REVISTA PRESEI 10.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 iunie 2016

ADEVARUL

Fostul şef al Fiscului Sorin Blejnar a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. La rândul lui, fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, a primit 5 ani de închisoare, iar afaceristul Radu Nemeş 9 ani de închisoare. Soţia acestuia din urmă a fost condamnată la 7 ani de închisoare. Sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă. Afaceriştii implicaţi în acest caz au primit condamnaări dure: Dumitru Chirvăsitu- 8 ani, MIhai Buliga - 7 ani, Nicolae Belba- 3 ani şi 6 luni, Andrei Florin Jugănaru- 7 ani, Dumitru Emilian Preda- 7 ani, Ovidiu Ioan Moldovan- 7 ani, Pavel Dumitru Ghişe- 7 ani, Mariana Vrânceanu (fostă Cosma)- 6 ani, Lucian Florin Ionescu- 5 ani.

Cerul Moldovei, apărat de România?

Declaraţia ministrului Apărării, Anatol Şalaru, cu privire la siguranţa spaţiului aerian al Republicii Moldova naşte controverse. Ministrul a declarat, într-o replică dacă unui deputat, în cadrul Comisiei parlamentare de apărare şi securitate, că spaţiul aerian al Republicii Moldova ar trebui să fie protejat de România şi de Ucraina. Contactat de "Adevărul", Anatol Şalaru a explicat motivele pentru care a făcut controversata declaraţie, subliniind că spaţiul aerian moldovenesc ar putea fi în mod real protejat de avioane româneşti sau ucrainene, însă în cadrul unei misiuni de poliţie aeriană. "Din păcate, la noi, Federaţia Rusă a dezvoltat o adevărată infrastructură menită să susţină oricând un război hibrid împotriva Republicii Moldova. O altă ameninţare vine din partea Transnistriei şi a formaţiunilor paramilitare ilegale, care pot avea oricând un comportament iraţional, declanşând un nou conflict pe Nistru", a spus ministrul Apărării.

Rusia desfăşoară exerciţii militare care vizează portul Constanţa

Conform agenţiei de presă ucrainene"UNIAN", Rusia desfăşoară în aceste zile vaste exerciţii militare în largul Mării Negre. Aceste exerciţii presupun distrugerea convenţională a vaselor forţelor maritime ale ţărilor NATO, în portul Constanţa. Înaintea summitului NATO de la Varşovia, care va avea loc pe 8-9 iulie, forţele aeriene ruse au iniţiat o serie de manevre prin care se studiază şi se pregătesc scenarii cu situaţii de luptă între trupele ruse şi cele ale statelor membre ale organizaţiei nord-atlantice. Aceste informaţii au fost făcute publice de şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Forţelor Armate ale Ucrainei, Vadim Skibiţkii, în cadrul unui briefing. El a mai adăugat: "Conform datelor DPI a Ministerului Apărării, pe data de 8 iunie, în spaţiul aerian al părţii centrale a Mării Negre forţele armate ale Rusiei au desfăşurat acţiuni demonstrative pentru distrugerea convenţională, în portul Constanţa (România), a grupului de nave al Forţelor navale reunite ale NATO în frunte cu distrugătorul "Porter" al Marinei militare a SUA."

Fostul şef al Microsoft România a recunoscut în faţa procurorilor că făcea evaziune fiscală

Industria IT din România este zguduită de un nou scandal. În vizorul procurorilor sunt nume grele, precum cel al fostului director general Microsoft România, Călin Tatomir. Acuzaţiile vizează infracţiuni de evaziune fiscală. Fostul director general Microsoft România, Călin Tatomir şi alte şase persoane au fost arestate, miercuri seară, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 12 milioane de lei. Este vorba de un caz instrumentat de procurorii DIICOT. Tatomir a fost director de vânzări al Compaq (actualul HP) - când compania americană a câştigat contractul de informatizare al Casei de Sănătate (CNAS) şi director general Microsoft România (în perioada 2008-2010), dar deţinea şi propriul său business - firma de consultanţă CCT SRL. Aceasta a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4 milioane de lei şi a avut un profit net de aproape un milion de lei. Numele lui Tatomir apare şi în celebrul dosar de la DNA privind licenţele "Microsoft".

Miron Cozma, "băiatul rău" din Piaţa Universităţii, despre Marian Munteanu

Dosarul Mineriadei nu s-a închis nici pentru opinia publică, dar nici pentru Miron Cozma şi Marian Munteanu. Liderul minerilor susţine că, iniţial, a avut încredere în Munteanu, în vremea în care acesta era liderul "golanilor", însă a înţeles, apoi, că acesta ar fi avut "misiune" în Piaţa Universităţii. După ce cotidianul "Adevărul" a publicat dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu, în care acesta a semnat note informative cu numele conspirativ "Ioan" (între 28 martie 1988 şi 2 martie 1989), Miron Cozma se declară "dezamăgit". "Am crezut în acest tânăr. Dar am aflat că terminase cu fosta Securitate şi începuse cu noua Securitate", mărturiseşte el. Rugat să-i transmită un mesaj, el a răspuns sec: "În primul rând, "să-l ferească Dumnezeu să dea ochii cu mine".

Război între preşedintele turc şi parlamentul german după ce Bundestagul a recunoscut genocidul armean

Ankara pregăteşte "un plan de acţiune" împotriva Germaniei după adoptarea de către Bundestag a unei rezoluţii prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce. Preşedintele Bundestagului Nobert Lammert l-a criticat extrem de aspru pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma unor ameninţări cu moartea adresate unor parlamentari germani de origine turcă, subliniind că oficiali politici turci au turnat gaz pe foc, relatează Deutsche Welle. Dacă ameninţi un deputat, ataci întreg Parlamentul, îl avertizează preşedintele Bundestagului pe Erdogan. Lammert a exprimat joi furia Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, faţă de unele declaraţii ale şefului statului turc.

Medici, victime colaterale în războiul baronului Nicuşor-bolnăvior cu Justiţia

Ultima manevră de evitare a magistraţilor făcută de baron i-a adus la capătul răbdării pe anchetatori. După ce Nicuşor Constantinescu a fost internat, miercuri, la SJU Constanţa, procurorii au vrut să dea un avertisment serios tuturor celor care ar accepta să-l mai ajute pe Constantinescu să tergiverseze procesul. Astfel, DNA i-a luat la ţintă pe medicii Raluca Parepa şi Marius Ţoringhibel, inculpându-i pentru favorizarea făptuitorului. Totodată, anchetatorii au dispus externarea lui Constantinescu şi aducerea sa sub escortă la Spitalul Penitenciar Poarta Albă. "Nicuşor Constantinescu a fost internat în unitatea medicală, deşi era obligatorie internarea sa într-una dintre unităţile medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu efectul sustragerii acestuia de la executarea, în mod legal, a măsurii arestării preventive, pe durata internării la SJU Constanţa", arată DNA.

BANCHERUL

ProCredit Bank, banca pentru IMM-uri condusa de femei, a început anul in forţă, după restructurarea din 2015

Anul 2015 a fost unul de restructurări pentru ProCredit Bank România, o mica banca specializata in finanţarea micilor întreprinzători (IMM-uri) si acordarea de credite agricole. Întreaga conducere a băncii a fost schimbata, astfel ca afacerile au fost in scădere, iar cinci unităţi au fost închise. In aceste condiţii, si profitul net al ProCredit Bank s-a diminuat cu 10% in 2015, la 8,451 milioane lei, fată de câştigul de 9,426 milioane lei din 2014, in contextul in care atât activele totale, cat si soldul creditelor si depozitelor au fost in scădere. Astfel că veniturile băncii, atât cele din dobânzi cât si din comisioane, au scăzut anul trecut. De asemenea, provizioanele pentru creditele neperformante au fost in creştere, majorând cheltuielile băncii, care a fost nevoita, astfel, să scadă costurile de operare, inclusiv prin închiderea de unităţi.

Romania este cea mai slab bancarizată ţară din Europa

Cu active bancare de 92 miliarde euro la finalul lui 2015, reprezentând doar 59% din PIB, Romania este cea mai puţin bancarizată ţara din Europa, fiind întrecută la acest capitol chiar si de ţări precum Albania (91%), Ucraina (63%) sau Belarus (72%), conform unui studiu publicat de Raiffeisen Bank. In tarile vecine, gradul de intermediere financiara este mult mai ridicat: 101% in Bulgaria, 97% in Ungaria, 89% in Polonia, 124% in Cehia. Valoarea activelor bancare din Romania a stagnat in ultimii ani in jurul a 90 de miliarde de euro, din cauza proceselor de dezintermediere financiara (deleverage) si de curăţare a portofoliilor de credite neperformante, care aproape au anulat creşterile de noi volume de credite acordate de bănci clienţilor persoane fizice si companii si de titluri de stat cumpărate.

CURENTUL

Bucureştenii ies în stradă pentru renumărarea voturilor la Sectorul 1

Bucureştenii protestează sâmbătă la ora 15.00 faţă de fraudarea votului în Sectorul 1, după ce Biroul Sectorului 1 format din membrii PSD, ALDE, PNL, PMP au respins cererea USB de renumărare a voturilor. "Ne vedem sâmbătă de la ora 15:00, pentru a apăra statul de drept. Procesul democratic este compromis dacă modalitatea de a vota este fraudată. Solicităm de urgenta renumărarea voturilor pentru a păstra integritatea procesului democratic, atât in Romania, precum si in relaţia României cu statele membre din UE si in afara graniţelor statelor UE. Există suspiciuni că în sectorul 1 din Bucureşti s-au comis fraude electorale. Solicităm Biroului Electoral Central şi unităţilor din teritoriu să solicite renumărarea voturilor pentru a clarifica aceste suspiciuni. Cerem să avem certitudinea unui vot corect, într-un stat de drept care funcţionează şi în care instituţiile aflate în serviciul cetăţenilor respectă legile în vigoare.

Denunţat de patru medici, şeful Casei de Pensii a fost reţinut de DNA pentru luare de mită

Conform legislaţiei româneşti, dacă denunţi o faptă de corupţie, beneficiezi de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-un dosar în care eşti inculpat. Totodată dacă darea de mită sau cumpărarea de influenţă sunt denunţate înainte de a începe urmărirea penală de cel care dă banii, acesta scapă de pedeapsă. Vara trecută, 10 medici ce activau la Casa de Pensii a judeţului Bihor au fost prinşi primind în mod repetat mită între 50 şi 100 de euro de la oameni pe care îi încadrau în diverse grade de invaliditate pentru a beneficia de pensii medicale. Patru dintre ei l-au denunţat pe ŢÎRLE LEONTIN, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor care a şi fost reţinut ieri de DNA pentru luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) şi tăinuire în formă continuată (19 acte materiale),

CURIERUL NATIONAL

2016 ar putea fi un an foarte bun pentru firmele de turism din România

2016 ar putea fi cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii 10 ani, cifra de afaceri a agenţiilor de turism şi a tur-operatorilor ar urma să treacă, în premieră, de 4,5 miliarde de lei, un nivel care ar putea atinge dublul încasărilor din 2010, se arată într-un studiu realizat de KeysFin. Revenirea economică din ultimii ani se vede şi în turismul românesc. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe, prelucrate de analiştii de la agenţia de servicii financiare KeysFin, numărul companiilor care activează în domeniul turismului românesc a depăşit graniţa de 3.000 de firme, în creştere cu peste 1.000 faţă de nivelul din 2010. Avansul business-ului în sectorul turismului se vede şi în cifra de afaceri a firmelor care activează în domeniu. Aceasta a atins nivelul de 4,31 miliarde de lei în 2014, în creştere cu aproape 2 miliarde de lei faţă de anul de referinţă 2010.

Portavionul american USS Dwight D. Eisenhower a intrat în Mediterana

Grupul naval al portavionului american USS Dwight D. Eisenhower a intrat în Marea Mediterană alăturându-se unui alt grup naval aflat în zonă, cel al unui alt portavion, USS Harry S. Truman. Conform unor oficiali americani, scopul declarat al acestei descinderi este pe de o parte amplificarea opţiunilor de luptă împotriva Statului Islamic (ISIS), dar şi "un mesaj de angajament al SUA" pentru asigurarea unui climat de securitate europenilor, un semnal de descurajare a Rusiei. Grupul naval al USS Harry S. Truman a intrat în Marea Mediterană vineri şi a şi început efectuarea de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic. Cert este că desfăşurarea portavionului USS Dwight D.Eisenhower vine pe fondul unei creşteri a activităţii militare în Europa.

Brexit: Sute de mii de britanici merg la referendumul din 23 iunie

Analişti locali, corespondenţi de presă din capitala britanică sunt de părere că mobilizarea tinerilor la referendum va favoriza rămânerea Marii Britanii în UE. Doar absenţa la vot ar putea veni în favoarea Brexit. În ultimele zile, transmite corespondentul la Londra al ziarului "Les Echos", sute de mii de cetăţeni britanici, în mare parte tineri, se înscriu pe listele electorale în perspectiva referendumului din 23 iunie care urmează să decidă dacă Marea Britanie rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Data-limită pentru înscriere este marţi, 21 iunie. Cum nu au mai rămas decât câteva zile până la acest termen-limită, numai în ultimele 24 de ore s-au înscris pe liste o jumătate de milion de persoane, ceea ce anunţă un procent mai redus de absenteişti în comparaţie cu alegerile legislative din 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

Inima afacerii Hexi Pharma "bătea" într-un imobil plin de ofiţeri ai SRI

Hexi Pharma elabora contractele cu spitalele într-un bloc în care locuiesc ofifi ţeri ai SRI. În acest bloc primadjunctul directorului SRI, şeful operativ Dan Florian Coldea, deţine în acte un apartament, potrivit Flux 24. Scandalul dezinfectanţilor diluaţi vânduţi de firma lui Dan Condrea în spitale - după ce în prealabil substanţele au fost aduse din Germania prin firme off-shore din Cipru, apoi vândute SRL-ului din România la preţuri umflate - capătă o nouă dimensiune, după ce jurnaliştii de la tolo.ro au descoperit că sediul central al Hexi Pharma, aflat pe Bulevardul Octavian Goga nr. 14, funcţionează într-un bloc al SRI. Mai precis, în imobilul respectiv, la parter şi la etajul 1 funcţionează şi astăzi ce a mai rămas din firma lui Dan Condrea. Până nu demult, aici stăteau Dan Condrea şi Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma. Tot aici veneau agenţii de vânzări şi se elaborau contractele.

Costul ascuns al victoriei. PSD ar putea să piardă majoritatea în Camera Deputaţilor

Social democraţii şi aliaţii lor riscă să piardă, la toamnă, majoritatea în Camera Deputaţilor, după ce peste 20 de parlamentari PSD sunt cu un picior în afara Parlamentului. Pesediştii nu vor pierde însă majoritatea la Senat. Calculele sunt valabile pentru puţin timp, în noiembrie urmând să aibă loc alegeri pentru noul Legislativ. Minim 150 de parlamentari au candidat la alegerile locale pentru o funcţie de primar sau pentru un post de conducere în Consiliile Judeţene. Cei care au câştigat duminică trebuie să aleagă acum între funcţia din Parlament şi funcţia din administraţia publică locală.

Elita globală discută despre imigraţie, Brexit şi Trump

A 64-a Conferinţă Bilderberg are loc, în aceste zile, la Dresda, în Germania, iar printre cele 126 de personalităţi participante se numără lideri politici, bancheri, premieri şi foşti şefi ai serviciilor secrete din 20 de state. În cea mai secretă întâlnire anuală a puternicilor lumii nu se organizează conferinţe de presă, nu se fac declaraţii, presa nu are acces, nu se înregistrează stenograme, iar participanţilor li se cere să nu facă publice declaraţiile celorlalţi. Doi premieri, patru miniştri de Finanţe, fostul secretar de Stat american, Henry Kissinger, şefa FMI, Christine Lagarde, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, fostul preşedinte CE, Jose Manuel Barroso, se află şi ei pe lista invitaţilor, alături de antreprenori şi politicieni din toată lumea. Principalele subiecte de discuţie, date publicităţii, se referă la unitatea europeană, imigraţia, alegerile prezidenţiale din SUA, China, Orientul Mijlociu, Rusia şi "clasa de mijloc".

JURNALUL NATIONAL

Campania judiciară împotriva medicilor va lăsa urme adânci asupra pacienţilor

Tensiune uriaşă ieri în spitalele din Bucureşti: Birourile unor manageri au fost răscolite de procurori. După căutări, doi şefi de spitale au ajuns la DNA: Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului ''Bagdasar Arseni'' a fost reţinut pentru 24 de ore şi se vrea arestarea lui pentru 30 de zile. Păltineanu ar fi luat şpagă din contracte când a condus institutul ''Ana Aslan''. Dan Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'' a fost adus şi el cu mandat la DNA. Procurorii verifică mai multe achiziţii publice încheiate de către spitale, printre care şi Institutul Fundeni, privind consumabile medicale care ar fi fost supraevaluate de zeci de ori şi care s-ar fi făcut inclusiv printr-o firmă a lui Dorin Cocoş, potrivit unor informaţii pe surse.

Clujul, mai scump decât Bucureştiul

Preţurile locuinţelor au crescut la Cluj cu circa 11% anual, de când au crescut şi vânzările de bilete la festivalurile de film sau de muzică, organizate în oraş. Constant au crescut şi preţurile chiriior, dar scumpe sunt şi serviciile, transportul şi turismul. TIFF, Jazz in the park, Electric Castle, Untold sau MOX sunt cele mai renumite festivaluri de film şi muzică din Cluj-Napoca, oraş care a devenit cel mai scump din ţară. Untold, We are Rocking The City şi TIFF - festivalul internaţional de film care s-a desfăşurat în ultimele două săptămâni - cer cei mai mulţi bani nerambursabili de la Primăria Cluj, dar aduc înapoi înzecit. Un studiu realizat anul acesta de Facultatea de Business din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" evaluează la 7,5 milioane de euro impactul Festivalul Internaţional de Film Translilvania (TIFF) asupra economiei locale, după analiza vânzărilor de anul trecut.

Americanii au cumpărat o franciză din România!

Dacă până acum românii au importat francize din toale colţurile lumii, iată că am ajuns în postura să vindem şi noi o afacere la cheie, e drept, într-un domeniu mai "deocheat": videochatul. Dacă majoritatea studiourilor de videochat din România îşi desfăşoară activitatea în locaţii obscure, cu modele neprofesioniste şi au un statut ambiguu, nişte băieţi isteţi au dezvoltat o afacere din care fac bani frumoşi. Recent, au dat lovitura, vânzând franciza unor americani, care au investit 400.000 de dolari într-un studio de 500 mp, amplasat în zona celor mai cunoscute case de productie cinematografică, la câteva blocuri de celebrul Hollywood Walk of Fame!

Bani mai puţini de la căpşunari

Românii aflaţi la muncă în străinătate au trimis în ţară 3,2 miliarde de dolari anul trecut. Suma reprezintă o cincime din banii pe care trebuie să-i împrumute Cabinetul Cioloş în 2016 pentru a putea acoperi deficitului bugetar şi datoriile ajunse la scadenţă. Banii veniţi în ţară anul trecut de la cei care lucrează în afară sunt cu 0,23 miliarde de euro mai puţini decât cei trimişi în anul 2014 în condiţiile în care numărul celor plecaţi peste graniţă a crescut între 2014 şi 2015, de la 2,37 milioane la aproape patru milioane de persoane. Tendinţa este îngrijo-rătoare pentru guvernul român care trebuie să se împrumute tot mai mult de la an la an. Principalele ţări din care s-au trimis bani au fost Italia - 937 de milioane de dolari, Spania - 740 de milioane de dolari şi Germania - 422 de milioane de dolari. De asemenea, bani vin şi din Ungaria - 208 milioane de dolari, Statele Unite - 186 de milioane de dolari şi Israel - 99 de milioane de dolari, potrivit MoneyGram.

NATIONAL

Lovitură de teatru! Băsescu abandonează PMP

Traian si Maria Băsescu au primit cetăţenia moldoveneasca, după ce au solicitat acest lucru la începutul lunii martie. Ca ultima formalitate, soţii Băsescu vor depune jurământul de credinţă in fata ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, după ce decretele semnate, ieri, de preşedintele Republicii Moldova vor fi publicate in Monitorul Oficial. Spre deosebire de mulţi politicieni moldoveni, care nu au privit din start cu ochi buni depunerea cererii de obţinere a cetăţeniei de către Traian Băsescu ("Vrea sa candideze la preşedinţie (a Republicii Moldova - n.r.)", liderul PSD Liviu Dragnea s-a arătat incantat de posibilitatea de "exportare" a lui Băsescu. "Nu comentez, a fost decizia dumnealui, e un cetăţean cu dubla cetăţenie - romana si moldoveneasca. Eu iubesc foarte mult Republica Moldova si evit sa fac glume pe seama asta", a comentat Dragnea, la cald, evenimentul. Sunt semnale ca Băsescu abandonează PMP.

Băsescu: S-ar putea ca serviciile să-si fi băgat coada in alegeri

Traian Băsescu îşi continua seria criticilor aduse, după terminarea mandatului de preşedinte, serviciilor de informaţii. "Îmi este greu să pun un diagnostic, dacă s-au implicat (serviciile secrete in alegerile locale - n.r.) sau nu si nu pun mana in foc pentru nimic. Ca instituţii, categoric, nu, ca oameni de influentă, da. Probabil ca au fost ofiţeri care s-au implicat, ca oameni sunt si ei. Exista convingerea că oameni din servicii sunt implicaţi in economie, licitaţii, mas-media, publicitate si PR", a comentat Băsescu, într-o emisiune televizata. In context, fostul şef stat a apreciat si ca această practică a serviciilor trebuie stopată: "Este un lucru periculos si trebuie oprit. Dacă nu se opresc, se deformează tara. Serviciile trebuie puse sub un control corect si deplin".

Hrebenciuc Sr, trimis in instanţă pentru mărturie mincinoasa

Fostul lider al deputaţilor social-democraţi este deferit justiţiei, fiind acuzat că nu ar fi spus adevărul in momentul in care a fost audiat in instanţă. La aproape două luni de când s-a aflat faptul ca e urmărit penal in dosarul cunoscut opiniei publice drept "Mita la PSD", procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au decis trimiterea in judecata a fostului parlamentar Viorel Hrebenciuc, pe care îl acuza de mărturie mincinoasa. Cauza va fi judecata de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1. Reamintim ca Hrebenciuc Sr. a intrat si in vizorul procurorilor DNA, intr-un dosar privind retrocedări de pădure, considerate nelegale.

PUTEREA

Adevărul despre "succesul" liberalilor în alegerile locale

Rezultatele alegerilor locale anunţate de BEC după centralizarea voturilor din toate cele 3186 de secţii din ţară arată că PSD a câştigat cu puţine procente în faţa PNL, ca număr de voturi, dar cu multe, când vine vorba de mandate. O urmare previzibilă a alegerilor într-un singur tur. Astfel, dacă la scrutinul pentru primari, social-democraţii au obţinut doar 34,83% din voturile valabil exprimate la alegerile locale de duminică, de fapt numărul total de primari care au primit mandat este de 1677, respectiv 52,63% din total. La numărul de voturi candidaţii liberali au obţinut un procent apropiat de al reprezentanţilor PSD, adică 31,49%, însă numărul de mandate de primar obţinut de PNL este de doar 1081, adică 33.92%. Astfel, diferenţa netă de voturi a fost relativ mică, de nici 300.000 (284.883, mai precis) dintre PSD (2.970.132) şi PNL (2.685.249). Mai mare a fost numărul voturilor declarate nule, care reprezintă o altă cifră interesantă: 365.894 la nivelul întregii ţări.

Donald Trump contra Hillary Clinton: Bătălia celor mai detestaţi candidaţi

Alegerile prezidenţiale din acest an sunt fără precedent în istoria modernă a Statelor Unite. Opinia publică este mai polarizată ca oricând, iar campania electorală este din ce în ce mai murdară. Spre disperarea electoratului de stânga, Donald Trump, miliardarul new-yorkez care este pe punctul de a obţine nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale, o devansează în sondaje pe Hillary Clinton. Personaj mai mult decât controversat, Donald Trump a izbutit performanţa de a tulbura apele peste tot. Chiar şi în Grand Old Party (cum este alintat Partidul Republican), unde i-a antagonizat pe principalii susţinători ai formaţiunii politice a cărei nominalizare o vrea. Este vorba, în primul rând, de cei care donează fonduri. Aceştia îi reproşează lui Trump exact ceea ce îi reproşează şi democraţii: totala lipsă de corectitudine politică, limbajul "din topor", tendinţe dictatoriale şi un program politic cu accente xenofobe, adeseori etichetat ca rasist, populist şi extremist.

Preşedinţie. Stanciu la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind numirea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu 13 iulie 2016, a informat Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, îşi încheie în septembrie cel de-al doilea mandat, neputând fi numită din nou în această funcţie. Ea a fost numită la şefia instanţelor în septembrie 2010 şi apoi în 2013, când a fost singurul candidat pentru această funcţie. Ea îl înlocuieşte pe Augustin Zegrean, mandatul acestuia de preşedinte al CCR expirând la 10 iunie, moment în care atribuţiile îi vor fi preluate de Valer Dorneanu, care a fost ales marţi preşedinte interimar al Curţii Constituţionale.

ROMANIA LIBERA

BEC a "pierdut" 250.000 de buletine de vot

În mai multe secţii de votare din Capitală, numărul total de buletine de vot primite este mult mai mare decât numărul de alegători care au votat plus numărul de buletine neutilizate, potrivit unui tabel de pe site-ul BEC. În mod normal, prima cifră ar trebui să fie egală cu suma dintre numărul de alegători care au votat (numărul buletinelor utilizate) şi numărul de buletine neutilizate. Fiecare secţie de votare primeşte cu 10% mai multe buletine de vot decât numărul de alegători din lista permanentă (pentru că pot apărea şi alegători pe liste suplimentare), iar la final ar trebui să declare numărul celor care au votat, dar şi numărul de buletine neutilizate. Dubiile în privinţa situaţiei din Bucureşti au apărut după ce candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul Clotilde Armand, care a pierdut în sectorul 1 în faţa candidatului PSD Dan Tudorache, a postat pe o reţea de socializare cifrele care ridică semne de întrebare.

Soros, "gurul" crizelor şi asul profiturilor

După o lungă pauză, miliardarul american a revenit în negocieri, atras de posibilităţile de a face profit în contextul problemelor economice mondiale care se anunţă. Miliardarul George Soros, cunoscut pentru acţiunile sale speculative pe pieţele financiare mondiale, dar şi pentru acţiunile filantropice, a condus recent o serie de mari investiţii speculative. Soros Fund Management LLC, care gestionează 30 miliarde dolari pentru Soros şi familia acestuia, a vândut acţiuni şi a achiziţionat aur şi acţiuni în mine de aur, anticipând instalarea unei anu­me slăbiciuni pe diverse pieţe. Îngrijoraţi de perspectivele economiei mondiale şi de mari fluctuaţii ale pieţei, marii investitori consideră aurul ca pe un refugiu pe timp de criză. În ultimii ani, miliardarul de 85 ani a pus accentul pe politicile publice şi filantropie. De asemenea, este un contributor important la campania candidatei democrate la prezidenţialele americane, Hillary Clinton, şi a făcut donaţii şi altor grupuri de susţinere a democraţilor.

Lovitură de teatru în Franţa

Banca franceză Societe Generale a fost condamnată de Consiliul pentru litigii privind dreptul muncii să plătească 450.000 euro fostului său trader Jerome Kerviel, pentru că l-a dat afară fără "cauză reală". A patra bancă franceză se regăseşte din nou în poziţia de acuzat, după mai multe săptămâni dificile care au urmat publicării Panama Papers. Pe fond, instituţia va trebui să plătească peste 450.000 euro fostului ei angajat (care regrupează bonusurile datorate traderului pentru anul 2007, indemnizaţii, din care una pentru "condiţiile vexatorii" ale demiterii, concedii şi daune interese), deşi Jerome Kerviel a fost considerat responsabil de pierderi de 4,8 miliarde euro. Banca a fost judecată pentru că l-a demis prea târziu pe fostul trader pentru că avea cunoştinţă de practicile băncii din 2005. Magistraţii Consiliului au considerat ca inacceptabilă demiterea lui Kerviel fără preaviz şi fără indemnizaţie, după dezvăluirea operaţiunilor sale de trading, în 2008.

ZIARUL FINANCIAR

Ce s-a ales de "băieţii deştepţi" de la Hidroelectrica

Din gladiatorii comerţului cu energie, primii "băieţi deştepţi" din domeniu au devenit nişte umbre. Hidroelectrica se pregăteşte să iasă din insolvenţă şi speră să se listeze cât mai repede pe bursă. De la începutul anilor 2000, sub protecţia fiecărei guvernări, s-a creat unul dintre cele mai exclusiviste cluburi de business de pe piaţa locală, firme cu puternice conexiuni politice ajungând să domine comerţul cu energie. În timp ce din spatele monitoarelor se făceau sute de milioane de euro, statul îşi împingea pe mar­ginea prăpastiei cel mai valoros activ, Hidroelectrica. La mai bine de zece ani după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat una dintre sintagmele care l-au consacrat, primii "băieţi deştepţi" din energie au devenit o umbră în mediul de business.

Cinci companii din 85 listate cumulează 80% din rulajul BVB

Valoarea tranzacţională a acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti a fost în luna mai de 664 mi­lioane lei, sectorul intermedierii financiare şi al asigurărilor fiind liderul detaşat al perioadei. Banca Transilvania, Fondul Pro­prietatea, Romgaz, Electrica şi BRD au reprezentat 81% din valoarea tranzacţională în luna mai pe piaţa de capital ro­mânească, adică un volum 538 mil. lei. "Acţiunile respective sunt cele mai lichide de pe piaţa din România şi, din păcate, sin­gu­re­le care se tranzacţionează în mod activ pe bursă", a explicat Rareş Nilaş, consultant pe piaţa bursieră şi fost director al BT Securities (actual BT Capital Partners).

Paradoxal, deşi exporturile şi importurile cresc, tranzacţiile valutare scad neaşteptat

Jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de aproape 1,2 mld. euro în fiecare zi lu­cră­toare din luna mai, în scădere cu 20% faţă de luna prece­den­tă, potrivit datelor BNR. Comparativ cu aceeaşi lună din 2015, volumul tranzacţiilor pe piaţa de la Bucureşti s-a diminuat cu 27%. "Volatilitatea redusă a perechii euro/leu din ultimii ani descurajează participarea activă pe acestă piaţă a inves­ti­torilor instituţionali internaţionali, având în vedere posibilităţile limitate de câştig", a explicat Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING. La prima vedere, prăbuşirea activităţii pe piaţa valutară pare paradoxală având în vedere nivelul record al exporturilor şi importurilor atins anul trecut. În primele patru luni din 2016, România a ex­portat bu­nuri în valoare de 18,5 mld. euro, în creştere cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, dar a importat bunuri în valoare de 21,3 mld. euro în acelaşi interval, în creştere cu 9,8% faţă de primele patru luni din 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb