REVISTA PRESEI 08.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 aprilie 2016

ADEVARUL

ANAF va publica la sfârşitul lunii aprilie lista persoanelor fizice care au datorii la stat mai mari de 1.500 de lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a majorat cuantumul minim al datoriilor la buget care se va publica pe site-ul instituţiei pe 30 aprilie, astfel că, în cazul persoanelor fizice, se va publica o listă doar cu cei care au restanţe bugetare mai mari de 1.500 de lei, nu 100 de lei cum se stabilise iniţial. Cuantumul minim al datoriilor la buget care se vor publica pe site-ul instituţiei pentru celelalte categorii de contribuabili este: - 100.000 de lei, în cazul marilor contribuabili (1.500 de lei înainte); - 50.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii (1.000 de lei înainte); - 10.000 de lei (500 de lei înainte), în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligaţii fiscale restante aferente activităţilor economice desfăşurate independent sau profesiilor libere; - 1.500 de lei (100 de lei înainte), în cazul persoanelor fizice, altele decât cele din categoria anterioară.

Primarii penali se întorc în forţă: "Au o părere foarte proastă despre electorat"

În ciuda gravelor probleme penale, foşti primari bucureşteni, printre care Marian Vanghelie, Neculai Onţanu sau Cristian Popescu Piedone, sunt la un pas de a intra din nou în cursa electorală, iar sondajele arată, paradoxal, că au şi cele mai mari şanse să câştige. Tupeul candidaţilor şi slaba cultură politică a electoratului ar fi explicaţiile sociologice pentru această situaţie neverosimilă. După zece luni petrecute în arest preventiv şi arest la domiciliu, Marian Vanghelie îşi pregăteşte campania pentru câştigarea celui de-al cincilea mandat la Primăria Sectorului 5. La un an de când a fost suspendat din funcţia de primar, ca urmare a problemelor penale pe care le are, Vanghelie anunţă că va revitaliza Partidul Dreptăţii Sociale (PDS), înfiinţat în urmă cu şapte ani, formaţiune politică care să facă opoziţie PSD.

Cine îi apără pe israelienii arestaţi la Bucureşti

Pentru a-şi scăpa agenţii, compania Black Cube a angajat unul dintre cei mai buni avocaţi israelieni, al cărui nume este asociat cu personaje controversate. Black Cube l-a trimis la Bucureşti pe Mordechai Tzivin, potrivit cotidianului israelian Haaretz. Acesta are dificila misiune de a-i scăpa de arest pe Ron Weiner şi David Geclowicz. Instanţa va lua o decizie în acest sens săptămâna viitoare. Mordechai Tzivin este un avocat cu influenţă în Israel, având conexiuni în Knesset (parlamentul israelian) cu mai toate partidele. Tzivin nu vine pentru prima oară în România. El a fost avocatul lui Omar Hayssam, condamnat pentru răpirea în Irak a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion şi Sorin. Mişcoci.

Mossad, locul 4 în topul serviciilor secrete din lume

Site-ul toptenscentral.com a realizat un top al celor mai bune 10 servicii secrete din lume. Astfel, pe locul 10 este MSS - China, una dintre cele mai puternice instituţii din ţară, responsabilă de colectarea de contra-informaţii şi informaţii externe. Mulţi dintre agenţii MSS lucrează sub acoperire în diferite instituţii şi ministere ale statului, inclusiv în unităţi de învăţământ. Locul 9 este ocupat DGSE - Franţa, principala agenţie de informaţii din Franţa. Cei în jur de 5.000 de agenţi furnizează informaţii adunate din toată lumea. Pe locul 8 se află RAW - India, pe locul 7 ASIS - Australia, pe 6 FSB, Rusia, pe 5 BND - Germania, pe 4 Mossad - Israel, institutul unul dintre serviciile secrete cele mai active pe plan international, cu numeroşi agenţi infiltraţi în toată lumea. În top 3 se află MI6 - Marea Britanie, ISI - Pakistan, care în 2015 a fost declarat drept cel mai bun serviciu de intelligence din lume, şi CIA - SUA, care ocupă locul 1 fiind considerat cel mai puternic serviciu secret din lume.

Târgurile de construcţii din Romexpo

Expozanţii de la târgurile specializate în construcţii, materiale, amenajări, decoraţiuni şi mobilier - deschise la Romexpo în perioada 7-10 aprilie - afişează oferte care-i surprind pe vizitatori cu soluţii ingenioase şi preţuri pentru toate buzunarele. Printre exponatele mai puţin obişnuite aduse la Romexpo se numără casa pe structură din lemn masiv, lamelat şi încleiat, cu aspect de iglu, apoi sistemul de învelitori (acoperişuri) cu grădini suspendate, dar şi pergola amenajată ca o terasă de vară cu plafon din covor vegetal. Desigur, la expoziţie se mai găsesc game complete cu soluţii ingenioase pentru amenajări interioare şi exterioare, ofertele care s-au remarcat fiind faianţa-mozaic, placajele din piatră naturală, şemineele pe bază de peleţi (cu telecomandă!) şi piscinele cu sisteme complete de alimentare şi filtrare a apei.

Românii care au centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare

Introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament este "inevitabilă", au declarat oficialii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). O astfel de taxă de mediu este deocamdată la nivel de discuţie, însă, pe principiul "poluatorul plăteşte", se va impune o taxă de poluare şi la centralele termice de apartament, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, pentru HotNews.ro. RADET a realizat un studiu comparativ între costurile pentru consumatori pe care le presupune sistemul centralizat de încâlzire din Bucureşti şi cele ale unei centrale termice de apatament. Reprezentanţii RADET au arătat că încâlzirea prin sistemul centralizat este mai avantajoasă, concluzia bazându-se pe premisa "iminenţei" introducerii unei taxe de mediu de către cei care deţin centrale termice individuale (de apartament).

Brexitul ar putea lăsa băncile europene cu o gaură de peste 100 de miliarde de euro

Dacă Marea Britanie decide să părăsească Uniunea Europeană, o parte din piaţă de creditare ar putea să plece împreună cu ea, iar băncile europene s-ar putea vedea în ipostaza de a înlocui titluri de valoare de 108 miliarde de euro, scrie Bloomberg. Creditorii din UE care au cumpărat obligaţiuni susţinute de ipotecile din Marea Britanie, împrumuturi bancare şi datorii pe carduri de credit, s-ar putea vedea prinşi fără voie în lupta "Brexitului", pentru că banii pe care trebuie să îi primească ar putea brusc să nu mai fie o prioritate. În timp un scandal cu UE ar avea nevoie de ani pentru a se materializa, avocaţii şi analiştii încep să vorbească despre riscul holdingurilor şi titlurilor de valoare susţinute de active, o piaţă care deja a fost lovită puternic de criza financiară.

UE ar putea introduce vize pentru americani şi canadieni

Comisia Europeană (CE) analizează posibilitatea introducerii obligativităţii vizelor în Uniunea Europeană pentru cetăţenii SUA şi Canadei, ceea ce ar putea duce la creşterea tensiunilor transatlantice în contextul negocierilor purtate între Bruxelles şi Washington pentru un amplu acord de liber schimb, aşa-numitul Tratat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), relatează agenţia de presă Reuters. Comisia Europeană va discuta acest subiect marţea viitoare, ca urmare a refuzului autorităţilor americane şi canadiene de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unora dintre statele membre ale Uniunii, informează Agerpres. Discuţia va avea loc cu doar o săptămână înainte de călătoria lui Barack Obama în Europa, cu ocazia căreia preşedintele american va apăra TTIP şi va sublinia angajamentul SUA în domeniile comerţului şi investiţiilor.

ISIS are cap de pod lângă graniţa UE

Bosnia s-a transformat în ultima perioadă într-un refugiu al radicalilor islamişti, care, chiar la marginea Uniunii Europene, recrutează luptători, promovează jihadul şi propovăduiesc o interpretare fundamentalistă a islamului. Terenul pare să le fie cât se poate de propice, având în vedere că localităţi întregi au ajuns să trăiască în conformitate cu sharia, legea islamică. Potrivit săptămânalului "Der Spiegel", anchetatorii germani sunt de părere că există în jur de 12 locuri în Bosnia unde salafiştii, adepţii interpretării dure sunnite a islamului, au adunat în jurul lor radicali, fără a fi deranjaţi de autorităţi. Chiar dacă informaţiile despre existenţa unor "sate sharia" sunt negate de către Ministerul bosniac de Securitate şi de către forţele speciale ale poliţiei SIPA, procurorul de la Sarajevo responsabil pentru investigaţii referitoare la terorism a admis că există locuri în nordul ţării unde până la 40 de familii trăiesc în concordonaţă cu sharia şi unde au fost descoperite simboluri ale Statului Islamic (ISIS).

BANCHERUL

BNR avertizează că românii vor plăti mai mult decât băncile pentru legea privind darea in plată

Reprezentanţii BNR avertizează că românii ar putea plăti mai mult decât băncile pentru legea privind darea in plată, din cauza majorării dobânzii la titlurile de stat emise de guvern pentru finanţarea datoriei bugetare, dar si pentru că noile credite imobiliare vor deveni mai scumpe si mai greu de obţinut, afectând creditarea si creşterea economică. Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a dezvăluit, in cadrul conferinţei de prezentare a primului raport de stabilitate financiară din 2016, că impactul legii privind darea in plată asupra băncilor este de doar 2,8 miliarde lei, însă deja acestea au suferit pierderi de 5,2 miliarde lei, in urma provizionării creditelor imobiliare neperformante, astfel ca impactul total poate fi apreciat la 8 miliarde lei.

Două treimi din garanţiile pentru creditele Prima Casă s-au epuizat deja, din cauza legii dării in plată

Două treimi din plafonul de garanţii in valoare de aproximativ 1,7 miliarde lei alocat pentru acest an, respectiv 1 miliard de lei, a fost deja epuizat de către bănci, astfel că in prezent mai sunt disponibile doar in jur de 600 de milioane de lei, a spus Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru Bancherul.ro. Accelerarea creditelor tip Prima Casă s-a produs pe fondul discutării legii dării in plată, care ar putea înăspri condiţiile de acordare a creditelor noi, după cum au avertizat bancherii. De altfel, reprezentanţii Raiffeisen Bank au recunoscut că au modificat deja normele de acordare a acestor credite. De asemenea, unele bănci au majorat deja avansul pentru creditele imobiliare standard de la 15% la 25% sau chiar mai mult in cazul creditelor in euro. Astfel ca oamenii s-au speriat si s-au grăbit să obţină credite imobiliare Prima Casa, înainte ca legea dării in plată sa se aprobe.

CURENTUL

Mai mulţi imigranţi furioşi au atacat pietoni in centrul Timişoarei

In Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timişoara, unde, la sfârşitul anului trecut erau cazaţi aproape 100 de imigranţi din mai multe ţări din Orientul Mijlociu sunt si adulţi si copii . Mai mulţi locuitori din zona centrală a Timişoarei s-au plâns, zilele trecute, că au fost atacaţi de un grup de imigranţi, care erau foarte agresivi si se legau de oricine trecea pe stradă in acel moment. Unul dintre timişoreni a depus plângere la politie pentru că vineri seara pe drumul de întoarcere de la serviciu a fost agresat de 5 arabi, unul dintre ei vrând sa-i fure trotineta pentru adulţi pe care se deplasa: : give it to me, give it to me!(dă-mi-o mie, dă-mi-o mie!) Timişoreanul i-a spus: I'll call the police, perhaps! (poate sun la poliţie) Ceea ce i-a înfuriat si i-a făcut să se repeadă spre el: what did you say man?(ce-ai spus, bărbate?) Omul s-a dus direct la politie unde a depus o plângere, scrie Impactpress.ro. Poliţia a confirmat depunerea plângerii şi a început cercetările.

Medicii protestează, MS face studii de impact şi negociază cu "de exemplu SANITAS"

Ieri medicii şi asistenţii români au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii. Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România susţinute de Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, de Societatea Medicilor de Familie şi de Colegiul Medicilor solicită salarii decente şi un sistem sanitar reformat. Principala federaţie din domeniu, SANITAS, nu participă la proteste, cerând şi membrilor săi să nu o facă. Bogătanii de la SANITAS au semnat pe 25 februarie un acord cu ministrul Sănătăţii care s-a dovedit foarte bun negociator, prin care sindicaliştii s-au obligat să nu organizeze proteste în anul 2016 (punctul 17). În schimb, au mai obţinut puţină putere pentru ei, ministrul angajându-se că oamenii federaţiei vor putea participa la şedinţele Consiliilor de Administraţie ale unităţilor sanitare, precum şi promisiunea accesării de noi fonduri europene din care ei, mahării Sanitas să poată încasa sume frumoase ca manageri de proiecte sau experţi. Acordul cu Ministerul Sănătăţii nu prevede majorări salariale pentru 2016.

EVENIMENTUL ZILEI

Misteriosul rol jucat de Mordechai Tzivin în dosarul teroristului Omar Hayssam

Mordechai Tzivin este un profesionist redutabil al "barei", specializat în apărarea unor clienţi cu totul şi cu totul speciali. Apărătorul israelian a anunţat că îi va reprezenta pe evreii arestaţi la Bucureşti. Acum nouă ani, avocatul a dat un interviu în care a lăsat să se înţeleagă că Israelul era interesat de eliberarea lui Hayssam. La scurt timp, Omar a fost arestat în Siria pentru "atingerea securităţii naţionale". Stirea venită dinspre Israel că lucrătorii Black Cube arestaţi la Bucureşti vor fi reprezentaţi de avocatul Mordechai Tzivin are importanţa ei în înţelegerea cazului. Nu se ştie dacă asta va ajuta la aflarea adevărului privind acest caz, dar sigur vom auzi poveşti frumoase despre spionii prinşi la Bucureşti. Mordechai Tzivin este un adevărat maestru al "legendizării" (termen folosit în manipulare pentru povestea care se vinde în locul adevărului, despre o situaţie) cazurilor, adică la a înveli orice dosar penal într-o poveste ce pare desprinsă din filme.

Traian Băsescu a spus că a fost victima unui atac informatic major în urmă cu două luni

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a avut o intervenţie telefonică la România TV, în emisiunea moderată de Victor Ciutacu, ocazie folosită pentru a dezvălui că a fost victima unui atac informatic. "În urmă cu două luni, două luni şi jumătate, am sesizat serviciile de telecomunicaţii speciale din caza faptului că din computerul meu au fost distruse sau au fost posibil copiate zeci de mii de fişere. Am sesizat STS, pentru că ei se ocupă de protecţia comunicaţiilor foştilor şi actualilor demnitari. Au venit, au constatat şi s-a mai recuperat tot ce s-a putut recupera", a declarat Traian Băsescu. Fostul lider de la Cotroceni a abordat acest subiect în momentul în care a fost întrebat despre cazul de spionaj al Laurei Codruţa Kovesi. "Dacă vreţi să-mi spuneţi că pe urmele lui Bica au fost paparazzi. Pe urmele ei a fost o companie privată, nu neapărat Black Cube...", a mai spus Traian Băsescu.

Ambiţie ucraineană extremă: Planuri minuţioase de recuperare a Crimeii şi a tuturor teritoriilor ocupate - de Iulian Chifu |

Ucraina, într-o oarecare măsură, Uniunea Europeană însăşi, poate chiar în mai mare măsură, au primit o grea lovitură la referendumul valabil din Olanda, care a respins Acordul de Asociere al Ucrainei cu UE. Deşi a suferit o agresiune militară, rapt teritorial în Crimeea, teritorii ocupate şi situaţie neclară în Donbas, toate acestea pentru că a decis să adere la acordurile de liber schimb europene şi să opteze pentru valori europene, Ucraina întâmpină acum blocaje majore chiar de la statele europene, după votul olandez şi după declaraţii repetate ale unor state că Ucraina nu ar trebui să intre în UE. Totuşi, remarcabilă este încrâncenarea şi ambiţia ucraineană în a-şi urma drumul european şi euro-atlantic. Ba mai mult, de a planifica minuţios şi cu o fantastică putere de analiză viitoarea reintegrare teritorială a Crimeii, nu numai a regiunii separatiste din Estul său, unde războiul e din ce în ce mai prezent. Este şi cazul studiului şi al cărţii excelente a Institutului de Studii Strategice din subordinea Preşedintelui Ucrainei "Donbas şi Crimeea, valoarea reintegrării".

Klaus Iohannis promovează ambasadori controversaţi

In afară de Dan Mihalache, pe lista de ambasadori propuşi de preşedintele Klaus Iohannis se mai află personaje controversate, precum şi un prieten de familie al şefului statului. În Estonia va fi trimisă Mihaela Cămărăşan, fosta şefă de cabinet a ministrului de Externe Titus Corlăţean, despre care presa a scris că ar fi primit ilegal o casă de la RAAPPS. Un alt nume controversat este cel al Brânduşei Predescu, fost purtător de cuvânt al MAE, propusă ambasador în Olanda. Ea a fost demisă de către ministrul Bogdan Aurescu, după ce, în cadrul unei conferinţe comune, oaspetelui german i-a fost înmânată o broşură pe a cărei copertă figura conturul hărţii Franţei, acoperită cu steagul Germaniei. Primarul Klaus Iohannis a oficiat personal căsătoria civilă a viitorului ambasador în Danemarca. Constantin Mihail Grigorie, care ar urma să ajungă în Croaţia, a apărut într-un clip publicitar pentru un aparat medical, stârnind un scandal mediatic ce a dus la deschiderea de către MAE a unei anchete interne.

JURNALUL NATIONAL

Familia Iohannis a pierdut definitiv casa din centrul Sibiului

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu a primit cererea de radiere a dreptului de proprietate al familiei Iohannis asupra casei pierdute în instanţă anul trecut, au precizat joi, pentru AGERPRES, surse oficiale. "Astăzi la amiază (joi - n.r.) am primit actele oficiale pe care le-au trimis ei (Administraţia Finanţelor Publice Sibiu - n.r.). Actele au fost înregistrate la Cadastru Sibiu, până în 18 aprilie au termen, probabil că se vor face contestaţii şi după contestaţii vor merge la registratorul şef şi pe urmă în justiţie", au precizat surse din OCPI Sibiu. Familia preşedintelui Klaus Iohannis a pierdut definitiv la Curtea de Apel Braşov un proces privind un imobil din centrul Sibiului.

Andrei Rădulescu: România va intra într-un nou ciclu monetar

Lumea se confruntă cu un exces de lichiditate fără precedent. Munţi de bani stau în bănci sau în fondurile de investiţii în căutarea celor mai rentabile randamente din lume, dar aceste oportunităţi sunt din ce în ce mai puţine. România este un loc care atrage acum investitorii pentru că aici dobânzile sunt încă real pozitive şi statul are nevoie să împrumute 65 de miliarde de lei, echivalentul a 14,5 miliarde de euro, în acest an. Cum ne afectează aceste intrări masive de capital explică Andrei Rădulescu, economist-şef Banca Transilvania. "'Conform scenariului macroeconomic al Băncii Transilvania banca centrală a României va iniţia un nou ciclu monetar în 2016, fiind posibil să asistăm la două majorări ale ratei de dobândă de referinţă cu câte 0.25% până la finalul anului. Acest scenariu este bazat pe o atitudine prospectivă de contrabalansare a intensităţii factorilor de incertitudine în ceea ce priveşte obiectivele de politică monetară: menţinerea stabilităţii preţurilor şi menţinerea stabilităţii financiare"

Radu Tudor: ''Problemele sunt foarte grave în interiorul BRD''

Radu Tudor a afirmat, în ediţia de joi seară a emisiunii ''La ordinea zilei'', că una dintre cele mai importante bănci din România trece printr-o criză gravă. ''Sistemul bancar are de unde să piardă. Are profituri suficiente, slavă Domnului. Şi dacă nu ar fi făcut porcării, unii dintre ei, în timpul regimului Băsescu, probabil aveau şi rezultate mai bune. Şi mă refer la BRD, unde este o nenorocire. Este o molimă în interiorul BRD-ului în urma creditelor neperformante acordate de o gaşcă de indivizi suspecţi în timpul regimului Băsescu. Au nenorocit o bancă românească. Problemele sunt foarte grave în interiorul BRD'', a spus Radu Tudor.

NATIONAL

SIE reintra in cărţi cu scandalul spionilor!

Peste noapte, România cea sigură, aşa cum dădeau nenumărate asigurări oficialii români aflaţi in scurte vizite oficiale pe la marile cancelarii ale lumii, este aşa o ţară prin care, culmea, nu bântuie teroriştii, ci spionii. Si in care ambasadele celor mai importanţi aliaţi strategici ai României au ajuns să dea comunicate pe banda rulanta că cetăţenii care "se dau" la structurile de forţa româneşti sunt doar "foşti" membri ai serviciilor secrete prietene. In anumite medii s-ar baga mâna in foc că, nu peste mult timp, daca va fi nevoie, vor apărea si primii spioni ruşi, conectaţi la o puternică grupare transpartinica românească. Iar dacă avem spioni in ţară, atunci normal că avem nevoie si de un SIE agresiv, care să-i pună cu botul pe labe.

Tăriceanu îl leagă pe Iohannis de mâini si de picioare in Justiţie

Calin Popescu Tăriceanu a depus la Parlament un proiect de lege care-i exclude pe preşedintele ţării si pe ministrul de Justiţie din procedurile de numire a procurorilor şefi si a conducerii Curţii Supreme. Tăriceanu susţine că legea iniţiata de el este menita să excludă factorul politic din numirea capilor Justiţiei mioritice, totul urmând să rămână la latitudinea CSM - Consiliul Suprem al Magistraturii fiind abilitat de noile prevederi să aleagă candidaţii potriviţi din rândul procurorilor cu experienţa profesională de minimum 10 ani.

PUTEREA

Emil Boc a dat startul operaţiunii "Panseluţa"

În această primăvară, primăria condusă de fostul premier Emil Boc va planta, în municipiul Cluj Napoca, panseluţe şi gazon în valoare de aproape 300.000 de lei. În urma licitaţiei organizată în luna februarie au fost selectate patru societăţi comerciale, toate având o foarte mare experienţă în afacerile cu statul. Contractele s-au semnat la finalul lunii martie şi se întind de-a lungul a douăsprezece luni. Chiar dacă va încasa o sumă mai mică, vedeta achiziţiei este Garden Center Grup SRL, cu sediul în Măgurele, firmă patronată de un afacerist controversat, Ion Olteanu. Acesta este considerat tătucul spaţiilor verzi din Capitală, datorită numeroaselor contracte publice obţinute de la primăriile de sector.

Top salarii Bucureşti

Potrivit datelor centralizate de Direcţia Generală de Finanţe Publice a Municipiului Bucureşti (DGFPMB), la solicitarea B365.ro, un bărbat din sectorul 6, de meserie curier, se află pe primul loc în clasamentul celor mai mari zece salarii din Capitală, acesta având lunar un salariu brut de peste 1,1 milioane euro. Potrivit aceleiaşi surse, primii zece avocaţi din Capitală au înregistrat venituri totale de peste 72 milioane de lei, anul trecut. Un avocat din Sectorul 1 a încasat suma de 19.966.371 lei brut, adică aproape 380.000 euro pe lună.

ROMANIA LIBERA

Primarii corupţi, în topul preferinţelor alegătorilor

Majoritatea aleşilor locali cercetaţi de DNA au în continuare cote ridicate de popularitate şi ar putea obţine noi mandate, dacă nu ar exista obstacole juridice în calea candidaturii lor. Sondajele de opinie dau rezultate paradoxale în ceea ce priveşte raportarea românilor la lupta anticorupţie. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) are cote de încredere de peste 60% , în ciuda atacurilor sistematice ale unor posturi de televiziune la adresa acestei instituţii. În schimb, românii i-ar vota, din nou, dacă ar avea posibilitatea să o facă, tocmai pe primarii care au fost acuzaţi de către procurorii anticorupţie. Cazul cel mai elocvent este cel al lui Marian Vanghelie, edilul suspendat al sectorului 5, care a anunţat, ieri, că va candida pentru un nou mandat la primăria sectorului 5. Acesta a făcut anunţul chiar la Parlament şi a spus că în aproximativ trei săptămâni va organiza la Sala Palatului un congres al unei noi mişcări politice de stânga, întâlnire la care vor participa 6.000 de persoane.

Brokerii se reinventează: peste 200 de intermediari au dispărut

Noile cerinţe legislative privind nivelul minim al capitalului social deţinut de brokerii de asigurare din România a condus la o diminuare a numărului acestora la începutul anului, declanşând astfel o etapă de reaşezare şi consolidare în industria de intermediere în asigurări. Pe piaţa de brokeraj din România au rămas aproximativ 300 de jucători care s-au conformat cerinţelor legislative, aceştia generând peste 90% din volumul total de prime intermediate. Astfel, au dispărut brokerii care nu aveau activitate şi brokerii mici, care şi-au desfăşurat activitatea sub umbrela unor brokeri mai mari. Conform Normei 9/2015 privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, aceştia au obligaţia ca, începând cu 1 ianuarie 2016, să dispună de un capital social în valoare de minimum 150.000 lei. Neîndeplinirea acestei obligaţii are drept consecinţă retragerea autorizaţiei de funcţionare a brokerului, în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare.

Dragu: Românii din listele Panama Papers se găsesc în diferite operaţiuni ale ANAF

Unele dintre numele din listele Panama Papers se găsesc, cu siguranţă, în diferitele operaţiuni pe care le conduce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la Europa FM. 'Acolo unde veniturile provin din activităţi mai puţin legale este acea tendinţă de a le ascunde. Acesta este în general comportamentul oamenilor cu posibilităţi financiare mai ridicate. Un om care trăieşte din salariu nu are ce ascunde şi nu are de ce să-şi ducă veniturile într-un paradis fiscal. Multe dintre numele pe care ANAF le are deja în vedere în diferitele operaţiuni pe care le conduce, inclusiv prin Departamentul de control al marilor averi, cu siguranţă că unele dintre aceste nume se regăsesc şi pe listele din acest caz. (...) Există comunicare cu Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor şi au informaţii pe care le pun la dispoziţia ANAF, dar până în acest moment suntem într-un proces în lucru', a spus Dragu.

ZIARUL FINANCIAR

Dezamăgirea unui antreprenor cu 800 de angajaţi care vede cum se sufocă industria cu capital privat românesc

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad, unul dintre puţinii mari antreprenori români care activează în industrie, spune că în România nu există un program de susţinere şi dezvoltare a industriei, aşa cum există în Polonia, Ungaria sau Cehia. "Suntem singura ţară din Europa unde calea ferată nu a mai văzut un leu de la stat pentru dezvoltare (...). Aşteptam de la guvernul tehnocrat nişte măsuri de stimulare a industriei, dar ei nu fac nimic, sunt în stand by. Nimeni nu se uită la cum se circulă pe calea ferată, în ce condiţii, batem pasul pe loc", a declarat pentru ZF Valer Blidar, care a mers până în Brazilia după contracte pentru a ţine funcţională fabrica cu 800 de angajaţi. Flota de vagoane a operatorilor feroviari de stat are o vârstă de peste 20 de ani în România, în timp ce viteza medie de circulaţie a ajuns la 19 kilometri pe oră pe calea ferată pentru trenurile de marfă anul trecut, indicatori care arată lipsa de interes pentru domeniul feroviar.

Banca Transilvania a detronat Fondul Proprietatea în topul celor mai valoroase companii listate

Banca Transilvania a devenit a treia cea mai valoroasă companie de la bursa din Bucureşti, cu o capitalizare de 8,35 mld. lei, devansând Fondul Proprietatea. Ascensiunea băncii are loc în condiţiile în care acţiunile sale au gonit cu 45% în ultimul an, în timp ce capitalul şi acţiunile fondului au raportat scăderi. În anul 1997, când s-a listat la bursă, Banca Transilvania valora mai puţin de 15 milioane de lei. Doar 20 de milioane de lei despart Banca Transilvania (TLV), a treia bancă din sistemul bancar după active, de Fondul Proprietatea (FP) pe bursă. Capitalizarea bursieră a Băncii Transilvania, cal­culată ca produs dintre preţul acţiunilor şi numărul total de acţiuni din capitalul social, a atins ieri valoarea de 8,35 mld. lei. Spre comparaţie, capitalizarea bursieră a fondului era ieri de 8,33 mld. lei, echivalentă poziţiei a patra în clasamentul celor mai valoroase companii de pe bursă. Poziţia a cincea este deţinută de BRD cu o capitalizare de circa 7 mi­liarde de lei.

Popoviciu şi Dimofte, profit net de 13,5 mil. euro în 2015 din mallul Băneasa

Băneasa Developments, compania care operează centrul comercial Băneasa Shopping City din nordul Capitalei, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 209 mil. lei (46 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de 2014, în timp ce profitul net s-a majorat cu peste 10%, la 61 mil. lei (13,5 mil. euro). Marja de profit net se situează pentru al trei lea an în jurul a 30%. Ca valoare, 2012 a fost cel mai bun an pentru câştigurile companiei, cu un rezultat de 66 mil. lei, valoarea raportată anul trecut fiind a doua cea mai bună din 2009 încoace. Cei doi acţionari care controlează indirect compania, Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte, au adunat un profit net cumulat de peste 250 de milioane de lei (60 de milioane de euro) în perioada 2011-2015, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la mfinante.ro.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb