• ADEVARUL
• Jihadul pornit de Elena Udrea: Traian Băsescu a ieşit "de sub masă"
La exact şase zile după ce Elena Udrea acuza că "marii bărbaţi politici ai ţării s-au ascuns pe sub mese", fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat, confirmând, în mare parte, toate acuzele lansate în spaţiul public de către Elena Udrea. Ieri, la o aproape o săptămână de la săgeţile Elenei Udrea, fostul preşedinte a rupt tăcerea, la Congresul PMP, partid condus până de curând chiar de Elena Udrea. În prima sa apariţie publică de la terminarea mandatului prezidenţial, Traian Băsescu a recunoscut faptul că Elena Udrea l-a informat că actualul şef al SRI, Florian Coldea, i-ar fi cerut jumătate de milion de euro lui Dorin Cocoş pentru finanţarea televiziunii lui Sebastian Ghiţă. "Mi-a spus, în mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare, singura instituţie care legal controlează serviciile de informaţii este Parlamentul României. Preşedintele este doar beneficiar de informaţie strategică", a spus Băsescu.
• Triplă gafă comisă de ICR Paris şi de Ambasadă României în Franţa
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă mâine într-o vizită de două zile în Franţa, iar ambasada, în tandem cu Institutul Cultural Român din Paris, au organizat o recepţie la care au invitat mai multe personalităţi ale diasporei româneşti. Invitaţiile au fost trimise în format online, de către directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, după ce, în prealabil, aceasta schimbase mai multe mailuri cu personalul din ambasadă. În câteva din mailurile de invitaţie, Fulicea a mai ataşat, din greşeală, un document de uz intern al Ambasadei României la Paris, în care erau trecute numele celor invitaţi, cine îi invită şi diverse comentarii personale ale funcţionarilor din ambasadă, astfel încât unii invitaţi erau caracterizaţi drept "indezirabili" sau "scârboşi". Dipomaţii români din Paris au comis alte două gafe de protocol. Prima: le-au cerut invitaţilor, iniţial, să vină neînsoţiţi. Şi-au dat seama de eroare şi au refăcut invitaţia, menţionând că la recepţie se poate veni în cuplu. Ambasada le-a cerut invitaţilor să confirme prezenţa la recepţie, un gest impardonabil la nivel de protocol.
• Ce tarife ar fi practicat fetele din dosarul "Proxenetism cu vedete"
Ancheta derulată în dosarul de proxenetism care a zdruncinat showbiz-ul autohton scoate la iveală detalii picante. Tinerele implicate ar fi avut numai clienţi unul şi unul. Printre aceştia, milionarul Ioan Neculaie, interceptat de procurori când se plângea de una dintre "fetiţe". Procurorii spun că, la petreceri, fetele erau invitate de diverşi bărbaţi dispuşi să plătească şi 2.000 de euro ca să petreacă o noapte cu ele. Una dintre prostituatele de lux ar fi primit în schimbul favorurilor sexuale un apartament în Capitală, iar intermediarele ar fi primit şi ele pentru serviciile lor până la 500 de euro. Fetele ar fi avut numai clienţi unul şi unul, dispuşi să bage mâna adânc în buzunare pentru o noapte de nebunii.
• Teoriile (de)conspiraţiei sau Manipularea preţului petrolului şi sferele de influenţă ale lumii
Văzute până de curând mai degrabă drept teorii ale conspiraţiei, aranjamentele marilor puteri pentru modificarea zonelor de influenţă sunt acum recunoscute ca reale de surse cât se poate de oficiale. În conflictele geostrategice actuale se foloseşte un arsenal vast de arme neconvenţionale. Unul dintre protagonişti, Arabia Saudită, interesată de schimbarea regimului din Siria, a prăbuşit preţul petrolului cu scopul de a-l şantaja pe Vladimir Putin să renunţe la sprijinul acordat preşedintelui Assad. Prin recul, SUA profită de această manevră pentru a obţine o poziţie mai bună în negocierile pentru retragerea Rusiei din Ucraina. Putin a demonstrat că preferă să reziste sancţiunilor economice, decât să cedeze la presiunile exercitate de cei care se opun politicilor sale de extindere a influenţei Moscovei.
• Elena Udrea, aviz pozitiv pentru arestare
Deputaţii din Comisia juridică au adoptat raport favorabil, duminică, la cele trei solicitări ale DNA încuviinţare a arestării deputatei Elena Udrea, două în dosarul "Microsoft" şi una în dosarul "Gala Bute". Membrii comisiei au avizat, de asemenea, favorabil cererile DNA de încuviinţare a extinderii urmăririi penale în Dosarul "Gala Bute" şi de începere a urmăririi penale împotriva acesteia în dosarul Microsoft. Elena Udrea, la ieşirea din şedinţa Comisiei Juridice: În Gala Bute nu am fost citată, chemată la DNA. Se încearcă reducerea mea la tăcere. Le-am cerut să permită accesul meu în faţa procurorilor DNA. Nu am cerut nimic. Denunţurile împotriva mea existau deja la dosar. Atunci, de ce nu s-a cerut arestarea mea încă de joi? Împotriva mea există un asalt. Sunt ţinta unei acţiuni de denigrare şi a unei acţiuni care are ca finalitate tăcerea mea. Ceea ce s-a întâmplat între marţi şi vineri a fost denunţul făcut împotriva lui Florian Coldea.
• Grecia, gata să rupă acordurile cu UE şi FMI
Alexis Tsipras, noul premier radical de stânga al Greciei, a prezentat duminică planul de guvernare prin care vrea să tragă ţara din pragul colapsului, însă fără a mai ţine cont de reformele cerute de FMI şi UE, care au împrumutat ţara cu 240 de miliarde de euro. Punctul cheie al strategiei lui Tsipras este planul de tranziţie, adică un respiro de şase luni pentru renegocierea condiţiilor în care a luat împrumuturile internaţionale din care mai are de rambursat 195 de miliarde de euro. Aşa cum era de aşteptat, Tsipras a pus accent şi pe renunţarea la măsurile de austeritate, promiţând încă o dată majorarea salariului minim pe economie şi acordarea unor subvenţii extinse grecilor cu venituri scăzute, inclusiv scutirea de la plata electricităţii.
• BANCHERUL
• Scrisoarea ARB catre Camera Deputatilor
Asociatia Romana a Bancilor (ARB), condusa de Radu Ghetea (foto), a trimis Camerei Deputatilor raspunsuri la o serie de intrebari puse de membrii comisiei de buget-finante care dezbat un proiect de lege in care se propune conversia creditelor in franci elvetieni la un curs mai mic decat cel din prezent, cu scopul ajutorarii clientilor bancilor afectati de cresterea puternica a cursului CHF in raport cu leul. Bancile sustin ca nu este posibila conversia creditelor in valuta la alt curs decat cel din ziua in care se realizeaza conversia, intrucat atat legislatia nationala cat si normele europene interzic acest lucru. Mai exact, bancile invoca principiul nominalismului prevazut in Codul civil, potrivit caruia sumele imprumutate trebuie rambursate in aceeasi valuta, la valoarea nominala a acesteia din momentul acordarii, ceea ce inseamna ca imprumutatul suportul riscul valuatar.
• BRD este suspectata de finantarea ilegala a Galei Bute, la interventia Elenei Udrea
BRD este suspectata ca a finantat ilegal "Gala Bute", caz in care sunt anchetati Elena Udrea si Rudel Obreja, prin acordarea unui credit de 10 milioane de lei cu incalcarea normelor de creditare. BNR verifica daca banca a respectat legea atunci cand a aprobat creditul, in 2011. Astfel, Elena Udrea, fost ministru al Turismului in 2011 si o apropiata a fostului presedinte Traian Basescu, ar fi intervenit la conducerea BRD, unde aceasta avea un credit pentru constructia unui bloc de locuinte, pentru ca banca sa acorde, in 2011, firmei Europlus Computers, reprezentata de Obreja, presedinte al Federatiei Romane de Box, un credit de 10,1 milioane lei pentru organizarea Galei Bute, conform informatiilor din surse judiciare citate de televiziunea Romania TV. Udrea a fost denuntata de fostul secretar de stat in ministerul pe care-l conducea, Gheorghe Nastasia, care a declarat anchetatorilor ca fosta sa sefa a facut presiuni asupra sa pentru a semna in numele ministerului garantiile necesare pentru acordarea imprumutului.
• CAPITAL
• TVA de 20%: Dacă guvernul a eşuat cu investiţiile, măcar poate să uşureze povara taxării
TVA s-ar putea micşora de la jumătatea acestui an, fiind luată în calcul chiar o cotă de 20%. Paradoxal, prăbuşirea încasărilor la buget, dublată de incapacitatea guvernului de a cheltui investind productiv în economie, deschide calea pentru reducerea taxei. Mediul privat ar rămâne, astfel, cu resurse dacă statul tot se dovedeşte neputincios. Reducerea TVA de la 24 la 19% este o decizie politică, aşa cum a fost şi majorarea sa în urmă cu cinci ani. Toate datele privind încasările bugetului şi răsfrângerea acestei poveri asupra mediului privat probează că măsura din 2010 a fost o eroare, că nu a avut nicidecum o fundamentare şi un parcurs care să-i probeze viabilitatea economică.
• Europa strânge laţul în jurul Greciei prin bănci
Banca Centrală Europeană a trecut de la ameninţări voalate la fapte în cazul Greciei, care după alegeri caută o renegociere a datoriei de stat. Băncile greceşti sunt primele care suportă presiunea Troikăi. Obligaţiunile elene nu mai pot fi puse gaj pentru finanţare la banca centrală şi se bazează doar pe fondurile de urgenţă. Turneul lui Alexis Tsipras, noul premier al Greciei, pe la creditorii europeni n-a avut succesul scontat de liderul SYRIZA. Dimpotrivă. Miercuri seară, Banca Centrală Europeană a dat un comunicat sec în care arată că acordul Greciei nu mai este în parametri şi că nici nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei. Drept urmare, obligaţiunile emise de statul elen nu mai sunt eligibile pentru a fi folosite drept colateral la BCE pentru a obţine finanţare. Datoria grecilor era acceptată de BCE cu o dispensă de la regula generală, care interzice acceptarea de obligaţiuni fără rating de investiţii.
• Negocierile de pace în Ucraina se reiau, miercuri, la summitul de Minsk
Un summit ce va reuni Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina este prevăzut pentru miercuri la Minsk, în capitala belarusă, într-o nouă încercare de a găsi o soluţie pentru conflictul din estul ucrainean şi a evita astfel 'un război total', a anunţat cancelaria germană într-un comunicat dat publicităţii după o conferinţă telefonică ce a avut loc duminică între liderii celor patru ţări, transmite AFP. Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat, potrivit TASS, că o reuniune cu cancelarul german Angela Merkel şi cu omologii săi de la Paris şi Kiev, respectiv Francois Hollande şi Petro Poroşenko, urmează să aibă loc la 11 februarie la Minsk, dacă ei vor reuşi până atunci să cadă de acord 'asupra unor puncte' legate de planul de pace pentru Ucraina.
• CURENTUL
• Impas - de Tia Şerbănescu
Dna Udrea a reuşit imposibilul: a adus deputaţii din comisia juridică la lucru chiar în ziua de duminică. Fiind vorba de o urgenţă naţională aceştia au acceptat să-i ridice imunitatea în vederea arestării preventive ce urmează să se voteze luni seara în plen astfel ca dna Udrea să fie aptă de arestare încă de luni noaptea. Băsescu a rupt tăcerea, venind la Congresul PMP (în absenţa dnei Udrea) pentru a-şi apăra mandatele: "în timpul mandatului meu nu i s-a făcut nimănui dosar la comandă ci instituţiile au fost consolidate." Alţii îi reproşează preşedintelui Iohannis că tace. Ghinion! Dl. Iohannis trebuie să verifice dacă serviciile secrete au complicităţi vinovate cu diverşi lideri politici şi cu marii corupţi. Unii sunt deja la zdup unde alcătuiesc un eşantion al României: miniştri, parlamentari, judecători, procurori, afacerişti, interlopi, poliţişti, primari, fotbalişti, moguli. Recent li s-au adus şi prostituate şi proxenete (animatoare TV la Antene) care să le învioreze detenţia. Ghiţă tv mai avea puţin şi-l sprijinea pe Iohannis până-l omora iar dna Udrea îl torpila pe ascuns deşi lupta pe faţă cu Ponta. De, cine joacă la două capete riscă două mandate de arestare. Pas cu pas, în impas.
• Preşedintele Iohannis se întâlneşte luni cu delegaţia FMI
Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, luni, cu delegaţia comună Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, informează Administraţia Prezidenţială. Primirea delegaţiei comune a FMI, BM şi CE va avea loc la ora 18,00, la Palatul Cotroceni. Tot luni, membrii Comisiilor de buget şi finanţe ale Parlamentului se vor întâlni, la ora 13,00, cu delegaţia FMI. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a început, pe 27 ianuarie, vizita la Bucureşti cu discuţii la Banca Naţională a României. Discuţiile au vizat legea insolvenţei persoanelor fizice şi la conversia creditelor din valută în lei, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.
• CURIERUL NATIONAL
• Cum a aranjat LPF vânzarea drepturilor TV
În decizia de sancţionare a Ligii, Consiliul Concurenţei precizează că termenul pentru depunerea ofertelor, de numai o săptămână, era insuficient chiar şi pentru obţinerea garanţiei bancare aferente celor 45 mil. euro plus TVA. De altfel, această sumă minimă solicitată de LPF "a acţionat ca o barieră în calea altor societăţi care ar fi fost interesate de achiziţionarea unui pachet de drepturi." Modalitatea prin care Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a înţeles să vândă drepturile de televizare aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 şi 9 privind competiţiile fotbalistice din perioada 2011 - 2014 poate fi interpretată drept înţelegere anticoncurenţială având în vedere că nu s-a organizat o licitaţie, ci o cerere de oferte la un preţ minim acceptat de 45 mil. euro plus TVA, termenul stabilit pentru depunerea ofertelor a fost de numai o săptămână - insuficient fie şi numai pentru obţinerea scrisorii de garanţie bancară, iar adresa Consiliului Concurenţei a survenit la o săptămână după ce decizia de vânzare în aceste condiţii fusese luată.
• Rusia - Coreea de Nord, alianţa care dă fiori întregii lumi
Camera de Comerţ din Rusia a înfiinţat un Consiliu de cooperare cu Coreea de Nord cu scopul de a creşte legăturile comerciale dintre cele două ţări. Moscova va permite firmelor nord-coreene să-şi deschidă conturi în băncile ruseşti, iar în schimb Rusia va primi acces la resursele minerale din Coreea de Nord. Rusia a găsit un nou şi neortodox partener de afaceri: Coreea de Nord. În timp ce economia sa se scufundă, din cauza crizei şi a sancţiunilor impuse de Europa şi SUA, Moscova şi-a găsit un nou partener de afaceri, apelând la Phenian.
• Ce facem cu corupţia transfrontalieră?
Putreda oligarhie românească pare a se fi mutat mai dincoace cu totul la DNA. Laolaltă mari combinatori din politică, mici şpăgari, finanţatori ilegali de campanii electorale, tot soiul de baronet local, asfaltatori şi alte tipuri de contractori ai banului public, reprezentanţi ai mafiei retrocedărilor, magistraţi corupţi, slugoi din media se perindă în faţa procurorilor anticorupţie. Probabil îi vom regăsi pe toţi aceşti colectori de rentă care au sugrumat ţara şi în anii următori în puşcăriile patriei la o tablă sau scriind cărţi despre ce tari erau ei odată în România mafiotă. Şi zău dacă ne pare rău de ei! O întrebare totuşi ni se ridică numaidecât. Cum? Şi să înţelegem că predominantul capital străin a operat în România mânjită cu mâinile curate? Toate câştigurile de aici au fost dobândite de multinaţionale legitim, fără vreo conexiune cu încrengătura ciudată de la nivelul instituţiilor statului pe care acum ne-o confirmă Justiţia ca fiind de natură criminală?
• Un sondaj realizat de PSD arată că PNL a ajuns la un scor istoric
Conform unui sondaj intern al PSD, dezvăluit de jurnalistul Cătălin Striblea într-un editorial postat pe blogul personal, marile forţe politice ale momentului s-au aşezat destul de bine după prezidenţiale. Realizatorul emisiunii "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV afirmă că PNL a ajuns la o intenţie de vot istorică de aproape 50%, în timp ce PSD stagnează la 40%. În ceea ce priveşte persoanele, Klaus Iohannis şi Raed Arafat sunt preferaţii românilor, cu o cotă de 70%, în timp ce Victor Ponta nu depăşeşte 40 de procente. "Fix înainte de scandalul cu Udrea, PSD a comandat un sondaj intern care arată nişte tendinţe absolut clare pentru perioada următoare. Şi dacă mă întrebaţi pe mine, nu vorbim de cele mai bune". "Astfel, PNL a ajuns la o intenţie de vot de aproape 50 de procente. S-a suit acolo pe umerii lui Klaus Iohannis.
• China îşi construieşte, în secret, un al doilea portavion
Un mare fabricant chinez de cabluri a făcut - din greşeală - public faptul că a obţinut contractul pentru al doilea portavion chinez. Comunicatul respectiv a fost şters de pe net, dar rămăsese suficient timp pentru a fi citit de numeroase persoane, firme interesate. Armata chineză, comentează "Les Echos" citând agenţia France Presse, nu doreşte sub niciun motiv să facă public faptul că îşi construieşte acest nou portavion. O informaţie similară a fost dată publicităţii de către o altă întreprindere care a obţinut, şi ea, un contract pentru echiparea viitoarei nave militare. Primul portavion chinez, "Liaoning", a intrat în serviciu activ în septembrie 2012. Construcţia lui a pornit de la un portavion ucrainean neterminat, vândut chinezilor în 1998.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum i-a luat Traian Băsescu prin surprindere pe politicieni, analişti şi tot Congresul PMP
Cu cinci minute înainte de sosirea lui Băsescu, sala era într-o blazare resemnată. Delegaţii nu doreau decât să voteze şi să plece, iar liderii se întrebau dacă nu cumva îndeplinesc un gest formal şi inutil, partidul urmând să se autodizolve. Formal, congresul PMP i-a ales pe Eugen Tomac şi Siegfried Mureşan - preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte al partidului -, dar a fost evident ca aceştia s-au simţit uşuraţi în momentul în care au văzut ca fostul lider nu i-a lăsat sa se descurce singuri. Dorel Onaca, consilier de stat la Cotroceni între 2012 si 2014, va fi secretar general al PMP, un semn ca Băsescu este preocupat în primul rând de reorganizarea partidului. De altfel, Onaca, extrem de apropiat de Băsescu în ultimii ani petrecuţi la Cotroceni, a fost absolut singurul care a ştiut că fostul preşedinte va veni la congres, toţi ceilalţi lideri fiind evident luaţi prin surprindere. Un semn al detaşării de fosta conducere a partidului a venit prin eliminarea Ruxandrei Dragomir de pe lista vicepreşedinţilor.
• Omul care dă de la el 29 de MILIARDE de dolari: "SĂ VĂ RUGAŢI pentru mine!"
Deşi nu există nicio ameninţare de tulburări sociale sau vreo rugăminte, cum ar fi aceea de a cere populaţiei să rămână alături de noul rege, Arabia Saudită scoate din sertar un masiv program de cheltuieli în valoare de 29.3 miliarde de dolari. Banii sunt destinaţi plăţilor generoase constând în salariile pe două luni bonus pentru toţi angajaţii statului saudit, precum şi o serie de subvenţii, scrie site-ul zerohedge.com. Potrivit Al-Arabiya, noul rege Salman bin Abdulaziz a emis o serie de decrete în sensul acestei uriaşe donaţii, motivând pe Twitter - reţea considerată de altfel "sursa tuturor relelor" de către Marele Muftiu al Arabiei Saudite: "Dragi cetăţeni, voi meritaţi mai mult!", adăugând "Nu uitaţi să mă includeţi în rugăciunile voastre!"
• JURNALUL NATIONAL
• Jurnalul Naţional, lider incontestabil al presei de calitate
Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT) a publicat, miercuri, 4 februarie, cele mai noi date de audienţă pe print, pentru perioada noiembrie 2012-noiembrie 2014. Datele au reconfirmat, odată în plus, poziţia de lider incontestabil a Jurnalului Naţional în rândul ziarelor de calitate, cu 158.000 de cititori pe ediţie, urmat de Evenimentul Zilei, cu 151.000 de cititori pe ediţie şi Adevărul, cu 127.000 de cititori pe ediţie. Odată în plus înseamnă în cifre a douăzeci şi opta oară, din cele patruzeci şi cinci de livrări ale SNA, Evenimentul Zilei reuşind performanţa de a se clasa pe locul întâi în acest clasament de numai unsprezece ori, iar Adevărul numai de şase ori. Jurnalul deţine şi recordul de a se clasa pe locul întâi la categoria quality, nouăsprezece valuri la consecutiv. Datele de audienţă reflectă că 50,8% dintre cititorii Jurnalul au vârste cuprinse între 14 şi 44 de ani. Dintre ei, 55,7% sunt bărbaţi şi 44,3%, femei. 42,3% sunt absolvenţi de facultate, colegiu sau şcoală postliceală.
• Elena Udrea, al VIII-lea serviciu secret al României
Sătul să stea în umbra scandalului public de pe axa Elena Udrea - SRI - DNA, respectiv Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, fostul preşedinte Traian Băsescu a ieşit la atac tocmai la congresul Partidului Mişcarea Populară. Cu această ocazie, Traian Băsescu a confirmat o parte dintre acuzaţiile şi informaţiile făcute publice de către protejata sa, Elena Udrea. Mai mult, fostul preşedinte a declarat că Elena Udrea i-a livrat informaţiile despre generalul Florian Coldea, director adjunct al Serviciului Român de Informaţii. "Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor", a declarat Traian Băsescu. Astfel, a fost confirmat faptul că Elena Udrea funcţiona ca un serviciu alternativ de informaţii pentru preşedintele Băsescu. Cu toate acestea, Băsescu nu a ezitat în 2014 să mai pună o stea de general pe umerii lui Florian Coldea.
• FMI cere Guvernului oprirea programului "Prima masina"
In cadrul consultarilor pe care le are cu Guvernul Romaniei, FMI a solicitat Executivului sa renunte la programul "Prima masina", informeaza surse guvernamentale, citate de Antena 3. Sursele citate mentioneaza ca premierul Victor Ponta s-a declarat impotriva acestei masuri si ca programul va continua. O delegatie a FMI se afla la Bucuresti pentru consultari si pentru a treia evaluare a acordului stand-by de 2 miliarde de euro care ar urma sa expire anul acesta, in luna septembrie. Vizita se incheie pe 10 februarie.
• NATIONAL
• Fete din "Lotul Cruduţa", date spaga politicienilor de către miliardari!
Operatiunea spectaculoasa a Politiei Romane prin care se încearcă decapitarea prostituţiei de lux practicata de multe asa zise vedete ale show-biz-ului autohton s-ar putea dovedi o adevarata mina de aur si pentru alti procurori, in afara celor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, care au coordonat ancheta. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, unii dintre clientii fideli ai "mimozelor" care făceau parte din reteaua de prostituţie de lux nu s-au înfruptat doar ei din nurii fetelor. Ci, băieţi galanţi, le-au plătit regeste pe unele dintre prostituate, dar nu pentru ei, ci pentru ca acestea sa presteze sexual pentru politicieni de marca, vizati deja de DNA pentru "legăturile primejdioase" si combinaţiile derulate cu respectivii oameni de afaceri.
• DNA, pe urma fondurilor europene deturnate de "baroni"
La sfarsitul anului trecut, "National" prezenta hilarul caz al unui hunedorean care nu putea intra in posesia fondurilor europene acordate de catre Bruxelles in sprijinul fermierilor romani. In urma acestor dezvaluiri, de care nu erau straini presedintele Consiliului Judetean, Mircea Molot, si primarul orasului Calan, Adrian Filip Iovanescu, procurorii anticoruptie, insotiti de "mascatii" Jandarmeriei, au luat cu asalt sediul APIA Hunedoara. Sunt suspiciuni ca ar fi vorba despre o intreaga retea, aflata la dispozitia "baronilor" locali Iovanescu si Molot, existand mai multi hunedoreni care se plang ca pur si simplu le-ar fi fost "clonate" documentele depuse la oficiile APIA.
• Basescu pune tunurile pe urmasul sau Iohannis
Traian Basescu a insarcinat PMP-ul cu executarea "testamentului" sau politic: consolidarea statului de drept. Context care i-a oferit fostului presedinte si ocazia de a-si critica, direct si indirect, succesorul. Odată anunţată implicarea sa totala de partea PMP, Basescu a si inceput sa croiasca o cărare politica aparte partidului mosit de el, carare care-l vizeaza direct pe Klaus Iohannis. Mai exact, fostul preşedinte a criticat atât ideea lui Iohannis de a se renunta la MCV, cat si pactul incheiat de actualul sef al statului cu toate partidele pe tema finanţării Apărării.
• Record absolut: un tablou de Gauguin, vandut cu 300 milioane de dolari
Pictura "Nafea Faa Ipoipo" ("Cand te vei casatori"), semnata de artistul francez Paul Gauguin in 1892 si care prezinta doua fete din Tahiti, a fost vandut pentru 300 de milioane de dolari. Potrivit unor informatii neconfirmate, pictura ar fi fost cumparata de un muzeu din Qatar. Culmea, tot acest mic stat arab bogat in petrol a stabilit si recordul anterior privind cea mai scumpa opera de arta, dupa ce a platit 259 de milioane de dolari pentru o lucrare semnata de Paul Cezanne. Tabloul a fost expus public timp de mai multe decenii la Muzeul de Arta din Basel si a apartinut elvetianului Rudolf Staechelin, care a declarat ca nu va divulga identitatea cumparatorului. Se stie insa ca familia regala din Qatar a cheltuit sume impresionante in ultimii ani pentru achizitionarea de opere de arta, iar seicul Saud bin Mohammed Al-Thani, fost ministru al Culturii, care a murit anul trecut, a cheltuit peste un miliard de dolari din bugetul tarii pe astfel de piese unice.
• PUTEREA
• Alte promisiuni neonorate ale primului ministru privind ariile protejate îi revoltă şi pe ecologişti
Primul ministru Victor Ponta a reuşit să şi-i pună în cap şi pe promotorii Parcului Natural Văcăreşti, şi pe foştii proprietari care aşteaptă de peste 20 de ani să fie despăgubiţi pentru oroarea din anii '80. Redactorul-şef al "National Geographic" şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Cristian Lascu, critică guvernarea, care "nu vrea să se complice", refuzând să avanseze transformarea zonei în primul parc natural urban. Anunţat cu mândrie patriotică anul trecut, proiectul de transformare a Deltei Văcăreşti în parc natural urban întârzie. Într-un interviu acordat metropotam.ro, Cristian Lascu, redactor-şef al revistei "National Geographic", afirmă că proiectul se pierde în hăţişurile birocraţiei româneşti. Alături de iniţiatorii proiectului primului parc natural urban, Lascu apreciază că Văcăreştiul este o soluţie pentru a mai câştiga puţin oxigen pentru Capitală, în condiţiile în care Bucureştiul pierde de la an la an suprafeţe importante de verdeaţă.
• Curtea de Conturi, favorabilă lui Udrea
Un zvon de agitaţie a ajuns la noi de la Curtea de Conturi, provocată de subiectul pe care îl discută zilele acestea toată lumea: dosarele Elenei Udrea. La instituţia condusă de fostul premier Nicolae Văcăroiu a existat o comisie care, la cererea lui Ponta, a controlat la sânge ministerul pe care l-a condus Udrea. Controlul a avut loc la foarte puţin timp după ce, adus de valul USL, Ponta a preluat puterea, în 2012. Dar ce să vezi, inspectorii Curţii de Conturi pregătiţi să găsească şi acul într-un car cu fân, s-au întors cu buza umflată. Au găsit doar ceva minor cu care, spun sursele Puterea de la Curte, le-a fost ruşine să iasă public. De atunci, nimic.
• Planul B al Elenei Udrea. Luni e ziua arestării dacă Parlamentul îşi dă acordul
Elena Udrea a continuat, sâmbătă, seria dezvăluirilor înainte ca Parlamentul să decidă dacă avizează sau nu arestarea sa de către DNA, prezentând un "jurnal" de "50-60" de file scrise de mână încă din timpul campaniei electorale şi spunând public că jurnalistul Oreste Teodorescu i-a făcut o "solicitare financiară" de 10.000 de euro. Fosta şefă a PMP a arătat în faţa camerelor, într-un interviu acordat postului B1 TV, o mapă cu documente, întocmită ca un "plan B" în eventualitatea în care nu va putea să vorbească public despre cele consemnate acolo. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit, duminică, ora 16.30 pentru a dezbate avizele înaintate de procurorii anticorupţie atât pentru începerea urmăririi penale, cât şi pentru arestarea Elenei Udrea în Dosarele "Microsoft" şi "Gala Bute".
• ROMANIA LIBERA
• Europa şi-a făcut rău singură - de Joseph E. Stiglitz
Starea generală de rău din UE este autoprovocată, din cauza unei succesiuni fără precedent de decizii economice proaste, pornind chiar de la crearea monedei euro. Deşi menită a uni Europa, până la urmă a divizat-o. Şi, în absenţa unei voinţe politice de a crea instituţii care să permită funcţionarea monedei unice, stricăciunea nu este reparată. Actuala harababură provine, în parte, de la aderarea la o credinţă de mult discreditată, a bunei funcţionări a pieţelor fără imperfecţiuni în informaţii şi competiţie. Orgoliul a jucat de asemenea un rol. Cum altfel poate fi explicat faptul că, an după an, previziunile cu privire la consecinţele propriilor politici făcute de oficialii europeni au fost în mod constant greşite? Iar aceste previziuni au fost greşite nu pentru că ţările UE au eşuat în a implementa politicile prescrise, ci pentru că modelele pe care s-au bazat acele politici erau foarte greşite.
• Administratorul moşiei Elenei Udrea, ARESTAT pentru că ar fi intermediat o mită de 50.000 de euro
Administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a intermediat o mită de 50.000 de euro pentru fostul ministru, în dosarul "Gala Bute". Decizia luată duminică de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă. După ce administratorul societăţii comerciale încasa de la MDRT banii pentru lucrările efectuate, în temeiul contractului de 10%, îi întorcea lui Udrea ca mită prin intermediul lui Breazu, arată surse judiciare. Administratorul vira banii în contul lui Breazu, sub formă de contracte de publicitate fictive de publicitate, iar Breazu îi dădea Elenei Udrea.
• ZIARUL FINANCIAR
• Începe un nou boom imobiliar?
Întrebarea este dacă noua generaţie vrea să fie proprietară, preferă să stea cu chirie sau vrea un model de leasing de apartament ca să nu fie prinsă de scăderea valorii proprietăţii. Piaţa începe să se mişte din nou, există cerere, au reapărut şi investitori, a spus la ZF Live Andrada Uca, consultant imobiliar, care a trăit pe viu şi a analizat toată evoluţia pieţei imobiliare în ultimul deceniu. Învierea pieţei imobiliare din cavoul în care a intrat în criză începe să se vadă cu ochiul liber, dar şi în datele statistice: mai multe construcţii, mai multe livrări, mai multe credite acordate (Prima Casă reprezintă doar jumătate), cu mai multe tranzacţii şi mai mult interes din partea investitorilor. Cei care au ceva bani au început să cumpere apartamente şi să le închirieze, pentru că chiria le aduce un randament dublu, de 5-6% pe an la euro cel puţin, faţă de o dobândă la bancă de 2-2,5%. Încep să se cumpere din nou apartamente direct de pe planşetă pentru investiţii. Dacă iei apartamente cu discount de la dezvoltator, poţi să câştigi 10-15% la revânzare pe piaţă ori să ai un randament de peste 10% dacă le închiriezi.
• Cât de eficientă a fost relaxarea politicii monetare
Dobânzile interbancare, care reflectă costul la care băncile se finanţează în lei, au consemnat prima reacţie după decizia de săptămâna trecută a BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an. Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail, a atins un minim record de 1,41% pe an la finalul săptămânii trecute. Mişcarea dobânzilor bancare confirmă astfel o tendinţă constantă a ultimilor cinci-şase ani şi anume că dobânzile interbancare au mers (cu excepţia unor scurte perioade de volatilitate) în acelaşi ritm cu dobânda-cheie a BNR. De exemplu, în 2009 - când BNR începea procesul de relaxare monetară (după câteva luni de la startul crizei) - dobânda Robor se afla la peste 10% pe an.
• "Tirurile fac şi 14 ore pe rute de patru ore. Este ruşinos şi păgubos"
Teofil Câmpean, executivul român care conduce fabricile de 60 mil. euro ale producătorului austriac de carton Rondo Ganahl, spune că dezvoltarea României este blocată de infrastructura deficitară de transport. "Tirurile fac şi 14 ore pe rute care ar trebui parcurse în patru ore. Este ruşinos şi foarte păgubos că nu avem infrastructură de transport. Nu ajungem departe aşa. Să ne uităm la proiectele cu autostrada Transilvania, la Comarnic-Braşov. Nu văd nicio iniţiativă", a spus el. România se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, având doar 645 kilometri de autostrăzi, iar principalele coridoare de transport stau încă între analize şi studii de fezabilitate în sertarele de la transporturi. Problema sufocării economiei în condiţiile în care tirurile încărcate cu marfă merg cu o viteză medie de 40 de kilometri la oră a fost semnalată de mulţi manageri şi antreprenori.