REVISTA PRESEI 09.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 decembrie 2013

ADEVARUL

Chevron a anunţat că îşi reia activitatea în perimetrul de la Siliştea

Compania Chevron a anunţat, duminică dimineaţă, că a reluat operaţiunile de montare a primei sonde din România în perimetrul de la Siliştea. Potrivit unui comunicat de presă, compania americană a confirmat că va reîncepe lucrările la Pungeşti, acolo unde peste 500 de protestatri din toată ţara au reuşit, sâmbătă, să spargă cordonul de jandarmi şi să rupă gardul ce împrejmuia şantierul. În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Factorul Porumboiu. Ce spune cel mai influent om de afaceri din Vaslui despre scandalul Pungeşti

Odată cu escaladarea disputei de la Pungeşti, privind exploatarea gazelor de şisit, au început să răzbată tot mai insistent informaţii privind potenţiala implicare în acţiunile anti-Chevron a celui mai puternic om de afaceri din Vaslui, Adrian Porumboiu. Una dintre aceste informaţii, provenită din surse credibile ale ziarului "Adevărul", spune că ziarul local "Vremea Nouă", care derulează o campanie virulentă împotriva companiei Chevron, ar fi finanţat de firme controlate de Porumboiu. De altfel, directorul ziarului, Lucian Timofticiuc, este una dintre cele mai puternice voci din rândul protestatarilor care s-au confruntat cu jandarmii. Pe de altă parte, mai mulţi membri ai galeriei echipei de fotbal FC Vaslui, patronată oficial până nu demult de acelaşi Porumboiu, au participat activ la proteste, iar unul dintre liderii acesteia, Marius Ignat, a fost chiar reţinut de jandarmi la ultimele incidente. Deşi nu s-a pronunţat asupra scandalului, Adrian Porumboiu susţine că pentru stingerea acestui conflict ar trebui ca oamenilor să li se spună întregul adevăr despre gazele de şist. Oricum, susţine omul de afaceri, sunt şi alte soluţii pentru creşterea economică, dar nu ar fi dorite.

Greva şoferilor va lăsa magazinele goale. Nimic nu-i mai poate opri pe transportatori

Aşa cum avertizaseră de mai multă vreme, şoferii reprezentaţi de Confederaţia Naţională Rutieră opresc astăzi maşinile şi întreaga activitate specifică, lucru care va duce în primul rând la imposibilitatea ca magazinele să se mai aprovizioneze cu marfă. Contactat de "Adevărul", Augustin Hagiu - unul dintre fondatorii Confederaţiei - a confirmat duminică seara că şoferii sunt hotărâţi şi "unii vor înceta activitatea chiar din această noapte, iar cei mai mulţi de la primele ore ale dimineţii". Creşterea accizei, "cea mai grea lovitură" Transportatorii susţin că "au epuizat toate căile diplomatice" în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă lovitură din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi.

Ucraina: sute de mii de oameni au cerut demisia preşedintelui. Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Kiev, Ucraina. Aproape jumătate de milion de oameni a blocat capitala ucraineană cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, a cărui apropiere de Kremlin a stârnit manifestaţii antiguvernamentale care continuă de o săptămână fără întrerupere. Protestatarii au dărâmat monumentul lui Vladimir Lenin din centrul capitalei Kiev, un simbol al trecutului sovietic. Sutele de mii de protestatari care au fost prezente pe străzile din Kiev în această duminică i-au dat un ultimatum de 48 de ore preşedintelui Ianukovici. Gestul său de a renunţa la traseul european este considerat un act de trădare, fapt care a determinat milioane de ucrainieni să iasă în stradă în ultima săptămână. Manifestanţii cer demisia preşedintelui, dar mulţi dintre ei au plătit cu propriul sânge pentru participarea la protestele anti-guvernamentale. Care va fi reacţia guvernului?

Albii din Africa de Sud se tem pentru viaţa lor. Cum va arăta ţara după moartea eroului Nelson Mandela?

Cea mai mare parte din minoritatea albă care trăieşte în Africa de Sud laudă reconcilierea între cele două rase, însă există şi cetăţeni de culoare albă care se tem pentru siguranţa lor atunci când ceremoniile funerare se vor încheia. Aceştia cred că dispariţia luptătorului împotriva apartheidului va permite izbucnirea violenţelor între negri şi albi, iar ura împotriva minorităţii afrikaner nu va mai fi controlată. "Sunt destul de indiferent, sincer", a spus Dirk Smit, sud-african de culoare albă despre moarte fostului preşedinte Nelson Mandela, cel care a fost închis aproape trei decenii şi care şi-a riscat viaţa de nenumărate ori pentru a obţine egalitate între albi şi negri. "Este corect să-l numeşti terorist. Nu ar trebui să uităm că şi el a ucis foarte mulţi oameni", a continuat tânărul. Este riscantă orice critică la adresa lui Mandela în această perioadă atât de recentă faţă de moartea sa, în timp ce comunitatea internaţională nu conteneşte în a-i aduce elogii şi a-l deplânge.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat ieri, la emisiunea "După 20 de ani", modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%. Se putea face bugetul pe 2014 fără acciza pe combustibil, dar cu un deficit mai mare. Pe încasările din primele nouă luni ale anului s-a estimat o inflaţie şi am ajuns la o sumă totală a veniturilor. Nu sunt rezerve în buget, sunt în trezorerie, există acest faimos buffer, care să acopere aproximativ cinci luni de finanţare. Ele nu sunt în buget, sunt în trezorerie. Golul de 5 miliarde de lei s-a umplut cu mai multe măsuri, printre care şi această acciză, care aduce 2,6 miliarde de lei. Încasările din aceste măsuri intră la comun. Este rezultatul negocierilor dintre Guvern şi FMI.

Încă o problemă în sistemul financiar: băncile trimit acasă banii deponenţilor, nu pe cei din rambursările la credite

Banca Naţională a României (BNR) a constatat, în urma unor verificări, că băncile străine din România scot din ţara noastră mai mulţi bani din surse atrase şi nu din credite rambursate, a a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul băncii centrale. "Problema este cât va creşte în continuare neperformanţa. Pentru că verificări recente pe care le-am facut în sistemul bancar - şi le-am făcut datorită unor suspiciuni pe care le aveam şi care apoi s-au confirmat - ne arată că banii plecau prea rapid în afară, în condiţiile în care creditele nu se rambursau în acelaşi ritm. Adica banii trimişi în afară proveneau nu din rambursări de credite ci din surse interne atrase", a afirmat Cinteză, în cadrul unui forum, potrivit Hotnews.ro.

A mai căzut un mit: Germania a folosit paradisuri fiscale şi firme-fantomă înregistrate în Irlanda pentru a-şi cosmetiza deficitul

Statul german, lăudat constant pentru politicile sale economice şi critic acerb al paradisurilor fiscale, a folosit companii înregistrate în Irlanda pentru a-şi masca deficitul, scrie Forbes, care citează o investigaţie a Der Spiegel. În Uniunea Europeană, Germania este cel mai înverşunat critic al paradisurilor fiscal şi nu a ratat momentul pentru a critica deseori o serie de state precum Irlanda, Olanda, Luxemburg sau Cipru pentru uşurinţa cu care aceste state permit multinaţionalelor să ocolească taxele în statele europene prin înfiinţarea unor vehicole speciale în aceste state. În 2010, când Irlanda a apelat la ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, Germania a fost cel mai mare critic al taxei de 12,5%, care permite ca majoritatea multinaţionalelor ce operează în Uniunea Europeană să îşi aibă cartierul general în Dublin. Numai că irlandezii nu au renunţat la aceasta. Ei bine, acum aflăm că exact guvernul german a folosit chichiţele fiscale irlandeze pentru beneficii proprii.

CAPITAL

Jonglerii cu creditele neperformante, pe banii deponenţilor

Bancherii raportează greşit creditele neperformante şi încearcă să acopere din banii deponenţilor români pierderile generate cu finanţarea băncilor-mamă, în perioada de boom. Beculeţul roşu s-a aprins la Banca Naţională după ce s-au văzut datele raportate pentru luna iulie, iar suspiciunile au crescut după analiza situaţiei bilanţurilor din septembrie. "Am văzut că sursele atrase de la băncile-mamă - pasivele externe - au scăzut brusc la doar 66,4 miliarde de lei în septembrie anul acesta. Vârful fusese de 88 miliarde de lei în decembrie 2008. Ne-am speriat, pentru că banii aceştia veniseră să dea credite în perioada de boom şi scădeau putenic, deşi nu scădeau la fel de mult şi creditele", a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, la seminarul EU-Cofile, organizat la Sinaia de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.

TOP 300 CAPITAL: În timp ce compania care deţine PRO TV trece prin greutăţi, Sârbu urcă tot mai sus în topul bogaţilor

În timp ce grupul CME care deţine PRO TV are o situaţie tot mai incertă, Adrian Sârbu urcă tot mai sus în topul bogaţilor. Conform ultimei ediţii a Top 300 Capital, mogulul de la PRO TV are o avere estimată la 110 milioane de euro şi a urcat pe locul 40 în clasamentul bogaţilor români. Cel mai influent om al mass-media din România ultimilor 20 ani, Adrian Sârbu, a avut un an 2012 total dezastruos la conducerea grupului media CME. În august 2013 Sârbu şi-a prezentat oficial demisia, deşi se vorbeşte că, de fapt, a fost demis. Mandatul tocmai îi fusese prelungit până în 2016, iar, potrivit contractului, salariul de bază fusese stabilit la 1,8 mil. dolari anual. Potrivit unei clauze din contract, Sârbu ar fi urmat să primească 3,6 mil. dolari în cazul întreruperii mandatului înainte de 2016.

Turnul de 23 de etaje pe care Papalekas vrea să îl ridice în Bucureşti este în grafic. Cât e chiria

Misteriosul om de afaceri Ioannis Papalekas se pregăteşte de construcţia unui turn de birouri lângă mallul Promenada din Capitală. După ce au fost demolate construcţiile de pe terenul unde până anul acesta a funcţionat showroom-ul Porsche Aviaţiei, muncitorii rad cu buldozerele ultimii copaci. Omul de afaceri grec are în plan pentru anul viitor ridicarea unui turn cu 23 de etaje. Demersurile în acest sens au fost deja făcute şi în luna septembrie a acestui an a fost obţinut certificatul de urbanism pentru organizarea şantierului pe Calea Floreasca nr. 201. Mai urmează autorizaţia de construcţie.

CURENTUL

Poliţia Vaslui a constituit "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti

Poliţia Vaslui a constituit "zonă specială de siguranţă" în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, în urma incidentelor care au avut loc în ultima perioadă în zona perimetrului deţinut de compania Chevron, numărul forţelor de ordine fiind suplimentat considerabil. O parte din comuna vasluiană Pungeşti, acolo unde compania Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist a fost declarată de Poliţie "zonă specială de siguranţă" pentru a preveni producerea unor noi incidente în zonă, transmite corespondentul Mediafax. Concret, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui, pe raza localităţilor Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean ce leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

Ponta, "bombardat" cu sondaje pozitive de către sociologii de casă ai PSD

Sondajele pozitive la adresa "preşedintelui Ponta" nu mai contenesc dinspre laboratoarele politice ale PSD, cele care l-au scos deja la încălzire pe Victor Ponta pentru Cotroceni. Chiar dacă nu s-a luat încă o decizie politică oficială în acest sens, PSD caută să testeze piaţa pentru a-l arunca pe Ponta în cursa prezidenţială. Numai în ultima săptămână, două sondaje care-l vizează pe Ponta preşedinte au fost câştigate de liderul PSD iar mass-media controlată de acest partid nu a pierdut ocazia de a face publicitate acestor rezultate. "Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, este personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere, fiind urmat într-un top al încrederii de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu, relevă un sondaj CSCI remis duminică Agerpres". Potrivit sursei citate, dintr-un eşantion total de 45%, 42% dintre respondenţi au spus că au încredere în Victor Ponta, 39% - în Sorin Oprescu, 28% - în Crin Antonescu. Cei trei politicieni sunt urmaţi în topul încrederii de următorii: Traian Băsescu - 25%, Mihai Răzvan Ungureanu - 22%, Cătălin Predoiu - 19%, Elena Udrea - 14%.

CURIERUL NATIONAL

Când se va instala panica în pieţele internaţionale?

David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan, spune că investitorii vor reacţiona violent atunci când îşi vor da seama că băncile centrale pierd controlul asupra sistemului financiar. Balonul speculativ este antrenat pe mai multe clase de active şi nu se va dezumfla treptat, ci va suferi un colaps. Şase ani de dobânzi zero au antrenat în pieţele financiare internaţionale baloane speculative la a căror spargere va suferi întreaga economie, spune David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners şi care în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan a ocupat funcţia de director al Office of Management and Budget (OMB). În opinia sa, pe multe clase de active preţurile sunt exagerate, ceea ce induce risc în sistemul financiar. "Este o chestiune de timp până când băncile centrale vor pierde controlul şi panica se va instala când oamenii vor realiza că aceste valori sunt masiv supradimensionate", a declarat Stockman pentru CNBC.

Industriaşii americani au ajuns la concluzia că exploatarea gazului de şist este prea puţin rentabilă

Săptămânalul britanic "The Economist" publică o analiză, de fapt un bilanţ al avantajelor şi dezavantajelor economice ale exploatării gazului de şist în SUA, material ce a atras atenţia presei internaţionale. Nimeni, subliniază "The Economist", nu neagă faptul că extracţia de gaz şi petrol de şist a transformat economia americană. Producţia americană de gaz de şist a crescut, din 2005 până în prezent, cu o treime, iar cea de petrol de şist cu 30%. La finele acestui an, Statele Unite vor ajunge pe primul loc în lume la producţia de gaz şi petrol de şist, depăşind Rusia şi Arabia Saudită, producătoare de gaze naturale şi petrol brut. Cu toate acestea, subliniază "The Economist", de ceva vreme, în afara ecologiştilor, au început să apară tot mai mulţi sceptici în privinţa beneficiilor reale ale gazului de şist. Patronul companiei Shell, Peter Voser, declara recent că unul din marile sale regrete, ca petrolist, este faptul că a investit 24 miliarde de dolari în forajele pentru prospectarea şi exploatarea gazului de şist. Vara trecută, compania sa a oprit investiţiile şi şi-a redus obiectivele în domeniul producţiei.

Corlăţean: Retorica unionistă poate afecta Republica Moldova

Retorica unionistă poate strica proiectul european al Chişinăului şi chiar "devenirea românească", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, referindu-se la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova, citează Mediafax. "Cine gândeşte şi simte româneşte nu trebuie să afirme în fanfară şi în faţa presei, neapărat, anumite chestiuni legate de "sângele apă nu se face", pentru că, dacă simţi româneşte, nu trebuie să mai afirmi acest lucru", a precizat Titus Corlăţean, avertizând că retorica unionistă "provoace dificultăţi, ridică obstacole şi poate strica proiectul european şi devenirea europeană şi - cine ştie, dacă ajută Dumnezeu - şi devenirea românească". "Problema este că acest proces al construcţiei europene pentru Republica Moldova este unul atât de complex şi de migălos, astfel încât, atunci când elefantul intră în vitrina de porţelan şi începe să tropăie, generează riscuri şi trezeşte suspiciuni, generează şi reacţii din partea unora care au nevoie de pretexte să mai tragă frâna de mână", a mai spus ministrul de Externe.

EVENIMENTUL ZILEI

JAFUL DE LA CFR. Din patrimoniul Căilor Ferate au dispărut 1.125 de vagoane

Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Transportului au constatat că garniturile există în acte, dar nu şi pe şine. Raportul arată că acestea au fost sustrase, lucru pentru care nu au primit nicio justifi carea din partea companiei. Potrivit raportului de control, Compania Naţională de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, condusă de George Micu, are în parcul său 2.529 de vagoane de marfă şi uz administrativ. Inspectorii au inventariat în timpul controlului 1.433 de vagoane de marfă şi de uz administrativ, pe care le-au găsit în teren. Despre diferenţa de 1.096 de vagoane, inspectorii menţionează în raportul lor că "se află în evidenţa contabilă, dar nu au fost identificate în teren". Pentru vagoanele de călători din parcul centralizat al CFR SA, situaţia inventarierii a fost următoarea: din totalul de 103 vagoane de călători aflate în evidenţa contabilă, au fost identificate în teren doar 74, celelalte 29 de vagoane nu au putut fi găsite. Prin urmare, CNCF CFR SA are în momentul de faţă un minus de 1.125 de vagoane.

Ponta are bani de pensii, dar generează o criză falsă

Deşi promulgarea bugetului asigurărilor sociale rezolvă problema pensiilor, USL continuă să sperie alegătorii că, din cauza lui Băsescu, ţara va fi în haos. "Este o situaţie fără precedent şi juriştii trebuie să-şi exprime opinia. Pensiile vor creşte, dar creşterea va fi plătită retroactiv dacă nu intră în vigoare toate legile. Bugetul asigurărilor sociale primeşte transferuri de la bugetul de stat", a spus Voinea la emisiunea "După 20 de ani" difuzată ieri de Pro Tv. Fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, a explicat pentru Evenimentul zilei unde a minţit Voinea. "Pentru acordarea majorărilor de pensii şi salarii nu este nevoie nici ca legea bugetului de stat, şi nici măcar cea a asigurărilor sociale, să fie aprobate. Există legea finanţelor publice 500/2002, care menţionează că, dacă nu există legile bugetelor pe anul viitor cu trei zile înainte de încheierea anului în curs, atunci majorările se acordă oricum", a explicat Ialomiţeanu.

JURNALUL NATIONAL

Horică şi Vasilică, "mărfuri" de export. Horia Georgescu şi Vasilică Dănileţ, călători în Kenia şi Panama pe "altarul" anticorupţiei

Vasilică Dănileţ şi Horia Georgescu au ajuns un fel de mărfuri de export pe care instituţii importante ale statului le etalează la manifestări internaţionale. Cei doi au un "palmares" de contestări greu de atins pentru persoane publice; ei prezintă însă România, ascunzând în spatele ecusonului scandaluri greu de băgat sub preş, dar care nu sunt trecute în CV-urile de recomandare. Cei doi ne-au atras atenţia prin "vigoarea" de promovare a rezultatelor călătoriilor pe care le-au efectuat recent, pe rute planetare. Interesant este că Dănileţ şi Georgescu aproape s-au călcat pe picioare în Panama City, unde au participat la două conferinţe care s-au succedat pe parcursul unei săptămâni, pe aceeaşi temă, în capitala micului stat istm din America Centrală.

Băsescu, despre cele 10 milioane de euro pe care urmează să le primească despăgubire iubitul fiice sale: "Măcar să primească cineva o groază de bani"

Aflat la cumpărături într-un supermarket din Bucureşti şi rugat să comenteze referitor la începerea activităţii comisiei "Călăraşi", preşedintele a spus că este "foarte bine". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că este foarte bine că luni îşi începe activitatea comisia parlamentară privind terenul achiziţionat de Ioana Băsescu, pentru că este un prilej ca politicienii să înveţe să fie cinstiţi şi să nu fure terenuri agricole de la ADS. Întrebat de faptul că iubitul fiicei sale Ioana Băsescu ar urma să primească 10 milioane de euro de la stat pentru un teren, preşedintele a replicat: "Aşa ştii tu? Hai, mă". "Măcar să primească cineva o groază de bani. Da', din câte ştiu, iar aţi avut o campanie de intoxicare", a mai spus Traian Băsescu, la insistenţele reporterului.

Piaţa PC-urilor, prăbuşire istorică

Anul care se încheie în curând va aduce cea mai mare scădere în vânzările de PC-uri: minus 10% faţă de 2012, arată raportul preliminar al firmei de cercetare de piaţă IDC. Livrările globale de PC-uri vor continua să scadă anul viitor, cu un ritm estimat de 3,8%, până la 300 de milioane de unităţi, nivel înregistrat ultima oară în 2008. Anul trecut, vânzările de PC-uri au scăzut cu 7%, iar declinul din 2013 va fi peste cel estimat iniţial de IDC, adică 9,7 procente. Consumatorii, inclusiv cei de pe pieţele emergente, renunţă rapid la desktopuri şi laptopuri, în favoarea unor aparate cu portabilitate mai mare: smartphone-uri şi tablete. Pentru prima oară într-un trimestru, vânzările de smartphone-uri le-au depăşit pe cele de PC-uri în perioada ianuarie-martie 2011. Raportul a fost de 488 de milioane de smartphone-uri vs 415 milioane de PC-uri.

Irlanda, cea mai bună ţară pentru dechiderea unei afaceri. Ce loc ocupă România în topul Forbes

Mediul de afaceri din România nu este prea prietenos cu investitorii. Concluzia apare în cel mai nou clasament realizat de revista Forbes, ce stabileşte care sunt cele mai bune state în care să îţi deschizi o afacere. Topul analizează 145 de economii din întreaga lume, iar România s-a clasat pe locul 51, după Rwanda, dar şi după Cipru şi Spania, state care se confruntă de aproape cinci ani cu o criză financiară fără precedent. În faţa României s-au clasat şi Ungaria, dar şi Bulgaria, ţară considerată ca fiind cea mai săracă din Uniunea Europeană. Specialiştii Forbes au identificat şi câteva dintre motivele pentru care România nu este prea atractivă pentru cei care vor să-şi deschidă o afacere - corupţia, birocraţia, taxele prea multe şi prea mari şi insuficienta protecţie oferită investiţiilor. Cea mai buna ţară în care să începi o afacere este Irlanda, urmată de Noua Zeelandă şi Hong Kong.

NATIONAL

Se infiinteaza un nou serviciu secret: SISS!

Daca exista vreun domeniu in continua expansiune in Romania zilelor noastre, acela cu siguranta este cel informational. Iar pe langa faptul ca serviciile secrete si-au conservat sistematic influenta manifestata in societatea romaneasca, iata ca, mai nou, va aparea o noua structura de informatii. Este vorba despre Serviciul de Informatii al Sistemului Sanitar - SISS, a carei viitoare activitate predilecta va fi combaterea fenomenului deja generalizat al coruptiei, flagel care macina de ani buni medicina romaneasca. Este suficient sa amintim ca, in urma unui experiment asemanator, si anume aparitia DGA la nivelul Ministerului de Interne, mii de cadre ale MAI au fost cercetate si multe dintre ele chiar arestate, in fiecare an de la infiintare.

"Caracatita Rusanu" a acaparat si transportul aerian!

"National" continua seria dezvaluirilor despre modul in care gruparea coordonata de Dan Radu Rusanu a reusit sa-si infiltreze oamenii de casa la conducerea celor mai importante companii de stat. Desi, in marea majoritate a cazurilor, singurul atu care i-a recomandat pentru accederea in Consiliile de Administratie vanate a fost doar loialitatea oarba fata de cel supranumit si "stapanul banilor". Un caz concret este cel al actualului director general al Companiei Nationale "Aeroporturi Bucuresti" SA. Pentru ca Liviu Radu s-a capatat nu doar cu sefia la Aeroportul Otopeni, dar si cu alte functii al naibi de bine platite in diverse consilii de administratie ale celor mai profitabile companii de stat. Iar Liviu Radu nici macar nu este protejat direct de Rusanu, el indeplinand doar rolul de sot al lui Carmen Radu, adevaratul om de casa al "stapanului banilor".

PUTEREA

Multimilionarul Dan Adamescu asigură traficul de date securizate de STS

Afacerile multimilionarului Dan Adamescu în domeniul telecomunicaţiilor speciale sunt cel puţin discrete. Numele omului de afaceri nu a fost asociat în mass-media cu STS, deşi este, de ani de zile, unul dintre furnizorii strategici de echipamente tehnice pentru infrastructura de gestiune a apelurilor securizate ale instituţiilor publice. În joc sunt sume de zeci de milioane de euro. Adamescu a surclasat competitori puternici ca Siemens sau Omnilogic în cursa pentru aceste contracte. Disputa a fost tranşată în culise, iar cele două companii s-au retras în linişte deplină, în 2007, din bătălia pentru contractul de furnizare a "echipamentelor de comutaţie voce", arbitrată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în favoarea Topex - firmă controlată, la acea dată, de Adamescu. Tranzacţia din 2007 i-a asigurat, pentru următorii ani, "din motive tehnice", un client sigur şi bun-platnic: statul.

Sumă record! Chitara electrică a lui Bob Dylan, vândută la licitaţie

Chitara electrică a lui Bob Dylan a fost vândută la licitaţie pentru o sumă record. Chitara, folosită în timpul faimosului său concert din Newport din 1965, a fost vândută pentru suma record de 965.000 de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate vineri, la New York. Chitara Fender Stratocaster, din 1964, a fost folosită de Bob Dylan în timpul festivalului folk din Newport, Rhode Island, pentru a interpreta trei piese noi, care nu au fost însă pe gustul publicului, obişnuit cu chitara acustică, informează contactmusic.com.

ROMANIA LIBERA

Reţeta-surpriză. Cum au ajuns şomerii de la Nokia o poveste de succes

Deşi pare incredibil, modul în care mai mulţi şomeri din România s-au recalificat profesional, cu ajutorul ­banilor europeni, a ajuns un model pentru Uniunea Europeană. Ca surpriza să fie şi mai mare, trebuie să ­spunem că cea care a reuşit această performanţă este o instituţie a statului. Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, a reuşit să găsească soluţia la cele două probleme sociale de la Jucu şi de la Câmpia Turzii, cu ajutorul fondurilor europene. El a propus două proiecte inovatoare, ambele finanţate direct de către Comisia Europeană, prin intermediului Fondului European de Ajustare la Efectele Globalizării. Iar consecinţele acestor proiecte sunt spectaculoase. Toţi informaticienii care lucrau la divizia de cercetare-dezvoltare a Nokia şi-au găsit de lucru. Ironia sorţii, unii dintre ei lucrează acum pentru alte firme chiar în birourile care erau folosite până acum de Nokia. Iar dintre angajaţii de la fabrica de telefoane mobile din ­Jucu, 83 la sută şi-au găsit deja de lucru.

Cazul Bechtel: Cele cinci ilegalităţi în faţa cărora controlorii lui Victor Ponta au închis ochii

Raportul Corpului de Control al premierului Victor Ponta, prezentat zilele trecute, trece sub tăcere grave nereguli săvârşite de miniştrii PSD şi PNL la semnarea şi gestionarea contractului, fiind focalizat doar pe cele ale miniştrilor PDL. Prima mare ilegalitate, şi poate cea mai gravă, este modul în care a avut loc semnarea contractului în martie 2004. La acel moment guvernul era condus de Adrian Năstase, ministerul Transporturilor de Miron Mitrea, iar şef al Corpului de Control al primului era chiar Victor Ponta, premierul din zilele noastre. Momentele de acum zece ani au fost presărate de mai multe nereguli, grave. Prima neregulă: contract fără licitaţie. A doua neregulă: Obligaţia finanţării s-a evaporat. A treia neregulă: Bechtel, scutiţi de taxe vamale. A patra neregulă: Inexistenţa preţului ferm. A cincea neregulă: Bani plătiţi pe lucrări neverificate.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul pregăteşte în secret un pachet de măsuri pentru relansarea consumului

Guvernul pregăteşte pentru începutul anului viitor un pachet de măsuri pentru relansarea consumului, care să nu afecteze resursele bugetare, a declarat Liviu Voinea, ministrul bu­getului. El nu a dorit să ofere mai multe detalii pe această temă. Acest pachet de relansare a consumului, veriga slabă a economiei din acest moment, va fi discutat cu FMI şi Comisia Europeană, iar dacă va fi acceptat, va fi anunţat de premier la începutul anului. În ciuda faptului că anul acesta au fost reîntregite salariile bugetarilor şi s-au majorat pensiile, injectându-se în economie un plus de aproape un miliard de euro, consumul nu a crescut, la zece luni înregistrându-se un minus de 0,3% faţă de anul anterior, ceea ce ţine pe loc activitatea economică internă, încasările comercianţilor fiind la limita de avarie, iar statul nu are venituri din taxe şi impozite.

Executivii Ford văd B-Max ca un best-seller, dar uzina e oprită

Oficialii Ford Motor Company spun că activitatea uzinei de la Craiova este importantă pentru companie, în contextul în care acolo sunt produse două motoare EcoBoost, dar şi modelul de clasă mică B-Max, cu toate că uzina a avut opriri de producţie în fiecare lună din a doua jumătate a anului. Următoarea miză pentru Craiova este modelul Ka prezentat săptămâna trecută de către Ford şi care ar putea fi asamblat în România, fiind proiectat pe aceeaşi platformă tehnică cu B-Max, lansarea sa fiind programată pentru anul 2015.

Guvernatorul BNR nu a fost cel care a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni şi nici nu vrea să fie arbitru sau mediator între preşedinte şi premier

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Băses­cu şi premierul Victor Ponta pe tema bugetului de stat şi a scrisorii de in­ten­ţie cu Fondul Monetar Internaţional şi nici nu vrea să fie arbitru sau me­dia­tor între cei doi, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Pentru prima dată, Vasilescu aduce explicaţii privind participarea guvernatorului la întâlnirea de marţea trecută de la Cotroceni, răspunzând câtorva întrebări, începând de la cine a iniţiat întâlnirea până la poziţia guvernatorului faţă de acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană. "Faptul că a semnat scrisoarea de intenţie (Mugur Isărescu - n. red.) nu mai are nevoie de niciun comentariu." Banca Naţională nu a dat niciun comunicat după întâlnirea de la Cotroceni fiindcă respectă riguros conduita pe care i-o impun astfel de împrejurări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb