REVISTA PRESEI 08.05.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 mai 2013

ADEVARUL

Statul român a câştigat procesul cu Rompetrol de la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington. Grupul ceruse daune de 185 milioane de dolari

Curtea Internaţională de la Washington a respins cererea Rompetrol de acordare a unor daune în sumă totală de 185 milioane de dolari, instanţa de arbitraj considerând că reclamantul nu a dovedit că ar fi suferit vreun prejudiciu în relaţia cu autorităţile române. The Rompetrol Group voia plata a 139 milioane de dolari ca daune materiale şi 46 milioane de dolari ca daune morale. A mai fost respinsă şi "pretinsa campanie a unei hărţuiri organizate de stat" iar instanţa a ajuns la concluzia că dovezile nu susţin constatarea încălcării de către statul a acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între România şi Olanda.

Ponta: "mâine încep negocierile pentru autostrada Comarnic - Braşov"

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că a fost înştiinţat de către ministrul Dan Şova că de miercuri încep negocierile pentru încheierea contractului de construcţie a autostrăzii Comarnic - Braşov. "Domnul Şova m-a înştiinţat că practic de mâine (miercuri - n.r.) încep negocierile care trebuie să finalizeze contractul pentru Comarnic - Braşov. La fel, suntem în fază avansată cu centura Sud a Bucureştiului şi cu autostrada Piteşti - Craiova. Deci, partea de infrastructură categoric trebuie îmbunătăţită", a spus premierul. CNADNR a primit mai multe oferte: China Communications Construction şi asocierea formată din din firmele Spedition UMB şi Tehnostrade, asocierea formată din Vinci, Strabag şi Aktor, precum şi asocierea formată din Impregilo şi Salini.

Planuri UE: fiecare ţară să-şi întreţină şomerii din străinătate

Uniunea Europeană intenţionează să extindă perioada în care imigranţii pot primi ajutoare de şomaj din partea ţărilor de origine, potrivit unor planuri discutate la Bruxelles, menite să calmeze spiritele în ceea ce priveşte "turismul pentru beneficii sociale". Astfel, ajutoarele de şomaj acordate de ţara de origine unui imigrant ar putea fi extinse de la trei luni, atât cât e obligatoriu în prezent, la cel puţin şase luni, se arată într-o propunere pe care o va prezenta mâine comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding. Această măsură ar putea fi adoptată în ideea în care unui imigrant îi ia aproximativ un an şi jumătate ca să-şi găsească de lucru într-o ţară străină, relatează "Financial Times". Recomandarea Uniunii face parte dintr-un pachet mai amplu de iniţiative care au scopul de a extinde drepturile cetăţenilor europeni şi de a elimina orice obstacol care ar putea împiedica exercitarea lor.

Ponta cere înăsprirea Codului Rutier: "Este inadmisibil câţi oameni şi-au pierdut viaţa în aceste zile". România, ţara fără buget alocat siguranţei rutiere

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că numărul de accidente care au avut loc în ultimele zile este inadmisibil. Mai mult, Ponta a precizat că doreşte o înăsprire urgentă a Legislaţiei Rutiere. În mini-vacanţa de 1 Mai şi de Paşte, 22 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente, iar 80 au fost rănite. România este însă singura ţară din UE fără un buget clar alocat siguranţei şi strategiilor rutiere. El a admis că zona de infrastructură trebuie îmbunătăţită, dar a subliniat că şi pe autostrada Bucureşti-Constanţa s-au înregistrat accidente. Ponta a arătat că modificarea legislaţiei în domeniul rutier în sensul înăspririi sancţiunilor şi întăririi autorităţii poliţiştilor reprezintă o prioritate guvernamentală.

România ca "firmă". Exxon şi Chevron ne-ar surclasa, dar am depăşi Apple, Google, Ford, Coca-Cola sau McDonald's

Dacă ar fi o companie, România s-ar clasa pe poziţia a patra în topul Fortune 500.Produsul intern brut al României este de 179 miliarde de dolari, ceea ce ar pune ţara noastră în urma giganţilor WalMart, Exxon şi Chevron, dar înaintea unor conglomerate industriale precum General Electric, General Motors, Boeing, Caterpilar sau Dow Chemical. De asemenea, s-ar clasa înaintea înaintea Bershire Hathaway - grup deţinut de miliardarul Warren Buffet (162,5 miliarde de dolari) sau a giganţilor IT Apple (156,5 miliarde), Hewlett-Packard (120 miliarde), IBM (104,5 miliarde), Microsoft (73,7 miliarde), Amazon (61,1 miliarde), Dell (56,9) sau Xerox (22,4 miliarde de dolari) ori eBay (14,1 miliarde). Însă cum ţara noastră a înregistrat anul trecut un deficit de 3,77 miliarde de euro anul trecut, asta înseamnă 4,92 miliarde de dolari. Rezultatul ne-ar pune pe poziţia a doua în topul pierderilor, după gaura imensă de 12,6 miliarde de dolari raportată de HP din cauza unor achiziţii proaste anterioare, dar în faţa operatorului telecom Sprint, care a produs un rezultat negativ de 4,3 miliarde de dolari.

Un călugăr a fugit la Muntele Athos cu banii furaţi de la un schit din Sălaj

Un călugăr pus să aibă grijă de finanţele unui schit din judeţul Sălaj a furat toţi banii donaţi de credincioşi şi s-a făcut nevăzut. Lupul - paznic la oi. Cam aşa ar putea fi descrisă situaţia părintelui Andrei care, pus să se ocupe de finanţele Mănăstirii Bobota, situată la limita dintre judeţele Sălaj şi Satu Mare, s-a gândit că i-ar prinde bine banii donaţi de credincioşi pentru continuarea lucrărilor la aşezământul monahal, aşa că i-a luat şi s-a făcut nevăzut. Din cercetările făcute de poliţişti, rezultă că acesta a reuşit să plece cu 20.000 de lei, 1.200 de euro şi cu un aparat foto evaluat la 2.500 de lei. La bursa zvonurilor se spune că acesta s-ar fi dus tocmai în Grecia, la Muntele Athos, acolo unde există o importantă comunitate de călugări ortodocşi.

"Vulpea de mare", la vânătoare

Manevre navale de amploare au început în Golful Persic sub egida Flotei a 5-a americane, fiind cea de-a doua desfăşurare de forţe de mari proporţii care are loc în regiune în mai puţin de un an. SUA au anunţat că exerciţiile militare nu sunt îndreptate către Iran, care a avertizat că va bloca Strâmtoarea Ormuz în cazul în care va fi ameninţat. Eşaloane militare din peste 41 de ţări participă la o aplicaţie internaţională de deminare (IMCMEX), organizată între 6 şi 30 mai, care a debutat cu un seminar de trei zile. Mâine vor începe exerciţiile navale propriu-zise, care includ operaţiuni de protecţie a rutelor comerciale, operaţiuni de deminare şi operaţiuni de securitate maritimă. Flota a 5-a americană are 35 de nave implicate în misiune, alături de 18 submarine fără pilot. Este vorba de dronele submarine Seafox ("Vulpea de mare"), vehicule telecomandate, proiectate de specialiştii din Marina SUA şi din forţele navale britanice.

CURENTUL

Iliescu bate câmpii: Coposu nu l-a invitat niciodată în PNŢ-CD

Ion Iliescu a făcut, de curând, o declaraţie pe cât de stupidă, pe atât de plină de tupeu. O declaraţie stupefiantă care, din păcate, a trecut aproape neobservată. Procedând exact precum vulpea care zice că strugurii la care nu ajunge sunt acri, Iliescu s-a lăudat că, la începutul anului 1990, Corneliu Coposu l-ar fi invitat să se înscrie în Partidul Naţional Ţărănesc. După care a mai afirmat că el, marele "emanat" al Revoluţiei, ar fi refuzat oferta Seniorului. Pe 18 Ianuarie 1990, Corneliu Coposu a oferit o soluţie politică total contrară poveştii pe care ne-o spune, azi, Ion Iliescu: "Există o soluţie rezonabilă şi firească: să se prezinte la primele alegeri numai patru partide, acele partide care au fost recunoscute de Naţiunile Unite imediat înainte de instalarea de către Sovietici a dictaturii comuniste în România. Aşadar PNŢ, PNL, PSDR şi Partidul Comunist. Iar acei conducători ai FSN care doresc să facă o carieră de parlamentari să se înscrie pe listele unuia dintre acele partide, după afinităţile politice ale fiecăruia".

Mici de Tia Şerbănescu

Sărbătorile de 1 Mai şi de Paşte au fost silite să coabiteze anul acesta astfel că ouăle roşii s-au amestecat cu grătarele, lenea cu evlavia iar populaţia a primit mesaje laborios-pioase de la cei siliţi să coabiteze şi ei. Premierul a trecut însă printr-o mare încercare. Se anunţase că am putea rămâne fără mici - ceea ce dădea peste cap toate campaniile electorale - întrucât C.E. nu admite folosirea bicarbonatului de sodiu în componenţa micului aliment. Asta chiar este o lovitură sub centură. Micul Titulescu (cum îl alinta dl. Năstase) a reacţionat solidar cu micii - căci ăsta-i chiar unul din nobilele idealuri ale socialismului: să ţină cu micii, să-i apere pe cei mici. Aşa că premierul a trimis imediat o solie de pace la Bruxelles arătând că micul reprezintă hrana tradiţională a alegătorului şi activistului român care nu-l uită în rugăciunile sale electorale: eu sunt mic, tu fă-mă mare. Aşa au ajuns miniştri mai mulţi mititei: Bănicioiu, Şova, Cazanciuc. "Noi ne luptăm, salvăm micii de CE" a anunţat premierul. Muncim, luptăm, pe mici îi apărăm. Primele rezultate sunt promiţătoare. CE a considerat că "utilizarea bicarbonatului de sodiu pare acceptabilă". Normal. În comparaţie cu salmonela e un fleac. Sau cu carnea stricată.

CURIERUL NATIONAL

131 miliarde lei, în labirintul insolvenţelor

Totalul sumelor înscrise în dosarele de insolvenţă cu titlu de creanţă ("masa credală") a fost de 20 mld. lei în 2009, de 49,2 mld. lei în 2010, de 109 mld. lei în 2011 şi de 131,6 mld. lei în 2012, se arată într-o statistică întocmită de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), citată pe blogul avocatului Gheorghe Piperea. Potrivit acesteia, totalul sumelor recuperate în dosarele de insolvenţă este de 1,9 mld. lei (în jur de 400 milioane euro), pe toată perioada, adică în tot intervalul 2009 - 2012.

Expoziţia Comorile Chinei, deschisă până la data de 1 august

Ambasadorul Chinei la Bucureşti, doamna Huo Yuzhen: Prin această expoziţie puteţi să fiţi mai aproape de China şi să cunoaşteţi istoria, trecutul şi viitorul Chinei. Ponta: Fac apel către toţi tinerii din şcoli, licee şi universităţi să viziteze această expoziţie. Proiectul expoziţional "Comorile Chinei" constituie cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din Republica Populară Chineză. Reflectând natura atotcuprinzătoare şi inovativă a civilizaţiei chineze, această expoziţie oferă vizitatorilor prilejul de a aprecia din diferite perspective istorice profunzimea şi bogăţia culturii şi tradiţiilor chineze.

Statul caută investitor pentru Rodipet

Potrivit Legii insolvenţei, pe perioada derulării acestei proceduri acţionarii nu pot vinde nici active şi nici acţiuni. Pentru a nu încălca prevederile legislative, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului caută unul sau mai mulţi parteneri "îndeajuns de puternici" cu care să se asocieze

BRD a înregistrat un profit net de 13 mil. lei în T1

BRD - Groupe Societe Generale a înregistrat un profit net de 13 milioane lei în primul trimestru din acest an, în scădere cu 84% faţă de perioada similară a anului trecut, iar volumul creditelor acordate a avansat cu 2,1%, potrivit informaţiilor transmise ieri la Bursa de Valori Bucureşti. "În primul trimestru al anului 2013, banca şi-a desfăşurat activitatea în condiţiile unui mediu economic încă dificil, caracterizat de o cerere scăzută de produse şi servicii bancare. Volumul total al creditelor acordate clientelei este de 34,97 miliarde lei, mai mare cu 2,1% în comparaţie cu nivelul înregistrat pe 31 martie 2012, cu accent pe creditarea persoanelor fizice (+3,4% vs -1,5% la nivel de piaţă). Această evoluţie a fost susţinută în principal de creditele imobiliare, în creştere cu 32% faţă de trimestrul I al anului 2012, nivel care depăşeşte media pieţei, care a înregistrat o creştere de doar 10,4%", se spune într-un comunicat transmis de BRD.

EVENIMENTUL ZILEI

USL se laudă cu stabilitatea economică asigurată de Boc

Actuala putere a marcat primul an de guvernare prin prezentarea unui bilanţ propriu, care legitimează măsurile predecesorilor de la PDL. În propriul bilanţ la un an de la preluarea Puterii, USL se laudă, printre altele, cu o nouă viziune de guvernare, diferită de cea a PDL şi cu performanţe în îndeplinirea unor indicatori economici. Mare parte din realizările revendicate de USL se datorează însă guvernelor PDL, meritul USL fiind acela că nu a şters cu buretele eforturile de echilibrare bugetară ale guvernelor democrat-liberale. În privinţa procedurii de deficit excesiv din care România a ieşit, merită precizat că ar fi fost o realizare imposibilă fără efortul guvernului Boc. Astfel, în 2009, România a pornit cu un deficit bugetar de 9%, pentru a ajunge la 4,35% în 2011. Acest lucru a fost posibil prin aplicarea, în 2010, a controversatelor măsuri de austeritate: reducerea salariilor cu 25% şi creşterea TVA cu 5%.

Raportul Monicăi Macovei a fost adoptat în Comisia LIBE: "Punctul important e posibilitatea confiscării bunurilor provenite din infracţiuni fără a exista o sentinţă de condamnare"

Raportul Monicăi Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni a fost adoptat în Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne. Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni in Uniunea Europeana, a primit ieri mandat din partea LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) să înceapă trialogul, adica negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru varianta finală a Directivei. Comisia LIBE a adoptat raportul elaborat de Monica Macovei cu 48 de voturi pentru şi 7 împotrivă.

Cireşul, cultura la care România este pe locul 3 în lume ca productivitate Mircea Marin

Sînt puţine culturi în care după criteriul productivităţii sîntem în top 3 mondial. Fără investiţii mari, aproape fără subvenţii şi practic ignorat de politicile agricole la nivel naţional - cireşul ne plasează deasupra unor ţări care au şi mari ferme şi bani şi tehnologie şi cercetare. Cireşul (Prunus Avium, etc) este unul dintre cei mai darnici dintre pomi. Valorificarea cireşului este multidimensională ţinând atât de ce se poate face cu "produsele" sale cât şi "în jurul său". Cireşele sînt trecute în lista "aromelor fine" a bucătarilor şi distilatorilor şi a fructelor cu conţinut mare de anti-oxidanţi a nutriţioniştilor şi fito-terapeuţilor. Lemnul de cireş este asociat cu "luxul" de către producătorii de mobilier şi artizani. Livezile de cireş sînt considerate adevărate "paradisuri terapeutice" de către psihoterapeuţi. Sub toate aceste aspecte cultivarea şi exploatarea cireşului este susţinută de o cerere în creştere continuă.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta: "Majoritatea românilor apreciază faptul că premierul şi preşedintele nu se mai ceartă"

Victor Ponta crede că majoritatea românilor apreciază faptul că preşedintele şi prim-ministrul nu se mai ceartă, datorită acordului de colaborare instituţională. Premierul a declarat la Prima TV că anul 2013 va fi unul mult mai liniştit politic şi că nici anul viitor nu va fi unul "foarte agitat". Premierul a mai spus acordul încheiat între preşedinte şi primul ministru nu îi este opozabil liderului PNL, Crin Antonescu, care va candida anul viitor, în sensul în care este nevoie de un alt tip de preşedinte.

"România, noul Eldorado pentru cumpărarea terenurilor agricole" (presa străină)

Gajarea terenurilor, o soluţie de sprijinire a micilor fermieri, luată în calcul de Ministerul Agriculturii. Calitatea pământului, preţul foarte bun şi posibilitatea de a obţine ajutoare atrag investitorii străini către un nou Eldorado: România, prin terenurile sale agricole, notează journaldujura.ch, din Elveţia. Fenomenul atrage atenţia presei din Occident, care se întreabă cum de s-a ajuns aici, nu fără a constata că există şi reversul medaliei: ţăranii români denunţă acapararea de către companiile multinaţionale a suprafeţelor cultivabile din ţara noastră.

Jaf la Complexul Energetic Oltenia. RAPORTUL Corpului de Control al premierului

Guvernul a sesizat DNA în legătură cu unele contracte de la Complexul Energetic Oltenia. Sesizarea a fost făcută în urma unui control al Corpului de Control al premierului. Raportul arată că valoarea unor contracte de achiziţie publică a fost majorată ilegal cu peste 20% din valoarea iniţială. Controlul a vizat contracte încheiate în perioada 2010 - 2012. În perioada supusă controlului, entităţile din care este constituită SC Complexul Energetic Oltenia SA (Complexele Energetice Turceni SA, Craiova SA, Rovinari SA) au fost încheiate 76 de contracte de sponsorizare, în baza cărora au fost efectuate plăţi în sumă totală de 19.079.616,37 de lei. Cea mai mare sumă a fost cheltuită de Complexul energetic Oltenia SA, care a încheiat 34 contracte de sponsorizare, efectuând plăţi în valoare de 16.938.666 de lei.

NATIONAL

Cordonul ombilical de 20 de miliarde de dolari care il leaga pe Ponta de Basescu!

Pactul de coabitare dintre Traian Basescu si Victor Ponta a fost, fara indoiala, cea mai mare surpriza a tumultoasei vieti politice de la noi din ultimii ani. Insa, cum se stie ca pe plaiurile mioritice orice minune tine trei zile, toata lumea era sigura ca alianta contra naturii se va rupe de la sine. "Mentenanta" contractului dintre cei doi este intretinuta, cu eforturi consistente, de catre un important grup de lobby care reprezinta interesele celor mai mari jucatori americani pe piata energiei mondiale. Si care, dupa ce au reusit sa impace cele doua Palate, asigura acum comunicarea dintre ele, mentinand presiunea externa pentru a nu se pierde marele pot al proiectului, estimat la peste 20 de miliarde de dolari.

Putin indreapta armele catre SUA! Il apara pe Bashar

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit pe seful diplomatiei americane, John Kerry, cu "foc de baraj". Pana la sosirea lui Kerry la Moscova, oficialii rusi, de toate rangurile, s-au lansat intr-o avalansa de condamnari privind raidurile aeriene israeliene asupra trupelor lui Bashar al-Assad si posibilitatea interventiei SUA. Extragem cateva declaratii: "Rusia va raspunde daca vor mai fi si alte provocari", "Rusia va aproviziona cu arme armata siriana, in avans", ceea ce face referire indirecta la sistemul antiaerian S-300 si rachetele nucleare 9K720 Iskander, "rasturnarea lui Bashar duce la instabilitate regionala" si "SUA sa nu pregateasca opinia publica internationala pentru a interventie militara, manevrand povestea cu armele chimice". Deci, Kerry se dusese sa discute de Siria! In sprijinul lui, NATO a inceput exercitii de amploare in Golful Persic, cu participarea a 41 de tari, iar turcii exerseaza si ei prin portul Incirlik. Intre timp, in Siria continua genocidul.

Fiul si nora secretarului de stat Victor Opaschi au tepuit CEC-ul!

Baiatul si nora secretarului de stat Victor Opaschi au reusit sa le traga clapa creditorilor de la CEC Bank printr-o metoda pe cat de simpla, pe atat de eficace. Au imprumutat 230.000 de euro si n-au achitat ratele, lasand sa fie executati de un apartament amarat, de la marginea cartierului Ferentari.

Ponta si Antonescu si-l disputa pe Blaga

Chiar daca nu a avut capacitatea sa devina un lider al opozitiei in adevaratul sens al cuvantului, Vasile Blaga a reusit totusi sa bage zazanie intre cei doi co-presedinti ai USL. Buni comunicatori si mari amatori de interventii publice, Victor Ponta si Crin Antonescu adopta pozitia mutulica, atunci cand vine vorba de dialogul cu Partidul Democrat Liberal. Pret de cateva minute, cei doi politicieni s-au invitat unul pe celalalt sa discute cu Vasile Blaga despre Constitutie si angajarea raspunderii asupra proiectului de lege privind regionalizarea, semn ca niciunul nu doreste sa aiba vreo intrevedere cu presedintele democrat-liberal.

Principalul investitor de la Rosia Montana, scandal in Guineea

O investigatie derulata de Departamentul Justitiei din SUA si autoritatile din Guineea a condus la arestarea a doi directori executivi de la BSG Resources si a unui cetatean francez. Conform Bloomberg, cei trei vor fi judecati la New York, acuzatiile referindu-se la modul in care BSG Resources (BSGR) a obtinut drepturile asupra proiectului minier de la Simandou, Guineea. Zacamantul contine resurse unice de minereu de fier de inalta calitate, cu o valoare de 50 de miliarde de dolari. Miliardarul israelian Beny Steinmetz, unul dintre principalii investitori si la proiectul minier de la Rosia Montana, ar putea pierde drepturile asupra zacamantului urias, din cauza ca a obtinut contractul "fortat". Acuzatia de coruptie este bazata pe faptul ca BSGR a obtinut, in 2008, o parte din drepturile comerciale pentru proiectul de la Simandou, dupa ce Guvernul a anulat o sectiune din licenta detinuta de gigantul Rio Tinto.

UE vrea sa interzica toate semintele neinregistrate la "centru"

O noua lege propusa de Comisia Europeana poate duce la declararea ilegala a utilizarii semintelor pentru orice planta care nu este inregistrata in "catalogul" UE. Noua lege se refera la "cresterea, reproducerea si comercializarea plantelor "netestate, aprobate si acceptate" de "EU Plant Variety Agency", un organism infiintat special pentru acest scop. Legea Materialului de Reproducere a Plantelor va interzice si plantarea in propria gradina a plantelor, legume, fructe etc, daca semintele nu sunt inregistrate la Agentie. Textul de lege a fost amendat de nenumarate ori pana acum, din cauza protestelor fermierilor, tot reprezinta o amenintare pentru producatorii individuali si pentru fermele de familie, care vand produse organice. Semintele folosite de acestia nu vor intruni niciodata criteriile UE.

PUTEREA

Fermierii români, ciuca bătăilor în UE şi acasă. Agricultura pierde iar pariul

Agricultorii români vor fi şi mai dezavantajaţi, comparativ cu colegii lor vest-europeni, în viitoarea perioadă de programare 2014-2020. Dacă negocierile pe bugetul UE au vizat atingerea valorii medii a subvenţiilor în 2016, decizia finală a prelungit perioada de convergenţă cu încă patru ani. În concluzie, abia în 2020 fermierii români au voie să viseze la o subvenţie de nivel mediu practicată în UE. De altfel, Ministerul Agriculturii nu a suflat o vorbă despre reducerea sumelor alocate României pe componenta plăţilor directe, rezumându-se doar să anunţe cifrele finale. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, susţine că subvenţiile europene pentru terenurile cultivate vor creşte în mod constant în perioada 2014-2020. Potrivit demnitarului, valoarea sprijinului pe suprafaţă va ajunge la 196 de euro la hectar, faţă de 130 de euro, cât este în prezent.

UE nu este pregătită să negocieze un acord de liber-schimb cu China

Uniunea Europeană - care vrea să înceapă negocieri de liber-schimb cu SUA, Canada şi Japonia - nu se grăbeşte să le înceapă şi cu China, care este totuşi unul dintre principalii săi parteneri comerciali, a declarat marţi pentru AFP un înalt responsabil european, care a preferat anonimatul. Conducătorii chinezi au profitat de o recentă vizită la Beijing a şefei diplomaţiei UE, Catherine Ashton, pentru a relua discuţiile asupra unui acord de liber-schimb, a relatat responsabilul. Dar, a spus el, pentru moment, europenii preferă să negocieze cu China un tratat bilateral de investiţii, pentru care negocierile au început anul trecut, dar fără a înregistra un progres. În aceste condiţii, un acord de liber-schimb nu poate fi luat în calcul decât pe termen 'mediu' sau 'lung', a afirmat responsabilul citat de France Presse.

Candidaţii la şefia Parchetelor dau ochii cu CSM

Procurorii Tiberiu Niţu, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru susţin astăzi interviurile pentru funcţiile de conducere din Parchetul General în faţa Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mâine le vine rândul Laurei Codruţa Kovesi să-şi susţină interviul pentru şefia DNA, alături de Alina Bica şi Elena Hosu, propuse pentru funcţiile de procurer-şef, respectiv procurer-şef adjunct la DIICOT. Potrivit unui comunicat al CSM dat, ieri, publicităţii în şedinţa din data de 08.05.2013, începând cu ora 9.00, vor fi susţinute interviurile de către Tiberiu-Mihail Niţu, propus de ministrul Justiţiei în vederea numirii în funcţia de procuror general al României. Îi vor urma Dimitrie-Bogdan Licu, propus de ministrul Justiţiei în vederea numirii în funcţia de prim-adjunct al procurorului general şi Codruţ Olaru, propus în vederea numirii în funcţia de adjunct al procurorului general.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV RL. Horia Georgescu, ANI: 20 de parlamentari ar putea să-şi piardă mandatele

Zeci de cazuri de confiscări ale averilor dobândite fraudulos de către demnitari ai statului român vor fi soluţionate în viitorul apropiat de instanţele judecătoreşti, declară Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în exclusivitate pentru "România liberă". Horia Georgescu, 36 de ani, îşi doreşte însă modificarea legii în aşa fel încât proprietăţile obţinute din bani negri să poată fi confiscate de stat mult mai repede decât acum. Chiar şi în formula actuală, însă, la bugetul statului au ajuns "milioane de euro confiscate pentru prima dată după 1989 pe cale administrativă, nu penală", se laudă Horia Georgescu. În jur de 20 de parlamentari ar putea să-şi piardă mandatele din cauza problemelor de integritate, potrivit preşedintelui ANI, care îşi argumentează previziunea pe numărul proceselor aflate pe rol, pe deciziile definitive obţinute deja de Agenţie, dar şi pe procesele aflate în pronunţare la Înalta Curte.

Concesionarul Comarnic-Braşov, desemnat în august

Negocierile sunt programate a fi finalizate în luna august, afirmă ministrul delegat pentru infrastructură şi investiţii, Dan Şova, informează Mediafax. Ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse la finele lunii februarie, pe listă fiind înscrise compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor şi Impregilo - Salini. China Communications Construction este o importantă firmă de stat chineză, care figurează însă pe lista neagră a Băncii Mondiale ca urmare a neregulilor depistate de instituţia internaţională privitoare la folosirea banilor de către firma chineză. Spedition UMB şi Tehnostrade sunt firme deţinute de cel mai important rege român al asfaltului, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

John Kerry şi operaţiunea "Rusia"

Secretarul de stat american, John Kerry, se află în prima sa vizită la Moscova ca şef al diplomaţiei americane şi în cadrul întrevederilor cu lideri ruşi va încerca să obţină deschiderea de negocieri asupra dosarului sirian şi a celui nuclear iranian. Este una din deplasările sale cele mai delicate după puternica degradare a relaţiilor bilaterale, în urmă cu un an. Vizita lui John Kerry la Moscova coincide cu aniversarea revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin - 7 mai 2012 - pentru al treilea mandat ca preşedinte. Potrivit Departamentului de Stat american, în centrul discuţiilor dintre Kerry şi Putin se va afla problema Siriei, dar vor fi evocate şi alte dosare, cum ar fi cel nuclear iranian sau Coreea de Nord.

ZIARUL FINANCIAR

Cum îşi subminează BNR propria politică monetară de scădere a dobânzilor şi de relansare economică. Fără un AVAB privat care să scoată la suprafaţă creditele neperformante parcate în SPV-uri costul creditelor nu va scădea

Într-o declaraţie venită pe neaşteptate la conferinţa de presă de după şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută, guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat că Banca Naţională se pregăteşte pentru un nou ciclu de reducere a dobânzilor. Inflaţia evoluează mult mai bine decât estimările, cursul de schimb al leului a scăzut, având o evoluţie neaşteptat de bună în contextul crizei din Cipru, iar economia a rezistat noilor spasme din zona euro şi pare să meargă mult mai bine decât se anticipa, în special la nivelul exporturilor. Atâta timp cât BNR nu forţează băncile să scoată scheleţii din dosarele de creditare, cât permite "parcarea" creditelor neperformante în SPV-uri, cât nu îi obligă pe bancheri să evalueze garanţiile la valorile actuale de piaţă şi în final să vină cu bani noi de acasă ca să acopere toate aceste găuri, activitatea de creditare nu-şi va reveni, iar costul de finanţare va rămâne ridicat.

Revizitând "încordarea structurală" Autor: Daniel Daianu

Intervenţiile băncilor centrale pentru a salva bănci, sisteme financiare(ca împrumutator de ultimă instanţă/lender of last resort), pot fi interpretate ca versiune a dominantei fiscale asupra politicii monetare. Sunt economişti şi unii oficiali care deplâng această ipostază a băncilor centrale, în sensul că şi-ar depăşi mandatul de a urmări stabilitatea preţurilor numai. Pe de altă parte, dacă acceptăm ca o bancă centrală trebuie să se îngrijească şi de stabilitatea financiară, a ansamblului, intervenţiile menţionate au fost inevitabile, chiar dacă implică riscuri. Se poate vorbi în acest caz de o dominantă financiară (ca formă a dominantei fiscale) asupra politicii monetare. De ce a fost nevoie ca Fed-ul, Banca Angliei, BCE să intervină în acest mod? Răspunsul este ca, altminteri, sistemele financiare s-ar fi prăbuşit şi, cu ele, căderea de producţie şi şomajul ar fi fost mult mai mari în numeroase ţări din Europa, în SUA.

Administrarea fondurilor de pensii private, o afacere de 117 mil. lei anul trecut. Cât câştigă cei care au grijă de pensiile a şase milioane de români

Administratorii de pensii private au realizat anul trecut afaceri de 117 mil. lei (26,3 mil. euro), cu 36% mai mari decât în 2011, în condiţiile în care activele pe care le administrează au crescut cu 50%, de la 6,8 mld. lei la finalul lui 2011 la 10,2 mld. lei (2,3 mld. euro) la sfârşitul lui 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb