REVISTA PRESEI 08.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 decembrie 2014

ADEVARUL

Grei din MediaPro, după gratii pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Alte 11 persoane au fost arestate la sfârşitul săptămânii trecute în dosarul în care este anchetată o evaziune fiscală cu spălare de bani de 15 milioane de lei produsă de societatea MediaPro. Printre cei care vor sta după gratii în următoarele 30 de zile se numără şi grei din trustul condus odată de Adrian Sârbu. Printre aceştia se numără şi Cosmin Ion, fiul producătoarei Ruxandra Ion. Mai exact, cei care au primit mandate de arestare pentru 30 de zile sunt printre alţii: Cosmin Ion, fiul producătoarei Ruxandra Ion (supranumită şi "mama telenovelelor" din România din perioada PRO TV şi Acasă TV), fost şef al MediaPRO Entertainment; Silviu Relu Viju, fost director general MediaPro, dar şi Eugenia Bălan, fost administrator al studiourilor MediaPro. Reţinerile de joi şi vineri vin după cele din vară când în acelaşi dosar procurorii bucureşteni au cerut arestarea altor 11 angajaţi şi foşti angajaţi ai trustului. Au mai ajuns după gratii Andreea Stănculeanu, Mihai Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena Adăscăliţei, Elena Niţă, George Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu.

Satul puturoşilor. Într-o localitate din Botoşani oamenii preferă să moară de foame decât să muncească

Primarul comunei Dângeni din Botoşani se roagă de oameni să muncească, ba chiar le caută şi locuri de muncă, dar mulţi localnici aleg să-şi petreacă zilele în cârciumi, din ajutorul social. Comuna Dângeni, situată la 30 de kilometri de municipiul Botoşani şi aproape de graniţa nordică a Uniunii Europene, este o localitate unde sărăcia şi lenea sunt la ele acasă. Din cei 3.000 de locuitori care populează cele patru sate ale comunei, aproximativ 800 de persoane trăiesc din ajutorul social sau cu ajutorul pensiilor bătrânilor. "Majoritatea celor fără loc de muncă sunt tineri. Nu continuă nici studiile, dar nici nu muncesc. Din păcate, o parte se mulţumesc cu ajutoare sociale. Nu se poate să trăiască până la 35-40 de ani pe spinarea părinţilor. Sunt şi oamenii gospodari din sat, dar cu câteva sute de oameni care nu muncesc este greu pentru această comunitate", spune Cătălin Rotundu, primarul din Dângeni.

Sebastian Ghiţă a anunţat că îşi face partid: "Din ianuarie strângem semnături"

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a anunţat duminică seară că va înfiinţa un nou partid de stânga, din luna ianuarie urmând să înceapă strângerea de semnături pentru noua formaţiune politică. Anunţul a fost făcut chiar la postul de televiziune pe care îl controlează. În urmă cu două săptămâni, după alegerile prezidenţiale, Sebastian Ghiţă a anunţat că i-a părăsit pe social-democraţi. În cazul unui rezultat favorabil pentru PSD, Sebastian Ghiţă şi-a anunţat intenţia de a candida la funcţia de preşedinte executiv al Partidului Social Democrat, după ce Victor Ponta devenea preşedinte. "Am avut o discuţie cu mai mulţi dintre cei cu care am colaborat în campanie pentru domnul Victor Ponta. Şi pentru că pe toţi ne-a preocupat politica, ne-am gândit că de ce nu un nou partid politic, o nouă mişcare politică, o nouă platformă politică va avea succes. Din ianuarie vom începe strângerea de semnături pentru un nou partid politic", a declarat Sebastian Ghiţă, la România TV.

Senatorul PSD Valer Marian o acuză pe Andreea Paul Vass că "încasează bani frumoşi din evaluările dispuse de ANRP"

Senatorul PSD Valer Marian o acuză pe Andreea Paul Vass, deputat PNL, că a încasat sume importante de bani de pe urma evaluărilor realizate de Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP). Mai exact, social-democratul susţine că soţul deputatei deţine o firmă de evaluatori care, din 2007, colaborează cu ANRP. Doar anul trecut, senatorul PSD Valer Marian afirmă că societatea Romcontrol, deţinută de soţul Andreei Paul Vass, a realizat peste 50 de contracte cu instituţiile statului. Astfel, într-o interpelare parlamentară facută către prim-ministrul Victor Ponta, senatorul PSD Valer Marian afirmă că, pe baza unor informaţii furnizate de ANPR, "în perioada 2009 - 2012, în care cea mai mare parte funcţia de preşedinte al ANRP a fost deţinută de doamna Crinuţa Dumitrean, anchetată de DNA şi arestată recent de ÎCCJ pentru fapte de corupţie, firma SC Romcontrol SA Bucureşti a încasat cea mai mare suma de bani de la ANRP, pentru evaluări efectuate în dosare de retrocedare, dintre cei 115 evaluatori acreditaţi (persoane fizice sau persoane juridice)".

Ajutoarele de stat pentru Petrom, reciproc avantajoase. Ce facilităţi au primit petroliştii şi ce a câştigat statul

Pe lângă redevenţele mici, compania a beneficiat în mai multe rânduri de scutiri şi înlesniri, dar şi statul a avut de câştigat pentru că Petrom a devenit cel mai mare contributor la buget. Statul român a acordat în ultimii zece ani ajutoare în valoare de sute de milioane de euro companiei Petrom, principalul beneficiar al sistemului de redevenţe mici la petrol şi gaze naturale. Ajutoarele s-au reflectat în scutirea de datorii bugetare sau permisiunea de a folosi doar gaze naturale de producţie internă, mult mai ieftine faţă de cele importate din Rusia. Scandalul redevenţelor, declanşat în ultimele zile, îşi are originea în privatizarea Petrom, operaţiune care a avut loc în anul 2004, când grupul austriac OMV a fost declarat câştigător al licitaţiei internaţionale organizată de către statul român. În acel moment, austriecii au inclus în contractul de privatizare o clauză de stabilitate, în care se prevedea expres că statul român nu poate majora redevenţele la petrol şi gaze timp de zece ani de la privatizare.

Ioan Rus îl cheamă pe Iohannis la negocieri: "Sper să îi placă discuţia"

Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a declarat duminică, la Pro TV, că social-democraţii vor negocieri cu opoziţia şi şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu preşedintele ales, Klaus Iohannis. "Se pot naşte nişte teme susţinute de opoziţie, iar bătălia pe 2016 se poate da pe restul temelor. Se poate întâmpla şi altfel, în acest caz Guvernul nu are ce să facă decât să-şi ia geanta şi să meargă acasă. Am putea identifica un număr de teme pe care şi opoziţia să le susţină. Putem fi consensuali, le putem sustine cu toţii, reprezintă interesul naţional, nu interesul de partid. Logica aceasta a războiului nu e bună. Cred că se poate întâmpla, depinde şi de noul preşedinte", a declarat Ioan Rus la ProTV El a mai spus că speră ca Iohannis să încurajeze asemenea demersuri. "Sper ca domnul Iohannis să fie un preşedinte căruia să-i placă discuţia, negocierile şi antamarea problemelor de rezolvat, nu disputa, scandalul aiurea, între toţi şi toate, între sus şi jos , între stânga şi dreapta", a conchis Rus.

BANCHERUL

Bancile au garantii imobiliare uriase, de 59 miliarde lei, pentru creditele neperformante de 32 miliarde lei, dar degeaba: mai pot recupera doar 2-3%

Una dintre lectiile dure pe care bancile sunt nevoite sa le invete din aceasta criza este garantarea imprumuturilor cu ipoteci imobiliare. Iata ce se intampla in acest moment: bancile au credite neperformante de 32,2 miliarde lei, pentru care exista garantii imobiliare cu o valoare aproape dubla, de 58,8 miliarde lei, dar din care mai pot valorifica un procent insignifiant, de 2-3%. Pare incredibil, dar aceasta este realitatea, certificata de BNR, care este obligata, in aceste conditii, sa impuna bancilor reevaluarea acestor garantii, iar cea mai mare parte dintre neperformante sa le acopere cu lichiditati, adica asa-zisele provizioane, ceea le provoaca tot mai multe pierderi. Efectul: credite de 8 miliarde de lei au fost clasificate de banci ca fiind pierdute. In consecinta, sistemul bancar romanesc a inregistrat la 30 septembrie un rezultat negativ de 1,6 miliarde lei. Insa procesul de curatenie din sistemul bancar nu s-a terminat, dupa cum spune seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, iar pierderile vor depasi cu mult 2 miliarde lei la finalul anului, mai ales dupa aplicarea rezultatelor din reevaluarea garantiilor.

Statul ungar a ajuns sa detina peste 50% din sistemul bancar dupa ce a cumparat doua mari banci straine

Statul ungar a ajuns sa detina peste 50% din sistemul bancar dupa ce a cumparat doua mari banci straine, lasand sa falimenteze o banca mica in care avea 49% din actiuni, cea care voia sa cumpere Raiffeisen Bank la inceputul acestui an. Premierul ungar Viktor Orbank (foto dreapta, alaturi de seful bancii centrale) a declarat ca decizia ca statul sa cumpere de la compania americana General Electric banca Budapest Bank, a opta ca marime din tara, cu active de 2,7 miliarde euro, a fost luata asfel incat statul sa detina o pondere suficient de mare din piata bancara, pentru a se asigura ca bancile acorda credite intr-o perioada de criza. El a precizat, la postul public de radio, ca strategia ca statul sa detina o pondere importanta a pietei bancare din Ungaria a fost luata dupa ce a constatat ca dupa izbucnirea crizei financiare globale din 2008, bancile straine au intrerupt imediat activitatea de creditare. Statul ungar a preluat recent o alta banca importanta, MKB Bank, a cincea ca marime din tara, cu active de 6,2 miliarde euro, de la grupul german BayernLB.

CAPITAL

Fiscul pune băncile să lucreze pentru el: Vrea o bază de date cu toate conturile

Instituţiile de credit vor fi obligate să comunice, lunar, Fiscului, în mod automat, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală. Fiscul îşi va crea o bază de date pe care o va folosi ca să depisteze veniturile nedeclarate, dar şi ca să pună mai rapid popriri. Până acum, băncile ofereau la cerere informaţii despre conturi. Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul de Finanţe, Codul de procedură fiscală va fi modificat şi va prevedea că instituţiile de credit au obligaţia să transmită lunar, în mod automat, organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea. Procedura de transmitere a informaţiilor se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice la propunerea preşedintelui ANAF. Totodată, la solicitarea ANAF, instituţiile de credit au obligaţia să comunice datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea, precum şi dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori. Solicitarea se face pentru fiecare titular în parte.

Preţul petrolului, între jocul pieţei şi drama Rusiei

Este o perioadă agitată pe piaţa petrolului. Preţul ţiţeiului este în cădere liberă. Marile companii petroliere renunţă la investiţii de 200 de miliarde de dolari. Rusia este în pragul recesiunii, ca o directă consecinţă a crizei petrolului, iar rubla se zbate între viaţă şi moarte. Moneda naţională rusească s-a devalorizat în paralel cu scăderea preţului petrolului. De la 115 dolari barilul în vară, la sub 72 dolari pe baril, astăzi. În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului a coborât cu aproape 35%. O scădere considerabilă într-o perioadă relativ scurtă. Şi sunt semne că această prăbuşire a cotaţiilor va continua. Este clar că scăderea reprezintă un semnal îngrijorător, care poate zgâlţâi serios guvernele dependente de veniturile din petrol, aşa cum este cazul Rusiei. În prezent, din cauza boom-ului provocat de exploatările masive de petrol de şist din Statele Unite, lumea este inundată de ţiţei. Această realitate se confruntă cu lipsa cererii din partea economiilor majore, ceea ce face ca preţurile să coboare.

Secretul terifiant al japonezilor. Afectează întreaga planetă!

Autorităţile din Japonia au încercat să ascundă adevărul în legătură cu dezastrul nuclear de la Fukushima. Cantitatea de cesiu-137 radioactiv ce a fost eliberat în aer în urma dezastrului nuclear de la Fukushima este egală cu cea a 168 de bombe atomice de tipul celeia ce a fost folosită la Hiroshima, susţin estimările realizate de guvernul japonez. Agenţia pentru Securitate Nucleară şi Industrială din Japonia a declarat că evenimentul de la Fukushima, considerat cea mai gravă criză nucleară din ultimii 25 de ani, a eliberat în aer 15% din radiaţia care a pătruns în atmosferă în urma accidentului din 1986 de la Cernobîl. Spre deosebire de Cernobîl, unde reactoarele avariate au fost "îmbrăcate" într-un sarcofag de beton, la Fukushima fundaţia este fisurată, apa de răcire a combustibilului nuclear infiltrându-se în pânza freatică şi mai departe ajungând în ocean. Cantitatea estimată este de aproximativ 300 de tone. Riscul este ca în viitor cantitatea de apă să crească şi sa mai existe alte posibilităţi nedescoperite încă de poluare radioactivă a mediului.

Primarul Parisului vrea să interzică vehiculele diesel începând din 2020

Primarul Parisului, socialista Anne Hidalgo, a anunţat un plan menit să reducă poluarea aerului capitalei franceze, printre măsurile avute în vedere numărându-se interzicerea circulaţiei vehiculelor diesel începând din anul 2020 şi transformarea centrului oraşului într-o zonă semi-pietonală, relatează presa franceză şi agenţia EFE.

CURENTUL

Topul despăgubirilor acordate de ANRP. Totalul depăşeşte un miliard de EURO

Medalia de aur şi campion mondial absolut la retrocedări este Gheorghe Stelian. Numai din două dosare acesta a încasat 141 milioane de Euro (el 105 milioane şi mami şi tati 35 milioane de EURO), profitul realizat fiind de 139 milioane de EURO. Gheorghe Stelian este samsarul familiei infracţionale UDREA-COCOŞ. Stelian a declarat la DNA că pentru retrocedarea de 89 milioane EURO i-a dat lui Dorin Cocoş în tranşe o şpagă de 10 milioane de Euro. Medalia de argint o câştigă omul de afaceri Horia Şchiopu - Simu. Acesta a cumpărat drepturi litigioase cu circa un milion şi jumătate de dolari şi a câştigat peste 100 de milioane de euro. Conform wikipedia, Horia Şchiopu Simu (n. 17 octombrie 1975, Alba Iulia) deţine, împreună cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucureşti, singura companie producătoare de cupru din România. Cei doi sunt supranumiţi "bancherii cuprului". Bronzul revine lui Mihai Rotaru care a investit sub un milion de euro şi a câştigat aproape 25 de milioane de EURO.

Bolovanul - de Tia Şerbănescu

"Dacă începe urmărirea penală împotriva mea voi demisiona" a declarat Ponta referindu-se la dosarul votării în diaspora, preluat de DNA. Nu e prima dată când Ponta condiţionează retragerea sa de diverse fenomene politice: "dacă se schimbă majoritatea parlamentară" (mersi, atunci e demis, nu demisionează) sau "dacă are garanţia că Băsescu sau Iohannis numesc tot un premier de la PSD". Asta dacă-l crede cineva pe Ponta. Preşedintele Băsescu i-a dat această garanţie "rugându-l public să-şi asume ca preşedinte PSD formarea unui nou guvern din care el să lipsească, spre binele României întrucât e complet discreditat în UE iar prezenţa lui e un bolovan de piciorul României". Bolovan! Şi dl. Geoană a zis că Ponta "e un bolovan de gâtul României". Ponta ar fi două bolovane. Unul de gât, altul de picioare. Bine că ne-a lăsat măcar mâinile libere. Bolovanul se simte însă reîncărcat: "am resursele interne pentru a merge mai departe" motivând că nu vrea să lase de izbelişte cele 5 mil. de suflete care l-au votat. Ascunsul după voturi e o practică veche. Geoană numără şi acum cele 5 mil. voturi luate acum cinci ani.

CURIERUL NATIONAL

Ce ne aşteaptă în 2015

Anul 2015 se anunţă a fi unul destul de dificil pentru mediul de afaceri, în ciuda tuturor asigu­rărilor date de guvernanţi. Pe ultima sută de metri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de ordonanţă care poate pune pe butuci micile afaceri, comercianţii fiind obligaţi să suporte cheltuieli uriaşe pentru aplicarea acestuia. Pe lângă noile case de marcat (echipate cu jurnal electronic şi conectate, prin intermediul unui soft, la sistemul de supraveghere şi monitorizare al ANAF), ale căror preţuri pot varia între 880 şi 2.000 lei, comercianţii vor trebui să achite şi costurile aferente analizei de risc efectuate de evaluatorii specializaţi şi acreditaţi de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi să şi aplice recomandările acestora. Şi cheltuielile nu sunt deloc mici, având în vedere că, în prezent, o casă de marcat electronică fiscală dotată cu rolă jurnal pe suport de hârtie costă între 580 şi 1.000 lei, iar programul de gestiune aferent între 300 şi 1.000 lei...

Cum au contribuit industriile creative şi culturale la ieşirea din criză

Industriile creative şi culturale au contribuit incontestabil la soluţia de ieşire din criza economică care a marcat continentul european, conform studiului EY - Creating Growth - Measuring Cultural and Creative Markets in the EU. Cu un venit anual de 535.9 miliarde de euro şi peste 7 milioane de angajaţi, dintre care 19,1% sunt persoane sub 30 de ani, industria culturală şi creativă se plasează în top trei angajatori din Europa, imediat după construcţii şi serviciile din alimentaţie şi băuturi. Această analiză, realizată de EY pentru Confederaţia Internaţională a Societăţilor de Autori şi Compozitori (GESAC), cu sprijinul a 18 parteneri corporate şi organizaţii de susţinere, evaluează, pentru prima dată, 11 pieţe culturale şi creative din 28 de state ale Uniunii Europene şi identifică contribuţia acestor industrii la economia europeană. Cele mai mari trei domenii de activitate în 2012 au fost artele vizuale (127 miliarde de euro), pu­blicitatea (93 miliarde de euro) şi televiziunea (90 miliarde euro), care au generat mai mult de jumătate din veniturile industriilor culturale şi creative. Editurile - de ziare, reviste şi cărţi - în acelaşi timp au generat un venit total de 107 miliarde de euro.

Patru acţiuni germane disponibile de astăzi la BVB

Acţiunile Commerzbank, Continental, Lufthansa şi Deutsche Post vor fi accesibile investitorilor începând de astăzi pe platforma ATS a Bursei de Valori Bucureşti, acestea fiind aduse de casa de brokeraj Tradeville, care va fi şi market maker pentru respectivele instrumente financiare. "Prin aducerea acestor companii de top din Germania la BVB, Tradeville îşi reafirmă angajamentul faţă de investitorii din România de a le oferi acces facil la acţiunile unora dintre cele mai valoroase companii la nivel european şi mondial. Suntem foarte mulţumiţi să vedem că investitorii locali îşi dezvoltă apetitul pentru acţiunile companiilor internaţionale pe care Tradeville le-a adus pe piaţa din România şi vom activa ca market maker şi pentru aceşti patru emitenţi noi, pentru a asigura condiţii optime de lichiditate", a spus, potrivit unui comunicat sosit pe adresa redacţiei, Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct la Tradeville.

EVENIMENTUL ZILEI

Scrisoarea Preşedintelui Traian Băsescu adresată cititorilor EVZ

"Evenimentul zilei" a anunţat că, în săptămâna 8-13 decembrie, va publica zilnic, în serial, un interviu cu Traian Băsescu despre cei 10 ani de mandat. Ulterior, "ţinând cont de situaţia complicată la nivel instituţional şi de dinamica evenimentelor politice de la acest sfârşit de an", preşedintele, de comun acord cu EVZ, a decis să amâne publicarea interviului pentru a doua parte a lunii ianuarie 2015.

Şefii de la ANRP aruncă vina unul pe altul

"Despăgubirea record despre care procurorii spun că a fost supraevaluată cu zeci de milioane de euro a trecut aprope neobservată", spune Alina Bica , fosta şefă a DIICOT, în prezent în arest preventiv. În declaraţia de la DNA, ea dă vina pe fostul vicepreşedintele al ANRP, Sergiu Diacomatu. Bica a făcut parte din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit DNA, cu peste 62 de milioane de euro. Fostul vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, le-a spus anchetatorilor că a acceptat să fie membru al comisiei din care făcea parte şi Bica pentru că apariţia ei alături de fosta şefă a DIICOT, pe atunci secretar de stat în MJ, i se părea "un plus de valoare" adus activităţii sale.

Sorin Ovidiu Vîntu, mesaj pentru generaţia Facebook: Sunteţi nişte proşti! Noi luăm tot ce produceţi voi

Sorin Ovidiu Vîntu transmite, printr-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, un mesaj plin de trufie celor care au votat la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie. "Sunteţi nişte proşti, fraieri în toată puterea cuvântului. Şmecherii suntem noi. Noi suntem un aspirator de resurse, tot ceea ce produceţi voi, luăm noi. Noi suntem combinatorii, ăia de deasupra. Indiferent cine vine la putere, avem relaţii şi colo, şi colo, oricum facem bani. Voi ce faceţi? Generaţia n-am! Nu aveţi absolut nimic! Nu aveţi casă, nu aveţi maşină. Bă, nici curve nu aveţi! Trebuie să plecaţi din ţară! Astfel rămân mai puţini muncitori care să producă bani pe care noi să-i luăm. Vreţi să ne schimbaţi pe noi? Aveţi o singură şansă. Schimbaţi sistemul politic. Altfel, veţi continua să fiţi slugile noastre în continuare", spune SOV.

Adriana Săftoiu, posibil purtător de cuvânt la Cotroceni

Potrivit unor surse din vechiul PDL, Adriana Săftoiu ar fi varianta cea mai probabilă pentru a conduce Departamentul de comunicare de la Palatul Cotroceni şi pentru poziţia de purtător de cuvânt al preşedintelui României. Ea a mai ocupat această funcţie şi în timpul primului mandat al actualului şef al statului, Traian Băsescu. Pe de altă parte, liberalii susţin că, până să plece în Statele Unite ale Americii, în concediu, preşedintele-ales, Klaus Iohannis, nu a găsit o variantă pentru această poziţie din Administraţia Prezidenţială. Cel mai probabil, Leonard Orban, fost ministru pentru Fondurile Europene, şi Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania, vor ocupa poziţii de consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Primul, pe politici europene, al doilea, în domeniul politicii externe. Iniţial, se discuta ca cele două poziţii să fie ocupate de o singură persoană.

JURNALUL NATIONAL

Discuţiile cu FMI şi CE s-au împotmolit în deficitul bugetar

Nivelul deficitului bugetar (adică cu cât cheltuielile guvernamentale pot să depăşesc încasările) a devenit cuiul lui Pepelea în discuţiile dintre autorităţile române şi delegaţia FMI-UE. Discuţiile s-au împotmolit în momentul în care cei de la FMI au cerut un nivel de deficit de 0,9 la sută din PIB, pentru execuţia bugetară din 2015. Şi asta în condiţiile în care partea română a propus un deficit bugetar de 1,4% din PIB. Diferenţa dintre cele două procente avansate reprezintă circa 3,5 - 4 miliarde lei, bani care ar trebui tăiaţi din buget de la investiţii publice, a declarat ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov. De ce nu putem accepta mai puţin de 1,4 deficit. Atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrului delegat pentru Buget au declarat că România nu îşi poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB.

Ponta, despre dosarul votului din Diaspora: Dacă DNA cere să fiu urmărit penal, voi DEMISIONA

"Greşeli s-au făcut, dar intenţie din partea cuiva nu a existat în niciun fel, deci răspunderea politică există, de aceea a demisionat ministrul de Externe, de aceea am pierdut atât de multe voturi. Răspundere legală nu există pentru că legea penală se aplică pentru faptele penale. Cu siguranţă, dacă DNA va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, de Corlăţean, cu siguranţă că voi demisiona că doar nu o să spunem acum că stă primul ministru cercetat penal. Mi-aş dori însă să cred că nu mai rămânem în logica de după 2004, aceea că cine pierde alegerile se duce în închisoare, e o logică care nu ţine de lumea democratică. Şi în America sunt oameni care pierd alegerile, nu începi primul lucru îi faci un dosar penal, se mai întâmplă, e adevărat, au mai păţit şi alţii. Ăsta a fost sentimentul, cel puţin după 2004, apropo de disputa Traian Băsescu- Adrian Năstase şi cred că foarte mulţi oameni au avut acest sentiment că de fapt era vorba despre pedepsirea adversarului, nu neapărat de altceva", a spus Ponta la Antena 3.

NATIONAL

Pesedistii il tin pe Ponta prizonier in Palatul Victoria

Esecul din alegeri l-a marcat surprinzator de mult pe Victor Ponta. Autocompatimirea si blazarea au luat locul arogantei si increderii pe care premierul obisnuia sa le afiseze. Desi au inteles ca liderul lor a clacat, pesedistii trag de el in continuare, in speranta ca vor mai beneficia o perioada de timp de beneficiile guvernarii. Cu eticheta de duplicitar lipita pe frunte, Victor Ponta nu reuseste sa convinga nici atunci cand spune ca-si doreste cu adevarat sa faca un pas in spate. Este cu adevarat demoralizat sau joaca teatru ca sa castige bunavoita oamenilor si, bonus, sa scape si de o posibila urmarire penala? Culmea, de aceasta data nici pesedistii lui nu au putut "sa-l citeasca".

"Baronii" de Hunedoara si-au luat munti intregi cu banii UE!

Este deja greu de tinut minte numarul "baronilor" locali care au picat in malaxorul DNA. Insa printre atatea cazuri de coruptie strigatoare la cer, o figura aparte o va face cu siguranta presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot. În timp ce crescatorii de animale din Hunedoara, unul dintre cele mai sarace judete ale tarii, de-abia isi duc traiul de azi pe maine, acestia au descoperit cu stupoare ca banii care li se cuveneau pe proprietatile lor sunt incasati, de ani buni, de catre alte persoane. Despre care exista indicii ca nu ar fi decat "sagetile" unor importanti politicieni locali, ca "baronul" Mircea Molot si mai multi "locotenenti" ai acestuia, in frunte cu primarul din Calan, Adrian Filip Iovanescu.

Noi reguli la etichetarea bunurilor de consum

O directiva a UE prevede ca, din aceasta saptamana, etichetele aplicate pe diverse produse si bunuri de larg consum trebuie sa contina o serie de informatii, foarte usor de citit. Norma europeana prevede ca noile etichete trebuie sa contina un numar mai mare de informatii, astfel incat decizia de cumparare sa se poata face in deplina cunostinta de cauza. Etichetele vor include o serie de mentiuni obligatorii, printre care se numara: denumirea, lista ingredientelor, substantele care provoaca alergii, cantitatea, data limita de consum, conditiile de pastrare, precum si tara de origine sau locul de provenienta. Aceste masuri vor fi valabile si in cazul bauturilor sau produselor comercializate vrac.

PUTEREA

Adrian Duicu i-a corupt pe Geoană cu 40.000 de euro şi pe Nicolicea cu 300 mil. lei pentru a-i da funcţii în PSD

Adrian Duicu râvnea de mult să ajungă mare şef în PSD Mehedinţi, dar se lovea mereu de refuzul preşedintelui de atunci al filialei, Eugen Nicolicea. Duicu ţintea funcţia de secretar al filialei şi era dispus să plătească. Duicu i-a dat lui Nicolicea 300 de milioane de lei - bani frumoşi la acea vreme - şi a doua zi, Adrian Duicu a fost uns de către Eugen Nicolicea secretar al filialei PSD Mehedinţi. Fidel tehnicii de cumpărare a bunăvoinţei şefilor, Adrian Duicu "a dat ani buni cu plasa mii de euro baştanilor de la Centru, nu a ratat nici un lider până când a fost arestat". Numai că în 2009 "s-au umflat bojocii în Duicu"! A mers cu "o plasă doldora de 40.000 de euro la Mircea Geoană şi cu o solicitare: să-l înlocuiască de la şefia PSD Mehedinţi pe Eugen Nicolicea". Iar după cum se ştie, Nicolicea a fost descălecat de Geoană, care l-a instalat în locul lui Eugen pe escrocul Adrian Duicu!!!

De ce jelesc guvernanţii după un deficit bugetar mare

Fostul ministru de Finanţe Ionuţ Popescu pe Facebook: "Carevasăzică, un deficit bugetar de 0,9% < îngenunchează economia >, < pune România pe butuci >, < ne distruge viitorul > şi alte chestii în aceeaşi notă apocaliptică! I-auzi, Franţ! Deci aşa păţesc toate ţările care au bugete cu deficite mici, sunt puse pe butuci? Tot felul de minţi odihnite, inclusiv foşti miniştri de Finanţe care susţineau că România are nevoie de deficit mare, pentru dezvoltare! Păi, după '90, am tot avut deficite mari, mai ales înainte de aderare, dar şi după (ştie Tăriceanu); care a fost rezultatul? Pomeni, pomeni, pomeni, bani sifonaţi din toate licitaţiile, creştere aiurea a personalului bugetar, aşa a fost folosit deficitul bugetar mare ! Nici vorbă de infrastructură şi alte chestii de-astea plicticoase... Ţările pe care le-am tot dat exemplu (mai ales Polonia, din zona noastră) că au trecut mai uşor prin criză ştiţi ce aveau în comun? Înaintea crizei, toate au avut ani cu deficite bugetare foarte mici...".

ROMANIA LIBERA

Guvernul Ponta atârnă de un fir de păr. Nici măcar liderii PSD nu mai cred în el

Înfrânt în alegerile preziden­ţiale, Victor Ponta a încercat să se relanseze politic propunând o nouă formulă guvernamentală. Aceasta vizează schimbări de faţadă precum cooptarea PLR şi desfiinţarea unor posturi de miniştri delegaţi. Această "coafare" a Executivului a fost gândită să îi dea legitimitate lui Ponta ca premier, printr-un nou vot în Parlament. Însă, cu un prim-ministru părăsit deja de unii aliaţi şi pasibil de urmărire penală în dosarul votului din diaspora, Guvernul Ponta 4 pare, cel mult, o soluţie temporară. UNPR, partidul de care depinde, acum, majoritatea parlamentară, alternează mişcările de distanţare de PSD cu asigurări că va rămâne în majoritate. Primul care a dat semnalul schimbării lui Ponta de la Palatul Victoria a fost chiar preşedintele ales, Klaus Iohannis. Într-un interviu pentru Reuters, acesta a estimat că mişcările din Parlament vor duce la formarea unei noi majorităţi care va permite PNL să preia guvernarea.

Merkel condamnă Moscova, Hollande o vizitează

Un cotidian francez a calificat scurta vizită de sâmbătă a preşedintelui François Hollande la Moscova, unde a avut o întâlnire de o oră cu Vladimir Putin pe aeroport, drept "o lovitură de teatru diplomatică", în măsura în care Hollande a devenit primul lider occidental care se deplasează la Moscova după declanşarea conflictului din Ucraina. Hollande, a cărui ţară doreşte să vândă Rusiei nave de luptă Mistral, a vorbit despre "evitarea ridicării de noi ziduri" între Rusia şi Occident. A doua zi, cancelarul german Angela Merkel a condamnat într-un interviu Rusia pentru politica sa în estul Europei şi în Balcanii de Vest. Fiecare criză mondială majoră demonstrează faptul că nu există ceva de felul unei "politici externe europene", iar criza ucraineană nu face excepţie.

ZIARUL FINANCIAR

Certinvest, cel mai mare manager independent de fonduri mutuale, vrea să cumpere AXA Asigurări

Certinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri mutuale, vrea să cumpere AXA Asigurări, subsidiara locală a gigantului francez AXA, potrivit unor surse din piaţă, după ce tranzacţia de preluare de către Astra Asigurări a căzut din cauza problemelor Astra. AXA Asigurări a încheiat anul 2013 cu prime subscrise de 34 milioane de lei şi active de 151 milioane de lei. Societatea de administrare a investiţiilor Certinvest, cu active în gestiune de 250 milioane de lei, ar fi depus documentaţia necesară la Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară pentru a prelua AXA Asigurări, potrivit unor surse din piaţă. Dacă tranzacţia va primi avizul autorităţii, Certinvest va deveni astfel primul manager de fonduri care se extinde pe piaţa asigurărilor, sector dominat de grupuri financiare străine.

Guvernul vrea să obţină un miliard de lei anul viitor din suprataxele în energie

Guvernul vrea să pre­lungească cu încă un an perioada de aplicare a impozitelor suplimentare pentru companiile din energie şi vizează încasări de un miliard de lei din taxele pe monopolul natural şi pe veniturile suplimentare din dereglementarea preţului la gaze naturale. Taxele, introduse la 1 februarie 2013, ar fi urmat să expire la sfârşitul acestui an, însă vor fi menţinute încă un an la acelaşi nivel, potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor în contextul în care guvernul a decis să păstreze tot încă un an sistemul actual al redevenţelor petroliere. Ca justificare pentru decizia de a amâna modificarea regimului rede­venţelor, Executivul susţine că "domeniul exploatării gazelor naturale şi petrolului este un domeniu complex care necesită timp pentru studierea sistemelor fiscale din alte state", astfel încât sistemul de impozitare să nu descurajeze investiţiile.

Întrebarea nr. 1 în negocierile cu FMI: un deficit bugetar de sub 1% din PIB va frâna economia?

FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială cer guvernului să ducă deficitul bugetar la 0,9% din PIB anul viitor. Paradoxal, tocmai deficitul mult mai mic obţinut în 2014 ca urmare a scăderii investiţiilor cu 12% ar putea fi alibiul Troicii pentru această cerinţă. "Aţi dovedit că puteţi, rămâneţi în continuare pe consolidare fiscală", ar fi mesajul subînţeles al finanţatorilor internaţionali. Întrebarea este dacă la deficit bugetar de 0,9% din PIB creşterea economică nu va fi frânată sau chiar transformată în recesiune.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb