REVISTA PRESEI 11.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 martie 2016

ADEVARUL

Curtea Constituţională ajută tâlharii şi criminalii. Cum vrea Guvernul să îndrepte situaţia

Curtea Constituţională ar putea da lovitura de graţie nu numai marilor dosare de corupţie aflate în cercetare sau trimise în judecată, dar şi dosarelor de infracţiuni violente, precum cele în care sunt implicate clanurile interlope, care au îngrozit oraşe întregi şi care au un impact mult mai mare asupra cetăţeanului de rând decât cazurile de corupţie. Astfel, cea mai mare problemă nu este la DNA, ci şi la DIICOT şi Parchetele din ţară, care instrumentează cauzele "ordinare". Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru vineri CSAT pentru a analiza efectele pe care le va avea asupra securităţii naţionale plasarea în afara legii a interceptărilor SRI în anchetele penale. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, că parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă urmând să fie avizat vineri în CSAT şi apoi aprobat în şedinţa extraordinară a Guvernului.

Organizaţia UNPR Ploieşti a trecut la PNL

Senatorul PNL Andrei Voloşevici, candidatul liberalilor la primăria municipiului Ploieşti, a anunţat, joi, că întreaga organizaţie locală a UNPR a trecut la PNL, potrivit Observatorului Prahovean. "UNPR Ploieşti, în proportie de 99%, a făcut pasul către noi. Sunt colegii noştri. Vorbim de întreaga. Au trecut atât membrii cât şi conducerea organizaţiei UNPR" a spus a spus Voloşevici, fost primar al Ploieştiului în perioada 2008-2012 şi lider al organizaţiei PNL Ploieşti, arată sursa citată. Potrivit HotNews.ro, liderul PNL Ploieşti a precizat pentru sursa citată că nu este vorba şi de parlamentari UNPR, ci de cei din organizaţie, foşti colaboratori din perioada în care era primar şi care acum au decis să îl susţină. Anunţul a venit la scurt timp după ce primarul din Floreşti a anunţat că s-a înscris in PNL.

"Planul zilnic" din taxi, evaziunea de milioane de sub nasul Fiscului

Indiferent de încasările realizate într-o zi, şoferii de taxi sunt obligaţi să le plătească firmelor la care lucrează o sumă fixă pentru care nu primesc chitanţe. Companiile "aspiră", astfel, contribuţii de ordinul zecilor de mii de lei pe zi, pe care le trec doar pe sfert prin contabilitate. Taximetriştii se angajează (sau iniţiază colaborări externe) la companiile de profil în următoarele condiţii: plătesc o sumă fixă pe zi (de regulă, 100-120 de lei) şi alimentează cu combustibil pe cheltuiala lor, iar restul le rămâne ca venit propriu. Ca angajaţi, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, unii chiar cu mai puţin, apărând în scripte că au lucrat doar câteva ore. Asta înseamnă că, în oglindă, firma încasează 100-120 de lei pe zi de pe urma fiecărei maşini puse astfel în circulaţie. La 50 de maşini, cât ar avea o flotă mică în raport cu cele existente pe piaţă, încasările din acest "plan zilnic" se ridică la cel puţin 5.000 de lei pe zi.

Relaţia SRI/DNA

Decizia CCR are un impact cert asupra securităţii naţionale, a avertizat şeful SRI, Eduard Hellvig. "Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale", arată şeful SRI, Eduard Hellvig, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Soţia lui Erdogan laudă haremul

În opinia primei-doamne a Turciei, haremul a reprezentat o şcoală pentru viaţă. Emine Edogan a făcut această apreciere cu prilejul unei intervenţii publice la Ankara. "Haremul era o şcoală pentru membrii dinastiei otomane şi o instituţie de pregătire a femeilor pentru viaţă", a declarat soţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care conduce o asociaţie de binefacere dedicată femeilor, relatează AFP. În Imperiul Otoman, haremul era format din curtezanele sultanului. Confidente, favorite şi sclave sexuale, ele primeau o educaţie literară, artistică sau practică, însă numai pentru plăcerea sultanului, în proprietatea căruia se aflau. Cele mai pricepute deveneau femei influente, obţinând putere prin intrigi descrise în numeroase romane şi povestiri. La fel ca soţul ei, Emine Erdogan este o musulmancă practicantă şi o admiratoare a măreţiei Imperiului Otoman pe ruinele căruia a apărut Turcia laică.

Bancnota care va deveni istorie

Războiul Băncii Centrale Europene împotriva bancnotelor mari capătă noi dimensiuni, după ce poliţia spaniolă i-a furnizat acesteia muniţia necesară pentru a impune decizia de oprire a tipăririi bancnotelor de 500 de euro. Poliţia spaniolă a arestat doi bărbaţi pe aeroportul din Madrid, confiscând 200.000 de euro în bancnote de 50 şi 500 de euro rulate şi ascunse în pachete de ţigarete cu destinaţia China, parte a unui plan de spălare de bani, titrează Bloomberg. Rob Wainwright, directorul Europol, a numit bancnota de 500 de euro drept "valuta preferată" a reţelelor teroriste şi infractorilor, argumentând că există motive întemeiate de a o retrage din circulaţie.

Trei provincii din China au un PIB mai mare de o mie de miliarde de dolari

Trei regiuni ale Chinei, respectiv Guangdong, Jiangsu şi Shandong, au economii mai mari de un trilion de dolari şi, dacă ar fi state de sine stătătoare, acestea ar fi printre cele mai puternice economii emergente, fiind mai mari decât Indonezia şi Turcia şi aproape cât Coreea de Sud, Rusia şi Mexic, potrivit Bloomberg. China este a doua economie mondială, după SUA, dar unele regiuni ale sale sunt pur şi simplu gigantice în termeni economici. Acelaşi lucru ar fi valabil şi dacă statul american California ar fi reprezentat separat. Potrivit sursei citate, California ar intra în top 10 al celor mai dezvoltate economii în funcţie de Produsul Intern Brut (PIB). Bloomberg a prezentat un tabel în care Brazilia şi India conduc topul economiilor emergente în funcţie de PIB, fiind urmate de către Rusia, Coreea de Sud şi Mexic.

Duster, Logan şi Sandero, din nou în topul celor mai bine vândute maşini din Rusia

Vânzările de maşini noi din Rusia au scăzut cu 13,4% în luna februarie. Totodată, automobilele Duster, Logan şi Sandero s-au menţinut şi în acest an în top 25 cele mai bine vândute maşini din această ţară. Rusia a înregistrat cea mai semnificativă încetinire a ritmului declinului anual al vânzărilor, minus 13% fiind cel mai redus nivel din ultimele 14 luni. Totodată, rubla a câştigat în putere, iar guvernul a extins sprijinul pentru industria auto, conform Agerpres. Livrările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare au scăzut cu 13,4%, la 111.145 de unităţi pe piaţa rusească, conform datelor publicate joi de Association of European Businesses (AEB).

Agenţii de securitate de la Bataclan ar putea fi implicaţi în atacurile teroriste de la Paris

Liderul trupei muzicale Eagles of Death Metal a lansat, într-un interviu acordat publicaţiei Fox Business, acuzaţii grave la adresa agenţilor de securitate de la sala de concerte Bataclan din Paris, susţinând că aceştia ar fi putut fi la curent cu atacul care urma să aibă loc, relatează Le Figaro. Potrivit cântăreţului Jesse Hughes, liderul trupei muzicale Eagles of Death Metal, teroriştii erau deja prezenţi în sala Bataclan înainte de începerea concertului, iar el a sugerat că agenţii de securitate ar fi putut fi complici, relatează cotidianul francez Le Figaro, citat de Mediafax. O sută treizeci de persoane au fost ucise în atacurile teroriste de la Paris, comise pe 13 noiembrie 2015, dintre care 89 în sala de concerte Bataclan.

BANCHERUL

Piraeus Bank închide 19 sucursale din oraşele mijlocii si mici

Piraeus Bank Romania are in plan închiderea a 19 sucursale din oraşele mijlocii si mici. Banca îşi optimizează reţeaua teritoriala cu scopul concentrării pe activităţile din oraşele mari, au declarat reprezentanţii băncii, pentru Bancherul.ro. Piraeus Bank a mai închis 10 unităţi in 2015 si si-a redus activele cu o jumătate de miliard de euro, conform datelor publicate de banca-mama din Grecia. Banca mai precizează următoarele: "Decizia de închidere a unităţilor s-a luat in contextul in care tot mai multe servicii bancare migrează către operaţiunile bancare efectuate de la distanta.

BCE trage cu toate tunurile pentru a salva economia europeana de la deflaţie

Banca Centrala Europeana (BCE) a tras ieri cu patru tunuri deodată pentru a salva zona euro de la deflaţie, in contextul in care inflaţia a revenit pe teritoriu negativ iar perspectivele de creştere economică pe plan global s-au înrăutăţit: a scăzut dobânda de referinţă la 0%, o surpriză pentru analişti, a redus cu încă 10 puncte de bază dobânda la facilitatea de depozit, până la -0,40%, o măsura anticipata, a majorat cu 20 de miliarde de euro lunar programul QE, la 80 de miliarde de euro, si, o altă surpriză, a lansat un nou program de finanţare ieftină, practic gratis, cu 0%, pentru bănci.

CURENTUL

Zgonea minte de 16 ani în CV-ul oficial de la Camera Deputaţilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, pesedistul Valeriu Zgonea s-a remarcat de-a lungul vieţii sale de puţine ori. Prima dată a fost în 2007 când a avut o declaraţie antisemită de la tribuna Parlamentului spunând că "Statul este jidan, aşa a fost întotdeauna". O altă "realizare" a lui Zgonea este că a rămas repetent de trei ori în facultate, fiind student între 1985 şi 1993 deşi trebuia să absolve în 1990. Conform CV-ului postat de Zgonea pe site-ul Camerei Deputaţilor începând cu anul 2000 când a devenit pentru prima oară parlamentar, acesta a devenit inginer în 1993. Cu toate acestea, Zgonea susţine în aceleaşi 4 CV-uri succesive, câteva rânduri mai jos că în perioada 1990- 1993 a fost inginer stagiar la SC "Construcţii Feroviare" SA Craiova unde a "condus personal remodernizarea staţiei Piatra Olt". Aşadar Zgonea susţine că şi-a făcut stagiatura ca inginer înainte cu trei ani de a deveni inginer, lucru imposibil.

Fosta noră a lui Văcăroiu îl împinge pe Teodorovici în locul lui Firea la Primărie

Un candidat surpriză s-a anunţat la PSD pentru Primăria Capitalei: Orlando Teodorovici, fost ministru în guvernul Ponta şi un apropiat al acestuia. Surse concordante ne-au declarat că în spatele candidaturii sale stă fosta noră a lui Nicolae Văcăroiu, Loredana Constantin care e iubita lui Teodorovici. Pe vremea când era ministrul Fondurilor Europene, în toamna anului 2014, Orlando Teodorovici a angajat-o pe Loredana Amalia Constantin la ministerul pe care îl conducea, în funcţia de Consilier gradul 1A. Nimic nu o califica pe Loredana pentru această funcţie. Loredana a lucrat în turismul privat şi nu avea niciun fel de experienţă în domeniul fondurilor europene, după cum indică site-ul ANI unde o regăsim pe aceasta cu prima declaraţie de avere depusă în 18.09.2014. Renumită pentru viaţa de noapte şi multiplele relaţii cu bărbaţi celebri, Loredana s-a orientat spre Orlando Teodorovici pe care, spun surse din apropierea acestuia îl împinge acum să candideze la Primăria Capitalei.

EVENIMENTUL ZILEI

Frica primarului Capitalei ţine Arena Naţională închisă

Pentru impunătoarea construcţie s-au cheltuit 234 de milioane de euro, iar în acest moment, din cauza birocraţiei şi a haosului administrativ, arena este inutilizabilă. Cel mai mare stadion din România este închis de patru luni şi problemele sunt departe de a fi rezolvate. Lipsa unei autorizaţii eliberate de ISU a apărut ca o revelaţie, în toamna anului trecut, după tragedia petrecută la "Club Colectiv". Inaugurată în septembrie 2011, Arena Naţională a fost închisă la data de 6 noiembrie 2015. Punctele nevralgice au vizat căile de evacuare a spectatorilor, parcarea subterană şi acoperişul, construit după normele europene, dar care nu respectă standardele din România. Timpul a trecut, dar problema a devenit şi mai mare, în loc să fie rezolvată. Reprezentanţii ISU au anunţat, în februarie, că pe Arena Naţională se pot desfăşura evenimente, deoarece nu există un pericol real pentru spectatori. Asta până la 31 decembrie 2016, data limită la care stadionul trebuie să obţină autorizaţie din partea pompierilor.

Sistem bancar 2016: Peştii mari îi vor înghiţi pe cei mici

Într-un interviu acordat Revistei Capital, Ufuk Tandogan, bancherul care conduce a zecea bancă din sistem, Garanti Bank România lasă de înţeles că, în cazul în care Legea Dării în Plată va intra în vigoare, băncile ar putea schimba criteriile de eligibilitate şi valoarea avansurilor. Ufuk Tandogan: După mulţi ani, economia se află acum pe un trend ascendent. Acest trend pozitiv este încurajat de consumul privat, stimulat la rândul său de creşterea salariilor, dar şi de o inflaţie şi o rată a dobânzii scăzute. Cererea pentru credite a început să crească, iar băncile îşi pot dezvolta acum liniile de business într-un mediu bun. În acelaşi timp, în contextul în care sistemul bancar local se află în plin proces de consolidare, pentru unele bănci, 2016, dar şi următorii ani, vor fi o oportunitate de a realiza fuziuni sau de a achiziţiona portofolii.

Traian Băsescu: "Acum ESTE MOMENTUL ca România să ia o DECIZIE extrem de IMPORTANTĂ"

Invitat joi seara la emisiunea "Ediţia de seară", difuzată la RTV, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a abordat mai multe de teme printre care şi decizia CCR privind interceptările serviciilor. "Toata structura de interceptare trebuie scoasă de sub controlul oricărei instituţii de forţă, trebuie pusă sub control civil, salariaţii trebuie tranformaţi, iar toate instituţiile SRI, DIICOT, etc să aibă procedura de ascultare a populaţiei. Trebuie găsită o formulă în care să fie implicat şi Parlamentul, şi societatea civilă. Se pot găsi oameni responsabili, care să ştie ce înseamnă secretul. Ştiam că avem un deficit din punct de vedere democratic în această zonă. Acum este momentul ca România să ia o decizie extrem de importantă. Odată cu decizia CCR, şi SRI trebuie să pună sub controlul procurorului ce face", a menţionat Traian Băsescu despre disputatul subiect al interceptărilor.

Un milion de barili de petrol vor ajunge în România

Conform datelor Bloomberg, în februarie au plecat din Iran 29 de nave încărcate cu ţiţei. Trei dintre ele se îndreaptă spre Europa, în portul românesc Constanţa, în Franţa şi într-un port din Mediterana. Din Iran, un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deţinută de Lukoil, au declarat recent surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. În Bulgaria, Lukoil deţine rafinăria din Burgas, care are o capacitate de producţie de 9,8 tone pe zi, în timp rafinăria Petrotel de la Ploieşti procesează anual 2,4 milioane de tone de benzină şi motorină.

900 milioane de lei, pe spaţii verzi şi floricele

Autorităţile locale au alocat circa 900 milioane de lei, în ultimii cinci ani, pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, potrivit unui raport publicat de Ministerul Comunicaţiilor. Acesta centralizează achiziţiile făcute în acest scop de regii autonome şi entităţi publice pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Campioană este, de departe, Primăria Sectorului 1 al Capitalei, care, doar în 2012, a atribuit un contract de peste 387 milioane de lei în acest scop. Potrivit datelor SEAP, contractul a fost semnat pe 18 decembrie 2012, iar zece zile mai târziu a fost urmat de un altul, în valoare de 19,6 milioane lei. Pe locul doi se află Primăria sectorului 2, cu un contract în valoare de 95,8 milioane lei, atribuit tot în 2012. Anul trecut, primăria din Cluj-Napoca a încheiat un acord-cadru în valoare de peste 52,6 milioane lei pentru întreţinerea şi amenajarea zonelor verzi, după ce, în 2011, alte 34 milioane lei au fost alocate în acelaşi scop.

JURNALUL NATIONAL

România a încasat anul trecut 1,3 miliarde lei din redevenţe, mai puţin decât în anii precedenţi

Statul român a încasat anul trecut redevenţe petroliere şi miniere în valoare totală de circa 1,3 miliarde lei, echivalentul a 292 milioane de euro, sub nivelul din anii precedenţi, arată o estimare a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), prezentată în raportul anual al instituţiei, care subliniază că ieftinirea ţiţeiului pe plan mondial a avit ca efect o reducere a redevenţelor petroliere încasate de România. În 2013, redevenţele petroliere şi miniere au însumat 1,408 miliarde lei, iar în 2014, valoarea a scăzut la 1,367 miliarde lei, potrivit datelor anterioare publicate de ANRM. În primele nouă luni din 2015, pentru care există date complete, autorităţile au calculat redevenţe datorate de companiile petroliere şi miniere în valoare de 1,098 miliarde lei, din care 896,6 milioane de lei dîn baza Legii petrolului, 192,4 milioane lei în baza Legii minelor, iar 9,5 milioane lei din taxe miniere şi tarife.

ASF pregăteşte rezoluţia pentru trei asigurători

Numărul companiilor aflate în procedura rezoluţiei ar putea creşte la patru până în vară. După Carpatica, următoarele companii intrate în vizorul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) sunt LIG Insurance, City Asigurări şi Forte Asigurări, ne-au declarat surse de pe piaţa asigurărilor. În urma controalelor făcute de ASF, la cele trei companii s-au găsit mari probleme privind îndeplinirea condiţiilor de lichiditate şi solvabilitate impuse de legislaţie, potrivit surselor citate. Împotriva societăţii LIG Insurance, supraveghetorul pieţei a mai luat şi în trecut măsuri, cum ar fi aplicarea unei amenzi de 100.000 de lei în 2015 şi interzicerea temporară a activităţii de asigurare. În ceea ce priveşte City Asigurări, care deţine o poziţie de top pe piaţa poliţelor RCA, aceasta are ca termen sfârşitul lunii martie pentru adoptarea unor măsuri în vederea atingerea indicilor de lichiditate şi solvabilitate, după care ASF va lua o decizie privind viitorul acestei companii.

DNA cere ARESTAREA celui mai important consultant POLITIC din Romania!

Dosarul BRD în care sunt cercetaţi de DIICOT Remus Truică, Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu scoate la iveală un personaj celebru al guvernării Băsescu, fostul strateg politic al lui Traian Băsescu, Tal Silberstein, cetăţean israelian. Tal Silberstein a profitat de relaţiile sale cu şefii statului pentru a obţine avantaje financiare. Procurorii arată că Tal Silbersten a fost implicat în procesul de revendicare de către Paul Lambrino a unor terenuri şi imobile şi cer arestarea acestuia. Tal Silberstein este licenţiat în inginerie la Universitatea din Tel Aviv şi a obţinut un master în filozofie de la aceeaşi instituţie. Israelianul are în spate o carieră bogată de consultant politic. Consultantul politic israelian a început să lucreze pentru politicienii din România în 2001, la început cu Traian Băsescu. Tal Silberstein a avut primul contract în România pentru Traian Băsescu şi PD, în 2001.

Augustin Jianu, CERT-RO: Nu există securitate!

Ţara noastră este ideală pentru a fi folosită în atacuri cibernetice asupra altor ţinte din afară. Avem cea mai mare viteză a internetului din UE şi o protecţie foarte slabă a calculatoarelor şi a reţelelor cibernetice. Dar ce ne lipseşte cel mai mult este o lege a securităţii cibernetice, este de părere Augustin Jianu, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Sute de mii de calculatoare au fost deja compromise, numai în anul 2015.

NATIONAL

Se aude zanganit de catuse la multinationale!

Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanta a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale împotriva directorului Muller Christian si a SC Kronospan Zona Libera Constanta SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. O asemenea acţiune hotărâtă a organelor de ancheta reprezintă un prim pas spre intrarea într-o normalitate in care sa nu fie pedepsiţi doar micii întreprinzători romani, in timp ce marii jucători de pe piaţă, având in spate cifre de afaceri uriaşe, îşi permiteau sa le rada in nas poliţiştilor, procurorilor si judecătorilor deopotrivă. 2016 este anul atacului la multinaţionale. Kronospan poate fi "începutul sfârşitului" pentru marii investitori care, din păcate, au văzut in Romania doar o tara bananiera, o piaţă de desfacere din care au smuls cat profit au putut.

CCR curata de probe dosarul lui Oprescu

In timp ce preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, se cruceşte si nu înţelege vâlva stârnită de punerea la obroc a interceptărilor SRI, Sorin Oprescu a prins din zbor mingea ridicata la fileu de CCR. Criticaţi pentru piedica pusa anticorupţiei dâmboviţene, judecătorii CCR nu par deloc afectaţi de zarva stârnita, ci dimpotrivă, dau senzaţia ca sunt încântaţi de isprava. "Am auzit foarte multe opinii, mă crucesc! De la decizie încolo nu se schimba lumea, nu se dărâmă lumea. Doar urmărirea penala se va face de către cei care pot face urmărire penala. Adică procurorii si politia judiciară. Noi nu am făcut nimic dezastruos, in decizia aceasta. Am înlăturat de acolo doua-trei cuvinte unde se spunea < < si alte organe specializate ale statului > >, pentru ca nu se înţelegea cine sunt acestea. Acum am aflat si noi cine era organul ala specializat al statului, care face interceptările (SRI - n.r.)", a comentat preşedintele CCR Augustin Zegrean.

Vasilescu, BNR: S-au inventat cazuri de sinucideri pentru a susţine darea in plata

Persoane care au interesul ca Legea darii in plata sa fie aprobata au inventat cazuri de persoane care s-ar fi sinucis din cauza problemelor cu băncile, a afirmat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), care considera ca ar trebui făcută o ancheta in acest sens. "Presa este vinovata si toţi ceilalţi. Nu poţi sa vorbeşti despre aşa ceva si sa nu se facă o ancheta la sânge. Aceste cazuri sunt inventate, si inventate ca argument pentru ca sa treacă o lege care nu ştiu de ce trebuie sa treacă", a completat Vasilescu. In opinia oficialului BNR, Legea darii in plata trebuie sa fie foarte bine scrisa, iar proiectul trebuie sa tina cont de toate opiniile exprimate de preşedintele României, Ministerul Justiţiei, CSM, Comisia Europeana sau Banca Centrala Europeana.

PUTEREA

Mircea Coşea: "Darea în plată - o idee corectă, dar o lege proastă!"

Legea dării în plată nu va mai permite accesul atât de uşor la credite imobiliare şi, în plus, va dezvolta un leasing financiar imobiliar prin care finanţatorul va rămâne în proprietatea bunului imobil care face obiectul achiziţiei pe durata derulării creditului. Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu este de părere că ne îndreptăm spre dominaţia numerarului, în loc să renunţăm la cash, ca alte state europene. La rândul său, analistul economic Mircea Coşea consideră că legea este scrisă într-o manieră rudimentară, "scrisă prost". Totodată, oficialii BNR afirmă că s-au inventat cazuri de sinucideri, zvonuri venite din partea unor persoane care au interesul ca această lege să treacă. Steven van Groningen, preşedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), este de părere că, în cazul acestei legi, trebuie definit foarte exact ce este cazul social.

Decizie-bombă în dosarul "Ferma Băneasa". DNA vrea să aresteze patru milionari israelieni

Procurorii DNA au cerut joi Curţii de Apel Braşov arestarea preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, a patru oameni de afaceri - Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Benny" Steinmetz şi Moshe Agavi -, în dosarul 'Ferma Băneasa', informează un comunicat al DNA. Cei patru sunt cunoscuţi ca fiind unii dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, patroni ai unor firme internaţionale care au derulat activităţi şi în România, în domenii precum imobiliare, consultanţă politică, sectorul minier, etc. Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Braşov pe 14 martie.

ONU consideră ilegale proiectatele expulzări colective de refugiaţi

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, consideră "ilegale" expulzările colective de migranţi prevăzute de proiectul de acord UE-Ankara , inclusiv returnarea de solicitanţi de azil sirieni în Turcia, relatează AFP. "Proiectul de acord între UE şi Turcia ridică o serie de îngrijorări serioase (...) Sunt extrem de îngrijorat cu privire la posibilele expulzări colective şi arbitrare, care sunt ilegale", a declarat al Hussein, în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva. În opinia sa, "restricţiile la frontiere" care nu iau în considerare parcursul fiecărui individ "încalcă dreptul internaţional şi european". El a adăugat că va face o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni înainte de summitul din 17-18 martie când ar trebui aprobat acordul cu Turcia.

ROMANIA LIBERA

Cazul epavei "Rostock" nu s-a încheiat nici după 25 de ani

Partea olandeză a cerut strămutarea dosarului privind o datorie de 12,5 milioane de euro, iar Curtea de Apel Galaţi a suspendat procesul până pe 13 aprilie. Încă o lună de incertitu­dini în Dosarul "Rostock", aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, în care consorţiul "Rostock Wreck Remouval Consortium" (RWRC), care în 2006 a scos la suprafaţă epava navei "Rostock", solicită statului român, prin Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, plata unor daune de 12,5 milioane de euro pentru lucrări suplimentare. Obiectul dosarului aflat pe rolul instanţei din Galaţi este reprezentat de procedura de "exequator", adică de recunoaştere a datoriei, respectiv a daunelor - 12,5 milioane de euro care au fost stabilite în urma judecării litigiului dintre AFDJ şi RWRC de către Tribunalul de la Zürich.

Băncile, dispuse la soluţii amiabile doar forţate de justiţie

România a înfiinţat un Centru de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB) pentru a transpune o directivă europeană şi a degreva instanţele de judecată. Reprezentanţii ONG-urilor sunt sceptici în ceea ce priveşte eficienţa centrului, din cauza dezechilibrului de forţe din interiorul colegiului de coordonare al CSALB. Clienţii nemulţumiţi de bănci se pot adresa Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar dacă nu reuşesc să rezolve pe cale amiabilă problemele cu băncile. CSALB este o entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică, înfiinţată în vederea transpunerii unei directive europene privind soluţionarea alternativă a litigiilor în materie de consum.

ZIARUL FINANCIAR

BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, este lovit de legea dării în plată

Fondul de investiţii specializat în pieţe de frontieră al BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, a marcat o pierdere de 18% în ianuarie pe acţiunile BRD, din cauza impactului negativ al legii dării în plată asupra cotaţiilor, susţin managerii fondului. "În ianuarie, activul net al fondului a scăzut cu 6,2%, supraperformând cu 0,6% indicelui-reper (...). Printre acţiunile care au subperformat se numără poziţiile din România unde deţinerea noastră în banca BRD a scăzut cu 18%. Acţiunea a fost influenţată de proiectul unei legi aflate în dezbatere în Parlament care le permite clienţilor băncilor să renunţe la casă în cazul în care nu îşi mai pot plăti creditele ipotecare. Ne aşteptăm ca acestă lege să nu fie aprobată în forma actuală", scriu Sam Vecht şi Emily Fletcher, manageri ai BlackRock, în raportul lunar de administrare.

Aproape 23.000 de români au depozite care depăşesc pragul de 100.000 de euro

Un număr de 22.930 de persoane fizice au de­po­zite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 22,5 mld. lei (circa 5 mld. euro), conform celor mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB) aferente anului trecut. Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit doar în limita a 100.000 de euro, iar riscul pentru sumele care depăşesc acest plafon este asumat integral de către client. Valoarea depozitelor populaţiei peste pragul de 100.000 de euro a crescut anul trecut cu 1,5 mld. lei faţă de nivelul de la finele anului 2014. Economisirile peste acest plafon au ajuns să reprezinte 16,6% din totalul depozitelor garantate, eligibile. Numărul deponenţilor peste plafonului de garantare a crescut anul trecut cu 1.310 faţă de 2014. O persoană care are depozite la mai multe instituţii de credit este luată în evidenţă de mai multe ori.

Băncile ţipă şi BCE taie dobânzile, ducându-le acolo unde nimeni nu le-a mai dus vreodată

În ceea ce este considerat a fi cea mai dificilă, dar şi cea mai surprin­zătoare decizie de până acum, Banca Centrală Europeană a tăiat dobânda de politică monetară de la 0,05% la 0%, cel mai redus nivel din istorie, şi dobânda pentru facilitatea de depozit de la -0,3% la -0,4%, sfidând lamentările marilor bănci europene. Prin această din urmă nouă dobândă, preşedintele BCE Mario Draghi va forţa băncile comerciale să plătească şi mai mult pentru a-şi putea ţine banii în depozitele instituţiei sale din Frankfurt. De asemenea, prin noile reduceri ale dobânzilor în zona euro, Draghi forţează răspunsuri similare din partea celorlalte mari bănci centrale, cu care se luptă într-un război nedeclarat pentru devalorizare competitivă. În urma deciziei BCE, euro a luat-o abrupt în jos, veste bună pentru exportatorii zonei euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb