REVISTA PRESEI 08.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 februarie 2012

ADEVARUL

Feţele noi ale Guvernului Ungureanu

PDL a schimbat întreaga garnitură de miniştri, dar Elena Udrea şi Anca Boagiu şi-au plasat oameni de încredere pe lista noului Guvern. Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu şi liderii coaliţiei au aprobat programul de guvernare al noului Cabinet şi lista miniştrilor, fără persoana care va prelua Ministerul Economiei, după ce Vass a renunţat la acest portofoliu. Lista miniştrilor urmează să fie anunţată miercuri dimineaţă. Propunerile PDL pentru miniştri în Cabinetul Ungureanu sunt Gabriel Berca, Cristian Petrescu, Alexandru Nazare, Stelian Fuia, Cătălin Baba, Răzvan Mustea, Claudia Boghicevici şi Bogdan Drăgoi potrivit unor surse din partid citate de Mediafax. Andreea Paul Vass, fosta consilieră a premierului demisionar Emil Boc, a anunţat, marţi seara, că a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Economiei, menţionând că "argumentele sunt în primul rând personale".

"Ungureanu nu are calitatea morală potrivită"

"Adevărul" a apelat la analişti pentru a afla care vor fi implicaţiile sociale şi politice ale schimbării lui Emil Boc cu Mihai Răzvan Ungureanu. Societatea civilă primeşte cu rezerve formula vehiculată, ieri, pentru Guvernul desemnat al României. Dincolo de reflexul de a interpreta, politic, strategia PDL, de a-şi înlocui toţi miniştrii din Cabinetul Boc, personalităţile consultate de "Adevărul" au ezitat să se pronunţe ferm în privinţa viitorului cabinet condus de Mihai Răzvan Ungureanu. A predominat însă percepţia unui executiv format din oameni de sacrificiu. Politologul Cristian Pârvulescu este foarte critic cu formula de guvern adoptată de coaliţie şi de preşedintele Traian Băsescu. Pârvulescu este aspru, necruţător, cu Mihai Răzvan Ungureanu (MRU). "Faptul că un şef de serviciu secret ajunge să conducă un guvern spune totul despre nivelul la care a ajuns democraţia din România. Acesta este un pas suplimentar spre prezidenţializarea regimului politic din ţara noastră".

Isărescu, speriat de factura la întreţinere

Creşterea tarifelor la încălzire a adus scumpirile din 2011, iar în 2012 pericolul inflaţionist vine din majorările la gaze şi curent electric, avertizează guvernatorul BNR. Anul trecut, aproape toate componentele indicelui preţurilor de consum au tras în jos inflaţia, dar în trimestrul al patrulea au început să se manifeste presiuni prin majorarea tarifelor la energia termică. În 2012, presiunile inflaţioniste vor veni tot din zona preţurilor reglementate, în special ale gazelor şi curentului electric, pe fondul discuţiilor privind liberalizarea acestor pieţe din domeniul energiei. Aceasta ar fi principala concluzie desprinsă din ultimul Raport asupra inflaţiei, prezentat ieri de conducerea Băncii Naţionale a României.

Europa trimite China în sărăcie

Creşterea economică a Chinei s-ar putea înjumătăţi în acest an la 4%, din cauza problemelor foarte grave ale zonei euro, avertizează FMI. O predicţie extrem de sumbră a experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) a dat fiori reci autorităţilor de la Beijing. Creşterea economică a ţării ar putea scădea la jumătate faţă de prognoza de până acum, adică ar putea ajunge la 4%, din cauza problemelor uriaşe ale Uniunii Europene (UE), principalul partener comercial al Chinei. Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale între UE şi China a fost de 400 de miliarde de euro, potrivit Reuters. Pentru UE, China este al doilea partener comercial, primul fiind Statele Unite. Raportul FMI ne dă o lecţie despre cât de importante sunt legăturile comerciale dintre ţări şi dintre regiuni şi cât de mult contează atunci când vorbim de indicatorii macroeconomici anuali.

Greva generală paralizează din nou Grecia

Ziua de ieri a însemnat pentru Grecia debutul primei greve generale din acest an. Principalele două blocuri sindicale, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, au mobilizat aproximativ 20.000 de oameni pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate negociate de autorităţi cu creditorii ţării, relatează AP. Sub deviza "Ajunge, nu mai putem!", simpatizanţii sindicatului din sectorul privat (GSEE, care are 700.000 de membri) şi ai celui din sectorul public. (Adedy, 350.000 de angajaţi) s-au reunit în jurul prânzului în piaţa Syntagma din centrul Atenei, teatrul unor manifestaţii masive de la începutul crizei, în urmă cu doi ani. Şcolile, ministerele şi spitalele au funcţionat în regim redus.

Criza euro îi ţine în tensiune pe reprezentanţii Băncii Naţionale a Elveţiei

Thomas Jordan, preşedintele interim al Băncii Centrale elveţiene (SNB) a spus în primul său discurs de la ocuparea funcţiei că o agravare a crizei euro ar conduce la supra-aprecierea francului. Cum riscurile inflaţioniste sunt aproape inexistente, Jordan s-a declarat hotărât să tipărească oricât de mulţi franci ar fi nevoie. SNB a stabilit în 6 septembrie valoarea francului la 1,20 euro pentru a evita ca Elveţia să fie afectată de recesiune şi să sufere efectele economice negative ale aprecierii monedei naţionale. Elveţia fiind considerată safe-have, investiţiile celor pe care îi îngrijorează datoriile zonei euro au determinat creşterea francului cu 20% în doar câteva luni, notează Reuters.

Susţinerea băncilor nu este suficientă: numărul companiilor falimentare va exploda

Numărul companiilor care vor intra în faliment în cursul acestui an este aşteptat să se majoreze spectaculos. Deşi pe piaţa creditelor se vede deja o oarecare ameliorare ca urmare a reaşezării şi consolidării sectorului bancar şi a temperării vitezei căderii economice, viitorul tot mai multor companii mici sau îndatorate este extrem de incert. Potrivit Financial Times, estimările analiştilor în ceea ce priveşte falimentele companiilor europene în 2012 sunt tot mai alarmiste. Mulţi dintre specialiştii citaţi de publicaţia britanică susţin că este inevitabilă prăbuşirea companiilor cu un rating financiar de junk, în care investiţiile nu sunt recomandate.

Italia tremură de frig în lipsa gazelor ruseşti

Autorităţile italiene au instituit situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze, după ce importurile de resurse din Rusia au scăzut cu 25-30%, iar un nou val de frig ar putea afecta livrările către populaţie. Italia a anunţat la începutul acestei săptămâni declanşarea situaţiei de urgenţă în alimentarea cu gaze, după ce livrările de resurse din Rusia s-au redus cu 25-30%, transmite RIA Novosti. Practic, acest lucru înseamnă că autorităţile din sectorul energetic pot deconecta marii consumatori industriali de gaze, pentru ca alimentarea populaţiei să fie asigurată cu prioritate.

Război în "capitala fericirii" din Brazilia

Confruntările violente între armată şi poliţiştii aflaţi în grevă au transformat străzile din metropola braziliană Salvador într-un adevărat teatru de război. Oraşul a căzut pradă criminalilor şi hoţilor. Rafturile magazinelor s-au golit de teama unei stări conflictuale de lungă durată. Capitala statului Bahia, Salvador, al treilea oraş ca mărime din Brazilia, pare că a fost cuprinsă de un adevărat război civil. Armata a intervenit cu gaze lacrimogene şi cu gloanţe de cauciuc împotriva civililor care au vrut să se alăture protestelor organizate de agenţii de poliţie.

Mai multe ţări europene îşi retrag ambasadorii din Siria

Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând "violenţele repetate" ale regimului sirian împotriva propriului popor, relatează AFP. Franţa şi-a retras ambasadorul din Siria, pe Eric Chevallier, pentru consultări, a anunţat marţi Ministerul de Afaceri Externe francez, o măsură în concordanţă cu deciziile similare ale altor ţări.

Siria: atrocităţile sunt acoperite

China şi Rusia încurajează regimul sirian să continue masacrele. Evident, e o poziţie condamnabilă şi e puţin probabil ca Moscova ori Beijingul să câştige ceva din asta. Din contră. În Europa, în Statele Unite, în Asia, dar şi în lumea arabă, reacţiile au fost la unison în acest weekend: nimeni nu a înţeles ori acceptat dublul veto de sâmbătă al ruşilor şi chinezilor la Consiliul de Securitate al ONU. Şi totuşi, nu era vorba decât de un text simbolic asupra situaţiei din Siria. ONU se limita să denunţe violenţele în represiunea pe care regimul lui Bashar al-Assad o foloseşte împotriva unei revolte populare tot mai extinse.

SUA şi aliaţii săi se antrenează pentru o eventuală debarcare în Iran?

Statele Unite ale Americii şi alte opt ţări vor desfăşura, până la jumătatea lunii februarie, un amplu exerciţiu militar de-a lungul coastei de est a SUA. Exerciţiul, numit "Aligatorul îndrăzneţ", urmăreşte să testeze nivelul de pregătire a forţelor dacă ar fi confruntate cu o ameninţare similară celei pe care o reprezintă Iranul. Este cel mai important exerciţiu amfibiu din ultimii zece ani şi este pentru prima dată când la manevrele desfăşurate de armata SUA participă şi alte state a declarat amiralul John Harvey, care conduce flota americană. La manevre iau parte 25 de nave militare şi 20.000 de militari americani, 650 de militari francezi şi unităţi ale forţelor navale canadiene, olandeze şi britanice, dar şi ofiţeri de legătură italieni, spanioli, neozeelandezi şi australieni.

CURENTUL

Cinci ani de puşcărie pentru Emilian Cutean, revoluţionarul preferat al lui Ion Iliescu

Lista revoluţionarilor penali, pe care justiţia a reuşit să-i scoată, măcar pentru o vreme, din "circuitul public" s-a îmbogăţit, ieri, cu numele lui Emilian Cutean, cel pe care magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat definitiv la cinci ani de detenţie. El este acuzat că, pe vremea în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a fraudat din visteria statului peste două sute de mii de lei. Coinculpată în acest dosar, Daniela Mihaela Sbârcea, fost director economic al SSPR, este şi ea acuzată că a acţionat astfel încât l-a ajutat pe Cutean să efectueze operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia lui. Motiv pentru care a primit, şi ea o condamnare de trei ani, dar cu suspendarea executării pedepsei.

Franks, FMI: Contractele secrete din energie trebuie mutate pe piaţa deschisă

Contractele secrete pentru energie, negociate direct, trebuie oprite şi mutate pe piaţa deschisă, a declarat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, într-un interviu la Radio România Actualităţi. "Problema nu a fost rezolvată. Câteva contracte bilaterale au fost anulate. Unele dintre condiţii au fost publicate însă există contracte în funcţiune care nu au fost încă anulate şi vreau ca guvernul să exploreze orice posibilitate juridică pentru a anula aceste contracte secrete şi a renegocia contracte la preţul de piaţă", a spus reprezentantul FMI.

CURIERUL NATIONAL

Ce se ascunde în spatele inflaţiei mici?

Aceasta va sta în 2012 în zona ţintei BNR de 3%, după ce a lăsat în spate efectul majorării TVA. Nivelul pare redus, dar exprimă noi creşteri pentru preţuri deja inflamate. Mugur Isărescu: În anul 2012, profilul ratei anuale a inflaţiei este influenţat în mare măsură de efecte de bază. Rata anualizată de creştere a indicelui preţurilor de consum ar urma să se situeze, în 2012, în proximitatea punctului central al ţintei de 3% asumate de Banca Naţională a României, a declarat ieri şeful instituţiei, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia. BNR a majorat uşor prognoza de inflaţie pentru anul în curs la 3,2% faţă de cea anterioară de 3%, în timp ce pentru 2013 estimarea este de 3%.

Jumătate dintre afacerile occidentalilor pe pieţele emergente se pierd pe drum

Mai mult de jumătate dintre afacerile iniţiate de companiile din Occident pe pieţele mai sărace din estul Europei eşuează undeva între procesul de due dilligence şi semnarea contractului de vânzare-cumpărare, cele care reuşesc fiind achiziţionate la un preţ mediu care reprezintă jumătate din valoarea iniţială a tranzacţiei. Acestea sunt concluziile cuprinse în raportul "Getting on the Right Side of the Delta: A Deal-maker's Guide to Growth Economies" realizat de PricewaterhouseCoopers în urma analizei a peste 200 de tranzacţii, în scopul identificării problemelor cele mai frecvente. Potrivit raportului, achiziţiile pe pieţele emergente sunt o modalitate importantă prin care companiile din pieţele mature pot să-şi crească afacerile chiar şi în condiţiile în care pieţele de origine stagnează.

Ce pachete minoritare de acţiuni va mai vinde statul?

România ar putea amâna tranzacţiile convenite în acordul cu FMI din cauza numărului mare de aprobări. Potrivit scrisorii de intenţie încheiate între Guvern şi FMI, pachetele de acţiuni ale companiilor de stat urmau să fie vândute în trei etape. Franks: Vom fi nevoiţi să mutăm unele companii mai jos pe lista privatizărilor. Fără a spune la ce companii se referă, oficialul a precizat că statul va încerca să vândă acţiuni la alte companii înainte de o nouă tentativă de vânzare a pachetului de acţiuni la Petrom pe care nu a reuşit să-l listeze la Bursă printr-o ofertă secundară în vara anului trecut.

Românii din Siria, avertizaţi de MAE

La doar câteva zile după ce Rusia şi China au blocat din nou o rezoluţie ONU împotriva Siriei, armata siriană continuă o ofensivă de proporţii asupra opoziţiei din oraşul Homs. Surse locale siriene vorbesc despre sute de victime în Homs de când a început atacul asupra oraşului, dar cifrele sunt greu de verificat de vreme ce Homs este practic în stare de război. Chiar dacă Statele Unite nu au rupt oficial relaţiile diplomatice cu Siria, decizia de a închide Ambasada de la Damasc şi de a retrage întreg personalul diplomatic, în frunte cu ambasadorul, din cauza condiţiilor precare de securitate, este un semnal diplomatic puternic care demonstrează proporţiile crizei siriene. Ministerul Român de Externe a transmis un avertisment şi a solicitat românilor aflaţi în Siria să contacteze Ambasada României la Damasc ca să semnaleze locul unde se află ei sau rudele lor, astfel încât ambasada să îi poată asista în cazul unei situaţii de urgenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Războiul rece dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta

De la "iubirea veşnică" declarată pe toate posturile TV prietene, cei doi lideri ai USL au început să nu se mai suporte. Primele semne ale divorţului politic al anului. Pe zi ce trece, tot mai multe lucruri îi despart pe Victor Ponta şi Crin Antonescu. Ultimul: premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu. Liderul PSD l-ar susţine, dar nu vrea să o rupă cu Antonescu. "Niciodată!", i-a retezat Crin Antonescu elanul lui Victor Ponta de a accepta invitaţia premierului desemnat la o discuţie. Ponta abia apucase să spună "Sigur". N-a mai terminat propoziţia. A fost brusc întrerupt de tirada lui Antonescu împotriva celui propus de Traian Băsescu.

Ion Cristoiu: "Victoria preşedintelui Băsescu asupra PDL"

Emil Boc nu a fost sacrificat pe altarul potolirii protestelor de stradă, ci este victima războiului subteran dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL, a declarat, pentru EVZ, analistul politic Ion Cristoiu. Acesta susţine că îndepărtarea lui Boc de la cârma guvernării constituie încununarea eforturilor depuse în ultimele luni de Traian Băsescu în această direcţie, inclusiv prin organizarea manifestaţiilor de stradă. "Luând în calcul declaraţiile lui Băsescu, potrivit căruia în decembrie discutase cu Boc această plecare, dar şi faptul că demisia premierului a avut loc imediat după plecarea delegaţiei FMI, putem pune la îndoială teza potrivit căreia Traian Băsescu l-a sacrificat pe Emil Boc de teama poporului ieşit în stradă la concurenţă cu viscolul", afirmă Cristoiu.

Cea mai dificilă misiune a noului guvern

În 2012, statul încearcă să-şi crească veniturile de şase ori mai repede decât economia. Următorul guvern va fi obligat să respecte ţinta incredibil de ambiţioasă asumată de Emil Boc, de-a mări încasările la buget cu aproape 8% în condiţiile unei creşteri economice de numai 1,5%. Creşterea de venituri este singurul mijloc de atingere a deficitului de 1,9% din PIB, în condiţiile în care cheltuielile vor continua să crească. Continuă, practic, politica ultimilor ani, în care cheltuielile statului au crescut constant, iar factura a fost plătită de sectorul privat. Diferenţa este că pârghia majorării TVA a fost epuizată, singurele instrumente rămase în mâinile guvernului fiind să reducă evaziunea fiscală sau să îi stoarcă şi mai mult pe contribuabilii buni-platnici.

Sarko, votat de Merkel. Socialiştii se agită

Cancelarul german şi-a anunţat, oficial, susţinerea pentru actualul şef al statului francez la alegerile prezidenţiale din primăvară. Angela Merkel îl susţine ne condiţionat pe Nicolas Sarkozy în campania pentru alegerile prezidenţiale. "Aparţinem aceleiaşi familii politice. El mă susţine şi e firesc ca şi eu să îl susţin", a declarat luni seară, la Paris, cancelarul german. După şedinţa Consiliului de miniştri franco-german, cei doi lideri au avut o intervenţie televizată comună, transmisă de posturile France 2 şi ZDF, iar Sarkozy nu a pierdut ocazia de a le transmite un mesaj celor care nu văd cu ochi buni implicarea lui Merkel.

JURNALUL NATIONAL

Ce înseamnă o schimbare de premier în România

Primii dezorientaţi după demisia lui Boc, pe lângă o bună parte a românilor, vor fi... SPP-iştii. SPP-iştii scunzi de statură găsiţi pentru a se potrivi anvergurii fostului premier vor fi rapid înlocuiţi probabil cu unii mai falnici şi mai trainici. Aceşti SPP-işti scunzi vor avea probabil aceeaşi soartă pe care au avut-o unii SPP-işti înalţi ca brazii din dispozitivul premierului Călin Popescu-Tăriceanu - aceeaşi deferenţă cu care erau priviţi atunci când demnitarul era în funcţie se va transforma într-o ţâfnă duşmănoasă, de parcă ei sunt vinovaţi că au primit "obiectivul" Boc spre păzire. Stigma îi va urmări cel puţin câteva luni, îi va marginaliza şi le va încetini progresul în carieră. În loc de a vedea în ei nişte oameni care au încercat să îşi facă datoria, vor fi puşi la stâlpul infamiei pentru că au avut urechea demnitarului pe perioada unui mandat aproape complet.

S-au schimbat hoţii cu proştii

Dacă Executivul rămâne-n componenţa anunţată pe surse şi trece de votul Parlamentului, suntem de râsul curcilor. Tactica pedelistă, de retragere a greilor în Modrogan şi de concentrare a lor pe campania electorală a ultimei şanse, în ideea că media nu-i va toca pe alde nimeni în drum ăia nominalizaţi, o ajuta oarecum partidul, dar n-are nici o legătură cu guvernarea, fie ea bună sau proastă. Alde Boghicevici, Fuia, Baba, Nazare, Mustea, Petrescu sau Vass nici măcar nu au reuşit încă să înveţe să meargă bine pe stradă. S-au mai întâlnit mai serios cu administraţia doar Drăgoi (băiat deştept, din tată celebru, bogat şi bine plasat, dar foarte departe de imaginea de Friedmann care i se desenează-n cărbune) şi cu Berca (activist destoinic, traseisit politic plat în discurs şi activitate politică). Mai lipsesc Vişan, Popoviciu. Spânu, EBa şi cu Syda, dar oricum s-au schimbat hoţii cu proştii.

Alin Teodorescu: "Formula de guvernare aleasă de Traian Băsescu e foarte riscantă"

Sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, spune care au fost adevăratele motive pentru care Emil Boc şi-a dat demisia. Alin Teodorescu: Personal, cred că a fost mai puţin calcul, cât presiune, devenită greu de suportat: presiune din partea colegilor din PDL, a opoziţiei, străzii, mass-media, publi­cului. Un om aflat în fruntea partidului de guvernământ şi a guvernului are nevoie de foarte multe perdele de protecţie ca să reziste influenţelor faste şi nefaste. Te trezeşti dimineaţa, dai drumul la radio, te face praf. Citeşti monitorizările de presă care te fac în toate felurile. La prânz vine delegaţia FMI care zice că e bine, dar mai trebuie să faci vreo 10-12 acţiuni. După-amiază te sună colegii de partid care îţi spun orice, numai ce ai nevoie nu. Iar seara deschizi televizorul şi numai că nu te fac handicapat mintal... E o funcţie grea. Cred că dl Boc s-a săturat pur şi simplu. Nu cred că a fost vreun calcul prea elaborat.

Cine este Bogdan Drăgoi, nominalizat pentru funcţia de Ministru de Finanţe

La numai 32 de ani, Drăgoi are 6 ani de experienţă în administraţie, a absolvit cu Magna cum Laudae două facultăţi în SUA şi are un tată apropiat de generalul Victor Stănculescu şi de Adriean Videanu. A fost numit în funcţia de consilier la Ministerul Integrării Europene în aprilie 2006, când avea vârsta de 25 de ani. După numai patru luni Bogdan Drăgoi a fost avansat în funcţia de secretar de stat la Ministerul de Finanţe unde a stat până în noiembrie 2007. A trecut apoi pe la Primăria Capitalei, ca director general al Departamentului Economic, în timpul mandatului lui Adriean Videanu, unde a stat până în luna iunie a anului 2008. Din ianuarie 2009, Bogdan Drăgoi s-a întors la Ministerul de Finanţe, tot în funcţia de secretar de stat.

NATIONAL

Tot Boc i-a facut Guvernul lui Ungureanu

A pierdut o batalie, nu si razboiul. Desi a fost obligat sa demisioneze, Emil Boc continua sa faca jocurile in Guvern. Emil Boc a plecat, dar nu cu mana goala, ci cu intreaga echipa de ministri PDL. Aceasta a fost, de altfel, una dintre conditiile pe care fostul premier le-a pus atunci cand i s-a cerut sa demisioneze. Concret, Boc si-a avertizat colegii ca nu va mai accepta sa pice de fraier si le-a cerut acestora sa se sacrifice alaturi de el. Ca atare, in sedinta de ieri a PDL, presedintele democrat-liberal a batut cu pumnul in masa si a cerut ca niciun fost ministru sa nu se mai regaseasca in noua echipa guvernamentala.

Daniel Morar lasat sa dea asaltul final la "baronii locali"

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, procurorii DNA si-au mutat toata artileria grea a luptei anticoruptie pe frontul deschis impotriva asa-numitilor "baroni locali" in frunte cu atotputernicii presedinti de Consilii Judetene. Iar cum operatiunea are o miza imensa, mai ales in vederea iminentelor alegeri locale de peste cateva luni, singurul care o putea coordona cu rezultatele scontate nu putea fi nimeni altul decat Daniel Morar. Asa ca, desi "maurul" si-a facut pana acum de nenumarate ori datoria, sefului DNA i-a mai fost prelungit mandatul cu inca sase luni, tocmai pentru a accelera anchetele declansate impotriva politicienilor cu o influenta atat de mare in teritoriu.

Ce se ascunde in spatele inlocuirii Daianei Voicu de la carma Willbrook

Schimbarea Daianei Voicu de la conducerea Willbrook ar putea avea legatura cu scandalul datoriilor catre zeci de furnizori si pe care "National" l-a facut public, dar si din cauza sotului razbunator, Ziv Tetelman. Dupa aproximativ zece ani in care a condus afacerile din Romania, timp in care si-a construit o imagine de "mana de fier", la finele lui 2011 Daiana Voicu si-a anuntat demisia de la carma Willbrook . Daca initial era vorba despre probleme personale, ulterior aceasta a revenit asupra motivelor demisiei, spunand ca planurile actionarilor nu mai concorda cu viziunile sale asupra pietei imobiliare din Romania. "National" a aflat ca altele au fost motivele care au stat la baza asa-zisei demisii.

Marea finanta internationala baga "Calul Troian" in Hidroelectrica si Romgaz

Perlele economiei romanesti vor fi vandute pe nimic catre "investitori strategici". Hidrolectrica si Romgaz vor fi acaparate de prietenii FMI si ai Bancii Mondiale. Metoda "Calul troian", prin care aceste companii profitabile vor sfarsi prin a fi donate practic investitorilor indicati de finantele mondiale este relativ simpla. Se scot la vanzare pachete mici de actiuni, iar investitorul, desemnat de JP Morgan si Goldman Sachs (acesti consultanti sunt agreati de statul roman) direct sau prin interpusii lor de la Bucuresti, face ulterior o majorare de capital, eventual doua, si obtine in final aproape gratis oricare dintre companiile de stat.

Basescu lasa Opozitia sa piara pe limba ei

Diabolic prin definitie, Traian Basescu s-a prins ca USL se erodeaza singura, daca e lasata in boii ei. Asa se face ca i-a chemat pe liderii Opozitiei la consultari, unde le-a propus un guvern nou si un premier tehnocrat. In loc sa contracareze cu un program, o initiativa concreta, ceva, Antonescu si Ponta au inceput sa recite refrenul cu anticipatele si demisia presedintelui. Pretentii emise nu numai in numele poporului, dar si in cel al colegilor din PNL si PSD, care afla insa de la televizor ce a mai trecut prin capetele sefilor lor.

Bancile europene au pierderi uriase

Noua criza financiara din UE si-a aratat "coltii" inca de la sfarsitul anului trecut. Bancile UBS din Elvetia si Deutsche Bank din Germania au contabilizat pierderi uriase. UBS, cea mai mare banca din Elvetia a inregistrat in trimestrul al patrulea din 2011 un profit net cu peste 75% mai mic fata de perioada similara din 2010, acumuland doar 393 milioane de franci elvetieni, adica aproximativ un sfert din ceea ce si-a propus. In plus, UBS a inregistrat in toamna anului trecut o pierdere de 2,3 miliarde de dolari, din cauza unor tranzactii neautorizate. Tot in pierdere lucreaza si Deutsche Bank. Aflata in plin scandal al manipularii EURIBOR si LIBOR, cea mai mare banca germana a anuntat ca profitul net in trimestrul al patrulea al lui 2011 a scazut cu 76%, dupa o pierdere de 422 milioane euro la banca de investitii.

PUTEREA

Guvern sub acoperire

Premierul desemnat de către Traian Băsescu ocupă în prezent funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe al României. A fost ministru de externe al României între 2004 şi 2007 în timpul guvernului Tăriceanu. I s-a cerut demisia la 4 februarie 2007 de către Călin Popescu Tăriceanu, pentru că nu anunţase Guvernul sau premierul despre reţinerea a doi cetăţeni români în Irak, ci doar pe Traian Băsescu. După demisie, Ungureanu s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru, aceea de reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena. Ulterior, a preluat funcţia de director SIE. Deşi acum nu face parte din vreun partid, din 2004 până în 2007 a fost membru PNL, după care s-a autosuspendat, fiind în incompatibilitate cu funcţia de reprezentant al Iniţiativei de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI).

Reînvie proiectul Canalului Dunăre-Bucureşti

Ideea ca Bucureştiul să fie port la Dunăre nu a fost abandonată, ci pusă din nou în actualitate de către promotori. Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile a început demersurile pentru obţinerea acordului de mediu, document indispensabil pentru continuarea lucrărilor demarate în anii '80. Proiectul, estimat la mai mult de 9 miliarde de lei, vrea să permită navigaţia pe râurile Argeş şi Dâmboviţa, astfel trebuind să fie construite şi porturi, chiar lângă Bucureşti. Proiectul "Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe", propus a fi amplasat pe cursul râurilor Argeş şi Dâmboviţa, în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi, cu titular Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, a debutat la începutul anilor '80, o parte dintre lucrări fiind executate până în decembrie 1989; ideea datează din 1880.

Tender a vândut uzina Vulcan

Benevo Capital, cu acţionari canadieni, a achiziţionat 77.000 de metri pătraţi aparţinând fostei platforme a uzinei Vulcan din zona Progresul din Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, unde intenţionează să construiască un parc de retail "BenevoRetailPark". "Vom dezvolta un parc de retail modern în zona de sud a Bucureştiului, care are o densitate mare şi o ofertă scăzută de astfel de proiecte. Amplasamentul terenului este foarte bun, având în vedere zona şi căile de acces", a declarat, într-un comunicat, Michael Topolinski, directorul executiv şi unul dintre acţionarii Benevo Capital, informează incont.ro.

De ce nu a atacat Israelul până acum?

Oficialii americani cred că singurul motiv pentru care Israelul nu a atacat până acum este legat de tactica descurajatoare a administraţiei Obama. Mesajul lui Obama pentru Netanyahu a fost clar: ne vom ocupa de asta. Nu vom lăsa Iranul să se dezvolte nuclear, aşa încât vă rugăm să nu faceţi nimic ce v-ar dauna. Şi dacă atacaţi, ne veţi răni.Chiar dacă premierul israeliane conşient că un Iran nuclear ar putea însemna insecuritate permanentă pentru poporul său şi un eventual război, el înţelege, de asemenea, că ţara sa are nevoie de aliatul SUA. Netanyahu nu şi-a ascuns sentimentele sale cu privire la Iran. Regimul de la Teheran este coşmarul postnazist, un regim care susţine în mod deschis distrugerea Israelului.

ROMANIA LIBERA

Ce aşteaptă România de la Mihai Răzvan Ungureanu: lista scurtă în 6 puncte

Noul premier este nevoit să schimbe, dacă trece de votul parlamentului, nu doar întreaga echipă a predecesorului său, ci mai ales filozofia guvernării. Pentru a demonstra că operaţiunea de schimbare este substanţială, Mihai Răzvan Ungureanu trebuie să aibă la îndemână câteva soluţii clare cu ajutorul cărora să răspundă aşteptărilor celor nemulţumiţi de guvernarea Boc, celor care se îndreaptă în mod periculos spre partidele populist-extremiste şi celor care nu mai au încredere în clasa politică. 1) Dialogul cu Opoziţia. 2) Independenţa faţă de Cotroceni. 3) Autoritatea în faţa de PDL. 4) Noul cabinet nu este paravan pentru baronii partidului. 5) Îmbunătăţirea mediului de afaceri. 6) Speranţă pentru românii cu venituri mici.

Presa internaţională, despre numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier

După ce Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat premier, informaţia a fost preluată de presa internaţională. "Premierul român a demisionat luni, după săptămâni de proteste faţă de măsurile de austeritate şi pe fundalul unor geruri năpraznice. Demisia transformă România în cea de-a şasea ţară europeană în care premierul se prăbuşeşte pe fondul crizei datoriilor care sufocă statele membre ale Uniunii Europene. Pe lângă chestiunile bugetare, criticile aduse Guvernului au fost legate şi de modul în care a reacţionat pe fondul valului de frig şi al viscolului care a blocat străzile, a dus la întreruperea, la scară largă, a curentului electric şi a contribuit la moartea a cel puţin 34 de persoane", relatează CNN.

ZIARUL FINANCIAR

Ungureanu are şansa să pună în practică propriile rapoarte pe care le făcea la SIE şi să vadă cât sunt de valoroase pentru economie

Mihai Răzvan Ungureanu, 43 de ani, speranţa lui Traian Băsescu să aducă cresterea nivelului de trai, are ocazia unică de a lua în considerare rapoartele pe care le-a întocmit la SIE despre economie şi a acţiona efectiv pe baza lor în calitate de premier. De a le pune în practică şi a vedea cât sunt de valoroase. Probabil că în acele rapoarte pe care le-a întocmit la SIE şi pe care le va găsi acum în mapa oficială de pe biroul de la Palatul Victoria scrie: cum şi de ce investiţiile străine s-au prăbuşit în aceşti ani de criză, iar toţi se duc în Polonia sau Turcia şi sunt sigur că deja are un plan de relansare; cum România se dezindustrializează şi că este nevoie de un plan al statului de industrializare, asa cum au făcut Coreea de Sud sau Singapore.

Ziarul Financiar propune 10 măsuri pe care ar trebui să le aibă în vedere noul guvern

Noul guvern nu are multe luni la dispoziţie, dar cu o abordare corectă poate aşeza economia pe un nou drum. Absorbţia de fonduri europene, restructurarea companiilor de stat au mai fost listate printre cele mai importante măsuri care trebuie avute în vedere, dar acum trebuie pusă pe masă cea mai spinoasă chestiune a ultimelor decenii: depopularea României ca urmare a dispariţiei locurilor de muncă, ca urmare a dezindustrializării teribile prin care a trecut economia în ultimul deceniu. Orice fel de măsuri ar fi în acest moment necesare pentru a recrea locuri de muncă şi statul trebuie să se implice neapărat dacă vrea să mai aibă cetăţeni care să plătească taxe în 2020.

Dacă ar fi să propună ZF o listă de miniştri

In contextul schimbării guvernului şi al solicitărilor mediului de business pentru miniştri competenţi, ZF a făcut o listă cu câte trei potenţiali miniştri pentru fiecare din cele nouă ministere selectate: Ministerul Economiei, al Finanţelor, al Sănătăţii, al Muncii, Dezvoltării Regionale şi Turismului, Educaţiei, Agriculturii, Comunicaţiilor şi Transporturilor. Ceea ce se ştia ieri seară, potrivit unor surse, era că se pregăteşte formarea unui guvern politic, în ciuda faptului că mai mulţi oameni de afaceri, manageri şi consultanţi au atras atenţia că România are nevoie de miniştri tehnocraţi.

Isărescu: Va fi anul unor mari transformări în bilanţurile băncilor, în clasamente. Băncile străine pierd cotă

Majorarea dobânzilor la depozite este o greşeală. Băncile cu capital străin pierd cote de piaţă. Reţelele sunt supradimensionate. Creditul pentru companii se redresează. Căderea economică s-a datorat prăbuşirii investiţiilor străine. Anul 2012 ar putea aduce mari transformări în bilanţurile băncilor şi în clasamentele bancare, în condiţiile în care majorarea dobânzilor pentru depozitele atrase de bănci, care intră în "răspăr" cu relaxarea politicii monetare a BNR, va afecta cotele de piaţă şi profiturile băncilor, în special pe ale celor cu capital străin, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cum îşi vor împărţi fondurile străine interesele la conducerea Fondului Proprietatea

Următorul pas pentru fondurile străine de investiţii după ce au preluat controlul Fondului Proprietatea (FP) este să îşi impună propriii oameni în Comitetul Reprezentanţilor, organismul care supraveghează administrarea fondului de către americanii de la Franklin Templeton şi unde oficialii statului sunt majoritari în prezent. Zilele în care statul român îşi va mai putea impune punctul de vedere în cadrul Comitetului Reprezentanţilor (CR) sunt pe sfârşite după ce fondurile străine au preluat controlul Fondului Proprietatea, iar limitările de vot au fost ridicate permiţând acţionarilor privaţi să îşi susţină cu şanse reale de reuşită propriii reprezentanţi în comitet.

Bursa s-a oprit în aşteptarea rezultatelor şi a noului guvern

Bursa de la Bucureşti a stagnat marţi, într-o piaţă în care majoritatea jucă­torilor au revenit pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a scăzut de peste două ori şi a fost asigurată în proporţie de 85% de tranzacţiile cu acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Pro­prietatea (FP).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb