REVISTA PRESEI 11.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 ianuarie 2016

ADEVARUL

De ce întârzie "Autostrada Dacia" Sibiu-Piteşti până în anul 2023

Cu toate că s-au cheltuit milioane de euro pentru studiile de fezabilitate ale tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti, acestea nu sunt conforme cu normele europene, astfel că licitarea lucrărilor va porni abia peste doi ani, iar finalizarea construcţiei este preconizată pentru sfârşitul anului 2023. Autostrada Sibiu-Piteşti, botezată "Autostrada Dacia", pare să nu se mai termine pentru că tocmai începuturile sale - studiile de fezabilitate - sunt încontinuu amânate. Ultimele estimări oficiale arată că acest tronson ar putea fi gata doar în ultima parte a anului 2023, iar valoarea totală a investiţiei depăşeşte 1,67 miliarde de euro. Potrivit unui document al Ministerului Fondurilor Europene, "Autostrada Dacia" urmează a fi finanţată din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), trimestrul al treilea din 2017 fiind data estimată pentru semnarea contractului de finanţare.. Iată că, potrivit unui raport al organismelor europene de specialitate, însăşi proiectarea autostrăzii este neconformă, astfel că executarea lucrărilor este întârziată inclusiv pe hârtie.

Mărturia lui Bodnariu, românul căruia Norvegia i-a confiscat cei 5 copii

Ceea ce nu a reuşit, încă, să facă niciun partid politic sau vreo organizaţie din România, a reuşit să facă drama familiei Marius şi Ruth Bodnariu din Norvegia. Cazul familiei mixte româno-norvegiene, rămasă fără cei cinci copii luaţi de Serviciul de Protecţia Copilului din Norvegia, la jumătatea lunii noiembrie 2015, a declanşat un val de susţinere fără precedent. Mii de români din ţară şi diaspora, în mare parte membri ai comunităţii neoprotestante din care fac parte Marius şi Ruth, s-au solidarizat cu familia Bodnariu, considerând acţiunile Serviciului de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, abuzive. Organizate pe Facebook, acţiunile de protest împotriva sistemului de Protecţie a Copilului din Norvegia care au avut loc weekend-ul care a trecut, au strâns peste 3.000 de oameni care au protestat în Washington, Londra, Barcelona, Roma, Dublin, Oslo, Otawa, Bruxelles, Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Constanţa.

Cuşti speciale pentru animalele de companie transportate cu maşina si interzicerea parcării pe trotuar. Proiectele din 2016

Transportul cu maşina al animalelor de companie ar putea fi permis doar daca necuvântătoarele sunt in cuşti speciale. Cel puţin asta prevede proiectul de modificare a Codului Rutier depus la Senat înainte de Crăciun. Potrivit iniţiatorilor, o astfel de reglementare va proteja deopotrivă cei mai buni prieteni ai omului, dar si pasagerii din maşină. Dezbaterile din Parlament pe acest subiect vor începe după 1 februarie, când aleşii se vor întoarce din concediu. In paralel cu aceasta modificare, un parlamentar a pus gând rău si celor care parchează pe trotuar. Mai precis, scapă de amenda doar acei şoferi care asigura un spaţiu lat de doi metri pentru circulaţia pietonilor. In prezent, legea prevede obligativitatea asigurării unu spaţiu de cel puţin un metru pentru trecători, dar nici aşa nu este respectat, mai ales in marile oraşe.

Cum au cucerit Capitala şi alte două judeţe interlopii din clanurile Chira şi Vijai

Violenţe extreme, ameninţări cu moartea şi şantaj. Acestea sunt metodele prin care două clanuri de interlopi, care se ocupau cu traficul de carne vie şi cămătăria, au reuşit să terorizeze două judeţe şi Capitala. Interlopii făcuseră chiar şi o alianţă pentru a-şi extinde influenţa asupra teritoriilor controlate de rivali. Detalii cutremurătoare ies la iveală în ancheta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), prin care 25 de membri din grupările Chira şi Vijai au fost trimişi în judecată. Printre cei deferiţi justiţiei se numără şi liderii celor două clanuri: Ion Vijai şi Aurel Chira. Anchetatorii spun că, prin teroarea indusă victimelor, clanurile Chira şi Vijai au câştigat supremaţia în lumea interlopă din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, dar şi averi impresionante. Acum, clanul Chira este acuzat de cămătărie. Cămătărie făcută cu parul, atunci când împrumutaţii nu reuşeau să le dea banii înapoi cu dobândă uriaşă. În schimb, clanul Vijai era specializat pe prostituţie.

Cutiile negre ale avionului care a ieşit de pe pistă la Cluj-Napoca vor fi studiate în Franţa. Cazul e încadrat ca grav

Cutiile negre ale avionului Blue Air care a ieşit de pe pistă, joi, la aterizarea pe Aeroportul "Avram Iancu" din Cluj vor ajunge în Franţa, pentru a fi decodificate, iar apoi CIAS va emite un raport care va fi făcut public, incidentul fiind încadrat ca unul grav. Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Cluj au deschis un dosar în care cercetează împrejurările în care avionul companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare. Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul Curţii de Apel Cluj a fost constituit, joi, un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparţinând companiei Blue Air a ieşit de pe pistă. Vineri, mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Cluj au fost audiaţi de comisia de anchetă de la Ministerul Transporturilor care investighează împrejurările în care avionul Blue Air a ieşit de pe pistă.

BANCHERUL

BCR si-a făcut un nou site, cu design la moda, dar nimic in plus

BCR are un nou site, cu un design modern, orientat pe verticala si cu fotografii mari, dar care nu aduce ceva important in plus fata de vechea versiune. BCR îşi prezinta noul site ca fiind "mai precis, mai eficient, mai practic! E precis când cauţi un ATM si rapid când cauţi un răspuns". Căutarea unui ATM sau a unei unităţi BCR se face cu ajutorul hărţilor Google, iar la căutarea cuvintelor pe site apar linkuri către paginile care conţin cuvintele căutate, de asemenea după modelul Google. In concluzie, noul site BCR nu aduce nimic nou in afara de design, ceea ce da de gândit cu privire la inovaţia si potenţialul serviciilor bancare online. Cel puţin un element îşi face simţita lipsa din noul site BCR: lipsa interactivităţii cu clienţii sau potenţialii clienţi. De exemplu, daca vrei sa faci o reclamaţie pe site-ul BCR si vei introduce acest cuvânt la căutare, o fata trista iţi spune "încearcă alta căutare..."

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar a scăzut la 11,65%

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar a coborât la 11,65% in luna noiembrie 2015, de la vârful de 22,26% la cat a ajuns in martie 2014, înainte ca BNR sa iniţieze procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor, proces care continua si in prezent, atât prin eliminarea din bilanţuri a împrumuturilor fără şanse de recuperare, după previzionarea integrala, cat si prin vânzarea acestora către firme de recuperare creanţe. In cursul lunii decembrie, BCR a încheiat cea mai mare vânzare de credite neperformante din istoria sistemului bancar, in valoare de 1,2 miliarde de euro, pe care a încasat in jur de 100 milioane euro (sub 10% din valoarea creditelor), către un consorţiu format din Deutsche Bank, APS Holding si IFC. Băncile au credite neperformante de 2,2 miliarde euro. BCR, cea mai mare banca românească mai rămâne cu un stoc de neperformante de doar 586 milioane euro (2,6 miliarde lei), fata de aproape 3 miliarde de euro cate avea in iunie 2014.

CAPITAL

Bancherii: «Modificările cerute de Klaus Iohannis nu sunt suficiente»

Modificările cerute Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis la proiectul de lege privind Darea în plată nu sunt suficiente pentru bancheri. Aceştia vor să reducă subtanţial numărul românilor care ar putea beneficia de facilitatea de a preda cheia imobilului ipotecat, scăpând astfel de credit. Bancherii vor măsuri clare de siguranţă şi refuză categoric ca legea să se aplice retroactiv şi să fie valabilă pentru toţi românii care au credite ipotecare, inclusiv pentru cei care au dezvoltat ansambluri imobiliare pe persoană fizică. Ba mai mult, predarea imobilului să fie ca ultimă instanţă, după tentative eşuate de restructurare a creditului.

Schimbare majoră la RCA în 2016. Repari maşina pe propria poliţă

RCA s-ar putea scumpi în 2016 pentru şoferii cu multe amenzi şi maşini puternice. Asiguratorii vor să acceseze baza de date a Poliţiei şi să calculeze costul poliţei RCA pe baza istoricului de risc în trafic al şoferului. De asemenea, am putea să ne reparăm maşina pe propriul RCA, în cazul unui accident. Autoritatea pentru Supravegherea Financiară a început încă de anul trecut discuţiile pe acest subiect şi are deja o listă scurtă de modificări. În acest an un nou proiect de lege va scumpi, pentru unii şoferi, poliţa RCA. Deocamdată, propunerile sunt în dezbatere, însă există o listă scurtă agreată de părţile care au participat la negocieri.

Primăria Capitalei a cumpărat costume pentru scafandri la preţ dublu

Chiar dacă nu are angajaţi scafandrii, Primăria Capitalei a plătit o sumă record pentru costume şi echipamente. Oficialii PMB spun că au achiziţionat costumele la cererea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Primăria generală a municipiului Bucureşti a investit anul trecut aproximativ 40.000 de euro în 10 echipamente şi costume de scafandru, respectiv aproximativ 4.000 euro/bucata. Costul real al unui echipament de scafandru este de aproximativ 2.000 euro. Contractul a fost încheiat cu INL Brand, o firmă abonată la robinetul banilor publici de la Primăria Capitalei. Mai exact, în mandatul fostului primar Sorin Oprescu, Primăria Capitalei, din banii alocaţi la capitolul alte cheltuieli, a decontat o factură în valoare de peste 161.000 de lei, pentru echipament complet scafandru firmei INL Brand. Firma cu sediul într-o casă modestă din Bucureşti, Sectorul 1, are trei angajaţi, iar principalul obiect de activitate este "Comerţul cu ridicata nespecializat".

Ministrul Energiei a trimis corpul de control la Complexul Energetic Hunedoara

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat duminică că a trimis corpul de control la Complexul Energetic Hunedoara, existând suspiciunea că au fost acordate prime pentru cei din conducerea companiei înainte de intrarea în insolvenţă. "Am auzit că acolo s-au făcut nişte plăti înainte de intrarea în insolvenţă, s-au şi dat nişte prime undeva în zona conducerii. Am trimis un corp de control. Acolo sunt nişte lucruri care depăşesc nivelul meu de înţelegere şi ceea ce consider eu că este o atitudine corectă, morală şi responsabilă. Cred că trebuie să ne asumăm cu toţii o stare de lucruri, că aceasta este o situaţie care are un context istoric cert. Trebuie să punem punct. Situaţia în care ne aflăm este o realitate. Trebuie să spunem stop risipei, stop corupţiei, stop până la urmă amestecului între elemente de profesionalism şi alte lucruri, politizare sau mai ştiu eu ce ", a precizat, la Realitatea TV, ministrul Energiei.

CURENTUL

Unde fug marii europeni de continentul lor - de Corneliu Vlad

Anul 2016 găseşte Europa Unită înfundându-se parcă fără putinţă de împotrivire într-o stare dramatică, absurdă şi chiar hilară, dacă într-adevăr cuiva i-ar veni să râdă. Dramatică, pentru că revine tot mai insistent şi mai agasant întrebarea care mai e rostul Uniunii dacă nimeni nu-i prea mai vede foloase şi la ce bun spaţiul Schengen dacă între statele membre încep să se ridice din nou ziduri, baraje de sârmă ghimpată, puncte de trecere cu controale riguroase şi frontiere straşnic păzite. Şi Uniunea Europeană, şi spaţiul Schengen, dar şi zona euro, dacă vor să supravieţuiască, trebuie regândite, trebuie să devină altceva. Până atunci însă, fiecare încearcă să se scoată din impas cum crede de cuviinţă. Cu o seriozitate demnă de Buster Keaton, doi autori americani de la Euro Group, Ian Bremmer şi Cliff Kupchan, constată că principalele state membre ale Uniunii - Marea Britanie, Germania şi Franţa, îşi caută formule proprii, naţionale pentru ieşirea din criză (totuşi) comună a Europei.

Cărţi de joc - de Tia Şerbănescu

Alarmată de avalanşa de cărţi scrise în puşcărie anul trecut, dna Prună verifică recomandările cadrelor universitare pentru tratatele ştiinţifice scrise de deţinuţi celebri (şi bogaţi) într-un timp record. S-a aflat astfel că pentru mafiotul Cătălin Voicu a garantat însuşi procurorul militar Dan Voinea. O fi avut obligaţii. Sau ordin de jos. Biserica a luat act de tendinţele neortodoxe din societate drept care vrea "îmbisericirea" (vorba lui Gigi) Constituţiei cerând să se precizeze că "familia e formată din bărbat şi femeie". Şi amantă. Chestionată pe stradă, o doamnă a dat dreptate bisericii: "de când e lumea familia e formată din bărbat şi femeie şi nu invers". Tot astfel, partidele sunt conduse de un bărbat şi o femeie (Blaga, Gorghiu) sau invers: fost consilier al lui Ponta, vicepremierul Dâncu îl denunţă acum pe Ponta că-l "şicanează permanent pe Dragnea" în timp ce Băsescu susţine că "Dragnea numai că nu l-a îmbrâncit pe scări pe Ponta". Aşa ca între prieteni. Cine se şicanează, se iubeşte. Pe sine.

EVENIMENTUL ZILEI

Banca Mondială, pronostic optimist pentru 2016

Specialiştii Băncii Mondiale şi nu numai, văd o creştere a economiei româneşti de aproape 4%, în acest an. Există însă câteva riscuri care pot da peste cap orice estimare pozitivă. Analiştii Băncii Mondiale şi-au îmbunătăţit recent estimările privind creşterea PIB-ului României, în 2016, de la 3%, cât era în iunie până la 3,9%. Această estimare este realistă, dar trebuie îndeplinite anumite condiţii pentru ca acest avans să aibă loc. În primul rând, trebuie să avem o creştere consistentă a consumului, iar producţia internă ar trebui să ţină pasul cu această evoluţie, consideră analistul economic Aurelian Dochia. "Creşterea salariului minim şi scăderea TVA vor contribui din plin la un avans al puterii de cumpărare şi la un PIB mai mare, în acest an. Rămâne de văzut în ce măsură producţia va ţine pasul", a declarat Dochia pentru EVZ. Capacitatea economiei de a produce ceea ce se consumă pe plan intern este esenţială. În cazul în care cererea internă va fi acoperită tot mai mult din importuri, România va deveni tot mai vulnerabilă în relaţia cu pieţele externe.

Rusia relansează confruntările din Estul Ucrainei - de Iulian Chifu

Federaţia Rusă se pregăteşte să relanseze confruntările din Estul Ucrainei. Informaţii exacte au fost date publicităţii de către serviciul de informaţii al armatei ucrainene în legătură cu trupe, material militar şi concentrări de echipamente militare grele pregătite pentru lansarea de atacuri. Toate au fost aduse pe masa Comisiei Comune de Control din Estul Ucrainei, punând OSCE şi Rusia în faţa evidenţelor. De altfel, OSCE a confirmat deja prezenţa de material greu şi soldaţi în regiuni din preajma oraşului port Mariupol, a localităţii Debalţevo şi în alte zone. Ucraina a reuşit să -l identifice, prin intermediul Direcţiei de informaţii a Armatei, GUR, pe comandantul rus care conduce trupele ruse şi pe aşa numiţii insurgenţi şi voluntari ruşi din regiunea separatistă, pregătind asaltul şi noi provocări militare asupra Kievului, la linia de demarcaţie. Este vorba despre un comandant din războiului din Cecenia,

Violenţele din Köln nu vor rămâne fără consecinţe

Legislaţia germană privind refugiaţii s-ar putea modifica, după atacurile sexuale din Köln. Angela Merkel vrea ca cei care încalcă legea să poată fi deportaţi. Autorii atacurilor din noaptea de Anul Nou au fost bărbaţi "cu înfăţişare nord africană şi arabă", au declarat victimele, iar incidentul a redeschis subiectul politicii "uşilor deschise" pentru imigranţi. Modul în care au acţionat poliţiştii a fost, de asemenea, criticat. Mii de oameni au ieşit în stradă în Köln, în weekend, pentru a protesta faţă de prezenţa imigranţilor în Germania. Manifestaţia s-a încheiat cu ciocniri cu poliţia, cu artificii şi sticle aruncate în jandarmii care au răspuns cu tunuri cu apă şi sprayuri cu piper pentru a dispersa mulţimea. Majoritatea participanţilor erau membri sau simpatizanţi ai mişcării de extremă-dreapta Pegida, care critică dur politica Angelei Merkel.

JURNALUL NATIONAL

Proiectul care ar face parcatul imposibil

Un proiect legislativ depus la Senat prevede ca automobilele să nu mai poată fi parcate pe trotuare dacă între maşină şi partea carosabilă nu rămâne o distanţă de minimum doi metri, faţă de un metru cât prevede legea în prezent. Dacă proiectul va deveni lege, parcarea în oraşe ar deveni o problemă serioasă, dat fiind că trotuarele mai late de doi metri au devenit o raritate. Proiectul legislativ, iniţiat de senatorul Valeriu Todiraşcu, îşi propune să uşureze deplasarea pietonilor, dar să lase şi suficient spaţiu pentru ambulanţe şi maşini de pompieri, în cazul unei urgenţe. În expunerea de motive a proiectului, Todiraşcu spune că spaţiul prevăzut în prezent de lege, de un metru, este insuficient.

Preşedintele Klaus Iohannis se mută, în sfârşit, în Vila Lac 3

Preşedintele Klaus Iohannis se mută în casă nouă până la sfârşitul acestei luni, potrivit surselor din Administraţia Prezidenţială, citate de antena3.ro. Este vorba despre Vila Lac 3, reşedinţa oficială a preşedinţilor României, unde a locuit, timp de 10 ani, şi Traian Băsescu. În ultimele 8 luni, Vila Lac 3 s-a aflat într-un amplu proces de consolidare. În luna septembrie a anului trecut, RA-APPS preciza că renovarea vilei lui Iohannis ar costa aproximativ un milion de euro. Preşedintele a ţinut să specifice că el nu a avut solicitări deosebite, lucrările fiind demarate la iniţiativa unor "specialişti".

România, noul "tigru" al dezvoltării în Europa în următorii ani?

"Liderii actuali ai reformei în U.E.: România şi Irlanda" - notează Eoin Drea, analist economic irlandez ce activează la Centrul de Studii din Bruxelles. Analiza recent realizată de "The Wilfried Martens Centre for European Studies", susţine că în timp ce "Vechea Europă" luptă din greu să îşi reia creşterea economică, unele state central-europene din ceea ce se cheamă "Noua Europă" - printre care, de menţionat, România - par să fie gata să preia ştafeta creşterii, în următoarea decadă. Această schimbare neaşteptată, care se adaugă îmbunătăţirii semnificative a perspectivelor de creştere pe termen mediu, a ţărilor care au respectat programul anti-criză (Irlanda, Grecia, Cipru, Spania şi Portugalia), ilustrează poziţionarea mai multor state periferice ale Uniunii Europene, în calitate de lideri de reformă. Acest nou pol, sau mai degrabă front de dezvoltare, ar putea acţiona ca un catalizator pe termen lung pentru creşterea economică la nivelul întregii Uniuni Europene".

NATIONAL

Ciolos da Ministerul Justiţiei pe mana Monicăi Macovei!

Toata lumea se agită de mama focului care vor fi noii şefi ai Parchetului General si a DNA după ce, in curând, vor expira mandatele lui Tiberiu Nitu si cel al Laurei Codruţa Kovesi. Unii cer ca, in cazul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cel puţin, sa se prelungească de facto mandatul actualului procuror şef, in timp ce alţii cer tot mai insistent un moment de "respiro" in lupta de gherila declanşata in Justiţie in ultimii ani. Practic, pe mana cui va încăpea Justiţia rămâne, de ceva vreme, cel mai fierbinte subiect al zilei. In cel mai scurt timp, după cum susţin sursele National, noua conducere a Ministerului Justiţiei va avea propria "foaie de parcurs" in implementarea reformei sistemului juridic, "consultant de taina" in acest sens fiind, mai mult ca sigur, Monica Macovei. Să nu uităm, si actualul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a fost tot asistenta aceleiaşi tot mai influente Monica Macovei.

SRI începe expulzarea agenţilor FSB!

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate, cat de curând Romania urmează sa fie zguduita de un mega-scandal de spionaj industrial, in spatele căruia se afla tot mai incisivul serviciu secret rusesc, FSB. Scandalul va avea motive "geologice", iscându-se in jurul unor exploatări de zăcăminte ale statului roman. SRI-ul a făcut deja ample verificări la sediul CupruMin din Alba Iulia, unde angajaţii societăţii care deţine 60 la suta din rezervele de cupru ale României ar fi descoperit, chiar in ultima zi a anului trecut, nişte fire suspecte in pereţii biroului unde se analizează licitaţiile pentru contracte. Însă ceea ce este uluitor nu este descoperirea in sine, ci faptul ca s-a dat verde la intensa mediatizare a cazului, in condiţiile in care, in mod normal, orice serviciu de intelligence din lume le-ar fi cerut managerilor unităţii să nu sufle o vorba presei.

Statul, expropriat de OMV si Gazprom?

Compania austriaca OMV se pregăteşte sa facă schimb de acţiuni cu Gazprom, cu care are, de altfel solide legături de afaceri, in pofida sancţiunilor economice impuse de UE Rusiei. Austriecii nu confirmă, dar printre cele mai atractive active cu care ar putea să facă schimb cu ruşii pentru nişte câmpuri petroliere prin pustiile Siberiei s-ar putea numără si cele aflate in proprietatea OMV Petrom. Compania austriaca nu neaga ca se afla in negocieri cu Gazprom, dar respinge informaţiile conform cărora ar avea de gând sa vândă active ale OMV Petrom.

Alina Gorghiu ii duce dorul Elenei Udrea

Co-preşedintele PNL exclude orice alianţa cu Mişcarea Populara, pe motiv de incompatibilitate cu Traian Băsescu. Mai mult, Gorghiu susţine ca MP ar fi dus-o mult mai bine cu Elena Udrea in frunte. După ce a lăsat sa se înţeleagă ca PNL nu ar zice nu unei alianţe post-electorale cu MP, Alina Gorghiu o da acum la întors. "Am văzut interpretări mai mult decât tendenţioase legate de o apropiere a PNL de MP, de Băsescu si aşa mai departe. (...) Ca sa respingi sau sa accepţi o alianţa post electorala cu un partid indiferent cum se numeşte acel partid, este nevoie ca partidul respectiv sa aibă in primul rând rezultate, adică sa intre in Parlament. Eu cred ca MP-ul condus de Traian Băsescu va avea in mod cert rezultate mult mai slabe decât cel condus de Elena Udrea. Dincolo însă de aceste calcule matematice, va răspund ferm, ca sa nu mai existe alte interpretări, ca PNL este incompatibil cu Traian Băsescu", a decretat Gorghiu

Nebunie! Potul cel mare la loterie a ajuns la 1,3 miliarde de dolari

Jackpot-ul la Loteria Americana a ajuns la uluitoarea suma de 1,3 miliarde de dolari, cel mai mare din istoria SUA. Ar putea fi câştigat chiar miercuri, asta după ce la precedenta extragere, cea de sâmbătă, premiul cel mare Powerball, in valoare totala de 948,9 milioane de dolari, a fost reportat. Norocosul trebuie sa ghicească cinci numere din 69, plus numărul special Powerball. Viitorul câştigător are de ales: 1,3 miliarde de dolari rambursaţi prin plăti anuale timp de 29 de ani sau 800 de milioane bani cash. Un bilet la loteria Powerball costa 2 dolari.

PUTEREA

Centrul Vechi se mută în Floreasca şi Dorobanţi

Dorobanţi, raiul beizadelelor şi al piţipoancelor până prin 2009, e pe cale să-şi recapete clienţii care îşi mutaseră cuiburile prin cârciumile şi cluburile din Centrul Vechi. După tragedia din Colectiv, multe firme din zona Lispcani au tras obloanele, nemaiavând voie să funcţioneze în clădiri cu risc seismic. Mai mult, se pare că aleşilor locali le-a dat Bursa Zvonurilor gândul bun la început de decembrie 2015, când cerea refacerea expertizelor imobilelor din Centrul Vechi. Cum se prefigurează ca rezultatele să arate că multe alte clădiri sunt un real pericol pentru cetăţeni, patronii barurilor au hotărât că ar fi bine să-şi mute afacerea în altă zonă. Cum pe bulevardul Decebal, o altă zonă de promenadă, nu mai sunt spaţii disponibile, Bursa Zvonurilor a fost informată că agenţiile imobiliare sunt asaltate pentru oferte de chirii în zona Floreasca/Dorobanţi. De altfel, pe străduţele din Floreasca au apărut deja noi crâşme care vor să atragă corporatiştii aflaţi la o aruncătură de băţ, în Pipera.

Cum ar vrea ruşii de la Gazprom să intre "masiv" în România

La mijlocul lunii decembrie, o informaţie apărută în presa internaţională avea să zguduie zilele trecute mediul economic local. Cotidianul austriac Die Presse scria atunci că grupul energetic OMV (din Austria), proprietarul Petrom, pregăteşte rafinăriile sale din Austria şi Germania pentru un posibil schimb de active cu grupul rus Gazprom. În prima etapă ar fi fost vorba de externalizarea rafinăriilor de la Schwechat (Viena) şi Burghausen (Bavaria) într-o companie separată, pentru a permite participarea ruşilor. La acea dată se ştia că afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autorităţile române nu ar permite implicarea grupului rus Gazprom. S-a ajuns în punctul în care, pe surse, a apărut informaţia că Rafinăria Petrobrazi şi câmpuri petroliere din Marea Neagră ar fi obiect al negocierii dintre OMV şi Gazprom. Grupul austriac s-a grăbit să precizeze că "nimic nu e stabilit", dar informaţiile din presă au stârnit îngrijorarea oficialilor de la Bucureşti.

ROMANIA LIBERA

Cine umple seifurile "Califului" milionar?

Conturile din străinătate ale organizaţiei teroriste Statul Islamic se umplu cu ajutorul unor sponsori din Golf, al unor bogaţi oameni de afaceri şi predicatori religioşi cu poziţii extremiste, până la brockeri şi bănci fiduciare de schimb. Kuweitul a fost încă de la debutul războiului din Siria un nod de întretăiere a finanţării pentru grupurile jihadiste, din cauză că sistemul său bancar este "nedepistabil". De fiecare dată când apărea la lumină numele unui donator de fonduri (nu neapărat pentru SI, dar şi pentru alte grupuri ca Frontul Al-Nosra, legat de Al Qaeda), americanii cereau în special Kuweitului sau Qatarului - aliaţi în războiul contra terorismului - să ofere o mai mare transparenţă asupra transferurilor de bani, dar totul a rămas fără răspuns până astăzi. Trebuie menţionat că, faţă de alte grupuri, SI a fost în măsură să-şi diversifice sursele de venituri şi chiar să rămână "independent" faţă de donatorii de fonduri.

Contra tiraniei corectitudinii politice

Agresiunile sexuale de la Köln din noaptea de Anul Nou nu sunt un fenomen nou în Europa, după cum nu este nouă nici reacţia iniţială a autorităţilor de a ascunde infracţiunile din cauza a ceea ce secretarul Afacerilor Interne al Marii Britanii a numit "corectitudinea politică instituţionalizată". Ceea ce este nou este faptul că aceste infracţiuni comise pe scară largă au loc în plină criză europeană a refugiaţilor şi în contextul ascensiunii populismului naţionalist. Cu cât "linia oficială" multiculturală politic corectă a guvernelor europene şi a Bruxelles-ului va fi menţinută mai mult, cu atât pericolul populismului va creşte, cu riscul de a distruge Europa din interior. Dacă însăşi siguranţa personală este refuzată cetăţeanului în numele corectitudinii politice, atunci nu mai vorbim de o politică sau alta ci de tiranie. Împotriva acestei tiranii a corectitudii politice trebuie să se ridice orice cetăţean raţional, care vrea să salvgardeze valorile liberale şi să prevină ca întreaga Europă să devină din nou victima populismului naţionalist şi xenofob.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu ar trebui să încurajeze creşterea salariilor pentru ca aceia care iau credite acum să le poată plăti peste 5 ani, când dobânzile la lei vor creşte

România trăieşte trimestre de glorie în ceea ce priveşte costul finanţării la lei, dar şi la euro. Dobânda de referinţă la împrumuturile în lei, indicele Robor la 3 luni a scăzut la 0,98% pe an, nivel pe care nimeni nu-l credea posibil vreodată. Nici pe vremea lui Ceauşescu, când dobânzile erau stabilite prin decret, nu a fost o asemenea rată. De doi ani, odată cu scăderea dobânzilor, creditarea în lei a câştigat puternic teren, ajungând în noiembrie 2015 la 50,9% din totalitatea împrumuturilor acordate în România, faţă de 30% cât era în perioada de boom, atunci când împrumuturile în euro, franci elveţieni şi dolari erau de bază. Dar dobânda la lei nu va rămâne la 1% decenii, aşa cum nici cursul francului elveţian nu a rămas la 2,5 lei, şi nici euro la 3-3,3 lei, cât era în 2006-2007. În doar 2-3 ani din momentul în care cineva a luat un credit în franci sau în euro, lucrurile s-au schimbat dramatic, iar ceea ce atunci părea o afacere bună s-a transformat într-un coşmar.

La ce să ne aşteptăm de la ING Bank în acest an

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, va continua strategia de dezvoltare organică în perioada următoare, în condiţiile în care există încă motoare de creştere, fără a exclude eventuale achiziţii sau oportunităţi de consolidări, după cum au declarat liderii băncii. ING, care operează pe piaţa locală ca sucursală a grupului olandez cu acelaşi nume, şi-a crescut cu 50% activele bilanţiere în ultimii cinci ani, iar la finalul anului trecut a ajuns să ocupe locul şapte în sistemul bancar. Unul dintre obiectivele posibile pentru acest an este menţinerea băncii pe profit. În primele nouă luni de anul trecut, banca a raportat un profit net de 251 mil. lei în condiţiile creşterii cu două cifre a activităţii de creditare. Soldul creditelor se ridica la finele lunii septembrie la 13 mld. lei, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi lună din 2014, cu o contribuţie echilibrată a segmentelor retail şi corporate, în timp ce creditarea pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) a contribuit cu 25%.

Dintr-o dată, ASF îi cere lui Templeton să facă investiţii, nu lichidări la Fondul Proprietatea

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obli­gat Franklin Templeton să prezinte acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) în ce măsură răscumpărările şi returnările de capital au avut efectul scontat şi să le prezinte soluţii alternative care să fie corelate cu obiectivul fundamental de administrare, respectiv reinvestirea banilor obţinuţi din vânzarea activelor pe baza unei strategii bine definite. Este pentru prima oară când arbitrul pieţei de capital se im­plică în administrarea Fondului Proprietatea, cea mai lichidă companie de la bursa din Bucureşti, şi sugerează că administratorul Franklin Templeton ar trebui să facă investiţii cu banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor din portofoliu, nu doar să îi folosească pentru răscumpărarea de acţiuni. "ASF sugerează că Templeton ar trebui să facă investiţii cu banii obţinuţi din vânzarea activelor, deşi nu este normal ca o autoritate să se implice în administrarea unei societăţi pe acţiuni care a primit acordul acţionarilor cu privire la strategia de investiţii pe care o aplică în prezent administratorul", a spus un analist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb