REVISTA PRESEI 08.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 octombrie 2012

ADEVARUL

Oltchim, la un pas de insolvenţă: Salariaţii nu-şi vor mai primi salariile până la deblocarea conturilor

Oltchim se află la un pas foarte mic de insolvenţă, iar angajaţii nu-şi vor putea primi salariile, fiindcă una dintre băncile creditoare, căreia combinatul îi datorează 2,5 milioane de euro, a blocat conturile companiei. Banca comercială care a blocat conturile a decis să execute silit compania, pentru a-şi recupera creanţele. până când nu se va îndestula această datorie. Toţi banii care intră în conturile Oltchim merg spre plata acestei datorii, singura metodă de a opri executarea silită fiind ca Oltchim să-şi ceară insolvenţa, spun cei de la România TV. Astfel, toţi creditorii s-ar înscrie la masa credală, iar combinatul ar intra în reorganizare.

Dan Diaconescu: "Ce n-aş da să ajung din nou după gratii. Aş obţine peste 50 la sută din voturi"

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a declarat, vineri seara, că o va propune pe Diana Voiculescu, directoarea postului său de televiziune, ca prim-ministru. Totodată, DD îşi mai doreşte un sejur la închisoare deoarece acesta îi va garanta că va câştiga alegerile. "O voi numi ca premier pe Diana Voiculescu. Îmi doresc să fie o femeie prim-ministru", a declarat Diaconescu, la România TV. Pe de altă parte, acesta susţine că nu îşi doreşte neapărat să ajungă preşedintele României. "Dacă până în 2013, se va găsi unul mai bun ca mine, acela va fi candidatul PPDD. Dacă voi fi ales preşedinte, voi fi unul dintre cei mai trişti oameni", a afirmat DD, referindu-se la constrângerile şi exigenţele funcţiei de şef al statului.

Jurnaliştii din TVR, la mâna politicienilor

În comisiile care vor decide soarta angajaţilor TVR au fost implicaţi politicieni ai puterii, iar acestea au fost constituite fără consultarea Consiliului de Administraţie al postului public. Încă de la numirea în funcţie, Claudiu Săftoiu a promis, la fel ca şi alţi directori TVR, depolitizarea instituţiei. În schimb, persoanele desemnate să facă selecţia angajaţilor şi modul în care se face restructurarea postului public dau o altă faţă demersului conducerii TVR. Pentru a stabili cine pleacă şi cine rămâne, Săftoiu a format un grup de "specialişti", împărţiţi în comisii. Totul, printr-un ordin dat cu doar o zi înainte de a fi demis de către Curtea Constituţională a României (CCR).

Inflaţia muşcă din salariile românilor

Salariul mediu net pe economie a crescut cu peste 4,5% în primele opt luni ale anului, dar avansul său a fost erodat de scumpirea medie a vieţii cu aproape 3%. Salariul mediu net pe economie a fost de 1.534 de lei în luna august a acestui an, în creştere cu 4,57% faţă de prima lună din 2012, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi interval, media generală a scumpirilor - inflaţia, care a erodat avansul veniturilor - a fost de 2,77%, astfel că salariul real, adică mediu net minus rata inflaţiei, a crescut cu numai 1,8%. Această erodare este doar o medie statistică, însă în economie au existat domenii în care salariul real a scăzut, dar şi domenii în care salariul real a crescut cu mai mult de 2%.

Omul care a golit Morga

Afaceristul Viorel Blăjuţ a sponsorizat înmormântarea cadavrelor nerevendicate de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. În total, 40 de sicrie au fost îngropate, după o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Curtea Bisericii "Sf. Nectarie" din Iaşi a fost ieri scena unei slujbe de înmormântare cum rar s-a mai văzut. În faţa lăcaşului de cult erau aliniate 40 de sicrie, cu tot atâtea cruci. Mulţi trecători, crezând probabil că este vorba de vreo tragedie cu multe victime, întrebau ce s-a întâmplat. Enoriaşii, cu lumânări aprinse în mâini, răspundeau că sunt "morţii nimănui", oameni decedaţi şi ajunşi la morgă, ale căror cadavre n-au fost revendicate de nimeni.

ATE Bank trece din mâna grecilor la români

ATE Bank România, preluată recent de Piraeus Bank, va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi va fi condusă de fostul preşedinte al Raiffeisen Bank, Marinel Burduja. ATE Bank România, una dintre băncile mici de pe piaţa românească, urmează să fie cumpărată parţial de un grup de investitori autohtoni, dispuşi să capitalizeze iniţial instituţia de credit până la 60 de milioane de euro. În 2013, ar urma să fie atraşi mai mulţi investitori, iar capitalurile băncii să ajungă la 200 de milioane de euro. "Negocierile cu cei de la Piraeus sunt într-o fază foarte avansată. Va fi preluată nu doar licenţa ATE Bank, ci şi o parte din activele şi pasivele băncii. Finalizarea tranzacţiei este o chestiune de zile", au declarat surse familiare cu tranzacţia, potrivit Mediafax.

Gheorghe, OMV Petrom: Extracţia de gaze în Marea Neagră ar putea începe spre sfârşitul deceniului

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, transmite Mediafax. "Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Gheorghe, la o emisiune TV.

CAPITAL

Război contra cash-ului: Fiscul vrea să aducă băncilor clienţi cu forţa

Limitarea plăţilor cash la sume de ordinul câtorva sute de euro (1.000 de lei) ajută doar băncile la comisioane, dar nu combate nici economia subterană, nici evaziunea fiscală. Printre "intruziunile în viaţa privată" condamnate de lege se numără şi cele făcute cu mijloace electronice. Cum ar fi interceptarea convorbirilor telefonice sau e-mailurile. "Interceptarea" plăţilor dintre persoane fizice ar putea intra în aceeaşi categorie dacă nu ar fi protejată prin diferite legi date tot de stat. Vorbim despre intenţia de limitare a sumei maxime pentru plăţile cash, plăţi limitate deja pentru persoanele juridice. În prezent, o companie poate face într-o zi plăţi cash către o altă firmă sau o persoană fizică de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulată a operaţiunilor cu numerar nu poate depăşi 10.000 de lei pe zi.

Cum ne vor uşura portofelele accizele de anul viitor

Din cauza deprecierii leului, pe fondul crizei politice, vom plăti mai mult anul viitor pentru produsele accizabile, însă vom avea şi creşteri ale cotei de acciză. Cu tot efortul BNR de a limita deprecierea leului pe 1 octombrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă euro/leu de 4,5223 lei, cu 5,2% mai mare decât în urmă cu un an. Acesta este cursul de schimb la care se vor plăti accizele anul viitor, după ce anul acesta accizele s-au achitat la un curs de 4,3001 lei. Probabil, mulţi ar fi tentaţi să spună că produsele accizabile se vor scumpi anul viitor doar din cauza cursului de referinţă, cu 5,2%. Nimic mai greşit. Cum acciza reprezintă doar o cotă din preţul de desfacere al produselor accizabile, scumpirea generată de noul curs de referinţă pentru accize este mult mai mică.

THE ECONOMIST Ieşire din criză? Nu încă, începe colapsul demografic

Moştenirea economică a generaţiei baby-boom apasă mult prea greu pe umerii succesorilor săi. Pe lângă crizele economice şi politice, lumea trebuie să se mai lupte cu un flagel - unul cu o faţă ridată şi schimonosită. Generaţia baby-boom iese la pensie şi îşi cere drepturile, chiar dacă asta înseamnă să pună cruce economiei occidentale. Finalul celui de-Al Doilea Război Mondial a dus la o veritabilă explozie demografică în aşa-zisa "lume bogată". Marea Britanie, Germania şi Japonia au raportat creşteri fantastice ale numărului de nou-născuţi. Niciunde, însă, fenomenul nu a luat amploarea din SUA. În 1964, persoanele născute după război ajunseseră deja la o pondere incredibilă, de 41% din totalul populaţiei. Un grup destul de masiv cât să-şi poată impune propriile cerinţe politice şi economice.

Spaniolii au găsit "O COMOARĂ ECOLOGICĂ" în mijlocul Bucureştiului

Printre blocurile comuniste şi zgârie-norii din mijlocul Bucureştiului se găseşte aşa numitul 'lac' Văcăreşti, o baltă abandonată care a dezvoltat printre stavile un ecosistem complex, de o mare valoare culturală, şi care a apărut iniţial ca proiect hidrologic al dictatorului Nicolae Ceauşescu, se arată într-o corespondenţă a agenţiei spaniole EFE. Lacul este cunoscut în România, aminteşte agenţia spaniolă de presă, drept 'Delta dintre blocuri' ca urmare a asemănărilor cu delta fluviului Dunărea, şi este un proiect hidrologic pe jumătate terminat, al lui Ceauşescu. Aici ajung în fiecare an, odată cu încălzirea de după iarnă, aproximativ 90 de specii de păsări deloc obişnuite, dintre care unele sunt specii protejate. Astfel, la suprafaţa celor aproape 200 de hectare de vegetaţie şi zone mlăştinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de peşti, raţe sălbatice, lebede, şopârle, sau pescăruşi.

CURENTUL

Orgoliul lui Crin aprinde fitilul în USL

Crin Antonescu nu se află în cea mai fastă perioadă a vieţii sale, având în vedere faptul că partenerul său de alianţă, Victor Ponta, îi ia faţa în sondaje , iar în partid se conturează din ce în ce mai clar o grupare importantă care nu-i împărtăşeşte opiniile şi căreia i s-a alăturat în ultima vreme şi vechiul său adversar, Călin Popescu Tăriceanu. Din ce în ce mai nemulţumit de situaţia în care se află atât în partid cât şi în alianţă, Crin Antonescu s-a cerut sâmbătă seara la televiziunea prietenului Felix pentru a arăta tuturor lucrurile care-l nemulţumesc. Şi, din păcate pentru viitorul USL, acestea nu sunt puţine la număr. Practic, aproape nimic din ceea ce face premierul Victor Ponta în ultima vreme nu este pe pacul tovarăşului său de alianţă, Crin Antonescu.

Insolvenţe de Tia Serbanescu

La Moscova a fost sărbătoare mare: Putin a împlinit 60 de ani. Ţarul şi-a schimbat prefixul dar năravul ba aşa că festivităţile au semănat cu cele din Coreea de Nord când dispare sau apare câte-un Kim. Nu se ştie dacă admiratorii săi din România l-au felicitat dar ţara a primi totuşi un răspuns de la Kremlin în privinţa restituirii tezaurului: "nu răscoliţi trecutul". Ca să nu vă răscolim prezentul. Ce e sigur este că dl. Băsescu nu i-a trimis lui Putin flori şi, aflat la altă aniversare, s-a lăsat răscolit de trecut şi de mare: "marea m-a făcut un politician greu de ucis" pe uscat unde n-a mai încercat "un sentiment de responsabilitate mai mare decât atunci când a preluat conducerea navei Biruinţa".

CURIERUL NATIONAL

Statul face parteneriat cu trei bănci pentru salvarea Oltchim

Din Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim vor face parte, cel mai probabil, BCR, Banca Transilvania şi CEC Bank. Statul va fi reprezentat de oficiali ai Ministerelor Economiei şi Finanţelor, AVAS şi Electrica. Conducerea combinatului, auditorii şi acţionarul principal - statul - cunoşteau încă de anul trecut situaţia financiară dezastruoasă a societăţii.

Vasile Blaga: PDL trebuie să guverneze din iarnă

Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, că partidul său "trebuie să guverneze din iarnă", pentru a nu mai lăsa USL "să continue politica de a nu face nimic şi de a provoca scandal după scandal", informează Mediafax. "Avem nevoie să guvernăm din iarnă, pentru a nu-i lăsa să continue această politică de a nu face nimic, de a provoca scandal după scandal (...) Cum putem să-l lăsăm să guverneze pe principalul hoţ intelectual al ţării? Nu avem dreptul să-i lăsăm la guvernare. Să câştigăm alegerile, să fim principalul partid", a spus Vasile Blaga, la reuniunea Ligii Aleşilor Locali ai PDL.

Locuri de muncă fantomă pentru campania electorală?

Datele statistice privind piaţa muncii din SUA sosite vineri au stârnit controverse în opinia publică, unde au apărut unele suspiciuni că autorităţile manipulează cifrele într-o perioadă delicată din punct de vedere politic, respectiv înaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie a.c. Şomajul a coborât la 7,8%, cel mai bun nivel al indicatorului de la începutul mandatului prezidenţial al lui Barack Obama în ianuarie 2009. Economia americană a consemnat în septembrie un avans de 114.000 de locuri de muncă, însă această cifră raportată de autoritatea de resort, U.S. Bureau of Labor Statistics, rezultă din combinarea datelor de pe statele de plată, care indică un şomaj în creştere, cu cel mai mare câştig din ultimii 29 de ani, de 873.000 de slujbe, contabilizat de sondajul lunar efectuat la nivelul gospodăriilor populaţiei.

2012, al patrulea an consecutiv de scădere pentru piaţa media

Deşi previziunile de la începutul anului erau optimiste, 2012 nu a fost un an foarte bun pentru industria media. Piaţa a fost afectată de consumul încă în scădere şi de instabilitatea politică crescută care a afectat semnificativ economia ţării. Cei mai mulţi bani s-au dus către TV, în timp ce presa scrisă a fost cel mai afectat canal media.

BCR: MFP ar putea accesa finanţarea internaţională cât de curând

"Cotaţia CDS la cinci ani a scăzut semnificativ în ultima perioadă, iar acest fapt ar putea determina MFP să recurgă la o finanţare de pe piaţa internaţională pentru a-şi mări rezerva de lichiditate, conform cerinţei FMI". Având în vedere anul electoral, când depăşirile la cheltuieli nu mai reprezintă o surpriză, Ministerul Finanţelor ar putea accesa finanţarea internaţională cât de curând, sau oricum înainte de campania electorală, spun analiştii băncii. Astfel, analiştii băncii estimează că administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligaţiuni în valoare de 1 miliard euro. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 44,64 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 mil. euro atrase la începutul lunii de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Azi este inaugurat Mecanismul european de stabilitate (MES)

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro lansează astăzi, oficial, în Luxemburg, Mecanismul european de stabilitate, un fond de salvare în valoare de 500 miliarde de euro destinat ţărilor din zona euro aflate în mare dificultate. Eurogrupul, care constituie Consiliul guvernatorilor al Mecanismului, îşi ţine reuniunea inaugurală după doi ani de la adoptarea de către şefii de stat şi de guvern ai UE a ideii unui dispozitiv permanent de salvare pentru zona euro. Un înalt funcţionar al zonei euro, citat de "Les Echos", a precizat că MES poate intra în acţiune chiar astăzi după-amiază. Poate elibera imediat 80 miliarde euro şi dispune de alte 620 miliarde euro capital mobilizabil.

EVENIMENTUL ZILEI

Voiculescu, în atenţia DNA pentru banii de la Oltchim

Dintr-o afacere prosperă, cu un profit de invidiat, cel mai mare combinat din centrul ţării a fost pus pe butuci de oamenii politici influenţi şi de membrii familiei managerului general. Oltchim a prins viaţă în primii ani "de domnie" ai lui Ceauşescu. Început în anul 1966 sub titulatura de "Combinatul chimic Râmnicu Vâlcea", organele de partid şi de stat au tăiat panglica primei secţii de lucru în 1968. După Revoluţie, combinatul a înghiţit mai multe companii din oraş şi a fost rebotezat "Oltchim". Producea şi comercializa sodă şi derivatele ei, profile PVC, pesticide şi alte produse chimice, dar dezvolta şi o fermă de creştere a găinilor, precum şi secţie de producere a conservelor de legume.

Seceta e în toi, ministrul Agriculturii tace mâlc la Bruxelles

"Conservatorul" Daniel Constantin nu face niciun efort să sensibilizeze UE pe această temă, aşa cum fac vecinii unguri şi bulgari. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (Partidul Conservator), nu a scos o vorbă despre seceta din România la ultima reuniune a Consiliului UE pentru Agricultură şi Pescuit, deşi chestiunea se afla pe ordinea de zi şi a fost abordată de alte ţări. Potrivit comunicatului de presă de după reuniunea din 24-25 septembrie a acestui consiliu, miniştrii europeni au fost informaţi de colegii lor din Ungaria, Bulgaria, Italia, Portugalia şi Slovenia despre consecinţele secetei. În acest context, delegaţia Greciei a vorbit despre situaţia din sectorul animalier, în condiţiile creşterii preţurilor la nutreţuri. Spania şi Portugalia, susţinute de Polonia şi Lituania, au cerut Comisiei Europene măsuri împotriva deteriorării situaţiei de pe piaţa lactatelor.

Şeful SRI, George Maior: SRI nu a făcut favoruri preşedintelui Traian Băsescu

Directorul SRI George Maior a negat în aseară, la Realitatea TV, că Serviciile de Informaţii l-au favorizat pe Traian Băsescu în timpul crizei politice. "Sunt lucruri absolut false. Am operat în mod normal şi firesc. Ne-am făcut datoria transmiţând informaţia guvernului. Nu a existat o tensiune. Oamenii şi-au făcut meseria, nu s-au uitat spre exterior, s-au uitat la meseria lor. Unii au încercat să pună presiune pe serviciu. Niciodată nu se vor putea dovedi aceste lucruri pentru că nu au existat. În momentul în care noi operăm şi cu arhive, dumneavoastră credeţi că cineva şi-ar asuma vreun risc când ştim că aceste arhive ar putea fi analizate, consultate", a spus Maior în cadrul interviului acordat jurnalistului Emil Hurezeanu.

JURNALUL NATIONAL

Ce averi au candidaţii la funcţia de Procuror General al României şi şef al DNA

Candidatii la functiile de Procuror General al Romaniei si procuror-sef al DNA se intrec si in averile pe care le-au acumulat de-a lungul anilor de activitate. Aproape toti cei 11 procurori care s-au inscris in cursa pentru cele doua functii sunt proprietarii unor suprafete de teren, fie ele situate in intravilanul unor localitati, in extravilan sau agricole, dobandite prin cumparare, mostenire ori concesiune. Din acest punct de vedere, cel mai bine stau procurorii Tiberiu Nitu, Gheorghe Cornescu si Viorica Stoica, scrie luju.ro

Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Cel mai deştept băiat dintre băieţii deştepţi a fost chiar statul român

Statul a fost unul dintre "băieţii deştepţi" de la Hidroelectrica, care a dus o politică nesăbuită prin contracte păguboase pentru companie şi investiţii în favoarea altor instituţii, a afirmat Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Borza, prezent sâmbătă la inaugurarea ecluzei de la Porţile de Fier I, a acuzat politica guvernărilor din ultimii ani care au contribuit la "căpuşarea" Hidroelectrica. "Hidrelectrica este a întregii Românii şi ea trebuie susţinută în primul rand de către stat. O să fac o observaţie ceva mai maliţioasă vis-à-vis de statul roman. Că tot este la modă acea sintagmă cu sens peiorativ, < Băieţii deştepţi >. S-ar putea ca cel mai deştept băiat dintre băieţii deştepţi să fi fost chiar statul român", a spus reprezentantul Euro Insol.

42.000 de ore suplimentare la TVR, în luna mai, când deja se difuzau reluări. Iată masurile luate de noua conducere

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că în TVR continuă să fie plătite foarte multe ore suplimentare, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din instituţie, iar din ianuarie până în iulie, numai la redacţia Ştiri, s-au adunat 9 ani de ore suplimentare. El a mai spus că orele suplimentare în TVR s-au mai redus, însă nu atât pe cât şi-ar fi dorit el. De exemplu, în luna mai, în TVR s-au înregistrat 42.000 de ore suplimentare, în timp ce în august s-au înregistrat 23.000 de ore suplimentare. În mai, la conducerea TVR era Alexandru Lăzescu, în timp ce Claudiu Săftoiu şi-a preluat mandatul de preşedinte-director general al Televiziunii Române pe 4 iulie.

Să ne mai fie frică de... frica de inflaţie? Autor: Adrian Vasilescu

A fost de ajuns să vedem, în septembrie, cum inflaţia îşi arată iar dinţii, ca să începem să ne întrebăm dacă nu cumva a fost prea mare îndrăzneala de a fi dat-o uitării după lunile de dezinflaţie accentuată din acest an. Pentru că, dintr-o dată, preţurile în creştere la produsele critice au dat năvală în prim-planul vieţii economice. Avertismentul îl primisem încă de la intrarea în vară. O întrebare devine din nou actuală: "E timpul să ne temem iar de inflaţie?"...Dacă România va avea într-adevăr o inflaţie pe 12 luni ce va urca până în jur de 5 la sută, va reuşi în schimb să consolideze o inflaţie medie anuală (indicator luat în calcul pentru trecerea la euro) ce coboară către 3 la sută. Nu întâmplător, de luni bune, Banca Naţională pune în prim-plan inflaţia medie anuală. E un îndemn să nu ne împotmolim într-o stare de spirit bolnavă, fără nicio îndoială contagioasă, ce ar putea să cuprindă societatea în întregul ei. Şi s-o moleşească.

100.000 de români vor fi executaţi silit şi riscă să îşi piardă casele chiar dacă n-au credit ipotecar. Cum scapi de executare dacă eşti datornic

Avocatul Gheorghe Piperea, cel care a lansat în România postdecembristă "moda" proceselor colective şi care a câştigat câteva războaie mari împotriva unor bănci, spune că este inevitabil să înceapă executările silite. Vizaţi ar fi circa 100.000 de români, care ar putea să-şi piardă casele, deşi nici măcar nu au garantat vreun credit cu casa, informează Income magazine. Singura scăpare - legea falimentului personal, o lege fantomă, despre care vorbeşte tot mai multă lume , dar care nu există. Există însă şi o veste bună: cei mai mulţi dintre românii care au un credit la bancă pot beneficia de o micşorare a ratei lunare.

NATIONAL

Peste 200.000 de dosare penale dosite in sertarele Codrutei Kovesi!

Pe langa traditionalele orgolii si "harjoana" dusa de taberele politice pentru controlul Justitiei, adevarata miza a numirii noului procuror general al Romaniei este cu totul alta. Este vorba despre preluarea a peste 200.000 dosare care au fost dosite pur si simplu in sertarele prim-procurorilor de la Parchetele din toata tara. Desi unele dintre dosare ar fi trebuit date in lucru inca din 2007, dupa cum sustin sursele noastre, ele nu au fost nici acum trecute in Registrul penal. Si cum in aceasta arhiva secreta pe care Inspectia Judiciara nu a putut sau nu a vrut sa o scoata la iveala se regasesc si nume grele ale vietii politice, dezgroparea "mostenirii" lui Kovesi poate face ravagii.

Becali merge cu valiza la PNL

Gigi Becali s-ar putea "dizolva" cu tot cu PNG-CD in PNL. Pe langa afinitatile de deapta, omul de afaceri a avut, in timpul negocierilor cu Crin Antonescu, si alte argumente mai convingatoare, de ordinul milioanelor de euro. Dorinta lui Gigi Becali de a fi "demnitar pe viata" si lacomia lui Crin Antonescu nu numai ca fac casa buna, ba chiar vor genera si o alianta politica trainica. "Nu cred ca am sa candidez in decembrie. Cum imi expira mandatul, candidez pentru alt mandat. Nu e putin lucru sa fii europarlamentar. Iar eu o sa fiu tot timpul deputat, senator, pana cand voi muri. Europarlamentare, locale... Cat ma costa? 5 milioane de euro, platesc 5 milioane de euro si ma fac deputat. Si 10 milioane platesc ", si-a expus Becali strategia politica.

Antonescu, in sevraj politic

Obligat sa se retraga in umbra lui Victor Ponta dupa incheierea sejurului de la Cotroceni, Crin Antonescu rabufneste impotriva a tot ce misca in PNL, in guvern si in tara. Frustrarile acumulate au izbucnit la televiziunea de casa a PNL, unde Antonescu a pus tunurile pe Andrei Chiliman, Victor Ponta, ministrul Justitiei, sefii serviciilor secrete. Cu exceptia rufelor liberale spalate cu Andrei Chiliman, mai sa zici ca liderul PNL si-a imaginat ca este in sfarsit presedinte.

Johannis trateaza cu refuz USL-ul

Klaus Johannis si formatiunea sa, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, merg doar pe mina FDGR la alegerile parlamentare. Primarul Sibiului a spulberat speranta nutrita de USL in privinta preluarii unui candidat al Forumului, Martin Bottesch. "Bottesch este presedintele organizatiei judetene Sibiu a FDGR si este profesor de matematica la Liceul Samuel von Brukenthal si asa va fi si in viitor", a decretat Johannis, eliminind astfel zvonul referitor la candidatura respectivului pe listele USL. La fel de ferm, edilul sibian a precizat si ca FDGR va sustine, in campania electorala, doar propriul candidat, nu si pe ai altora: "Nu vom face protocoale sau aliante cu alte partide sau alte formatiuni politice".

Obama are in pusculita de campanie 181 de milioane de dolari

Presedintele SUA, Barack Obama, a adunat 181 de milioane de dolari din donatii de cate 250 de dolari. Suma e doar jumatate din cea obtinuta in 2008. Directorul de campanie al lui Obama, Jim Messina, a trimis mii de mail-uri, anuntand victorios ca staff-ul sau a reusit sa convinga peste zece milioane de americani sa doneze pentru actualul presedinte al SUA. Potrivit lui Messina, donatia medie a fost in septembrie de 53 de dolari, iar 98% din contributii au fost mai mici sau egale cu 250 de dolari. Spre comparatie, in campania din 2008, Obama adunase peste 350 de milioane de dolari din donatii de cate 200 de dolari.

Germania momeste bancile nationale cu voturi in BCE

Statele UE care nu au aderat la euro nu prea sunt de acord cu uniunea bancara. Germania le vrea aliate si le promite drept de vot in luarea deciziilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Autoritatile de la Berlin vor obligatoriu uniune bancara, pentru a avea control absolut asupra finantelor tarilor din zona euro. Avand in vedere colapsul Greciei si falimentul iminent al Spaniei (urmeaza Italia...), demersul "teutonilor" pare justificat, insa unele state se plang ca uniunea bancara aduce atingere suveranitatii nationale.

PUTEREA

"Famiglia" din aviaţie n-o duce rău pe criză. Salarii de nababi pentru şefii Aeroportului Otopeni

Salariile directorilor Aeroportului Internaţional "Henri Coandă", principala poartă aeriană a ţării, depăşesc 3.500 de euro pe lună, potrivit declaraţiilor de avere ale acestora. Se pare, însă, că aceste venituri nu concordă însă cu cele ale aeroportului, unde e o adevărată criză de scaune în sala de aşteptare la "Plecări internaţionale" sau de hârtie igienică la toalete.

Termenul dat de Comisia Europeană pentru rezolvarea deficienţelor a expirat. Auditul POSDRU, publicat pe surse

La începutul lui septembrie, Autoritatea de Management pentru POSDRU a anunţat că deficienţele găsite de Comisia Europeană trebuie remediate în două luni de la scrisoarea prin care CE anunţa o presuspendare a plăţilor pentru proiectele din acest program operaţional (trimisă pe 7 august). Termenul de două luni a expirat pe 6 octombrie, dar nu există o informare guvernamentală despre acest subiect.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB: 2013 va fi un an cu provocări pentru sistemul bancar

2013 poate fi un an cu multe încercări grele pentru sistemul bancar românesc, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea. De la adoptarea noului acord privind cerinţele de capital (Basel III), la creşterea provizioanelor bancare pentru acoperirea numărului tot mai mare de credite neperformante, sistemul financiar va fi supus în următoarele 12 luni la un stres considerabil, cu efecte directe şi imediate asupra capacităţilor de creditare, apreciază preşedintele ARB.

ROMANIA LIBERA

Vicepreşedintele CSM: Există tendinţe politice "rafinate" de subordonare a Parchetelor

Vicepreşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Hăineală Schmidt, 37 de ani, declară că CSM nu vrea să prelungească foarte mult perioada deliberărilor pentru avizul pe care instituţia urmează să-l dea pentru şefii Parchetului General (PG) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Oana Hăineală declară că termenul în care se va pronunţa Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) "va fi unul rezonabil", nu de 60 de zile cât are dreptul prin lege. Pe de altă parte, vicepreşedinta CSM spune că preşedintele, cel care face numirile pentru şefii PG şi DNA, nu este constrâns de nici un termen legal. Pe de altă parte, Oana Hăineală sugerează că există anumite tendinţe politice pentru subordonarea Justiţiei şi că în acest sens metodele vor fi mai "rafinate" şi mai "complexe".

Scepticism. Concurenţii Petrom, despre descoperire: Prag zero de rentabilitate. Rezervele gigantice de gaze din Marea Neagră, între adevăr şi marketing

Zăcământul de gaze descoperit de Petrom în Marea Neagră ar putea asigura integral consumul de gaze al României pe cel puţin trei ani, spun oficialii Petrom. Optimismul acesta îţi poate creşte doar cotaţia la bursă, spun concurenţii. Cel puţin 42 miliarde metri cubi, dacă nu cumva chiar spre 84 miliarde metri cubi, la atât estimează conducerea Petrom OMV cantitatea de gaz metan care s-ar putea extrage cu începere de la finele acestui deceniu de pe fundul Mării Negre. Confirmarea cifrelor ar fi o veste bună pentru România. Ţara consumă anual 14 miliarde metri cubi, din care 11 miliarde metri cubi vin din producţia internă (compania de stat Romgaz şi Petrom OMV), restul fiind reprezentate de importuri din Rusia.

ZIARUL FINANCIAR

Pregătiţi-vă să plătiţi anul viitor pentru toate subvenţiile, reducerile şi amânările care vi se dau acum, în campanie electorală. Nu există masă pe gratis pentru populaţie şi companii

Miercuri după prânz, săptămâna trecută, când premierul cu ai săi miniştri economici îşi băteau capul să găsească soluţii prin care să mai limiteze dezastrul adus de bomba Oltchim Dan Diaconescu, pusă sub scaunul USL şi al guvernării Ponta, a apărut ştirea dată de agenţia Mediafax că impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% din 2013. De aici a apărut un întreg scandal între premierul Ponta şi Ministerul Finanţelor reprezentat de ministrul Florin Georgescu şi secretarul de stat Liviu Voinea. Premierul le-a reproşat celor doi într-o emisiune televizată că nu l-au consultat înainte de a face public acest proiect. Problema lui Victor Ponta nu este că s-au respectat prevederile legale, ci că s-au anunţat aceste majorări acum, când începe campania electorală

Pentru prima dată un executiv român ajunge într-un top mondial al celor mai puternici CEO

Mariana Gheorghe, CEO-ul celei mai mari companii din România, Petrom, a fost inclusă anul acesta în elita mondială a oamenilor de afaceri debutând, pe locul 32, în clasamentul celor mai puternice femei din lumea businessului realizat de prestigioasa revistă americană Fortune. "Sub ghidajul ei, compania a crescut după toate criteriile, înregistrând rezultate de dimensiuni stelare: vânzări de 5,6 miliarde de dolari în 2011, în creştere cu 27%, şi profit de 1,2 miliarde de dolari, în urcare cu aproape 80%", menţionează revista în prezentarea celor 50 de nume din topul aflat la a cincea ediţie. SUA au un top separat.

Privatizări 2012: Mizam pe un miliard de euro venituri, dar tot ce am cules au fost eşecurile lamentabile şi amânări peste amânări

Amânarea procedurii de vânzare a CFR Marfă, eşecul privatizării Oltchim şi intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, toate în timpul guvernului Ponta, eşecul privatizării Cupru Min în guvernul Ungureanu, amânarea mai multor listări importante ale unor companii de stat în timpul ultimelor trei guverne, asta s-a ales din privatizările de anul acesta din care statul miza să scoată 1 miliard de euro. Visul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu din martie curent împărtăşit şi de alţii, anume că vedem o "efer­vescenţă" a reluării activităţii economice după oferta fabuloasă depusă pentru privatizarea Cupru Min (200 mil euro) s-a spulberat. Era vremea în care, la nivel guvernamental, nu se punea problema unui eşec, ci se ridica întrebarea: ce să facem cu aceşti bani, 1 mld. euro?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb