REVISTA PRESEI - 09.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Ucigaşii de copii

O serie incredibilă de tragedii, în care mai mulţi tineri şi-au pierdut viaţa, arată cât de iresponsabili sunt unii dintre români. În cele mai multe cazuri, vinovaţi sunt adulţii. Mai mulţi copii au murit în ultimele zile din cauza neglijenţei părinţilor sau a profesorilor, a inconştienţei unor şefi de instituţii ori a teribilismului adolescentin. Neatenţia adulţilor a dus, în ultima săptămână, la moartea a cel puţin nouă copii. Supraveghetoarele celor trei copii care s-au înecat miercuri în râul Mureş spun că micuţii s-au aventurat singuri în apă, pe la spatele uneia dintre femei.

3.000 de câini, ucişi şi lăsaţi pe malul Ialomiţei

Hingherii Primăriei Târgovişte sunt acuzaţi de un fost coleg că, timp de doi ani, au ucis maidanezi cu diluant pentru vopsele. Potrivit fostului angajat al primăriei dâmboviţene, precum şi anchetei declanşate de Garda de Mediu, animalele au fost îngropate la 10 kilometri de Târgovişte.

Cealaltă moştenire a lui Adrian Păunescu

Numeroasele proprietăţi imobiliare, bijuterii şi opere de artă ale familiei Păunescu vor fi împărţite între cei doi copii din căsnicia cu poeta Constanţa Buzea, Ioana şi Andrei, şi actuala soţie, Carmen şi fiica lor Ana-Maria. Adrian Păunescu nu a lăsat în urma lui numai poezie. În declaraţia de avere a senatorului Păunescu, din 2008, acesta era proprietarul a nouă imobile, nouă terenuri, bijuterii şi opere de artă. Moştenitorii averii lăsate de poetul Adrian Păunescu se pregătesc pentru succesiune. Deocamdată nimeni nu vrea să facă vreo revendicare în public, în speranţa înţelegerii în sânul familiei.

Poetul latifundiar

În ultima declaraţie de avere, depusă în calitate de senator, în 2008, Adrian Păunescu figura ca proprietar a nouă terenuri şi a tot atâtea clădiri. Cele mai importante terenuri erau cele agricole, în comuna Bârca, judeţul Dolj (aproximativ 20 de hectare), în timp ce din rândul clădirilor deţinute se detaşa, ca valoare, casa din Capitală, de pe strada Dionisie Lupu, evaluată la cel puţin un milion de euro. Alături de aceasta din urmă, Păunescu mai deţinea trei apartamente (Bucureşti, Vatra Dornei şi Craiova), două case de locuit (Bârca şi Tâncăbeşti) şi trei case de vacanţă (Breaza, Roşia Montană şi Bragadiru).Un capitol important al declaraţiei consta în prezentarea bijuteriilor familiei, a tablourilor şi icoanelor lăsate moştenire, estimate la 22.000 de euro.

Bugetul, alta bomba sub coalitie

După scandalul pe Legea educaţiei, UDMR s-a supărat din nou pe democrat-liberali din cauza bugetului. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat că a finalizat bugetul. Reprezentanţii UDMR susţin că vor să vadă negru pe alb alocările pentru Consiliile judeţene. Alocările bugetare pe 2011 au fost, ieri, un nou motiv de scandal în Coaliţie. UDMR l-a acuzat pe premierul Emil Boc că face bugete fără să-şi consulte partenerii de Coaliţie şi ameninţă că acesta ar putea fi un nou motiv de divorţ. Şi democrat-liberalii s-au încăierat pe buget în şedinţa conducerii partidului, în încercarea de a identifica soluţii pentru împăcarea maghiarilor, nemulţumiţi de blocarea Legii educaţiei.

Depozitele de legume, între fermieri şi autorităţi

Capacităţile de colectare a legumelor şi fructelor, care vor fi construite în diverse zone ale ţării, vor fi gestionate de administraţiile locale în parteneriat cu agricultorii, potrivit Ministerului Agriculturii. Grupurile de producători spun că aceste depozite vor funcţiona doar dacă autorităţile nu se implică în gestionare lor, ci doar le închiriază. Statul va construi anul viitor, într-o primă fază, 26 de depozite de legume şi fructe, a anunţat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Astfel vor fi eliminaţi intermediarii, iar produsele fermierilor vor ajunge direct pe rafturile hipermarketurilor. Banii necesari pentru construirea acestor depozite vor veni parţial de la stat şi din fonduri europene.

Case la periferie la preţ de apartamente la oraş

Orăşenii din România devin tot mai tentaţi să-şi schimbe apartamentele cu case pe pământ, chiar dacă sunt localizate în afara centrelor urbane. În ultimele luni, casele s-au ieftinit semnificativ. Preţurile de astăzi ale apartamentelor din cartierele periferice ale principalelor oraşe din ţară au ajuns aproape la acelaşi nivel cu al caselor construite în apropierea acestora. Preţul mediu al unui apartament cu două camere aflat în cartierul bucureştean Pantelimon este, în prezent, de aproximativ 60.000 de euro, dacă vorbim de o locuinţă confort I, decomandată, cu îmbunătăţiri şi o suprafaţă medie de 60 de metri pătraţi. Cu aceiaşi bani poţi achiziţiona o casă pe pământ, în localitatea Brăneşti, la doar câţiva kilometri de oraş, dar cu o suprafaţă mai mare, de până la 85 de metri pătraţi, cu garaj şi un teren aferent de cel puţin 200 de metri pătraţi, potrivit Cameliei Anghel, agent imobiliar.

CURENTUL

Ponta, mai stalinist ca Iliescu, vrea ca TVR să răspundă la comenzile PSD

Revoluţionarul etern a ţipat ieri ca din gură de şarpe că vrea să aducă în piaţa publică, pentru lapidare, întreaga conducere a TVR deoarece această instituţie a denigrat memoria lui Adrian Păunescu şi a spus că senatorii social-democraţi vor solicita audierea preşedintelui societăţii publice de televiziune. Motivul aberant al acestei cereri este nemulţumirea lui Ponta pentru faptul că TVR nu a "tabloidizat" ştirea legată de moartea lui Păunescu şi nu a "otevizat" în zeci de ore de discuţie şi de reportaje exagerate acest eveniment tragic, după modelul Realităţii lui Vîntu sau Antenelor lui Felix.

Supărarea UDMR-ului din coaliţie s-a risipit după doar trei zile

După ce au ameninţat stabilitatea coaliţiei de guvernare în urma deciziei de neconstituţionalitate date de magistraţii CCR asupra asumării legii educaţiei de către executiv, liderii UDMR au schimbat ieri brusc tonul agresiv, apelând voalat la o tactică mai diplomatică în coaliţie - în sensul în care au interese solide să rămână la guvernare -, care gravitează în jurul legii minorităţilor. Pe de altă parte, întreg circul mediatic făcut de UDMR în weekendul trecut pe legea educaţiei nu este doar o furtună într-un pahar cu apă, ci o împunsătură spre PDL pentru respectarea înţelegerilor convenite. În acest sens, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri că se impune o revigorare a majorităţii parlamentare, arătând că UDMR ar putea ieşi de la guvernare dacă nu sunt garanţii că majoritatea funcţionează, deşi nu doreşte să ameninţe pe nimeni cu acest lucru.

Exagerări, de Tia Şerbănescu

Se spunea că "hârtia suportă orice". Ei bine, micul ecran suportă mult mai mult. A dovedit-o concursul de epitete şi comparaţii complet disproporţionate provocat de dispariţia poetului Adrian Păunescu: "poet naţional", "erou naţional", "geniu", "a fost ca un Dumnezeu pentru noi", "cetăţean de onoare al ţării", "un Leonardo da Vinci". Până şi slujba de înmormântare s-a transformat într-un miting naţionalist-socialist (cu aplauze şi fluierături) unde Vadim şi-a deplâns "fratele geamăn" şi "fratele siamez" (sic!) comparându-l cu Goga, Iorga, Hemingway, Whitman şi Hugo pentru a-l declara apoi un poet sărac ("a fost toată viaţa lui un om strâmtorat") deşi averea acestuia îl contrazice făţiş. Cui folosesc asemenea exagerări? Culmea e că în chiar momentul înhumării "fratelui său", Vadim a comis un gest indecent scoţând limba. Probabil nu şi-a dat seama ce face iar lipsa de control l-a trădat din nou.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum va afecta Euribor creditele?

Van Groningen: Acum băncile mai absorb din creşterea Euribor, dar după OUG 50, clientul o va suporta integral. Preşedintele Raiffeisen România spune că populaţia trebuie informată asupra efectelor ordonanţei, mai ales în cazul creditelor în euro. "Efectul taxei de solidaritate asupra băncilor ar fi prociclic, ar descuraja şi mai mult reditarea şi consumul"". Steven van Groningen, a declarat că în ceea ce priveşte OUG 50/2010 cel mai bine ar fi dacă nu s-ar aplica şi la creditele în derulare. "Cel mai simplu ar fi să revenim la cadrul definit de Directiva europeană 48/2008, respectiv să nu aplicăm prevederile la creditele în derulare. Dacă totuşi există voinţa legiuitorului de a o aplica la creditele în derulare, o serie de prevederi trebuie clarificate. În orice caz, trebuie menţinută eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată, care stimulează competiţia, în beneficiul consumatorului"".

Lichidatorul Euro Habitat propune reluarea construcţiei Planorama

Fondurile necesare ar putea fi obţinute prin relocarea banilor obţinuţi deja din vânzarea apartamentelor. Pentru blocul T3 mai sunt de încasat aproximativ 1,2 mil. euro, costurile terminării construcţiei fiind 850 - 900 mii de euro. Conexpert SPRL, administratorul judiciar al societăţii Euro Habitat - dezvoltatorul proiectului Planorama - a întocmit Raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei debitoarei, acesta urmând să fie depus în cursul zilei de astăzi la Tribunalul Municipiului Bucureşti şi să se publice în Buletinul insolvenţei. Potrivit documentului în posesia căruia a intrat Curierul Naţional, singura şansă de reuşită a reorganizării ar fi "reluarea cât mai urgent posibil a lucrărilor de construcţie şi darea în posesie a apartamentelor contractate de către clienţi".

După ce a exportat, România importă acum grâu cu 30% mai scump

Rădulescu (MARD): Faptul că am exportat foarte mult în acest an ne va face să şi importăm, dar cu 30% mai scump. Voineagu (INS): La grâu şi secară s-a realizat o producţie de peste 5,7 milioane tone, cu circa 400.000 tone superioară celei din 2009. România ar putea fi nevoită să importe grâu, începând din primele luni ale anului viitor, la un preţ cu până la 30% mai mare decât cel cu care a exportat, din cauza cantităţilor mari de grâu livrate în afara ţării, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu. El a adăugat că România are contractate pentru export în acest an 1,7 milioane tone de grâu, la un preţ care variază între 190 şi 210 euro pe tonă, şi ar putea importa 600.000-700.000 tone, pentru care va plăti până la 250 euro pe tonă.

Ce se ascunde în spatele dobânzilor mari de la depozite?

Guvernatorul BNR a declarat că dobânzile de la depozitele în valută sunt excesiv de mari comparativ cu nivelurile de pe pieţele externe, notează conso.ro. În opinia sa, situaţia este permisă de faptul că multe persoane au acceptat să se împrumute la costuri ridicate. "Sunt bănci care oferă 4-5% la euro. Cred că sunt extrem de generoşi. Am întrebat frecvent acţionarii lor de unde cred ei că băncile vor scoate dobânzi suficient de înalte pentru a acoperi dobânzile plătite la depozite, care nu sunt deloc în concordanţă cu ceea ce e pe plan internaţional", a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

De exemplu, în cazul unui depozit de 1.000 euro pe 3 luni, rata dobânzii ajunge la 4,25% la Bank of Cyprus şi la 4% la Carpatica şi Millennium Bank, conform tabelelor comparative cu depozite, oferite de Conso.ro. În cazul unui depozit de 1.000 dolari pe 3 luni, cele mai mari dobânzi sunt oferite de Alpha Bank (3,25%), Bank of Cyprus (3,15%) şi Carpatica (3%).

Se întâmplă în România: 1.000 de lei pe cap de funcţionar, ca să înveţe să folosească Office-ul

12.000 de funcţionari publici vor fi învăţaţi să utilizeze alculatorul, pentru nu mai puţin de 12,59 mil. lei. Instruirea va conţine, printre altele, utilizarea alculatorului şi rganizarea fişierelor şi procesare de text". Instruirea în domeniul IT din România este un dezastru. În unele instituţii de stat, calculatoarele sunt folosite doar pe post de maşini de scris şi există funcţionari publici care nu ştiu să deschidă un calculator. Cel puţin, asta reiese dintr-un proiect al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, care vrea să dea 1.000 de lei pe cap de funcţionar public, pentru "instruire" în utilizarea calculatorului.

Astfel, serviciile de instruire, testare şi certificare în utilizarea calculatorului pentru 12.000 de funcţionari publici vor costa 12,59 milioane de lei şi vor cuprinde "Conceptele de bază ale Tehnologiei Informaţiei, Utilizarea calculatorului şi organizarea fişierelor, Procesare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentări şi Informaţie şi Comunicare", lucruri pe care, în mod normal, un funcţionar public ar trebui să le stăpânească...

EVENIMENTUL ZILEI

Campanie EVZ: Pentru sănătate fără bani de acasă!

Criza a redus cu 30% fondurile alocate numai în 2009. În aceste condiţii, situaţiile în care pacienţii sunt puşi să cotizeze în plus sunt mult mai frecvente. "Plătim asigurări degeaba", este replica pe care mulţi pacienţi le-o dau medicilor, care ridică din umeri şi îi trimit să cumpere de la medicamente şi branule, până la vată sau feşe sterile. Chiar dacă percepţia e subiectivă, ea reflectă realitatea: în sănătate, situaţia e mai critică în acest an. Deşi suma de bani alocată a crescut uşor de la 3,4% din PIB în 2000, la 4,2% în 2008, cheltuiam abia jumătate din media UE (7,3% din PIB). Criza a dat peste cap şi aceste statistici.

Un tratat pentru viitorul relaţiei cu Chişinăul

Bucureştiul spune că Tratatul între România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, semnat ieri, descurajează afirmaţiile privind presupusa agendă iredentistă a ţării noastre. Ministrul român de externe Teodor Baconschi şi premierul Republicii Moldova Vlad Filat au semnat ieri, la Bucureşti, Tratatul bilateral privind regimul frontierei de stat, un document tehnic cu o valoare simbolică pentru relaţia dintre cele două state. Semnarea documentului, pas aflat de ani buni pe agenda bilaterală, are loc cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative din Republica Moldova şi vine să întărească poziţia Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare la Chişinău, în lupta sa cu Partidul Comuniştilor

Extrădarea lui Omar Hayssam, negociată la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte miercuri cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, care se va afla într-o vizită de două zile în România pentru semnarea unor acorduri bilaterale juridice. Preşedintele Traian Băsescu va avea miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu Bashar al-Assad, preşedintele Siriei. Acesta se va afla în România pentru o vizită de două zile (10-11 noiembrie), potrivit unor surse diplomatice. Cu această ocazie se aşteaptă semnarea mai multor documente, printre care şi acordul de extrădare dintre România şi Siria.

Păunescu, România kitsch şi triumful ceausismului, de Sorin Ioniţă

Când Cristian Tudor Popescu e mândru că a discutat Rilke cu poetul la TV, moment de mare declic şi relevare reciprocă a justei valori, când Dinescu îl laudă pe Vîntu ca om de cultură, este clar că ceauşismul învinge astăzi, nu prin forţă, ci prin competiţie pe piaţa liberă. Însă nu în forma lui reală, depăşită şi necredibilă ca o reclamă la săpun Cheia, ci în versiunea superioară, de mare audienţă, pe care o visa şi o construia Păunescu, e drept, în frecuşuri cu birocraţii obtuzi ai regimului, care nu-i înţelegeau proiectul.- Ironic, cariera sa de agitator public s-a încheiat nu după o ciocnire de principii cu puterea, ci printr-un dramatic malentendu de public safety pe stadionul Petrolul Ploieşti. Dar şi aşa, înmormântarea sa de alaltăieri, cu onoruri naţionale la Ateneu şi gardă militară, mi se pare perfect justificată în context.

FINANCIARUL

O nouă propunere în ajutorul bugetarilor: bonuri compensatorii în loc de salarii tăiate

Vicepreşedintele Senatului, prof. dr. Dan Voiculescu, solicită guvernanţilor să pună această măsură în practică. Termenul de răscumpărare a bonurilor va fi de minimum şapte ani, cu o dobândă stabilită între stat şi bănci. În luna iunie, guvernul a luat măsuri de austeritate extrem de dure, dar a dat asigurări că din 1 ianuarie 2011 va reveni asupra acestei decizii. Între timp, Cabinetul Boc a uitat ce a promis şi nu pare să aibă nici soluţii pentru redresarea situaţiei. Senatorul Dan Voiculescu propune ca statul să îşi achite datoriile către bugetari prin acordarea de bonuri valorice.

Combinatele lui Niculae şi cele siderurgice nu mai au statut preferenţial

România vrea să se impună pe pieţele externe cu IT, agricultura ecologică, industria auto şi construcţiile de echipamente. Guvernul a înjumătăţit numărul sectoarelor strategice care vor fi sprijinite la export pentru următorii patru ani. Au rămas pe dinafară industrii grele, precum cea chimică şi petrochimică, siderurgia sau sectorul de petrol şi gaze. În schimb, vor fi sprijinite asocierile micilor producători, firmele inovative şi companiile care ajung pe pieţe considerate netradiţionale.

Topul scăderilor de preţuri la terenuri: Iaşi, Oradea şi Craiova

Investiţiile în parcele construibile din marile aglomerări urbane rămân cele mai riscante plasamente. Piaţa terenurilor rămâne segmentul cel mai riscant al investiţiilor imobiliare din România, anul acesta consemnând recorduri în materie de scădere a preţurilor în majoritatea oraşelor mari şi medii. În afară de risc mare şi finanţare aproape imposibil de obţinut, o altă caracteristică a momentului este dezinteresul cvasitotal pentru orice tip de imobil funciar în provincie. Chiar dacă în prima jumătate de an investitorii s-au dovedit activi pe piaţă, aserţiunea este dată ca valabilă de către agenţii imobiliari doar în cazul pieţelor care în anii de boom imobiliar au înregistrat cel mai mare ritm de tranzacţii, adică Bucureşti şi marile oraşe (Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Iaşi).

Trei directori generali din IT&C schimbaţi în două săptămâni

Microsoft şi Vodafone au preferat să îi înlocuiască pe directorii români cu străini, iar Xerox a adus un român la conducerea filialei. Piaţa românească de IT&C pare să se recupereze mai greu decât altele din regiune, iar companiile prezente la nivel local se luptă tot mai mult pentru strategia câştigătoare. În ultima vreme, reţeta succesului pare a fi un management nou, având în vedere că cinci companii au făcut schimbări la vârf în ultima săptămână din luna octombrie şi în prima din noiembrie.

Olanda detronează Austria în topul celor mai mari investitori în companiile locale

Olanda a detronat Austria anul trecut din poziţia de lider în ceea ce priveşte soldul investiţiilor străine directe (ISD) în companiile româneşti, arată un studiu realizat de Banca Naţională şi Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, companiile din Olanda au investit cu 30% mai mulţi bani în România în decursul anului trecut, până la un total de 10,9 mld. euro, şi au ajuns să deţină 21,8% din ISD. Soldul investiţiilor străine directe a înregistrat la finele anului trecut valoarea de 49,9 mld. euro, în urcare cu doar 2,25% faţă de 2008, după ce în urmă cu doi ani totalul ISD creştea cu 14,3% comparativ cu 2007. Austria a coborât pe poziţia secundă, întrucât investiţiile austriece au scăzut cu 1,74%, până la 9,04 mld. euro, iar ponderea acestora în total ISD s-a diminuat de la 18,8% la 18,1%. Poziţia a treia este ocupată de către Germania care, cu un sold al investiţiilor directe de 6,7 mld. euro, deţine 13,4% din ISD.

Un sfert dintre clienţii cu credite de peste 20.000 lei au restanţe

Un sfert dintre persoanele fizice şi juridice care au contractat credite de peste 20.000 de lei aveau în luna septembrie restanţe, a căror valoare se ridică la 14,67 mld. lei, reprezentând 6,31% din totalul sumelor datorate. Acesta este cel mai ridicat nivel al ponderii restanţierilor în total debitori de când BNR publică aceste date, respectiv din ianuarie 2000, în contextul în care numărul persoanelor cu credite de peste 20.000 de lei s-a redus treptat de la începutul crizei, iar restanţele au avansat rapid. Numărul debitorilor, persoane fizice şi juridice, cu credite de peste 20.000 de lei a atins un nivel maxim de 1,04 mil. în luna septembrie 2008, dar a scăzut ulterior cu 6,5% până la sfârşitul primelor nouă luni ale acestui an, la 973.660.

BNR cere ANPC să estimeze impactul macroeconomic al OUG 50

Irina Vasile, şef Serviciu Financiar-Bancar la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, spune însă că instituţia nu are această prerogativă. Ordonanţa 50 privind creditele populaţiei a dus la un moment de criză în negocierile cu FMI, în timp ce Executivul de la Bruxelles a cerut explicaţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind transpunerea directivei europene. Irina Vasile, şef Serviciu Financiar-Bancar la ANPC, explică într-un interviu acordat cotidianului "Financiarul" care este situaţia în prezent.

GÂNDUL

Harta celor mai mari salarii din 2009, pe judeţe. Cine face bani în România

Exceptând Capitala, anul trecut doar şapte angajaţi din România au declarat la Fisc un salariu anual mai mare de un milion de lei, brut. Cel mai mare salariu încasat în 2009 în România a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe lună şi a fost ridicat de la ghişeu, sau primit direct în cont, de un bancher din Bucureşti. Şeful de bancă a încasat, lunar, echivalentul a circa 360 de salarii medii pe economie (1.477 de lei - salariul mediu brut pe economie în decembrie 2009). Topul celor mai mari zece salarii încasate anul trecut, dintre care cel mai mic este de 3,3 milioane de lei (66.000 de euro pe lună), este dominat copios de către bancheri,

Inamicul public numărul 1, Andrei Cornea, pentru Gândul: "Păunescu şi-a iubit ţara, dar nu a fost patriot. A susţinut un dictator crâncen şi a spălat pe creier o generaţie"

"Eu ştiu că se spune despre morţi numai de bine. Dar aşa cum politicienii şi persoanele publice nu au dreptul la intimitate, nu au dreptul nici la intimitatea morţii". Andrei Cornea a explicat, luni, pentru gândul, de ce şi-a permis să nu-l "iubească" pe Adrian Păunescu în ziua când unele posturi de televiziune îl plângeau pe poet şi-i aruncau flori din elicopter: "Două zile şi jumătate m-am sufocat, pe televiziuni erau numai elogii la adresa lui Adrian Păunescu". În emisiunea difuzată duminică la postul public de televiziune, filozoful Andrei Cornea l-a criticat pe Adrian Păunescu, despre care a spus că a fost "un poet mediocru" şi "un geniu de manipulator de mase" care a "instituit cultul conducătorului".

Crin Antonescu, la onomastica Regelui Mihai: "N-am făcut niciodată un secret din opţiunea mea monarhistă. Monarhia poate fi un proiect

Preşedintele liberal Crin Antonescu a spus, luni seara, de pe scena Ateneului Român, că "monarhia poate fi un proiect" dacă există "imaginaţie şi curaj". Liderul PNL, care a subliniat că n-a făcut niciodată "un secret din opţiunea monarhistă", a avansat acest proiect cu prilejul zilei onomastice a Regelui Mihai. Vorbind în calitate de profesor de istorie, Antonescu a continuat amintind că "monarhia e cam toată cartea de istorie a României" şi s-a arătat convins că "după 20 de ani de aventuri nefaste ale prezidenţialismului în România, "Regele şi Patria" ne dau coeziune şi forţă".

Cum a vrut Guvernul Boc să "naţionalizeze" pensiile private

Adevăratul motiv al discuţiilor aprinse dintre FMI şi Comisia Europeană, pe de o parte, şi Guvernul român, pe cealaltă, nu a fost OUG 50, aşa cum a părut în urma declaraţiilor publice, ci dorinţa cabinetului Boc de a "naţionaliza" pensiile private, respectiv de a renunţa la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), după cum au declarat pentru gândul surse participante la discuţiile oficiale. Guvernul a explicat că este nevoie de această măsură pentru a suplimenta fondurile alocate anul viitor investiţiilor. "Răspunsul FMI şi al CE a fost că cererea Guvernului României este inacceptabilă.

China devine oficial a treia putere în cadrul FMI, depăşind Franţa, Germania şi UK

Participarea Beijingului la capitalul Fondului va urca la 3,9%, ceea ce va atrage şi o mai mare influenţă în comitetul executiv al instituţiei. La câteva luni după înlocuirea economiei nipone pe locul doi între economiile lumii, China urcă şi în rândurile contributorilor la Fondul Monetar Internaţional (FMI) - unde se va afla pe poziţia a treia. Atât în privinţa contribuţiei la bugetul Fondului, cât şi a ponderii voturilor, China se va afla imediat înaintea Germaniei, Franţei şi Regatului Unit (UK), dar după SUA şi Japonia.

China scoate şi Portugalia din criză

Până la a-şi asuma un rol mai activ în cadrul FMI, China devine, pe zi ce trece, "salvatorul" "verigii slabe a Zonei Euro". După sprijinul anunţat pentru Grecia, Spania şi Italia - state de unde cumpără obligaţiuni guvernamentale sau unde face investiţii considerabile - China va ajuta şi Portugalia. "Suntem gata să susţinem eforturile portugheze de a face faţă impactului crizei financiare", a fost mesajul cu care preşedintele chinez, Hu Jintao, a sosit, luni, într-o vizită la Lisabona. China s-a angajat să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale emise de Portugalia, aflată într-o "criză a datoriei publice".

Liderii UDMR au explicat, pentru gândul, decizia de la Târgu Mureş: "Hotărârea care s-a luat este să nu intrăm la guvernare cu pesediştii şi liberalii, ci să se facă alegeri anticipate"

"În acest moment avem o criză serioasă a coaliţiei, se pune sub semnul întrebării coeziunea şi solidaritatea coaliţiei guvernamentale, prin blocarea Legii educaţiei, este în pericol atât continuarea reformei generale în învăţământ, cât şi lărgirea în continuare a drepturilor minorităţilor, la care noi, UDMR, considerăm că nu putem renunţa. De aceea, solicităm partenerilor noştri ca zilele următoare să găsescă soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea cât mai rapidă a Legii educaţiei.

Verestoy Attila are actiuni de 20 de milioane de lei la Fondul Proprietatea

Senatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre cei mai bogati parlamentari, a cumparat in acest an 41,2 milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, cea mai fierbinte afacere a momentului, care a atras un interes foarte ridicat din partea investitorilor locali si straini.

JURNALUL NAŢIONAL

Gaură bugetară de 800 milioane

Autorităţile perseverează în redactarea de bugete fanteziste. După ce la începutul anului au inclus în bugetul pe anul acesta datoriile Rompetrol, din care nu s-au colectat decât o mică parte, acum continuă să îşi dea cu stângul în dreptul. De data aceasta cu propriile companii. În luna august, autorităţile române şi-au pus unele dintre cele mai bogate companii din portofoliu să "doneze" sume consistente, dar acum s-au trezit cu buza umflată. Electrica, Romgaz şi Loteria Română trebuiau să doneze la buget în total 874 de milioane de lei. Din aceşti bani, gro-sul sumei o reprezintă câte 400 de milioane de lei pe care Electrica şi Romgaz trebuia să le vireze la buget până la finele anului, Loteria urmând să contribuie cu 74 de milioane de lei.

Intelectualii lui Băsescu, faţă cu penalii PDL

Gruparea intelectualilor din PDL a început să dea semne de dezicere de partidul lui Boc, în contextul în care se vehiculează că scenariul aruncat pe piaţă de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, cel despre apariţia partidului "Albă-ca-Zăpada", se va concretiza la primăvară, după Congresul PDL. Monica Macovei şi Cristian Preda, doi dintre cei mai fundamentalişti susţinători ai lui Traian Băsescu, au pornit un atac furibund la adresa baronilor PDL posesori de dosare penale, care sunt promovaţi în funcţii. Monica Macovei a declarat la sfârşitul săptămânii trecute chiar că nu va susţine candidatura la şedinţa PDL a lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi finul lui Traian Băsescu.

Fluviu "de aur" pentru România

Aproape 100 de miliarde de euro, in pusculita statelor riverane Dunarii. Summit-ul de la Bucureşti privind cooperarea pentru punerea în practică a uneia dintre cele mai importante strategii regionale şi comunitare, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, a fost etapa finală a dezbaterilor pe această temă între părţile implicate. Sfârşitul dezbaterilor a însemnat şi adoptarea unei declaraţii politice prin care s-au consfinţit promisiunea şi angajamentul comun al ţărilor riverane în susţinerea acestui amplu proiect european. Declaraţia deschide calea aplicării a tot ceea ce s-a discutat şi s-a decis până acum în această strategie - idei, proiecte, demersuri - urmând ca din 2011 să se treacă la aplicarea proiectului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Mai iese România din criză?

PROGNOZĂ. Managerii au altă părere decât Guvernul în privinţa revenirii economice. Pesimist, în aşteptarea ajutorului de stat, dispus mai întâi să facă economii pe seama cheltuielilor cu salariile, aşa arată managerul român lovit de criză, conform unui sondaj efectuat de firma de consultanţă A.T. Kearney printre managerii şi directorii adjuncţi ai unor firme importante din România. Fiecare al treilea manager chestionat nu ştie nici măcar când se va termina criza, în timp ce doar 3% din eşantion aşteaptă ca sfârşitul acesteia să aibă loc în acest an. Chestionarul a relevat un alt aspect interesant, anume convingerea majorităţii managerilor că alte industrii au fost mai puţin lovite de criză decât cea în care ei activează. O pondere de aproximativ 90% au această convingere, arată studiul.

Se pot schimba creditele din valută în lei?

CERCETARE. Ce poţi descoperi dacă petreci prea mult timp în arhive. Omul care a descoperit presupusa datorie a Germaniei către România, Radu Golban, propune autorităţilor bancare româneşti o soluţie pentru eliminarea riscului valutar. Punem în atenţia decidenţilor politici posibilele implicaţii privind conversia tuturor creditelor contractate anterior în monedă străină şi continuarea creditării exclusiv în monedă naţională." Aşa sună un memoriu trimis săptămâna trecută mai multor instituţii din România - printre care FMI, Ministerul Finanţelor, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor - de către Radu Golban, un român care îşi completează studiile în arhivele Băncii Reglementelor Interna-ţionale din Basel, Elveţia.

Casa de conversie

Pentru ca întoarcerea la leu să se poată face, este nevoie de înfiinţarea unei case de conversie, susţinută legal de autorităţi şi financiar de investitori, explică Golban. Ei pot fi bănci, fonduri de investiţii sau chiar - indirect - Fondul Monetar Internaţional, ale cărui interese converg în această direcţie, explică Golban. Ulterior acestei conversii, dacă împrumuturile în valută nu mai sunt permise, o eventuală depreciere a leului nu va mai avea ca efect creşterea restanţelor şi a tensiunilor sociale, însă va permite ajustarea economiei la condiţiile de criză. În acelaşi timp, investitorii şi-ar recupera contribuţiile la înfiinţarea casei de conversie.

Dan Voiculescu: Anul viitor îl vom suspenda pe Traian Băsescu

Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, luni seara, la Antena 3, că actuala coaliţie de guvernare este foarte fragilă şi poate fi răsturnată. Scopul final declarat al senatorului PSD+PC este o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. "Cred că până la 1 februarie vom avea mişcări în interiorul Parlamentului care vor crea o nouă majoritate parlamentară, care, conform teoriei mele, va trebui să-l suspende pe preşedinte", a afirmat Dan Voiculescu.

Iran. Lipsit de rachetele ruseşti, Teheranul acuză Rusia că a fost cumpărată de Marele Satan

SUA şi aliaţii europeni pregătesc un nou acord mai strict privind programul nuclear iranian, după ce Teheranul, lipsit de rachetele ruseşti, a acceptat reluarea negocierilor cu marile puteri. Iranul a solicitat ca reluarea negocierilor cu marile puteri în jurul controversatului dosar nuclear iranian, întrerupte de un an, să aibă loc în Turcia, considerată de Teheran ca un aliat, data, estimată pentru 15 noiembrie, urmând a fi confirmată de către părţi. Deşi iranienii au acceptat reluarea dialogului cu grupul celor şase state implicate în negocierile privind programul nuclear iranian (Franţa, SUA, Rusia, Germania, Marea Britanie şi China), acesta nu va fi deloc facil, Teheranul punând condiţii. Potrivit şefului diplomaţiei UE, Catherine Ashton, intermediar al celor şase, grupul doreşte ca discuţiile să fie centrate pe programul nuclear iranian şi în special pe problema îmbogăţirii uraniului, considerat că serveşte obiectivelor militare.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai gra povara: popupaţia are de înapoiat băncilor 25 de miliarde de euro

4,4 milioane de români aveau de restituit băncilor la 1 noiembrie credite de 24,5 miliarde de euro. Aceasta înseamnă toate salariile pe doi ani. Factura lunară la bancă- caracteristică distinctivă a crizei actuale faţă de cea care a zguduit economia în urmă cu un deceniu şi care dă acum cele mai mari dureri de cap românilor- vine să acopere consumul exuberant din anii trecuti, care a lasat populaţia cu o datorie de 24 mld. euro. Mai mult de jumătate din această îndatorare este vizibilă cu ochiul liber: 15 miliarde de euro au costat cele 1 milion de automobile noi cumpărate între 2005 şi 2010, majoritatea pe credit.

Deranj pe SIF-uri: minus 3,6% într-o zi

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat ieri o scădere puternică, acestea depreciindu-se în medie cu 3,6% până la închiderea şedinţei în contextul în care şi pieţele din regiune s-au aflat pe minus pe mai tot parcursul zilei. 4,8% este randamentul negativ adus de SIF-uri de la inceputul anului, cele mai afectate fiind actiunile SIF Transilvania (SIF3).

100 mld. euro pentru regiunea Dunării. Se face canalul Dunăre - Bucureşti?

100 de miliarde de euro, 14 state riverane şi un proiect desenat pe câteva coli de hârtie. Aceasta este "Strategia Dunării", un proiect iniţiat de România şi Austria, asumat de Uniunea Europeană şi sprijinit financiar de UE. Summitul Dunării s-a deschis ieri la Bucureşti cu reprezentanţi - şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării sau miniştri de externe - ai celor 14 state riverane Dunării. Ce vrea România, concret, de la această strategie? În primul rând finalizarea canalului Dunăre - Bucureşti şi măcar două poduri peste Dunăre. Înainte de al Doilea Război Mondial, Dunărea era cea mai importantă rută de transport din regiune. Ce a ajuns acum? Excluzând zonele superioare ale fluviului, regiunea este una dintre cele mai sărace din Europa.

România exportă grâu de 340 de milioane de euro

România are deja contractate pentru export 1,7 miloane de tone de grâu, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Agriculturii. "Este primul an în care exportăm atât de mult. Este adevărat că în lunile februarie-martie vom importa circa 500.000-600.000 de tone, dar dacă acum vindem grâu furajer, atunci vom cumpăra grâu de panificaţie", a declarat pentru ZF Adrian Rădulescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase Rompan a cerut autorităţilor să interzică exportul de grâu pentru a nu ajunge în situaţia de a importa anul viitor la un preţ cu până la 30% mai mare, dar cererea a fost respinsă.

Producţia industrială dă semne de oboseală. Construcţiile rămân în teritoriul negativ

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat trendul ascendent în septembrie, dar ritmul de creştere s-a temperat, în timp ce volumul lucrărilor de construcţii a rămas în teritoriul negativ. Potrivit datelor INS, producţia industrială a crescut în septembrie cu 1% faţă de august şi cu 2,8% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate. Analiştii au anticipat o încetinire a dinamicii industriei în ultimele luni ale anului ca urmare a deteriorării continue a aşteptărilor agenţilor economici şi a revenirii lente a principalilor parteneri comerciali externi ai României. De când a revenit pe plus, în noiembrie anul trecut, producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta. După un avans de 7,1% în ianuarie, ritmul s-a atenuat la 1,4% în februarie, pentru ca în iunie creşterea anuală a producţiei industriale să ajungă la 4,7%, comparabilă cu cea din august. Dacă în prima jumătate a anului industria a fost singurul sector care a contribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%, pentru trimestrul al treilea economiştii au estimat o contribuţie mai redusă.

Minciuna restructurării: cel mai bine plătiţi bugetari câştigă în continuare peste 12.000 de euro pe lună

Cel mai bine plătiţi bugetari din România câştigă în continuare de 10 ori mai bine decât preşedintele României, în ciuda mesajelor despre restructurarea bugetară, despre salarizarea unică şi stoparea risipei în cheltuirea banilor publici, relevă un top al celor mai bine plătiţi salariaţi din economie pe judeţe. Astfel, cel mai bine plătit bugetar, din Arad, a încasat în 2009 nu mai puţin de 671.000 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro brut lună de lună, de 10 ori mai mult decât preşedintele şi primul-ministru. Pe locul doi al acestui top al celor mai bine plătiţi bugetari se află un funcţionar din Sibiu, cu 576.000 de lei brut, urmat de doi din Cluj, cu 552.000, respectiv 477.000 de lei brut, şi de unul din Iaşi, care, lucrând anul trecut pentru o instituţie publică, a avut un salariu anual brut de 475.000 de lei.

Şeful Băncii Mondiale propune întoarcerea la modelul cursului valutar raportat la aur

În condiţiile în care economia mondială este încă măcinată de criză, statele încearcă din răsputeri să găsească o soluţie viabilă pe termen lung. Dacă SUA ia iniţiativa şi dă drumul tipăririi de bani, preşedintele Băncii Mondiale vine însă cu o altă idee, mai veche, reinstaurarea etalonului aur. Marile economii ale lumii ar trebui să analizeze posibilitatea readoptării modelului în care cursul valutar era raportat la aur, pentru ca astfel să poată ţine în frâu fluctuaţiile, este de părere preşedintele Băncii Mondiale. Robert Zoellick, aflat în fruntea instituţiei din 2007, scrie într-un editorial din Financial Times că este necesară îmbunătăţirea a ceea ce el numeşte "Bretton Woods II", sistemul valutar flotant ce datează din 1971, când modelul cursului valutar fix creionat la Bretton Woods a fost abandonat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb