REVISTA PRESEI - 11.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 martie 2010

ADEVĂRUL

-Trei romani în topul Forbes al miliardarilor lumii

Dinu Patriciu, Ioan Niculae şi Ion Ţiriac se numără printre cei 1.011 miliardari prezenţi în Topul Forbes SUA. Dintre bogaţii lumii, doar 12% şi-au văzut averile micşorate în ultimul an. Cei trei români şi-au menţinut ierarhia din Topul Forbes România publicat în luna octombrie 2009.După furtuna financiară care le-a făcut averile scrum anul trecut, soarele a răsărit din nou pentru cei mai bogaţi oameni din lume, care au reuşit performanţa unor reveniri spectaculoase.

-Taxa de poluare zace în sertare

90% din fondurile strânse, în plină criză, din taxa auto au rămas necheltuite din cauza birocraţiei şi a proastei organizări de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Banii erau destinaţi proiectelor de mediu, a căror evaluare merge foarte greu. Beneficiarii lor spun că aşteaptă un răspuns de mai bine de un an.Bugetul Fondului de Mediu stabilit la începutul anului 2009 pentru a fi cheltuit pe programe de mediu a fost de 1,6 miliarde de lei, bani proveniţi din colectarea taxei auto.

-Alianţa în UE contra rechinilor financiari

Germania, Franţa şi Luxemburg vor control la sânge asupra pieţei produselor financiare. Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Jean-Claude Juncker elaborează un pachet de propuneri vizând "limitarea speculaţiilor cu datorii suverane ale statelor".În viziunea trioului amintit, aceste speculaţii ameninţă nu numai sustenabilitatea Greciei, dar şi pe cea a Irlandei, a Portugaliei şi chiar a Spaniei.

-Băsescu acuză sindicaliştii că se opun reformelor

Preşedintele a declarat la Forumul de afaceri româno-nipon desfăşurat la Tokio că procesul de reformă în România a început deşi există o opoziţie puternică din partea sindicatelor.

-Standard &Poor"s: nu vă îmbătaţi cu apă rece!

O a doua agenţie de rating îmbunătăţeşte, în acest an, perspectiva calificativului de ţară pentru România, dar mesajul trebuie privit cu prudenţă. Şansele de a primi o îmbunătăţire de rating în acest an sunt minime, chiar dacă primii paşi au fost făcuţi. Standard & Poor"s păstrează încă rezerve.

CURENTUL

-Geoană este consemnat zi-lumină la Senat

Adio vizite inopinate la Moscova, adio zile de trândăveală cu Mihaela, "dragostea mea", şi mai ales adio plimbări oficiale în străinătate, menite să satisfacă ego-ul puterii lui Mircea Geoană! Spre disperarea sa, cel mai ţopăitor dintre politicieni trebuie să fie prezent zilnic la serviciu, să prezideze toate şedinţele de plen şi de Birou Permanent, pentru a nu le oferi pedeliştilor, udemeriştilor şi independenţilor posibilitatea de a-i lua şi ultima redută de putere, conducerea Senatului.

-Un actor grăbit

Cu excepţia adolescenţilor de astăzi, cred că mai toţi românii au râs, pe vremuri, la filmele cu Mircea Diaconu, un actor talentat, dar nu genial. În vremurile când priveam "Buletin de Bucureşti", nu m-am gândit că voi ajunge să râd şi de politicianul Mircea Diaconu. Din păcate şi pentru el, şi pentru noi, simpaticul actor Mircea Diaconu s-a transformat peste noapte într-un politician frustrat şi total antipatic.

-Manipulare grosolană şi găinărie mediatică în jurul proiectului Roşia Montană

Se lucrează din ce în ce mai intens în ultima perioadă la revopsirea, ajustarea şi redesenarea unei "imagini pozitive" a proiectului de extragere a aurului de la Roşia Montană. Manevrele de "influenţare favorabilă" a opiniei publice se execută cu metode profesioniste ce amintesc de operaţiunile de tip militar de dezinformare strategică. Nu este ratată nicio ocazie pentru diseminarea "mesajelor pozitive" legate de proiectul Roşia Montană.

-Boc nu se mai uită la emisiunile posturilor Realitatea TV şi Antena 3

Prim-ministrul Emil Boc a declarat ieri, la postul OTV, că nu mai urmăreşte programele TV de la Realitatea şi de la Antena 3, deoarece respectivele televiziuni dau dovadă de "rea-credinţă" în prezentarea activităţii Executivului. Pe de altă parte, el a mai infirmat şi faptul că ar fi cerut miniştrilor din Cabinetul pe care îl conduce să nu participe la emisiunile difuzate de Realitatea şi de Antena 3.

CURIERUL NAŢIONAL

-Băncile scot din arsenal executarea silită

Piperea: Peste 100.000 de români sunt într-o astfel de procedură pentru restanţe la instituţiile financiare. Baltazar: Băncile au evitat executările silite din cauza preţului scăzut al garanţiilor, dar au ajuns cu cuţitul la os.Creşterea cererilor de executare silită va prăbuşi preţul apartamentelor şi al terenurilor. Există o bancă din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silită, a declarat ieri avocatul Gheorghe Piperea, specialist în insolvenţă şi faliment.

-Personalul Romsilva a fost redus cu peste 1.000 de salariaţi în 2009

Personalul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva a fost redus cu 1.097 de angajaţi pe parcursul anului 2009, ajungând în luna decembrie la 19.808 salariaţi, principalele cauze fiind disponibilizările, pe fondul retrocedărilor de terenuri forestiere, şi pensionările, a declarat Valerian Solovăstru. La sfârşitul lunii decembrie 2008, Regia avea 20.905 de salariaţi, scrie NewsIn..

-Angajaţii CE Turceni şi Rovinari vor intra în şomaj tehnic de Paşte

Angajaţii complexurilor energetice Turceni şi Rovinari vor intra în şomaj tehnic pentru două săptămâni, în perioada Paştelui, directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea, precizând că măsura este una "de solidaritate" faţă de minerii din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

-Paolo Scaroni (Eni): Nabucco şi South Stream ar putea fuziona

Unificarea proiectelor, "cel puţin pentru o parte din traseul tranzitat", ar reduce investiţiile şi ar majora randamentele.Discuţiile pe tema proiectelor Nabucco şi South Stream, purtate în contradictoriu în ultimii ani de către oficialii din domeniul energiei, par să fie aproape de final. Soluţia vine din partea unuia dintre investitorii South Stream, grupul Eni, care susţine că cele două proiecte pot fi unificate, ceea ce ar reduce simţitor costurile şi ar majora randamentele.

EVENIMENTUL ZILEI

-Deputatul care a studiat prostituţia la sursă

Numele deputatului Petru Călian apare într-un dosar DIICOT Cluj, din care reiese că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu tinere obligate să se prostitueze.Într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Cluj, în care o anume Natalia Strechi este trimisă în judecată pentru trafic de persoane, apar şi numele unor parlamentari PDL şi ai unor oficiali clujeni.

-Şcoala românească, fabrică de mediocri cu diplomă

Mare parte dintre dascălii români ar trebui să-şi schimbe mentalitatea, pentru a forma adulţi competenţi. La absolvirea a opt clase, elevii români ar trebui să ştie să comunice corect în limba maternă, să lege o conversaţie într-o limbă străină, să ştie să folosească computerul, să aplice în viaţa reală noţiuni abstracte de matematică sau tehnologie şi, la fel de important, să aibă spirit civic, să ştie să relaţioneze în societate şi "să manifeste sensibilitate culturală".

-Guşă: Imixtiunea oligarhilor a cauzat proiectului anti-Băsescu

În opinia lui Guşă, vizita lui Geoană la Vîntu este pe locul trei în topul factorilor care au dus la victoria lui Băsescu. Pe primele locuri: PSD şi asocierea cu Ion Iliescu. "A fost cel mai ciudat eveniment din campanie şi s-a suprapus pe a doua temă a lui Băsescu, mogulii, prima fiind Iliescu - comunism", crede Cozmin Guşă.

FINANCIARUL

-În timp ce atacă salarii, pensii, alocaţii, guvernul se resemnează: datoria Rompetrol ar putea să nu mai fie recuperată

Iniţial s-a vorbit despre încasarea întregii sume, apoi, doar de jumătate, pentru ca în final să se ia în calcul varianta în care kazahii nu vor achita nimic.La finele lunii ianuarie, guvernanţii se angajau în faţa oficialilor FMI că vor recupera creanţa de la Rompetrol, iar suma de 2,4 miliarde de lei a fost trecută în buget la capitolul venituri. În februarie, Executivul spera să obţină măcar jumătate din bani.

-Puterea inventează o nouă armă politică: interzice publicitatea de stat, doar, doar bagă presa "ostilă" în faliment

Deşi premierul spune că măsura se aplică doar ministerelor, companiile s-au conformat solicitării. Companiile de stat nu mai au voie să facă publicitate timp de şase luni din cauza fondurilor limitate. Guvernul Boc vrea să dea impresia că reduce cheltuielile, numai că toate societăţile se susţin financiar. În plus, unele dintre ele au scos profituri de zeci de milioane de lei, în pofida crizei.

-Inflaţia anuală a scăzut în februarie la 4,49%. Prognoza pentru decembrie este de 3,5%

Asta chiar şi în condiţiile majorării preţurilor la anumite produse Potrivit analiştilor, acest procent se află în linie cu aşteptările BNR

Inflaţia anuală a scăzut, în februarie, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%, în timp ce prognoza pentru finele anului arată o scădere de până la 3,5%.

-Ministerul Mediului şi Pădurilor va relua evaluarea de la Roşia Montană

Ministerul Mediului şi Pădurilor va relua procedura de evaluare a proiectului minier de la Roşia Montană, a afirmat Laszlo Borbely ministrul Mediului şi Pădurilor. Aceasta este prima declaraţie categorică a lui Borbely de la preluarea mandatului în legătură cu investiţia din judeţul Alba.

-Lucian Anghel, BCR, estimează că vor fi mai mulţi bani pentru economia reală

"Sectorul bancar e dispus oricând să finanţeze exporturile, infrastructura, energia şi marile exploataţii agricole", explică economistul-şef al băncii. Primul interviu din campania "Cum să supravieţuim în 2010. Ghid de prim ajutor economic" l-a acordat pentru "Financiarul" economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, care spune că anul acesta sectorul privat va avea mai mulţi bani pentru că statul va absorbi resurse mai puţine din piaţa internă.

-Afacerea Piranha a fost îngheţată

Al doilea lot de şapte maşini de luptă a fost respins din cauza defecţiunilor

Contractul de achiziţie a transportoarelor 8x8 Piranha III C care ar fi trebuit să se încheie în acest an a fost practic suspendat pe termen nedefinit din cauza faptului că nu au fost îndeplinite cerinţele din documentele de achiziţie. Până acum, Ministerul Apărării a recepţionat 10 astfel de maşini de luptă din totalul de 31, care ar fi trebuit livrate până în toamna acestui an.

GÂNDUL

-Băsescu laudă şomajul românesc în faţa japonezilor: a ajutat la creşterea productivităţii

Există şi o parte bună a şomajului şi ea nu este de neglijat. Datorită lui România a avut o creştere a productivităţii muncii de 11,3% în mijlocul crizei. Explicaţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu şi a fost făcută cu ocazia vizitei sale oficiale în Japonia.

-Boc la "televiziunea poporului": Este şi un scenariu ca statul român să ajungă din nou majoritar la Petromidia

Într-o emisiune la postul de televiziune OTV, premierul Boc a vorbit despre riscul ca statul să ajungă din nou acţionar majoritar la Rompetrol, în cazul în care proprietarii kazahi nu-şi vor plăti integral datoriile ., de 2,4 miliarde de lei (aproximativ 600 milioane de euro).

-Profesorii încep lecţia de mitinguri, proteste şi greve de avertisment

Liderii celor patru federaţii sindicale au căzut de acord asupra datelor când vor scoate prefesorii în stradă pentru a-şi câştiga dreptatea.În perioada 15 martie- 2 aprilie sunt programate mitinguri, pichetări şi greve de avertisment la nivel teritorial, în perioada 12- 30 aprilie vor fi pichete la sediile MECTS şi Guvern, în perioada 1-15 va fi miting de protest în Bucureşti, iar pentru 15-30 mai este previzionată o grevă de avertisment.

- Mai bine de unul din zece medici străini din Franţa este român.

Din 2007, peste o mie de doctori din România au început să lucreze în Hexagon, iar 23% dintre ei au propriile cabinete.Poate că încă nu au reuşit să schimbe destinul unor localităţi precum personajul central din romanul lui Balzac "Medicul de ţară", dar mai bine de unul din zece doctori străini din Franţa este român.

-Băsescu se întoarce din Japonia cu banii pentru metroul de Otopeni.

Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA) a ratificat ieri la Tokyo, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, acordul prin care oferă Guvernului României un credit de 320 milioane de euro pentru construcţia liniei de metrou spre Otopeni

Cel mai târziu la începutul anului viitor vor începe lucrările de construcţie a magistralei de metrou care va lega Bucureştiul de Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni.

JURNALUL NAŢIONAL

-Năstase îşi joacă azi meciul cu partidul

Consiliul Naţional al PSD va alege astăzi între Adrian Năstase şi Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, pentru funcţia de preşedinte al acestui for de conducere al partidului, a treia poziţie în partid.După Congresul PSD, unde şi-a declarat deschis susţinerea faţă de Victor Ponta, Năstase spera într-o reconfirmare lejeră la şefia Consiliului Naţional, însă a apărut un contracandidat puternic, în persoana lui Gheorghe Nichita.

-Anul şcolar, în pericol

Sindicatele din Educaţie vor continua protedtele şi ameninţă cu o posibilă blocare a anului şcolar şi a examenelor naţionale. Sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei soluţii pentru rezolvarea problemelor salariale şi a disponibilizărilor din sistem.

-Cum se risipesc banii de la Metrou

Metrorex plăteşte zeci de milioane de euro pentru întreţinerea trenurilor de metrou deşi majoritatea sunt noi. Alstom, firma francează care realizează mentenanţa trenurilor de metrou, va încasa de la Metrorex 48 de milioane de euro pentru serviciile realizate anul trecut. Suma a fost majorată succesiv prin acte adiţionale la un contract încheiat în 2004 când valoarea întreţinerii era de doar 22 de milioane de euro.

ROMÂNIA LIBERĂ

-De Paşte ni se pregăteşte filiera ouălor negre

Înainte de sărbătorile pascale, când începe frenezia cumpărăturilor, unii producători au găsit soluţia pentru a scăpa de ştampila care eticheta "ouăle stresate": nu le-au mai ştampilat deloc, ceea ce a dus la crearea unei pieţe negre a ouălor. Poliţiştii bucureşteni au depistat într-un depozit din Străuleşti nu mai puţin de 1,3 milioane de ouă fără acte de provenienţă, neştanţate ori expirate, care aşteptau să intre la vânzare în reţelele en gros şi en detail din Capitală.

-Reţeaua Hoa Le Duc: cum a ajuns autostrada A3 să treacă prin curtea unui interlop vietnamez

Traseul autostrăzii A3 se intersectează, în comuna ilfoveană Ştefăneştii de Jos, cu interesele unui vietnamez, acuzat că ar fi liderul unei grupari mafiote cu ramificaţii în Asia şi spatiul ex-sovietic. Asiaticul, arestat între timp într-un dosar de crimă organizată, este acuzat de spălare de bani şi scoaterea ilegală din România spre China a milioane de dolari.

-Cum ar trebui să arate harta redesenată a României?

Modificarea Constituţiei impusă prin referendumul din 2009 agită tot mai mult spiritele într-un domeniu ce părea uitat. Nu de mult, în Senat s-a adoptat tacit propunerea UDMR privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. Gaz peste foc. Despre regionalizarea teritorială a României am cerut opiniile unui cercetător ştiinţific, prof. univ. dr. Ion Iordan, cu multe lucrări privind structurile administrativ-teritoriale din România.

-Ce ar fi fost dacă I-am fi lustrat pe toţi în 1990

Dacă în 1990 principiile Proclamaţiei de la Timişoara ar fi fost acceptate şi s-ar fi adoptat repede o lege a lustraţiei, Ion Iliescu n-ar mai fi putut fi ales preşedinte de trei ori. România n-ar mai fi fost ultima ţară care pleacă din Pactul de la Varşovia, Piaţa Universităţii n-ar mai fi avut loc, iar investitorii s-ar fi înghesuit să cumpere întreprinderile autohtone înainte să fie furate de directorii lor. Pe valul de simpatie creat o dată cu prima revoluţie transmisă în direct la televizor, România ar fi putut să plece repede din zona gri pentru a se instala confortabil în Europa.

ZIARUL FINANCIAR

-Şeful FMI, aşteptat la Bucureşti pe 30 martie. Vine să vadă cum stăm cu reformele

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, este aşteptat într-o scurtă vizită la Bucureşti pe 30 martie, fiind al doilea şef al instituţiei financiare internaţionale care vine în România, după Michel Camdessus în 1994. Data vizitei ar putea suferi modificări de ultimă oră din cauza agendei încărcate a şefului FMI şi a eventualelor probleme neaşteptate care pot apărea în contextul crizei economice internaţionale.

-Start bun pentru eurobonduri: S&P urcă perspectiva ratingului: suntem stabili acum

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a revizuit ieri perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, de la "negativă" la "stabilă", motivând decizia prin reformele bugetare realizate şi perspectiva continuării acordului cu FMI.

Decizia S&P vine la circa o lună după ce şi agenţia de rating Fitch a adoptat o măsură similară, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra emisiunii de eurobonduri planificată pentru primul trimestru.

-Ce spun şefii din transportul feroviar: Fără bani, nu avem ce strategie să facem pentru calea ferată.

România încearcă să facă şi drumuri şi şosele şi autostrăzi şi linii ferate, de aceea nu avem de niciunele. Ne blocăm unii pe alţii. Ar trebui să se stabilească anumite priorităţi, să se facă pe rând proiectele, spun oficialii din Transporturi.

-Analiştii Alpha Bank estimează un dividend de 0,45 lei la BRD

Analiştii firmei de brokeraj Alpha Finance, controlată de banca grecească Alpha Bank, estimează că BRD va distribui un dividend brut de 0,45 lei/acţiune din profitul net obţinut în 2009, în scădere cu 38% faţă de nivelul de anul trecut, de 0,73 lei/acţiune.

La preţul de ieri al acţiunilor, de 14,6 lei, randamentul dividendului ar fi de circa 3%.

-Cine a urcat preţul acţiunilor Fondului Proprietatea

Investitorii privaţi au devenit principalii jucători din piaţa tranzacţiilor cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), fondurile străine de investiţii intrând într-un con de umbră, în condiţiile în care pachetele mari de titluri scoase la vânzare sunt tot mai puţine, potrivit surselor din piaţă. În prezent preţul de tranzacţionare este de 0,4 lei/acţiune, respectiv 40% din valoarea nominală de un leu, potrivit persoanelor implicate în intermedierea acestui tip de tranzacţii.

-"Când vânzările merg prost retailerii trebuie să tipărească reclamă", spune un tipograf

Grupul de tipografii Euro-Druckservice (EDS) estimează afaceri în creştere cu 20%, la 24 de milioane de euro în 2010 pentru tipografia locală, construită în urmă cu doi ani de la zero în localitatea Ghimbav din judeţul Braşov.

-Cine se luptă pentru cel mai aşteptat proiect de infrastructură, metroul Drumul-Taberei

Oamenii de afaceri Ovidiu Tender, Costel Căşuneanu, Dan Besciu, Radu Oautu, Florea Diaconu sau Alexandru Horpos concurează cu giganţi internaţionali din construcţii pentru realizarea celei mai aşteptate lucrări de infrastructură din Bucuresti, metroul din Drumul Taberei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb