REVISTA PRESEI 10.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 noiembrie 2015

ADEVARUL

Se naşte un guvern de tehnocraţi. Cine are cele mai mari şanse să ajungă premier

Runda a doua de consultări pentru desemnarea unui nou premier s-a încheiat cu o propunere concretă şi cu una neoficială. PSD l-a propus ca premier pe viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, pe hârtie tehnocrat, dar fost ministru al Bugetului în Guvernul Ponta 2. Liberalii n-au propus niciun nume, însă au susţinut varianta unui guvern tehnocrat. " Varianta pe care PNL şi-a dorit-o este cea a alegerilor anticipate. "Preşedintele a adus în discuţie, ne-a propus, varianta unui Cabinet tehnocrat, varianta unui prim-ministru tehnocrat. Este o variantă cu care PNL, evident, este de acord", a spus Alina Gorghiu. Şeful statului le-a propus ambeelor partide - PSD şi PNL- să ajungă la un acord politic în care să susţină nu numai un premier tehnocrat, ci un Guvern tehnocrat în întregime. Potrivit unor surse politice, delegaţia PSD a optat pentru varianta cu un premier tehnocrat, dar cu un Guvern politic. Neoficial, varianta preferată de preşedinte este Dacian Cioloş, fost comisar european pe Agricultură, în acest moment consilier al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Cluade Juncker.

Peste 200 de persoane s-au strâns în Capitală în cea de-a şaptea zi de proteste

Manifestaţiile de stradă pornite în urma tragediei din clubul Colectiv au intrat în cea de-a şaptea zi consecutivă. Astfel, peste două sute de persoane s-au strâns luni în Piaţa Universităţii, câţiva dintre aceştia luând cuvântul în faţa protestatarilor pentru a-şi motiva prezenţa în stradă. După trei ore de la începutul începerea manifestaţiei, protestarii au început să se retragă spre casele lor.

Unde se duc banii din donaţii pentru victimele incendiului de la Colectiv

Tragedia din clubul Colectiv, soldată cu 46 de morţi şi peste 100 de răniţi, i-a mobilizat ca niciodată pe români. Tineri, în vârstă, bogaţi sau săraci, într-un gest de solidaritate fără precedent, sute de mii de oameni au răspuns apelurilor de strângere de fonduri pentru victimele incendiului. Importante fundaţii şi asociaţii au demarat campanii de strângere de fonduri pentru victimele de la Colectiv în parteneriat cu trusturi de presă. Pro TV şi Crucea Roşie Română, patronată de Principesa Margareta, au iniţiat campania "Nouă ne pasă". Până în prezent, în conturile fundaţiei s-au strâns peste 800.000 de euro. Cu banii strânşi de Crucea Roşie au fost cumpărate unguente pentru arsuri, albumină umană şi saltele antiescară. De asemenea, sunt în curs de achiziţie kituri pentru plămâni artificiali şi electro-dermatom-uri. În total, Crucea Roşie a folosit din banii donaţi 375.000 de lei. Trustul Intact şi fundaţia Mereu Aproape au demarat campania "Voi donaţi, împreună îi ajutăm!". Valoarea fondului de solidaritate creat prin teledon se ridică la un milion de euro.

Economia riscă să ajungă iar la supraîncălzire din cauza reducerii taxelor şi pomenilor electorale

Consumul creşte mult prea repede în România din cauza reducerii taxelor, ceea ce poate duce din nou la dezechilibre economice, atât din cauza creşterii puternice a importurilor, cât şi a problemelor bugetare pe care le generează. Economia României riscă să ajungă din nou la dezechilibrele din 2008, în condiţiile în care reducerile masive de taxe ale Guvernului cresc puternic consumul, ceea ce face mai departe ca deficitul comercial să se accentueze puternic. Analiştii avertizează asupra cursului de schimb actual şi cer autorităţilor prudenţă. Deficitul comercial al României a crescut puternic în primele nouă luni ale anului, ajungând la 5,5 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile s-au ridicat în perioada respectivă la 40,9 miliarde de euro, iar importurile s-au situat la 46,4 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate luni de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre comparaţie, în perioada ianuarie-septembrie 2014, importurile au totalizat 43,4 miliarde de euro, cu două miliarde de euro mai puţin decât acum.

Cum a luat cu japca Rabobank pământurile ţăranilor români

Fonduri de pensii din străinătate profită pe seama ţăranilor români care îşi vând terenurile agricole uneia dintre cele mai mari bănci din lume, fără să ştie sau fără voia lor. Unele vânzări s-au făcut fie forţat, fie prin intermediari cunoscuţi ca fiind infractori, fie cu implicarea unor primari, relatează EUobserver, care prezintă o investigaţie realizată în colaborare de CRJI şi De Correspondent. Gigantul bancar olandez Rabobank a achiziţionat peste 21.000 de hectare de teren arabil în România din 2011 încoace în cadrul unui plan de investiţii pe 15 ani, profitul fiind estimat la peste 900 de milioane de euro. Aceste achiziţii s-au făcut prin trei firme care aparţin fondului de investiţii Rabo Farm înfiinţat de gigantul bancar olandez special pentru acest tip de operaţiuni în România şi Polonia. Acum, Rabobank trebuie să răspundă unor întrebări legate de investiţiile sale în România, care constau, potrivit unor acuzaţii şi investigaţii, în acapararea de terenuri prin acte de corupţie şi abuzuri asupra celor mai săraci şi lipsiţi de apărare intermediate de persoane condamnate şi politicieni locali.

Profesori de Religie: "Prin ascultarea muzicii rock intri sub acţiunea duhurilor necurate"

Reacţia unei mici părţi a societăţii în zilele care au urmat incendiului de la Colectiv a fost de învinovăţire a victimelor pentru tragedie, deoarece ele ar fi atras această soartă teribilă pentru că ascultau muzică rock, pentru că frecventau cluburi sau pentru că sărbătoreau Halloween-ul. Însă opiniile acestor persoane, au ajuns să fie susţinute inclusiv de unii preoţi, şi, mai mult, să fie predate copiilor la şcoală, în cadrul orei de Religie. Astfel, elevii din mai multe şcoli din Capitală au aflat la ora de Religie că victimele teribilului incendiu de la clubul Colectiv şi-au meritat soarta, deoarece frecventau cluburi şi ascultau muzică rock. Pentru a fi mai convingător, profesorul de Religie Ioan Iscu, de la Colegiul "AD Xenopol", a distribuit elevilor inclusiv nişte texte care susţineau că muzica rock este satanică şi că scopul ei este acela de a-i îndepărta de religie pe bunii creştini.

Operaţiunea "Cristal": sute de standuri din angrouri sunt închise

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă, într-un comunicat, rezultatele actualizate până pe 5 noiembrie, obţinute în cadrul Operaţiunii "Cristal". La data de 19 octombrie, Direcţia Antifraudă Fiscală a demarat prima etapă a Operaţiunii numiă "Cristal". "În fiecare zi, până pe 25 decembrie 2015, atât în cadrul controalelor operative, cât şi al verificărilor documentare şi al întâlnirilor cu reprezentanţii firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, inspectorii antifraudă din toată ţara vor verifica în detaliu activitatea economică şi traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale", preciza ANAF, în 19 octombrie. ANAF a menţionat în mod expres că Operaţiunea "Cristal" va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia în 25.12.2015. Rezultatele totale Operaţiunea "Cristal" în perioada 19 octombrie (lansare operaţiune) - 5 noiembrie: Număr contribuabili verificaţi - 2.180; -Valoare amenzi - 13.954.420 lei.

BANCHERUL

Cum a reuşit EximAsig sa obţină, in premiera, un profit de 600.000 de lei, după o pierdere de 816.000 de lei anul trecut?

Compania de Asigurări - Reasigurări Exim Romania (EximAsig), al cărei acţionar majoritar este EximBank, a anunţat ca, pentru prima data de la înfiinţarea sa, in august 2010, a înregistrat profit la finalul primelor noua luni din acest an. Este vorba de un câştig de 600.000 de lei, după o pierdere de 816.000 de lei in aceeaşi perioada a anului trecut. "Rezultatul reprezintă efectul direct al adoptării unor măsuri de restructurare a activităţii şi de reducere a riscurilor aferente poliţelor subscrise prin reasigurare", se precizează intr-un comunicat de presa al EximBank. Traian Halalai, preşedintele Eximbank: "Profitul raportat de companie după primele trei trimestre este rezultatul conjugat atât al masurilor de eficientizare a cadrului general de funcţionare si de utilizare a resurselor, cat si al procesului de subscriere. Astfel, compania s-a concentrat pe un control riguros al cheltuielilor si, in acelaşi timp, a urmat un parcurs prudent pentru creşterea calităţii portofoliului de poliţe."

Mugur Isărescu ne promite ca nu va creste nici cursul, nici dobânzile, in următoarea perioadă

Instabilitatea politica interna si fluctuaţiile puternice ale inflaţiei, din cauza scăderii TVA-ului, precum si riscurile externe, inclusiv probabilitatea tot mai mare ca Fed-ul american sa înceapă să majoreze dobânda din decembrie, îl determina pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, sa adopte o politica monetara prudenta si sa ne asigure ca va păstra stabilitatea dobânzilor si cursului valutar. Principalul mesaj al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, in cadrul conferinţei prilejuite de prezentarea raportului privind inflaţia, a fost acela ca banca centrala se va abţine sa mai reducă dobânda de politica monetara, in ciuda inflaţiei negative, preferând sa utilizeze alte doua instrumente de relaxare pe care le are la îndemâna: rezervele minime obligatorii si coridorul dintre facilităţile de creditare si cea de depozit din jurul dobânzii de referinţă. BNR estimează ca in primele luni ale anului viitor inflaţia va scădea pana la -4%, in urma reducerii TVA de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016, ca la finalul anului sa revină la 2%, aproape de ţinta băncii centrale, de 2,5%, după care sa urce spre cealaltă extrema, spre 4%, in 2017

CURENTUL

Alianţa Medicilor îi acuză pe Bănicioiu, Arafat, Lascăr şi Enescu de muşamalizare în cazul COLECTIV

Un comunicat ce va cutremura întreaga Românie. Proaspăt înfiinţata Alianţă a Medicilor pentru Reforma sistemului de sănătate, prima asociaţie independentă a medicilor din România cea care a început ca o mişcare online cu peste 30.000 de membri, pe facebook, face acuzaţii grave la adresa şefilor sistemului sanitar, lucruri despre care presa deja a scris din relatările punctuale ale medicilor: "În ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia şi nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la Clubul Colectiv. Asociaţia noastră, ca asociaţie care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public faţă de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de aceşti pacienţi, care i-au îngrijit în ultimele zile. Ei sunt eroii nenumiţi în ciuda problemelor provocate de managerii sănătăţii româneşti. Dorim să protestăm public faţă de liderii politici informali şi formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în faţa camerelor de filmat şi au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.

Arafat a "verificat" aeronava NATO dar să doteze ambulanţele cu Cyanokit n-a fost în stare

O parte a presei il prezenta ieri pe Raed Arafat "verificând" avionul C17 al NATO, specializat pentru transportarea râniţilor. Ce farsor! Asta, in timp ce o noua manifestare a incompetentei oficialilor Ministerului Sănătăţii si ai celui de Interne iese la iveala: pe salvări si nici in spitalele din Romania nu exista medicamentul anti-cianuri ce trebuie administrat imediat după ce un om a inhalat fum in urma unui incendiu la clădiri. Medicamentul ar fi fost de mare ajutor tinerilor scăpaţi cu viată din club. Cei de la Unifarm au cerut după incendiu o donaţie de la firma producătoare si au primit abia duminica, ieri, 20 de cutii de Cyanokit, un medicament aprobat in UE încă din 2007 care este utilizat in cazul intoxicărilor cu cianuri, in cazul victimelor care au inhalat, ingestat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite in spatii închise. Pe site-ul companiei producătoare, indicaţia este ca acest medicament sa fie administrat cat mai repede cu putinţa. O cutie costa 700 de euro si conţine vitamina B12A.

Vizita - de Tia Şerbănescu

Se ştie deja că preşedintele respectă cu sfinţenie zilele şi orele de odihnă. Are ritmul său: pas cu pas. Nu face doi paşi deodată. Imediat dl. Băsescu a declarat că preşedintele a pierdut momentul optim (cu 50.000 de oameni în stradă) pentru a sili partidele să-i accepte premierul şi lista cu revendicări legislative ale Pieţei. Un sondaj a confirmat ce se vedea cu ochiul liber la protestatarii din Piaţă: sunt tineri, au studii universitare, lucrează în mediul privat. Sunt elita electoratului. România n-a activat "mecanismul UE de protecţie civilă" decât după şase zile. Dacă apela imediat, CE trimitea medicamente, materiale şi medici care i-ar fi scutit pe doctorii noştri de epuizare. Au apelat la CE abia după demisia lui Ponta - care în megalomania lui, a trasat linia discursului oficial "avem tot ce ne trebuie, ne descurcăm singuri" rostit de Bănicioiu zile în şir. În schimb ministrul s-a dus la "Palatul" lui Gigi Becali (a fost convocat la Palat şi s-a prezentat) care se oferise să plătească toate tratamentele - cu o condiţie: "mă, voi vreţi să plătesc dar să nu se ştie că aveţi nevoie". Silentium! A început alegerea premierului. Alesul dlui Iohannis ar fi Dacian Cioloş, fost comisar european. Să trecem de la Daciana la Dacian. Măcar un an. Schimbare, bibelou de porţelan.

EVENIMENTUL ZILEI

Industria petrolului si a gazelor reduce investiţiile cu 200 de miliarde de dolari

Industria petrolului şi gazelor a renunţat în acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile, potrivit prinţului saudit Abdul Aziz bin Salman, scrie Bloomberg. Au fost amânate sau anulate proiecte cu o producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi, afirmă Bin Salman, care este secretar de stat în ministerul Petrolului, în remarci pregătite pentru o reuniune a miniştrilor Energiei care va avea loc luni la Doha. Arabia Saudită a produs în octombrie 10,38 de milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Bloomberg. Preţurile petrolului au scăzut cu 42% în ultimul an, pe fondul deciziei OPEC de a nu modifica nivelul producţiei, în pofida supraofertei din piaţă. Oferta de petrol din afara OPEC va începe să scadă de anul viitor, după ce preţurile de aproape 150 de dolari pe baril înregistrate în 2008 s-au dovedit nesustenabile, a arătat Bin Salman. "O perioadă prelungită de preţuri scăzute ale petrolului este la rândul ei nesustenabilă, întrucât va duce la reducerea semnificativă a investiţiilor şi a solidităţii industriei petrolului, ceea ce va submina viitorul securităţii livrărilor şi va crea condiţiile pentru o nouă creştere puternică a cotaţiilor", avertitează Bin Salman.

Dragnea s-a dus la Cotroceni cu Voinea, fără acordul Coaliţiei

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, este propunerea PSD pentru funcţia de premier. ALDE vrea guvern politic, iar liberalii speră ca preşedintele Klaus Iohannis să propună pe altcineva. Preşedintele Klaus Iohannis a chemat liderii partidelor parlamentare la o nouă rundă de negocieri. Ieri au fost invitaţi reprezentanţii PSD şi PNL. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute partidele nu au venit cu nicio propunere, ci doar cu idei precum alegeri anticipate sau guvern tehnocrat ori de uniune naţională până la alegerile parlamentare de anul viitor, de data aceasta social-democraţii au pus pe masă un nume. Liviu Dragnea l-a propus pentru funcţia de premier pe viceguvernatorul Băncii Naţionale, Liviu Voinea. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost ministru delegat pentru Buget în Guvernul Ponta 2. Voinea este un apropiat al actualului prim-viceguvernator al BNR, Florin Georgescu. Potrivit unor surse EVZ, ALDE nu este de acord cu un guvern tehnocrat şi nu îl susţine nici pe Liviu Voinea.

Avans pe datorie? DEFICITUL comercial creşte de la lună la lună!

Consumul pare a fi principala cauză a creşterii economice a României în ceastă perioadă. Rămâne de văzut pentru cât timp. În luna august a acestui an, deficitul comercial al României era de aproape 4,8 miliarde euro, iar în septembrie a ajuns să depăşească 5,5 miliarde euro, potrivit datelor INS. În perioada 1.I‐30.IX 2015, exporturile au însumat 40,9 miliarde euro, iar importurile au însumat 46,45 miliarde euro. Deficitul balanţei comerciale în perioada 1.I‐30.IX 2015 a fost de 5,535 miliarde euro, mai mare cu 1,232 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada 1.I‐30.IX 2014. În luna septembrie 2015 exporturile au fost de 4,9 miliarde euro, importurile au fost de 5,66 miliarde euro, rezultând un deficit de 741,6 milioane euro. Faţă de luna august 2015, exporturile din luna septembrie 2015 au crescut cu 25,4%, iar importurile au crescut cu 18,4%.

JURNALUL NATIONAL

Alina Gorghiu: Preşedintele Iohannis ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat; PNL este de acord

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au declarat luni că preşedintele Klaus Iohannis propune varianta unui guvern şi a unui premier tehnocrat, liberalii fiind de acord cu această variantă. "Astăzi, în discuţiile pe care le-am avut, preşedintele a adus în discuţie, ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat, a unui prim-ministru tehnocrat, o variantă cu care PNL este de acord. Este o variantă care impune din partea noastră o agendă, un calendar foarte precis în interiorul căruia va trebui să demareze toate reformele pe care noi le dorim", a spus Gorghiu, la Palatul Cotroceni. Ea a precizat că PNL a propus varianta organizării alegerilor anticipate pentru care era necesar un acord cu celelalte partide parlamentare.

Directorul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR, reţinut de DNA

Directorul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Constantin Bolboşanu, a fost reţinut luni seară de procurorii DNA pentru luare de mită în valoare de 110.000 euro, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. El a fost adus cu mandat la sediul DNA pentru audieri după ce procurorii au efectuat percheziţii la locuinţa sa. Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, Constantin Bolboşanu, în calitate de ofiţer de poliţie, şef serviciu la structura menţionată, a primit, în perioada martie - septembrie 2007, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, echivalentul în lei al sumei de 110.000 euro, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a se dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Tragedia din Club Colectiv. Asigurarea de răspundere civilă, un moft

Obligativitatea încheierii unei poliţe de răspunde civilă faţă de terţi pentru agenţii economici ar fi putut evita tragedia din Club Colectiv. Astfel, firmele ar fi forţate să respecte legislaţia privind siguranţa desfăşurării activităţii, pentru că asigurătorul ar cere să i se prezinte, înainte de încheierea poliţei, toate avizele şi aprobările pe care trebuie să le obţină pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Poliţa de răspundere civilă faţă de terţi acoperă răspunderea civilă ce revine asiguratului pentru daune materiale cauzate terţilor din exercitarea activităţilor specifice declarate a se desfăşura la locul menţionat în poliţă. Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu, foarte puţine firme din România aleg să încheie o asigurare de răspundere civilă, în cel mai bun caz asigurându-şi doar proprietatea.

NATIONAL

Elena Udrea l-a pus pe Dinu Pescariu sa cumpere "Evenimentul Zilei" pentru ea!

După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, DNA va reveni in forţa in dosarul "Creanţa", după ce s-a descoperit si modalitatea exacta prin care Elena Udrea ar fi devenit proprietara de facto a ziarului "Evenimentul Zilei". Cel unde "independentul de închiriat" Ion Cristoiu a susţinut-o si încă o face cu o încăpăţânare demna de o cauza mai buna. De altfel, "National" este in măsura sa va decripteze rechizitoriul procurorilor anticorupţie, dezvăluind modul in care "doamna de fier" a regimului Băsescu l-ar fi pus pe afaceristul Dinu Pescariu sa preia practic pachetul majoritar de 90 la suta al societăţii comerciale care editează ziarul "Evenimentul Zilei".

Se pregăteşte un USL cu răspundere limitata

Pesedistul Liviu Dragnea nu a cedat presiunilor exercitate de colegii din ALDE si UNPR in vederea reconfirmării unităţii coaliţiei guvernamentale prin prezentarea unei propuneri unice de premier in fata lui Klaus Iohannis. Detaşarea liderului PSD fata de partenerii care au permis menţinerea Guvernului Ponta si după alegerea lui Klaus Iohannis ar putea fi înţeleasă mai bine daca este legata de zvonul conform căruia Dragnea si social-democraţii lui ar fi gata sa sprijine, împreună cu liberalii Alinei Gorghiu si ai lui Vasile Blaga, un guvern condus de un tehnocrat ales de Klaus Iohannis. Altfel spus, PSD si PNL ar putea pune bazele unui nou USL - controlat de Klaus Iohannis si cu răspundere limitata de aceasta data. Si mai exact, un asemenea Executiv ar avea sarcina de a legifera si pune in practica anumite proiecte, convenite cu preşedintele Iohannis si incluse intr-un mini-program de guvernare - după cum susţin autorii zvonului.

PUTEREA

OTRĂVIŢI! Acid cianhidric în sângele morţilor din Colectiv

Încep să apară detalii legate de tragedia din clubul Colectiv care arată că mulţi dintre cei aflaţi înăuntru nu au avut nici o şansă de salvare, soarta lor fiind oricum pecetluită, chiar dacă nu ar fi suferit arsuri. Şi asta pentru că au murit otrăviţi! Astfel, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML, anunţate luni, toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concentraţiile erau peste valorile letale. În raport se menţionează că la toate aceste substanţe, efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acţiunii directe. Multe dintre aceste substanţe determină în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială, ceea ce face ca persoane care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională (arsuri) şi toxică.

Locuri de muncă în străinătate. Statistica ANOFM privind şomajul şi încadrarea

Bilanţ pozitiv la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în primele nouă luni ale anului 2015. Rata oficială a şomajului în România a fost de 4,89%, sensibil mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin proiectul cofinanţat de Fondul Social European POSDRU, 182 de angajaţi s-au specializat în serviciul de informare şi consiliere a persoanelor care caută un loc de muncă. În primele nouă luni ale anului 2015 au beneficiat de serviciile de informare şi consiliere profesională, oferite de ANOFM, 401.958 de persoane. Ca urmare a acordării acestor tipuri de măsuri active, 50.763 de persoane s-au încadrat în muncă până la data de 30 septembrie 2015, ceea ce reprezintă 116,39 % faţă de cât s-a programat pentru anul în curs. Din statistica ANOFM, reiese că tinerii nu sunt mai defavorizaţi faţă de adulţii fără loc de muncă. Persoanele peste 45 de ani au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. De asemenea, numărul şomerilor neindemnizaţi, mai exact cei care au ieşit din perioada de plată, este îngrijorător de mare. Paradoxal, numărul persoanelor de etnie romă care vor să muncească este extrem de redus, 971.

Schulz atacă Ungaria şi Polonia. Preşedintele PE acuză renaţionalizarea Europei

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a acuzat luni guvernele statelor Uniunii Europene ce refuză să primească refugiaţi că trădează principiile Europei, în opinia sa reafirmarea sentimentelor naţionale şi aspiraţia de consolidare a statelor naţionale fiind un pericol pentru blocul comunitar. "Este o trădare a ceea ce înseamnă Europa", a spus Schulz, citat de Agerpres, în timpul unei conferinţe desfăşurate la Berlin, referindu-se la statele europene care au refuzat cotele obligatorii pentru redistribuirea migranţilor arabi, africani şi asiatici veniţi pe continentul european în căutarea unei vieţi mai bune. În viziunea sa, proiectul european este ameninţat de reafirmarea sentimentelor naţionale constatată în multe ţări ca urmare a acestui val migrator, situaţie pe care a descris-o în termeni precum "renaţionalizare" sau "polarizare la nivel naţional". "Există o alternativă la UE. Aceasta este renaţionalizarea şi este exact ceea ce se propagă. Ţara mea, naţiunea mea, religia mea, partidul meu sunt mai bune decât ale celorlalţi. Acesta este un drum greşit", consideră preşedintele PE.

ROMANIA LIBERA

Iohannis blochează banii promişi de Ponta oligarhilor de la Chişinău

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis ieri Parlamentului spre o nouă examinare proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut în valoare de 150 milioane de euro semnat de guvernele român şi moldovean pe 7 octombrie. Preşedintele şi-a motivat decizia prin faptul că, în actualele condiţii politice de la Chişinău, "nu există certitudinea continuării reformelor". Preşedintele pune astfel capăt unei situaţii aberante în care România se pregătea să recompenseze cu un împrumut în condiţii preferenţiale un guvern care refuza să adopte reformele cerute de FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană în domeniul financiar după furtul miliardului de dolari din trei bănci moldovene. În pofida dovezilor consistente că Guvernul de la Chişinău ezită să adopte măsurile cerute şi a situaţiei politice extrem de volatile, dintr-un motiv obscur, Guvernul Ponta a continuat cu această iniţiativă şi după semnarea acordului de către ministrul Teodorovici şi premierul moldovean de la acea vreme, Valeriu Streleţ, în condiţiile în care soarta guvernului acestuia era incertă.

Pentagonul, pregătit pentru un conflict armat cu Rusia?

Potrivit Foreign Policy, pentru prima oară după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Departamentul american al Apărării examinează şi pregăteşte planuri de urgenţă pentru un posibil conflict armat cu Rusia. După 1991, militarii prevăd cum să facă faţă unei agresiuni ruse şi potrivit unor responsabili actuali şi mai vechi din serviciul statului şi al Apărării, Pentagonul a scos din sertare aceste planuri şi le reevaluează, le aduc la zi pentru a reflecta noua perioadă post-anexării Crimeii, realitate politică în care Rusia nu mai este un partener potenţial, ci o ameninţare posibilă. "Luând în consideraţie mediul de securitate, ţinând seama de acţiunile Rusiei, a devenit evident că va trebui să aducem la zi planurile pe care le avem ca răspuns la orice eventuală agresiune contra aliaţilor -NATO", arată un înalt responsabil din Departamentul Apărării, familiar cu aducerea la zi a planurilor. "Invazia Rusiei în estul Ucrainei a determinat SUA să scuture praful de pe planurile sale de urgenţă", precizează Michele Flournoy, subsecretar al unui fost angajat în Apărare şi co-fondator al Centrului pentru o nouă securitate americană.

ZIARUL FINANCIAR

România ar fi acoperită mai repede cu net fix dacă ANCOM ar stimula competiţia

România are unele dintre cele mai mari viteze pentru serviciile de acces la internet fix din lume, însă este în pericol să îşi rateze ţintele privind gradul de acoperire şi numărul de clienţi pentru aceste servicii dacă Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii nu îşi va schima strategia astfel încât să stimuleze competiţia de pe piaţă, susţine Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă. El aduce în sprijin date ale Comisiei Europene potrivit cărora România are "două mari probleme" cu netul fix: reţelele acoperă doar 89% dintre gospodării şi doar 54% dintre gospodării au cumpărat acces la aceste servicii. Şeful Vodafone susţine că pentru a rezolva aceste probleme abordarea diferită pe care ar trebui să o adopte ANCOM ar fi, spre exemplu, obligarea RCS&RDS, care are o cotă de 45% din piaţa de net fix, să-şi deschidă reţeaua către Orange şi Vodafone. "Dacă va fi deschis accesul la reţelele fixe va fi mai multă competiţie la nivel de infrastructură şi la nivel de retail, ceea ce înseamnă că vor fi mai multe investiţii în industrie, iar consumatorii vor avea acces la oferte extinse de servicii de internet fix la preţuri mai competitive."

Şeful Uniqa: Piaţa românească de asigurări va trece printr-o perioadă foarte dureroasă

Piaţa locală de asigurări trece printr-un proces de curăţare şi transformare, însă ce va urma va fi o perioadă mai dureroasă, pentru că asigurătorii care rămân va trebui să suporte costurile celor care ies, consideră Franz Weiler, CEO al Uniqa Asigurări, un jucător de top zece din asigurări. "Piaţa de asigurări va trece printr-o periodă dureroasă, este o ironie pentru că deja am trecut printr-o perioadă de zece ani de pierderi financiare. Era clar că într-o zi sau alta, mai devreme sau mai târziu modelul folosit în special pe piaţa RCA se va prăbuşi", a explicat Franz Weiler. El spune că ieşirea unor asigurători din piaţă va avea ca efect creşterea contribuţiilor la Fondul de Garantare şi implicit a tarifelor. Grupul austriac Uniqa va închide anul cu afaceri de 380 mil. lei, iar revenirea pe profit este estimată pentru 2017. Austriecii au intrat în România în 2008, prin preluarea Unita de la Vienna Insurance Group.

Un fond al Templeton, aflat în lichidare, a început să-şi vândă din deţineri pe bursa de la Bucureşti. Acţiunile Petrom, primele vizate

Fondul închis de investiţii Templeton Russia and East European, menit să fie lichidat în jurul datei de 18 decembrie, a vândut un pachet de 6,6 milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP) în şedinţa de vineri, 6 noiembrie. Pachetul reprezintă 0,01% din capitalul Petrom. Preţul la care s-a încheiat tranzacţia de vânzare a fost de 0,3201 lei/titlu, sub cotaţia la care au deschis titlurile Petrom şedinţa de vineri. Vânzarea de acţiuni Petrom are loc în contextul în care Franklin Templeton Investments, administrator şi al Fondului Pro­prietatea (FP), a decis să lichideze fondul în condiţiile în care acesta a raportat pierderi şi retrageri din partea investitorilor. La 31 martie 2015, fondul avea în portofoliu 15,78 milioane de acţiuni Petrom. Pe bursa de la Bucureşti, fondul mai avea deţineri la Romgaz (acţiuni locale şi GDR-uri de la Londra) şi Transgaz. Fondul a fost administrat de Mark Mobius, iar principalele investiţii erau pe bursa din Rusia. În total, investiţiile fondului pe bursa de la Bucureşti erau de circa 7,6 milioane de dolari (31 de milioane de lei la 31 martie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb