REVISTA PRESEI 09.05.2016

Willy Homner
Revista Presei / 9 mai 2016

ADEVARUL

Moartea lui Ekeng - Verdict năucitor: "Cu defibrilatorul pe teren, garantez că ar fi trăit"

La 26 de ani, un sportiv de performanţă, Patrick Ekeng, a murit pe terenul de fotbal, întrucât doctorii nu şi-au făcut treaba. Această situaţie tragică a fost confirmată de Cristian Grasu, preşedintele Societăţii Române de Salvare. Mila lui Dumnezeu. De asta depinde un om care dă de o problemă gravă de sănătate în România. Iar episodul morţii lui Patrick Ekeng (26 de ani) arată, încă o dată, iresponsabilitatea şi incompetenţa care domnesc în sistemul medical românesc. În minutul 70 al meciului Dinamo - Viitorul (3-3), mijlocaşul camerunez al gazdelor s-a prăbuşit pe teren, la şapte minute după ce fusese introdus de antrenorul Mircea Rednic. Decesul africanului a fost pronunţat, după aproape două ore, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. De fapt, Patrick Ekeng a fost "omorât" pe teren de medici, în primele minute după ce a căzut pe gazon.

Activitatea Ambulanţei Puls, suspendată timp de o lună

Medicii de la Ambulanţa Puls şi cei de la Dinamo au fost audiaţi duminică de procurori. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că s-au găsit nereguli "serioase" în urma controlului efectuat sâmbătă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Ministerul Sănătăţii, în cazul decesului fotbalistului de la Dinamo Patrick Ekeng. Puls nu are ambulanţe de urgenţă iar defibrilatoarele au baterii descărcate. Inspectorii DSU au găsit medicamente expirate, fiole de adrenalină expirate folosite pentru proceduri de resucitare, defibrilatoare cu baterii descărcate în urma controlului făcut la sediul Ambulanţei Puls. Reprezentanţii serviciului privat nu au putut spune cine este persona care se ocupă de partea medicală. Astfel, s-a decis suspendarea pe o perioadă de 30 de zile şi aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei.

Doliu şi durere pentru soldaţii români din Afganistan

Talibanii care i-au împuşcat sâmbătă pe militarii români în timpul unei instrucţii au fost ucişi în urma unui schimb de focuri care a durat cel mult patru minute, se arată într-un comunicat al MApN. În memoria plutonierului Iulian Dumitrescu şi a sergentului Adrian Vizireanu, soldaţii români din baza NATO de la Kandahar au coborât drapelul tricolor în bernă. Potrivit primelor constatări ale comisiei care cercetează cauza morţii celor doi militari români şi rănirea altuia în Afganistan, după atentat, militarii români au deschis focul asupra indivizilor îmbrăcaţi în uniforma poliţiei afgane, ucigându-i pe loc. Reacţia rapidă a militarilor a făcut ca pierderile de vieţi omeneşti să nu fie şi mai mari.

Legea redevenţelor, gata la Sfântu' Aşteaptă

Statul tot întârzie publicarea noului pachet legislativ privind taxarea resurselor naturale, deşi Executivul a promis anunţarea acestuia până la finele lunii martie. Iniţial, Guvernul a negociat cu petroliştii impunerea unui pachet de redevenţe, plus un impozit pe profitul din exploatare de 35%. Acum însă, vrea să prelungească o serie de taxe suplimentare până în 2020 din cauza deficitului mare. Între timp, s-a intrat în campania electorală pentru alegerile locale, acestea urmând a avea loc în data de 5 iunie, iar din vară Parlamentul va intra în vacanţă, urmând să se reunească abia la toamnă, când va urma o nouă campanie electorală, pentru alegerile parlamentare.

Scandalul revocării. Demonstraţia că Zgonea are dreptate, dar degeaba

"Adevărul" demonstrează că, dacă ar fi să respecte legea, PSD nu-l poate schimba pe Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor. Numai că, potrivit unor surse politice, PSD va forţa Regulamentul şi tot îl va debarca pe Zgonea, deşi acesta îşi ameninţă colegii cu dosare penale. Disputa ar putea ajunge pe masa CCR, dar acolo, paradoxal, tot PSD ar avea mai multe şanse de câştig. Excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD a însemnat, automat, şi excluderea sa din grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor? Aceasta este întrebarea în jurul căreia gravitează scandalul revocării lui Zgonea din funcţia de al treilea om în stat. Părţile beligerante, evident, au interpretări diferite. PSD spune că Zgonea, deşi exclus din partid, face încă parte din grupul parlamentar PSD. Dimpotrivă, Zgonea susţine că, fiind exclus din partid, este automat exclus şi din grup, deci în aceast moment este deputat neafiliat. Zgonea poate fi revocat numai dacă toţi deputaţii îi cer demisia din funcţia de preşedinte. Iar asta este imposibil.

Alianţa penalilor mai dă un atac în Parlament

Intrarea în ultimele şase luni de mandat îi face pe parlamentari să propună legi care să-i protejeze de Justiţie, dar şi iniţiative în care îşi arată generozitatea faţă de persoanele care i-au consiliat. Deputaţii PSD Florin Iordache şi Daniel Florea, alături de UDMR-istul Marton Arpad, au depus o propunere legislativă prin care vor să rezolve problema interdicţiei angajării rudelor de până în gradul 3 la cabinetele parlamentare, precizându-se clar că, înainte de data de 21 august 2013, nu a existat o restricţie privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplică retroactiv. Iniţiativa vine în contextul în care, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa la finele lui 2015 că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă sau penală în cazul a 32 foşti sau actuali parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinetele lor în intervale de timp cuprinse între 2008 şi 2012.

Hidroelectrica, mai valoroasă decât Petrom

Hidroelectrica valorează între 5 şi 7,5 miliarde euro, iar statul va putea obţine între 750 de milioane de euro şi un miliard de euro pentru pachetul de 15% din acţiuni, potrivit lui Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. La aceste valori Hidroelectrica va depăşi capitalizarea Petrom, care se ridică la 2,9 miliarde de euro, pe bursă, în vreme ce suma adunată de stat ar deveni cea mai mare privatizare realizată vreodată din România. Potrivit lui Borza, valoarea Hidroelectrica este rezultată prin multiplicarea de 10-15 ori a profitului înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare, care s-a ridicat la 500 milioane euro în ultimii doi ani şi urmează să fie atins şi în 2016, potrivit News.ro. Pe de altă parte, listarea s-ar putea amâna până în luna februarie 2017, în funcţie de cât de repede iese compania din insolvenţă.

CNADNR a decontat tratamente de albire dentară şi şedinţe de masaj italienilor de la Salini-Impregilo

După ce în urmă cu 10 ani americanii de la Bechtel au decontat cu statul român mese de biliard pentru construirea Autostrăzii Transilvania, italienii de la Salini-Impregilo, cei care au construit lotul III al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, tronson demolat după un an de la inaugurare, au justificat avansul încasat de la stat cu facturi de albire dentară şi de masaj. Tratamente de albire a dinţilor, masaje terapeutice, cheltuieli de protocol, dar şi rate la maşini de lux precum Range Rover Evoque (37.000-52.000 de euro). Toate acestea au fost necesare, potrivit italienilor de la Salini-Impregilo, pentru construirea autostrăzilor din România, arată Digi24. Compania italiană Salini-Impregilo care realizează împreună cu SECOL - Societa Edile Construzioni e Lavori, o altă firmă italiană, şi lotul II al Autostrăzii Lugoj-Deva, a justificat avansul încasat de la statul român cu facturi eliberate pentru tot felul de servicii şi bunuri, fără legătură cu realizarea unei autostrăzi.

Victor Ponta, despre refacerea USL: O iniţiativă mai mult decât corectă şi binevenită

Fostul prim-ministru Victor Ponta a afirmat, pe Facebook, sâmbătă, că refacerea USL, propusă de copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, este o idee "corectă şi binevenită". "O iniţiativă mai mult decât corectă şi binevenită - tocmai pentru că este 7 mai, data în care în 2012 Guvernul USL a început efortul de reconstrucţie a ţării!", a scris Victor Ponta comentând propunerea făcută de către Călin Popescu-Tăriceanu. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Galaţi, că aşteptarea sa este să se refacă alianţa dintre PSD şi liberali, adică USL, punctând că liberalii sunt cei din ALDE, alianţă care, odată formată, să revină la putere.

BNCHERUL

Restantele la creditele in franci elveţieni (CHF) au crescut in martie la 2,124 miliarde lei

Restantele de peste 30 de zile la creditele in franci elveţieni (CHF) au crescut uşor in luna martie, cu echivalentul a 11 milioane lei, la un total de 2,124 miliarde lei, conform datelor de la Biroul de Credit, prezentate de BNR. Restantele reprezintă in jur de o treime (33%) din volumul total de împrumuturi.

Numărul restanţierilor la Biroul de Credit a crescut la un nivel record al ultimilor trei ani

Numărul restanţierilor înregistraţi la Biroul de Credit, unde sunt raportaţi cei cu întârzieri de peste 30 de zile la creditele acordate de 31 de bănci si 25 de IFN-uri, indiferent de valoarea unui împrumut, a crescut in luna martie cu 10.656 de persoane, la un total de 725.955 de persoane, un record al ultimilor trei ani. Mai mulţi restanţieri s-au mai înregistrat in iunie 2013, respectiv 740.180 de persoane. Totalul sumelor restante la Biroul de Credit a crescut însă in martie cu doar 59 milioane lei, de la 11,369 miliarde lei in februarie la 11,428 miliarde lei in martie. Numărul ridicat al restanţierilor si valoarea redusa a restantelor se explica prin faptul că există un număr mare de persoane fizice (debitori) care au împrumuturi de valori mici, de ordinul sutelor si miilor de lei, obţinute de la Instituţii Financiare Nebancare (IFN-uri), piaţa creditelor rapide, online sau la domiciliu, de valori mici, fiind in ascensiune, cu tot mai multe firme care intră pe piaţa împrumuturilor.

CAPITAL

Timiş, al doilea motor al economiei româneşti

Amplasat în sud-vestul României, Timiş este cel mai mare judeţ al României. În prezent, acesta este unul dintre cele mai bine dezvoltate judeţe din ţară, motiv pentru care şi nivelul de trai este superior mediei naţionale, fapt confirmat şi de statistici. Peste 15 companii au peste 1.000 de angajaţi - niciun alt judeţ nu mai are o asemenea performanţă, desigur cu excepţia Bucureştiului. Şase companii au afaceri de peste un miliard de lei - doar Ilfov şi Bucureşti mai intră la această categorie. Timiş are un Produs Intern Brut (PIB) aferent anului 2015 de 32,8 miliarde de lei, conform Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Aceasta în condiţiile în care există judeţe cu PIB sub 10 miliarde de lei. În ceea ce priveşte PIB/locuitor, în judeţ acesta ajunge la 10.601 euro, cel mai ridicat nivel din ţară, după Bucureşti (20.873 euro).

Samsung a depăşit Apple şi a devenit liderul pieţei de smartphone-uri din SUA

Potrivit firmei de cercetare a pieţei Counterpoint Research, Samsung a fost, în luna martie, liderul pieţei de smartphone-uri din SUA, datorită succesului înregistrat de Samsung Galaxy S7, scrie Go4it, citat de Mediafax. Ultima dată când Samsung a depăşit rivala americană pe a doua cea mai mare piaţă de telefoane inteligente din lume a fost acum 11 luni. Conform datelor Counterpoint Research, Samsung a înregistrat în luna martie o cotă de piaţă de 28,8% în SUA, iar Apple s-a situat pe poziţia secundă, cu 23%. Pe locul trei s-a situat LG cu o cotă de piaţă de 17,1%, deşi în luna martie LG G5 nu a fost disponibil în magazinele din Statele Unite. În ceea ce priveşte companiile din China, acestea nu se descurcă foarte bine în SUA. ZTE a înregistrat în martie o cotă de piaţă de 6,6%, Alcatel - 4,5%, iar Huawei - 1%.

Avertisment. Blocarea frontierei cu Italia de către Austria ar fi o catastrofă pentru Europa

O eventuală blocare de către Austria a frontierei sale cu Italia în pasul Brenner pentru a combate afluxul de migranţi ar fi o 'catastrofă politică' pentru Europa, a avertizat sâmbătă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează France Presse. Autorităţile austriece au ameninţat că vor pune în practică un dispozitiv anti-imigranţi în pasul Brenner dacă Italia nu adoptă măsuri mai eficiente pentru controlul fluxului de persoane care îi tranzitează teritoriul şi folosesc acest loc pentru a ieşi de pe teritoriul italian. Însă pasul Brenner este un nod important pentru transportul european şi o poartă între Europa Meridională şi zona centrală şi nordică a continentului - a spus Juncker, într-un interviu acordat publicaţiilor din grupul media german Funke.

CURENTUL

Palma NATO pe obrazul sefilor MApN. Capete de la Motoc vrem!

Doi militari români au fost ucişi în Afganistan. Modul în care au fost omorâţi, nu se anunţă. MApN refuză să dezvăluie informaţia. Presa se agită. Jurnaliştii Digi 24 (felicitări!) se adresează direct biroului de presă al NATO care, ce să vezi, răspund prompt iar sâmbătă la ora 20.45 postul de televiziune publică informaţia: "Cei doi militari români care au murit sâmbătă în Afganistan au fost ucişi de doi indivizi care purtau uniforme ale forţelor naţionale afgane de apărare şi securitate, cel de-al treilea militar român este într-un spital din Germania în stare stabilă. ", a declarat pentru Digi24 un purtător de cuvânt al operaţiunii "Resolute Support". După mai bine de 16 ore de când NATO a răspuns DIGI 24, MApN transmite un comunicat mustind de profesionalism, prin ne anunţă că abia duminică dimineaţă, "comandantul detaşamentului românesc de forţe pentru operaţii speciale din Afganistan a transmis, în această dimineaţă, primele constatări ale comisiei care cercetează cauza morţii a doi militari români şi rănirea altuia în Afganistan.

La orizont, o nouă axă: Berlin-Beijing

Niciunul dintre statele cat de cat semnificative ale lumii nu mai pot ignora, de mulţi ani, China si cu atât mai mult marile puteri interesate in dialog si relaţii pe diverse domenii cu challengerul cel mai redutabil la preeminenta mondiala. Iar Germania are multiple si vitale motive in plus pentru a fixa China ca partener extern prioritar. Drept care, chiar dacă unora le sună oarecum cam insolit, o nouă axă începe sa prindă consistenta in lumea tot mai înţesată de sinergii dintre cele mai neaşteptate in care trăim: axa Berlin-Beijing. "Germania curtează China", titra in mai 2016 revista "Foreign Policy". Serioasa publicaţie americană compara poziţia Washingtonului fata de China, care îmbină conlucrarea cu adversitatea, cu atitudinea moderată a Berlinului, care preferă relaţii cat mai degajate de divergente si conflicte cu promiţătorul partener asiatic, dar fără a face totuşi concesii in probleme de principiu cum sunt democraţia si drepturile omului.

EVENIMENTUL ZILEI

Un document al DSP scoate la iveală minciunile din "Scandalul dezinfectanţilor"

Încercarea autorităţilor de a recâştiga încrederea românilor în dezinfectanţii (biocidele, n.r.) folosiţi în spitalele din ţara noastră conduce la dezvăluirea unor detalii incredibile despre situaţia de criză în care se află sistemul sanitar din România. Pe lângă imposibilitatea îndeplinirii măsurilor impuse de autorităţi, un inspector sanitar, de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), dezvăluie o serie de alte probleme grave din domeniul sănătăţii. După cum reiese dintr-un document trimis către Patriciu Achimaş-Cadariu, de către Aurora Lala-Achim, inspector sanitar DSPMB, măsurile vizate de autorităţi nu sunt realizabile în realitate. Lipsiţi de fonduri, de prevederi legale şi fără acreditări, angajaţii din sănătate cer socoteală de la cei mai mari. Aurora Lala Achim precizează, în scrisoare, că normele tehnice de recoltare ale testelor de salubritate, sterilitate şi microaerofloră nu sunt în vigoare, iar ultima actualizare a avut loc în anul 1982. De asemenea testarea concentraţiei biocidelor este o procedură neclară pentru angajaţi.

Ce coace Parlamentul. Timbrul de mediu devine taxă pe benzină

Banii pe care îi plătesc românii la înmatricularea maşinii, pentru poluare, ar putea deveni o cotă din impozitul anual sau o parte din preţul carburanţilor. După ce a fost pus la plata a sute de milioane de euro în contul taxelor de primă înmatriculare a maşinii, statul se pregăteşte să schimbe timbrul de mediu în vigoare. Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a explicat care sunt variantele de lucru în Parlament. Una e ca timbrul să devină rovinietă. Sau, în funcţie de gradul de poluare, proprietarii de maşini ar putea achita contravaloarea poluării sub forma unui impozit anual. În fine, o a treia variantă ar fi ca în fiecare litru de carburant şoferii să plătească şi o sumă de bani pentru poluare, a declarat Istvan Jakab, citat de Agerpres.

Există suspiciuni rezonabile pentru implicaţiile penale ale frumoasei poveşti de iubire dintre Codruţa Kovesi şi unul dintre şefii RCS & RDS - de Ion Cristoiu

După formula implementată în Franţa de Le Canard Enchaîne, revista Caţavencii, urmînd tradiţia Academia Caţavencu, dă publicităţii din cînd în cînd documente şi informaţii explozive. Cînd e vorba de aşa ceva, articolele sînt nesemnate. Precum cel cu Povestea de dragoste, care dezvăluie o informaţie explozivă, mai mult ca sigur scoasă din ancheta Black Cube, dacă nu chiar transmisă chiar de Serviciul românesc pe seama căruia se pune operaţiunea de spionare a Codruţei Kovesi, şefa DNA. Fragmentele cu informaţia explozivă sînt următoarele: "Pe lista scurtă a apropiaţilor Laurei Kovesi cărora Ron Weiner şi David Geclowicz le-ar fi spart e-mail-urile se află nu doar Ioan Lascu (tată, fost procuror), Sergiu Lascu (frate, director adjunct al Transgaz) sau Eduard Kovesi (fost soţ), ci şi un aproape misterios Florin Nemeş. (...) Emil-Florin Nemeş este nimeni altul decît coordonatorul de marketing şi PR al RCS &RDS, funcţie pe care o ocupă încă din februarie 2009. (...).

Sadiq Khan, primul PRIMAR MUSULMAN al Londrei

Sadiq Khan a comparat alegerea sa ca pe un triumf asupra "fricii", într-un moment în care metodele folosite în timpul campaniei electorale au fost foarte criticate, conform AFP, citată de Agerpres. Sadiq Khan este un laburist de 45 de ani, fiu al unor imigranţi pakistanezi, care a reuşit, în ciuda previziunilor iniţiale, să îl depăşească cu 57 % în preferinţele electoratului pe conservatorul Zac Goldsmith (41 de ani), fiul miliardarului Jimmy Goldsmith. "Această alegere a avut loc fără polemici şi sunt mândru să văd că Londra a ales astăzi speranţa mai degrabă decât teama, unitatea mai degrabă decât divizarea", a declarat Khan după anunţarea rezultatelor în City Hall, primăria capitalei Angliei. Fost ministru, fost avocat şi tată a două fetiţe, Khan va trebui să rezolve problemele ce vizează creşterea populaţiei de la 900.000 de locuitori la 8,6 milioane în opt ani, dar şi locuinţele care au chirii inaccesibile, transporturile suprasaturate şi poluarea.

JURNALUL NATIONAL

Firma prin care s-au spălat de datorii mari companii din industria alcoolului, cel mai mare datornic la stat

Oana Management SRL, firmă din localitatea buzoiană Poşta Câlnău, cu un singur angajat dar cu afaceri ce depăşeau în 2014 8,97 milioane de lei, este cel mai mare restanţier la bugetul de stat, aşa cum a anuţat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), citată de monitoruldebuzau.ro. Societatea Oana Management SRL se înscrie în categoria contribuabililor mijlocii, însă restanţele sale la bugetul de stat, cumulate până la 31 martie 2016, de 454,76 milioane de lei, le depăşesc chiar şi pe cele ale European Food, compania cu cele mai mari datorii din categoria marilor contribuabili - 400,82 milioane de lei. De fapt, obligaţiile cumulate, principale şi accesorii, ale firmei Oana Managament SRL la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor de şomaj şi la cel al asigurărilor de sănătate se ridicau la sfârşitul primului trimestru din acest an la 454,9 milioane de lei.

Fără impozit pe clădiri

Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiţi de impozitul pe clădiri până când fac prima vânzare, dacă o iniţiativă legislativă va fi aprobată. Proiectul, formulat de senatorul Şerban Nicolae, este menit să asigure un "regim just şi echilibrat pentru toţi producătorii de bunuri". Potrivit iniţiativei, scutirea de impozit operează de la data finalizării construcţiei şi până la prima vânzare sau după caz până la începerea utilizării de către constructor sau de o altă persoană prin cedarea folosinţei. După prima vânzare sau începerea utilizării, clădirile pot fi impozitate. Proiectul îi vizează doar pe dezvoltatori sau persoanele fizice autorizate care ridică un imobil cu scopul de a-l vinde. Persoanele care construiesc un imobil pentru uz propriu nu beneficiază de scutire.

Clubul Campion al Europei-proiectul primarului Oprescu

Victoria uriaşă a handbalistelor de la CSM are startul în hotărârea fostului primar general al Bucureştiului, Sorin Oprescu de a forma o echipa competitivă care sa aducă un trofeu european la Bucureşti. In urma cu câţiva ani, când OLTCHIM a avut mari probleme financiare, Sorin Oprescu a propus mutarea echipei de handbal la Bucureşti. Astfel a pornit in cadrul CSM proiectul marii performanţe. Finanţarea clubului a fost mereu sub controale ale multor autorităţi care doreau îngroparea proiectului. După plecarea lui Sorin Oprescu a apărut o stare de incertitudine accentuata privind viitorul echipei. Mai multe jucătoare au plecat chiar in campionatul recent încheiat din cauza restantelor salariale. Succesul de duminica din finala de la Budapesta a fost obţinut in pofida greutăţilor si presiunilor exercitate asupra clubului si echipei de handbal.

NATIONAL

Ciolos bagă marfă cu TIR-ul la DNA!

Tocmai ce se formează cel mai mare "lot" de politicieni, demnitari si înalţi funcţionari care a ajuns vreodată pe mana DNA. Iar după cum se vehiculează deja in medii bine informate, ar fi vorba despre nu mai puţin de câteva sute de noi "clienţi", ai procurorilor anticorupţie. In total, cifra celor care sunt prinşi in "hora" POSDRU ajunge la aproape 500 de nume grele din guvernarea Ponta sau din administraţia locala. "Romania a fost nevoita sa plătească peste 420 milioane euro reprezentând corecţii financiare aplicate din cauza neregulilor in cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POSDRU)". Aceasta este prima poziţie oficiala a noului şef de la Ministerul Fondurilor Europene, prin care Cristian Ghinea nu face decât să recunoască jaful generalizat care s-a dat bugetului naţional, sub pretextul "erorilor" la depunerea proiectelor pentru absorbţia fondurilor europene.

Şeful CCR, precizări in privinţa revocării şefului Camerei

In condiţiile in care, zilele trecute, fostul pesedist Valeriu Zgonea contesta, practic, intenţia de revocare a sa de la şefia Camerei, invocând faptul că, tocmai pentru că a fost exclus din partid, a ajuns in calitate de deputat neafiliat, astfel încât nu s-ar mai fi aflat in ipostaza de a fi schimbat din aceasta funcţie de către grupul deputaţilor pesedişti, preşedintele Curţii Constituţionale a oferit o serie de lămuriri pe acest subiect, in cadrul unei emisiuni difuzate de Digi 24. "(Grupul parlamentar poate -n.r) să-l revoce, da. Pai dacă zice (...) regulamentul că grupul care l-a propus (...) nu este interdicţie", a precizat Zegrean, magistratul adăugând faptul că poate fi propus pentru prima funcţie in acest for al Legislativului inclusiv un deputat care nu face parte din grupul social-democrat.

PUTEREA

Înfrângere pentru drumarii lui Oprişan chiar în fieful baronului de Vrancea

Regii asfaltului din Vrancea, Corneliu Istrate (Vega '93 SRL, Citadina '98 SA) şi deputatul PSD Victor Roman (Roman Impex Prest SRL) au pierdut 2 milioane de lei, pe propriul teren, în faţa "lupilor tineri" Traian şi Alexandru Bunea (Terra Gaz Construct SRL), crescuţi "la sânul" fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, şi a controversatului Costică Rusu (Phoenix Transbac SRL), denunţător la DNA al primarului Bacăului, Romeo Stavarache. Este vorba de un contract pentru asfaltarea drumurilor locale din comuna vrânceană Vânători, adjudecat de asocierea Danube Total Grup SRL, Terra Gaz Construct SRL şi Phoenix Transbac SRL. Înfrângerea celor doi granzi este foarte surprinzătoare, dat fiind că atât Gheorghe Istrate cât şi Victor Roman sunt apropiaţi ai preşedintelui Consiliului Judeţean Marian Oprişan şi până acum făceau legea la licitaţiile publice din judeţ.

Primăria Capitalei a dat în judecată Apa Nova

Primăria Capitalei a dat în judecată compania Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă şi canal, din cauză că a plătit cu întârziere dividendele cuvenite primăriei, ca acţionar minoritar, din profitul obţinut în anul 2012. Apa Nova este controlată de grupul francez Veolia. Compania a avut în anul 2012 un profit net de 118,13 milioane lei, potrivit datelor raportate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, ceea ce înseamnă că Primăriei Capitalei i-ar fi revenit dividende în sumă de 16,2 milioane lei, conform participaţiei de circa 16%. "Nu cunosc subiectul, am să vă rog să transmiteţi o solicitare oficială pe adresa de email a companiei", a declarat pentru ziarul PUTEREA purtătorul de cuvând al Apa Nova, Epsică Chiru. La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Capitalei nu precizează suma pe care o solicită în instanţă celor de la Apa Nova drept dobândă penalizatoare şi nici care sunt dividendele care i-au revenit din profitul companiei pe anul 2012.

ROMANIA LIBERA

DNA nu este infailibilă, dar nici Tolontan nu este

În condiţiile în care instituţiile şi legislaţia anti-corupţie se află din nou sub ameninţarea grupurilor de interese politico-oligarhice, este surprinzător că autorul investigaţiei care a dezvăluit rolul mafiei din sănătate în scandalul dezinfectanţilor diluaţi a ales ţintă a atacurilor sale singura instituţie care poate face curăţenie în sistem, DNA. Cătălin Tolontan a acuzat SRI că ar fi ştiut încă din 2010 de scandalul dezinfectanţilor, iar DNA din 2012 şi că nici una dintre instituţii nu ar fi făcut nimic. Deşi rolul DNA în această afacere este minim, sugestia lui Tolontan este că instituţia ar fi cumva complice, cel puţin moral, cu Mafia din Sănătate şi că ar împărţi, o parte din responsabilitatea pentru infecţiile din spitale. Această sugestie a fost preluată şi îmbrăţişată de protestatarii din stradă, care au afişat pancarte ce acuzau DNA şi DIICOT de complicitate cu criminalii.

Conclav european la Vatican

Liderii principalelor institu­ţii europene i-au înmânat Premiul Charlemagne Papei Francisc şi au căutat sprijin pentru politicile lor, în încercarea de a reunifica o Europă profund divizată. Preşedinţii celor trei instituţii principale ale Uniunii Europene - Jean-Claude Juncker pentru Comisia Europeană, Donald Tusk pentru Consiliul European şi Martin Schulz pentru Parlamentul European - s-au deplasat la Roma, vineri, pentru a-i înmâna Suveranului Pontif Premiul Charlemagne (Carol I "cel Mare"). La primirea prestigioasei distincţii care recompensează personalităţi ce au contribuit la construcţia europeană, Papa a pronunţat un discurs puternic şi foarte politic la Vatican.

ZIARUL FINANCIAR

Creşteri "spectaculoase" pentru MOL în primul trimestru după achiziţia staţiilor Agip

România a bifat unul dintre cele mai bune ritmuri de creştere dintre pieţele pe care grupul petrolier ungar MOL este prezent, integrarea celor 42 de bezinării Agip preluate de la italienii de la ENI producându-şi pe deplin efectele în primul trimestru al anului. "Au fost înregistrate creşteri spectaculoase în România şi Cehia, unde volumele din retail au crescut cu 20%, respectiv 63% faţă de perioada similară a anului trecut. Acesta este cu precădere rezultatul extinderii anorganice a reţelei", se arată în raportul pentru primele trei luni din 2016 publicat la finalul săptămânii trecute de MOL.

S-au înţeles băncile între ele să majoreze avansul la credite după darea în plată?

Majorarea avansului cerut de unele bănci locale clienţilor care vor să achiziţioneze o locuinţă cu până la 30% în medie ridică semne de întrebare referitor la o posibilă înţelegere neconcurenţială din partea acestora. Până acum opt bănci mari şi mici au ridicat plafonul minim cerut clienţilor care vor un credit ipotecar în lei sau euro, însă cu siguranţă în perioada următoare nume noi vor apărea pe listă. Consiliul Concurenţei şi analiştii din piaţă sunt de părere că reacţia băncilor la darea în plată prin majorarea avansului este puţin probabil să fie una concertată, ci mai degrabă este o adaptare la noile condiţii legislative. "Nu este surprinzător să vedem o reacţie similară a băncilor la o schimbare de context, aşa cum este schimbarea legii. Avem o analiză în lucru pe sistemul bancar. Să vedem ce găsim", spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Doar şase din cele mai mari 100 de companii ale României după venituri sunt listate la bursă

Patru companii din cele şase sunt deţinute majoritar de stat. Numărul mic de companii listate indică faptul că cele mai mari firme din România ocolesc piaţa de capital. OMV, Rompetrol, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica şi Transgaz sunt singurele companii din top 100 cele mai mari în funcţie de cifra de afaceri listate la bursă, ca urmare a delistării companiilor străine. "Interesul mai redus faţă de piaţa românească este dat de faptul că firmele-mamă găsesc surse de finanţare mai ieftine decât listările pe bursă", a explicat analistul economic Dragoş Cabat. Spre comparaţie, în Polonia majoritatea companiilor care au raportat cele mai mari cifre afaceri sunt listate pe bursă. Din primele opt companii ale Poloniei, cinci sunt listate pe bursa de la Varşovia. "În Polonia a fost o diferenţă de optică, statul a încurajat mult mai puternic dezvoltarea sănătoasă a pieţei de capital", a adăugat Cabat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb