REVISTA PRESEI 09.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 august 2012

ADEVARUL

USL a scăzut cu 5% după suspendarea lui Băsescu

La numai două luni după ce au preluat puterea executivă, social-liberalii se confruntă cu prima scădere în ceea ce priveşte intenţia de vot a populaţiei pentru alegerile parlamentare. 61, 4% din români ar alege USL la scrutinul din toamnă, arată sondajul pe luna iulie, realizat de IMAS la comanda ziarului "Adevărul". Deşi continuă să conducă în clasamentul intenţiei de vot, social-liberalii au suferit o scădere de aproximativ 5% în comparaţie cu procentul înregistrat în luna iunie. Sondajul din urmă cu o lună situa USL la 66,6% în preferinţele oamenilor pentru alegerile parlamentare, cel mai mare scor înregistrat de cele două partide aflate în alianţă.

Capitalul fuge peste Ocean

Companiile mari încep să-şi retragă banii din Europa, de teama unei destrămări a eurozonei. Zeci de miliarde de euro au fost transferate anul acesta în conturi din SUA. Premierul de la Roma a avertizat la Berlin: italienii încep să-i urască pe germani, după opoziţia Berlinului la unele măsuri anticriză care ar ajuta Italia. Berlinul a ripostat. "Tonul dezbaterii a devenit periculos. Trebuie să avem grijă ca Europa să nu se rupă", avertiza ministrul de Externe german, Guido Westerwelle. În acelaşi timp, şeful Eurogrupului, Jean Claude Juncker, care a ocolit de multe ori răspunsul franc la întrebarea: "Ce se întâmplă dacă Grecia nu mai rezistă în zona euro ?", a revenit săptămâna aceasta şi a spus că ieşirea Greciei nu e de dorit, dar "e gestionabilă".

Judecător al Curţii Constituţionale: nu ştiam despre erata CCR

Judecătorul Curţii Constituţionale (CCR), Tudorel Toader, neagă că ar fi fost implicat în modificările deciziei CCR cu privire la listele de la referendum. El a adăugat că nu ştie nimic nici despre presupusa sesizare a CCR la Comisia de la Veneţia, legată de presiunile făcute asupra judecătorilor români. Tudorel Toader a precizat, la România TV, că nu a fost "întrebat, consultat despre eroarea materială" sau despre sesizarea Comisiei de la Veneţia. "Am convingerea că lucrurile se vor clarifica. Am avut în această seară o convorbire cu domnul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-am solicitat convocarea Plenului Curţii, pentru lămurirea situaţiilor, fiind mai mulţi judecători care susţin acest demers", a afirmat Toader.

Cezar Preda: Ieşirea halucinantă a lui Antonescu e răspunsul disperat la şantajul lui Ponta

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a declarat, miercuri, că Antonescu "a avut o apariţie halucinantă şi incoerentă prin care a răspuns în primul rând şantajului lui Victor Ponta", Ponta obţinând Ministerul de Externe în schimbul rămânerii lui Antonescu la Cotroceni. În opinia lui Preda, Ponta nu mai are absolut niciun motiv legal de a nu închide referendumul, iar "Antonescu este disperat în încercarea de a mai rămâne până pe 31 august la Cotroceni". "Aceasta este explicaţia ieşirii sale nervoase, nu atât asupra lui Traian Băsescu şi asupra instituţiilor fundamentale ale statului, lucru pe care le ştiam, cât mai ales pentru atitudinea lui Victor Ponta, aceea de a închide referendumul şi criza, fără a-şi atinge obiectivul, care are ca efect plecarea sa din politică", a mai spus Cezar Preda.

Ponta i-a propus lui Iohannis un loc în Guvern, însă primarul sibian a refuzat

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a confirmat ieri că a refuzat un postul de ministru pe care i l-a propus Victor Potna în întâlnirea de luni de la Palatul Victoria. "N-a fost niciodată vorba despre portofoliul de la Externe", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore. Aceasta a precizat că edilul sibian va face o conferinţă de presă pe această temă. Ponta şi Iohannis s-au întâlnit luni la Palatul Victoria, unde discuţiile s-au axat pe teme politice şi administrative. Cei doi oficiali au discutat despre construcţia unui spital de urgenţă la Sibiu, scrie tribuna.ro. Informaţia potrivit căreia Ponta i-ar fi propus un loc în Guvern a fost confirmată ieri de Iohannis. De asemenea, primarul sibian n-a dorit să facă mai multe comentarii pe acest subiect, însă a ţinut să precizeze că a refuzat propunerea.

Ministrul demisionar Ioan Rus: Mă întorc la Cluj cu un gust amar

Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus a declarat, ieri, pentru Mediafax, că decizia de a-şi da demisia din fruntea MAI a fost cea mai potrivită, deoarece nu ar fi putut face ce îi cereau Traian Băsescu şi Crin Antonescu. "Intervenţia publică a domnului Crin Antonescu din seara zile de 7 august îmi întăreşte convingerea că decizia mea a fost cea mai potrivită. Am luat-o când am înţeles că nu pot să fac ceea ce atât Traian Băsescu, cât şi Crin Antonescu aşteptau de la mine. Unul să măresc listele electorale, altul să le micşorez. Este războiul lor. Eu am venit la minister pentru a face treabă şi am făcut, organizând din scurt alegeri şi referendum fără incidente", a declarat Ioan Rus, care a mai precizat că se întoarce la Cluj cu un gust amar.

O nouă bombă: Marea Britanie ar putea ieşi din UE

Marea Britanie a avut întotdeauna o relaţie dificilă cu vecinii europeni, însă, în contextul euroscepticismului alimentat de criza zonei euro, chiar şi această relaţie dificilă ar putea atinge pragul minim prin retragerea definitivă a ţării din Uniunea Europeană. Previziunea aparţine băncii nipone Nomura. Retragerea Marii Britanii din UE nu ar semăna nici pe departe cu o ieşire a Greciei din zona euro. Marea Britanie nu foloseşte euro şi are control asupra propriei politici monetare. Ieşirea ţării din UE ar afecta pieţele, chiar dacă impactul este încă dificil de cuantificat, afirmă Nomura. Relaţia dintre Marea Britanie şi UE s-a înrăutăţit în ultimul an, mai ales din cauza discuţiilor pentru reglementare mai strictă a sectorului bancar la nivel european.

Se schimbă topul miliardarilor lumii. Proprietarul Zara urcă pe podium

Criza economică înseamnă pentru unii dintre magnaţii lumi o oportunitate. Se pare că aşa s-a întâmplat şi în cazul spaniolului Amancio Ortega, magnatul din industria modei care deţine lanţul de magazine Zara. El a reuşi să-l depăşească pe Warren Buffet în topul miliardarilor lumii şi să urce pe poziţia a treia, scrie site-ul britanic Daily Mail. Averea lui Amancio Ortega este estimată la 30 de miliare de lire sterline (37,8 miliarde de euro). Warren Buffett ocupă acum locul al patrulea în clasamentului celor mai bogaţi oameni din lume, la o distanţă foarte mică de Ortega. Pe primul loc în topul celor mai bogaţi oameni din lume se află magnatul telecomului Carlos Slim, cu o avere estimată de Bloomberg la 47,3 miliarde de lire sterline (59,6 miliarde de euro). Al doilea loc este ocupat de către fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere estimată la 40 de miliarde de lire sterline (50,4 miliarde de euro)

CURENTUL

Furt după modelul Vîntu la Intesa Sanpaolo Bank

Conturile personale deţinute de doi cetăţeni irlandezi la reprezentanţa din Bucureşti a unei importante bănci italiene, Intesa Sanpaolo Bank, au fost devalizate de un angajat român al acestora împreună cu mai mulţi funcţionari ai băncii, paguba făcută fiind de peste 600.000 de euro. Deşi autorul furtului a fost descoperit şi a recunoscut hoţia, precum şi modul de operare ce a presupus complicitatea a cel puţin 13 dintre funcţionarii bancari, conducerea băncii nu numai că refuză să-i despăgubească pe cetăţenii jefuiţi, dar, mai mult chiar, îi acuză tot pe ei de dispariţia banilor, la fel ca în celebrul caz al furturilor din contul clienţilor BRS, operate de Sorin Ovidiu Vîntu în urmă cu un deceniu.

Secretarul de stat Căbulea, urmărit penal în dosarul "Referendumul"

Secretarul de stat în MAI Ioan Căbulea a fost pus sub urmărire penală în dosarul "Refe­rendumul". Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au anunţat ieri că s-a început urmărirea penală faţă de Ioan Nicolae Căbulea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată. Potrivit anchetatorilor, Căbulea, la data de 1 august 2012, a dispus învinuitului Manoloiu Constantin - chestor de poliţie şi director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Ad­mi­nistrarea Bazelor de Date (învinuit în acest dosar, n.r.)- să întocmească un act oficial, respectiv adresa nr.3479199, conform căreia MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.

CURIERUL NATIONAL

Profit de "doar" 643 mil. lei pentru Petrom în T2

În primul semestru, câştigul companiei a crescut cu 16%, însă avansul a fost temperat de rezultatul din T2, care a scăzut cu peste 50% faţă de rezultatul istoric din T1. Performanţa a fost afectată de oprirea, timp de şase săptămâni, a rafinăriei Petrobrazi pentru modernizare. Oprirea va permite însă procesarea întregii producţii de ţiţei a Petrom, precum şi îmbunătăţirea randamentului distilatelor medii şi reducerea consumului de energie.

FMI acceptă o creştere economică de peste 1%

Experţii FMI vor accepta o creştere economică mai mare de 1% pentru acest an, în ciuda producţiei agricole slabe şi a încetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scădea uşor faţă de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator în creştere de la 3,3 la 4%. "Un deflator mai mare va presupune şi o inflaţie mai mare la final de an faţă de prognoza actuală a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal că prognoza nu a încorporat anumite evoluţii care se vor resimţi în inflaţie", au explicat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Hidroelectrica cere scăderea livrărilor pe piaţa reglementată

Hidroelectrica cere ANRE să-i recunoască preţul de cost, să plafoneze marjele de adaos ale transportatorilor şi distribuitorilor şi să permită reducerea cantităţii de energie livrate pe piaţa reglementată, unde compania ar urma să alimenteze doar populaţia şi instituţiile publice, nu şi firme. Solicitările vin în contextul situaţiei dificile a companiei, aflată în insolvenţă, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi-a dat acordul de principiu cu privire la modificările propuse, care ar urma să fie adoptate printr-un act normativ, promovat până la 1 septembrie. Hidroelectrica are datorii de un miliard de euro şi profituri nerealizate de 1,1 miliarde euro în ultimii şase ani din contractele bilaterale şi pe piaţa reglementată, înregistrând pentru prima dată de la înfiinţare pierderi în primul semestru al anului în curs.

Taxa lui Hollande pune pe fugă oamenii bogaţi din Franţa

Decizia preşedintelui Franţei, de a impozita cu 75% veniturile de peste 1,24 mil. euro, continuă să stârnească nemulţumiri în rândul oamenilor francezi înstăriţi. Franţa are o populaţie de 65 de milioane de oameni, iar cei cu venituri mari nu depăşesc cifra de 30.000. Multinaţionalele cu planuri de investiţii în Franţa au luat o pauză, aşteptând să vadă ce se va întâmpla.

EVENIMENTUL ZILEI

Magistratul Tudorel Toader se face că nu ştie legea CCR. Cere convocarea plenului, dar este nevoie doar de un magistrat asistent

Judecătorul Curţii Constituţionale Tudorel Toader a declarat în aseară la România TV că a solicitat preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, convocarea de urgenţă a Plenului Curţii pentru a discuta ultimele controverse apărute în ultima perioadă. Legea Curţii Constituţionale stabileşte că erorile materiale pot fi remediate de magistratul-asistent sub îndrumarea judecătorului -raportor. Potrivit lui Toader, Zegrean a răspuns că va încerca să ia legătură cât mai curând cu judecătorii pentru a convoca plenul CCR. Tudorel Toader a precizat că nu a fost "întrebat, consultat despre eroarea materială" sau despre sesizarea Comisiei de la Veneţia.

Războiul cu SIE însuşi. Parlamentul refuză să-i facă jocul lui Crin Antonescu şi-l lasă în ofsaid.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SIE, Gabriel Vlase (PSD) nu vede ce treabă are comisia sa cu solicitarea lui Meleşcanu de a clarifica dacă Serviciul de Informaţii Externe şi-a depăşit atribuţiile, aşa cum acuzase Crin Antonescu. "Eu unul, personal, nu am sesizat chestiuni de încălcări a nu ştiu ce legislaţii, Constituţii, cu excepţia faptului că într-adevăr sunt declaraţii publice. Dar astea nu intră în atribuţia Comisiei, deci e problema domniei lui (Meleşcanu, şeful SIE - n.r.) dacă are probleme cu declaraţii publice, nu a mea", a declarat Vlase.

STRATFOR: Investiţiile Chinei în Africa

În luna iulie, capitala Chinei a fost gazda celei de-a cincea ediţie a Forumului pentru Cooperarea dintre China şi Africa, în cadrul căruia China a promis investiţii de până 20 de miliarde de dolari în statele africane în următorii 3 ani. China a propus sau a realizat proiecte comerciale în valoare de 101 miliarde de dolari din 2010, dintre care unele sunt în curs de negociere, iar altele au fost deja demarate. Dat fiind faptul că multe state africane duc lipsa unor ingineri autohtoni capabili să construiască proiectele colosale sau capitalul necesar pentru a le contracta, guvernele africane, cu resurse limitate, primesc cu braţele deschise investitorii chinezi.

Codruţ Marta. Povestea unei arestări care nu a avut loc

Un macedonean, prins cu paşaport fals, a fost arestat în Caraibe după ce a fost confundat cu fugarul Codruţ Marta. Asemnănarea dintre bărbatul prins în Republica Dominicană şi Codruţ Marta este izbitoare. Românul este de negăsit. Gafă de proporţii a poliţiştilor din Republica Dominicană. Oamenii legii din această ţară au arestat, luni, în oraşul turistic Sosua un bărbat pe care l-au confundat cu unul dintre fugarii celebri ai României, Codruţ Marta. Pe numele fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar- fostul şef al Fisc-ului- a fost emis, în lipsă, un mandat internaţional de arestare pentru fapte de corupţie. Bărbatul prins în Caraibe semăna izbitor cu Codruţ Marta.

JURNALUL NATIONAL

Antonescu: Cvorumul, stabilit prin raportarea la listele electorale permanente, care cuprind doar cetăţenii cu domiciliul în România

Preşedintele interimar, Crin Antonescu a susţinut o declaraţie de presă, miercuri seară, la Palatul Cotroceni. Crin Antonescu: "În primul rând, aş vrea să felicit Guvernul României, cu precădere pe primul-ministru Victor Ponta, pe viceprim-ministrul şi ministrul finanţelor, Florin Georgescu şi pe ministrul economiei şi comerţului, domnul Daniel Chiţoiu, pentru faptul că în negocierile din această rundă cu Fondul Monetar Internaţional, lucrurile merg foarte bine.

CSM: Numirea Monei Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii este ilegală

Consiliul Superior al Magistraturii avertizează că învestirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător, a cărei detaşare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, generând o stare de incompatibilitate pentru magistratul în cauză. "Miercuri, 8 august 2012, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea domnului Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României, de detaşare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de Ministru al Justiţiei, funcţie de demnitate publică numită pe o perioadă de un an", a anunţat CSM.

Florin Georgescu: Rectificarea bugetară a fost agreată cu FMI

Rectificarea bugetară a fost agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi prevede a doua treaptă de majorare a salariilor bugetarilor, cu 7,4%, începând cu luna decembrie, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu. "În cadrul rectificării bugetare se respectă angajamentele asumate de Guvernul Ponta şi anume acela de a majora în două trepte salariile bugetarilor cu 8% în iunie şi cu 7,4% începând din luna decembrie. Pe de altă parte, am restituit pentru pensionari sumele reţinute anterior", a declarat şeful finanţelor. Georgescu a spus că rectificarea bugetară va avea loc la finele lunii august.

Borza:Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici şi instituţiile publice

Remus Borza, Administratorul judiciar al Hidroelectrica a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) plafonarea marjelor de adaos practicate de transportatori şi distribuitori, precum şi recunoaşterea preţului de cost şi reducerea cantităţii de energie livrate de societate pe piaţa reglementată. De asemenea, Birza a propus recalibrarea acestei pieţe pentru protejarea consumatorilor casnici şi a instituţiilor publice. "Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici şi instituţiile publice", a arătat Remus Borza, potrivit Agerpres.

De ce se apreciază leul? BNR le-a luat banii speculatorilor

În această săptămână leul a recuperat puternic din pierderile suferite în faţa euro în ultima perioadă. Luni a fost cea mai bună zi pentru moneda naţională din acest an, când s-a apreciat cu peste 1,5% faţă de euro, iar marţi a mai recuperat încă 0,8%. O parte a presei de la noi a pus aprecierea leului pe remanierea guvernamentală, bancherii vorbesc de intervenţii puternice ale BNR în piaţă, însă surse din cadrul Băncii centrale spun că reducerea lichidităţii din piaţă a prins în offsaid speculatorii.

NATIONAL

Bataie de joc marca Enel: Mii de bucuresteni lasati fara curent

Marti noapte, bucurestenii si locuitorii orasului Voluntari au simtit pe pielea lor efectele "profesionalismului" celor de la Enel. Compania condusa de Luca D'Agnese le-a oferit abonatilor o portie de nervi intinsi la maxim, apartamente transformate in sauna si alimente stricate in frigidere.

Basescu, lucrat din interior

Nu doar romanii de rand s-au saturat de Traian Basescu, ci si pedelistii care i-au fost tot timpul alaturi. Cel putin asa reiese din declaratia lui Theodor Paleologu, care sustine ca presedintele suspendat si-a cam facut-o cu mana lui. "Traian Basescu este impopular, a pierdut foarte mult ca popularitate si nu numai din cauza masurilor de austeritate. Si din pricina unor afirmatii pe care le-a facut, din pricina unor gesturi pe care le-a facut, din felul in care a avut incredere in anumiti oameni, fara indoiala, este intr-adevar impopular in acest moment si deja de ceva timp" a afirmat Paleologu. Opinia este impartasita si de alti pedelisti, diferenta este ca acestia nu au curajul sa o spuna public.

PUTEREA

Ex-directorul CNLR, Gheorghe Benea, a fost larg la pungă cu banii statului. Loteria Română, mulsă de Raţiu & Raţiu

În istoria neagră a celor 21 de ani de afaceri stufoase cu statul, "mulgătorii" au patentat metode după metode pentru a lăsa impresia că toate contractele sunt legale şi benefice bugetului României. Una dintre aceste manevre machiavelice a fost folosită şi de Compania Naţională Loteria Română SA (CNLR) în relaţia cu Raţiu & Raţiu. Este vorba despre metoda "necesitatea achiziţionării unor servicii", prin care Gheorghe Benea, "văcarul" şef al Loteriei Române, a lăsat ca instituţia pe care o conduce să fie mulsă periodic de avocaţii de la Raţiu & Raţiu.

Curtea Constituţională, acuzată de falsuri

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a fost sesizat cu privire la falsificarea unor înscrisuri oficiale transmise de Curtea Constituţională către Guvern. O persoană fizică a înaintat PÎCCJ o plângere penală sub aspectul comiterii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, ca urmare a transmiterii de adrese contradictorii de Curtea Constituţională către Guvern. Reprezentanţii Parchetului General nu au vrut să facă public numele persoanei care a trimis sesizarea pe e-mail, spunând doar că nu este o figură publică, ci un simplu cetăţean. În 2 august, Curtea Constituţională (CC) a decis să solicite relaţii de la Guvern pentru lămurirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul.

Păcăleala băncilor din Spania

Spania este zguduită de dezvăluiri asupra păcălelii la care au fost supuse peste un milion de familii. Nenumăraţi spanioli au fost ademeniţi de funcţionarii bancari să cumpere produse bancare toxice şi acum au banii blocaţi, relatează Agerpres. Printre aceste active cu nume pompoase, vândute pe scară largă de când a început criza, se regăsesc şi "participaţiile preferenţiale", titluri foarte complexe şi riscante. Potrivit estimărilor Asociaţiei clienţilor băncilor (ADICAE) începând cu anul 1999 au fost vândute 30 miliarde de asemenea produse toxice, 26 de miliarde fiind participaţii preferenţiale.

ROMANIA LIBERA

Parchetul ȋncepe anchetarea falsurilor savârşite la Curtea Constituţională, descoperite de România Liberă

La Parchetul General s-a inregistrat o plangere penala, depusa de o persoana fizica, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals material in inscrisuri la Curtea Constitutionala a Romaniei. Sesizarea ii vizeaza pe autorii adresei cu continut juridic fals, trimisa la data de 3 august Guvernului, prin care Curtea Constitutionala solicita ca pana la data de 31 august sa ia masuri pentru actualizarea listelor electorale folosite la referendumul din 29 iulie 2012, o actualizare ilegala deoarece, potrivit legii, astfel de actualizari se fac cu cel putin 20 de zile inainte de referendum. Abia luni, 6 august, CCR a reusit, dupa o sedinta la care a fost prezenta majoritatea judecatorilor, sa trimita Guvernului adresa cu continut real, corect, care sa reflecte continutul juridic decis la data de 2 august. Si anume, prin adresa de luni, CCR a solicitat listele electorale folosite la referendumul pentru demiterea presedintelui, desfasurat la data de 29 iulie 2012.

OFENSIVA procurorilor. Trei dosare penale legate de referendum

Trei dosare penale importante au fost deschise de procurori în acest moment în legătură cu referendumul din 29 iulie. Cel mai important vizează modul în care Ministerul de Interne a trimis adresa Curţii Constituţionale în care nu-şi asuma numărul de alegători înscrişi în listele electorale. În acest dosar sunt deja învinuiţi secretarul de stat Niculae Căbulea şi chestorul Constantin Manoloiu, şeful Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei. A doua anchetă a fost declanşată pentru a afla cine este vinovat de manipularea adresei trimisă de CCR către Guvern, iar cea de-a treia ancheta ( care , in ordinea cronologica a inregistrarii este de fapt primul dosar) se referă la cele 250 de plângeri penale cu privire la fraudele din timpul referendumului.

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii de afaceri către politicieni: circ a fost destul. Să vedem şi pâinea

Oamenii de afaceri, managerii şi pro­fesorii de economie continuă seria de mesaje la adresa clasei politice care nu găseşte o soluţie pentru a încheia criza politică, ţinând astfel captivă economia românească. "Asistăm neputincioşi la acest spectacol politic. Încă din antichitate se spune: pâine şi circ. Circ a fost destul. Să vedem şi pâinea. Toată atenţia este acum pe aceste dispute politice care nu fac bine nimănui. Sunt destule de făcut. (...) Ar trebui să existe o preocupare pentru proiectul de buget pentru anul viitor, spre exemplu, să ştim cât se alocă pentru sănătate, educaţie, agricultură etc. Ar fi ceva firesc şi noi am avea mai mult spor. E greu să gândeşti pozitiv în business în astfel de situaţii", a spus Mihai Miron, care deţine retailerul şi distribuitorul de medicamente Ropharma, cu afa­ceri de aproximativ 90 mil. euro anul trecut. În opinia sa, ar fi benefică o măsură de neimpozitare a profitului.

Dezastrul de la Poştă: Cu pierderile Poştei mai făceam un tronson de Cernavodă-Medgidia

Cu cea mai mare reţea de distribuţie din ţară şi cu monopol pe trimiterile de sub 50 de grame, Poşta a adunat pierderi de 484 mil. lei (105 mil. euro) în ultimii trei ani, valoare similară cu cea a construirii tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia. "Pornind de la realitatea faptului că nu se va obţine rapid o creştere suficientă de venituri care să asigure atingerea obiectivului de trecere pe profit, este necesară continuarea aplicării măsurilor de reducere a cheltuielilor, măsuri care se vor reflecta şi în reducerea cheltuielilor salariale, ce reprezintă circa 70% din totalul cheltuielilor de exploatare", a transmis Dan Dumitrescu, şef Birou Relaţii Publice şi Cabinet Director General.

Ministrul agriculturii anunţă compensaţii anti-secetă de numai 20 euro/ha pentru micii fermieri. Agricultorii sunt nemulţumiţi

Daniel Constantin, ministrul agricul­turii, a prezentat ieri un set de măsuri menite să limiteze pierderile fermierilor ca urmare a secetei. În vârful listei este compensarea persoanelor fizice din agricultură în medie cu numai 20 euro/hectar, respectiv 70 euro/hectar pe exploataţie. Afacerile din agricultură ar urma să primească la rândul lor în această toamnă o subvenţie pe hectar de 160 euro, cu o treime mai mare decât anul trecut. Reprezentanţii fermierilor contestă însă măsurile spunând că "au bătut palma pentru alte cifre" cu oficialii de la Agricultură.

Care este reţeta creşterii afacerilor şi profiturilor Petrom: vinde mai puţin, dar mai scump

În ultimii trei ani, profiturile Petrom au crescut puternic pe fondul scumpirii carburanţilor, în timp ce băncile austriece cu operaţiuni în România au trecut pe pierdere, din cauză că unii dintre clienţii români nu şi-au mai putut plăti ratele. Carburanţii mai scumpi şi ratele mai mari, din cauza dobânzilor ridicate şi a creşterii cursului de schimb, au frânat în schimb revenirea consumului şi a economiei. OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, controlată de grupul austriac OMV, a raportat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 12,2 mld. lei (2,78 mld. euro), cu 19% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net al companiei a urcat cu 16%, la 2,03 mld. lei (462 mil. euro).

Avere din imobiliare, în vreme de criză. Un milionar american a cumpărat TOATE casele executate silit dintr-un oraş, cu 7.000 de dolari bucata

Un milionar american îmbogăţit din vânzarea de iahturi a iscat o mică revoltă pe piaţa imobiliară din Detroit după ce a cumpărat nu mai puţin de 650 de locuinţe la o licitaţie de case executate silit, pentru suma totală de 4,8 milioane de dolari, scrie Fox News. Aceasta este prima aventură imobiliară a lui Bill McMachen, după cum afirmă chiar milionarul pentru canalul de televiziune, o iniţiativă extrem de avantajoasă având în vedere preţul mediu de 7.000 de dolari pe care l-a plătit pentru fiecare locuinţă. În privinţa planurilor de viitor, McMachen afirmă că vrea să recupereze 2 milioane de dolari din investiţie prin revânzarea unor case iar o parte din locuinţe să le doneze familiilor nevoiaşe.

Italia îşi vinde castelele vechi de secole pentru a acoperi găurile din finanţele statului

Guvernul, numeroase oraşe şi agenţii publice din Italia scot la vânzare mai multe proprietăţi neutilizate ale statului, printre care un castel construit în 1270 şi un palat din Veneţia, în speranţa că vor strânge astfel 1,5 miliarde de euro, bani necesari reducerii deficitului bugetar, scrie The Wall Street Journal. Planul premierului Mario Monti pentru relansarea economiei include, pe lângă reducerea cheltuielilor publice şi alte măsuri de austeritate, vânzarea a 350 de clădiri, potrivit Agenzia del Demanio, agenţia care gestionează activele imobi­liare ale statului. Printre aceste proprietăţi figurează clădirile armatei din oraşul Bologna, care înainte aparţineau Ministerului Apărării, şi castelul Soriano nel Cimino's Orsini din regiunea Lazio, care a fost construit de un papă în 1270 şi care mai târziu a fost utilizat ca închisoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb