REVISTA PRESEI 11.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 februarie 2016

ADEVARUL

Legea defăimării, arma lui Dragnea împotriva generaţiei Facebook

Legea defăimării sociale reduce din libertatea de exprimare a presei şi îngrădeşte mediul online. Pentru a promova o asemenea lege, Liviu Dragnea a scornit un organism european, care, de fapt, este un ONG. În plus, legea are un puternic potenţial de neconstituţionalitate pentru că dublează, practic, legislaţia aflată deja în vigoare. Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu vrea să renunţe cu niciun chip la legea defăimării sociale, programată să fie adoptată, săptămâna viitoare, în Parlament, în ciuda unui potop de critici la adresa sa. Prin legea "demnităţii umane şi a toleranţei", aşa cum a fost denumită pompos de iniţiator, Liviu Dragnea spune că vrea să pedepsească manifestările de ură şi intoleranţă faţă de anumite categorii sociale. Societatea civilă spune că Dragnea urmăreşte, de fapt, să mai taie din elanul pe care l-au luat tinerii pe reţelele sociale.

România e tot mai expusă presiunii Rusiei în bazinul Mării Negre, o zonă neglijată de NATO şi SUA

România şi Bulgaria sunt tot mai expuse presiunii Rusiei în bazinul Mării Negre, al cărei control este o componentă-cheie a politicii revizioniste a Rusiei pentru a se reafirma ca un pol de putere în zona eurasiatică, se menţionează într-un raport al Center for European Policy Analysis (CEPA) consultat de Agerpres. Raportul atrage atenţia că strategia Kremlinului în Marea Neagră ar putea include manipularea ideii "României Mari" pentru promovarea disputelor regionale cu Republica Moldova şi Ucraina, susţinerea activităţilor separatiste precum cele ale secuilor din Transilvania sau perturbarea exploatării resurselor ţării noastre din Marea Neagră printr-o dispută juridică privind apele teritoriale revendicate de Moscova după anexarea peninsulei Crimeea. Neglijarea flancului de securitate de la Marea Neagră de către SUA şi NATO şi neutralizarea de către Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeii, a litoralului estic şi nordic, au expus tot mai mult România şi Bulgaria presiunii Moscovei.

Spovedania judecătoarei corupte Terceanu

Caz rar în istoria dosarelor de corupţie: judecătoarea Geanina Terceanu, acuzată că a luat şpagă în dosarul "Transferurilor din fotbal", şi-a recunoscut faptele, povestind cu lux de amănunte cum s-a întâmplat totul. Nu a omis nici aspectele picante: judecătoarea a mărturisit că s-a plăcut reciproc cu Cristi Borcea. Judecătoarea Geanina Terceanu (40 de ani), de la Tribunalul Bucureşti, a fost suspendată ieri din funcţie, după ce a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, în dosarul "Transferurilor din fotbal". Magistratul este acuzat că a primit şpagă suma de 195.000 de euro: 185.000 de euro de la fraţii Giovani (63 de ani) şi Victor Becali (55 de ani) şi 10.000 de euro de la Cristi Borcea (46 de ani). Trei dintre acuzaţii din acest dosar, Terceanu şi fraţii Becali, şi-au recunoscut faptele, recunoaşteri care sunt confirmate de alte probe: declaraţiile martorilor, denunţuri, interceptări ambientale etc.

Covor roşu de patru kilometri pentru coloana oficială a preşedintelui al-Sisi

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a şocat opinia publică din ţara sa după ce un covor roşu de patru kilometri a fost desfăşurat pe străzile unui oraş pentru coloana sa oficială. Ironia sorţii face ca covorul de peste patru kilometri să fi fost desfăşurat pentru a-l întâmpina pe al-Sisi în oraşul 6 Octombrie, unul dintre cele mai sărace din ţară, unde acesta a ţinut o conferinţă de presă despre austeritate, după cum relatează Al Jazeera. Televiziunile egiptene au prezentat pe larg imagini cu sosirea lui al-Sisi şi participarea sa la inaugurarea unor proiecte publice, printre care un complex de locuinţe sociale pentru săraci. Al-Sisi a fost atacat în repetate rânduri în Egipt pentru felul risipitor în care cheltuie banii, într-o ţară în care 25% din populaţie trăieşte sub limita sărăciei. Al-Sisi a venit la putere în vara anului 2013, după o lovitură de stat militară în urma căreia l-a înlocuit pe preşedintele Mohamed Morsi, ales democratic.

Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au ciordit banii europeni destinaţi romilor

Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt în centrul celui mai recent scandal de corupţie. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi deturnat fondurile europene pentru finanţarea a două proiecte destinate sprijinirii comunităţii rome. Şeful ANAF, Gelu Diaconu, şi adjunctul său sunt, de asemenea, anchetaţi în acest caz. Procurorul şef al DNA a solicitat, miercuri, avizul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Dosarul vizează deturnarea de fonduri şi spălarea de bani în două proiecte finanţate din fonduri europene, implementat de Asociaţia Partida Romilor. Cei doi i-au tras după ei şi pe şefii ANAF. Gelu Diaconu şi adjunctul său Mihai Gogancea Vătăşoiu sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu. DNA i-a citat, miercuri, pe toţi suspecţii pentru a le aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Guvernul a stabilit data alegerilor locale. Când ne alegem primarii şi câţi bani ne costă

Guvernul a stabilit că în prima duminică din luna iunie vom alege primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Prima zi de campanie electorală va fi 6 mai, iar ultima - 4 iunie. Alegerile locale din acest an, scrutin în care vor fi aleşi noii primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, vor avea loc în data de 5 iunie. Votul va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. Aşadar, pare că Guvernul a renunţat la orice posibilitate de a modifica legislaţia electorală, în sensul revenirii la două tururi de scrutin. Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale din 2016, Guvernul a alocat peste 350 de milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat. Pe lângă tipărirea buletinelor de vot şi alte costuri organizatorice, în suma alocată de la bugetul de stat sunt incluse şi fondurile necesare pentru a fi plătiţi oamenii din secţiile de votare şi cei din birourile electorale care centralizează voturile.

NATO a aprobat crearea unei noi structuri militare pentru Europa de Est, inclusiv pentru România

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, miercuri seară, crearea unei noi structuri militare pentru apărarea statelor central şi est-europene de ameninţările Rusiei, trupe suplimentare urmând să fie staţionate cel puţin temporar în România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice. Miniştrii Apărării ai statelor NATO, reuniţi la Bruxelles, au aprobat crearea unei noi forţe multinaţionale pentru protejarea ţărilor expuse ameninţărilor Rusiei, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, citat de Mediafax. Stoltenberg a precizat că noile contingente vor fi staţionate prin rotaţie în state central şi est-europene membre NATO. Componenţa detaliată a contingentului va fi decisă în primăvară.

Spre o Uniune Europeană cu două viteze. Cele şase ţări fondatoare vor mai multă Europă

Cele şase ţări fondatoare ale Comunităţii Europene, devenită ulterior Uniunea Europeană, s-au întâlnit marţi la Roma pentru a relansa proiectul european, în prezent aproape fără suflare, chiar lăsând la o parte unele dintre cele 28 de state membre. Planul celor şase va aprofunda procesul unei Uniuni cu "două viteze", relatează AFP. "Suntem preocupaţi de proiectul european", au afirmat într-o declaraţie comună miniştrii de externe din cele şase ţări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda), prezenţi marţi seară la Roma pentru "lansarea unei reflecţii comune cu privire la consolidarea Uniunii Europene". Afişând un net crez proeuropean, chiar dacă poate părea "împotriva curentului", potrivit şefului diplomaţiei italiene, Paolo Gentiloni, aceste şase ţări vor să creadă că Uniunea rămâne "cel mai bun răspuns" la provocările de astăzi.

BANCHERUL

OTP Bank a pierdut definitiv procesul cu ANPC privind clauzele abuzive din contractele de credit

OTP Bank a pierdut definitiv procesul tip class action iniţiat împotriva sa de către ANPC, care a cerut Tribunalului Bucureşti sa oblige banca sa elimine din toate contractele de credit încheiate înainte de criza, in perioada 2007-2008, clauzele abuzive care prevăd ca dobânda poate fi modificata in funcţie de politica băncii, nu după indici transparenţi ai pieţei (LIBOR/EURIBOR/ROBOR), cum impune in prezent legislaţia de protecţie a consumatorilor. Curtea de Apel Bucureşti a anunţat ieri decizia definitiva in acest dosar: "Respinge apelul declarat de apelanta intervenientă ca neavenit. Respinge cererea formulată de intimata intervenientă Asociaţia Parakletos de constatare a caracterului inform al apelului declarat de apelanta pârâtă ca neîntemeiată. Respinge apelul declarat de apelanta pârâtă ca nefondat."

UniCredit, spune ca nu mai colaborează bine cu FNGCIMM#

Nu doar creditele imobiliare, inclusiv programul Prima Casa, este in pericol de a se restrânge puternic in acest an, din cauza legii privind darea in plata a caselor ipotecate, ci si finanţările pentru IMM-uri garantate de stat prin FNGCIMM. UniCredit Bank, una dintre băncile focusate pe creditarea companiilor si IMM-urilor, spune ca nu mai lucrează bine cu FNGCIMM, fondul care acorda garanţii de stat nu doar pentru creditele prin programul Prima Casa, ci si pentru firme. Motivul: fondul nu mai vrea sa plătească garanţiile aferente creditelor neperformante. UniCredit este a doua banca, după Libra Bank, o banca de asemenea specializata pe finanţarea afacerilor, care îşi exprima public nemulţumirea fata de colaborarea cu FNGCIMM. Şefa fondului, Silvia Ciornei, este contestata si de către sindicatul din cadrul instituţiei, care i-a trimis recent o scrisoare in care-i cere demisia de onoare pentru performanta slaba obţinută de când a fost numita in funcţie, pe criterii politice, de fostul premier Victor Ponta.

CURENTUL

Dragnea a iniţiat legea defăimării pe mână cu un ONG condus de Tony Blair

Din expunerea de motive la iniţiativa legislativă semnată de Liviu Dragnea aflăm că "Propunerea legislativa vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de «Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei», propusa ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de către Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii". Expunerea de motive a lui Dragnea sugerează că legea ar fi inspirată de o convenţie-model pentru toate statele UE conceput de un organism european. Dar nu-i aşa. Site-ul coalitiaromanilor.org a descoperit că acest "Consiliu European al Tolerantei si Reconcilierii" este de fapt un ONG creat în octombrie 2008 de Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, si Moshe Kantor, Preşedintele Congresului Evreiesc European. În vara anului 2015 preşedinte al acestui Consiliul devine Tony Blair,

Firea minte din nou: ce a scris Ponta despre Isar a fost în urma unor solicitări ale presei

Purtătoarea de cuvânt a PSD, Gabriela Firea a declarat aseară la România Tv că Ponta a postat despre Isar în urma unor solicitări ale presei. Evident că presa nu ar fi avut niciun motiv să-l întrebe tocmai pe Ponta de ce e chemat Isar la DNA. "Eu am înţeles că astăzi, în prima parte a zilei, domnul Victor Ponta a primit mai multe telefoane, SMS-uri, mail-uri, de la reprezentanţii mass-media din România care voiau să ştie de la domnia sa, apropo de invitarea la DNA a domnului Isar, dacă domnia sa cunoaşte anumite amănunte din timpul mandatului de prim-ministru, pentru că domnul Isar a făcut parte, la un moment dat, din echipa lui Victor Ponta. Urmare a acestor întrebări din partea jurnaliştilor, domnul Ponta a postat acele lucruri pe Facebook. Nu a fost iniţiativa personală, au fost mai multe întrebări din partea presei (...)", a declarat Firea la România Tv.

EVENIMENTUL ZILEI

Alertă de infectare cu E.coli! 13 copii spitalizaţi

Ministerul Sănătăţii a anunţat că infecţia cu E.coli este confirmată, deocamdată, doar în cazul copilului decedat pe 4 februarie, la Spitalul "Marie Curie". Copiii provin din localităţile argeşene Piteşti, Topoloveni, Negraşi, Mărăcineni, Ţiţeşti, Ştefăneşti, Poiana Lacului şi Câmpulung, iar unul este din Bucureşti. Pentru că nu se ştie cum au luat bacteria, autorităţile au intrat în alertă, iar procurorii au deschis dosar penal. Primul caz a apărut la începutul lunii februarie, la un copil de 8 luni din Topoloveni, care a fost adus la Spitalul "Marie Curie" din Capitală şi care a decedat pe 4 februarie, a confirmat managerul unităţii sanitare, Daniel Buzatu. "În acest moment, avem 9 copii cu vârsta sub un an, internaţi cu aceleaşi simptome, din care 5 sunt dializaţi", a spus dr. Radu Tăbăcaru, şeful Secţiei ATI de la "Maris Curie". Micuţii au ajuns la Secţia de Nefrologie Pediatrică a spitalului, unde sunt supravegheaţi permanent.

Terenuri pregătite pentru mega-proiecte imobiliare

Extinderea companiilor prezente în România, perspectiva intrării unor nume noi pe piaţă, precum şi ieftinirea creditelor pentru populaţie, determină investitorii imobiliari cu portofolii extinse de terenuri să pregătească proiecte gigantice, demne de perioada anterioară crizei. Dezvoltatori familiarizaţi cu sectorul imobiliar autohton precum AFI Europe, Vastint România (divizia imobiliară locală a Inter IKEA), Ioannis Papalekas, antreprenorii români din spatele Forte Partners, CA Immo, Skanska şi Hercesa au cumpărat terenuri cu o suprafaţă cumulată de 88,7 hectare în diferite zone firbinţi din Bucureşti. După ce au plătit pe ele circa 200 mil. euro, acum pregătesc construcţia a mii de apartamente, clădiri de birouri şi centre comerciale. Ei sunt motivaţi, în principal, de strategia de extindere a companiilor multinaţionale în România, atât cele care vizează spaţiile de birouri, cât şi cele din retail, dar şi de firmele care se pregătesc să intre pe piaţa autohtonă. Numai în acest an se vor livra 408.000 mp de birouri noi, de peste cinci ori mai mult decât volumul total din 2015.

Simona Halep va deveni imaginea Hublot

Simona Halep a ajuns la un acord cu firma elveţiană Hublot, producătoare de ceasuri de lux, iar intermediarul contractului a fost Ion Ţiriac. Simona Halep (locul 3 WTA) şi-a mai trecut în palmares un nou sponsor important. Tenismena "tricoloră" a ajuns la o înţelegere cu Hublot, o firmă elveţiană celebră în industria ceasurilor de lux. Siteul doartenis.ro menţionează că omul de afaceri Ion Ţiriac a fost cel care a intermediat afacerea, iar Simona va semna în curând contractul. "A fost extraordinar să vizitez fabrica Hublot", a scris Halep pe un Instagram. Printre sponsorii constănţencei se mai numără Dedeman, Vodafone, Dorna şi Wilson.

Erdogan, discurs furibund la Ankara împotriva americanilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat strânsa colaborare dintre Statele Unite al Americii şi grupările de kurzi din Siria. Erdogan susţine că americanii nu ar fi de partea Turciei, ci a unor organizaţii teroriste. "Noi susţinem că Uniunea Democrată a Kurzilor din Siria (PYD) este o organizaţie teroristă. Oficialii americani susţin că PYD nu este o organizaţie teroristă. De aceea îi întreb pe americani, de câte ori v-am explicat acest lucru? Sunteţi de partea noastră sau de partea organizaţiilor teroriste PYD şi PKK (Partidul Muncitoresc din Kurdistan)? Nu sunteţi în stare să înţelegeţi legăturile dintre kurzii sirieni din PYD şi kurzii din PKK, care au transformat toată regiunea într-o mare de sânge. Situaţia din Siria a devenit o migraţie forţată de un masacru. ONU ne cere să primim şi mai mulţi refugiaţi. Dacă e aşa de uşor, cum să facem asta? Până acum, am primit trei milioane de irakieni şi sirieni. Câţi au primit alţii? ONU ne-a dat 455 de milioane de dolari. Dar cheltuielile noastre sunt de aproape zece miliarde de dolari", a tunat Erdogan.

Dacian Cioloş a demis conducerea "Doi şi-un sfert"

Premierul Dacian Cioloş l-a demis pe Gheorghe Nicolae, şeful "Doi şi-un sfert", serviciul secret al ministerului de Interne. Acesta fusese numit în iulie 2014 de către fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. Gheorghe Nicolae este comisar şef de poliţie şi a fost numit în funcţia de subsecretar în martie 2014. Până atunci, potrivit CV-ului său, mai avusese începând cu anul 1995 funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul SRI. De asemenea, a fost demis şi unul dintre adjuncţii instituţiei, celălalt fiind numit la conducerea instituţiei. Potrivit unor surse din justiţie, citate de EVZ, aceştia au fost schimbaţi din cauza unor suspiciuni de integritate, iar conducerea DGIPI se află sub ancheta DNA.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea a bătut palma cu partidul lui Tăriceanu

După modelul protocolului cu UNPR, PSD a semnat, miercuri, şi colaborarea cu liberalii lui Tăriceanu. Liderul PSD Liviu Dragnea şi copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-au înţeles ca cele două partide să colaboreze la alegerile din acest an. Conform protocolului, PSD şi ALDE au convenit să încheie alianţe pe plan local acolo unde vor considera necesar pentru alegerile locale din 5 iunie, inclusiv să aibă candidaţi şi liste comune pentru a-şi spori şansele electorale. Înţelegerea dintre Dragnea şi Tăriceanu mai prevede că organizaţiile din teritoriu ale celor două partide pot construi împreună majorităţi în consiliile locale şi judeţene. PSD şi ALDE vor stabili după alegerile locale şi condiţiile unei viitoare alianţe electorale pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Practic, prin înţelegerile semnate cu formaţiunile lui Gabriel Oprea şi Călin Popescu Tăriceanu, Dragnea a refăcut alianţa care a susţinut Guvernul Ponta.

Preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, urmăriţi penal în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi inculpaţi, printre care preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu, în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Cei doi sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES. În acelaşi dosar sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie alte opt persoane.

Conpet a obţinut în 2015 un profit net de 54,2 milioane de lei, în creştere cu 5,6% faţă de anul anterior

Transportatorul naţional de ţiţei şi produse petroliere Conpet a obţinut anul trecut un profit net de 54,2 milioane de lei, în urcare cu 5,6% faţă de rezultatul din 2014, când a înregistrat un câştig de 51,4 milioane de lei, potrivit unui raport transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti. În acelaşi timp, veniturile din cifra de afaceri au ajuns la 381,3 milioane de lei, în creştere cu 1,7% faţă de anul anterior. Totalul veniturilor din exploatare a crescut cu 2,2%, până la 411,7 milioane de lei. Cheltuielile din exploatare s-au majorat uşor, cu 0,4%, ajungând la 349,5 milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli au fost cele cu personalul (105,5 milioane de lei) şi cele cu prestaţiile externe (107,9 milioane de lei). Compania a obţinut un profit financiar de 5,7 milioane de lei, în scădere de la 9,6 milioane de lei în 2014.

NATIONAL

Culoarul pentru refugiaţi se muta in Romania!

Cu doar câteva zeci de ore in urma, la graniţa cu Grecia, armata macedoneana a început construcţia unui al doilea gard de sarma, care se va întinde pe 37 de kilometri si care va fi amplasat in paralel cu cel existent, dar la cinci metri in spatele acestuia. Astfel se trece la faza concreta a proiectului de construcţie concreta a unei noi cortine de fier împotriva fenomenului migrationist, ceea ce va face ca actuala "ruta a Balcanilor" sa fie abandonata de către milioanele de refugiaţi ce sunt gata sa ia din nou cu asalt neputincioasa Europa. Autorităţile de la Bucureşti au fost avertizate de curând că este de aşteptat că, mai repede decât am putea crede, "ruta balcanica" sa fie relocata prin Romania.

Serviciile americane: In 2016, ISIS va încerca noi atentate in Europa si in SUA

Daesh a devenit principala ameninţare terorista mondiala, având o capacitate crescuta de a lansa atacuri in toata lumea, a estimat James Clapper, directorul Comunităţii americane de informaţii. Anul acesta, Statul Islamic va încerca sa comită noi atacuri teroriste in Europa dar si atentate directe pe teritoriul Statelor Unite, a completat generalul Vincent Steward, şeful Departamentului Informaţiilor Militare al SUA (DIA) , informează Le Parisien. In Statele Unite, a explicat Steward, principala ameninţare islamista vine din interior, de la cetăţeni sau rezidenţi radicalizaţi, in raportul anual asupra evaluării ameninţărilor globale. Succesul atacurilor extremiste izolate (din Chattanooga si San Bernardino) "ar putea inspira" alte persoane sa comită acelaşi tip de atac, a spus James Clapper. Pe de alta parte, a estimat acesta, ISIS "profita de afluxul de emigranţi din Siria pentru a-si insera combatanţii" care vor fi capabili ulterior sa comită atacuri in Europa si in SUA.

PUTEREA

Dragnea nu-l mai vrea pe Cioloş premier

Şeful PSD îi atrage atenţia lui Cioloş că a ajuns premier fără a fi votat de cineva, aşa că nu trebuie să se erijeze în purtător de cuvânt al românilor. "Eu aş fi mai rezervat în a face astfel de afirmaţii, pentru că societatea nu s-a exprimat. Milioanele de simpatizanţi ai PSD-ului, ALDE, ai UNPR-ului, UDMR au altă opinie. Eu de aia spun - oricine trebuie să fie rezervat când se trezeşte vorbind în numele societăţii, în numele poporului. Era unul care vorbea în numele poporului. (...) Facem un tur la comune, facem două tururi la oraşe, trei tururi la municipii şi la Bucureşti, atâtea tururi cât să iasă Cristian Buşoi. Poate, în toamnă, o să vină Cioloş şi o să spună că societatea vrea altfel de alegeri. Ce facem?", a spus Dragnea la România TV. Liderul PSD mai spune că, peste un an, Cioloş nu va mai fi premier. "Nu-mi mai doresc să fie la Palatul Victoria. Nu-mi mai doresc să fie premier. Cred că o să fie la o instituţie din Europa sau SUA. Deocamdată, avem o relaţie corectă.", a punctat Liviu Dragnea.

Minunea tehnologică realizată de români din SUA se lansează la Monaco

Chiar în Ajunul Crăciunului, compania americană ARCA Space Corporation, fondată de cercetători români izgoniţi de corupţia din ţară, a anunţat realizarea primului vehicul cu ajutorul căruia orice persoană având greutatea sub 110 kilograme poate zbura la mică înălţime. Este vorba de o placă autopropulsată, botezată ArcaBoard. La momentul respectiv se preciza că minunea tehnologică va fi produsă în serie, iar preţul unei plăci va fi 19.900 dolari. Între timp, cei de la ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică), au încheiat parteneriate avantajoase cu furnizorii de materiale Southwest Composite Works Inc. and Eco Molding Co., astfel încât au redus cu o pătrime preţul produsului finit, la 14.900 de dolari. Lansarea comercială va avea loc în data de 14 aprilie, la Monaco, în cadrul expoziţiei Top Marques. Primele unităţi vor fi livrate pe data de 15 aprilie, iar livrările vor continua în funcţie de ordinea comenzilor plasate pe site-ul ARCA.

ANT: "Cei mai mulţi turişti străini ar putea proveni din Israel!"

Dacă până acum cei mai mulţi turişti străini care vizitau România veneau din Germania, topul celor care ne vizitează ţara s-ar putea schimba. De anul viitor, cei mai mulţi turişti străini în România ar putea proveni din Israel. Numărul turiştilor din Israel a crescut în 2015 cu 60%, la aproape 220.000 de persoane, astfel că statul din Orientul Mijlociu a urcat o poziţie, pe locul doi, în topul ţărilor care aduc turişti pe piaţă locală. Pe litoralul românesc au ajuns anul trecut 4.500 de turişti israelieni, care au consumat servicii turistice în valoare de 4,5 milioane dolari pentru pachete de vacanţă şi excursii opţionale la atracţiile din Constanţa şi Tulcea. Turiştilor israelieni le plac viaţă de noapte, cazinourile, litoralul, Delta Dunării şi Transilvania.

ROMANIA LIBERA

Ministrul Finanţelor cere demisiile şefilor ANAF, puşi sub acuzare de DNA

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, după ce aceştia au fost puşi sub acuzare de DNA, în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, transmite Agerpres. "Fiscul este una dintre cele mai importante instituţii din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situaţie, în care preşedintele şi vicepreşedintele ANAF sunt puşi sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrităţii conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în poziţiile pe care le deţin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrităţii pe care ANAF, ca instituţie, o reclamă", a spus ministrul Anca Dragu, într-un comunicat de presă.

Masacru la Alep, "strategia cecenă" a lui Putin

Joi, reprezentanţii din 17 state şi 3 organizaţii se reunesc la München pentru a încerca relansarea procesului diplomatic după eşecul de la Geneva, de la finele lunii ianuarie. Nu este nici un dubiu că strategia ruso-siriană la Alep este copie a celei folosită de Moscova pentru a încercui Groznâi în 1999, în cel de-al doilea război din Cecenia - încercuirea oraşului pentru a bloca rutele aprovizionării cu alimente, arme şi combatanţi, înaintea unui bombardament masiv al cartierelor rebele şi provocarea fugii populaţiei civile şi desigur capitularea opozanţilor asediaţi. Preluarea Alepului de către Bashar al-Assad ar însemna o victorie capitală pentru preşedintele sirian care i-ar permite să preia în mână "Siria utilă", axă nord-sud ce reuneşte cele mai mari oraşe ale ţării - Damasc, Lattaquia, Homs, Hama şi Alep. Poziţie care îi va permite să nu cedeze nimic din punct de vedere politic opozanţilor săi, în timp ce apropiatele negocieri de pace sunt programate pentru 25 februarie.

Premiile Oscar 2016: Mult alb, cu puţin negru, fără mulţumiri!

"Anul acesta, ştim cu toţii că avem un elefant în cameră", a spus Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei Americane de Film în deschiderea dineului care i-a reunit pe toţi finaliştii ceremoniei din 28 februarie. Expresia americană "elephant in the room" se referă la faptul că există o problemă evidentă în contextul discuţiei, iar anul acesta "elefantul" este reprezentat de faptul că pe lista actorilor nominalizaţilor la premiile Oscar nu se află nici unul de culoare. "Am rugat elefantul să plece", a conchis Isaacs, considerând că aceasta este cea mai bună cale de a rezolva problema. Însă, asta nu schimbă cu nimic faptul că pentru al doilea an consecutiv toţi cei 20 de actori nominalizaţi la premiile Academiei Americane sunt albi şi nici unul de culoare.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile-mamă ale Piraeus şi Bancpost au ajuns să valoreze jumătate din BRD şi BT

Cele patru bănci greceşti, cu subsidiare pe piaţa locală, au pierdut 6,8 mld. euro din capitalizare din cauza corecţiilor agresive care au cuprins bursa de la Atena. Astfel cele mai mari bănci româneşti listate la Bucureşti au o valoare de piaţă mai mare decât a grupurilor elene NBG, Piraeus şi Eurobank. Acţiunile băncilor elene s-au prăbuşit cu peste 60% în acest an pe bursa din Atena, din cauza turbulenţelor care au cuprins pie­ţele fi­nanciare. Alpha Bank, a patra cea mai mare bancă elenă, cu ac­tive de 70 miliarde de euro, a pier­dut 1,9 miliarde de euro din valoarea de piaţă în acest an, ajungând la o capi­talizare bursieră de 1,8 mld. euro. Acţiunile National Bank of Greece, grup cu active totale de 110 miliarde de euro, cele ale Piraeus, grup cu active de 86 miliarde de euro, şi ale Euro­bank, grup cu active de 73 miliarde de euro, au pierdut peste 60% din valoare. Fiecare din aceste gru­puri este cotat acum pe bursa din Atena la o capitalizare bursieră de sub 1,2 miliarde de euro. În România, cele patru grupuri elene au subsidiare cu active cumulate de 10 miliarde de euro, potrivit datelor la finalul anului 2014.

Creditele de consum au crescut cu două cifre, pentru prima oară din 2009 încoace

Soldul creditelor de consum în lei acordate băncilor către segmentul de retail afişa la finele anului 2015 un sold de aproximativ 33 de miliarde de lei (7,4 mld. euro), în creştere cu 11% faţă de anul precedent, potrivit datelor BNR. Aceasta este prima creştere de două cifre a creditului de consum în lei după izbucnirea crizei. La baza creşterii cu două cifre a îm­prumuturilor pe acest segment au stat dobânzile aflate la minime istorice (în 2015 dobânzile la creditele în lei au atins cele mai scăzute niveluri din isto­ria postdecembristă a sectorului ban­car), sporirea încrederii consumatorilor în economie (analiştii estimează că economia locală va avansa în 2016 cu 4-5%, cel mai rapid ritm de creştere din ţările europene), dar şi reluarea unei practici pe care bancherii o făceau în anii de boom ai economiei, respectiv "acordarea creditelor cu buletinul". Creditele de nevoi personale şi cele acordate în lei pentru alte scopuri au avut în decembrie 2015 prima evoluţie anuală pozitivă din ultimii şapte ani.

Papalekas pune ultimele "cărămizi" la proiectul de birouri Bucharest One, o investiţie de 100 de milioane de euro

Fondul de investiţii Globalworth, fondat şi condus de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, pune la punct ultimele detalii ale clădirii de birouri Bucharest One construită în peisajul corporatist din nordul Bucureştiului. Clădirea, care are o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp şi chiriaşi precum Vodafone sau Huawei, este amplasată în zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu, unde s-a conturat în ultimii ani un adevărat cartier al corporatiştilor. Aici lucrează câteva mii de oameni pentru companii locale şi internaţionale. Printre chiriaşii zonei se numără giganţi precum Oracle (IT), L'Oreal (cosmetice) sau General Electric (energie). Construcţia Bucharest One a început în 2014, iar imobilul a avut termen iniţial de finalizare în 2015 la final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb