REVISTA PRESEI 10.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 octombrie 2016

ADEVARUL

Concursul pentru şefia şcolilor, la start

A fost afişată lista cu dascălii admişi să candideze la funcţia de director de şcoală. Cei mai mulţi sunt actualii directori, iar acolo unde aceştia nu s-au înscris la examen, au venit din spate profesori cu vechime şi notorietate în şcolile unde deja predau. Sunt însă şi oraşe unde comisiile de concurs pentru funcţia de director nu s-au constituit, întrucât Consiliile Locale nu şi-au desemnat reprezentanţi. Prima probă, mai exact proba scrisă a mult-discutatului concurs pentru ocuparea fotoliilor de directori de şcoli va avea loc, miercuri, peste doar două zile. 9.000 de posturi de şefi de grădiniţe, şcoli şi licee au fost puse la bătaie de Ministerul Educaţiei după opt ani de când aceştia nu au mai fost numiţi prin concurs. S-au înscris însă doar 8.800 de candidaţi,

Republicanii vor să-l retragă pe Donald Trump din cursa pentru Casa Albă

Avocaţii Partidului Republican din Statele Unite au început să caute o bază legală pentru a-l înlocui pe Donald Trump cu un alt candidat la alegerile prezidenţiale, potrivit Politico. Conducerea Partidului Republican din SUA a decis să se reunească de urgenţă luni Comitetului Naţional a Partidului Republican (RNC). Conducerea partidului se teme că scandalul recent provocat de dezvăluiri despre relaţiile lui Trump cu femei ar putea să coste scump partidul nu numai pentru în cursa prezidenţială, ci şi în alegerile legislative pentru reînnoirea Congresului care are loc odată cu alegerile prezidenţiale.

Vlad Voiculescu a semnat pentru USR

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a semnat duminică pentru ca USR să candideze la alegerile parlamentare din 11 decembrie, potrivit unui clip postat de Nicuşor Dan, explicând că a făcut acest gest pentru că România se schimbă, iar clasa politică trebuie să se schimbe şi ea. Preşedintele Uniunii Salvaţi Româna (USR), Nicuşor Dan, a spus, pe 20 septembrie, că va anunţa numele candidaţilor pentru parlamentare în ultimele zile de depunere a listelor şi că încă oscilează dacă va renunţa la mandatul său de consilier general al municipiului Bucureşti în favoarea unui eventual mandat în Parlament.

Băncile primesc luni noile garanţii pentru "Prima casă"

Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că băncile vor putea accesa de luni garanţiile suplimentare alocate programului Prima Casă, după ce Guvernul a suplimentat, în 28 septembrie, plafonul garanţiilor cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oară în acest an. Prioritate vor avea dosarele deja aprobate. Băncile care au primit plafoane sunt Banca Românească, Banca Transilvania, BancPost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen şi Unicredit.

Suspendarea celui mai mare cotidian din Ungaria

Vestea încetării apariţiei de pe o zi pe alta a cotidianului de stânga Nepszabadsag, ziar cu cel mai mare tiraj din Ungaria, i-a şocat nu numai pe angajaţii redacţiei a căror activitate a încetat imediat, ci şi opinia publică internă şi internaţională. Opoziţia din Ungaria, o parte a societăţii civile şi cititorii cotidianului presupun că este o manevră cu implicarea indirectă a Guvernului Fidesz şi a premierului Viktor Orban. Chiar şi presa conservatoare de dreapta consideră măsura periculoasă deoarece afectează libertatea presei din Ungaria. Nemulţumirea unei părţi a populaţiei s-a manifestat în protestul public de duminică seara când aproximativ 2000 de persoane au manifestat împotriva măsurii.

Soacra preşedintelui Klaus Iohannis a murit

Soacra preşedintelui Klaus Iohannis a murit duminică, la Sibiu, au declarat pentru "Adevărul" surse apropiate şefului statului. înmormântarea va avea loc marţi. Luni, şeful statului îl va primi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său slovac Andrej Kiska, iar marţi ar fi trebuit să viziteze împreună cu acesta comunitatea de slovaci din Nădlac. Evenimentul a fot anulat, întrucât marţi este programată înmormântarea soacrei preşedintelui Iohannis.

Statul Islamic a pierdut un sfert din teritoriul pe care îl controla anul trecut

Organizaţia teroristă Statul Islamic a pierdut peste un sfert din teritoriul pe care îl controla anul trecut, arată un raport al grupului de analiză a securităţii şi apărării IHS, citat de BBC News. În primele luni ale acestui an, teritoriul controlat de jihadişti a scăzut de la 78.000 de kilometri pătraţi la 65.500 de kilometri pătraţi - echivalentul statului Sri Lanka, au anunţat jihadiştii din IHS. Însă ritmul de pierdere a teritoriilor a scăzut în lunile iulie, august şi septembrie. În aceste trei luni, ISIS a pierdut numai 2.800 de kilometri pătraţi. Potrivit IHS, încetinirea acestui ritm a coincis cu faptul că Rusia a redus numărul raidurilor aeriene vizând ţinte ISIS.

Un vasluian şi-a scăzut factura la energie electrică de la 300 de lei la 5 lei/lună

Tiberius Nechita (42 ani), din Bârlad, şi-a investit în ultimii ani toate economiile într-un sistem alternativ, care îi asigură necesarul de energie electrică atât pentru consumul casnic, cât şi pentru atelierul IT pe care îl deţine. În doar trei ani, bârlădeanul a reuşit să scadă valoarea facturii la energie electrică de la 300 de lei pe lună la 5 lei lunar. Într-o primă fază a investit a investit aproximativ 15.000 de lei. Mulţumit de rezultatele obţinute, Tiberius Nechita a continuat să investească în panouri solare şi fotovoltaice, ajungând de la opt la 24 de panouri

PSD va depune un proiect care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii vor depune luni la Parlament un proiect de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, de la 1 ianuarie 2017. Potrivit liderului PSD, între taxele nefiscale care urmează să fie eliminate, dacă proiectul de lege va fi adoptat, ar fi: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Tony Blair ar putea reveni în politică pentru a scăpa Marea Britanie de un Brexit "dur"

Fostul premier laburist Tony Blair sugerează că ar putea reveni în prim-planul scenei politice britanice, denunţând intenţiile Guvernului conservator condus de Theresa May de a genera o desprindere "dură" a Marii Britanii de Uniunea Europeană. Tony Blair, care a avut trei mandate de premier şi s-a retras din activitatea politică britanică în anul 2007, a avertizat, într-un interviu acordat revistei Esquire, că Marea Britanie a devenit "un stat cu sistem de partid unic", denunţând alternanţa electoratului între un Guvern conservator care pledează pentru un "Brexit dur" şi între un Partid Laburist cu politici de tip "ultrastânga" desuete.

Un nou scandal stă să izbucnească pe piaţa RCA

Un nou scandal stă să apară în domeniul asigurărilor auto obligatorii, după ce Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că tarifele maximale stabilite împreună cu transportatorii vor fi recalculate, iar acestea vor creşte. Negriţoiu spune că majorarea vine, în principal, din majorarea cheltuielilor administrative ale asigurătorilor. Astfel, în data de 15 septembrie, cu ocazia primei încercări de a stabili un tarif maximal, a fost luat în calcul un nivel al cheltuielilor administrative de doar 25%, întrucât Legea RCA tocmai trecuse de Senat, iar aceasta plafona cheltuielile la acest nivel. Ulterior, însă, pe 19 septembrie, a apărut Ordonanţa de Urgenţă privind RCA, dată de Guvern, care nu a inclus nicio limitare.

BANCHERUL

Deputaţii decid azi conversia in lei a creditelor in CHF, la cursul istoric

Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor urmează să decidă luni după-amiaza, de la ora 17, forma finală a legii privind conversia in lei a creditelor in CHF la cursul istoric, din data acordării, aşa cum au convenit de principiu săptămâna trecuta, într-o euforie populista unanima. Astfel că băncile nu mai au practic niciun cuvânt de spus in aceasta dispută, fiind puse cu spatele la zid de către toţi parlamentarii, PSD si PNL deopotrivă, toţi fiind convinşi că vor câştiga ceva capital politic la alegerile din decembrie dacă-i ajută pe deţinătorii de credite să-si înjumătăţească ratele lunare.

De ce nu creste ratingul României, deşi avem cel mai mare avans al PIB-ului din Europa?

Agenţia americana de rating Standard&Poors a menţinut ratingul României la BBB-, cel mai slab din categoria "Investment grade" si primul deasupra zonei investiţiilor speculative, in ciuda faptului ca tara noastră înregistrează cea mai mare creştere economică din Europa, indicatorii macroeconomici sunt foarte buni si avem un guvern tehnocrat, care cel puţin teoretic, ar trebui sa evite derapajele politice in bugetul public. Riscul de majorare a aşa-ziselor deficite gemene (cel bugetar si cel de cont curent), precum si nivelul redus al bunăstării populaţiei, măsurata prin nivelul PIB pe cap de locuitor de doar 9.100 de dolari, penultimul loc din UE) reprezintă motivul principal pentru care Romania nu poate obţine o notă mai bună de la agenţia de rating.

CAPITAL

Şomerii vor doar ajutorul de stat nu şi să muncească

Deşi primite cu bucurie de patronii care au probleme în a găsi angajaţi, stimulentele nu par a-i încânta prea mult pe şomeri. Şomerii cu chef de muncă vor primi bani de la stat, potrivit unei propuneri guvernamentale de modificare a legislaţiei în domeniu. Astfel, şomerii înregistraţi care nu beneficizază de indemnizaţie vor încasa o primă de activare neimpozabilă în valoare de 500 de lei în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni. În acelaşi timp, şomerii care îşi găsesc un loc de muncă pentru care trebuie să facă naveta la o distanţă mai mare de 15 kilometri de localitatea de domiciliu vor primi o primă de încadrare zilnică de 0,5 lei pe kilometru (dar nu mai mare de 55 de lei pe zi) pentru primele 12 luni de contract.

Spargerea CNADNR, gaură în buget

Planul extraordinar al guvernului tehnocrat de reorganizare a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere se dovedeşte în realitate o mai mare cheltuire a banilor de la bugetul de stat. Pentru înfiinţarea noii societăţi guvernul tehnocrat trebuie să aloce 50 milioane lei, capital social pus la dispoziţie de Ministerul Transporturilor până la data de 30 noiembrie, în calitate de acţionar unic care îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin Ministerul Transporturilor, în calitate de reprezentant legal al statului român. Suma de 50 milioane lei nu este prevăzută în actualul buget al Ministerului Transporturilor.

Nu România, ci zona euro nu îndeplineşte criteriile de la Maastricht

Ca un stat să intre în zona euro trebuie să îndeplinească cinci criterii, numite de convergenţă nominală. Acestea au făcut obiectul Tratatului de la Maastricht şi se referă la deficit bugetar (să se plaseze sub 3% din PIB), datorie publică (să se găsească sub 60% din PIB), inflaţie (să nu depăşească cu mai mult de 1,5% mediile anuale din cele mai performante trei state ale Uniunii Europene), dobânzi pe termen lung (să nu se situeze cu mai mult de 2% peste media celor trei mai performanţi din UE) şi curs de schimb (să nu varieze cu mai mult de 15% anual). Problema este însă că atunci când vom fi intrat în euroland e posibil să vedem că marea majoritate a celor din interiorul său nu mai îndeplinesc criteriile pe baza cărora au aderat.

CURENTUL

Culmea mahalagismului: după şase partide, Liliana Mincă spune că nu ea e traseistă, ci alţii

Liliana Mincă (ex-PC, ex-PP-DD, ex-PND, ex-UNPR, ex-PSD, acum în ALDE) a reuşit din nou să ne uimească cu un scandal imens făcut la ALDE Botoşani. Scandalul a izbucnit imediat după ce şefii de la Bucureşti i-au trimis în teritoriu pe vicepreşedinţii Costel Avram şi Varujan Vosganian să o înscăuneze cu forţa pe Liliana Mincă şef la ALDE Botoşani. "Nu mai putem accepta să fim conduşi de oameni penali sau cu probleme de moralitate, pentru că ne-am săturat de numele de 'partid al penalilor'. Şi chiar nu vrem să adunăm în ALDE toţi politicienii respinşi de celalalte partide şi să-i punem şefi", a declarat unul dintre lideri locali din Botoşani.

Robert De Niro despre Donald Trump: un porc, un bou şi un gunoi

Robert De Niro a postat pe reţelele de socializare un clip la adresa lui Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA. "Este pătrunzător de prost, e un gunoi, e un bou, e un porc. Nu ştie ce vorbeşte, nu-şi face temele, nu îi pasă, crede că păcăleşte societatea, nu-şi plăteşte taxele, e un idiot. Colin Powell (fost secretar de stat al SUA n.r.) a spus-o cel mai bine: e un dezastru naţional, e o ruşine pentru această ţară. Mă face atât de nervos faptul că ţara asta a ajuns în acest punct în care acest prost, acest clovn a ajuns atât de sus. Spune că ar vrea să lovească oamenii în faţă, dar şi mie mi-ar plăcea să-i dau un pumn în faţă".

CURIERUL NATIONAL

De ce trebuie digitalizat sistemul bancar

Un studiu al BCR privind "Percepţia tinerilor despre sistemul bancar din România" arată că tinerii din România sunt atraşi de instrumentele financiare moderne, cum ar fi plăţi prin telefon şi autentificare prin amprentă. 44% dintre cei de 20-25 de ani folosesc internet banking-ul, procent care scade la numai 14% pentru 14-19 ani. Mobile banking-ul are un grad de utilizare de 29,5% (20-25) şi 12,5% (14-19). România trebuie să implementeze până în 2018 dispoziţiile Directivei europene de digitalizare a sistemului bancar.

Cum poate fi revigorată economia Europei

BM: Este necesar un efort considerabil şi organizat pentru a integra mai bine serviciile furnizate la nivel european. Acesta ar avea la bază libera circulaţie a bunurilor, finalizată la momentul actual, şi, dacă este bine executată, aceasta are un potenţial foarte mare de a genera creştere şi de a crea noi locuri de muncă. Recesiunile accentuate şi prelungite, ca urmare a crizei financiare globale, şi recrearea lentă a locurilor de muncă au redus încrederea multor cetăţeni ai UE. Pentru a revigora creşterea economică în Europa sunt necesare mai multe proiecte comune la nivelul Uniunii Europene (UE), a declarat Mario Draghi, preşedintele Băncii Europene Centrale (BCE).

Andreea Paul: Câţi bani a încasat statul român din privatizări

Ministerul Finanţelor Publice ne spune că au fost virate 21,6 miliarde de lei, în perioada 2000 - iulie 2016, în contul deschis la Trezoreria Statului pentru sumele rezultate din vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), succesoarea din anul 2012 a fostei Autorităţi pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ne-a transmis că a încasat 14,4 miliarde lei din contractele de privatizare pe care le-a derulat. Având în vedere că situaţia încasărilor la bugetul de stat din privatizări în ultimul sfert de veac e departe de a fi clarificată, Curtea de Conturi a răspuns că a demarat ieri un audit cu privire la managementul activelor statului şi sumele încasate în urma privatizării lor.

Intransigenţă în faţa manevrelor Marii Britanii privind Brexitul

Uniunea Europeană trebuie să fie "intransigenta" în faţa "manevrelor" britanice privind condiţiile Brexitului, a afirmat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP şi hotnews.ro. "Nu putem fi cu un picior înăuntru şi cu altul afară (...) Asupra acestui aspect, trebuie să fim intransigenţi. Văd manevre", a spus Juncker, în cadrul unei discuţii, la Paris, cu premierul francez Manuel Valls. "Nu vom negocia înainte de a primi scrisoarea de adio a guvernului britanic", a subliniat şeful Comisiei Europene.

Câţi bani lasă românii în saloanele de înfrumuseţare şi sălile de fitness în fiecare lună

Românii, în principiu cei cu venituri mai mari, nu se feresc să meargă în saloanele de înfrumuseţare, de masaj sau în sălile de fitness şi aerobic pentru a-şi "îmbunătăţi" aspectul fizic. Potrivit unui studiu realizat de compania iSense Solutions, aproape jumătate dintre românii din mediul urban (48%) au apelat în ultimul an la serviciile saloanelor de înfrumuseţare, în care au cheltuit aproximativ 130 de lei pe lună. În aceeaşi perioadă, 29% dintre români au mers la sala de fitness/aerobic, în timp ce doar 17% au călcat pragul saloanelor de masaj.

EVENIMENTUL ZILEI

Radiografia concretă privind scandalul tezei de doctorat a magistratului Codruţa Kovesi

Săptămâna aceasta se vor lămuri multe din acuzaţiile privind lucrarea de doctorat a ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Surse din mediul academic au declarat pentru stiri pe surse.ro că în curând se vor pune în mişcare lucrurile. Astfel, astăzi se va întruni conducerea Universităţii de Vest, care va analiza solicitarea celor de la GRAUR. Conform unor surse în acest caz se va merge pe soluţia constituirii unei comisii tehnice formate din specialişti în drept de la mai multe universităţi din România. O altă mutare interesantă va fi făcută de UVT. Conducerea intenţionează să trimită o adresă oficială către Parchetul General prin care vor solicita să se spună în ce stadiu se află ancheta.

Gabriela Firea participă la seminarul "Izolare seismică"

Primarul General Gabriela Firea va participa luni, 10 octombrie, de la ora 9:00, la seminarul "Izolarea seismică". Evenimentul va avea loc la Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole Bucureşti, bd. Lacul Tei nr. 120-124, et. 2, camera 12. Tot luni, Primarul General, Gabriela Firea, va inaugura la ora 11:30 Piaţa "Elie Wiesel".

Liviu Dragnea: "NU m-ar deranja dacă Crin Antonescu ar CANDIDA pe lista parlamentară a PSD!"

Liviu Dragnea a dezvăluit duminică seară, la Antena 3, că nu ar avea nicio problemă în a-i oferi liberalului Crin Antonescu un loc pe lista parlamentară a PSD. Întrebat dacă PSD i-ar oferi liberalului Crin Antonescu un loc pe listele parlamentare, Liviu Dragnea a exclamat:"Sigur că da! Eu îi port aceeaşi prietenie şi apreciere!". Totodată, Liviu Dragnea a evitat să mai facă alte consideraţii legate de această problemă.

JURNALUL NATIONAL

Raluca Prună a MINŢIT la CEDO

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în şedinţa CSM că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, consideră că "problema trebuie clarificată şi nu trebuie să rămână la nivelul unui titlu senzaţional şi trecător de presă, pentru că prezintă importanţă din mai multe perspective". "Ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat ca a mintit la CEDO, avand incredere intr-o "hartie sub semnatura cuiva din statul roman".

De ce vrea Ministerul Finanţelor Publice să împrumute 1,4 miliarde lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute 1,4 miliarde lei, săptămâna viitoare, prin două licitaţii, una fiind de certificate de trezorerie cu discount şi cealaltă de obligaţiuni de tip benchmark, conform datelor publicate în Monitorul Oficial. MFP a planificat împrumuturi de 3,905 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna octombrie 2016, din care 3,5 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Cat va mai sta Alina Gorghiu in politica?

Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, a vorbit, la Realitatea TV, despre revenirea sa în politică şi despre cât va mai sta preşedinta PNL pe această scenă. El a fost întrebat dacă revine în politică în momentul în care Alina Gorghiu nu va mai fi în primul plan al scenei politice şi a răspuns: "Eu sunt sigur că va sta în politică o perioadă indelungată, prin urmare nu îmi fac astfel de planuri".

NATIONAL

Guvernul isi trage Mall Anti-Filaj!

Disperarea de a forta preluarea grajului MAI sau mai degraba terenul de sub acesta a facut ca nume grele din guvernul lui Ciolos sa ia in mai multe randuri cu asalt acest obiectiv strategic, politistii trezindu-se pe cap, in repetate randuri, cu delegatii guvernamentale mai mult sau mai putin oficiale. Insa, in ciuda presiunilor tot mai mari de a preda spre daramare garajul MAI, fosta conducere a Internelor nu a cedat. Moment in care a fost declansat "jihadul" impotriva celor acuzati ca ar fi blocat astfel initierea unuia dintre cele mai ravnite proiecte imobiliare. Este vorba despre constructia, asumata prin Hotarare de Guvern, a unui asa-numit Mall al tanarului artist, pe suprafata de teren cea mai scumpa, la ora actuala, din intreaga Romanie.

Dumnezeu s-a inscris la liberali

Vestea asta, ca "Dumnezeu e si crestin, si liberal", eliberata de venerabilul Mircea Ionescu Quintus din tainitele gandirii, a cazut ca un trasnet peste tara, peste Univers si chiar si peste Biserica Ortodoxa si targul Urlati. Urlam, Quintosenia voastra! Daca e sa punem la socoteala si miturile, si legendele, crestinismul ar avea in spate cateva mii de ani. Este surprinzator cum, abia acum, Dumnezeu si-a precizat culoarea politica intr-o zicere care seamana mai mult a nota informativa data la Secu': ba, vedeti ca Dumnezeu a trecut la liberali si se tine cu Gorghiu!

PUTEREA

PNL-PSD: războiul promisiunilor

Războiul promisiunilor este în plină desfăşurare, odată cu prezentarea programului liberalilor şi social-democraţilor. Principalelel partide politice din România au desfăşurat o întreagă panoplie de angajamente de creşteri de venituri şi tăieri de impozite. Bătaia cea mare e pe "buzunarul românului", pe care, spun şi unii, şi ceilalţi, că vor să îl umple. Cum era de aşteptat, PSD vine cu mai multe promisiuni în acest domeniu, dar nici liberalii nu se lasă mai prejos. În timp ce Dragnea promite 500 de lei în plus la salariul mini şi creşterea punctului de pensie, Gorghiu anunţă 200 de lei alocaţie pentru copii, dublarea salariilor din sănătate şi învăţământ, dar şi gratuitatea pentru inseminare artificială. PSD vrea să elimine 102 taxe, liberalii să generalizeze cota unică de 16%.

Alba - neagra înfrăţirii. Londra se "leapădă" de Bucureşti

Un bucureştean supărat pe autoritatea locală pentru că întârzie restituirea proprietăţilor s-a adresat primăriilor din toate oraşele înrăţite cu Bucureştiul. Spre surprinderea lui şi a noastră, i s-a răspuns. Aşa a aflat omul că Londra, oraş care figurează pe toate listele care sunt vehiculate în spaţiul public, neagă "un acord oficial de înfrăţire cu Bucureştiul". Documentul este semnat de Simon Rees, reprezentant al primarului din Londra. Oficial, nu ştim cu ce oraşe este înfrăţit Bucureştiul, deoarece Primăria Capitalei nu le-a afişat niciodată. În schimb, în spaţiul public sunt vehiculate 13 sau 14 oraşe. Pe toate listele, Londra este primul oraş declarat înfrăţit cu Bucureştiul.

Organigrama Capitalei, "clocită" la Voluntari

Bursa Zvonurilor ştie că Firea vrea să elimine circa 300 de persoane, pe care le va schimba cu PSD-işti de frunte. Persoanele vizate sunt directorii şi şefii de servicii sau direcţii, dar listele încep, fireşte, cu liberalii puşi de Răzvan Sava. Ca să nu se confrunte cu un val de contestaţii sau demonstraţii greţoase de obedienţă (coada la uşa primăriţei este deja lungă şi formată din persoane din mai toate instituţiile subordonate, care-şi pârăsc sau îşi toarnă şefii de dragul asigurării propriei imunităţi), Firea a decis să se lucreze la organigramă în sediul Primăriei din Voluntari. Documentul va trebui avizat, c-aşa-i birocraţia, de câteva direcţii şi departamente din Primăria Capitalei. Procedura de modificare a organigramei este singura modalitate de a scăpa de funcţionarii publici incomozi.

ROMANIA LIBERA

Poliţia lui Tobă a vrut să blocheze anchetarea morţii agentului din coloana lui Gabriel Oprea

Corpul de control al premierului Cioloş detonează o bombă: sub ministrul de Interne Petre Tobă, şeful Poliţiei Române a vrut să omoare din faşă anchetarea morţii poliţistului Bogdan Gigină. Accidentul de motocicletă al acestuia din urmă era investigat de către Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei. Pentru a împiedica ancheta, şeful Poliţiei Române a trimis trei controale peste acest serviciu. Controalele au fost abuzive, supradimensionate şi cu totul excepţionale, arată corpul de control al prim-ministrului.

Luni se dă startul înscrierilor în programul Casa Verde

Românii pot, depune, de luni, 10 octombrie, solicitări de finanţare pentru renovarea caselor, prin Programul Casa Verde. Documentele se depun la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar finanţarea maximă poate ajunge la 8.000 de lei. Sute de oameni au stat la cozi în ultimele nopţi pentru a fi siguri că reuşesc să se înscrie în program, transmite Digi24. Pentru că programul funcţioneză pe principiul "primul venit, primul servit", oamenii s-au organizat şi au făcut o listă care se strigă din două în două ore. La trei absenţe, respectivul e eliminat de pe listă. Dosarele pot fi depuse în perioada 10 - 24 octombrie 2016 la agenţiile pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă, bugetul alocat pentru întreaga ţară fiind de 94 de milioane de lei.

ZIARUL FINANCIAR

Cum ar trebui discutată conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric

Dacă băncile şi BNR, care au armate de analişti, ar pune pe piaţă calcule exacte până la zi cu plăţile făcute atât pentru dobândă, principal cât şi sold, ar exista o bază de discuţie serioasă în ceea ce priveşte conversia la un curs istoric, nu cifre mari, aruncate de bancheri în încercarea de a speria pe cineva şi a stopa legea. După cum au evoluat discuţiile la Legea dării în plată, nici Zamfir, nici deputatul Gheorghe Piperea şi nici opinia publică nu sunt speriaţi de cifrele apocalitice prezentate de bănci. Nici creşterea cursului valutar de săptămâna trecută, de la 4,44 la 4,5 lei pentru un euro, pusă pe seama schimbării poziţiilor valutare din cauza Legii conversiei nu va speria pe nimeni. Dacă vor să aibă discuţie serioasă, pe date concrete, bancherii ar trebui să vină în faţa Comisiei parlamentare economice cu aceste cifre şi să propună ei un curs de conversie egalizator pentru toată lumea, ca să nu fie "mai rău".

Fondul Proprietatea trage semnalul de alarmă după reducerea investiţiilor Petrom

"Descoperirea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, unde Petrom are activităţi de explorare alături de americanii de la ExxonMobil, s-ar putea să nu fie viabilă comercial." În prospectul de 614 pagini întocmit de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al Petrom, care încearcă să obţină circa 200 de milioane de euro din vânzarea a 6,4% din acţiunile pe care le deţine la companie, faptul că acum producătorul de petrol are o singură rafinărie în portofoliu este văzut ca un risc. În 2011, Petrom a luat decizia de a închide rafinăria Arpechim, una dintre cele mai mari din România. Dincolo de aceasta, riscurile cele mai mari vin din activitatea de bază a Petrom, explorarea şi producţia de petrol şi gaze, scăderea semnificativă a cantităţilor extrase putând avea un efect negativ chiar asupra modelului integrat de activitate al Petrom, potrivit prospectului.

BNR: Deşi creşterea vine din consum, economia nu este încă supraîncălzită

BNR a prezentat vineri ce s-a discutat în Consiliul de Administraţie din 30 septembrie, în urma deciziei de a publica minutele discuţiilor, cu scopul cunoaşterii de către public a raţiunilor şi datelor econo­mice luate în considerare la fundamentarea deciziilor de politică monetară. Membrii Consiliului de Administraţie (CA) al BNR au remarcat "ajustarea ascendentă a ritmului creşterii economice anticipat" pentru trimestrul III (T3), adică sal­tul economiei peste aşteptări, după avan­sul de 6% din T2, principala contribuţie la ascensiunea PIB continuând să fie adusă de con­sum, în timp ce "aportul investiţiilor este modest, iar contribuţia exportului net este negativă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb