REVISTA PRESEI 10.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 martie 2016

ADEVARUL

UE prelungeşte cu şase luni sancţiunile impuse Rusiei

Ambasadorii statelor membre UE au convenit miercuri să prelungească sancţiunile impuse unui număr de 146 de persoane şi 37 de entităţi care, acuză UE, au beneficiat de pe urma anexării Crimeii de către Rusia sau au acţionat împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei. Sancţiunile impuse celor de pe această listă urmează să fie prelungite cu şase luni. Pe listă figurează, între alte nume, cel al vicepremierului rus Dmitri Rogozin, al consilierului prezidenţial rus Serghei Glaziev şi al lui Dmitri Kiseliov, considerat şeful propagandei la Kremlin. Între entităţile sancţionate se află o serie de firme din Crimeea şi diverse batalioane ale separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Statele Unite au anunţat cu o săptămână în urmă, miercurea trecută, că au prelungit sancţiuni similare, constând în blocarea activelor şi interdicţia eliberării de vize.

Rusia ameninţă Occidentul pe toate fronturile: atacă interesele SUA, NATO şi UE în întreaga lume

În data de 9 februarie, au avut loc audierile responsabililor în domeniul securităţii şi a intelligence-ului american în faţa comitetelor pentru Apărare şi pentru Intelligence ale Senatului SUA. Şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA, James Clapper, a prezentat un raport în faţa Congresului SUA despre pericolul care poate proveni din ţările străine, oprindu-se în particular la pericolul din partea Rusiei. Aici raportul este extrem de critic şi de specific şi indică multiple direcţii: cibernetic, rachete cu rază mică şi medie de acţiune, bruierea sateliţilor şi comunicaţiilor cosmice. În ceea ce priveşte ameninţările clasice, ameninţarea în zona Arctică, războaiele din Ucraina şi Siria şi presiunile militare asupra statelor vecine sunt cele mai periculoase, ca şi dorinţa Moscovei de a se afirma ca hegemon în cadrul Eurasiei.

Simularea la proba obligatorie a profilului pentru examenul de Bacalaureat

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut miercuri simularea la proba obligatorie a profilului pentru examenul de Bacalaureat. Dacă la Istorie subiectele au fost accesibile, iar elevii pot obţine cu uşurinţă nota 8, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care au dat simularea la Matematică. Cei mai mulţi vor lua 5 sau 6, arată dascălii, care sunt de părere că subiectele au fost mai dificile decât cele care s-au dat la Bac anul trecut. De altfel, luni peste 345.000 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea la Limba şi literatura română la Bacalaureat. Subiectele le-au dat însă de furcă elevilor. Profesorii de Română spun că cel mai probabil elevii s-ar putea trezi cu note destul de mici, în condiţiile în care gradul de dificultate a fost de nivel mediu spre greu. "O să le fie dificil să ia nota 8", au arătat dascălii.

Codruţa Kovesi: DNA are nevoie de echipe de filaj şi logistică de interceptare a comunicaţiilor

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizează în proiectul de management, pus în dezbatere publică de Consiliul Superior al Magistraturii, că este necesară dezvoltarea Serviciului tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, având în vedere modificările viitoare în modul de administrare a probelor ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea articolului de lege care reglementează interceptările. Este necesară dezvoltarea Serviciul tehnic, prin suplimentarea resurselor umane şi materiale, dar şi prin asigurarea unor forme de pregătire profesională specifică", arată Kovesi.

CCR versus SRI. Când mai-binele e duşmanul binelui

Toată nebunia creată de decizia Curţii Constituţionale privind interceptările telefonice efectuate de SRI în dosarele penale ilustrează cum nu se poate mai bine zicala că mai-binele e duşmanul binelui. Autorii noului Cod de procedură penală au vrut să clarifice mai bine o situaţie şi, probabil fără să vrea, mai mult au încurcat-o. Curtea Constituţională a publicat miercuri mult aşteptata decizie prin care a statuat, practic, că interceptările realizate de SRI la cererea procurorilor sunt neconstituţionale, pe motiv că serviciul secret nu este organ de cercetare penală. Pe bună dreptate, se pune întrebarea: de ce vreme de 25 de ani implicarea SRI nu a fost o problemă, întrucât a fost declarată constituţională în mai multe rânduri, şi a devenit neconstituţională tocmai acum? Răspunsul e dezarmant: între timp s-a schimbat Codul de procedură penală şi, spre deosebire de vechiul Cod, unde era reglementată mai vag, chestiunea interceptărilor a fost redactată mai detaliat

Preot cu Audi A6, acuzat de bişniţă cu bilete la meciul România-Spania

Preotul Tudor Sumandea, care slujeşte la biserica din comuna Budeşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, a intrat în gura enoriaşilor şi în vizorul Arhiepiscopiei Cluj, fiind bănuit că face speculă cu bilete la cel mai aşteptat meci de fotbal al momentului. După ce a fost deconspirat în timp ce negocia pe Facebook preţul biletelor cu potenţiali cumpărători, preotul, posesor al unui Audi A6, a venit imediat cu o variantă cel puţin interesantă: cineva îl duşmăneşte şi i-a furat identitatea virtuală. Duminică, 27 martie, în Cluj-Napoca se va desfăşura meciul amical de fotbal România-Spania. Interesul pentru această competiţie a fost uriaş, astfel că cele 28.000 de bilete puse în vânzare de către FRFs-au epuizat în doar câteva ore. Preţurile biletelor, stabilite de Federaţia Română de Fotbal, sunt considerate de lux. Un bilet la peluze costă 50 de lei, un tichet la tribuna I ajunge la 100 de lei, iar unul la tribuna a doua costă 200 de lei. La zona VIP, preţul unui bilet ajunge şi la 600 de lei.

Hoţii au "spart" un magazin, însă au furat un singur obiect din el

Hoţii au dat dovadă de ingeniozitate atunci când au jefuit magazinul sătesc dintr-un sătuc aflat la 10 kilometri de Vaslui. Cazul din judeţul Vaslui ar putea ajunge cu uşurinţă problemă de perspicacitate. Hoţii au dărâmat cu totul uşa magazinului din sat. Culmea este ca aceştia nu au furat produse alimentare, ori de igiena si nici măcar nu s-au atins de sticlele cu alcool. Ei au luat caietul pe care erau trecuţi clienţii ce cumpărau "pe datorie", după cum relatează cei de la Europa FM. Acum, misiunea poliţiştilor de a-i prinde pe făptaşi este cu atât mai grea cu cat aproape toată comunitatea practica aceasta forma de "plată", deci foarte mulţi ar fi avut un motiv să o facă.

De ce nu se simte creşterea economică în buzunarul românilor

România are una dintre cele mai mari creşteri economice dintre statele Uniunii Europene, dar acest lucru nu se simte în buzunarele românilor din cauza faptului că la noi competitivitatea este bazată pe salarii mici, chiar dacă numărul de ore lucrate a crescut în ultimii ani. Mai mult, ţara noastră se află şi în topul sărăciei, iar aceasta chiar a urcat în ultima vreme, în pofida faptului că România a redevenit "tigrul Europei". In România, competitivitatea este bazată pe salarii mici, nu pe calitate, ceea ce explică acest paradox. Modul în care este plătită munca este problematic. Potrivit statisticilor oficiale, repartiţia venitului naţional net este de 60-65% către angajaţi în statele occidentale, restul revenind oamenilor de afaceri. În România, proporţia este inversă. Astfel, în ţara noastră angajaţii primesc 39,7% din veniturile generate la nivel naţional, în timp ce patronii preiau restul, potrivit Hotnews.ro. Acest procent era de 50% în anul 2000, dar s-a deteriorat rapid după criza economică.

Ţiriac vinde turneul de tenis, care se desfăşoară în fiecare an la Bucureşti

Ţiriac a anunţat ieri că a decis să ia o decizie radicală pentru sportul românesc, care îşi va pierde unul dintre puţinele repere importante de pe harta evenimentelor. Concret, Ion Ţiriac vinde turneul de tenis, care se desfăşoară în fiecare an la Bucureşti, în luna aprilie, turneu din categoria 250 ATP "Am făcut tot ce se putea pentru ca acest turneu să continue. Dar de acum gata, turneul se vinde! Nu pot să-mi bat joc de numele meu, poziţia mea şi trecutul nostru. Îl includ aici şi pe domnul Ilie Năstase", a declarat în urmă cu puţin timp Ion Ţiriac. Una dintre cauzele acestei decizii este lipsa autorizaţiei de la pompieri pentru arena construită în 1972. Turneul BRD Năstase-Ţiriac Trophy are loc la Bucureşti, încă din 1993. În acest an, premiile totale se ridică la 463.520 de euro. Întrecerea va fi transmisă în direct la Digi Sport, în perioada 18-24 aprilie. Biletele au preţuri cuprinse între 20 şi 75 de lei.

BANCHERUL

Piraeus Bank a închis 10 unităţi in 2015 si si-a redus activele cu o jumătate de miliard de euro

Activele grupului Piraeus Bank Romania au scăzut anul trecut cu 505 milioane euro (2,2 miliarde lei), de la 2,086 miliarde euro (9,3 miliarde lei) in decembrie 2014 la 1,581 miliarde euro (7,1 miliarde lei) in decembrie 2015, conform raportului prezentat ieri de banca-mama din Grecia. Soldul net de credite a ajuns la 765 milioane euro, de la 1,2 miliarde euro in 2014, an in care banca a prezentat si volumul brut de credite, in valoare de 1,5 miliarde euro, provizioanele pentru pierderi din creditare fiind de 0,3 miliarde euro. Depozitele băncii s-au diminuat cu 288 milioane euro, de la 1,141 miliarde euro.

Bancherii nu vor nici acum să recunoască problema creditelor in franci elveţieni

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spune că cei care au credite in franci elveţieni plătesc rate mai mici decât cei cu credite in lei, sugerând ca nu au de ce sa se plângă, in timp ce şeful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, recunoaşte că nu are de gând să împartă cu clienţii povara deprecierii leului fata de franc cu peste 80% in medie după izbucnirea crizei. Aceste declaraţii au fost făcute, zilele acestea, in plina dezbatere a legii privind darea in plata, ai căror iniţiatori au declarat că este dedicaţie speciala pentru clienţii cu credite in franci elveţieni. In urma cu un an, reprezentanţii BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, sugerau băncilor sa împartă povara cursului cu clienţii lor, prin negocieri cu fiecare client, pentru evitarea unei măsuri generale, de tipul legilor adoptate in tarile vecine, precum Ungaria, Croaţia sau Polonia si a proiectului de lege care se discută si la noi in Parlament, dar care a fost abandonat, ulterior, la presiunile FMI si BNR.

CURENTUL

DIICOT solicită 20 milioane EURO şi 200 de poliţişti pentru interceptări

Având în vedere decizia nr. 51/2016, prin care CCR a declarat neconstituţionale dispoziţiei art. 142 alin. 1 C.pr.pen. referitoare la reglementările privind realizarea activităţilor de supraveghere tehnică, DIICOT aduce la cunoştinţa opiniei publice că, urmare a efectelor deciziei menţionate, va solicita Ministerului Justiţiei promovarea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Legii 508/2004 prin care va solicita înfiinţarea serviciului tehnic al Direcţiei. Această modificare va impune achiziţia de echipamente tehnice specifice şi detaşarea iniţială a unui număr de 200 de lucrători de poliţie în cadrul DIICOT, precum şi asigurarea trainingului acestora. Aceste măsuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, această sumă fiind susţinută la acest moment doar de sumele utilizate de alte unităţi specializate de parchet în acelaşi demers, sumele absolute putând fi precizate numai după un calcul judicios efectuat împreună cu specialiştii în domeniu.

DNA solicită 10,4 milioane de EURO şi 130 ofiţeri pentru interceptări

Modificarea reglementărilor privind realizarea activităţilor de supraveghere tehnică, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale a României (C.C.R.), va impune detaşarea, în cadrul D.N.A., a unui număr de 130 de lucrători de poliţie şi pregătirea specifică a acestora precum şi achiziţia de autovehicule şi echipamente tehnice suplimentare. Aceste măsuri presupun un efort bugetar în valoare de aproximativ 10.415.000 euro. Asigurarea acestor resurse condiţionează desfăşurarea, în continuare, cu aceeaşi eficienţă, a activităţii de investigare a infracţiunilor de corupţie, de către DNA. Având în vedere aceste aspecte, conducerea DNA a transmis Ministerului Justiţiei o adresă în care se explică de ce este necesară promovarea unei hotărâri de guvern prin care să fie suplimentat numărul maxim de posturi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu 130 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, precum şi rectificarea bugetului instituţiei cu suma anterior menţionată.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarele Oprescu, Vanghelie, Chiliman sau Hrebenciuc, aruncate în aer de decizia CCR

Curtea Constituţională desfiinţează toate probele adunate de SRI în dosarele bazate pe interceptări. Cazuri de mare corupţie riscă să fie compromise, prin anularea ascultărilor efectuate cu echipamentele şi personalul acestui serviciu secret. Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care serviciile secrete nu mai pot asculta telefoanele decât în chestiuni de siguranţă naţională, anunţând că această decizie poate servi ca "temei de revizuire" în unele cazuri. Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a criticat dur CCR, spunând că România va deveni "pentru o bună bucată de vreme, raiul infractorilor". "Cei care au aflat de pronunţarea deciziei, cunoscând opinia CCR de neconstituţionalitate, şi până astăzi, când a fost publicată, au putut ridica excepţii de neconstituţionalitate, ca să scape de condamnare", a susţinut Macovei. Potrivit unor surse din comunitatea de informaţii, toate înregistrările făcute de SRI, utilizate în dosare care nu privesc siguranţa naţională, vor fi inutilizabile.

Binomul SRI-DNA a murit! Trăiască statul de drept! - de Ion Cristoiu

Judecînd după reacţia furibundă a unor ofiţeri acoperiţi, Decizia CCR n-a convenit SRI. De ce? Existenţa Binomului dădea SRI puterea de a-şi spune cuvîntul cu bătălia politică internă. De la faptul că SRI ştia ce politician a urmărit pentru corupţi pînă la posibilitatea ca Informaţiile colaterale să fie folosite ca informaţii de SRI în scopuri proprii. Implicarea în Lupta penală împotriva Corupţiei a dăunat grav imaginii SRI. Toată lumea era atentă la implicarea SRI în anchetele penale în timp de atenţia trebuia concentrată pe lupta împotriva spionilor şi teroriştilor. Anchetele DNA şedeau sub semnul suspiciunii că sînt din motive politice. Se şuşotea pe la colţuri despre interese politice ale SRI rezolvate de DNA. DNA, componentă a binomului SRI-DNA, apărea ca Divizia Penală a SRI. Toate aceste slăbiciuni sînt înlăturate prin Decizia CCR: 1) SRI rămîne să se ocupe de prins spioni şi nu corupţi. 2) Anchetele DNA sînt scutite de interpretări politice. 3) Procurorii DNA şi DIICOT vor pune osul la treabă şi se vor baza şi pe altceva decît înregistrările făcute de alţii.

Reabilitarea şi modernizarea căii ferate a intrat în prelungiri

Unul dintre cele mai viabile moduri de transport rămâne în continuare subfinanţat, iar lucrările de modernizare şi reabilitare se întind mai mult decât e cazul. Anul acesta, reprezentanţii CFR SA promit totuşi deschiderea traficului pe încă 70 de kilometri de linie feroviară "rapidă". După patru ani de la semnarea contractelor pentru lucrările de reabilitare a celor aproximativ 170 kilometri de cale ferată, între Simeria şi Sighişoara, CFR SA va inaugura primele tronsoane de infrastructură feroviară rapidă, adică linie pe care trenurile vor putea circula cu până la 160 km/h. Media vitezei pe calea ferată la nivelul anului trecut a fost de aproximativ 48 km/h pentru trenurile de pasageri şi puţin sub 30 km/h pentru garniturile de marfă.

Furtuna perfectă: China este atrasă în butoiul cu pulbere sirian

Spaţiul de confruntare din Siria este cel mai complex şi cel mai înclinat spre un incident sau accident, care să escaladeze în război cu vocaţie globală, prin multitudinea de actori implicaţi pe teren. Mai nou, cel puţin la fel de alarmant, iată că şi China este absorbită în acest cerc al furtunii perfecte. Uigurii, un popor turcic sunnit din Regiunea Autonomă uigură Xinjiang din vestul Chinei, au devenit arma secretă a insurgenţilor sirieni, care se opun regimului de la Damasc, scrie ziarul italian La Stampa. Migraţia în masă în Siria a uigurilor a devenit o problemă nouă. Ei vin prin Afganistan, republicile din Asia Centrală şi Turcia. Uigurii se stabilesc în satele de munte abandonate de alawiţi (confesiunea lui Bashar al-Assad şi mulţi oficiali guvernamentali şi generali din Siria) şi încep să controleze poziţiile cele mai îndepărtate şi de importanţă strategică din provincia Idlib, din nord-vestul ţării, potrivit datelor furnizate de cotidianul italian.

JURNALUL NATIONAL

Liberalii se dau feminişti, dar n-au femei la Capitală

Chiar dacă au depus în Parlament proiectul de lege potrivit căruia numărul femeilor din politică să ajungă la 30%, liberalii nu au propus nicio femeie candidat în cursa pentru Bucureşti. Singura femeie a fost sărită din schemă după jocuri de culise. Altfel, Cătălin Predoiu şi-a pus partidul în cap după ce a anunţat că vrea o alianţă cu Mişcarea lui Traian Băsescu. Deputatul Diana Tuşa este marele pierzător al competiţiei interne din interiorul PNL pentru desemnarea candidaţilor la primăriile de sector din Bucureşti. În locul ei, liberalii l-au preferat la Sectorul 1 pe fostul ministru PDL al Transporturilor din timpul Guvernului Ungureanu, Alexandru Nazare. Asta chiar dacă, potrivit sondajelor interne, Diana Tuşa l-ar fi bătut pe fostul europarlamentar născut la Oneşti la o diferenţă de 5% în preferinţele electoratului din sectorul 1.

Optimism: primii kilometri din Sibiu-Piteşti, în 2020

Incompetenţa factorilor decizionali, lipsa legislaţiei adecvate, haosul din sistem şi procesele întârziate în instanţele de judecată sunt cele patru probleme care întârzie apariţia autostrăzilor pe harta rutieră a României. Lucrările la autostrada Sibiu-Piteşti au fost întârziate de lipsa unei decizii finale în legătură cu stabilirea traseului. Peste 8.000 de sindicalişti de la Dacia au ieşit ieri să ceară autostradă. Mai multe proiecte din ultimii ani s-au numit Master Plan pentru Transporturi, dar niciunul nu au fost atât de amplu precum cel de anul trecut. Tot ce se făcuse din 2007 încoace s-a modificat la fiecare schimbare de Guvern, însă acesta se dorea un Master Plan "bătut în cuie". Primii kilometri se vor putea construi în 2020, dacă se va alege până la sfârşitul acestei luni una dintre cele şapte variante de traseu propuse de experţi.

Asigurătorii au vândut mai multe poliţe

Piaţa asigurărilor din România a încheiat anul 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei (incluzând contribuţia Astra pe semestrul I 2015), în creştere cu 8,2% faţă de nivelul din 2014, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea se apropie de vârful istoric înregistrat în 2008, în condiţiile ieşirii din sistem a companiei Astra. Creşterea a fost susţinută de segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto, care a avut o pondere de 47,4% anul trecut. Volumul primelor brute subscrise pe această clasă a avansat cu 17,45%, faţă de anul anterior, până la circa 3,3 miliarde de lei.

NATIONAL

DNA învie "scheletii" DIICOT!

Cu doar câteva zile in urmă, deşi intr-un mod voalat, Laura Codruţa Kovesi trăgea un semnal de alarma pe cat de discret, pe atât de îngrijorător. Iar mesajul subliminal a fost ca procurorii anticorupţie nu trebuie lăsaţi in niciun caz singuri in fata flagelului care tinde sa devină ameninţarea numărul unu la adresa siguranţei naţionale a României. Iniţiaţii sistemului au putut observa in ultima vreme un fenomen mai mult decât interesant. Este vorba despre preluarea de către structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai multor dosare grele care erau instrumentate, unele de vreme îndelungata, de către procurorii de la diverse structuri teritoriale ale DIICOT. In ciuda activităţii extraordinare a procurorilor de la DIICOT implicaţi in lupta anti-mafie si in combaterea criminalităţii organizate, in dulapurile instituţiei au rămas încă mult prea mulţi "scheleti", încă de pe vremea şefiei lui Codruţ Olaru. Iar lucrurile s-au agravat pe mandatul Alinei Bica, o perioadă neagră pentru DIICOT.

Firea, înghesuită de Teodorovici si Nicolae

Lipsiţi de un candidat "first class", pesediştii se învârt in continuare in jurul cozii când vine vorba de Primăria Capitalei. Aflata in pole position pană la intrarea lui Ludovic Orban in cursa pentru Primăria Generala, Gabriela Firea trebuie acum să lupte contra colegilor Eugen Teodorovici si Şerban Nicolae. Pe care este obligatoriu sa-i învingă, dacă vrea să fie desemnată candidatul PSD la PMB. "In opinia mea, Gabriela Firea are prima şansă, dar sunt si alţi colegi care doresc sa îşi asume aceasta candidatura si va fi o discuţie deschisa, transparentă si foarte cinstită despre şanse reale", confirma Liviu Dragnea ca nominalizarea lui Firea nu mai este una certă, ca acum doua - trei săptămâni.

Cesnavicius ii bate lui Andi Moisescu un apropo de concediere

In urmă cu un an sau chiar doi, noul şef al ProTV a decis ca emisiunea Apropo TV să se autofinanţeze, dacă vrea sa mai apară ea in grila postului CME. Lucru deloc uşor, chiar si pentru Andi Moisescu. Acum, Apropo TV e pe cale de dispariţie. Pe scurt, Apropo TV nu a găsit încă resursele de finanţare pentru a fi produsa si sa ocupe un loc in grila acestei primăveri, după ce, toamna trecuta avusese ceva sponsori. Din fericire, lucrurile nu par total pierdute: daca Moisescu iese la produs si aduce paralele necesare, ar exista promisiunea intromisionarii emisiunii mai prin vara, poate la toamna, s.a.m.d. Ca idee, Apropo TV a fost difuzat pe Pro TV 20 de sezoane si, doi ani la rând, in 2013 si in 2014, a primit Premiul TVmania pentru cea mai buna emisiune de satira.

PUTEREA

Centrul "Constantin Brâncuşi" nu are nici un specialist în restaurare!

Cel mai cunoscut sculptor gorjean, câştigător, anul trecut, al Marelui Premiu la "Simpozionul Internaţional de Sculptură Figurativă în Piatră" de la Silves, Portugalia, este prigonit de confraţi şi de politicieni. Pe 3 martie a.c., profesorul şi doctorul în arte vizuale Paul Popescu s-a văzut exclus din filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), care a şi propus forumului central suspendarea sa, pe o perioadă de un an. Sculptorul Paul Popescu este unul dintre fondatorii UAP la nivelul judeţului Gorj şi chiar a condus pentru mai muţi ani filiala respectivă. Motivul suspendării îl constituie cele mai recente critici ale lui Popescu la adresa modului în care sunt conservate operele lui Constantin Brâncuşi. Într-o scrisoare deschisă, Paul Popescu critică această măsură fără patimă, avertizând că îndepărtarea sa nu soluţionează problemele pe care le-a semnalat de-a lungul timpului. În primul rând, dincolo de lozincile patriotarde, fapt este că opera marelui artist al neamului este conservată heirupist, ca să folosim un eufemism.

DNA cere puşcărie cu executare pentru Cocoş, Pinalti, Niro şi Sandu

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au terminat de judecat miercuri dosarul Microsoft, în care sunt inculpaţi pentru fapte de corupţie fostul ministru al comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan - Pinalti şi oamenii de afaceri Nicolae Dumitru - Niro şi Dorin Cocoş. Judecătorii au anunţat că vor da sentinţa în acest caz pe data de 24 martie. La acest ultim termen al procesului procurorul de şedinţă a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru şi confiscarea specială a unor sume de bani, respectiv 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocoş, 7,5 milioane dolari şi 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru şi 4 milioane euro de la Gheorghe Ştefan, informează Mediafax. De cealaltă parte, avocaţii inculpaţilor au solicitat condamnarea la pedepse cu suspendare a clienţilor lor, invocând diverse motive.

Planurile lui Băsescu pentru alegeri

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a anunţat, miercuri, la Bocşa, că obiectivul acestei formaţiuni, pentru alegerile locale din iunie, este obţinerea a 10-12% din voturile electoratului. 'Nu vrem să ne fixăm obiective care să pară arogante sau nerealiste, la stadiul acesta. Ne-am propus ca obiectiv, pe vot politic, deci votul la consilii, să obţinem un 10-12% la nivel naţional, pentru că vom avea judeţe în care vom avea rezultate slabe, cum e Covasna, Harghita, Mureş, nu cred că vom sta foarte bine nici în Satu Mare, unde e o componentă consistentă care merge direct cu UDMR. Deci, ne propunem 10-12% la alegerile locale, ca medie naţională, pe vot politic, ceea ce ne-ar crea platforma să obţinem un 15-20% la alegerile legislative din toamnă. Şi cu această ocazie, să creăm şi acel nou partid, care să conteze", a afirmat Băsescu, scrie Stiripesurse.ro.

ROMANIA LIBERA

Incendiul din Titan, focul care arde fără autorizaţie

Focul care a izbucnit ieri în cartierul bucureştean arată modul haotic în care s-a construit în România după 1989 şi cum, pe fondul vidului de legislaţie creat de faptul că paragrafe din vechile legi considerate ceauşiste au fost şterse, vieţile oamenilor s-au transformat într-o "tranzacţie imobiliară". Claudia Văduva, proprietara apartamentului care se află perete în perete cu locuinţa în care a izbucnit incendiul spune că un simplu scurtcircuit la instalaţia electrică la care era alimentat frigiderul a făcut ca mansarda blocului să fie mistuită de flăcări. Reprezentantul ISU a explicat cum lipsa reglementărilor a condus la astfel de tragedii. "La momentul recepţiei lucrărilor de supraeatajare şi mansardare a respectivului bloc, în 2012, nu exista prevederea legală prin care să fie obligatorie obţinerea documentelor doveditoare privind respectarea normelor împotriva incendiilor, în speţă avizul şi autorizaţia. Prevederea a apărut în 2014 pentru categoriile similare celei în care a izbucnit acest incendiu, iar legea nu se aplică retroactiv.

Decizia CCR o va salva pe Elena Udrea de puşcărie?

Elena Udrea ar putea beneficia de pe urma deciziei CCR de anulare a interceptărilor realizate cu suportul tehnic al SRI în dosarul Microsoft în care este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. În comunicatul pe care DNA l-a postat pe site pentru a anunţa începerea urmăririi penală faţă de Elena Udrea este scris negru pe alb că procurorii au beneficiat de "sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii". Dacă avocaţii vor cere eliminarea probelor obţinute cu sprijinul SRI în dosarul Microsoft, Elena Udrea poate scăpa de condamnare în cazul în care restul probelor nu sunt suficiente. În dosarul Microsoft, Elena Udrea este acuzată că ar fi intermediat mita de 9 milioane de euro pe care fostul ei soţ, omul de afaceri Dorin Cocoş, le-a cerut-o lui Claudiu Florică şi Dinu Pescariu. Dorin Cocoş se angaja ca firmele susţinute de Claudiu Florică să încheie contractul de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor, conform referatului procurorilor DNA.

Economia cipriotă: un nou capitol

Trecând peste o criză financiară fără precedent, Ciprul şi-a revenit în mod impresionant după o perioadă de trei ani de reforme robuste, restructurare a sectorului bancar şi în urma unor măsuri de consolidare fiscală. Când s-a luat pentru prima dată decizia de a folosi instrumentul "bail-in" ca remediu pentru criza bancară din ţara noastră, în luna martie 2013, foarte puţini au crezut că, trei ani mai târziu, Ciprul va înregistra o creştere economică de 1,6%, un buget aproape echilibrat cu un surplus primar de circa 2,5%, o datorie publică în continuă scădere, un sector bancar bine capitalizat şi că nu se va mai solicita o extindere a programului de asistenţă. Într-adevăr, Ciprul este astăzi considerat un model de urmat în ceea ce priveşte reforma şi consolidarea economică. Acest lucru s-a realizat nu prin majorarea taxelor, ci prin scăderea cheltuielilor publice, îngheţarea angajărilor în sectorul public şi raţionalizarea cheltuielilor cu asistenţa socială, prin reformarea completă a acestui domeniu.

ZIARUL FINANCIAR

Creşterea investiţiilor şi necesarul de noi salariaţi pun presiune pe piaţa muncii.

Creşterea semnificativă a investiţiilor care indică un salt spre vârful noului ciclu economic pe care îl traversează România pu­ne presiune pe piaţa muncii într-un fel ce aminteşte de perioada de boom de dinaintea crizei. "Semnalele pe care le vedem în piaţă sunt similare celor din perioada 2006-2008. Vorbim, pe de-o parte, de un deficit de personal şi pe de altă parte de o evoluţie bună în toate sectoarele economiei. Aceşti doi factori pun pre­siune pe salarii", comentează Florin Godean, country manager al Adecco, cea mai mare companie de recrutare şi muncă temporară din România. Câştigul salarial real mediu net în economie a fost în ianuarie cu 14,1% mai mare faţă de ianuarie 2014, în vreme ce investiţiile au avansat în 2015 cu 7,5%, cel mai bun ritm din 2008 încoace.

Mugur Isărescu, BNR: "Sunt peste 20 mld. lei în prezent deţinute de câteva zeci de mii de străini

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat recent într-un interviu că moneda românească este deţinută şi de străini, adică aceştia au încredere în leu, în timp ce românii din ţară aruncă cu moneda "în stânga şi în dreapta". "Sunt peste 20 mld. lei în prezent deţinute de câteva zeci de mii de nerezidenţi. Adică aceia au încredere în leu şi noi nu. Cam aşa rezultă. Că noi nu avem încredere în leu şi că aruncăm cu el în stânga şi în dreapta", a spus Isărescu în cadrul unui interviu acordat postului de radio Radio România Actualităţi. Moneda românească a fost una dintre cele mai stabile din regiune, mai ales în primele două luni ale anului, ceea ce a determinat pe unii analişti să afirme că leul a înregistrat în acea perioadă cea mai bună performanţă din lume în rândul monedelor emergente.

Fondul de pensii al Norvegiei cumpără titluri de stat româneşti

Fondul de pensii suveran al Norvegiei, printre cele mai mari din lume, cu active de 796 mld. euro, a cumpărat titluri de stat emise de statul român în valoare de 22 milioane de dolari (91 mil. lei) în 2015, după o pauză de nouă ani. Pe bursă, fondul şi-a crescut expunerea anul trecut pe acţiunile BRD SocGen şi Electrica şi a intrat în acţionariatul Romgaz. Pe de altă parte, fondul şi-a redus din participaţia la Petrom, Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi Transgaz şi a ieşit din acţionariatul Conpet, potrivit raportului pe 2015. La finalul anului trecut, fondul avea investiţii în nouă companii listate la bursa de la Bucureşti, în valoare cumulată de 136,3 mil. dolari (564,2 mil. lei). Faţă de finalul anului 2014, expunerea fondului norvegian pe piaţa locală a crescut cu 7,6 mil. $ (31,3 mil. lei). Fondul a încheiat anul 2015 cu un randament de 2,7%, marcat în principal graţie plasamentelor în imobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb