REVISTA PRESEI 08.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 8 iulie 2013

ADEVARUL

Puterea de cumpărare le-a crescut doar angajaţilor din companiile statului. În alte 19 domenii, creşterea preţurilor a bătut-o pe cea a salariilor

Scumpirile au erodat creşterea salariului mediu din 19 domenii economice, dar nu i-au afectat pe bugetari şi pe angajaţii companiilor cu capital majoritar de stat, arată statisticile oficiale. Din luna mai 2012 până în mai 2013, salariul mediu net pe economie a crescut cu 5,2%, iar media scumpirilor - inflaţia - a fost tot de 5,2%, ceea ce în termeni statistici înseamnă o stagnare a puterii de cumpărare. Dar, faţă de această medie, diversele domenii de activitate au consemnat creşteri sau scăderi, în sensul că în unele sectoare puterea de cumpărare a avansat mai mult, în timp ce în altele a scăzut. Datele privind evoluţia salariilor medii pe principalele domenii de activitate, raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că angajaţii din 19 sectoare nu au reuşit să compenseze prin venituri scumpirile de 5,2%, în timp ce în alte opt sectoare salariaţii au ieşit pe plus.

Revine "acordul global", după un sfert de secol? Salariile bugetarilor vor avea o componentă variabilă, în funcţie de realizări

Salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, cât şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor. Sistemul va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public, pregătită pentru anul viitor, relevă un document oficial. Salarizarea va include în continuare o limită minimă şi una maximă, dar va fi acordată şi o sumă care va varia în funcţie de performanţa profesională individuală. Cheltuielile trebuie acoperite de fiecare ordonator în parte "Având în vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecărui sector bugetar (învăţământ, sănătate, apărare, justiţie, poliţie, funcţie publică, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care să se reglementeze salarizarea categoriilor de personal între o limită minimă şi o limită maximă", se arată în documentul obţinut de Mediafax.

Nori negri pe "radarul" industriaşilor: în luna mai au scăzut şi vânzările, şi cererea de mărfuri

Comenzile noi din industrie, reprezentând cererea de mărfuri, au scăzut în luna mai cu 7% faţă de luna precedentă. De asemenea, au scăzut şi cifrele de afaceri, reprezentând vânzările, în medie cu 1%, arată datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna mai faţă de aprilie, scăderea cu 7% a comenzilor noi din industrie a fost determinată de reducerea comenzilor în industria bunurilor de capital (-10%), fabricarea bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,3%), producţia bunurilor intermediare (-3,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-1,1%). Reducerea cu 1% a cifrei de afaceri din industrie a fost determinată de scăderile din industria extractivă (-3,3%) şi din industria prelucrătoare (-0,9%). Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate scăderi în industria bunurilor de capital (-5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,5%) şi industria bunurilor intermediare (-1,7%). Creşteri au avut industria energetică (19,5%) şi industrua bunurilor de uz curent (0,2%).

China şi Elveţia au semnat un acord de liber schimb

China şi Elveţia au semnat sâmbătă, la Beijing un acord de liber schimb, al doilea de acest fel stabilit de guvernul chinez cu o ţară din Europa, după cel semnat în luna aprilie cu Islanda. Evenimentul a avut loc în contextul unei dispute comerciale între China şi Uniunea Europeană. Ministrul de Comerţ din China, Gao Hucheng, şi ministrul elveţian al Economiei, Johann Schneider-Ammann, au încheiat un acord care are scopul de a mări câştigurile bilaterale înregistrate în 2012 (20,5 miliarde de euro). Elveţia este una dintre puţinele ţări occidentale care au o balanţă comercială excedentară în relaţiile cu China. Mai mult, tratatul va facilita eforturile Elveţiei de a deveni un centru offshore de tranzacţionare a yuanului chienzesc în Europa, concurând cu Frankfurt, Paris şi Londra, informează cotidianul "South China Morning Post". Liderii celei de-a doua economii a lumii promovează folosirea yuanului în comerţul internaţional şi în finanţe, pentru a micşora dependenţa Chinei de dolarul american.

UE vrea un reglementator bancar transatlantic

Uniunea Europeană negociază un acord cu SUA asupra serviciilor financiare şi bancare, ca parte a discuţiilor privind acordul de liber schimb, astfel că am putea asista la introducerea unui super-reglementator americano-european, scrie The Telegraph. Potrivit unor surse citate de publicaţie, acordul este o prioritate majoră pentru Marea Britanie, datorită rolului avut de Londra ca şi centru financiar internaţional. Negociatorii UE doresc un acord central în privinţa reglementării financiare şi a principiilor, dar mai discută şi modalitatea în care reglementările vor fi puse în practică pe viitor. Este posibil ca la finalul negocierilor o formă de super-reglementator să fie stabilită, astfel încât acesta să conducă procesul de legiferare financiară între cele două super-puteri. Anumite facţiuni din echipa americană de negociere se împotrivesc acestor solicitări, temându-se că este de fapt o încercare a Marii Britanii de a-şi proteja City-ul londonez.

Băncile din Coreea de Sud rivalizează cu marile grupuri bancare ale lumii

Şase bănci din Coreea de Sud au fost incluse în top 100 cei mai mari creditori din lume, în funcţie de capitalul de bază şi activele deţinute anul trecut, a anunţat sâmbătă banca centrală sud-coreeană. Grupul bancar KB Financial Group Inc., principalul creditor al Coreei de Sud, se regăseşte pe locul 68 în topul întocmit în 2012, înregistrând un avans important faţă de acum doi ani, când se afla pe locul 72. De asemenea, KB Financial Group este cea mai bine poziţionată bancă dintre toţi creditorii sud-coreeni, potrivit unui raport emis de Bank of Korea, citat de agenţia de ştiri Yonhap. O altă instituţie bancară, KDB Financial Group Inc., s-a plasat pe locul 69 în 2012, urcând de pe locul 71, unde se afla în 2011. Grupul bancar Woori Finance Holdings Co. a avansat două locuri faţă de poziţia 74, pe care o ocupa în urmă cu doi ani.

Topul mondial al oraşelor cu cei mai mulţi milionari: Tokyo conduce per total, New York şi Moscova au cei mai mulţi miliardari

În Tokyo trăiesc 461.000 de milionari, iar pe poziţiile următoare se plasează New York, cu 389.000. Londra, Paris şi Frankfurt întregesc top cinci. New York este, însă, oraşul cu cea mai mare concentrare de miliardari din lume, cu 70 de persoane, înaintea Moscovei, cu 64, şi Londrei, cu 54. Londra conduce, în schimb, în topul mondial după numărul bogaţilor cu averi de peste 30 milioane de dolari, cu 4.296 de multimilionari, însă centrele asiatice Singapore şi Hong Kong înregistrează creşteri rapide şi ar putea depăşi capitala britanică în acest deceniu. Tokyo se află pe poziţia a doua, cu 3.525 persoane cu peste 30 de milioane de dolari, capitala Japoniei fiind urmată de Singapore - 3.154, New York - 2.929, Hong Kong - 2.560, Frankfurt - 1.868, Mexico City - 1.850, Paris - 1.500, Osaka - 1.450 şi Beijing - 1.318. Statele Unite sunt ţara cu cei mai mulţi milionari din lume, peste 5 milioane, urmată de Japonia, cu peste 2 milioane, Germania, China şi Marea Britanie.

CAPITAL

Miza scandalului pentru şefia Tarom: 1 miliard de euro

Încă un manager privat de la o companie din subordinea Ministerului Transporturilor a fost executat. După şeful CFR Marfă, belgianul de la Tarom şi-a văzut mandatul scurtat de la patru ani la un an, urmând să fie îndepărtat în perioada în care se vor face achiziţii de circa 1 mld. euro. Tarom trebuie să-şi pregătească una dintre cele mai importante măsuri din planul de management: uniformizarea flotei (compania operează şapte tipuri de aeronave). Cu ofertele a patru furnizori (Airbus, Boeing, Embraer şi Mitsubishi), Christian Heinzmann va merge la Relu Fenechiu, care va decide către ce producător se va orienta. Indiferent de metoda de achiziţie aleasă, bugetul pentru o nouă flotă este de aproximativ jumătate de miliard de euro, potrivit unei estimări Capital, având la bază preţul actual al aeronavelor, respectiv o sumă lunară de plată în cazul unui leasing operaţional. O miză demnă de luat în calcul, mai ales că, adăugând şi celelalte contracte de achiziţii pentru următorii patru ani, se ajunge la circa un miliard de euro.

Cât se va deprecia leul după reducerea-surpriză a dobânzii BNR?

BNR a redus dobânda-cheie mai devreme decât se aştepta piaţa. Analiştii consultaţi de Capital cred că, până la finele anului, cursul de schimb va fluctua între 4,2 şi 4,7 lei/euro. Optimismul BNR cu privire la intrarea inflaţiei în ţintă în lunile de toamnă, dar şi perspectivele de încheiere a unui nou acord cu FMI au fost principalele motive care au stat la baza reducerii dobânzii de politică monetară de la 5,25% la 5%. "Decizia a fost uşor surprinzătoare, aşteptările noastre iniţiale fiind de reducere a dobânzii peste două-trei luni", subliniază economistul-şef al BCR, Eugen Sinca. El crede însă că procesul dezinflaţionist va fi limitat de liberalizarea preţurilor la energie pentru populaţie şi de deprecierea recentă a leului. Sinca vede încă o scădere a dobânzii-cheie în august, la 4,75%, urmată fie de altă reducere, fie de o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei. Cătălina Molnar, economist-şef Unicredit Ţiriac Bank, vede o dobândă de 4,50% la finalul anului.

Deutsche Welle: ADEVĂRUL CRUD DESPRE ROMÂNIA

În ciuda prejudecăţilor bine înrădăcinate despre nivelul înalt de educaţie al românilor, statistica ne arată o imagine dezamăgitoare, scrie Deutsche Welle. Recensământul fie el şi deficitar ne oferă câteva date relevante. Aflăm de pildă că "din totalul populaţiei stabile de 10 ani şi peste, 44,2% au nivel scăzut de educaţie (primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită), 41,4% nivel mediu (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiştri) şi 14,4% nivel superior". O comparaţie cu alte ţări este uşor de făcut. Potrivit datelor Băncii Mondiale, în anul 2010 în Marea Britanie forţa de muncă cu nivel de educaţie elementar reprezenta 19,20%, cei cu studii medii 44,40%, iar cei cu studii de nivel universitar 35,40%. În Germania, nivelul de jos însemna 14,90%, cel mediu 58,50%, iar cel superior 26,50%. În Franţa nivelul primar era de 24,20%, cel mediu de 44,10%, iar cel superior 31,70%.

CURENTUL

Ministerul Culturii complicele Gold Corporation în distrugerea Roşiei Montane

În timp ce unul dintre patronii companiei implicate în jefuirea aurului românesc Beny Steinmetz este anchetat de autorităţile guvernului SUA, autorităţile din România continuă jocul pervers al favorizării Gold Corporation. Investigaţia derulată de Departamentul Justiţiei din SUA şi autorităţile din Guineea se referă la modalitatea în care BSG Resources (BSGR) a obţinut drepturile asupra zăcământul de minereu de fier situat în Guineea ce conţine resurse cu o valoare de 50 miliarde de dolari. Forumurile organizaţiilor de mediu ce contestă proiectul minier şi site-ul romaniacurata.ro avertizează recent că Ministerul Culturii a numit în fruntea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice un avocat al Roşia Montana Gold. Şi Ordinul Arhitecţilor contestă măsura ministrului Daniel Barbu. Potrivit noului ordin al ministrului Daniel Barbu, preşedintele CNMI va fi arh. Augustin Ioan. Augustin Ioan a făcut parte, alături de Răzvan Theodorescu sau Ioan Opriş , dintr-un grup de sprijin, denumit "independent", însă finanţat integral în acţiunea sa de către RMGC. Augustin Ioan, actualul preşedinte al CNMI a fost în mod explicit avocatul firmei care solicită anihilarea patrimoniului şi peisajului cultural de la Roşia Montană.

Snowden denunţă ipocrizia statelor europene care se victimizează pentru spionajul NSA

Snowden a afirmat ieri într-un interviu pentru săptămânalul "Der Spiegel" că nici statele europene care se victimizează în prezent de agresiunea SUA nu sunt tocmai străine de aceste practici. Ţările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană, cooperează de fapt cu aceasta de multă vreme, a explicat fostul consultant american Edward Snowden. Dezvăluirile lor, printre care faptul că NSA şi-a spionat aliaţii europeni, au fost primite cu indignare de şefii statelor occidentale şi ameninţă discuţiile care se deschid luni asupra unei zone de liber-schimb între Europa şi Statele Unite. Spionii NSA "lucrează mână în mână cu germanii şi majoritatea altor state occidentale", a declarat el în acest interviu realizat, înaintea dezvăluirilor sale, de un expert în criptografie american, Jacob Appelbaum, şi realizatoarea de documentare Laura Poitras, şi publicat duminică.

CURIERUL NATIONAL

De ce avem nevoie de noul acord cu FMI

Erste: Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie bună şi ar permite BNR să continue politica de relaxare monetară şi să împiedice deprecierea puternică a leului. "Privatizarea companiilor de stat din energie şi transporturi este în fază incipientă, un nou acord din care să nu fie traşi bani este o strategie bună". Premierul Ponta a declarat, vineri, că a avut o discuţie cu preşedintele Băsescu, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI şi CE, el menţionând că tot joi a fost trimisă scrisoarea către Comisie. El a afirmat că decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI este una asumată de Guvern, guvernatorul BNR şi preşedinte.

Remin caută investitori dispuşi să o ajute să-şi reia activitatea. Scrisorile de intenţie sunt aşteptate până la data de 17 iulie

Compania Remin Baia Mare a publicat recent un anunţ de intenţie prin care solicită potenţialilor investitori să o ajute să-şi reia activitatea. CNPM Remin Baia Mare doreşte să lanseze o Ofertă Publică pentru identificarea potenţialilor investitori care să contribuie împreună cu C.N.M.P.N. "REMIN" S.A. Baia Mare la: Etapa I - Identificarea posibilităţilor de repornire a activităţii în scopul completării planului de reorganizare judiciară; Etapa II-a Reluarea activităţilor miniere în perimetrele identificate cu potenţial economic, în cadrul procedurii de reorganizare judiciară", se arată în anunţul Remin, cu precizarea că, fiind în insolvenţă, compania nu dispune de fondurile necesare elaborării studiilor de fezabilitate.

Randamentele titlurilor de stat americane, la maximul ultimilor doi ani

Vânzările de bonduri de la sfârşitul săptămânii trecute au fost antrenate de rezultatele bune din piaţa muncii. O serie de analişti văd în ridicarea ratelor de dobândă un semnal că economia se îmbunătăţeşte şi capitalul este din nou la căutare. În sesiunea de tranzacţionare de vineri, bondurile de tezaur ale SUA cu scadenţa la 10 ani au atins randamente de 2,71%, nivel care nu a mai fost atins din iulie 2011, ceea ce echivalează cu aceea că avem un maxim al ultimilor doi ani în ceea ce priveşte costurile de finanţare ale statului federal american, transmite corespondentul CNBC. Bondurile guvernamentale cu maturitate la 30 de ani consemnau un yield de 3,70%, în timp ce titlurile scadente peste cinci ani măsurau un randament de 1,59%.

DPIIS, desemnat unitate de achiziţii la sistemul de cadastru

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a fost desemnat de Guvern ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele, serviciile şi lucrările aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban. Departamentul va achiziţiona, în numele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), serviciile de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi a studiului de fundamentare, precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului, conform unei hotărâri de guvern.

EVENIMENTUL ZILEI

REZULTATE BACALAUREAT 2013. Rata de promovabilitate la nivel naţional e 55,52%.

EDU.RO a publicat primele rezultate la BAC 2013. Din centralizarea a 93,7% din date, 55,52% dintre candidaţi au promovat examenul de BACALAUREAT 2013. Cifra este mai mare decât cea din 2012, când s-a înregistrat un grad de promovabilitate de 43%. Potrivit primelor rezultate la examenul de BACALAUREAT 2013 publicate de EDU.RO, Judeţele cu cel mai mare grad de promovabilitate sunt Brăila, Cluj şi Iaşi. Ministerul Educaţiei Naţionale continuă procesul de centralizare a datelor privind promovarea candidaţilor din cadrul examenelor de Bacalaureat 2013, sesiunea iunie - iulie. MEN va da publicităţii rezultatele finale, luni, 8 iulie, în prima parte a zilei. Titus Corlăţean merge, luni, la Moscova, în prima vizită, la nivel de miniştri de Externe, după 2009

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, face o vizită la Moscova, în perioada 8-10 iulie, pentru convorbiri oficiale cu omologul rus, Serghei Lavrov. Vizita reprezintă primul contact, în plan bilateral, la nivel de miniştri ai afacerilor externe, după 2009. În programul vizitei la Moscova sunt prevăzute, de asemenea, întrevederi ale ministrului român al Afacerilor Externe cu preşedinţii Comitetelor pentru Afaceri Externe din cele două Camere ale Parlamentului Federaţiei Ruse, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei; convorbiri cu co-preşedintele părţii ruse în Comisia Mixtă Interguvernamentală de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, şi o prelegere la Academia Diplomatică a MAE rus. Vor fi semnate două documente juridice interguvernamentale: Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind înfiinţarea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român de la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi Programul de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass media, tineretului, sportului şi turismului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse, informează un comunicat al MAE

Victor Ponta, despre declaraţiile lui Traian Băsescu: "Nu mă interesează... Şi ce dacă se supără?"

Premierul a comentat, în această seară, la postul Antena 3, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat, săptămâna aceasta, că este un premier mai bun decât Ponta. Ponta afirmă că îi este lehamite de "minciunile" susţinute de preşedintele Traian Băsescu în declaraţii publice şi că ultimul atac al acestuia la adresa sa este ridicol şi nu a făcut altceva decât să îl amuze. "Mai sunt 500 de zile şi va merge pe mare, în treaba lui. Şi ce dacă se supără? Nu i-am cerut mandat şi nici n-o să-i cer, o merg peste 2 săptămâni în Spania. România, până anul trecut, a fost o ţară sugrumată, primii miniştri nu mergeau nicăieri, stăteau aici la Bucureşti. Domnul Băsescu, nu ştiu cine îl primea. Lor li se spunea din România că toţi care sunt împotriva regimului Băsescu sunt corupţi, sunt ai mogulilor. Nimeni nu avea voie să spună nimic. Din toamna trecută, România are şansa să se prezinte altfel în faţa partenerilor noştri. România are o şansă de a avea noi investiţii şi probabil asta este supărarea domnului preşedinte", a precizat premierul Victor Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Cine sunt procurorii care au instaurat teroarea la Bac?

Exact când mai-marii magistraturii aniversau Ziua Justiţiei, la Liceul Bolintineanu se desfăşura în văzul lumii o acţiune care arăta cum se face justiţie în România. Scenele scandaloase ale abuzurilor la care erau supuşi elevi, profesori şi părinţi de Poliţie, Jandarmerie sub conducerea procurorilor au scandalizat întreaga ţară. Realitatea crâncenă a pătruns într-un târziu şi în sala de festivităţi unde se ţineau discursuri frumoase despre menirea Justiţiei şi rolul magistraţilor pentru însănătoşirea României. Premierul a întrerupt somptuoasa şedinţă şi a dat o declaraţie care a stopat, cel puţin pentru moment, zelul anchetatorilor. Astfel cel puţin 100 de elevi pregătiţi să fie duşi în autocarele Ministerului de Interne la anchete în două sedii- la Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie - au putut să plece acasă.

Ambarcaţiune cu 33 de imigranţi sirieni, capturată în largul staţiunii Cap Aurora

Un velier care nu avea niciun pavilion arborat şi la bordul căruia se aflau 33 de imigranţi sirieni şi două călăuze turce a fost capturat, sâmbătă, de poliţiştii de frontieră constănţeni în dreptul staţiunii Cap Aurora, printre imigranţi fiind şi şapte copii. Deşi velierul nu avea arborat vreun pavilion, poliţiştii de frontieră au stabilit că acesta naviga sub pavilion turcesc şi plecase în călătorie din Turcia. Sirienii le-au declarat anchetatorilor că au apelat la cetăţenii turci pentru a-i transporta într-o ţară din spaţiul Schengen. Cei doi cetăţeni turci s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei de stat şi racolare, îndrumare şi călăuzire a uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, în timp ce sirienii sunt cercetaţi pentru intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.

Venezuela, Bolivia şi Nicaragua sfidează SUA în cazul Snowden

Mai întâi Nicaragua, apoi Venezuela, şi ulterior Bolivia i-au oferit americanului Edward Snowden azil politic, după ce acesta a fost refuzat de mai multe state europene, dar şi de Brazilia şi India. Oferindu-i public azi fostului consultant al serviciului american de securitate NSA, cele trei sfidează încă o dată, în mod făţiş, Statele Unite, cu care au, pe de o parte, importante schimburi economice, dar pe de alta relaţii politice tensionate, comentează France Presse. Rusia a dat semne de iritare tot mai mare în legătură cu şederea lui Snowden la Moscova. Ministrul adjunct de Externe a declarat joi că Snowden nu a cerut azil în Rusia şi că americanul trebuie să-şi găsească un loc unde să meargă. Moscova a transmis clar că, pe măsură ce şederea sa se prelungeşte, cu atât este mai mare riscul unei dispute diplomatice privind soarta sa, ceea ce ar aduce daune de durată relaţiilor cu Washingtonul.

Şefa FMI riscă zece ani de închisoareâ

Vizita directorului FMI survine într-un moment delicat din viaţa acesteia. Christine Lagarde este cercetată pentru abuz de putere în dosarul "Bernard Tapie" şi este suspectată că a contribuit la prejudicierea statului francez cu 420 de milioane de euro. Magistraţii francezi au decis că va avea statut de martor asistat, ceea ce înseamnă că oricând, pe durata derularii procesului, şefa FMI poate fi inculpată. Pedeapsa pe care o riscă şefa FMI nu este deloc una mică: zece ani închisoare şi plata unor daune de 150.000 de euro. Guvernul a anunţat în mai multe rânduri că intenţionează semnarea unui nou acord cu Fondul iar Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că autorităţile de la Bucureşti îi vor contacta, în iulie, pe reprezentanţii FMI pentru a stabili data vizitei în România pentru o nouă înţelegere. Întâmplător sau nu, tot la mijlocul lunii iulie, între 15-16, este programată vizita în România a Directorului general al FMI, Christine Lagarde.

NATIONAL

IPS Pimen afuriseste clasa politica

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, tuna si fulgera impotriva demnitarilor romani si a liderilor Uniunii Europene, personaje de-a dreptul "diabolice" in opinia lui. Inaltul ierarh s-a dezlantuit la Manastirea Putna, unde a avut loc privegherea Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Dupa evocarea fostului voievod, Pimen a atacat dur autoritatile romane, pe tema exploatarii gazelor de sist: "Exista acest plan diabolic: sub pretextul ca se cauta resurse de energie electrica si nu stiu mai ce, si trebuie sa sfredeleasca pamantul, dar nu oricum, la adancimi mari, otravind apele, izvoarele lasate de Dumnezeu pentru totdeauna. O crima! O crima! Un plan economic diabolic. Rugaciune la Dumnezeu ca sa ii opreasca din rautatea lor!". Pimen nu are ochi sa-i vada nici pe liderii UE, pe care-i compara cu sovieticii care ne-au ocupat tara, in 1945: "Rau era in timpul regimului comunist ateu. Mai rau in timpul acestui regim, Uniunea Europeana. Copiii sunt amenitati, li se distrug simtamintele morale. Mintea se distruge prin aparatele la care privesc si citesc.

Marian Preda il acuza pe Ponta de implicare in treburile Justitiei

Liderul Fundatiei Miscarea Populara, Marian Preda, critica "interventia brutala" a lui Victor Ponta intr-o ancheta penala. Pornind de la reactia premierului fata de incercarea politistilor de a lua pe sus sute de elevi de la Liceul Bolintineanu, in vederea audierii lor "la cald", Marian Preda acuza "intoarcerea" lui Victor Ponta la "atitudinea gresita" avuta anul trecut. "N-as vrea sa imi imaginez acum ce mesaje transmit ambasadele in legatura cu declaratiile premierului. Spune ca nu suntem pe vremea comunistilor? Vreau sa ii spun foarte clar ca nu suntem nici pe vremea lui Adrian Nastase, de la care a invatat prost care trebuie sa fie relatia dintre un prim-ministru si sistemul de justitie. Nu trebuie sa vina premierul Romaniei si sa le spuna procurorilor si sa le spuna politistilor cum trebuie sa administreze actul de justitie", sustine liderul FMP.

Catalin Predoiu preia fraiele in PDL

Catalin Predoiu are planuri mari cu PDL-ul. Fostul ministru al Justitiei vrea sa construiasca un partid puternic de opozitie, ca mai apoi sa dinamiteze cu el Uniunea Social Liberala. Mutarea surpriza pe care "National" a anuntat-o in premiera s-a produs. Catalin Predoiu a devenit membru PDL si prim-vicepresedinte al partidului. Chiar daca nu s-a instalat bine in functie, democrat-liberalul a tinut sa le arate colegilor ca are un discurs mobilizator demn de un adevarat lider al opozitiei. "Cred ca PDL are resurse sa redevina acel partid puternic, mai intai de opozitie, apoi de guvernare, are resurse sa scoata USL de la guvernare, sa opreasca aceasta proasta guvernare a USL. Pentru mine e limpede ca USL nu a fost o solutie pentru Romania, nu are competenta necesara sa faca ce a promis. Atunci cand nu esti multumit de o stare de lucru, trebuie sa pregatesti alternativa. Exista o responsabilitate a PDL in acest sens", a afirmat Predoiu.

"CS Universitatea Craiova" intra pe Bursa

Clubul Liei Olguta Vasilescu are sanse mari sa devina prima grupare fotbalistica din Romania cotata pe piata bursiera. Noii investitori au in plan emiterea de actiuni. Astfel, conform presei locale, societatea care va finanta Clubul Sportiv "Universitatea" Craiova va fi listata la Bursa. Modelul ales de noii investitori este cel al gruparii germane Borussia Dortmund, vicecampioana Europei. Laviniu Beze, reprezentantul miliardarilor Adrian Andrici si Dumitru Beze, a declarat ca noul proiect va avea de transparenta totala, conditie obligatorie pentru a derula afaceri pe piata bursiera.

PUTEREA

ANIF s-a chinuit 10 ani cu un împrumut de la BM şi intră direct în afaceri cu energie

Irigaţiile şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) au ajuns vedetele economiei ale acestei veri. Potenţialul agricol al ţării este tot timpul invocat, dar măsurile care ar putea duce la creşterea producţiilor se lovesc mereu de preţul energiei pentru apa de udat şi de reţeaua de irigaţii distrusă în ultimii 20 de ani. Dacă, pentru energie, ANIF intră în clubul furnizorilor, activitatea de reabilitare a reţelelor este extrem de anevoioasă, numai dacă luăm în calcul că, timp de 10 ani, acelaşi ANIF, în toate formele în care a existat, nu a reuşit să cheltuiască 80 milioane de dolari de la Banca Mondială.

Infractorii informatici preferă băncile

S-a constatat că fiecare al cincilea atac informatic înregistrat în perioada mai 2012-aprilie 2013 a avut ca ţintă utilizatori ai băncilor sau ai altor organizaţii financiare. Datele au reieşit în urma unui studiu despre evoluţia ameninţărilor de tip phishing, desfăşurate de specialiştii Kaspersky Lab. Potrivit Kaspersky Lab, 20,64% din totalul ameninţărilor de tip phishing înregistrate în perioada mai 2012 - aprilie 2013 au avut ca ţintă conturi ale băncilor şi ale altor organizaţii financiare din întreaga lume.

Adrian Vasilescu atrage atenţia că suntem ultimii în UE la consum

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, a liniştit lumea în ceea ce priveşte devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro. Încă nu este o problemă. Pentru el, cel mai îngrijorător este faptul că România a ajuns în coada clasamentului la consum, fiind devansată şi de Bulgaria, care ani la rând şi-a făcut un scop să ne depăşească. Nou intrată în UE, Croaţia ocupă locul 26.

ROMANIA LIBERA

Scandalurile de la bacalaureat, o miză de 200.000.000 de euro

Dezbaterile aprinse în jurul celui mai "penal" bacalaureat din ultimii 20 ani arată că tendinţa generală ar fi mai degrabă de revenire la un examen mult mai prietenos. Un motiv plauzibil este şi acela că, din cauza scăderii numărului absolvenţilor, facultăţile au început să piardă sume uriaşe. Analiza examenului de bacalaureat nu trebuie să pornească doar de la numărul elevilor care au fost chemaţi zilele trecute la parchet. Cifrele esenţiale sunt următoarele: rata de promovabilitate la bac a fost în 2009 de 79,95%; în 2010 - 67,4%, în 2011 - 44,47%; în 2012 - 43%. Un calcul simplu arată că faţă de 2008, în 2013 sunt cu 340.000 de studenţi mai puţini (în marea lor majoritate la instituţiile de învăţământ superior private). Astfel se poate calcula pierderea financiară totală şi anuală a universităţilor (luând ca reper anul 2008) care este de aproximativ 200 milioane de euro.

Se naşte noua Axă Antioccidentală?

De vineri se desfăşoară, în Marea Japoniei ceea ce un amiral chinez a numit "cel mai mare exerciţiu naval comun desfăşurat vreodată" de China împreună cu Rusia. Analiştii militari şi politici văd în aceste exerciţii o dovadă în plus că Rusia şi China formează o alianţă împotriva SUA şi Occidentului. Manevrele din Marea Japoniei reprezintă, cel puţin din punct de vedere simbolic, o defilare navală chineză pe sub nasul japonezilor cu şapte nave, trei elicoptere şi o unitate specială cu sprijinul ruşilor. E ca şi cum marina română ar face exerciţii timp de o săptămână între Sevastopol şi Odessa alături de câteva distrugătoare americane.

Marele zid din jurul averii nejustificate a lui Dan Ioan Popescu

Dosarul privind confiscarea a peste patru milioane de lei din averea fostului ministru PSD al economiei, Dan Ioan Popescu, sumă considerată a fi dobândită fără justificare, va fi rejudecat a treia oară, potrivit unei decizii a completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Contencios şi Fiscal. Se pare că la Secţia Contencios a Înaltei Curţi a devenit o practică dispunerea rejudecării confiscării averilor nejustificate, deoarece o decizie asemănătoare s-a luat şi în privinţa fostului consilier şi apoi comisar şef de la garda financiară Bucureşti, Constantin Stelian, fost Constantin Barna. Controlarea averii lui Dan Ioan Popescu şi confiscarea sumei considerate obţinute fără justificare a fost tergiversată din 2005. Rejudecarea decisă vineri de cinci judecători de la ICCJ-secţia contencios (dar din care au făcut parte şi judecători de la secţia civilă) poate prelungi obţinerea unei noi sentinţe definitive încă alţi câţiva ani.

ZIARUL FINANCIAR

Centrul vechi al Capitalei a intrat în depresie: consumatorii vin şi trag de o apă toată seara

Centrul istoric, kilometrul zero al distracţiei din Capitală, care în fiecare din ultimii ani marcaţi de criză a crescut "ca Făt Frumos" - într-un an cât alţii în şapte -, "a intrat într-o mică depresie" în primul semestru, acesta fiind un semnal clar că în spatele creşterii economice peste aşteptări (peste 2% în acest an), al avansului exportului şi al producţiei industriale se ascunde o altă realitate, cea a românilor de rând care sunt încă în criză şi nu au bani să iasă să consume. "Clienţii vin în continuare, însă mul­ţi dintre ei trag de o apă toată seara", spune Nicu Marin, administratorul Arcade Café, unul dintre cele mai cunoscute şi mai vechi baruri din centrul vechi, o zonă care cuprinde circa 100 de localuri cu afaceri anuale de 150-200 de milioane de euro.

Guvernul pregăteşte o nouă lege a salarizării ca să rezolve anomaliile, dar uită că cele mai mari salarii de la stat nu intră sub incidenţa acestei legi

Un şef al unei companii sau instituţii de stat câştigă peste 10.000 de euro pe lună, de zece ori mai mult decât preşedintele şi premierul. Dar Guvernul pregăteşte o nouă lege a salarizării care, susţin iniţiatorii, va introduce criterii de performanţă în salarizarea celor plătiţi de stat, fără însă a schimba ceva din situaţia descrisă mai sus. Guvernul pregăteşte o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar, iar angajaţii instituţiilor de stat ar urma să fie remuneraţi şi cu bonusuri pe bază de performanţă, potrivit unui document oficial citat de agenţia de presă Mediafax.

Justiţia din Croaţia forţează băncile să transforme creditele în franci elveţieni în imprumuturi în monedă locală deoarece şi-au înşelat clienţii

Într-o decizie fără precedent, o instanţă de judecată din Croaţia a hotărât că băncile trebuie să transforme creditele ipotecare în franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală deoarece când au încheiat contractele nu i-au informat pe clienţi că dobânzile vor creşte dacă francul se apreciază, scrie presa internaţională. Decizia, care vine la câteva zile după in­trarea Croaţiei în Uniunea Euro­pea­nă, va alarma probabil autorităţile de la Bruxelles, scrie Business New Europe. Hotărârea priveşte subsidiarele a opt bănci, dintre are doar două nu sunt din zona euro. "Francul elveţian nu este stabil şi aceasta ar fi trebuit spus în mod clar. Băncile au obligaţia de a explica ris­curile clienţilor. Bănciile nu au acţionat cu bună credinţă", a motivat decizia curţii judecătorul Radovan Dobronic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb