REVISTA PRESEI 09.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 noiembrie 2012

ADEVARUL

Campanie fără locomotive electorale: Oferta partidelor nu va mai fi personalizată

Partidele politice intră, de vineri, în campanie electorală iar competiţia de anul acesta este marcată de o premieră. Nu vor exista confruntări directe între lideri politici care să joace rol de locomotivă. Până anul acesta, oferta fiecărui partid era personalizată. Între 1990 şi 2004, alegerile parlamentare se suprapuneau cu cele prezidenţiale. Confruntările televizate ale candidaţilor pentru postul de preşedinte deveneau principalele evenimente din campanie. 2008 a fost primul an în care scrutinul legislativ nu s-a suprapus cu cel prezidenţial. Partidele au defilat, în campanie, cu candidaţii la postul de premier. Theodor Stolojan (PDL), Mircea Geoană (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (PNL) s-au duelat la televizor, prezentând publicului oferta partidelor la nivel naţional. De ce nu se prefigurează o astfel de confruntare anul acesta? USL a anunţat că îl sprijină pe Victor Ponta pentru un nou mandat de premier, dar ARD nu şi-a desemnat un pretendent pentru acest post.

"Cine, când şi cum schimbă România" - începem o campanie pentru ţară

PROVOCARE Ziarul "Adevărul" lansează, alături de Realitatea TV, B1 TV şi "Evenimentul zilei", cea mai amplă campanie din presa noastră: "Cine, când şi cum schimbă România". România trece printr-o criză multiplă: identitară, morală, financiară. Cum şi de ce s-a ajuns aici? "Adevărul" îşi propune să evidenţieze printr-un larg proiect editorial rupturile din societatea românească, să găsească explicaţiile istorice şi posibilele soluţii pentru ieşirea din impasul prezentului. O parte din campanie, cea care se ocupă de conflictele de la nivelul societăţii, de "falii", este derulată în colaborare cu platforma media independentă "România de la zero" (www.dela0.ro). Dar nu vor fi doar cauzele aici, vor fi şi oamenii prezentului, şi, mai ales, cei de mâine.

Andrei Pleşu: "E mai bine să fii cuplat la actualitatea Bibliei, decât la actualitatea jurnalelor de ştiri, care devin în mod ilicit Biblia cotidiană"

Andrei Pleşu şi-a lansat cartea "Parabolele lui Iisus - Adevărul ca poveste" la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, deschisă astăzi. Spaţiul generos al noii librării Humanitas din Bucureşti a fost neîncăpător pentru cei aproape 400 de oameni care au venit să asiste în seara aceasta la lansarea volumului "Parabolele lui Iisus - Adevărul ca poveste" de Andrei Pleşu. Înainte să-i dea cuvântul autorului, Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, a spus că nu întâmplător Librăria Humanitas de la Cişmigiu s-a deschis cu lansarea acestei cărţi: "Aici este o brutărie spirituală. În mintea mea, < pâinea noastră cea de toate zilele > nu este o mulţumire pentru pâinea pe care o avem zi de zi. Lucrul acesta ţine de o administraţie şi de felul în care se organizează oamenii. Iisus n-a venit pe lume ca să le dea oamenilor să mănânce zi de zi, ca pâine materială. Pâinea pentru care i se mulţumeşte este pâinea spiritului. Distincţia e făcută limpede în Evanghelie.

Cum îşi face loc România pe "Drumul Mătăsii". Cum ar putea fi exploatată economic poziţia României

Poziţia ţării noastre la graniţa dintre Occident şi Răsărit nu a fost exploatată economic până în prezent. Oamenii de afaceri şi politicienii caută soluţii comune în acest sens la Bucharest Forum. În cadrul Bucharest Forum, un eveniment desfăşurat în perioada 8-9 noiembrie la Palatul Parlamentului din Capitală, au participat aproximativ 500 de oameni de afaceri şi manageri de top din România şi din străinătate. Forumul, care se vrea un Davos de Bucureşti, a avut ca scop principal definirea unui pact de repornire a economiei autohtone şi trasarea unei strategii prin care România să profite de poziţia ei de stat graniţă între Orient şi Occident. Temele nu sunt noi, la fel cum încercarea mediului de afaceri de a influenţa deciziile politicului pentru repornirea economiei este una tocită.

Imnul României, intonat la lansarea programului USL fără partea care include numele "Traian"

Imnul de stat al României a fost intonat, joi, la evenimentul de lansare a programului de guvernare al USL, desfăşurat la Palatul Parlamentului, fără ultimele două versuri din strofa a doua, care includ formula "un nume de Traian".

Delegaţia FMI discută azi cu reprezentanţii Ministerului Muncii. Ce au pe agendă

Echipa tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va discuta, vineri, cu doi secretari de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). Discuţiile de la Ministerul Muncii vor începe ora 9.00, din partea ministerului urmând să participe secretarii de stat Georgeta Bratu şi Denisa Oana Pătraşcu. "Discuţiile vor avea ca temă politicile ministerului privind piaţa muncii, stadiul şi progresele înregistrate în procesul de îmbunătăţire a legii dialogului social, precum şi stadiul implementării recomandărilor FMI privind asistenţa pentru grupurile vulnerabile, în perspectiva liberalizării preţurilor la electricitate şi gaze", a anunţat, joi, MMFPS.

CURENTUL

Cum l-au dovedit procurorii pe Dragnea în dosarul Fraudă la Referendum

Procurorii DNA au demontat piesă cu piesă sistemul construit cu atâta sârg de USL pentru fraudarea referendumului ce avea drept miză demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, câţiva şefi de secţii de votare au fost deja trimişi în judecată, alţi sunt urmăriţi penal şi probabil urmează să fie şi ei trimişi în faţa judecătorilor, iar secretarul general al PSD, Liviu Dragnea caută să se ascundă în spatele imunităţii parlamentare, în condiţiile în care DNA a anunţat oficial începerea urmăririi penale împotriva sa pentru fraudarea referendumului. Decizia lui Dragnea de a abandona fotoliul cald şi profitabil de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman în favoarea unui banal scaun de deputat trebuie citită tocmai în cheia anchetei procurorilor DNA, având în vedere că stadiul acesteia este destul de avansat, după cum au informat surse juridice.

Ponta, copleşit de pasiuni. Guvernul dă liber la cumpărat maşini noi din bani publici

Deşi zilele trecute premierul Victor Ponta deplângea prin declaraţii publice situaţia economică dezastroasă în care se găseşte România şi colapsul bugetar care duce la o gestionare înţeleaptă a banilor publici, noua ordonanţă de urgenţă de care se pregăteşte executivul contrazice starea de fapt deloc fericită prezentată de premier. Astfel, în ciuda problemelor financiare pe care România le are, Guvernul va permite instituţiilor şi autorităţilor publice să achiziţioneze autoturisme şi în afara Programului "Rabla", eliminând astfel interdicţia aplicată în ultimii patru ani, dar va impune ca maşinile cumpărate să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri şi să nu coste mai mult de 18.000 euro. Noua regulă, care urmează să fie introdusă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, va fi valabilă şi pentru companiile de stat şi regiile autonome.

CURIERUL NATIONAL

Revenire timidă pe piaţa imobiliară

În octombrie, preţurile apartamentelor au fost cu 2,2% mai mari decât cele înregistrate în luna anterioară. Această lună a fost probabil ultima în care proprietarii au putut cere mai mulţi bani, ţinând cont de faptul că venirea iernii va reduce tranzacţiile. Locuinţele s-au scumpit în toate oraşele din ţară, cu excepţia Timişoarei.

Traian Băsescu: Demagogia politică a blocat multe investiţii

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, în întrevederea cu delegaţia FMI, CE şi BM, că demagogia politică a blocat multe dintre investiţiile care ar fi putut asigura noi locuri de muncă şi creştere economică, el făcând referire la exploatările de cupru şi aur, precum şi a altor resurse naturale, informează Mediafax. "Pe de o parte, avem această rezervă a fondurilor europene, dar avem şi alte posibilităţi aici. Sunt multe investiţii care au fost blocate de demagogia politică. Nu putem privi la creştere economică bazându-ne doar pe fondurile UE, care trebuie absorbite oricum, dar, pe de altă parte, avem acum mult cupru, aur şi alte resurse a căror exploatare a fost oprită acum 10 ani din cauza costurilor ridicate comparat cu preţurile din piaţă ale resurselor naturale. Dar acum situaţia s-a schimbat complet, putem crea cu resursele noastre noi locuri de muncă, aceasta fiind de fapt cheia", a afirmat Băsescu.

Spania îşi vinde palatele!

Guvernul spaniol se pregăteşte să vândă un palat din Madrid, construit acum 100 de ani. În luna octombrie, reprezentanţii Guvernului au anunţat că au selectat 100 de proprietăţi imobiliare pentru a fi vândute până la sfârşitul anului 2016. Palatul Castellana 19, construit în 1903 şi utilizat, printre altele, ca sediu al autorităţii de reglementare a pieţei de capital din Spania, va fi vândut, şi nu închiriat sau concesionat, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Proprietatea a fost evaluată în anul 2010 la 28,7 milioane euro, înainte ca agenţia de reglementare a bursei să se mute într-un alt sediu. Guvernul ar putea obţine 2,87 miliarde euro dacă ar renova şi vinde proprietăţi de 777.000 metri pătraţi adecvate pentru utilizarea ca spaţii de birouri.

Cum arată refluxul capitalului bancar din Europa Centrală şi de Est

Retragerea capitalurilor instituţiilor de credit este un proces moderat, atenuat de investiţiile de portofoliu şi de intrările de fonduri europene, spune un raport realizat de Erste. În perioada iulie 2011 - iunie 2012 ieşirile de capital ale băncilor au fost de 45 mld. dolari, dintre care 40% reprezintă reducerea de expunere pe sistemul bancar din Ungaria. Acestea au fost compensate de dublarea intrării fondurilor europene şi de plasamente de portofoliu, în special în titluri de stat, de 4,6 mld. euro. În intervalul iulie 2011 - iunie 2012 băncile străine au retras nu mai puţin de 45 miliarde dolari din şase ţări ale Europei Centrale şi de Est (Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia), echivalent cu 4% din produsul intern brut regional, acest reflux fiind compensat doar de intrări de fonduri europene de 18 miliarde euro şi plasamente de portofoliu însumând 4,6 miliarde euro, spune un raport al grupului bancar austriac Erste sosit pe adresa redacţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Nica şi firele şpăgii pentru "112". EVZ a descoperit veriga lipsă în scandalul mitei de 7 milioane de dolari de la Ericsson

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, este tovarăş de afaceri cu un fost manager de la Ericsson România. Un director suedez l-a acuzat pe ministru că ar fi primit o parte din mita uriaşă de şapte milioane de dolari. Noi detalii ies la iveală în scandalul "Şpagă de şapte milioane de dolari pentru miniştrii românii". "Evenimentul zilei" a descoperit că asociatul lui Dan Nica, într-o afacere deschisă în 2002, lucra simultan pe o poziţie de conducere la Ericsson România.

"Evenimentul zilei" a descoperit că Adrian Clement (42 de ani) lucra în 2002 la Ericsson România pe funcţia de director de vânzări. În acelaşi an, pe 9 mai 2002, împreună cu Vasile Nica - tatăl lui Dan Nica, el a pus bazele societăţii viticole Viticom Panciu. Adrian Clement este unul dintre prietenii lui Dan Nica.

SURPRIZĂ în duelul electoral PONTA - DIACONESCU. Primele sondaje arată că unul dintre cei doi candidaţi câştigă DETAŞAT la GORJ

Potrivit unor sondaje realizate de IRES şi altul de CSCI, unul dintre cei candidaţi ar câştiga detaşat. Astfel, Victor Ponta ar câştiga la scor mare alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie împotriva contracandidatului Dan Diaconescu. Actualul premier ar urma să fie preferat de aproximativ trei sferturi dintre alegătorii colegiului Târgu Jiu. Cele două sondaje relevă faptul că Ponta ar obţine 74 - 76% din voturi, în timp ce Dan Diaconescu ar avea doar 12 - 14% dintre preferinţele electoratului din Gorj.

DEZVĂLUIRI SURPRINZĂTOARE Liderul reţelei bancherilor: Am fost folosit de senatori şi miniştri

Mihai Stan, unul dintre capii reţelei bancherilor, a declarat ieri în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel că a fost folosit de mai mulţi politicieni, potrivit realitatea.net. "Am fost pus de alţi funcţionari ai statului, care s-au folosit de mine. Senatori, miniştri şi preşedinţi m-au folosit", a spus Mihai Stan în faţa instanţei. Stan a fost adus astăzi în faţa Curţii de Apel, magistraţii urmând să decidă dacă va rămâne sau nu definitiv în arest.

Crin Antonescu atacă Curtea Constituţională: O instituţie infinit de penibilă şi ruşinoasă!

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că revizuirea Constituţiei este necesară pentru a "clarifica" atribuţiile preşedintelui, dar şi pentru a remedia "lucrurile caraghioase" prezente în lege şi încurajate de Curtea Constituţională, Curte care este, în opinia liberalului, "o instituţie infinit de penibilă, ruşinoasă în istoria României".

Salariile de nababi ale directorilor de la Nuclearelectrica

Câţiva dintre angajaţii companiilor unde statul este acţionar unic sau majoritar nu au cunoscut efectele crizei ci, din contră, au avut venituri mai mari decât în anii precedenţi. Leafa lunară ajunge şi la 6.600 de euro. Ionel Bucur, directorul general al Centralei de la Cernavodă şi membru în conducerea Nuclearelectrica, a câştigat anul trecut de 5 (cinci) ori mai mulţi bani decât preşedintele ţării, Traian Băsescu. Omul cu cea mai importantă funcţie în stat a fost remunerat, în 2011, cu 70.374 de lei, adică 15.638 de euro, ceea ce înseamnă 1.300 de euro lunar. Lui Ionel Bucur i-au fost viraţi în conturi 334.099 de lei, din salarii şi prime. Asta înseamnă în jur de 79.000 de euro, adică aproape 6.600 de euro lunar.

JURNALUL NATIONAL

2012 - APOCALIPSALA ROMÂNI. Omul care şi-a făcut buncăr în Apuseni: "Oraşul va fi legea junglei, banii dispar, vom trăi în epoca de piatră"

Ceva îngrozitor se va întâmpla pe 21 decembrie 2012 sau imediat după, au declarat nenumăraţi specialişti, argumentând că aceasta este data care încheie calendarul mayaş, cel mai precis din lume. Şi aşa s-a născut psihoza planetară a apocalipsei, aşteptată să vină la sfârşit de an. Alţii cred că, dimpotrivă, 21 decembrie 2012 este poarta de intrare în era iubirii, când toţi vom deveni telepaţi şi vom obţine calităţi paranormale. Un loc secret, ascuns într-o pădure din Apuseni. Un tunel săpat în pământul cleios, o scară, o coardă. Tunelul dă într-o uşă şi uşa, într-un buncăr adevărat, rece, semiîntunecat şi învelit din toate părţile în ziduri groase de beton, ca o capsulă. "Şi când voi etanşa uşile, din buncăr atât se va mai vedea, această coardă pe care se va intra şi se va ieşi, ne spune inginerul Cornel Zamfirescu. Este un fel de Noe modern, pregătit şi bine informat, antrenat să supravieţuiască, orice s-ar întâmpla pe 21 decembrie 2012. Şi mai este poate, singurul român care a avut curajul să declare public că şi-a construit un buncăr salvator.

Avertismentul FMI: Austeritatea ar putea deveni nesustenabilă din punct de vedere politic şi social

În raportul dat publicităţii joi şi citat de AFP, se spune că există "un risc ca austeritatea să devină politic şi social nesustenabilă în ţările de la periferia" zonei euro (Grecia, Portugalia, Spania), Cu ocazia recentei reuniuni G20 din Mexic, FMI previne că "vor fi încă necesari ani pentru a duce la bun sfârşit reformele bugetare şi structurale". Cu prilejul adunării sale generale desfăşurate la începutul lunii la Tokyo, Fondul a recunoscut că a subestimat impactul planurilor de austeritate asupra creşterii în ţările europene aflate sub asistenţă financiară, cu referire la ales la Grecia. Evidenţiind un alt risc ce planează asupra zonei euro, FMI susţine în raport că anumite state ar putea întârzia recurgerea la mecanisme de ajutor din "motive politice".

Top 10 exportatori. Vezi cine învârte miliarde

Cele mai puternice motoare ale creşterii economice din România s-au menţinut pe poziţii şi în 2012, topul celor mai mari zece companii exportatoare fiind similar cu cel de anul trecut. Există însă unele noutăţi, date de dispariţia din clasament a unui mare jucător, Nokia. - Cum mai arată topul celor mai mari exportatori: 1. Automobile Dacia; 2. Rompetrol Rafinare; 3. Renault Industrie Roumanie; 4. ArcelorMittal Galaţi; 5. Honneywell Technologies; 6. Flextronics Manufacturing; 7. OMV Petrom; 8. Samsung Electronics; 9. Petrotel Lukoil; 10. Continental Automotive Products

NATIONAL

Patronii de cluburi de fite, "blindati" cu tehnica SRI!

Traim vremuri in care frica de a nu cadea "pe tehnica" a luat mintile a milioane de romani. Care, indiferent de cariera profesionala sau de avere, se feresc sa-si mai transmita la telefon pana si traditionalele urari de "La multi ani", ca sa nu se interpreteze cumva stenogramele convorbirilor. Uite insa ca, in ziua de azi, niciunde nu mai poti fi sigur. Nici macar la un club sau la alta locatie de fite, analizand in voie barfele cotidiene din lumea buna, la un trabuc si un pahar de sampanie, cu amici de incredere pe care ii cunosti de ani de zile. Si asta pentru ca pericolul interceptarii pandeste de unde te astepti mai putin...

Al Treilea Razboi Mondial incepe in seara asta!

"Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene. Oficiali din Israel au recunoscut ca au pornit acest atac pentru ca nu a existat nicio alta alegere." "Atacul unilateral al Israelului strict asupra facilitatilor nucleare ale Iranului a fost executat in noaptea de 9 noiembrie." Intrebat daca va ataca facilitatile nucleare ale Iranului, Netanyahu a raspuns scurt: "Fara doar si poate!" Mai ramanea de stabilit data. Ei bine, aceasta a fost hotarata pentru 9 noiembrie. Cel putin, intr-un "joc" de razboi simulat la Institutul de Studii de Securitate Nationale (ISSN) din Cadrul Universitatii din Tel Aviv. Iar simularea incepea exact asa: "Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene..." Israelul nu l-a sustinut pe Barack Obama pentru un nou mandat, pentru ca din cauza lui "toate demersurile pentru a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare" au stagnat periculos de mult timp. Ministrul american al Apararii, Leon Panetta, a insistat ca liderii israelieni sa amane orice actiune militara pana dupa alegeri.

Liviu Voinea: Statul e mai eficient ca firmele private!

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, care propunea taxa pe piscina si prime pentru cei care-si toarna vecinii la Fisc, sustine ca firmele private sunt de vina pentru "gaura" din economie. Voinea a declarat ieri ca firmele private din Romania trebuie sa se disciplineze financiar si ca pierderile din economie sunt, in proportie de 10%, in sectorul de stat si de 90% la firmele private. " Statul este mult mai disciplinat financiar decat sectorul privat, se restructureaza mai greu, mai incet, cum poate, sub presiune, dar o face",a spus Voinea. Concluzia lui pare cel putin bizara, atata vreme cat marile companii de stat ramase inca in economie au datorii de peste 700 de milioane de euro (Oltchim, de exemplu) sau se afla in insolventa (Hidroelectrica).

LA ZI: Pericol! Sistemul energetic, la un pas de colaps!

Dupa ce Nuclearelectrica a anuntat ca un reactor al Centralei de la Cernavoda s-a inchis automat, se aude ca si centrala electrica de la Brazi se va opri, iar hirdocentralele nu au suficienta apa in lacurile de acumulare. Desi suna absurd, pare ca e aproape un noroc faptul ca economia romaneasca functioneaza la relanti, altfel evenimentele recente si cele iminente in domeniul energeticii romanesti ar fi pus pe avarie industria. De fapt, pe avarie este - sau poate fi in curand - sistemul energetic national, deoarece au aparut defectiuni si probleme pe toata linia.

A inceput numaratoarea inversa pentru Siria

Premierul britanic, David Cameron, i-a transmis lui Barack Obama ca prioritatea sa trebuie sa fie interventia militara in Siria. Cameron a declarat ca Turcia, care conduce "ostilitatile" impotriva Siriei, a pregatit o strategie cu NATO, care prevede folosirea de rachete Patriot pentru a asigura o zona tampon in Siria. Turcia a amanat operatiunea pana dupa alegerile din SUA, iar acum asteapta semnalul de la Obama. Premierul britanic, foarte activ in ultima perioada, i-a propus si lui Bashar al-Assad un "culoar sigur" de iesire din tara, direct in bratele Tribunalului de la Haga. Presedintele sirian, intr-un interviu acordat postului rus de limba araba Rusiya al-Yum, a declarat: "Nu sunt o marioneta. Sunt sirian, traiesc si voi muri in Siria".

PUTEREA

De 20 de ani ne ruinăm singuri, deşi stăm pe zăcăminte auro-argentifere de 54 de miliarde de dolari. Groparii aurului românesc

Cu 400 de ani mai devreme de jaful înfăptuit de Împăratul Traian, macedoneanul Lisimah, mâna dreaptă a lui Alexandru cel Mare, a poftit la aurul geto-dacilor aflaţi sub domnia unuia dintre cei mai diplomaţi regi ai lumii antice, Dromichete. De atunci, toate imperiile, fie ele de la Est sau de la Vest, au rupt bucăţi însemnate din munţii noştri auriferi. Dar, dacă în perioadele de bejenie, furtul aurului poate fi adnotat la pierderi colaterale, din '89 nu mai poate fi vorba decât despre lipsă de patriotism, de indolenţă şi ticăloşie din partea liderilor care ne administrează destinele. Ne-a cocoţat Dumnezeu pe o colină plină cu aur, argint, cupru, molibden, uraniu şi reniu, iar noi stăm cu mâna întinsă la cămătarii mileniului III ca să ne înglodăm în datorii, pentru că aşa au vrut alde Petre Roman, Radu Vasile, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc şi, ultimul pe listă, Mugur Isărescu.

Stagnare generală pe piaţa asigurărilor: Preţul poliţelor RCA, necunoscuta anului 2013

În urma bătăliei preţurilor dintre marii asigurători, preţurile asigurărilor auto obligatorii au rămas scăzute, în condiţiile unei creşteri generalizate a nivelului despăgubirilor, afirmă reprezentanţii companiilor. Practic, pentru a nu înregistra pierderi, asigurătorii ar trebui să crească tarifele, dar nu o fac, de teama pierderii clienţilor. Potrivit experţilor în asigurări, această piaţă ar putea evolua, anul viitor, pe acelaşi trend descendent pe care l-a avut în ultimii patru ani sau, în cel mai bun caz, să stagneze. Singura şansă pentru o creştere modestă ar fi revirimentul pieţei de leasing, cu care firmele de asigurări au fost puternic interconectate. Omniasig: Poliţele RCA, dificile şi neprofitabile.

Dan Radu Ruşanu, antiprivatizare

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat, într-un interviu la RFI, că acordul cu FMI ar trebui renegociat şi că nu este de acord cu privatizarea unor companii "de importanţă strategică, precum CFR Marfă, Transgaz sau Transelectrica, în condiţiile în care alte ţări din UE nu procedează la fel". Ruşanu mai crede că "orice discuţie astăzi cu FMI este superfluă" şi că vizita misiunii Fondului ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2013, nu în aceste zile.

ROMANIA LIBERA

Drumul medicului de la plicul cu bani la salariul de 10.000 de euro

Trecerea de la statutul de rezident într-un spital de stat, care are un salariu de mizerie şi este nevoit să trăiască din şpagă, la cel de doctor respectat în lumea medicală şi plătit ca în Occident poate dura mulţi ani. De cele mai multe ori însă această trecere nu are loc niciodată. În Capitală, spre exemplu, se estimează că unul din zece medici câştigă legal peste 10.000 de euro pe lună. RL a încercat să afle cum se poate ajunge la împlinire profesională şi materială într-un sistem din care cei mai mulţi vor să fugă.

Cum a dinamitat Rusia pacea Basarabiei după destrămarea URSS

Unităţi întregi, inclusiv unele de blindate, au fost puse de ruşi la dispoziţia regimului separatist de la Tiraspol, pentru a lupta împotriva autorităţilor legitime de la Chişinău. Rusia se află în plină ofensivă imperialistă, iar mulţi dintre partenerii occidentali ai României şi ai Republicii Moldova se prefac că nu observă acest lucru. Una dintre ţintele imperialismului rusesc este reprezentată de Transnistria, o parte a Republicii Moldova care se află sub controlul unui regim nelegitim, corupt şi care a devenit o adevărată placă turnantă a organizaţiilor criminale din regiune. Sub pretextul unui acord de tranzit încheiat între Rusia şi Ucraina, care urma să permită retragerea armamentului rusesc din Transnistria, actualii conducători ai Rusiei modernizează armamentul trupelor de ocupaţie aflate ilegal în enclava separatistă.

De ce realegerea lui Obama este o veste PROASTĂ pentru România

Realegerea previzibilă a preşedintelui american, Barack Obama, este o veste proastă pentru America, este o veste proastă pentru lume în general şi este o veste proastă pentru România în particular, în pofida producţiilor encomiastice ale filoamericanilor de duminică pe care le puteţi citi/auzi zilele acestea. Doi ani de campanie electorală neîntreruptă, câteva mii de miliarde de dolari datorie la bugetul federal şi şase miliarde de dolari aruncaţi pe 1.200.000 de clipuri electorale mai târziu şi America este în acelaşi loc în care se afla după alegerile de acum doi ani: Barack Obama este în continuare preşedinte,

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii de afaceri către politicieni: Jocul vostru politic ne îngroapă. Opriţi-vă şi umpleţi golul dintre România economică şi cea politică

Lipsa de viziune a clasei politice şi sabotajul reciproc riscă să distrugă orice credibilitate în faţa investitorilor străini. Exasperaţi de incertitudinea politică, de situaţia economică ce pare să nu ofere nicio perspectivă, de un blocaj al plăţilor, revoltaţi de populismul şi de lipsa de curaj a partidelor şi a liderilor lor, oamenii de afaceri lansează un atac abia mascat la adresa clasei politice: după ce că sunteţi lipsiţi de viziune, vă mai şi sabotaţi unii pe alţii, riscând, pentru toţi, să ne pierdem credibilitatea în ochii partenerilor străini; încetaţi să mai promiteţi scăderi de taxe, ceea ce vrem este stabilitate fiscală. Oamenii de afaceri au nevoie de un dialog real şi constant, transparent, cu autorităţile în aşa fel încât să se umple golul dintre România economică şi cea politică, spune Sorin Mîndruţescu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane şi şeful de la Bucureşti al gigantului american Oracle

Barbu Văcărescu-Floreasca: noul pol imobiliar de 1 mld. euro

Într-un cerc cu o rază de circa 500 de metri, în jurul staţiei de metrou Aurel Vlaicu, de câţiva ani a început dezvoltarea noului pol imobiliar al Capitalei, care până în 2015 ar putea atra­ge investiţii estimate de ZF la aproape un miliard de euro, în cazul în care toate proiectele propuse vor fi realizate. Până în prezent în zonă au fost realizate investiţii de circa 250 mil. euro, iar alte trei proiecte de circa 300 mil. euro sunt în prezent în lucru, şi anume Sky Tower, mallul Promenada şi primele două clădiri ale proiectului Floreasca Park - imobile care vor fi date în folosinţă în următorul an. Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, suedezii de la Skanska, Robert Neale sau italienii de la Nusco deţin sau sunt în curs de achiziţie a unor terenuri în zonă, majoritatea cu planuri pentru începerea construcţiei anul viitor.

Romgaz este la un pas de clubul miliardarilor în euro

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, ar putea ajunge anul acesta la afaceri de un miliard de euro dacă ritmul de creştere din primul semestru se va conserva până la finalul anului. Astfel, potrivit celor mai recente informaţii disponibile, în primele şase luni ale anului compania a ajuns la afaceri de aproape 2,2 miliarde de lei (500,5 milioane de euro), în creştere cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut. Dacă firma îşi va conserva acest ritm de creştere, Romgaz ar putea intra în 2012 în clubul firmelor cu afaceri de peste un miliard de euro. Anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, doar 11 companii din România au generat un business de peste un miliard de euro, printre ele numărându-se Petrom, Rompetrol, Kaufland sau ArcelorMittal Galaţi.

Programul de guvernare al USL: impozit progresiv pe salarii, CAS redusă la angajator

Programul fusese lansat încă din primă­vara lui 2011, când USL era în opoziţie, diferenţa, acum că este la putere, fiind aceea de nuanţă, o nuanţă importantă având în vedere că unele dintre măsurile propuse va trebui să fie agreate şi de către finanţatorii interna­ţionali ai României. Ca filosofie însă, programul este structurat pe reducerea fiscalităţii şi pe revenirea, la finalul celor patru ani de guvernare, la TVA de 19%, după ce în 2010 aceasta fusese majorată la 24%. Premierul Victor Ponta a susţinut ieri la evenimentul de lansare a programului, că Uniunea are patru direcţii strategice priori­tare pentru dezvoltarea României în perioada următoare - agricultura, ener­gia, reindustrializarea, infrastruc­tura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb