca centrală a redus dobânda-cheie, băncile comerciale au redus, cu o oarecare întârziere, povara românilor care s-au împrumutat în lei, ceea ce a indus o dinamică rapidă a creditării în lei. Deciziile BNR din ultimii doi ani prin care dobânda-cheie a fost în­jumătăţită de la 5% la 2,5% a avut impact asupra clienţilor băncilor, care acum se împrumută în lei la dobânzi de 6% pe an, faţă de 11% în 2013. Pe de altă parte, cei care au depozite la bancă mai primesc doar 3%, în timp ce în 2013 dobânda medie depăşea 5% pe an.

Băncile au dus dobânzile la depozitele populaţiei la un minim istoric de sub 3%

Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la finalul lunii noiembrie cu o dobândă medie de 2,93% pe an, un minim istoric, cu aproape un punct procentual sub nivelul înregistrat în perioada similară din 2013, potrivit datelor BNR. Comparativ cu vârful atins la începutul crizei, dobânda medie la depozitele de retail este de cinci ori mai mică. Băncile ajunseseră să plătească 16% pe an în 2009, din mo­ment ce pier­du­­seră linii de finanţare externe importante şi încercau să-şi cons­truiască o ba­ză de deponenţi locali. Bancherii au tăiat şi dobânzile la credite anul trecut în condiţiile în care se împrumută mai ieftin din piaţa monetară. La nivelul lunii noiembrie, ratele de dobândă au atins minime istorice şi la creditele în lei. Dobânda medie la creditele de retail noi a ajuns la 7,8% pe an. Şi creditele în sold au în sfârşit dobânzi mai mici de 8% pe an.

Fondurile mutuale au bătut dobânzile în 2014

Topul randamentelor pe 2014 este condus de fondul de plasamente diversificate Carpatica Global cu un câştig de 10,10%, de peste două ori mai mare decât dobânda adusă de un depozit bancar şi peste avansul indicelui BET, principala referinţă a bursei. "Performanţa fondului a fost susţinută în principal de evoluţia pozitivă a acţiunilor din sectorul energetic şi utilităţi, unde s-au în­re­gistrat cele mai importante creş­teri. În 2015 vom continua strategia investiţională pentru Carpatica Global: crearea unui mix între instrumentele cu venit fix şi acţiuni (preponderent din sectorul energetic şi de utilităţi). Având în vede­re că fondul se adresează persoanelor care îşi asumă un risc mediu-scăzut, ponderea acţiunilor din portofoliu nu va depăşi 35%", a spus Claudia Dia­conescu, analist investiţii la Carpatica Asset Management. Pe locul secund în clasament se situează fondul de obligaţiuni ING Bond cu un randament de 8,7% anul trecut, iar pe locul al treilea urmează fondul diversificat Erste Balanced cu un câştig de 8,1%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb